A legszarabb a bordas uveges, nem igazan ertelek. Nem veletlenul halt ki. Termeszetesen az ar is kozbe jatszott, mert sokkal,olcsobb egy muanyagburas FF, mint uvegbol kipreselni egy bordas burat. Meg a masik a lampallitas. Bordas uvegnel mozgatni kell az egesz lampatestet, FF-nel eleg csak a tukrot.
Namost halogenben is van jo projektor es van szar. Nyilvan kifogtal egy szart. Az elozo Hondamban projektoros volt a tompitott egy H1-es halogennel, egyszeruen tokeletes volt. Szeles, egyenletes teritas.
Nekem most projectoros a lámpám, de nekem is jobban bejön a bordázott üveges lámpatest. Most ez valami divat lett a Renaultnál, hogy belül van a tompított....
A Lada Vesta is ilyen már, most a Menage is, nem tudom mi az értelme.
Nekem meg sose volt még projektorosom, egy fiatban ültem, kössz nem kell :D
A régi bordás wagonr lámpája tetszett a legjobban, ahhoz képest ignis lámpája gyengébb, de ennél még gyengébb volt a crv nagy lámpája, visszatérve ignisbe megint jobb az erő.
wagonr-ben egy +30-as philips volt, ugyanezt a szintet ignisben pl egy mega +90 sem hozta teljes egészében és nem volt matt a lámpa.
Elméletben ahogy néztem nincs drámai különbség a bordás és szabadtükör között, de messzebbre a szabad jobb, tompítottnál viszont bordázottat láttam jobbnak leírások alapján.
Elméletben szintén sokkal jobb projektor, de hát elmélet és gyakorlat sokszor nincs összhangban, pláne franciákat, olaszokat nézve :D
Én szeretem az ósdi technikát, maradok amellett :D
Mennyire etikus, ha mögöttem jön egy "csodálatosan" szép utólagos xenon és ráküldök egy kis ködzárót?
Minden tükrömből áradt a szemembe a fíny, középsőt állítottam, de oldalsókat nem fogom, nem tudom menet közben.
Csak fel kéne tennem póttolatófényeket, bármikorra kapcsolhatónak állítva :D Mondjuk egy-két sor cobled pont jó erre :D
Azert azt ne felejtsd el, h a projektoros (amennyiben jo tervezes) a legjobb lampa. Az terit a legegyenletesebben, az adja ki a legtobb fenyt, annak a leghatarozottabb a sotet vilagos hatarvonala. Nyilvan tobbe is kerul, mint egy mezei FF. Namost az is lehet, es a sporolasnak ez is egy fajtaja, h az alap halogen is projektor, meg a led, vagy xenon is, igy eleg csak egy masik tipusu tukor es a dolog meg van oldva. En projektor parti vagyok, nem a szivem csucske az FF.
O2 tolatólámpa fénye gyenge szerintem nem jó a konstrukció, kicseréltem led - re ebay-rol de még rosszabb lett rossz helyre vetíti a fényt, viszont lusta vagyok visszacserélni.
Az a baj hogy a fény elé betettek egy piros takarást a dizájn miatt és csak a p21w izzó oldalra a foncsorra árasztott fényét vetíti csak előre így az izzó amit szembe vilagitana az elvész mert takarva van, led-el így még rosszabb mert ott a foncsorra sem jól vagy jó helyre árasztja a fényt és így az sem hasznosul.
Olyan led et kell keresni ami hátrafelé is szórja a fényt mint az izzó.
Sajnos ez van tudom hogy gyenge én is ezért erőlködtem vele.
Autó függő mert a pug 508 asomba viszont félelmetes fénye van a LED tolatónak.
Ebből hidegfehér, de ne ezt vedd, hanem a melegfehéret, ha van. Túl kékes, mikor felkapcsolom szinte kék fényt látok, féklámpa fehéríti ki egy kicsit :D :D :D
Amúgy erős, ignisnél gyári halogén egyik oldalt szinte nem is látszódott, ez szépen terít. Kérdés persze, hogy tolatódba hogy kell betenni, mert oldalra nem hord annyit, mint halogén, erre figyelj. Ha egyenest hátra kell világítani akkor jó, ha ferdén, mint korábbi hondámba, akkor nem gyo.
Fotót szándékosan nem csinálok, mert nem adja vissza az erejét, túlzottnak mutat minden fotón...
Az Osram prémium 1 wattos ledje erősebb, mint egy mezei W5W, viszont arra figyelni kell, h csak előre ad fényt. Tehát ha a lámpatest kialakítása olyan, elképzelhető, h kevesebb lesz a fény, mint egy izzónál. Nincs kompatibilitás, ezért is "off road". Nekem az van bent, viszont nálam csak előre kell sugároznia a fényt.
A tolatólámpádba való BA15s fejelésű izzók közül a 21 wattos a legerősebb. Próbálkozhatsz leddel, vagy összejön, vagy nem...
