Keresés

Részletes keresés

XoR Creative Commons License 2003.09.28 0 0 212
Hali!
Nem tudom, hogy honnan van az információ a BMP-1-ről, de téves! Nemsokára megkezdik felkészíteni Őket a leadásra, legkésöbb novemberben már ki lesznek vonva! Röviden ennyi!
Zero4 Creative Commons License 2003.09.28 0 0 211
A magyar páncélos fegyvernemet ugyanígy elsorvasztották volna, ha 2002-ben a másik nagy párt nyeri meg a választásokat. Itt hosszútávú programok léteznek (NATO- és EU-beléptetés, a szovjet haditechnika kivonása, a nyugati elvárásokat kielégítő légtérellenőrző rendszer kiépítése, stb.),amelyeket végrehajtanak -függetlenül attól, hogy éppen melyik párt van kormányon.
Nehogy abban a hitben éljen valaki, hogy Orbán Viktor és Waschler Tamás megkegyelmezett volna a MiG-eknek és a T-72-eknek. Emlékeztek még a pápai vadászrepülő-ezred és a Flottilla sorsára?
Azokat is "Juhász et." szüntette meg?
Külföldi súgásra Orbán Viktor állítatta le a 29-esek korszerűsítési programját is!

Hamburger:
A németeknek ugyanúgy érdekük, hogy a lengyelek minél inkább tehermentesítsék-helyetesítsék őket.

Sheldon:
A Gripenről Varsányi Mihály nyá. alezredes készít egy vitairatot, várhatóan jövőre hozza le a Haditechnika. Ahogy Varsányi urat, a Néphadsereg légierejének egyik ászát ismerem, minden bizonnyal színvonalas tanulmány lesz.
Meggyőződésem, hogy a svéd típus legalább 20 évet repül a magyar légierőben, tehát nem 10 évre szól.
Eltekintve ettől a 14 db-tól, egyéb bevethető harci repülőgépünk nem is lesz, az Albatroszok selejtezése után az L-159-et a cseh gyártó minden reménye ellenére sem vesszük meg.

Hamburger Creative Commons License 2003.09.28 0 0 210
Szia Zero!

A lengyelek a Leo-kat a nemetektöl kapjak, mig az amerikai erdekekert mentek Irakba. A kettö nem vag össze. Ettöl függetlenül abban egyet ertek, hogy a lengyelek igyekeznek valoban kivenni a reszüket a nemzetközi katonapolitikabol. A jelek szerint legalabb van mivel sulyt adni a szavaiknak, mert nekünk lassan nem is lesz mivel. Akkor pedig tenyleg nem marad mas, mint a ver!

Üdv: Hamburger

Előzmény: Zero4 (206)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.28 0 0 209
Szervusztok!

Ez a BMP-s info honnan szarmazik? En meg mindig mast tudok. Vagy a politikusok megint bölcsen a katonak feje felett döntöttek a katonakrol?

Üdv: Hamburger

andrzej Creative Commons License 2003.09.27 0 0 208
Egyet kivéve, a BMP-1-esek mégiscsak rendszerben maradnak.

Lehet, hogy Juhász et.-ék csak elnéztek valamit és a BMP-1 így élte túl a haderőreformot :-)

Előzmény: corporal (204)
hari seldon Creative Commons License 2003.09.27 0 0 207
Zero4,

A Gripenbérlet is vagy 10 évig fog tartani... Utána nekünk is más után kell nézni. Csaknem te is úgy gondolod, hogy nekünk legfeljebb csúzli kell?

