Keresés

Részletes keresés

mcpie Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2316
"ha jól tudom a Mig-29 sem ért el vmi sok légigyőzelmet, sem sisakcélzóval sem anélkül. "
Az kubai légierő R-60 -assal szedett le 1-2 Cessna-t... (ami azért nem egy nagy fegyvertény)
Előzmény: eyefull (2315)
eyefull Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2315
Kővári László véleményéhez csak annyit fűzök hozzá, hogy pont ő írt még kb. '96-ban az egyik Top Gunban egy cikket a légiharcrakétákról. Akkor még az orosz rakétákat szapulta (5-8 %-os találati arány stb.) . Az R-73-as ellen az volt a legfőbb érve, hogy papíron jobb, mint bármi más csak még nincs kipróbálva. Az AIM-9L és társai meg már bizonyítottak, jó sokszor. Pl. a Falkland konfliktusban 70-80%-os találati arányuk volt (1982 5. arab-izraeli háború szintúgy). Sisakcélzóról tényleg nem működik a Sidewinder, de ha jól tudom a Mig-29 sem ért el vmi sok légigyőzelmet, sem sisakcélzóval sem anélkül.
Mondjuk a Gripen sem egy harcban kipróbált technika, az tény...Falura jó lesz, jól mondod:-))
Előzmény: Törölt nick (2313)
eyefull Creative Commons License 2004.06.25 0 0 2314
O.K. Rendben, megbeszéltük:-))
Előzmény: Törölt nick (2313)
Stylist Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2312
"mi van a flottila maradványával?"
Jelenleg úgy néz ki, hogy hála Istennek egyelőre megmarad a 6 db. AM osztályú folyami őrhajónk, köztük a kedves "Óbuda" is! Rajtam kívül sok embernek szerzett még szép emléket, és felejthetetlen másfél évet a Dunai Flottila. Bárki aki megélte megmondja, hogy RANG volt ott szolgálni, a bokorugró lövészek ezreihez képest! Kevesen tudják, hogy a fedélzetre telepített svájci gyártmányú, négycsövű Oerlikon gépágyú, amely légvédelmi, és vízfelszini célok támadására egyaránt használható, volt a Magyar Néphadsereg egyetlen _nyugati gyártmányú_ fegyverrendszere! Maguk a hajók egyébként jugoszláv gyártmányúak. Van egy, a Flotillához kapcsolódó szomorú, de jellemző story-m. Kb. másfél éve az Origo vendégszobájának meghívottja volt a nagytudású Juhász Ferenc hadügyér, akinek e-mailben lehetett kérdéseket feltenni. Én a Flotilláról kérdeztem, mire azt írta, hogy a Flotilla megszűnt! ( Így, múltidőben! ) Erre megkérdeztem, hogy akkor mi a fenét jelent az új állománytáblán is szereplő Első Honvéd Tűzszerész és HADIHAJÓS ezred neve? Tudjátok, mi volt a válasz? Idézem: "Fogalmam sincs, de majd utánanézek!" Hát tutti, hogy ennél a f@sznál a hat éves lányom jobb védelmi miniszter lenne... :-((

"Ki tud arról, hogy a gyári felújításon átesett harceszközöket azonnal kivonták? Pl. SZU-22, 2SZ1."

A SZU-22 gépek kivonás előtti felújítása elég közismert tény, akkoriban sokat cikkezett róla a "civil" sajtó is. Van egy ismerősöm, aki mostanában az NBH-nál dolgozik, de előtte hasonló területen volt a Honvédségnél vagy 15 évig. Ő mesélte el egyszer, hogy kerültek ide a Szuhojok. A lényeg, hogy Kádár János nem volt valami militáns típus, irtozott a nagy katonai beruházásoktól, emiatt rengeteg vitája volt a VSZ-ben a szovjetekkel, mert szinte semmit nem akart rendszeresíteni. Pl. a VSZ-ben egyedüliként, visszautasította a MiG-29 Fulcrumok megvásárlását is, ezért lett nekünk 8-10 évvel később, mint az összes szomszédnak. Szóval a lényeg, hogy a '80-as évek elején a szovjetek megállapodtak a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság nevű papírtigrissel SZU-22 felderítő-vadászbombázók szállításáról. Csakhogy a politika időközben megváltozott arrafelé, és már nem is voltak olyan jó elvtársak. Erre az oroszok felajánlották Magyarországnak a legyártott gépeket, amit szokás szerint nem kértünk. De mivel ez már a sokadik eset volt, az oroszok megunták, Moszkvába rendelték a Szűröst, a Czinegét, meg a fene tudja még kit, és leüvöltötték a maradék hajat a fejükről, így a gépeket meg KELLETT venni! Ahogy a Hofi mondta volna: Önként... :-))
Üdv:

