Keresés

Részletes keresés

-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1236
"....Az utolsó mondatodat igazán újraértékelhetnéd,nem gyűlölködtem,csak elmondtam róluk a véleményem...."

ujraertekelem es revidealom:
nem gyulolkodo, csak fiatalosan vehemens..:-)))))

S.


Előzmény: Pilsudski (1232)
Zero4 Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1235
Hidd el Corporal, hogy a MKH hivatásos állományának többsége nem ehhez a Pénzes fajtához tartozott. Szomorú, hogy azért ott is akadtak ilyen gazemberek. Ismétlem, a többség nem ilyen volt!
Jelenleg több más ügy mellett azon szorgoskodom, hogy összehozzak egy rövidebb-hosszabb háborús visszaemlékezéseket felvonultató sorozatot. Itt a még élő, szavahihető résztvevők kapnának szót. Érdekes, igaz, eddig még nem publikált történeteket igyekszek összegyűjteni elsősorban a MKH veteránjaitól, veteránjairól. Meggyőződésem, hogy igenis büszkék lehetünk egykori honvédeinkre, honvédtisztjeinkre. Annak ellenére, hogy mint egyik idős ismerősöm megjegyezte, ők se voltak mind angyalok, általában elmondható, hogy a magyar katonák emberségesebben, különbül viselkedtek, mint az oroszok, az amerikaiak vagy a németek. Természetesen az általánosításnál nem a nyilasokra gondolok.
Visszatérve a sorozatra, a cikkek közül több "prototípus" megjelent már. Ilyenek voltak az Fw 58 futárgép lelövésével, a Kárpáti István nevű pilóta életrajzával és a T-34-esek kilövésével foglalkozó írások.


Előzmény: corporal (1233)
budafoki Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1234
Dani,

Ehhez csak azt szeretném hozzátenni, hogy talán emlékszel Kádár volt vezérkari ezredesre (könyve igen nagy siker volt a rendszerváltás elött). Szóval ilyen fazonok a komcsi hadseregben nem voltak. Volt sok tisztiiskolás haverom, de biza nem voltak azok nagy lumenek. Ha meg arra gondolok---amit Kádár írt---hogy a Ludovikára SZÍNJELES érettségi (s ajkkoriban az érettségi követelményei "némiképp" mások voltak), és TÖKÉLETES testi felépítés sem igen volt elegendö a bekerüléshez a jelentkezök nagy létszáma miatt, akkor biza elgondolkoztató, hogy mi lenne az összehasonlítás eredménye az 1948 után avatott tisztekkel. Persze a ludovikások között is voltak gazemberek. Gondoljunk csak a magyar újkori történelem egyik legvéresebb kezü szadistájára, Rajk Lászlóra, aki a demokratikusan választott kormány elleni puccs egyik kivitelezöje volt 1948-ban. De szerencsére ez a hazaáruló, idegen érdekeket szolgáló söpredék kisebbségben volt.

Előzmény: gencsydani (1230)
Pilsudski Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1232
OFF: Nyugodt vagyok:)
Semmi düh nem volt az előző hozzászólásomban,szerintem ezek tények,mindössze azt akartamn kifejezni hogy nem érdemes militarista pártot szervezni.

17 éves vagyok,az akkori rendszerről nincs valódi tapasztalatom(hál'az égnek),de szülők,nagyszülők,történelemkönyvek révén én is elég sokmindent tudok.Egyébként nem szeretném ha most lenne valamiféle barátságos fejmosás,afféle kiokítás hogy erről te nem tudhatsz semmit,mert azt úgysem fogadnám el.

ON: Van egy rokonom,aki elég magas ranggal rendelkezik a hadseregben.Tudok is róla egyet s mást,de erről inkább nem beszélek.

Szerintem meg éppenhogy fordítva
-az 56-osok nem végig egy rendszerben éltek,és a rendszer is csak 8 éves volt.Közülük kit jobban,kit kevésbé itattak át ezalatt,de a 70-es években már ki lehetett termelni egy párthű katonai bandát,ami meg is történt.Az egész eleve úgy volt addigra megkonstruálva,hogy csak a kommunistákat engedték tiszti állásba.És igen,találkoztam már kőkemény kommunista tiszttel.
Tudod hogy ma mit csinál?Évente kétszer nyaral,de nem a Balatonon,és nem is Horvátországban...
A luxusvillája falán félmilliós festmények függnek.Ugyanakkor mindenki tudja hogy ez az ember 20 éve még egy kétszobás albérletben élt.