Előzmény: Zero4 (206)
Zero4 Creative Commons License 2003.09.27 0 0 206
Mr. Sheldon!
A lengyelek vérrel fognak fizetni a leokért. Figyeld meg, hogy a jövőben előszeretettel küldenek lengyel katonákat a rázós helyekre. Hogy mit kezdenek a 29-esekkel az számomra rejtély.
Lehet, hogy a Fulcrum csak átmeneti megoldás kb. 10 évre. Az új F-16C gépek beszerzése egyáltalán nem olyan biztos. Hiányzik az anyagi háttér.
Szerintem 2010 környékén nagyszámú (40-60 db) felújított F-16A gépet rendszeresítenek majd- ez a legolcsóbb megoldás.
Előzmény: hari seldon (205)
hari seldon Creative Commons License 2003.09.27 0 0 205
Ma szállították a németek az elsö MIG-29-et a lengyeleknek abból a 25-böl, amit darabonként 1 (azaz egy) euróért kapnak a lengyelek. A lengyelek ezekkel a gépekkel fognak a NATO közös feladataiban résztvenni. Azaz mégis NATO kompatibilis lenne a MIG-29? Arról nem is beszélve, hogyha 12 darabot vett volna Magyarország 12 euróért, a Gripenek megmaradó lizingdíjából mennyi ideig lehetett volna a MIG-29 gépeket üzemeltetni? A közlemény szerint a lengyelek jelentös számú Leo-2-t is kapnak gyakorlatilag ingyen. Lehet, hogy a NATO ellenére a lengyelek felé is lesz háború, csak mifelénk nem? Juhászt és truppját hazaárulásért már rég bíróság elé kellett volna állítani. But it is never too late, s ami késik az nem múlik.....
Előzmény: corporal (204)
ftonyo Creative Commons License 2003.09.16 0 0 203
"Egy dolog biztos: a 80-as évek közepén a MN-nek nem sok megbecsülése volt. "

Ebben teljesen igazat adok Hamburgernek. Régen láttam egy filmet, még a 80-as években. Teljesen triviális sztori volt, 1944-ben, egy grund, és a munkásgyerekekből álló focicsapat körül bonyolódott a sztori.Az egyik jelenetben a besorozott srácot a kocsmában leütötte az egyik részeg - civil - haverja. Na erre a kocsma egésze megmozdult: "Meg mered ütni a magyar honvédet, aki a vérét ontja a hazáért?!" És már csépelték is a gyereket.

Hát ilyen jelenet 1980-akárhányban biztos nem történt volna meg.

Sőt, inkább a katonagyereket verték volna laposra...

Előzmény: Hamburger (202)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.16 0 0 202
Sziasztok!

Nem akarom szembe állítani a MKH-t a MN-gel. Két teljesen más társadalmi és politikai viszonyok között működő hds-ről van szó. A problematika többoldalú, amelynek csak egy szelete az "emberanyag". Azt viszont talán nem kell bizonygtni senkinek, hogy melyik időben volt nagyobb presztizse a katonai hivatásnak, akár volt alapja, akár nem. Egy dolog biztos: a 80-as évek közepén a MN-nek nem sok megbecsülése volt.

Üdv: Hamburger

Előzmény: ftonyo (201)
ftonyo Creative Commons License 2003.09.16 0 0 201
Nem is beszélve a sok karpaszományosról és a tartalékosokról. Ezek az emberek harcoltak az I. vh-ban, utána tartalékállományba kerültek, és 20 évig mint tanitó, jegyző stb. működtek. Semmiféle katonai gyakorlatuk nem volt, a korszerű harcászati elveket nem ismerték, csapatvezetési rutinnal sem rendelkeztek. Amikor a 2. magyar hadsereg kiment a donhoz, ezeket az embereket egy-két hetes "gatyábarázás" után kiküldték a szovjet frontra... Az eredmény ismert.......

Volt szerencsém a Hadtörténeti Levéltárban olvasni egy aktiv tiszt visszaemlékezését erről a kérdésről. A tartalékosok már az 1940-es erdélyi bevonuláskor is "alulteljesitettek", a legénység enervált, kedvetlen volt, nem látszott nyoma az "Édes Erdély visszatér" eufóriának. A hadseregszállitók loptak, a szekerekhez a legócskább, agyonhasznált szerszámokat adták ki, a leggirhesebb lovakat "vonultatták be" stb. stb.
A visszaemlékezés irója tömören csak ennyit irt: ami a Donnál történt, az már itt előrevetitette az árnyékát.