Skoda Octavia 2 tompított H7 izzóit kicseréltem +90%-ra, szerintem egész jó lett.
Ami igazából érdekelne, hogy a helyzetjelzők helyére hogyan tudnék erősebb fényű, mondjuk ledes izzót tenni, és ami a legfontosabb, hogy a 21W-os tolató lámpába kellene egy erősebb fényű égő.
Tatrósságra szerintem majdnem hozza a sima H4 értékét. Legalábbis nagyságrendekkel robb, mint a régi NightBreaker. A fényeröt meg majd akkor fogod igazán észrevenni ha használod egy hónapig, majd visszateszed a régit. :-) Érdekes módon így nagyon kijön a különbség, fordítva nem annyira. Hiába, a jót könnyü megszokni.. :-)
Ez az autó 13 éve megvan, szóval van összehasonlítási alapom :) Az asszony autójában pl. a NBL anno 3 hónapot bírt, de úgy általában is jobban eszi az izzókat. Az előbb kicseréltem a Valeokat. Az egyiknek teljesen eltűnt az izzószála , a másik sértetlennek tűnt, viszont nem égett. Meglátom, ugyanabból a rendelésből való az új pár is, ha ez is 5 hónapot bír, akkor bespájzolok belőle...
Vagy lehet, hogy csak télen használom, nyáron úgy sincs nagy jelentősége...
Én evvel úgy vagyok legyen fél év az élettartam, ha jól látok vele (bár még sosem égett ki ennyi idő alatt izzóm), más kérdés ha szakadó esőben ég ki nem röhögök :D
Egyedül 1 nightbraker égett ki, az is már cimbinél, én használtam 1 évet, ő másfél-2 évet ugyanúgy ignisben majd elpukkant, egymás után mind a kettő 2 hét különbséggel. Ennyi idő alatt közlekedtünk kocsival világítással kb 30-40.000km-et, ami azért nem rossz izzónál :) Ez a gyorsan fogyó nb volt, azóta már tartósabbak :D
Ezután annyira, de annyira belelkesedtem, hogy csak úgy pörögtek az izzók tesztelésre majd jött, hogy honda búcsút mondott, a mostani ignisben az van, amit beletettem még az elején, nem vesz rá semmi, hogy kicseréljem a philipsre, pedig kíváncsi vagyok rá, de hát mennyi munka már kicserélni. Legnagyobb bajom a dologgal, hogy fel kell nyitni a motorháztetőt :D
Nincs konkret tapasztalat, ahany auto, izzo, annyi szokas. Regebben nalam az 1 honaptol az 1 evig barmi elofordult...
A 90-es evek japan autoinal a 6-8 ev, 60-80 ezer km-rel tok normalis volt. Most ugyanezek a normal izzok mar fele annyit sem mennek el. A huzottak meg plane. De mondom, autoja valogatja, plane, h milyen allapotu az elektromos rendszer.
Nagy megelégedéssel használtam a Valeo AquaVision H7 izzókat, egészen a mai napig. Bő 5 hónap után kiégett, mind a kettő, gyakorlatilag egyszerre. Nektek mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban? Az autó nem igazán ette eddig az izzókat, az előző Osram Offroad-ot két és fél év úgy cseréltem le, hogy még mindkettő működött.
Nekem tungi izzók jók h4-ben, osram is lehet jó, ha lejjebb rakom, akkor refi is pöpec, de szerintem akkor túl közel világít, de fene se tudja.
Szemre szoktam beállítani, hogy ne vakítson, de messzire vigyen ugyanakkor. Szervizesek nem értenek hozzá, már több helyen úgy elállították, hogy csak lestem. Az hagyján, ha nagyon alacsonyra nyomják, de nekem vakítóra sikerült állítani :D Bal refiként működött, míg jobb jó helyre vitt :D Innét kezdve nem bízom rájuk. Voltam még hondával látni és látszani témán, ott se volt 100-as a magasság az egyiken, erre azt mondják, de hát ez tökéletes. Kb azt nézték összesen világít-e és nem drasztikusan magas vagy alacsony :D
Én is így vagyok ezzel. NBU H1-ben egyáltalán nem jött be, H4-ben viszont nekem jó volt, igaz csak a tompított, refi az égbe világított, de bármivel nem csak NBU-val.
H4 Osram NBU - Távolságival szívtam. Ha jól volt belőve a tompított, a távolságival nem láttam semmit, gondolom az eget vakította :D az útra nem jutott belőle.
Aztán beraktam a Tungsram Goldot, azt beállítottam jól, annál a távolsági is jó. Kicseréltem egy Osram ALS-re, ezt is belőttem szépen, ennek jó a tompija, a távolságija éppen hogy elfogadható, de már nem állítgatom.
A tompított a fontos számomra, 99%-ban azzal közlekedek.