A VSZ-re visszatérve,én úgy hiszem semmilyen védelmi hadműveletről nem volt szó Magyarországon-
az osztrákok örök semlegesek voltak 55-óta,ők nem szállhattak volna be a NATO oldalán.Nekünk kellett volna támadni Ausztrián keresztül Észak-Olaszországba.Egyébként az osztrákok hülyék lettek volna lejönni a síkra támadni.

Nekünk kellett volna az osztrák hegyek felé támadni,félig már beásott és jobb felszereltségű csapatok ellen.Emiatt szerepelt a tervekben a három napon belüli megsemmisülés.
Igazi katona nem támad a győzelem reménye nélkül.
Ők tudták,hogy fikarcnyi esélyünk sincs,mégis belehajszoltak volna khmm...mekkora is volt a magyar hadsereg akkori harcoló alakulatainak létszáma?

Az utolsó mondatodat igazán újraértékelhetnéd,nem gyűlölködtem,csak elmondtam róluk a véleményem.

Előzmény: -Survivor (1223)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1231
Az ésszerű döntések nélunk nagyon divatosak. Nem látunk még a holnapig sem. A már említett szolnoki alakulat felszámolása után nem egészen két évvel alig találtak valakit, aki egy lövész alegységet már látott helikopteren. Lehetett előről kezdeni mindent. Akkor volt a már szintén említett határmenti válság, amikor persz jól jött vonlna a dt.ro.z-hoz hasonló jellegű, légimozgékony könnyű alakulat az "átsodródott" csoportok "blokkírozására".

Hamburger

Előzmény: Hamburger (1227)
gencsydani Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1230
Kedves Corporal!

Teljesen megértem személyes gyűlöletedet a Horty-rendszer tisztjei ellen, valószínűleg a helyedben hasonlóan éreznék én is (nekünk is van kutyánk).
De azért hadd tegyem hozzá, hogy - több más rokonom mellett - pl. az én nagyapám is katonatiszt volt (ha a Hadtörténeti Múzeumban meglátogatod a Ludovika kiállítást, a '42 decemberében végzett évfolyamban 2-vel a Maléter Pál mellett látható a tablón).
Másik része a történetnek, hogy a háború után 60 hónapot robotolt Szibériában, majd miután hazatért segédmunkásként kellett dolgozzon.

nemedi l Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1229
Sziasztok!

Én is voltam Reziben (előfelvételis, Lenti) kb 1986-ban (a nagy hó évében). Már rajpk.-ként kifejezetten szuper volt az egész. Pl. két domb között kihúzott kötélen és csigán átsuhanni óriási élmény volt. Bár tériszonyom van, vagy 4-5-ször sorba álltam.

A tisztjeink nekünk is elmagyarázták, hogy a Pó-síkságig kell előre mennünk, onnan majd folytatják az oroszok. Ellenfél a Garibaldi hadosztály(?).

Az utolsó napi gyakorlat viszont kicsit nehéz volt (nappal 25 Cfok, este 4-5 Cfok).

Üdv,
Némedi László

Előzmény: Hamburger (1227)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1228
"...nincs rá szükség, mert már nem akarunk többé Ausztria felé támadni...."
Na ja... A karpatok meg messze vannak..egyre messzebb...:-))
Meg kulonben is, meg meggyanusit a szomszed, hogy netan a Gyalui havasokban vagy az erdelyi erchegysegben akarnak a magyar katonak turazni..:-))

S.

Előzmény: Hamburger (1227)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1227
Üdv Survivor!

Egy "kicsit" később: 88,89. A fenti (lenti?) helyek nálunk már a kiképzés részeként kerültek meglátogatásra. Pld: megkerülő osztag-kik. Ha jól emlékszem, akkor valamikor a 90 -es évek elején zárták be. (Egyik érv, nincs rá szükség, mert már nem akarunk többé Ausztria felé támadni. Hasonló okok miatt szüntették meg 90-ben a szolnoki 5.ö.dt.ro.z.-t (önálló deszantroham zászlóalj)is nem egészen 3 évi lét után, mondván, hogy támadó jellegű és nekünk olyan nem kell. Valamikor 1993-ban aztán rádöbbentek, hogy ilyen alakulatot lehet védelemben is haszálni. Akkor aztán a semmiből létrehozták a 88.lm.z-t. Ebből lett az egyik mai "favorit", a 1.kö.ve.e.!