Előzmény: tuzer (2294)
ftonyo Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2311
"Pontosan attól tartok, ami most történik. A fürdövízzel együtt kiöntjük a gyereket is. Márpedig jól képzett tüzért és harckocsizót (stb!) nem elég akkor elkezdeni képezni, amikor a biztonságpolitikai helyzet már egyértelmüvé teszi szükségüket. Nem beszélve arról, hogy nem is lesz kitöl tanulniuk! Ha valaki erre azt mondja, hogy majd tanulnak külföldön, akkor azt kiröhögöm azok után, ahogy nálunk is elismerik a külföldi végzettséget! "

Hát igen... Mindezen már egyszer átment a Magyar (kir.) Honvédség, amikor 1938-ban a semmiből kellett páncélos fegyvernemet teremteni... Nem voltak hk-k, kiképzett legénység ... 44-re volt legénység (akik túlélték a Don-kanyart...), de még mindig gyengus harckocsik voltak.
Igaz, akkor mindezt Trianon idézte elő.. Ma meg... Kevesebb a Honvédség létszáma, miunt a Trianonban engedélyezett 35 000......
Szánalmas...

Előzmény: Hamburger (2307)
Mud Rider Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2310
Ha Tatán ilyen ismerősek vagytok, kérlek mondjátok el, megvan-e még a Fényes laktanya?
Az önjáró tüzér osztályt Tatán is leépítik?
Előzmény: Hamburger (2306)
eyefull Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2309
Kérésed parancs nem Bill Gunstont idézem:-)
"The AAM-N-7 Sidewinder IC was developed in two version: a semi-active radar homing version (called Sidewinder IB in source [1]), designated AIM-9C in 1963, and an IR guided version, later designated as AIM-9D. "
"the AIM-9C was not very successful, and only 1000 were built by Motorola between 1965 and 1967. Many were later converted into AGM-122A Sidearm anti-radiation missiles. "
Gondolom ezeket is leírta Kővári László:-))
Csak arra akartam felhíni a figyelmed, hogy ne higgy el mindent amit leírnak pl. az Aranysasban.
legalább lesznek radargyilkos rakétáink is a Gripenekhez:-))
Előzmény: Törölt nick (2286)
tuzer Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2308
Ezek jó dumák. De ezzel együtt a magyar katona ma bármilyen horizont mögül levő eszköz áldozat lenne (lesz), mert alpértelmezésben a 82 mm-es av. is közvetlen irányzású eszköz, bár képes megosztottra is. Elképzelem, ahogy a 82 mm-es av. üteg mellé időjárásjelző állomást, ballisztikai lokátort, stb-t veszünk. Pazar, nem?
A szaktudás pedig régóta veszőfélben van: alapképzésben a kétéves szakmai ciklus már régen alig elegendő, a kiegészítőn pedig 50-70 óra az akadémiai majdnem ezerrel szemben. És persze a hallgató nem hülye: ezévben a szakirányt választó 64 másodéves közül az utolsó 8 lett tüzér(Ők nem választhattak, mert eredményeik alapján utolsók voltak),+2 elszánt.
Előzmény: Hamburger (2307)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2307
Szervusz Tüzér!

Gondoltam, hogy ez lesz a válasz, mert van valóságalapja! De ne feledd, hogy akármennyire is fáj a szívednek, de bizony az aknavetö is tüzéreszköz és a páncéltörö rakéta is annak számít. Legalábbis a tüzéreket ezekre sokkal jobban kiképezték, mint a lövészeket! Aztán ott vannak a tüztámogató részlegek, amelyek arra hivatottak, hogy az "elméleti" támogató tüzet vezessék.