Lehet már felesleges is belerakni a Narvát, itt a tavasz, köd sem nagyon van mostanában...
inkább rendelek egy pár sárga Nokya H9-est a H11 helyére, és kifújt az izzó költekezés az idénre. :)
Volt nbu kocsiban, még párom is említette miért vakít ennyire a tábla szemből, közelre túl sok fény jut, messzebbre gyengébben láttam ezért tőle, most sportlight van bent, ami meglepő módon kékes bevonat ellenére sárgásan világít :D, viszont meglepő módon nekem bőven elég. Ott a csomiban egy xtreme a dobozában, nem vesz rá a lélek, hogy kicseréljem, pedig nem telik többe, mint 2 perc :D Honda után ismét suzukinál nincs miért emelgessem a motorháztetőt :D
Igazából be kéne állítanom a lámpát, autóklubosoknak olyan jól sikerült, hogy bal feljebb világít, mint a jobb, de már 10 méter környékén is olyan, mint ha bal -1-n, jobb 0-esen lenne :D -1 = vakít, így mindig 1-re van levéve a magasság :D
Sárgás izzóim miatt hiába van ködlámpám, sose használom, minek :D Avval is az a bajom, ha megy, akkor közelre nagyon sok a fény és ettől messzebbre nem látok rendesen. Inkább bele jobb sárgát oszt jóvan. Korábban is inkább sárga jött be, nincs ködfal :) (2300-2500K sárga, azaz mély srága :D)
NBU, megalight 120 és philips xtreme kb egy szinten vannak erőben, színben mások meg mega pl jobban terít, nb inkább "szúr" amitől erősebbnek tűnik, oldalra kevesebb fény jut, xtreme a kettő ötvözete :D
Akit érdekel az oldalsó ablakok alsó részéhez króm díszkeret ez az ára.A hátsó kis ablak az fix ott ablakkal együtt cserélik azt mondja a PUG az húzós ( de biztos meg lehet oldani anélkül is ,ha az ember szerencsével szerez bontottat)
"Az első ajtóra: bruttó 22117,-Ft/ oldal.A hátsó ajtóra: bruttó16650,-Ft/oldal.A hátsó fix üvegnél: 95575,-Ft/oldal lenne az ár.Itt sajnos nem tudunk külön csak króm díszítést rendelni, az oldalüveggel együtt van a króm díszítés!Összesen bruttó: 268684,-Ft lenne az alkatrész ár!"
Láttam 508-ast körbe krómkerettel, kivéve a hátsó fix ablak, aminek az alján nem volt. akkor nem értettem miért ,most már értem :)
Ahogy már írták is mindenképp lámpát kell állítani. Osram úgy reklámoz, hogy 30 méterre messzebb világít, tényleg, nekem egy fokozatot lejjebb kell állítanom, hogy ne vakítsak el mást xd
Ge is nagyon jó, de minimálisan sárgásabbak, osram fehérebb, esőben cserébe rosszabb...
Neked kell eldönteni, egy biztos, nem cserélném le a megalight - okát xd
Hello, igaz nincs H7es tapasztslatom, de ha közelre hord, akkor be kell állítani a lámpát, osram után pláne. A sötét világos határ meg pont attól lett látványosabb, hogy jobb az izzó és több a fény.
A szín az más téma.
Pár hete kértem tanácsot, hogy 2es Megane ph1be milyen égőt vegyek. Nos, jó áron sikerült vennem ge megalight 120-t h1 és h7be is. Előtte volt vmi 8-10 év körüli hella égő, majd silverstar 2.0 az autóba. Ge-ről annyi, hogy hiba volt megvenni. Sárgább a fénye a Silverstarnal, ami végül is ebben a ködös,esős,nyálkás időben nem rossz, viszont láthatóan rövidebb távolságra világít
A másik, ami szerintem marha idegesítő, hogy nagyon erős a kontraszk a világított és a nem volágított rész között, mint ha lenne egy vonal, amíg eljut a fény, majd 1 centivel odébb full sötét van. Talán az első 3 méterre világít jobban mint a silverstar.
Szóval keresem még mindig a megfelelő izzót az autóba, valakinek egyéb ötlet? Vegyem meg a Nbu-t és ne problémázzak?:)
Amúgy full sötétben nagy csoda a helyzetjelző fénye :D Simán lehet csinálni annak a fénye mellett addig, míg a gumitakarót vissza nem nyomom a lámpára belül :D A csatit már mókásabb visszatenni :D
Ezen én már túl vagyok, volt olyan idő, amikor 2 naponta más izzó csücsült a lámpában :D
Annyi motorház fent ignist senki se látott, mint engem akkor Pöttyösnél :D
Ráadásul mikor kell izzót cserélni? Full sötétben :D Ilyen nehezítő körülmények közt volt meg a két izzó sacc 2-3 percen belül, amiben már a teszt is, motorház nyitás is benne van :D Volt idő gyakorolni :D Már időnként stopperral mértem az időt :D
Amúgy 2 napja kedvencekbe raktam ali-n a Xencn H7 65W-öt ki tudja mikor jön rám az izzó próba láz már megint :) Távolságiba kiváncsi lennék ,máshova nem tudnám tenni csak a valeo helyére ,azt megnézni a külömbséget egyik oldal valeo másik Xencn + Nokya H11 hyper yellow ködös ,melyik a sárgább :D
Nekem a Valeo Aquavision H7 55W a kedvenc izzóm ,sárga is erős is ,meg van már vagy 1 éve volt tompiba most refibe nagyon meg vagyok vele elégedve.