Üdv: Hamburger

Előzmény: -Survivor (1226)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1226
bobocsanat...75-ben.
Előzmény: -Survivor (1225)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1225
Te mikor voltal Reziben?
En 74 korul, amikor meg epp, hogy beindult.
Egy egesz nyarat ott toltottunk. A rezi varat, tatika varat, meg minden hegyet korbe turistaskodtuk, persze kikepzesen kivul+ hetvegen.

S.

Előzmény: Hamburger (1224)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1224
Szervusz Survivor!

A mondottakat meg tudom erősíteni. Csak néhány kiegészítés az Általad felhozottakhoz.

Mindenki nagyon jól tudta, aki járt Reziben és esetleg már akkoriban túristaként az osztrák hegyekben, hogy a két dolog nem összemérhető. Ettől függetlenül életem legszebb heteit töltöttem Reziben, ahol az érdekes és fizikailag próbára tévő kiképzés révén a spártai körülmények ellenére is a katonákkal is sokkal kevesebb gond volt, mint a laktanyákban. Sajnálom, hogy anyagi okok miatt (is) bezárták a bázist.

Volt több olyan ht. is, akik az egykori SU-ban kaptak hegyi kiképzést valóban magashegyi visonyok között. Ettől függetlenül is nagyon jól tudta mindenki, hogy kb. úgy járnánk a Pó felé előretörve, mint dédapáink Isonzónál, vagy még rosszabbul.

Az is megragadt az agytekervényeim között, amikor az első harcászat foglalkozásunkon az oktató azzal kezdte a mondókáját, hogy "Amikor majd az Atlanti-óceán" partján fogunk járőrözni.." Közben szélesen mosolygott. Aztán hamar rájöttünk, hogy azért mosolygott, mert ezt ő sem gondolta komolyan.

Üdv: Hamburger

Előzmény: -Survivor (1223)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1223
Kedves P.
Higgadj le...es lazits:-))))

"...a hadsereg tisztikarának több mint kilenctizede kőkemény kommunista volt,sajnos ez tény..."

Csak csendben megkerdezem, hany eves vagy? Hol es mikor talalkoztal te kokemeny kommunista katonatiszttel? Voltak, persze hogy voltak..de az 50-es evekhez kepest a kadar rendszerben mar sokkal kevesebben. Es meg a kemenyvonalasok egy resze is-lasd a hadsereg szerepe 56-ban -kiderult, hogy kritikus helyzetben inkabb magyar mint "kokemeny kommunista".

"...Az meg hogy a VSZ agytrösztje mit osztott ránk ...
nem védeném őket a helyedben...."

nagy tevedesben vagy...en nem vedem oket, hanem tenyekrol beszelek. Egyebkent te mit tettel vagy tettel volna az ellen, hogy a VSZ ilyen-olyan szerepet osszon rank??
A harom nap pedig-ha jol emlekszem-arra szolt, hogy annyi idot kell az elso lepcsonek kitartani vedelemi hadmuveletben a fo erok beerkezeseig. De ha rosszul emlekszem, akkor majd valaki-aki jobban tudja- kijavit.
Egyebkent-reszlegesen, amugy magyarosan-volt hegyi kikepzes Reziben. Sot, ha jol emlekszem..az akkori alakulatunknal volt egy olyan csapattiszt( O vezette a hegyi kik-t, ) aki allitolag osztrak hegyivadasz kikepzest kapott.
A felszereles..az tenyleg lehetett volna tobb es jobb...bar nem is a felszerelessel volt inkabb a gond, hanem a szokasos skotsaggal pl. loszer,stb.
De az M zarolt az biztositva volt.
Egyebkent akkor a tarsadalom 99%-a meg volt gyozodve, hogy a szovjet modell nagyon hosszu eletu lesz, es a honvedseg a tarsadalom szerves resze volt.
En nem tudom, mennyi nyugdijat kapnak, mit lopnak, es mit nem (apropo lopas: mint mondtam, a tarsadalom reszei ok is..amilyen a tarsadalmi moral..olyan az egyeneke is)
de az biztos, hogy az indulatos gyulolkodes az ertelmetlen es mentalisan egeszsegtelen.