Mondtam, én is nagyon fel vagyok háborodva azon, amit veletek csináltak, de nem engedhetjük meg, hogy a Bennetek rejlö szaktudás eltünjön a hadtudományból!! Át kell vészelni ezt a lehetetlen helyzetet és megalapozott érvekkel ki kell állni az igazatokért mindenki elött, legyen az politikus vagy tábornok!

Pontosan attól tartok, ami most történik. A fürdövízzel együtt kiöntjük a gyereket is. Márpedig jól képzett tüzért és harckocsizót (stb!) nem elég akkor elkezdeni képezni, amikor a biztonságpolitikai helyzet már egyértelmüvé teszi szükségüket. Nem beszélve arról, hogy nem is lesz kitöl tanulniuk! Ha valaki erre azt mondja, hogy majd tanulnak külföldön, akkor azt kiröhögöm azok után, ahogy nálunk is elismerik a külföldi végzettséget!

Amúgy is milyen biztonságpolitikai értékelés az, hogy nekünk ilyenekre nincs szükségünk, miközben Irakba az amik éppen nehéz fegyvereket visznek, hogy "stabilizálják a békét"????

Üdv: Hamburger

Előzmény: tuzer (2301)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2306
Ki beszélt itt olyanról, hogy mindenki? Egyébként akad még olyan "zrírnyis" katona, aki boldogan megy Tatára! Azt már elég rég mondogatják nekünk, hogy aki megvásárolta a lakását, annak utána magának kell gondoskodnia a lakhatásáról! Ezt nem akartuk komolyan venni. Ettől függetlenül igazad van, hogy nincs elég lakás Tatán! Szomorú, hogy még azok se mind kaphatnak, akik jogosultak lennek rá! Marad az ingázás, vagy az albérlet, amit egyébként támogatnak. Én inkább ingázok!!

Üdv: Hamburger

Előzmény: HUNTERKILLER (2300)
kavkaz Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2305
Jaja. Mint Általános Revízióügyi Miniszter közzé is tenném az éves beszámolómat.

Éves beszámoló.
A revízió ügye jól halad, hála nekem.
Pecsét. ikt.sz. 1 aláírás. kavkaz.

Előzmény: Törölt nick (2302)
tuzer Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2304
Nem vagyok elkenődve. Föl vagyok háborodva, hogy a hivatásos fogadalom és a szerződéses nem egyforma, és ráadásul bizonyos rendfokozatokon felül nem kötelező érvényű.
Előzmény: Törölt nick (2302)
tuzer Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2301
Minek Tatára tüzér, ha az a nyomorult osztály nincs is hadrendben? Május végén volt egyéként már egy lövegparancsnokuk és két lövegre állomány. DE: 105 mm-es állománytáblájuk van(?!) 152 mm-es löveghez. Így kevesebb emberre jut vagy két-két és fél tonnával nagyobb súly. Augusztusban lövetni akarták őket.
Szerintem csak azért kellenek, mert a szemledombok előtt jól mutat és kell is egy kis por-füst. Mint ahogy koronaúsztatáskor is kell egy kis picike flottillácska. (Esetleges aknán meg rohadjon meg, aki megtalálja.)
Előzmény: Hamburger (2298)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2300
Miért?Azt te sem gondoltad komolyan ,hogy minden zrinyis katona/katonanő otthagy csapot-papot és megy tatára.Még egy mozi sincs ott ahova kényelmesen elmehetnének. :-)
Nem is beszélve az elszállásolásról.Mert ugye lakást, azt nem ad a honvédség.
Szar az egész!
Előzmény: Hamburger (2297)
KublaKhan Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2299
"A híradás a hadsereg idegrendszere"

...irakban a konvoj híradását egy R142 biztosította....

2004 június:((

Hamburger Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2298
Szervusz Tüzér!

Teljesen megértem a felháborodásodat. Szörnyű látni, hogy miként hullik szét mindaz, amiben az ember hitt.

