Feriba--Comad--Kösz a tanácsokat, akkor meghagyom felsőrészt. A fűtésen most agyalok, gondolatban addig jutottam ,hogy gázzal is fával is kipróbálom majd.Valami kályha szerüséget fabrikálnák hozzá, amibe belelehet emelni, fölül körben zárt lenne A gázlángal vagy fával alul és oldalt melegíteném, oldalsó füstkivezetéssel, a gázhoz valami körégőt csinálnák. Várom és köszönöm a tanácsokat!!
Még egy kérdésem lenne:ha 280 literes az üstöm akkor 3-4 főzésből annyi alszesznek kellene lefolynia hogy megteljen a tisztázáshoz,tehát 70-80 liternek főzésenként.? Vagy meddig kell engednem 5-10 fokig?
Comad.Ha szigetelem az üstömet akkor kőzet vagy üveggyapotot használjak,az üst tetejét is szigeteljem e ,(valamint alul minden oldalán van egy fél tenyérnyi szellőzőlyuk ahonnan árad a forró levegő) itt kivágjam a szigetelést?Nem ég e oda ha szigetelve van az üst(duplafalúm van olaj van közvetítőfolyadékként)?
Szerintem ne vágjál le semmit, ez nagyon jó kis deflegmátor lesz, ha netalán technikát változtatnál. A külső szigetelés esetén az 50 cm magasság egyáltalán nem számit. A gőzök mozgása biztositja az egyenletes hőmérsékletet. Én is főzem már 20 litert is az enyémben. Amint látom Te ezt az üstöt gázról fogod melegiteni, vagy legalább is csak alulról???? Ebben az esetben az egész üstöt ajánlatos hőszigetelni, csak a melegitendő felület maradjon szabad. Sok időt és energiát spórolsz meg vele. Jó nedűt!
Szerinted nem magas egy kissé? A 30 l-es edénybe ha 20l cefrét töltenék, 50cm maradna a legfelső pontig. Azon gondolkozom hogy a felső "tortát" levágom.
Gratulálok, úgy látszik Te komolyan gondolod a dolgokat. Nagyon hasonlitunk egymásra abban, hogy mindent mi csinálunk. Magam is sokat barkácsolok és odáig jutottam, hogy minden vásárolt készüléket rögtön vásárlás után "megcsinálok" és csak aztán használom. Már vásároltam hajdanában varrógépet úgy, hogy az eladó azt mondta, hogy ez az egy van, de nem működik. Na nem baj, akkor megveszem - mondtam. Visszatérve a Comad megjegyzésésre azt mondhatom, hogy nagyon igaza van.(igaz itt aztán a páracső emelkedik). Láttam is a neten egy ilyen tipusu megoldást, amikor a harangból oldalt egy szűkűlő tölcsérszerűség vezeti le a párát. Azonban lehet egy kis hátránya is hiszen a cefre főzésénél nem kerülhetjük el a habzást (még a csendes párlásnál sem) és egy ilyen lefele irányuló cső könnyen begyűjtheti a habot is, ami nagyon nem kivánatos jelenség. A "minideflegmátor"(ami bizonyos esetekben nagyon is szükséges) hatást pedig a sisak külső hőszigetelésével kerüljük el. Tehát szerintem maradhat fölül a kivezető nyilás. A belső edényre szerintem nem fontos nagyon sok lyukat fúrni. Egy néhány lyuk alul oldalt biztositja a lé bejutását annyira, hogy a "sűrű" cefre is jó hővezető, "lédus" legyen, ezáltal homogenizálja a cefre belsejébe a hőmérsékletet. A 10 cm is nagyon jónak tűnik. Csak igy tovább! Jó nedűt!
Feriba---Comad-- Kösz a tanácsokat. Mivel magam készítem a készüléket gondoltam több variációt ki tudok próbálni. Persze a készülék nem lesz túl szép mivel nincsenek profi gépeim ( hajlító,vágó stb.) de szeretek mindent magam barkácsolni mert ahhoz úgy jobban kötődik az ember/ gondolom én/ Saját gyümölcs, saját főzés, magamkészítte készülék. Teszek fel képet, meddig jutottam.