Aködösben meg benn maradnak a H11 esek a H8 helyett úgy is csak kanyarfénynél égnek meg ködben az meg elég kevés üzemóra ahoz hogy a foncsor oda legyenaz a 27 fok külömbség ilyen használatnál nem kezdi ki de lehet még akkor sem kezdené ki ha mindig menne.
Meg így dupla üzemórát is nyertem plusz Lumeneket hisz a H11 több üzemórát bír mint a H8 :)
Hella sárga 55W - majdnem elfelejtettem, a Hellának is van ilyen bura szinezés nélküli sárga izzója, de gyenge fényerőben, olyan mint egy normál 55W izzó, ha besárgítanánk.
Valeotól sötétebb, de nem olyan sárga, mint a Gold, valójában a kettő közé tenném.
úgy teszteltem, hogy ba oldalt Gold, jobb oldalt Hella, és észrevehető volt a fényerőbeli különbség, a Gold lepipálta.
Wicked mérési alátámasztják, ez a leggyengébb izzó a tesztelt H4-ek közül, ha nem lenne besárgítva, egy átlagos 55W izzó erejét hozná.
A képeken egyértelműen látszik, hogy a H11-nek nagyobb a fénye, szerintem hozza az elvártat, vagy Te nem így látod?
Legtöbb gyártó buraszínezéssel éri el hogy sárga legyen kivéve ez alól a Xencn 2300K. Valaki vett már ilyet itt a fórumon ha jól emlékszem, és nagyon (túl?) sárga.
Tud valaki olyan sárga Izzót mint a Nokya csak búra szinezése nélkül a Nokya ilyen sárga a ködösben,ilyen sárga kéne vagy sárgább de búra szinezés nélkül.
Csináltam pár képet véleményeket kérek ,annyira számottevő külömbség nincsen a H8 és a H11 között ,nem mondom hogy nincsen mert a H11 fényesebb és az útra vetített képe is szélesebb és hosszabb meg erősebb.10 percet járattam és a kezemmel nem éreztem hőmérséklet beli külömbséget,de biztos hogy van csak elenyésző,maga a H8-as tól is jó meleg a ködösöm szóval......nem tudom.
Az Izzók Nokya hyper yellow 2500K sárga sima víztiszta H8 vagy H11 kicsit erősebb lehet a Nokya-t picit visszafogja a szines búra.
Közelről a H11 a szemnek nagyon erős belenézve a H8 kevésbé ,inkább az aszfalton lehet észrevenni a H11-es nagyobb erősebb fényét szerintem.
Én bosch - ból egyszer még régi xenon csövet láttam nem emlékszem milyen foglalattal de bosch volt, ez se ma volt, akkor nem volt fura, de manapság nem hallani róla vagy keresni kell.
H11 esek 3 rögzítő tarójàból ami 10mm - es levágtam 2mm mivel a h8 é 8mm, szerencsére van egy pót ködösöm így itthon bele próbáltam őket és mint a kés a vajban mintha h8 lenne úgy belementek.
Ha lesz időm 2-3 nap azt beteszem az autóba és jöhet a fotó egyik oldal h8 másik H11 kíváncsi vagyok a különbségre :)
Na rácsatiztam a H8 helyére a H11-et hagytam 5 pecig az autó elektronikája(controller-je)nem hisztizett a plusz "20" WATT-ért
H11 üvege (búra)és izzószála meg úgy unblock mindene azért nagyobb,gondolom a nagyobb teljesítmény miatt.
H11 3 tüskéje közül egyet faragni kell ,tehát nem tudtam a foncsorba betenni így a vetítési képet nem tudom mennyire fogja módósítani hogy talán egy picit máshol lehet az izzó fókusza,de talán ez nem lesz észrevehető.
Foncsoron kívül igazából nem láttam fényerő beli külömbséget ,talán a H8 Nokyi hyper yellow sárgább mint H11-ben,de ezt foncsoron kívül nem nagyon lehet így megkülömböztetni!
A H11 Izzó mindenképpen 55Watt-70W között vesz fel ?Még akkor is ha gyárilag a H8 35Watt fogyasztóra van kitalálva?
Szóval ha az izzó 55Watt-ot kiván azt el is veszi és az autó mindenképpen annyival is hajtja amennyit kíván?
Szóval olyan csak nincs hogy a gyári (controller) csak 35Wattot enged oda ,mert oda gyári H8 35W való......és így a H11 55W helyett csak max 40W-al hajtja?