Sajnos a Te eseted nem egyedi. Valamit, valakik nagyon eltoltak, mert amíg pécsen tömegével szerelnek le a tüzérek minden állománykategóriában, addig Tatán hiány van tüzérekből.

A tatai új pk. pedig most a saját bőrén érzi, hogy miről beszélt tavaly ősszel. Úgy gondolom, hogy némelyik kijelentését akkor mi értettük félre, míg a másikat akkor talán maga sem gondolta át!

Egyébként ismét javasolnám, hogy látogasd meg a www.honvedelem.hu fórumját. Ott sem árt, ha van véleménykülönbség!!

Üdv: Hamburger

Hamburger Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2297
Szervusz Tüzér!

Teljesen megértem a felháborodásodat. Szörnyű látni, hogy miként hullik szét mindaz, amiben az ember hitt.

Sajnos a Te eseted nem egyedi. Valamit, valakik nagyon eltoltak, mert amíg pécsen tömegével szerelnek le a tüzérek minden állománykategóriában, addig Tatán hiány van tüzérekből.

A tatai új pk. pedig most a saját bőrén érzi, hogy miről beszélt tavaly ősszel. Úgy gondolom, hogy némelyik kijelentését akkor mi értettük félre, míg a másikat akkor talán maga sem gondolta át!

Egyébként ismét javasolnám, hogy látogasd meg a www.honvedelem.hu fórumját. Ott sem árt, ha van véleménykülönbség!

Üdv: Hamburger

Előzmény: tuzer (2296)
tuzer Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2296
sem egyik, sem másik. de nem maradok a cégnél, megyek idő előtt. Lásd: http://www.kszrh.hu/
ezért mondja jogosan a HM, hogy ők nem változtatnak a jogszabályon. Ezek fognak változtatni, előbb-utóbb. "A közszolgálati dolgozók szerint azért van szükség a reformra,..........hogy szűnjenek meg a közszolgálat különféle szakterületein dolgozók
közötti indokolatlan jövedelmi és foglalkoztatási különbségek." Ennyit az etikai kódexról.
Előzmény: HUNTERKILLER (2295)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2295
Szia tüzér!
Feltételezem jelenleg baranyai illetőségű vagy.Diszlokálsz tatára vagy maradsz itt?
Előzmény: tuzer (2293)
tuzer Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2294
bocsibocsi, nem akarok senkit bántani.
De mi van a felderítőkkel?
mi van az elektronikai harccal? (állítólag a XXI. szd-ban vagyunk)
mi van a légvédelemmel?
mi van a harckocsizókkal?
mi van a flottila maradványával?
ki tud arról, hogy a gyári felújításon átesett harceszközöket azonnal kivonták? pl. SZU-22, 2SZ1
hányféle csatunk, sapkánk van?
melyik fegyvernem hol tart a STANAG-ok átvételében? én úgy tudom, átlagban már feldolgoztun 4 (NÉGY) %-ot! Ki vette fel a borzalmas fordításokért a zsozsót és mennyit?
érvényesek-e a vissza nem vont szabályzatok?
mi van azzal, hogy a tatai újfiú személyesen mondta ősszel a zrínyin, hogy nő a tűzerő?
szintén ő: igaz, a NATO-nak azt mondjuk, a honvédelmi költségvetés a GDP x%-a, de a valóságban x-n%? Közgazdászok, a mai honvédelmi költségvetés hányszorosa a 10 évvel ezelőttinek (Inflációval együtt), és a harcképesség hanyadrésze a 10 évvel ezelőttinek? Hol a különbség? Szerintem MONS-ban 3 váltásban 4 tábornok veri a fejét a falba, mert olcsóbb lett volna nekik 15 évvel ezelőtt legázolni minket!
Ui.: bocs hogy az előző kétszer ment, bár a második némileg bővebb.
Előzmény: Allesmor Obranna (2290)
tuzer Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2293
Szia Tiger205! Remélem, nem rád vadászak délen!
OK., Vszínű félrenyomtam.
Ámde általában mi köze szerintetek a topic címéhez a beírtak 99%-ának? Most ez egy technikai, hadtudományi vagy mifene topic?
Nem inkább a civil társadalom elé kéne tárni, hogy nagyjaink mivé tették a hadsereget? Bocs, hadsereg már nincs, csak különböző fegyveres alakulatok. PL.: Nyílt levél Juhász Ferenchez,
http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=84562&archiv=1&next=20 Fogadjunk, hogy nem lesz rá válasz!
Ezeket és a hasonlókat mi ismerjük, és kussolunk (bár én nem, lapozzatok vissza.) DE itt szépelegtek mindenféle nálunk nem létező gépfegyver torkolati energiájáról. Minek? Kit érdekel? Mi öt nemzetközi konferenciát tartottunk a tűztámogatás helyéről, szerepéről, lehetőségeiről. Meg is lett az eredménye. Mióta a puskaport feltalálták, azóta mindig erősebb volt a magyar tüzérség, mint most. Mert most nincs. Ne adja a sors, lövészek, de meg fogtok dögleni!
Egyéb: tudja valaki, hogy jogilag mi az a hősi halott? Mert a hírek szerint egy gyorssegély és semmi más.
Más: szerintetek ki szorul rá az etikai kódexre? A HM vagy mi?
Előzmény: Tiger205 (2253)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2292
No de Allesmor!!!