Szia! Egy apró javaslat: a hűtőcsövet a logikával ellentétesen ne a gőztér legmagasabb pontján vezesd ki. Ha így teszel, akkor ezzel az apró trükkel már csináltál is egy deflegmátort. Nézd csak meg a Pischl-könyv címlapját!
Ha eldöntötted, hogy az általam leirt technológiát akarod alkalmazni, akkor a sisakon levő lyukba tegyél egy könyököt és onnan kb. 10 fokos szögbe ereszd lefele a páracsövet. A 15 mm ideálisnak mondható a Te esetedben. Ha netalán rájössz az első főzés után, hogy badarságokat mondtam, akkor egy minimális átalakitással felfele mész a hűtőcsővel és a hűtő alá egy plusz sámli és kész. Nagyon örülnék, ha beszámolnál a fejleményekről.
Szeretném a véleményedet kénni. Most csinálom az új főzőt ,30l-es lesz, a páracsövem, 15mm-es és 1m hosszú, a hűtőm 60-l-es. Úgy gondoltam , hogy a cefrétől a hűtőcső magassága kb.50cm- lenne. De ezt a magasságot most még tudnám változtatni. Szerinted milyen magasság lenne ideális???
Üdv! Nekem kb. 25 cm ez a magasság, de ha valamennyire is hőszigeteled a sisakot, akkor már nem számit nagyon ez a konstrukcióból származó szintkülömbség. Igy a gőztér valamennyire homogén a hőmérséklet szempontjából és nincs szükség plusz energiára azért, hogy a párarészecskék felemelkedjenek valamilyen magasságig. Jó nedűt!
Mit is irnak ott feljebb egy kicsivel:-))))? Pálinkafőzés (otthon). Mit is főznénk mi otthon? KISüstit:-)))) Nahát az én KIS üstöm csak 40 literes és kinézetre nem dicsekednék vele. Ami pedig az időt illeti, én meg pontosan arra gondoltam, hogy milyen sokba (mármint időbe) kerülhet nektek ez a visszacsuszkálós módszer. Azaz a pára részecske azt csinálja, mint a mesebeli gyerek aki iskolába menet egyet lépett előre és kettőt csúszott hátra.:-))) Na de legyünk komolyak!!! Megint olyasmit kérdezel tőlem, amit nem mértem. Az időt. Igy csak hozzávetőlegesen tudom megmondani. Nekem 4 órába kerültek a következő munkafázisok: az üst kiüritése ( a levet gumicsővel szivtam ki), kimosása, feltöltése (külön a hig, középre a sűrűje), lezárás, tűzrakás, összeszerelés, aztán egy töltetből 7,5 liter vodka lecsorgása. A tisztázásnál 30 literből ezekkel a fázisokkal (nagyjából) lett 14 liter 71 fokos pálinka és 2,5 liter farka . Mindez kb. 5,5 órába került. Ezek praktikai megfigyelések, de tudjuk azt, hogy mindez felület kérdése és a hűtőcső átmérőjétől függ. Szerintem "Istenőrizz" a túlnyomástól. Ez megint csak a hőmérséklet növeléséhez vezetne és az ilyen hőmérsékleten mind több nemkivánatos vendég tülekedne az alkohol részecskék mellett. Egy kis megfigyelés: a lefelé vezető páracső (kb. 2,5 méter hosszú) köré rongyot tekertem 1,5 méter hosszan a hűtő felőli részén. Vizspórlás céljából (nincs vezetékes viz a helységben és le szoktam szivni egy vederrel a hűtőből és vissza egy veder hideg), ezt a betekert részt időnként egy vékony vizsugárral átnedvesitem. (hangsúlyozom ennek semmi hatása nincs az alkalmazott technológiára) Tehát itt már egy előhűtést végzek, hisz ráérek, nem megyek SEHOVA. NA, azt figyeltem meg, hogy amikor ez a rongytekercs áthevül a csőtől, egy sűrű összefüggő sik gőzfelhő keletkezik. Akkor újra nedvesitek. Na, de miért is rabolom a drága idődet??? Hát csak azért, hogy a viz 100 fok körül forrik, itt azonban hetven valahány fokon egy erős párolgásba kezd!!! Ha egyszer is láttad volna ezt a jelenséget, lehet jobban hinnél a forráspont alatti párolgásban...Lehet, de nem biztos. Mégegyszer köszönöm az érdeklődésedet, és ne feledd a kisüsti, saját célra nem számit mennyi idő alatt készül el. Jó nedűt!