S.

Előzmény: Pilsudski (1219)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1222
Kedves Corporal!

Tiszteletben tartva a véleményedet, szeretném felhívni a figyelmedet, hogy ezek után nem csodálkozom, hogy nem tudsz elfogulatlanul nyilatkozni a témáról.

Ez egy konkrét eset volt, de ahhoz komoly szociológiai kutatásokat kéne végezni, hogy általánsoító kijelentéseket tegyünk! Volt aki már csinált ilyet a rendszerváltás után is, ha esetleg olvasni akarnál ilyet, szívesen adok bibliográfiai adatokat is.

Ha már "pozitív" vonatkozásban említetted Tobak Tibor nevét (akit szintén rehabilitáltak és előléptettek!), akkor talán emlékezel arra is, hogy ő miként nyilatkozott a tiszttársairól.

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (1220)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1221
"a hadsereg tisztikarának több mint kilenctizede kőkemény kommunista volt"

Így igaz. Sőt, szerintem még több is. Az a hivatásos, aki nem lépett be a pártba, az nem is számolhatott azzal, hogy komolyabb karriert futhat be.

A felvetett poblémák és kritikák a volt (de akár a jelenlegivel kapcsolatban is!) tisztikarral kapcsolatban teljesen érthetők. Nem hiszem, hogy valóban mi szakavatott véleményt adhatnánk a témáról, de természetesen beszélhetünk róla.

Példákat lehet hozni bőven pro és kontra. Lehetőleg ne a Bokor féle "Kiskirályok mundérban" alapján ítéljük meg a teljes tisztikart 1989 előtt! A magam részéről azt az alapelvet tartom legelfogadhatóbbnak, hogy a hadsereg és szűkebb értelemben a tisztikar is hű tükre az éppen aktuális társadalmi viszonyoknak. Ennek alapján vannak tendenciák és mindig vannak kivételek is.

Azt, hogy ki kit és miért küld a halálba, arról megint jókat lehet vitatkozni. A hadsereg egy olyan erősen hierarchikus intézmény, ahol parancsokat hajtanak végre, amelyek között megint van hierarchia. A magyar hadseregre (talán még ma is!) az úgynevezett parancsorientáltság jellemző, ahol nem feltétlenül az ember áll a középpontban. Jellegzetessége, a parancsok általában fenntartások nélküli végrehajtása. Ezzel szemben van egy úgynevezett küldetésorientált vezetési felfogás is, ami viszont nem jelenti azt, hogy a parancsot meg lehet b....-ni, de lehet mérlegelni, hogy miként a legcélszerűbb a végrehajtása. Ha ez utóbbi rendszer lett volna a magyar tisztikarra bármikor is az általános jellemző, akkor teljesen jogosnak tartanám, hogy a tiszteken akarja mindenki leverni a port azért, mert értelmetlen parancsokat hajtattak végre a katonáikkal. A katonai vezetésszemlélet váltás sem belülről fog indulni, mert ebben is a társadalmi visonyok tükröződnek!

A jelenlegi tábornokaink zöme a 60-as években lépett be a seregbe! A jelenlegi HM-tanácsadók között viszont akad jónáhány, aki a korábbi generációhoz tartozik!

Az 1989-ben avatott tisztek általánosságban max. őrnagyi rendfokozatig vitték mára. Sokan még addig sem. Az 1989-ben a tiszti főiskolákon kezdettek zöme kb. százados körül járhat rendfokozatban. Amíg ők lesznek tábornokok, addig még el fog telni 1-2 évtized! És akkor is a politika fog diktálni! (Remélhetően!)

Üdv: Hamburger

Előzmény: Pilsudski (1219)
Pilsudski Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1219
Ez igaz,de az általánosításomnak van alapja,méghozzá szilárd alapja,a hadsereg tisztikarának több mint kilenctizede kőkemény kommunista volt,sajnos ez tény.
Néhány kivételre pedig nem érdemes pártot alapozni.

