Keresés

Részletes keresés

Feriba51 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6999
Ez az látod! Mindenben igazad lehet, de abban engedj kételkedni, hogy "minden főzdében emelkedik az a cső" :-))))
Jó nedűt!
Előzmény: comad (6998)
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6998
"Elvégre nem tiszta szeszt akarunk elérni, hanem egy olyan itókát, ami magában hordozza egy jó cefre aromaanyagait is."

Erről van szó! Időt/energiát valóban nyerünk, de! Fennáll a veszély, hogy a szeszt gyorsan kinyerjük, ám az illat/aromaanyagok bennmaradnak a cefrében. A szeszfőzdések sem a maguk ellenségei, nekik is az lenne az érdekük, hogy gyorsabban/kevesebb energiával dolgozzanak, mégis azt látod, hogy minden főzdében emelkedik az a cső. Vajon miért, hm?
Előzmény: Feriba51 (6997)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6997
Elnézést,...szabad csúnyát mondani???:-)))))
Én annak a hive vagyok, hogy a páracsőnek lefele legyen esése. Igaz, hogy forditott esetben valamivel töményebb alkohol kerül a hűtőbe, aztán addig főzzük, amig az is kikerül, ami először visszacsorgott és igy egy ördögi kör résztvevői vagyunk. Azzal, hogy lefele esik a páracső időt nyerünk gyorsabban zajlik le a folyamat és ez is előny (még energiát is megtakaritunk).
Elvégre nem tiszta szeszt akarunk elérni, hanem egy olyan itókát, ami magában hordozza egy jó cefre aromaanyagait is.
Ne bántsatok nagyon, ez csak egy vélemény:-)))
Jó nedüt!
bubu001 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6996
Oké, félig igazad van ;) de mézespálinka likőrnek hívják majd, jelenleg mézes szeszesitalként lehet csak forgalmazni, hiába készül tiszta pálinkából.
Előzmény: miriuta maci (6995)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6995
Éppen ellenkezőleg. A törvényjavaslat szerint a mézzel ízesített párlatokat nem lehet majd pálinkának nevezni. Én támogatom. (ez biztos sokat számít:-)
Előzmény: bubu001 (6992)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6994
Vagy ha mégis akkor ezentúl hozzá fogok imádkozni mert biztosan nem ember:-)
Előzmény: comad (6991)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6993

Azt, hogy működik-e hétfőn fogjuk megtudni:-)

De majd lefotózom és berakom ide.

Egyébként csak az ötlet volt a miénk a kivitelezést egy ügyes kezű szakira bíztuk.

Előzmény: Törölt nick (6990)
bubu001 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6992
Lehet hogy mégis lesz hivatalosan mézes pálinka? Jövő héten tárgyalják a Parlamentben.
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6991
Jó lesz az, nemigen akad ember, aki meg tudná mondani egy kupica pálinkáról, hogy 20, avagy 30 fokos volt-e az emelkedése a páracsőnek :-)
Előzmény: miriuta maci (6989)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6990
Ez  a  bajonettzáras  megoldás érdekelne. Ha  írnál róla  megköszönném.   Vetted  vagy  csináltad  és  hogy  működik??
Előzmény: miriuta maci (6989)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6989

Ne ijesztgess, az eddig vízszintes páracsövet most eszkábáltuk át 30 fokos emelkedésűre.

 

Ha meg már hozzányúltunk az eszcájghoz a sisakot az üsthöz erősítő csavarok helyett a sisak bajonettzárat kapott mert ezzel elég sok időt meg lehet spórolni. Eddig legalább tizenöt percet elvett a csavarozgatás két felrakás között és a bajonettzáras megoldás reményeink szerint napi szinten legalább másfél óra időmegtakarítást eredményez ai ugye mégegy kört lehetővé tesz. Fontos ez annak aki ritkán jut hozzá, hogy főzhessen.

 

Szegény almacefrém is november óta áll a pincében és csak most hétfőn tudjuk főzni. Viszont furcsa volt, hogy még a napokban is mutatott erjedést mert hetente meg kellett oldanom a légmentes abroncs zárat a hordón, hogy ne nyomja szét a széndioxid.

Előzmény: leveliro (6986)
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6988
Legyen fordított rézbogrács, de a halfőző!
Előzmény: gorbekukac (6987)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6987

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

 

Egyébként felmerült egy újabb kérdés.

 

milyen típusú sisakot tegyek rá? Erről is megoszlanak a vélemények.. Van ennek egyáltalán vmi jelentősége?

 

Én maradnék a megfordított rézbográcsnál, de van aki azt mondja, hogy csináljam inkább hagyományos kúposra, a végén 1 "-os kimenettel.

 

Nektek mi erről a véleményetek?

leveliro Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6986
Halkan megjegyzem, hogy van olyan nézet, hogy a nagyon meredek páracső ugyan erősebb páleszt eredményez, de esetleg az íze nem olyan lesz.
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6985
A méretekről/idomokról pl. itt is nézelődhetsz.
Előzmény: gorbekukac (6979)
hhx Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6984

Kedves hozzáértők!