Mert akkor nem sok értelme van,de ennyire csak nem megy bele az autóipar,főleg ködösben tompival még megérteném.
Az autó 2012-es.
Ja sors fintora hogy a H8 Nokya vissza raktam erre vagy kiégett vagy tönkre ment mert a sima hella H8 -ra cseréltem és az világít :( Így most egyik oldal sárga masik meleg fehér :D
Úgy hogy a H11-ket mindenképpen be kell faragnom hogy legyen két 2500 K sárka ködösöm :)
Mivel kiégett az egyik MU +90,így beletettem az Osram Offroad Allseason 85/80-ast.Nos esett az eső,így jobb volt a sárgás izzó felöli rész láthatósága.Viszont hőmérő nélkül is megállapíthatóan nagy eltérés van,mert a +90 55W-os épp csak langyos,az Offroad 80W jóval melegebb az üveg lámpabúra.
Nekem eddig maximálisan bejött a szelektív sárga izzó, tegnap bánkúton voltunk, a fehér havas úton is szép fénye van, sőt szerintem tökéletes. Szárazon nem tűnt valami acékosnak, ez igaz, de összehasonlítva egy mezei izzóval, még így is jobb volt. GE MU120-tól persze kikapott, de ilyenkor nem a száraz út dominál, így még 1-2 hónapig tuti marad, de lehet tovább is, majd csak nyáron cserélem vissza, amikor már tényleg ritka a vizes út.
Meg jött a Nokya hyper yellow H11 :) holnap lesz időm rácsatizom a H8 körös helyére ,hagyom 5 percet had legyen stabil meg maxon azt ha nem hisztizik az elektronika és nem tiltja le a ködöst akkor befaragom és jöhet az összehasonlítás :)
Tudod mit vennék Pestre, egy 1-es Suzuki-t egy ütött kopott szart, de motorikusan jó legyen oda más autó nem való. Egyszer felvittem a pug 508 at nagyon sajnáltam, akkor gondoltam arra Pesti lennék max 150 ezer Ft ért vennék autót 1es szuzu vagy 2107 kockát :)
Akkor inkább keresnék wagonr rugót bele (jó bele :D), az nem ennyire kemény, de másik gátló is kell akkor és alacsonyabb lesz a kocsi :D
Amúgy meg nekem nem baj a magasság, mert nem egyszer kutyatúrán erdő, szántás, szőlős meg hasonló helyeken is járunk :) No meg Budapest csodás útjain, ahol szintén nem baj, ha magasabb :D
Először csak csatizom ködöson kívül 5 percig hogy hisztizik e a gép a 20 Watt többlet fogyasztás végett, ha nem, akkor faragom át :) de ha nem ad jelentősen több fényt akkor vissza rakom a h8 at és beteszem asszony octaviajaba az is h8 :D, lehet ködlámpán is sok múlik......
Sedan - nál a 3 csík az az oroszlán karmát jelképezi.... Sw nel ez úgy jön létre hogy a feklampak adnak +piros csíkokat, így lesz belőle oroszlán karom.
Nekem tetszik mind a kettő, előben szép ám :) full led az egész köd 2db tolató stb
Én 16 éve jogsiztam kombival nekem azóta csak kombik vannak :)
Egy jó kombi egy Skoda octavia 2-es el kezdődik az elnyel mindent :) pug 508 is nagy insigniae kicsi Mazda 6 kicsi mondeoe elég... Többit nem próbáltam sedanom meg sosem volt.... Valószínű nem is lesz nem praktikus és kevés ami tetszik.
80w ot beledurrantasz én meg aggódom a h8 helyett H11 közötti 20w különbségen, még kb egy hét azt itt lesznek a nokya hyper yellow H11 esek :) azt ugrik a majom a vízbe.
Én pl ignisnél alacsonyabb autót az életben nem fogok venni, no meg csak ezt a formát veszem, nem szép, de praktikus :)
Amúgy nekem meglepő, hogy ignisbe simán betolok 2 bicót, míg a crv-be sakkoznom kellett, hogy elférjen, ezen ledöbbentem, de tudom is a megoldást. crv-ben futómű kilógása miatt 80 cm volt széltiben, ignisben meg végig 110 :D El se hinném, ha nem látnám, hogy sokkal jobban tudok a kicsibe pakolni, persze nem olyan mély.
Magasság főleg a túlkopott izületeim miatt sem :( Ez sajnos sokmindent felülír :D
Szutyok ülés: ignisét mindenki szídja, hogy így kényelmetlen meg úgy, nekem meg ez jön be a legjobban :D
fúj, ez ronda. Bezzeg a szedán 3 csíkja igazán pompás.
Na de az is tuti, hogy legalább 10 évig nem veszek szedánt. Most 4 éves a gyerek, szerintem 20 éves koráig kombi (neadjisten megint egyterű) autóm lesz.
A kis 3 kerekű bicajt alig bírtam bele gyömöszölni a szedán Megánba, a Fiesta hátsója meg kicsi, szóval kell egy kombi.