Az meg hogy a VSZ agytrösztje mit osztott ránk ...
nem védeném őket a helyedben.Azok az emberek akik a szovjetekért nyugodt szívvel halálba küldték volna a magyar bakákat,annak tudatában hogy három nap múlva hírmondó se marad belőlük,azok az én szememben nem katonák,hanem mészárosok.
Másrészt meg,ha már ezt olyan ügyesen kikalkulálták,miért nem tettek legalább valamit ez ellen?Gondolok itt hegyi kiképzésre,felszerelés kilobbizására a szovjettől,hasonlók.Semmi ilyesmire erőfeszítés nem történt-a hadsereg vezetése alkalmatlan volt arra,ami a feladata lett volna.Úgyhogy ezek se jó katonák,sem épeszű emberek nem voltak.

És mi van ma velük?A nyugdíjuk több mint bárkinek,annak ellenére hogy az egyik legártalmasabb férgek Magyarországon.Amelyik meg még nincs nyugdíjban,lopkodja a hadsereg készleteit.Szép kis tisztek-normális országban börtön lenne a sorsuk,kishazánkban pedig emelt nyugdíj.

Előzmény: -Survivor (1214)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1218
Nekem az oseim es nehai rokonaim kozt volt Horthy rendszerbeli katonatiszt is meg rendortiszt is.
Az biztos, hogy sokkal nagyobb presztizse volt a katonatiszti palyanak, viszont az akkori elvarasoknak megfeleloen tudni kellett viselni.A rend es a rang kotelezett. ( Meg a vasuti tisztnek is tartasa volt, es olyan volt mint a kakas a baromfiudvarban a tyukok kozott:-)) )
Viszont az is biztos, hogy sok ostoba es korlatolt karrierista tiszt volt, a sajatos magyar felfeudalis es dzsentri oroksegnek koszonhetoen.

"...80 százalékukból a nem lehetett volna katonatatiszt vagy altiszt a két világháború közötti Magyarországon..."

ez szerintem egyaltalan nem biztos-tudod a korulmenyek nagyon meghatarozoak tudnak lenni...ugyanaz az ember teljesen mast tud produkalni mas korulmenyek kozott.

"....Ki is küldte a katonákat előre az orosz tankok elé? Avagy ki lövette agyon a visszavonuló honvédeket? ...."

Na ez azert nem ilyen egyszeru....ne menjunk bele...hadtorteneszeknek is eletre szolo feladat ezeknek a dolgoknak a boncolgatasa.
a nyilasok huseges szolgalatanak feltetelezese is rossz es teves megkozelites.

S.

Zero4 Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1216
Sziasztok!

Elgondolkodtató ez a vita a volt Magyar Néphadsereg hivatásos állományának színvonaláról.
Én sok-sok beszélgetés alapján úgy vélem, hogy 80 százalékukból a nem lehetett volna katonatatiszt vagy altiszt a két világháború közötti Magyarországon.
Azért nem ilyen egyértelmű a kép, mert jelentős színvonal- és képességbeli különbség mutatkozik
pl. az ötvenes és a hatvanas években pályára állított új tisztek között.
Aki az ötvenes évekre kiváncsi, annak ajánlom a "Tiszti kaszinó" című könyvet.
A hatvanas évek elejétől már sokkal felkészültebb (iskolázottabb) fiatalok kerültek a hivatásos pályára. Különben számos jel szerint ez volt a legjobb évtized, a színvonal hamarosan újra süllyedni kezdett- igaz többé nem zuhant vissza a Farkas Mihály nevével szimbolizálható korszak szintjére.
A ZMNE oktatói karán belül jelentős beosztásban dolgozó ismerősöm szerint a Nemzetvédelmi Egyetem mai hallgatói messze gyengébbek, mint a 20 évvel ezelőttiek. Vajon miért?

-Survivor Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1214
khmm..khmmm..
nagyon hirtelen es sarkitottan altalanositasz a nehai MN tisztekrol. Volt kozottuk sok, aki hivatasanak tekintette a magyar katonatiszti mivoltjat. Es a katonatiszti ambicioit csak abban a rendszerben tudta realizalni, nem volt mas valasztasa. Nagy tevedes, hogy mind at volt itatva a szocialista bullshit demagogiaval.
Sokuk alkoholizmusa is ebbol a meghasonlottsagbol eredt.
"...Észak-Olaszország elleni támadásról fantáziáló tiszteket.."
A VSZ hadmuveleti koordinacioja ezt a szerepet osztotta a MN-nek fegyveres konfliktus esetere.
tetszett vagy nem...nem kivansagmusor volt.

S.

