Nincs idom komolyabban foglalkozni vele jahno. Amiket megcsinaltam, nem tudom utolag milyen rekeszen keszul, ujra nem csinalgatom, nemtudom azt se h lehetne elonyt hatranyt mutatni, mi az elony mi a hatrany ez is relativ.
sokat kolcsonkaptam, megint nem kernem es csinalgatnan ujra.joparat nem is en csinaltam.
+ nem akarok ugyanolyan fotokat sem Egyrakason.
vegyetek ugy h ez csak egy magyar gyujto oldal ahol regi obikat es vele keszult fotokat lehet nezni.
Egyébként (elnézést a tudatlanságomért) ezen, és egy másik pentacon obin vettem észre először, hogy vannak kis réz érintkezők a menet mellett, ezek mi célt szolgálnak? Köszönet!
Igen, ez a link sokat segít, de néha jó lenne tájékoztatásképpen az F érték is, vagy hasonló körülmények közti próbálgatás. Nem tudom megfogalmazni, de mennyiségre és kivitelre állat, viszont sok objektívnél a képpel sem az előnyét, sem a hátrányát nem sikerült megfogni.
Ha mástól is vársz képeket, akkor besegíthetek, mert láttam Jupiter 8as pld. nincs a listádban, aki nyitva olyan buborékokra van rámozdulva, annak jó lehet és csinálok pár értelmesebb képet is:
Ha valami nem tetszik, mondom el kell adni, venni mást.
Én a 135ösből erősen a sonnart javaslom (viszonylag drágább mint a többi, viszont elég remek), vagy a jupiter 37A -ból az MC-s vagy sima verziót. Ez utóbbi olcsóbb mint
a sonnar. A sima és MC-s közt is van azért párezer különbség. Nekem a sima van.
A régi obik közül mindegyiknek van CA-ja, mert a filmes korszakban ennek nem volt jelentősége, hiszen film volt a nyersanyag. Persze van eltérés, egyik jobban, másik kevésbé CA-zik.
Spec a meyer/pentacon bokeh monster-nek van értelme, de 2.8-on eléggé lágy, portrézni jó.
Ha élesebbet akarsz, akkor Jupiter 37, Tair 11, ez utóbbi f2.8 (viszont egy súlyosabb darab a többinél).
Amit nlztem 13Eft ért 84 esel kezdődik az azonosító sorszáma,a másik amit írtam ,hogy nem tökéletes mert nincs 22 es rekesz,meg a 3,5 öt hamarabb nyitja az külsőleg nincs olyan szép de valamivel olcsóbb az 85 ös számmal kezdődik
Jupiterek általában jók, persze még évjárat és egyéb függvénye és 12-nél drágábban még nem vettem, de ha rámocorogtál és valóban szép, akkor vedd meg. Nem fogsz benne csalódni. Aztán jön a gyűjtőszenvedély, mert én vettem belőle egy alu kivitelt is :-)
Most találtam egy jupiter 37a t tiszta úgy néz ki mintha új lenne tehát jó állapotú 13EFt Az a pentacon ami neked van meyer optik az jó vétel volt annyiért amennyiért írtad,a 135mm pentaconok között az a legjobb a többinek utána olvasva nagyon lágy a képe ,és van ca rendesen.Most nem tudom,mit fogok kezdeni a cosinával.
Lehet presetes és csak le kell nyomni a gyűrűt. Sokan beszopják. Ha olcsó, akkor megvenném. Bár engem lehülyéztek, mikor mondtam, hogy szűk rekesszel és hosszabb zárral is használnám. Állítólag nem arra való...
Akkor a tiéd ez lesz a legdrágább változat 15 lamellás Pentacon / Meyer Optik Gorlitz Orestogor 135mm F2.8 Preset egy ilyet nem lenne rossz találni jó árban.
Pontos leírása a jupiter 37a nak "Annyi hibája van amit észrevettem hogy a nyitott rekesz kicsit előbb kezdődik és nem lehet 22-ig zárni a blendét, csak kb. 20-ig, bár én még sohasem használtam objektívet teljesen zárt rekeszen de ez hibának minősül."
És ez szerinted nagy hiba "Lett volna egy olcsó jupiter 37a csak azt mondta a fickó hogy az utolsó rekesz nem működik, f3,5 be meg hamarabb ugrik vagy valami ilyesmi."
Pentacon 2.8-as, sok lamellás. Többet ne kérdezz, mindenhol 20ezer felé kezdték mérni, erre szembejött 13-ért, ami nem is biztos, hogy jó ár, de mondom ha a másik Jupiter is ennyi volt, erről meg jajj F2.8 és csodákat mondanak, akkor kipróbálom. Sokat nem tudok még róla.
Azt mondod akkor a jupiter 37a az jó?Basszus miért nem azt vettem inkább,egy ismerősöm azt mondta jó a cosina is és jó árban találtam,azért vettem ezt.Na és a pentacon milyen,melyik változat?
Mindegy, hova sorolják, ha NEM M42-es, akkor kár vesződni most vele.
Az M42-es változatnak két fajtája van:
- Az ún. "preset" változat, ez (emlékeim szerint) 15 blende lamellás, a vége cserélhetős (M42 / EXA /...) Ez a drágábbik változat, sokak szerint ez a jobb. "Bokeh monster".
- A másik pedig a beugróblendés - 6 blende lamellás - változat, ez van ún. "electric" (régi Praktica M42 gépek között volt, amelyik használta az elektromos blende visszajelzést) és "auto" MC felirattal is.
- Canon gép szempontjából lényegtelen melyiket veszed. A több blende lamella jobban adja a körkörös szűkítést, nem csak nyitottan lesz köralakú a csúcsfények. A másik fajták pedig ált. MC bevonatosak, modernebbek.