PUG 3008-ba bepattantam a múltkor, és ahogy beugrottam, majd átpattantam a jobb egybe, úgyhogy kiszálltam és becsaptam az ajtót, ilyen kemény ülésű autót még egyszer nem veszek (volt egy 2005 év végi új Pólóm, szó szerint 100km-enként vagy másfél óránként meg kellett állni pihenni és tornázni kicsit a sz.ar ülés miatt).
Nisszán Kaskájból meg alig bírtam kiszállni, olyan jó volt benne ülni, csak hát magas, egyterű - hát, a Scenicben hasonló érzésem volt, meg a Nissan X-trail cégest is vetetem, szóval nem kell. Normál kombi személyautó a cél, ami kényelmes és nem kell rákölteni a gatyámat is. Lehet, hogy koreai autók felé nézelődjek, vagy a Volvó kombik milyenek? :)
ON
Ha visszajönnek a sárga izzóim, melyiket használjam a ködben?
Narva Contrast+ vagy a Tungsram Goldot vagy merjem a 80W sárga kupakos Tungit?
Ha nem lesz forró a foncsor a sárga kotonkupak miatt lényegesen, mint a Gold, vagy NBU, akkor bele rakom a 80W sárgát :)
Igen, és sajnos nem is értem a Hondát, h miként voltak képesek a xenon mellé berakni egy sárgás helyzetjelzőt, valamint a mai napig nem bocsájtom meg nekik, h nem tettek az autóba DRL-t.
(Azért a kézikönyv szerinti "tekerd ki azt az egy szem csavart, buktasd ki a kerékjárati műanyagot, cseréld ki az izzót" művelet nekem kb másfél óráig tartott... na jó, először kicsit bátortalan voltam, a második izzó megvolt kb 15 perc alatt. :))
Helyzetjelzőben OSRAM LEDRIVING PREMIUM 2850CW LED W5W 1W 6000K van.
Tegnap kicseréltem végül a kanyarfényt, mert nem tetszett a színe. Osram H8 CBI-t tettem bele, a gyári valóban Philips H8 Long Life volt. Elégedett vagyok vele, a színe nagyon szépen megy a xenonhoz, vetítési képe tökéletes (szépen folytatódik a világos-sötét vonal a xenonéval).
láttam sötétben egy 508-ast, sokat mentem mögötte mert köd volt, nem száguldozott senki.
Hátulrol nagyon szépek a lámpái de többet nem veszek szedánt.
most megnézem a kombi lámpatestjét :)
Nekem NB lesz majd berakva, ha egyszer elviszem kicsereltetni. Csak szeretnek egy elotte-utana merest elvegezni, mert tenyleg kivancsi vagyok, h mennyivel tud tobbet. Az elettartam nalam nem jatszik, keveset megyek, es van DRL-em.:)
volt H7 xencn sárga izzóm ami 65W-os de a Megane II ph2 lámpája elcseszett projektoros, mattulo fincsoros, arra nem lehet alapozni.
tehát ha jo, erös, skkor lehet veszek...
Wicked, szerinted mi s jobb ködben, a H4 xencn vagy a Tungi gold, a kotonos sárga kupakos 80W -os?
Azt mondjátok meg, hogy mi értelme ködösbe, ilyen drága, meg erős izzókat rakni? Én ködöst kb. 2-3x használok évente, de lehet, akkor sokat is mondtam. :)
Azért ez egy exponenciális görbe, ami azt jelenti, hogy pár perc után a 95%-ot biztos elérte, csak én vártam ilyen sokáig, h pontosan mérjek. De egy refi az elég nagy, ott ez szerintem nem probléma...
Akkor 20-30 perc lehet az egyensúlyi állapot elérése amikor már nem melegszik tovább? Ezesetben nyugodtan belefaraghatom a H9-et a H11 helyére a refibe. Ott ugyanis szinte sosem megy közel fél órát egyhuzamban..
Szerintem kb lehet így számolni, nagyon nem lősz mellé. Most +/- pár fok az benne van.
Amikor 1 centire mértem, van egy kép valahol, nézd vissza, akkor a mérőtüske párhuzamosan fut az izzóval, kb 1 centi távolságra. Most amit mértem izzó buráján a hőmérsékletet, akkor nekitámasztottam a mérőfejet az izzónak. Úgy általában 20-30 percet vártam, akkor már nem változott a műszeren az érték.
Köszönöm az idődet :) már megrendeltem a nokya hyper yellow H11 et először faragás nélkül csak csatizom ha nem sír miatta a BSI a fogyasztás többlet miatt akkor be rakom őket és lefotozom a fényero különbséget... Kivancsi vagyok mennyivel erősebb :)
Szerinted a H11 vs. H9-nél is kb ennyi lehet a különbség? Vagyis nem lehet több, mint kb. 170°C?