De hogy mást mondjak: 1939 márciusában az űIgló ellen induló magyar bombázókötelékben olyan anarchia uralkodott, ami iránytévesztéshez, a "saját" Rozsnyó bombázásához, félelemből(!) fakadó parancs végre nem hajtáshoz vezetett.

savaz Creative Commons License 2003.09.16 0 0 200
Azért nem mindent kell elhinni a ludovika album öntömjénezéséből. Abban a korban is volt "politikai" válogatás (pl zsidótörvények). A korabeli visszaemlékezések egyaránt említést tesznek jó és rossz tisztekről. A kor sajátossága, hogy éppen a magas presztízs, amihez nem járt megfelelő juttatás olyan devianciákat okozott, ami a szakmai munkában is visszatükröződött (pl alkoholizmus).
A kommunista hadseregben persze ez úgy jelent meg, hogy a magas presttízshez és magas juttatáshoz (50-es évek) nem járult megfelelő képzettség, ami olyan devianciákat..... :-)
Előzmény: Tiger205 (198)
Yosser2 Creative Commons License 2003.09.16 0 0 199
hmm ezt a sorrendet én megkérdőjelezném... a Csajka (I-15) messze jobb volt, mint bármelyik másik... Már majdnem a Rata teljesítményével rendelkezett, és kissé ütős fegyverzetű példányai is voltak. (2x20mm ShVAK)
Előzmény: Tiger205 (198)
Tiger205 Creative Commons License 2003.09.16 0 0 198
Szia tfonyo!

Kösz, hogy megvédtél, alapjában egyetértek veled.
De:

1/
A két vh között azért egy katonatiszt társadalmi megbecsülése (és szakmai hozzáértése - szvsz)sokkal nagyobb volt, mint a népi demokráciában - s azt se feledd el, hogy épp a politikai beállítottság követelte gyors csere (és a megbízhatóság, ugye) miatt az 1948-53 időszak tisztjei sokkal iskolázatlanabb, kvázi nehezebben tisztelhetőek (tiszt szó?) voltak.

2/
Azért a Fiat CR-42, Gloster Gladiator, I-15Bis/I-153 kétfedelű gépek (ebben a sorrendben) szvsz jobbak voltak az Aviak-nál.

üdv:
TGR

Előzmény: ftonyo (196)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.15 0 0 197
Szia Ftonyo!

A Zeronak írt válaszodat ugyan lehetne árnyalni, de abban egyetértek, hogy nem szabad általánosítani. Ami nagy különbség valóban fennállt a MKH és az MN között, az a társadalmi megbecsülésben lemérhető. Hogy ennek volt-e alapja?

Noha a visszacsatolások közvetlenül nem függnek össze Mo SzU elleni hadbalépésével, de azt talán nem kell bizonygatni, hogy a németek elvárták a bécsi döntések után, hogy Mo engedelmes szövetségesként viseltessen egy háborúban. Noha kezdetben nem kértek magyar csapatokat a SzU ellen, de később már igen. A német kül- és katonapolitika részben a bécsi döntések révén csak elérte, hogy a magyarok önként ajánlkoztak fel a SzU ellen.

Üdv: Hamburger

Előzmény: ftonyo (196)
ftonyo Creative Commons License 2003.09.15 0 0 196
Az Avia B-534 (és gépágyús verziója, a Bk-534) a legkorszerűbb kétfedeles vadászgépek voltak. Az RKI bevizsgálása szerint, a fordulékonyságot kivéve MINDEN paraméterben felülmúlta a CR-32-t. A magyar sikerek oka a szlovák fél demoralizáltságában, szakértelemhiányában (az összes kvalifikált pilóta cseh származású volt, őket egyszerűen hazazavarták a szlovák függetlenség kikiáltásakor....) keresendő.

