Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7013
Azt hittem te írtad, hogy bajonettzáras  lessz  az új  főződ,de most látom M.maci  írta.
Előzmény: gorbekukac (7012)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7012
Emlékezetem szerint az olyan amilyena tűzcsapokon van. De lehet hogy rosszul emlékszem.
Előzmény: Törölt nick (7011)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7011

A bajonettzárról  nemtudnál  valami  képet??  Sajnos  nem ugrik be nekem  hogy az milyen.Köszi!

Előzmény: gorbekukac (7009)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7010

Helló SM!

 

Ezt a páracső hűtést kifejtenéd kicsit bővebben?

Előzmény: snapszmester (7001)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7009
Szerintem ki lehet venni a dolgokat kösz az infót
Előzmény: Törölt nick (6982)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7008

Találtam a Vaterán 22-es rézcsövet 2 m-es darabban

 

Ez elég lenne páracsőnek?

kisüsti66 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7007
Snapszmester !
A pistórius tányérról nem tudnál feltenni képet vagy linket, hogy látnám hogy néz ki és hogy működik.
Előzmény: snapszmester (7001)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7006

A tetőn ami az óra mörött lászik oda fog csatlakozni az új cső.

 

És mi a véleményetk erről a megoldásról?

 

ha kész lesz azt majd felteszem.

gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7005

ok köszi

 

ha majd átalakítom rézcsöre akkor milyen hosszút legyen a páracső a méret az akkor 28 mm.

 

megpróbálkozom a képekkel.

tető rögzítésilyen most a tetejeez az
Előzmény: comad (7004)
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7004
Lágy rézcső csak 22-esig van és m-re is kapni. Csak írd be a Gógliba, hogy lágy rézcső és kiad egy csomó helyet, árat stb. Szerintem a 16-os hűtőd tökéletes.
Előzmény: gorbekukac (7002)
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7003
Csövi! Bogrács pl. itt. Rézcső-ügyben böngészek kicsit. Sok lesz az a 25... a m és a mm is.
Előzmény: gorbekukac (7002)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7002

Sziasztok!

 

Comad

 

Én is a halfőzőre gondoltam, de eddig a neten csak gulyás bográcsot találtam.

 

Ami biztos hétfőn elkészül az új páracső.

 

65 mm-ről indul ez emelkedik 100 mm ig függőlegesen, majd megtörik és 15-20 fok közötti emelkedéssel megy tovább kb 1 m hosszan ami kúposan leszűkül 3/4 colra és itt csatlakozik rá hollandival a rézcső.

 

Ja azt elfelejtettem mondani, hogy ez az egész savállóból készül.

 

A hűtömben lévő rézcső egyébként 16 mm-es külső átmérővel bír jelenleg.

 

Ez szerinted maradhat? Abban tudsz nekem segíteni, hogy kb, milyenárban van egy 25 m-es tekercs lágy rézcső a 25mm-es?  

 

Gondolom ezt darabban nem lehet kapni.

 

Megpróbálok feltenni képet, hogy jelenleg hogy is néz ki az én kicsikém.

snapszmester Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7001
Minden általam ismert, jó pálinkát főző üzemben emelkedik a páracső. Sőt a németek desztilláló feltétet alkalmaznak, ami függőlegesnél meredekebb páracső. Nem minden a takarékoskodás. A párák útjába akadályt kell tenni amegfelelő minőségért. Ennek eredménye, hogy pontosabban el lehet venni az előpárlatot a metilalkoholt.
Nem véletlen alkalmazzák a pistórius tányért a páracső hütését, pozitív dőlésszögét.
Ennek van hagyománya és a hivatalos üzemek mind ezt alkalmazzák.
Minden desziláló berendezés páracsöve az üst felé lejt így biztosítva, hogy csak a párák távozzanak.
Érvelhetnék tovább, de ha saját maga issza meg amit főz, oda dönti ahova akarja.
Előzmény: Feriba51 (6999)
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 7000
Ok. Minden általam (mióta figyelek az ilyenekre) látott főzdében.
Előzmény: Feriba51 (6999)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6999
Ez az látod! Mindenben igazad lehet, de abban engedj kételkedni, hogy "minden főzdében emelkedik az a cső" :-))))
Jó nedűt!
Előzmény: comad (6998)
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6998
"Elvégre nem tiszta szeszt akarunk elérni, hanem egy olyan itókát, ami magában hordozza egy jó cefre aromaanyagait is."