Az az 1cm az a búrától annyi vagy az izzószáltól. Itt az érdekelne, hogy ahol a legközelebb van az izzó a foncsorhoz az ugye az izzószáltól már talán több, mint egy cm, de a búrától meg csak pár mm lehet. Itt a foglalat környékén szokott leghamarabb jelentkezni a túlmelegedés okozta elszinezödés.
Még egy kérdés: Mennyi idö után stabilizálódik a hömérséklet?
Ez lehet akar sok, akar keves. Nem fogok senkit sem arra buzditani, h csereljen. Elkepzelheto, h sem az elektronika, sem a foncsor nem fogja karat latni, en biztosan nem fogom ezt letesztelni. :))
A helyzet az hogy egy jó osram vagy Ge H11 is 6-7 ezer Ft körül van a nokya hyper yellow posta költséggel együtt 10 ezer ft, szóval fogok rendelni egy párt, csak meg várom itt a fórumon a kolléga mérését hogy a 20W mennyivel több hőt termel :) számomra ez most a legizgalmasabb mérés :)
Megvan az első pár tapasztalat az új izzókról. Tegnap nagy köd volt vizes út stb., ebben az időben nagyon jól jött, hogy picit sárga a lámpa. A vizes úton autópályán nagyon jól láttam mindent, sőt mellém ért egy xenonos autó és nem volt több fénye, mint amennyi nekem volt előttem. Ezen nagyon meglepődtem, de a kékes fény tényleg eltűnik a vizes aszfalton, mondjuk a táblákat, meg egyéb dolgokat azért jobban megvilágította :)
Erről függetlenül nagyon meg vagyok elégedve azzal a melegfehér-sárgás színnel, ami előttem van. Ködlámpát felkapcsolva szinte nappali világosság volt a kocsi előtt, de a ködösben lévő H3 Osram ALS fehérebb és több a szórt fénye a ködös projektornak, mint a Morimotónak, így kellemesebb volt ködlámpa nélkül menni. A kettő együtt rendesen sárgás ködfalat csinált a kocsi előtt.
Holnap továbbtesztelem, de ma reggel átülve a Kadettbe, tényleg éreztem a különbséget, reggeli szakadó esőben nem sokat láttam a sima izzóval, elnyelte a fényt a fekete aszfalt.
Ami még pozitívum a Contrast+ - nál, hogy a fénye tényleg látszik az úton és kevesebb a táblákról, egyéb dolgokról visszavert fényt, így jobban látni, kellemesebb vezetni este. Pedig nem is húzott izzóról van szó, szerintem teljesen megérte az árát. Lehet rendelek még egyet tartaléknak. :)
This makes H9 bulb unsuitable for fog light and low beam. The lamp houses for fog lights and low beam is in general is always smaller than the high beam lamp houses."
ködösbe és tompítottba nem javasolt, itt ezt írják :)
Nekem van nokya sárga H8 35 W jó minőségű izzó szerintem egy éve meg vannak semi bajuk jó sárgák(megéri az árukat) is szinte már annyira sárga hogy egy kicsit a fényerő rovására megy ,ezért vetődik fel bennem mindig a H11 55W átalakítás H8-ra mert így már biztos több lenne a fényerő hiába annyira sárga.
Csak hát 20Watt az 20 watt többlet :( neked csak 10W lenne az szerintem nem sok.
Nekem a menetfényem a P13W 13W -os gyári izzók helyett van most 25 W-os led .Autóvillamosságitól kérdeztem előtte hogy nem lehet e baj azt mondta az a 10Watt többlet az semmi és tényleg egy éve muzsikálnak a menetfények teszik a dolgukat nem történik semmi.
Ki kéne próbálni csak az ember azért csak félti ezeket a modern autókat.....
Én sem találtam máshol, csak ebay-en, ott meg nagyon sok a posta hozzá.
Nem merem bevállalni ezt a H9->H11 átalakítást, mert olvastam negatív tapasztalatokat is róla: valakinek megmattult tőle a foncsor vagy a csatlakozó forrósodott fel, illetve FF lámpatestben mivel a H9 izzó végén nincs árnyékolás így a vetítési kép is mutathat furcsaságokat vagy vakíthat az izzó.
Nekem is állandóan felmerül hogy a H11-et a H8 helyére alakittani ,mert nem nehéz picit kell csak faragni rajta......de egy 2012-es autó a plussz 20W-ot hogy viselné el a ködös foncsor még biztos,meg talán a gyári kábelezés is többre van tervezve még az is csak ,hát az autó comp-ja hogy viselné lehet letiltaná a ködösöket ha több wattot érzékel fogyasztásnak.
Nekem a ködös kábelezése elég szellős "nyitott" helyen van a tompihoz képest ,lehet a hőleadásával sem lenne baj.
Ki kéne próbálni ......valakinek el kéne kezdeni :D
Ez a H9->H11 átalakítás elsőre nem rossz ötlet, sok cikk/videó van róla. Jelentősen több fényt tud a H9:
Base Effect Light output (lm)
H8 35W 790 H9 65W 2120 H11 55W 1320
Valószínű a +10W-ot elbírja a gyári kábelezés, kérdés hogy mennyivel több hőt termel a H9 a H11-hez képest, nem okoz-e gondot egy ködlámpában.