Ja és még valami:

Ezek a légiharcok nem a felvidéki bevonuláskor (1938. nov), hanem Kárpátalja megszállásakor 1939. márciusában zajlottak Szobránc térségében. A németeknek ehhez semmi közük nem volt, főleg nem hálátunk meg nekik semmit: kéretik a naptárra nézni: Kárpátalja megszállása csekély fél évvel a 2. vh kitörése előtt volt! Erdély esetében dettó ugyanez a helyzet: 1940-ben kaptuk vissza, Mo. viszont 1941. jun. 27-én lépett be a háborúba. Tehát egyik országrészt sem a "háborúba való belépésünkért cserébe" kaptuk vissza. (Még a Délvidéket sem!)

Előzmény: Alhazred (194)
ftonyo Creative Commons License 2003.09.15 0 0 195
zero4!

Ez a megjegyzésed az összes, 1945 után szolgálatot teljesitett magyar katonát gyalázza! Az ilyen megjegyzések ugyanazon a szinten vannak, mint amikor '89 előtt az összes '45 előtti katonageneráció "imperialista-fasiszta" volt.

Túl kéne már lépni ezen a gyalázkodáson. Egyik hadsereg sem volt képzetlenebb a másiknál. Sőt. A mai MH egy szinten van a M.kir. Honvédséggel. Hogy miért? Akkor sem volt pénz - ma sincs. Akkor sem volt korszerű technika - ma sincs (akkor Trianon és pénzhiány, ma simán pénzhiány).

Pont 1948 és 1956 között volt a magyar hadszervezet úgy "csúcsrajáratva", hogy azt szakértelem nélkül nem lehetett egybentartani. És egybentartották!
A válság tünetei '56 traumája után 1968-ban ütköztek ki: az MN leküzdhetetlen akadályokba ütközött a csehszlovákiai bevonulás előtt - és alatt. (Nem egységes szállitójárműpark, parancsnokok vezetési járatlansága stb.)
Azózta megyünk lefelé a lejtőn...........

Előzmény: Zero4 (177)
Alhazred Creative Commons License 2003.09.15 0 0 194
"az elavult Fiat Cr-32 gépeinkkel legyőztük az Avia-kat"

amik azért szintén nem voltak csúcsgépek:-)))

Al

Előzmény: Tiger205 (189)
lieutenant30 Creative Commons License 2003.09.14 0 0 193
üdv
az egész cikket nem olvastam le, csak amit Hamburger mellékelt, de szerintem is érezhető, hogy politikus irta. a területvédelemről szóló rész nekem kicsit zavaros.
ha védekezni akarok, akkor először eldöntöm, hogy mi vagy ki ellen. ezután felderitem a másik oldal eszközeit, lehetőségeit...stb és ennek ismeretében alakitom ki a védelmemet. az, hogy ugysem támad meg minket senki, de ha mégis akkor majd gyorsan reagálunk, nem védelmi koncepció. egy fegyveres konfliktus, átsodródás nem abból fog állni, hogy átjön 30 csetnik vadászpuskával, fél óra alatt lekaszálnak egy hold lucernát és visszamennek.
nem azt akarom mondani, hogy be kell beszélni magunknak, hogy a románok, szlovákok, szerbek vagy bárki meg akarja támadni magyarországot, de azért konkrétabb elképzeléseket várnék.
annak viszont örülök, hogy a terrorizmus elleni harcot nem a honvédség feledatai közé sorolják. ez nem a katonák dolga és nincsek is rá felkészülve. csak az amerikai fegyverlobby határozta meg az újj ellenségképben a terrorizmust. ha a szu már felbomlott valamivel meg kell indokolni a milliárdos megrendeléseket.neki jól jött 2001 09 11
sziasztok

Előzmény: Hamburger (190)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.14 0 0 192
Szia Belic!