Mi ez a leánylelkűség?:)

Hamburger

Előzmény: Allesmor Obranna (2290)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2291
Kedves Tüzér!

Én úgy gondolom, hogy ez a topic elbír még ennél többet is, amit a téma iránt kicsit is érdeklődők ide beírtak. A magam részéről csak örülni tudok annak, hogy vannak civilek is, akiket egyáltalán érdekel, hogy mi van velünk. És ebbe belefér a haditechnikai is és az álmodozás is!!!!!

A magam részéről nagyon sajnálom, ami a magyar tüzérséggel történt. Biztosan nem kerülte el a figyelmedet az utolsó konferenciátokon (ha a tavaly novemberi volt az!), hogy volt ott egy lövész, aki kiállt mellettetek a saját fegyvernemetekből származó tábornokkal szemben és ecsetelni próbálta, hogy neki mit is jelent a saját tüzérségi tűztámogatás. Az illető a jelek szerint a közeljövőben akár a saját bőrén meg is élheti az ott mondottakat. Ennek első kézzelfogható jeleit már meg is éli.

Én azt mondom, hogy örüljünk, hogy vannak ezek a lelkes srácok, akik legalább gondolkoznak dolgokon, még ha nem is feltétlenül szakmai alapon!

Üdv: Hamburger - the light bunny

Előzmény: tuzer (2289)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2290
Mindenben neked van igazad.
Nekem még az életbe nem volt soha igazam.
Én megérdemlem, hogy gyűlölj!
Legközelebb nem fogok technikai dolgokrol írni.
Sőt írni sem fogok már soha többé...
tuzer Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2289
OK., Vszínű félrenyomtam.
Ámde általában mi köze szerintetek a topic címéhez a beírtak 99%-ának? Most ez egy technikai, hadtudományi vagy mifene topic?
Nem inkább a civil társadalom elé kéne tárni, hogy nagyjaink mivé tették a hadsereget? Bocs, hadsereg már nincs, csak különböző fegyveres alakulatok.PL.: Nyílt levél Juhász Ferenchez,
http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=84562&archiv=1&next=20 Fogadjunk, hogy nem lesz rá válasz!
Ezeket és a hasonlókat mi ismerjük, és kussolunk (bár én nem, lapozzatok vissza.) DE itt szépelegtek mindenféle nálunk nem létező gépfegyver torkolati energiájáról. Minek? Kit érdekel? Mi öt nemzetközi konferenciát tartottunk a tűztámogatás helyéről, szerepéről, lehetőségeiről. Meg is lett az eredménye. Mióta a puskaport feltalálták, azóta mindig erősebb volt a magyar tüzérség, mint most. Mert most nincs. Ne adja a sors, lövészek, de meg fogtok dögleni!
Egyéb: tudja valaki, hogy jogilag mi az a hősi halott? Mert a hírek szerint egy gyoerssegély és semmi más.
Előzmény: Tiger205 (2253)
Hamburger Creative Commons License 2004.06.24 0 0 2288
Szervusztok!

