Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6990
Ez  a  bajonettzáras  megoldás érdekelne. Ha  írnál róla  megköszönném.   Vetted  vagy  csináltad  és  hogy  működik??
Előzmény: miriuta maci (6989)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6989

Ne ijesztgess, az eddig vízszintes páracsövet most eszkábáltuk át 30 fokos emelkedésűre.

 

Ha meg már hozzányúltunk az eszcájghoz a sisakot az üsthöz erősítő csavarok helyett a sisak bajonettzárat kapott mert ezzel elég sok időt meg lehet spórolni. Eddig legalább tizenöt percet elvett a csavarozgatás két felrakás között és a bajonettzáras megoldás reményeink szerint napi szinten legalább másfél óra időmegtakarítást eredményez ai ugye mégegy kört lehetővé tesz. Fontos ez annak aki ritkán jut hozzá, hogy főzhessen.

 

Szegény almacefrém is november óta áll a pincében és csak most hétfőn tudjuk főzni. Viszont furcsa volt, hogy még a napokban is mutatott erjedést mert hetente meg kellett oldanom a légmentes abroncs zárat a hordón, hogy ne nyomja szét a széndioxid.

Előzmény: leveliro (6986)
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6988
Legyen fordított rézbogrács, de a halfőző!
Előzmény: gorbekukac (6987)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6987

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

 

Egyébként felmerült egy újabb kérdés.

 

milyen típusú sisakot tegyek rá? Erről is megoszlanak a vélemények.. Van ennek egyáltalán vmi jelentősége?

 

Én maradnék a megfordított rézbográcsnál, de van aki azt mondja, hogy csináljam inkább hagyományos kúposra, a végén 1 "-os kimenettel.

 

Nektek mi erről a véleményetek?

leveliro Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6986
Halkan megjegyzem, hogy van olyan nézet, hogy a nagyon meredek páracső ugyan erősebb páleszt eredményez, de esetleg az íze nem olyan lesz.
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6985
A méretekről/idomokról pl. itt is nézelődhetsz.
Előzmény: gorbekukac (6979)
hhx Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6984

Kedves hozzáértők!

 

Károsan befolyásolná-e a pálinka minőségét, ha az egyébként vörösréz edény egyik illesztése bronzzal lett keményforrasztva? Esetleg lehet-e arra számítani, hogy ott idővel kilyukad az edény az eltérő fémek érintkezése, hőhatások, savasság stb. miatt?

comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6983
Elég a hűtőnek a lágy rézcső. A hűtő nem kell, hogy olyan vastag legyen, mint a páracső, az elég kisebből, a 28-ashoz (is) lehet kapni szűkítőket. Lehet lágy rézcső a hűtő és a főző között, persze. Asszem 22-esig kapható. Épületgépészeti boltokban jutsz hozzá.
Előzmény: gorbekukac (6979)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6982
Ovasd  el a  6604-es beírást, igaz  sokan azt  írták  olvashatatlan!?! Ha  valami  nem  érthető  mert  sokat rövidítettem,  kérdezz! Én  nagy  bodzarajongó  vagyok,  nem csak a  pálinka  miatt, az  egész  növényt  számos  legenda  övezi.   Felhasználták  régen  gyógyászati és  rituális célokra  is.    Sz.tem  a  jövő  növénye  és   egyre  nagyobb   területeketet  ültetnekbe  bodzával. 
Előzmény: gorbekukac (6981)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6981

Kérdésem az van bőven.

 

Hogy készül a virágból és a bogyóból a cefre?

 

Az elkészült cefrét csak egyszer főzitek le és az összeöntés után pároljátok le másodszor a kettőt együtt? 

 

Ez nagyon érdekelne, mert az idén szertnék csinálni én is.

 

Azt hallottam, hogy nagy meló van vele, csak azt nem tudom pontosan, hogy mi, cefrekészítés menete , technikája, ennek kihozatala.

 

Egyszere úgy ennyi.

Előre is köszi.

Előzmény: Törölt nick (6980)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6980
Nincs  semmi  nagy  titok. Én is az   ismerősöm  apja tapasztalata  alapján készítem (aki  régi Zalai  Kosherfőző  volt) Bodzavirágból is, és  bodzabogyóból is készített  pálinkát  és a kettőt  ősszeöntötte,  majd  a  következő  bodzavirágzáskor  szedett  virágot  a bodzapálinkába áztatta kb, 2-hétig.  Leszűrte  és  várt néhány  honapot  és  kész.Ez  persze  min. '1,5-év. Az  így készített  pálinkából  soha nem  adott el  azt mondta "ez a család gyógyszere  ennek  nincs  ára" Ha  van kérdésed  szívesen  válaszolok
Előzmény: gorbekukac (6978)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6979

A nyáron ki szeretném cserélni a hűtőben lévő csövet is ilyent hol lrhrt vásárolni?