Előzmény: Pilsudski (1212)
Pilsudski Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1212
Egyébként én biztos nem támogatnék egy katonatisztet sem - mind egy szálig gazdag,hájfejű emberek,akik sokkal jobban értenek a hadsereg készleteinek lopásához,mint a munkájukhoz,ezt személyesen tapasztaltam.Azt sem értem,mi szükség van militarista pártra?Egy dél-amerikai banánköztársaságban talán akadnának olyanok,akik támogatnák,de itt?
Persze legyen hadsereg,és (szerintem) legyen sorozás is,de a militarista párt nekem kicsit túlzásnak tűnik.Remélem nem haragszol,de így gondolom.
Azokról az extisztekről meg annyit,hogy mind egy szálig kompromittálódtak a múlt rendszerben.Személy szerint nem akarok 20 éve még Észak-Olaszország elleni támadásról fantáziáló tiszteket vezetőknek,akik úgy tervezték hogy a magyar hadsereg 3 nap alatt felmorzsolódik.Ebből nem kérek.És különben meg milyen hadsereg az,ahol több a tiszt mint a közlegény?Játékhadsereg...
Pilsudski Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1211
Azok a volt katonatisztek mind egy szálig ,,balos" beállítódásúak,és ezzel még nagyon finom voltam...
savaz Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1209
A gond az, hogy az ellenzék mindenért kritizálja a kormányt, csak azért nem , amiért kellene.
PL honvédelem züllesztése, gazdaságpolitika etc.
Előzmény: Allesmor Obranna (1206)
savaz Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1208
Politikai közvélemény kutatók szerint, ha alakulna egy teljesen új párt, új emberekkel, és sikerülne elég sok helyen jelöltet állítania, simán bejutna a parlamentbe:-).
Az esély tehát megvan.
Előzmény: Allesmor Obranna (1206)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1207
Szervezzünk pártfüggetlen önkéntes önvédelmi tartalékos erőket!

Úgyis mindig szerettem volna, ha az NBH utánam szaglászik :-).

Előzmény: Allesmor Obranna (1206)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2004.01.10 0 0 1206
corporal és én azon tünődtünk, hogy hogyan lehet a jelenlegi kormány ennyire az ország érdekei ellen.
De anélkül, hogy a topicot lezülleszteném holmi szélsőjobbos kövérlejszlós összeesküvéselméletezős buziság szintjére, mindenképpen elgondolkodtató ez a sajátos ön- és közveszélyes kormánypolitika.
Megdöbbentő, hogy ez a kormány túlképp sohasem uralta a helyzetet, szerintem az ellenzék számára is meglepő módon.
Az még ok, hogy Orbánék polgárikörözése nem más, mint egy biztosíték, közvetlen a 2002-es választások előttre, ha befuccsolna a dolog. Illetve a folyamatos aknamunka végzése arra az esetre, ha az MSZP nyerne, és az új kormány esetleg túl jó lenne, ami feledtethetné az ő jelenlétüket az országban. Illetve gyorsreagálású erő amely a 2006-os választásokra kell, hogy kifejlődjön.
De igencsak furcsa, hogy minderre eddig még szinte egyátalán nem volt szüksége a Fidesznek.
Ugyan a koreográfia él: Orbán eltűnik és egyfajta vidéki messiásként járja az országot látványosan távol a pesti "kabarétól".
Így ő tiszta, érintetlen, sőt, közben libalegelőt, felhőket, meg holdvilágot ad át, elefántokat keresztel, kutyaólat áld meg.
Az ő funkcionárusai ezalatt a bűnös pesten sisakkal a fejükön narancsszínű álcázófestékkel az arcukon vívják lövészárokháborújukat a vörös sárkánnyal, nap mint nap a médiában vannak jelen, lelepleznek, nyílvánoságrahoznak stb...
Dolgoznak.
Csakhogy másfél év után azon veszik észre magukat, hogy tevékenységükre semmi szükség, ez a kormány önmagát szivatja, és láthatóan még élvezi is.
Közben Orbán is visszatért, egyre gyakrabban tűnik fel a parlamentben (azelőtt szinte soha),
ez valszínű a második fázis lehet.
Kommentez, véleményt gyakorol, látható, hogy az eddig általuk mumusként kezelt EU-s kártyával édesgeti magához a frissen kiábrándultakat.
EU=modern, korszerű, tehát mindenképp nyerő.
A kormány közben elzavarta a nem párttag pénzügyminiszterét, mindent a nyakába varrva, de utódjáúl egy funkcit rak, tökéletes finálé, az országnak vége, a gazdaság a halálán van.
Orbánék visszatérnek, bűnös város megregulázása a'la Horty, és már jöhetnek is a románok.
Mert őket már a jóicstenyke se állítja meg.
Nem, nem vérontás meg magyarzászlóraszarás, csak egyszerűen bejönnek.
Aztán nézhetünk, mert az EU miatt, meg amúgy se tehetünk ellenük semmit...
nemedi l Creative Commons License 2004.01.09 0 0 1205
Én is azt érzem, hogy nem is az országunkat fenyegető veszély a legnagyobb (bár biztosan nem lehet kihagyni semmilyen számításból könnyedén), hanem a környező országokban lévő magyar nemzetiségűek ellen esetlegesen elkövethető etnikai tisztogatás, vagy pogrom (lásd például a marosvásárhelyi esetet). Azonnal senki nem fog reagálni nemzetközi szinten, mert kint mindig előbb a tömegek megdolgozása szükséges, hogy másokért veszteségeket vállaljanak. A diplomácia pogrom közben biztosan nem hatékony. Az adott ország nem-magyar katonái/rendőrei pedig nem fogják megvédeni a magyarokat.
Egyedül mi tudnánk reagálni (vagy legalább fenyegetőzni, ha van mivel) ilyen esetben...
Persze nem lenne egyszerű megtámadni egy másik országot, de (mint már kifejtettem) magyarok számára védett helyek kialakítása, még beleférhet...
Előzmény: corporal (1202)
kavkaz Creative Commons License 2004.01.09 0 0 1204
Hogy erdély micsoda? Tündérország, amely megcsalja az embert. Ha csak azt beteg román lekületet nézem, amely a köpedékes utcakövet piros-sárga-kékre festi igencsak súlyos az állapotuk.