Ajánlom mindenki figyelmébe a http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=16781&next= alatti jegyzökönyvet és annak ppt-s mellékletét. A szöveg, az ábrák és a képek is nagyon tanulságosak. Különösen a 19. slide ragadta meg a figyelmemet. Engem igencsak elgondolkoztatott, hogy a BTR oldalán - közvetlenül a felsö búvónyílás alatt látható kapaszkodóra miért nem rögzítünk homokzsákokat (mellvédként), mint ahogy más nemzetek teszik hasonló helyzetben? Olyan nemzetek is vannak, akik már eleve így tervezik az új harc(!!!)jármüveiket. Valaki tudja a választ?

Üdv: Hamburger

Maz Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2287
>A fajlagos teljesítmény adatai önmagukban nem elégségesek a kérdés eldöntéséhez, szerintem ez ügyben a difizár hiánya a döntő.

Mire gondolsz?
A PSZH, FUG Rába 450-es hátsó tengellyel volt szerelve(D 344 Csepel hátsó tengelye). Ez mechanikusan zárható differenciálművet tartalmaz. A mellső tengelyben - átalakított Ikarus 303-as - tudtommal nem volt zárható a diffi. A BTR-80(GAZ-5903) összes kerékközi diffije önzáró.

Előzmény: Éhesló (2285)
Éhesló Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2285
Kedves Belic,
a BTR 80 vonatkozásában igazad van - MEA KULPA -, a páncéllemez felületek vastagságáról nekem nics adatom, de bontott anyagunk (FUG, PSZH) sajnos volt és van elég. A BTR darabjából a hivatkozott baleset során volt szerencsénk szerezni (kérésünk ellenére azóta sem egy tenyérnyit!).
Azok közül a hazaiak voltak jobbak. A fajlagos teljesítmény adatai önmagukban nem elégségesek a kérdés eldöntéséhez, szerintem ez ügyben a difizár hiánya a döntő.
Ja, akna elleni védelem: ebben a kategóriában a hk.elleni elműködése biztos mozgásképtelenség mindenkinek, előny a soklábuaknál a gyal. elleni aknáknál van, ahol még elcammog a soklábú (diffizárakkal pedig bármi, aminek működik a motorja és egypár hajtáseleme).
Amit pedig Isaszegi nyilatkozik, az egy botrány. Ennyi erővel bringával is tekerhetnének (akkor legalább nő az edzettségük...).

Üdv, Éhesló

Előzmény: belic (2252)
eyefull Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2284
"A Gripenhez megvásárolt, és az arról bevethető fegyverekről szóló információm az Aranysas magazin pár hónappal ezelőtti számából származnak, ha jól emlékszem, Kővári László tollából. Igaz, hogy Kővári nagy USA-mániás és Gripen-ellenes, de a tényeket - hogy pl. milyen rakétát veszünk és honnan - minden bizonnyal nem a kisujjából szopta."
Igaz már régóta nem vásárolok Aranysast annak idején még a Top Gun-t igen (szerintem igenycsak lecsökkent a színvonala), de azok amiket leírt nem helytállóak. Olvas(son) utánna pl.: Bil Gunston: A korszerű harci repülőgépek fegyverzete, stb.-stb. Az AIM-9C rakétát kb. a 60-as években gyártották. Ez ugyanaz, mintha a Mig-29-eshez mi AA-2-est (nem tudom kompatibilis-e, csak a példa kedvéért)rendeltünk volna AA-8/AA-11es helyett, anno 1993-ban v. mikor. Tudod "Hülye azér'nem vagyok:-))"
Eye
Előzmény: Törölt nick (2282)
eyefull Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2283
Hi, torkolati energiában tényleg erősebb a 23 mm-es, hiszen 200 g-os a lövedéke(ha jól emlékszem), de 500 m-en csak 25 mm páncélt üt át, míg a 14,5 mm-es 32 mm-t. A 14,5 mm-esnek sokkal nagyobb a kezdősebbesége 1000 m/sec. körüli, míg a 23 mm-esnek valahol 700 m/sec. körül van.
Előzmény: belic (2281)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!