Erről van szó! Időt/energiát valóban nyerünk, de! Fennáll a veszély, hogy a szeszt gyorsan kinyerjük, ám az illat/aromaanyagok bennmaradnak a cefrében. A szeszfőzdések sem a maguk ellenségei, nekik is az lenne az érdekük, hogy gyorsabban/kevesebb energiával dolgozzanak, mégis azt látod, hogy minden főzdében emelkedik az a cső. Vajon miért, hm?
Előzmény: Feriba51 (6997)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6997
Elnézést,...szabad csúnyát mondani???:-)))))
Én annak a hive vagyok, hogy a páracsőnek lefele legyen esése. Igaz, hogy forditott esetben valamivel töményebb alkohol kerül a hűtőbe, aztán addig főzzük, amig az is kikerül, ami először visszacsorgott és igy egy ördögi kör résztvevői vagyunk. Azzal, hogy lefele esik a páracső időt nyerünk gyorsabban zajlik le a folyamat és ez is előny (még energiát is megtakaritunk).
Elvégre nem tiszta szeszt akarunk elérni, hanem egy olyan itókát, ami magában hordozza egy jó cefre aromaanyagait is.
Ne bántsatok nagyon, ez csak egy vélemény:-)))
Jó nedüt!
bubu001 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6996
Oké, félig igazad van ;) de mézespálinka likőrnek hívják majd, jelenleg mézes szeszesitalként lehet csak forgalmazni, hiába készül tiszta pálinkából.
Előzmény: miriuta maci (6995)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6995
Éppen ellenkezőleg. A törvényjavaslat szerint a mézzel ízesített párlatokat nem lehet majd pálinkának nevezni. Én támogatom. (ez biztos sokat számít:-)
Előzmény: bubu001 (6992)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6994
Vagy ha mégis akkor ezentúl hozzá fogok imádkozni mert biztosan nem ember:-)
Előzmény: comad (6991)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6993

Azt, hogy működik-e hétfőn fogjuk megtudni:-)

De majd lefotózom és berakom ide.

Egyébként csak az ötlet volt a miénk a kivitelezést egy ügyes kezű szakira bíztuk.

Előzmény: Törölt nick (6990)
bubu001 Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6992
Lehet hogy mégis lesz hivatalosan mézes pálinka? Jövő héten tárgyalják a Parlamentben.
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6991
Jó lesz az, nemigen akad ember, aki meg tudná mondani egy kupica pálinkáról, hogy 20, avagy 30 fokos volt-e az emelkedése a páracsőnek :-)
Előzmény: miriuta maci (6989)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6990
Ez  a  bajonettzáras  megoldás érdekelne. Ha  írnál róla  megköszönném.   Vetted  vagy  csináltad  és  hogy  működik??
Előzmény: miriuta maci (6989)
miriuta maci Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6989

Ne ijesztgess, az eddig vízszintes páracsövet most eszkábáltuk át 30 fokos emelkedésűre.

 

Ha meg már hozzányúltunk az eszcájghoz a sisakot az üsthöz erősítő csavarok helyett a sisak bajonettzárat kapott mert ezzel elég sok időt meg lehet spórolni. Eddig legalább tizenöt percet elvett a csavarozgatás két felrakás között és a bajonettzáras megoldás reményeink szerint napi szinten legalább másfél óra időmegtakarítást eredményez ai ugye mégegy kört lehetővé tesz. Fontos ez annak aki ritkán jut hozzá, hogy főzhessen.

 

Szegény almacefrém is november óta áll a pincében és csak most hétfőn tudjuk főzni. Viszont furcsa volt, hogy még a napokban is mutatott erjedést mert hetente meg kellett oldanom a légmentes abroncs zárat a hordón, hogy ne nyomja szét a széndioxid.

Előzmény: leveliro (6986)
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6988
Legyen fordított rézbogrács, de a halfőző!
Előzmény: gorbekukac (6987)
gorbekukac Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6987

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

 

Egyébként felmerült egy újabb kérdés.

 

milyen típusú sisakot tegyek rá? Erről is megoszlanak a vélemények.. Van ennek egyáltalán vmi jelentősége?

 

Én maradnék a megfordított rézbográcsnál, de van aki azt mondja, hogy csináljam inkább hagyományos kúposra, a végén 1 "-os kimenettel.

 

Nektek mi erről a véleményetek?

leveliro Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6986
Halkan megjegyzem, hogy van olyan nézet, hogy a nagyon meredek páracső ugyan erősebb páleszt eredményez, de esetleg az íze nem olyan lesz.
comad Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6985
A méretekről/idomokról pl. itt is nézelődhetsz.
Előzmény: gorbekukac (6979)
hhx Creative Commons License 2008.03.14 0 0 6984

Kedves hozzáértők!

 

Károsan befolyásolná-e a pálinka minőségét, ha az egyébként vörösréz edény egyik illesztése bronzzal lett keményforrasztva? Esetleg lehet-e arra számítani, hogy ott idővel kilyukad az edény az eltérő fémek érintkezése, hőhatások, savasság stb. miatt?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!