Az igaz, hogy vannak benne jó elemek. A nagy gondot részben én is abban látom, amiben Te, másrészt abban, hogy éppen a helyes célkitűzések hiánya miatt nem áll össze szerves egésszé az egész. Hosszú távon nem látom a reális és logikus koncepciót. Ráadásul a meghatározott átalakítások végrehajtása is sok kívánnivalót hagy maga után. Lásd a leszervezések első körét, ahol nagyon sok esetben nem a teljesítmény volt a mérvadó, hanem a személyes kapcsolatok, amelyek egyre jobban átszövik és meghatározzák az egész rendszer működését. Ez jóra nem vezethet.

Üdv: Hamburger

Előzmény: belic (191)
belic Creative Commons License 2003.09.14 0 0 191
Hello!

Szerintem sok dolog jo benne, de egyreszt latszik, hogy politikus irta, akinek a tavoli, kodbe veszo jovo a kovetkezo 4 eves ciklus (es ennel hosszabbra nem nagyon tekint). Ez elegge alapveto hiba, hiszen ezaltal nem veszi figyelembe azt, hogy 10-15 evre nem lehet tervezni, ezert mindenre fel kell egy kicsit keszulni, hogy aztan a meglevo alapokra epitkezve gyorsan (nehany ev alatt) alkalmazkodni lehessen az ujonnan megjeleno kihivasokhoz. Ezt szerintem olcson ugy lehetne megoldani, ha egy nehezfegyverzetu nemzetorseget allitananak fel, vagyis a tartalekos egysegeket nem megszuntetnek, hanem jelentosen atszerveznek.

Emmelett jelentos hibanak erzem a raktarak nagyaranyu megszunteteset, hiszen ezaltal varhatoan a raktaron levo berendezeseket jobb esetben aron alul ertekesitik, rosszabb esetben tovabbi koltsegek mellett megsemmisitik (egyreszt a mostani megsemmisites is koltseges, masreszt a megsemmisitett kepessegeknek van egy nagyon jelentos -jovobeni- koltsege).

Harmadik hiba a konnyufegyverzetu nemzetorseg hianya, ami tokeletes helyismerettel es nagyszamu zavaro tamadassal (elsodlegesen a megszallo ellenseg hataban) valoszinuleg a legkoltseghatekonyabb teruletvedelem.

Bel

Előzmény: Hamburger (190)
Hamburger Creative Commons License 2003.09.14 0 0 190
Sziasztok!

Ha valaki még nem olvasta volna, akkor mellékelem
a http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=13776 egy részét:

"MODULRENDSZERŰ HADERŐ

A NATO nem várja el a kisebb tagországoktól, hogy teljes képességspektrumú, drágán korszerűsíthető és fenntartható haderővel, úgynevezett tömeghadsereggel rendelkezzenek. Lehetőségünk nyílt ezért, hogy a korszerű hadviselés követelményei, a szövetségesi tehermegosztás és a gazdaságosság figyelembevételével a közös képességekhez modulelemekkel hozzájáruló haderőt építsünk, amely hazai és nemzetközi környezetben egyaránt magas színvonalon tudja ellátni feladatát. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a mi rendszerünkből hiányzó modulokat szükség esetén a szövetség biztosítja hazánk számára. A szárazföldi harci erők esetében ezt a modult az a hét önállóan is alkalmazható, akár egy hónapig is önfenntartó lövészzászlóalj jelenti, amelyet bármely, akár hazai vagy szövetségi dandárparancsnokság alá rendelhetünk. Ezek a zászlóaljak rendelkeznek a feladatuk ellátásához szükséges harci támogató és kiszolgáló alegységekkel.

A harci támogató erők (pl. a tüzérség, felderítés vagy páncéltörő képesség) hazai alkalmazásának szintje egy zászlóaljnyi, miután azonban Magyarország területét fenyegető fegyveres fenyegetéssel nem kell számolni, külföldi békefenntartó kontingenseinket ugyanezek az alegységek támogatják majd, természetesen zászlóaljnál kisebb kötelékben.

