Ne ijesztgess, az eddig vízszintes páracsövet most eszkábáltuk át 30 fokos emelkedésűre.
Ha meg már hozzányúltunk az eszcájghoz a sisakot az üsthöz erősítő csavarok helyett a sisak bajonettzárat kapott mert ezzel elég sok időt meg lehet spórolni. Eddig legalább tizenöt percet elvett a csavarozgatás két felrakás között és a bajonettzáras megoldás reményeink szerint napi szinten legalább másfél óra időmegtakarítást eredményez ai ugye mégegy kört lehetővé tesz. Fontos ez annak aki ritkán jut hozzá, hogy főzhessen.
Szegény almacefrém is november óta áll a pincében és csak most hétfőn tudjuk főzni. Viszont furcsa volt, hogy még a napokban is mutatott erjedést mert hetente meg kellett oldanom a légmentes abroncs zárat a hordón, hogy ne nyomja szét a széndioxid.
Károsan befolyásolná-e a pálinka minőségét, ha az egyébként vörösréz edény egyik illesztése bronzzal lett keményforrasztva? Esetleg lehet-e arra számítani, hogy ott idővel kilyukad az edény az eltérő fémek érintkezése, hőhatások, savasság stb. miatt?
Elég a hűtőnek a lágy rézcső. A hűtő nem kell, hogy olyan vastag legyen, mint a páracső, az elég kisebből, a 28-ashoz (is) lehet kapni szűkítőket. Lehet lágy rézcső a hűtő és a főző között, persze. Asszem 22-esig kapható. Épületgépészeti boltokban jutsz hozzá.
Ovasd el a 6604-es beírást, igaz sokan azt írták olvashatatlan!?! Ha valami nem érthető mert sokat rövidítettem, kérdezz! Én nagy bodzarajongó vagyok, nem csak a pálinka miatt, az egész növényt számos legenda övezi. Felhasználták régen gyógyászati és rituális célokra is. Sz.tem a jövő növénye és egyre nagyobb területeketet ültetnekbe bodzával.
Nincs semmi nagy titok. Én is az ismerősöm apja tapasztalata alapján készítem (aki régi Zalai Kosherfőző volt) Bodzavirágból is, és bodzabogyóból is készített pálinkát és a kettőt ősszeöntötte, majd a következő bodzavirágzáskor szedett virágot a bodzapálinkába áztatta kb, 2-hétig. Leszűrte és várt néhány honapot és kész.Ez persze min. '1,5-év. Az így készített pálinkából soha nem adott el azt mondta "ez a család gyógyszere ennek nincs ára" Ha van kérdésed szívesen válaszolok
Szétnézhetsz ott is, vagy a vatera.hu-n is vannak érdekes dolgok, ha ilyesmit akarsz. Persze előtte alaposan gondold át, mit akarsz (pl. leégés ellen, mivel akarsz tüzelni stb), mekkorát stb, csak azután vásárolj. Webshopban amúgy 13-15 000 egy 20 l-es vörösréz bogrács.
Nagyon köszönöm segítő szavaidat, mert én csak max 10 fokos lemlekedést akartam adni neki. A hossza kb 1 m ebből a fele az savállóból lesz mert wgyébként a főző is az csak a hűtöm réz.
Tulaldonképpen azért cserélem a főzőt rézre, mert a haveromnál ugyanazt az anyagot lefőztük rézüstben amit nálam r.mentes kuktában.A külömbség óriási, amit nála főztünk az kb. 2-hét mulva már nagyon finom volt.A kuktában főzött csak kb, 6-hónapmulva hozta azt a minőséget, addig kissé csípős volt.
Azt látom, hogy a különféle gyártók a különféle méretű készülékeikhez ugyanazt a páracsövet és hűtőt adják, tehát egy bizonyos mérethatáron belül szerintem nincs. 120 l-esig pl. szerintem a 28 mm-es méret tökéletes.