Hadd kérdezzek valamit! Mekkora az üstöd, és mennyi ideig tart egy adag cefre "átpárologtatása" a rendszereden? Én ugyanis úgy gondolom, hogy ha nem forr a cefréd (és így túlnyomás sincs a rendszerben), akkor többszörösére növekszik a "főzési" idő.
Tetszik amit csinálnak, sajnos nem általános. Mellesleg ez a tevékenység kerűl jó adósnak 20 milla jövedéki biztosítékba, vagy tudnak valamit. (Tudnak valamit!!) Nekem kellene emilt kűldeni. Inkább megyek látogatni, ha engedik.
Valahogy így. Szesz adóraktári engedély 40 milla. Bérfőzést végző szeszfőzde saját termelését 10 milláért már legalizálhatja. Ne csodálkozz, ha nem kapkodnak az ajánlatodért.
A bérfőzetett pálinka nem értékesíthető tovább !! Ha mégis, akkor az ugyan olyan jövedéki visszaélésnek minősül, mintha otthon főzöl és ugyan úgy szankcionálják is !!
"A tevékenységét nem bérfőzés keretében folytató szeszfőzde az előállított párlatot csak 2 litert el nem érő göngyölegbe lepalackozva és zárjeggyel ellátva – az alkoholtermékekre meghatározott magasabb adómértékkel – bocsáthatja szabad forgalomba (értékesítheti kereskedőnek, megbízás alapján történő párlat-előállítás esetében átadhatja a tulajdonosnak)."
No utánanéztem, van erre lehetőség, van is olyan főzde, amelyik foglalkozik ilyesmivel, neked azonban rendelkezned kell ún. továbbértékesítési engedéllyel, amit az adóhatóság ad ki.
Először is a megetermelt gyümölcsödet , ha arra egyébként is jogosult vagy (pl:őstermelő) feldolgozott formában is eladhatod .Szerintem a gyümölcspálinka is ide tartozik, ha egy bérfőzdéssel lefőzeted.
Másrészt viszont mint ilyen személy nem főzetheted a pálinkádat 50%-os kedvezményes jövedéki adóval , hanem meg kell fizetned a teljes 2360 ft/ hlfok adót.Utánna pedig ugy és olyan cimkével palackozod amilyennel csak akarod, természetesen ha erre szintén meg van az ide vonatkozó engedélyed.
(élelmiszer feldolgozás , csomagolás)
Ez nem hivatalos , de érdemes esetleg utánna járni a dolognak a szerveknél is!
Azt hiszem félre értettük egymást ! Ha már ki van forva a ribizli lé akkor nem számít , hogy milyen hőmérsékletű.
Én a kiforrásához javasoltam a 15-20 celsiust néhány napon keresztül és ezt tartom is, főleg akkor ha nincs benne hozzáadott élesztő.
A ribizlilé érzékszervi vizsgálatához (kostolás) pedig nagy tapasztalat kell , ugyanis magas a savtartalma ami elnyomja a cukor édes ízét és ez nagyon becsaphat.
A legegyszerübb mérést meg tudod úgy csinálni , hogy egy olcsó borfokolóval megmérsz egy otthoni szekrényből kivett bort és a kapott eredményt összehasonlítod a ribizlilében ugyan így mért eredménnyel. Ez nem lessz pontos mérés , de arra jó hogy a durva hibát észrevedd!
Akkor mondjuk én eladok neked 10 t szilvát, majd "ettől függetlenül" egy hét múlva veszek tőled 2000 db félliteres palack szilvapálinkát, aminek a cimkéjén ott virít, hogy "hhx világhírű ültetvényéből származó szilvából készült pálinka"?
Amint az előbb írtam, egyelőre elméleti a dolog, még nincs termő gyümölcsösöm, de ezek szerint kivitelezhető lenne. Ha jól értem, én csak közvetlenül végfelhasználónak adhatnám el a terméket, boltnak nem?