A légierő vonatkozásában a harci modulelemeket a négygépes harcászati repülőgép és a harcihelikopter- raj-kötelékek jelentik, a harci támogatás terén ezek a modulok a kis hatótávolságú légvédelmi rakétaszakaszok, a kiszolgáló támogatás terén pedig szállítóhelikopter-rajok. E modulok ugyanolyan szabadsággal csoportosíthatók át a műveletek érdekében, mint a szárazföldi egységek. A jelenleg rendelkezésre álló kisszámú gép miatt például a harci helikopterek esetében nem leszünk képesek egyidejűleg külföldi műveletben és honi feladatban is részt venni. A konkrét jövőbeni
helyzet ismeretében kell majd dönteni arról, lehetséges-e külföldi alkalmazás vagy a
biztonságpolitikai környezet itthon teszi szükségessé a helikoptereket.

MOBILMŰVELETEK - TERÜLETVÉDELEM

Lényeges szemléletváltozáshoz vezetett a határbiztosítási feladat kezelésének újszerű megközelítése. Mivel a biztonságpolitikai előrejelzések szerint még az esetleges határ menti harci cselekmények sem hazánk ellen irányulnak, illetve a széles határszakaszok felügyelete nem biztosítható hatékonyan a hagyományos értelemben vett védelemmel, a légi mozgékonyságú határbiztosítás került előtérbe. Vagyis a haderő nem ássa be magát a határ mentén - ehhez száz kilométeren amúgy is húsz zászlóaljra lenne szükség -, hanem bázisain készen áll arra, hogy a határőrség, a rendőrség vagy a katonai felderítő rendszer riasztására helikopterek fedélzetén gyorsan ott teremjen a fegyveres behatolás vagy átsodródás helyszínén. Visszatoloncolja a fegyveres csoportot, és rövid idő múlva újra képes legyen hasonló feladat végrehajtására akár a határ egy távolabbi pontján is.
Ugyanez a manőverező harcmodor lesz a területvédelmi feladatokban is meghatározó. A Magyar Honvédség valamennyi harci és támogató egységének a nagy mozgékonyság és kellő tűzerő lesz a jellemzője. A mobil műveletek megnehezítik, hogy az ellenfél aktuális adatokat gyűjtsön erőinkről. Egy esetleges honvédelmi művelet érdekében a Magyar Honvédség valamennyi egysége
hazarendelhető.

BÉKEFENNTARTÁS - ALAPFELADAT

A megújuló haderő egyik legfontosabb feladata a nemzetközi béketeremtői, békefenntartó feladatokban való részvétel lesz. A honvédség ilyen jellegű szerepvállalása már az elmúlt időszakban is dinamikusan fejlődött, hiszen az évek óta meglévő (délszláv térség, Ciprus, Sínai-félsziget) missziók után 2003-ban újabb helyszíneken jelentek meg a magyar kéksapkások. Afganisztánban az év elején, Irakban pedig e hetekben kapcsolódtunk be a nemzetközi erők béketeremtő
tevékenységébe. A védelmi felülvizsgálat természetesen ezen a téren is újrafogalmazta a honvédség küldetését: az országvédelemmel kapcsolatos kötelezettségein túl mostantól alapfeladatként határozza meg az országon kívüli béketeremtő és békefenntartó műveletekben való részvételt is. Ez azt is jelenti, hogy a honvédség vezetése és struktúrája, az itt folyó kiképzés a nemzetközi szerepvállalás szempontjából elsőbbséget élvez.

A 2002 novemberében a NATO prágai csúcsértekezletén tett felajánlásaink jelentős része is éppen azt a célt szolgálta, hogy a jövőben a magyar haderő még nagyobb szerepet játsszon a nemzetközi porondon. A prágai felajánlások (PCC) keretein belül hazánk vállalta speciális képességek létrehozását, így a felülvizsgálat során műszaki (hídépítő és vízellátó), valamint katonai rendész specializáció megteremtését irányoztuk elő. Emellett jelentősen növekszik a bárhol bevethető,
telepíthető harcoló hadrendi elemek száma: a két kialakítandó szárazföldi dandár valamennyi harcoló eleme, illetve a légierő harcászati repülőgépeinek és helikoptereinek egy része, valamint a számukra szükséges támogató elemek - politikai döntés után - részt vehetnek az ilyen jellegű nemzetközi missziókban."