Egy biztos. A magyarok szélsôségeseitôl jelenleg legföljebb egy asztalaláhányás telik (lásd: Temesvár nemrég). Node a románoktól...

Apropó. Az izraeli MIG-21-es felújítás teljes kudarc részükrôl, vagy csak részleges?

Előzmény: corporal (1202)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.09 0 0 1203
Szervusz Corporal!

Az én meglátásom is valami hasonló. Noha a "klasszikus honvédő háborúk" ideje állítólag lejárt, ettől függetlenül egy nehézfegyverzettel is rendelkező hds. jelenthet elrettentést bármiféle zavargások elhárítására, amelyektől nincs biztosítva senki sem a környezetünkben. Azt elfogadom, hogy jelenleg a NATO kellő elrettentő erőt jelenthet, de hajdanán a VSZ-ről se mondta volna meg senki egy évvel a felbomlása előtt, hogy fel fog bomlani.

Amint látjuk, a NATO-ban is vannak ellentétek, amelyek ráadásul akár még bomláshoz is vezethetnek valamikor. Örök érvényű katonai szövetség még nem volt a történelemben. Ha ne adj Isten, ez megtörtnne, akkor mennyi időre volna szükségünk, hogy kialakítsuk az önvédelmi képességeinket, ha nem lesznek kiképzett tartalékosaink, nem lesznek se kezelők, se igazán parancsnokok, akik a nehéztechnikát mesterien tudnák kezelni? És bizonyos fegyvernemek szinte teljesen hiányozni fognak!

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (1202)
ftonyo Creative Commons License 2004.01.08 0 0 1201
Az USA katonai hirszerzés szerint Bp.légterét Dewoitine D.520-.asok védték :))))) Nagyon készültek ellenük... Aszt nem jöttek... Csak fehér keresztes Messzerek....
Volt 3 darab D. 520 Ferihegyen az RKI-ban:))))))))

Aztán a magyar Messzert olasz(!) M.C. 202-nek nézték.....

kavkaz Creative Commons License 2004.01.08 0 0 1200
Igen. Az, hogy magyar Messzer, csak megzavarta volna az amerikaiak lelkét.
Magyar? Az mi? A Messzer nem NÁCI? A magyar az náci? A náci az messzer?
A ?...dfj i ff .......
Előzmény: corporal (1195)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!