 

elég ide a lágy rézcső is amit otthon is meg tudok hajtani ha feltekerem pl. egy pb gázpalackra?

 

A hűtő ésa lepárló közöti cső is uo. lágy lehet? Ennek a mérete is megegyező?

 

a 28 mm elég a főzőtől a hűtő végéig?

Előzmény: comad (6975)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6978

Ezek szerint Te sziotál csinálni bodza gyógyszert. Eddig egyszer volt szerencsém bodza páleszt inni, nekem ízlett.

 

Elárulod a titkot, hogy hogyan szoktad csinálni a cefrét?

Előzmény: Törölt nick (6977)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6977
Gondolkodom  bográcsban  is  de  abból  2db- kellene .A  bodza  virágzásáig    kellene  elkészülni  a készülékkel.
Előzmény: comad (6973)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6976

Szerinted elég az 1 m-es hossz?

 

Ez akkor töményíti majd az alkoholt, vagy aromásabb lesz a nedü? 

 

 

Előzmény: comad (6975)
comad Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6975
Szerintem a hosszú páracső deflegmátorként (erősítő feltét) működik.
Előzmény: gorbekukac (6971)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6974
A hűtőm  14-es  réz cső , 60l-es  műa, hordóban. Mindig  hideg  pálesz  jött le.
Előzmény: gorbekukac (6972)
comad Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6973
Szétnézhetsz ott is, vagy a vatera.hu-n is vannak érdekes dolgok, ha ilyesmit akarsz. Persze előtte alaposan gondold át, mit akarsz (pl. leégés ellen, mivel akarsz tüzelni stb), mekkorát stb, csak azután vásárolj. Webshopban amúgy 13-15 000 egy 20 l-es vörösréz bogrács.
Előzmény: Törölt nick (6970)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6972

Helló kibé!

 

A kuktádnál milyen volt a hűtőd? Az is saválló volt?

Előzmény: Törölt nick (6967)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6971

Nagyon köszönöm segítő szavaidat, mert én csak max 10 fokos lemlekedést akartam adni neki. A hossza kb 1 m ebből a fele az savállóból lesz mert wgyébként a főző is az csak a hűtöm réz.

 

 

Egyébként mit változtat a minőségen?

Előzmény: comad (6961)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6970

A szombati  Fonyódi  piacot  még  megnézem, valakitől hallottam  hogy az ott  rézbográcsot  kínáló  c.gányok,  rendelésre  bármit  elkészítenek!

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6969
Most  akarok  venni  rézlemezt:  tulaldonképpen  nem is tudom  mennyi  kellene  és  milyen  vastagságut vegyek?
Előzmény: comad (6968)
comad Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6968
Miből akarod csinálni? Milyet? Megvan már az anyag?
Előzmény: Törölt nick (6967)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6967
Tulaldonképpen  azért  cserélem a főzőt  rézre, mert a haveromnál  ugyanazt  az  anyagot lefőztük rézüstben  amit nálam  r.mentes  kuktában.A külömbség  óriási, amit  nála főztünk  az  kb. 2-hét  mulva már  nagyon finom  volt.A  kuktában  főzött  csak  kb, 6-hónapmulva  hozta  azt  a  minőséget,  addig   kissé  csípős  volt.
comad Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6966
Szerintem nyugodtan.
Előzmény: Törölt nick (6965)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6965

Akkor  szerinted  a  régi   60l -es  hűtőm 25-ös csővel  maradhat, ha  új  20l-es réz  főzőt  készítek? A régi rozsdamentes  kuktám  10l-es  volt.

Előzmény: comad (6964)
comad Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6964
Azt látom, hogy a különféle gyártók a különféle méretű készülékeikhez ugyanazt a páracsövet és hűtőt adják, tehát egy bizonyos mérethatáron belül szerintem nincs. 120 l-esig pl. szerintem a 28 mm-es méret tökéletes.
Előzmény: Törölt nick (6963)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6963
Szerinted  van  összefüggés a főző  mérete  és a hütőcső  vastagsága  között??
Előzmény: comad (6961)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6962
Végre idevaló  jó  kérdések!!! Ezeket  én  is  érdekesnek  tartom, mert  magamis   új  apparátot  akarok  készíteni, egykis segítséget  megköszönnék  én  is!!
Előzmény: gorbekukac (6960)
comad Creative Commons License 2008.03.13 0 0 6961
A "vízszintes" rész 20 fokban emelkedjen, minél hosszabb, annál jobb. Ebben az esetben nem túl fontos, milyen magas a függőleges.
Előzmény: gorbekukac (6960)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!