Jó lenne, ha végig olvasnátok a teljes anyagot. Vélemények?

Hamburger

Tiger205 Creative Commons License 2003.09.11 0 0 189
Hello!

A felvidéken voltak légiharcok, ahol az elavult Fiat Cr-32 gépeinkkel legyőztük az Avia-kat.
Ez tény.

üdv:
TGR

Big-B Creative Commons License 2003.09.11 0 0 188
elbeszélésből tudom, hogy sokan teljesen meg voltak rémülve a felvidéken, mikor a csehszlovák harckocsik kivonultak Kassáról, és bevonultak a magyar lovas(!), biciklis(!) honvédek.
Előzmény: corporal (186)
Big-B Creative Commons License 2003.09.11 0 0 187
A magyar királyi hadsereg nem katonai sikerek árán foglalhatta vissza a területeket, hanem pontosan a döntés alapján.
De ha tudsz hadicselekményekről a bevonulás idejéből, kérlek írd le.
Előzmény: corporal (186)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2003.09.10 0 0 185
Sziasztok!
Ismételten megondást találtam a nagy problémára!! :-)

"http://www.szanalmas.hu/index.phtml?l=40&c=0"-helyet nézzétek meg!

"2004.06.30-ig halasztást kaptam a kopasz morcos vezértől, ennek örömére javaslatot tennék a hivatásos állomány gyors feltöltésére. Szeretettel felhívom figyelmüket a több mint 2000 évvel ezelőtt készült katonák egyszerű táplálkozási szokásaira, mindenféle reklamációtól mentes fegyelmezett viselkedésükre, valamint hosszú időn át tartó bevethetőségükre. A grippen gépek bérlésének árából (ami jelen pillanatba 210 milliárd forint) a mai kilós agyagáron (bruttó 80 Ft) 2625000 tonna(!) agyagot lehetne venni. Ebből a mennyiségből egy igazi NATO kompatibilis sokadalmat lehetne kiformázni: tábornokokkal, grippenekkel, tankokkal, felderítőkkel, stb. (még agyag-atomfegyverünk is lehetne)

Arra gondoltam, hogy néha (30-50 évenként) kiáshatnánk őket az anyaföldből, és német túrisatacsoportoknak mutogathatnánk délceg hadseregünket. Igazából a helyszínt keresem még, valahol a siófokbícsháúz-hungaroring-bugacpuszta szentháromság között kéne elhelyezni. Várom a javaslatokat"-eztet nem én írtam :-)

kavkaz Creative Commons License 2003.09.10 0 0 184
Mit találtam! Biztos haderôreform zajlik hollandiában...

Hollandia 2010-tôl egy 900 millió eurós program keretében lecseréli F-16-os vadászbombázóit 85 darab F-35-ös JSF-re.


RADIO NETHERLAND:
http://www.rnw.nl/hotspots/html/jsf020605.html

Hamburger Creative Commons License 2003.09.09 0 0 183
Sziasztok!

A név még nem minden. Van rá egy nagyon jó példa: a Magyar Honvédség. Az új koncepció alapján kialakításra kerülő "modul rendszerű" MH egyedül (NATO nélkül) nem lenne képes szinte semmire.

Hamburger

Előzmény: Big-B (182)
Big-B Creative Commons License 2003.09.08 0 0 182
A nem önálló hadseregre nagyon jó példa maga a megnevezése: KuK
Előzmény: ftonyo (152)
Big-B Creative Commons License 2003.09.08 0 0 181
Elnézést... Nem toltak. Magyarország német segítség nélkül szállta meg a Felvidéket és Észak-Erdélyt, mármint katonai segítség nélkül

Ez sem igaz. A II. Bécsi Döntés alapján kaptuk meg a két területet, cserébe azért, hogy belépünk a németek oldalán a világháborúba.

Előzmény: corporal (180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!