Tök ideg vagyok az apósom beleokoskodott a főzésbe hát meg is van az eredménye.
Én vígan elmentem a kertbe gyümülcsfát ültetni közben feltettem tisztázni a nedüt.
Ez volt 40 liter visszahigítva 20 fokra. Ebből ugy el kellett volna venni min. 4 dl "rézelejét" jövök le a kertből látom ám nem a kis edényem van altta amibe el szoktam dobni a cuccot hanem a a nagy amibe már a nedüt engedem .
Tiszta opálos lett. Elzártam a a gázt alatta. Ezt most főzzem le újból?
Gondoltam visszaöntöm ami eddig kijött aztán újból alá gyujtok.
Nem tudom, ki írta, de nagyon tetszett: a függőlegesnél meredekebb. Az én apparátom innen a topicról származik, egy m-es függőleges cső (kúpos fedő után), utána viszonylag meredeken levezetett, egyenes hűtő (folyóvízzel). Nem tudom, jó-e, de még senki nem panaszkodott. Fontos a lassúság. (persze ez kis tételben nem nagy energia pazarlás).
Igazából azért írok, mert türelmetlen vagyok. Egy hónapja tettem élesztőt néhány kilónyi almába, ami olyan volt, mint én (ütődött), és már nagyon szeretném megkóstolni. Az illlata jó, nem is nagyon "pöcög" már, egy káposzta savanyító edényben van, amit másra még nem használtak. Tudom, hogy még korai, de egyelőre csak kísérletnek szántam a dolgot. Mit vesztek, ha kipróbálom?
Szerintem a a főződ tetejére.Emlékszem mikor a szüleim főzöcskéztek: a kuktába egy tálra tányért tettek, amibe az anyag visszacsöpögött és a kukta tetején vizesruhát cserélgettek.
Lágy rézcső csak 22-esig van és m-re is kapni. Csak írd be a Gógliba, hogy lágy rézcső és kiad egy csomó helyet, árat stb. Szerintem a 16-os hűtőd tökéletes.
Én is a halfőzőre gondoltam, de eddig a neten csak gulyás bográcsot találtam.
Ami biztos hétfőn elkészül az új páracső.
65 mm-ről indul ez emelkedik 100 mm ig függőlegesen, majd megtörik és 15-20 fok közötti emelkedéssel megy tovább kb 1 m hosszan ami kúposan leszűkül 3/4 colra és itt csatlakozik rá hollandival a rézcső.
Ja azt elfelejtettem mondani, hogy ez az egész savállóból készül.
A hűtömben lévő rézcső egyébként 16 mm-es külső átmérővel bír jelenleg.
Ez szerinted maradhat? Abban tudsz nekem segíteni, hogy kb, milyenárban van egy 25 m-es tekercs lágy rézcső a 25mm-es?
Gondolom ezt darabban nem lehet kapni.
Megpróbálok feltenni képet, hogy jelenleg hogy is néz ki az én kicsikém.
Minden általam ismert, jó pálinkát főző üzemben emelkedik a páracső. Sőt a németek desztilláló feltétet alkalmaznak, ami függőlegesnél meredekebb páracső. Nem minden a takarékoskodás. A párák útjába akadályt kell tenni amegfelelő minőségért. Ennek eredménye, hogy pontosabban el lehet venni az előpárlatot a metilalkoholt. Nem véletlen alkalmazzák a pistórius tányért a páracső hütését, pozitív dőlésszögét. Ennek van hagyománya és a hivatalos üzemek mind ezt alkalmazzák. Minden desziláló berendezés páracsöve az üst felé lejt így biztosítva, hogy csak a párák távozzanak. Érvelhetnék tovább, de ha saját maga issza meg amit főz, oda dönti ahova akarja.
"Elvégre nem tiszta szeszt akarunk elérni, hanem egy olyan itókát, ami magában hordozza egy jó cefre aromaanyagait is."
Erről van szó! Időt/energiát valóban nyerünk, de! Fennáll a veszély, hogy a szeszt gyorsan kinyerjük, ám az illat/aromaanyagok bennmaradnak a cefrében. A szeszfőzdések sem a maguk ellenségei, nekik is az lenne az érdekük, hogy gyorsabban/kevesebb energiával dolgozzanak, mégis azt látod, hogy minden főzdében emelkedik az a cső. Vajon miért, hm?
Elnézést,...szabad csúnyát mondani???:-))))) Én annak a hive vagyok, hogy a páracsőnek lefele legyen esése. Igaz, hogy forditott esetben valamivel töményebb alkohol kerül a hűtőbe, aztán addig főzzük, amig az is kikerül, ami először visszacsorgott és igy egy ördögi kör résztvevői vagyunk. Azzal, hogy lefele esik a páracső időt nyerünk gyorsabban zajlik le a folyamat és ez is előny (még energiát is megtakaritunk). Elvégre nem tiszta szeszt akarunk elérni, hanem egy olyan itókát, ami magában hordozza egy jó cefre aromaanyagait is. Ne bántsatok nagyon, ez csak egy vélemény:-))) Jó nedüt!
Éppen ellenkezőleg. A törvényjavaslat szerint a mézzel ízesített párlatokat nem lehet majd pálinkának nevezni. Én támogatom. (ez biztos sokat számít:-)