 

Károsan befolyásolná-e a pálinka minőségét, ha az egyébként vörösréz edény egyik illesztése bronzzal lett keményforrasztva? Esetleg lehet-e arra számítani, hogy ott idővel kilyukad az edény az eltérő fémek érintkezése, hőhatások, savasság stb. miatt?

comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6983
Elég a hűtőnek a lágy rézcső. A hűtő nem kell, hogy olyan vastag legyen, mint a páracső, az elég kisebből, a 28-ashoz (is) lehet kapni szűkítőket. Lehet lágy rézcső a hűtő és a főző között, persze. Asszem 22-esig kapható. Épületgépészeti boltokban jutsz hozzá.
Előzmény: gorbekukac (6979)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6982
Ovasd  el a  6604-es beírást, igaz  sokan azt  írták  olvashatatlan!?! Ha  valami  nem  érthető  mert  sokat rövidítettem,  kérdezz! Én  nagy  bodzarajongó  vagyok,  nem csak a  pálinka  miatt, az  egész  növényt  számos  legenda  övezi.   Felhasználták  régen  gyógyászati és  rituális célokra  is.    Sz.tem  a  jövő  növénye  és   egyre  nagyobb   területeketet  ültetnekbe  bodzával. 
Előzmény: gorbekukac (6981)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6981

Kérdésem az van bőven.

 

Hogy készül a virágból és a bogyóból a cefre?

 

Az elkészült cefrét csak egyszer főzitek le és az összeöntés után pároljátok le másodszor a kettőt együtt? 

 

Ez nagyon érdekelne, mert az idén szertnék csinálni én is.

 

Azt hallottam, hogy nagy meló van vele, csak azt nem tudom pontosan, hogy mi, cefrekészítés menete , technikája, ennek kihozatala.

 

Egyszere úgy ennyi.

Előre is köszi.

Előzmény: Törölt nick (6980)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6980
Nincs  semmi  nagy  titok. Én is az   ismerősöm  apja tapasztalata  alapján készítem (aki  régi Zalai  Kosherfőző  volt) Bodzavirágból is, és  bodzabogyóból is készített  pálinkát  és a kettőt  ősszeöntötte,  majd  a  következő  bodzavirágzáskor  szedett  virágot  a bodzapálinkába áztatta kb, 2-hétig.  Leszűrte  és  várt néhány  honapot  és  kész.Ez  persze  min. '1,5-év. Az  így készített  pálinkából  soha nem  adott el  azt mondta "ez a család gyógyszere  ennek  nincs  ára" Ha  van kérdésed  szívesen  válaszolok
Előzmény: gorbekukac (6978)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6979

A nyáron ki szeretném cserélni a hűtőben lévő csövet is ilyent hol lrhrt vásárolni?

 

elég ide a lágy rézcső is amit otthon is meg tudok hajtani ha feltekerem pl. egy pb gázpalackra?

 

A hűtő ésa lepárló közöti cső is uo. lágy lehet? Ennek a mérete is megegyező?

 

a 28 mm elég a főzőtől a hűtő végéig?

Előzmény: comad (6975)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6978

Ezek szerint Te sziotál csinálni bodza gyógyszert. Eddig egyszer volt szerencsém bodza páleszt inni, nekem ízlett.

 

Elárulod a titkot, hogy hogyan szoktad csinálni a cefrét?

Előzmény: Törölt nick (6977)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6977
Gondolkodom  bográcsban  is  de  abból  2db- kellene .A  bodza  virágzásáig    kellene  elkészülni  a készülékkel.
Előzmény: comad (6973)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6976

Szerinted elég az 1 m-es hossz?

 

Ez akkor töményíti majd az alkoholt, vagy aromásabb lesz a nedü? 

 

 

Előzmény: comad (6975)
comad Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6975
Szerintem a hosszú páracső deflegmátorként (erősítő feltét) működik.
Előzmény: gorbekukac (6971)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6974
A hűtőm  14-es  réz cső , 60l-es  műa, hordóban. Mindig  hideg  pálesz  jött le.
Előzmény: gorbekukac (6972)
comad Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6973
Szétnézhetsz ott is, vagy a vatera.hu-n is vannak érdekes dolgok, ha ilyesmit akarsz. Persze előtte alaposan gondold át, mit akarsz (pl. leégés ellen, mivel akarsz tüzelni stb), mekkorát stb, csak azután vásárolj. Webshopban amúgy 13-15 000 egy 20 l-es vörösréz bogrács.
Előzmény: Törölt nick (6970)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6972

Helló kibé!

 

A kuktádnál milyen volt a hűtőd? Az is saválló volt?

Előzmény: Törölt nick (6967)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6971

Nagyon köszönöm segítő szavaidat, mert én csak max 10 fokos lemlekedést akartam adni neki. A hossza kb 1 m ebből a fele az savállóból lesz mert wgyébként a főző is az csak a hűtöm réz.

 

 

Egyébként mit változtat a minőségen?

Előzmény: comad (6961)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6970

A szombati  Fonyódi  piacot  még  megnézem, valakitől hallottam  hogy az ott  rézbográcsot  kínáló  c.gányok,  rendelésre  bármit  elkészítenek!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!