"H9 is used as a high beam. The high power consumption makes the bulb very hot and therefore require large lamp houses so it will not burn the lamp houses it's installed in. This makes H9 bulb unsuitable for fog light and low beam. The lamp houses for fog lights and low beam is in general is always smaller than the high beam lamp houses."
30m körül van. Valóban jó fénye van, plusz Bi-Xenon is (a képen csak a tompított ment).
Viszont egy lencséje van a tompítottnak és a távolságinak, nekem gyanús, hogy csak 1 HID fej van benne és a refi kapcsolásakor egy terelőlap pozíciója változik lencsén belül. Wicked Te nézted már?
Igazából nem tudom, hogy melyik az a színhőmérséket ami optimális ködösbe. Valaki már azt mondja, hogy a 2500K már sötét, valaki meg hogy 3000K felett meg már nem elég sárga. Próbáltam összeszedni, hogy mik vannak H11-ben és erre szűkült a kör:
IPF Super J Beam Deep Yellow 2400K 10.500Ft
Nokya Hyper Yellow...2500K 8.700Ft Osram Fog Breaker...2600K 10.000Ft
Solarzen Pure Yellow...2800K 4.500Ft
Lenne még noname kínai 2000Ft-ért és PIAA 20.000Ft-ért, egyiket se venném szívesen.
Betettem a Contrast+ izzókat, ami azonnal feltűnik, hogy maga az izzó nagyon minőségi. Szép pontos minden, szimmetrikus benne a szál, picit sárga csak a bura.
Amikor felkapcsoltam a lámpát, a GE-hez képest láttam a különbséget, hogy sárgább, viszont, amikor mindkettőt kicseréltem, csak minimálisan látszik a sárgássága, viszont ez tetszik, mert nagyon jó meleg fehér-sárgás fényt ad. Nem sötét, mint a 2500k izzó.
Talán fényerőben picit gyengébb mint a GE Megalight, sőt biztos gyengébb, viszont nagyon jól lehet látni vele, kellemes színe miatt.
Keveset mentem csak vele, kb. 10 percet, hoszabb út után tudok majd nyilatkozni.
Vizes úton: megmondom őszintén, többet vártam tőle, mert szélre szerintem nem terít olyan jól, mint a GE, a vizes utat viszont jobban világítja meg. A fekete vizes aszfalt olyan 15-20 méterre a kocsitól szürkés-barnának látszik.
Nem tudom még milyen lesz szárazon, de gyanítom, hogy jó lesz ott is. :)
Nem tett persze csodát, állítani is kell a lámpát, de szerintem megérte az árát. Mindenesetre így vizesen nem roszabb, mint a GE.
Bal oldalt GE, jobb oldalt Contrast+
Ilyen a havas úton (picit sárgább a valóságban, telefon nem tudja átadni)
Tompított, nem tudom, hány méterre lehet, de végig meg van világítva a falig, csak a kamera ennyit lát.
Szerintem a wagonr-em ami volt bordás lámpával jobban világított, mint ignis, pedig ennek is nagyon jó a lámpája, de a hondához képest száz százalék, hogy jobb volt egy +30-as philipsel, ezekben meg mindig min +90-esek vannak.
Nekem jobban bejött a bordás, de az tény, hogy refiben picivel gyengébbek, ez a hátránya leginkább, de ez a része meg pont nem érdekel :D
Hát nekem a 25 éves H4-es bordázott fényszóró az Opel Kadettben köszöni szépen jól van és még most is sokkal jobban világít, mint egyes autók új lámpái. (Megane, Octavia stb.) lehetne sorolni, mentem vele pénteken, annyira élveztem. :)
Amin meglepődtem, hogy egy Euro 6-os, fél éves Man TGX-nek milyen gyenge a világítása, pedig távfényből 4 darab is van. A tompított fénye meg szinte 0, autópályán minden személyautó előtt több fény van.
Egy biztos, nekem suzuki lámpái nagyon bejöttek, olcsók és jól világítanak, ennyi :D Többre úgysem fussa jelenleg meg nem is akarok másik márkát, egy kitérő elég volt, bele is buktam, vissza suzira :D
Ha nagyon akarnám meg tudnám oldani a drágább kocsit is, de elegem lett, marad az ignis oszt jónapot :)
Nem, hatekonyabb (a szoras megakadalyozasara eleg jo mikro-Fresnel lencsek vannak mar).
Egy mezei szabadtukros fenyszorotest fenyhasznositasa 45% korul van, mig egy szabadtukros + projektorose 52% (meglepo modon az ellipszoidreflektoros + projektorose viszont csak 36%, vagyis a reflektorfelulet kikepzese tobbet dob a fenyhasznositason, mint a lencse).
Nem semmi a különbség, de a Fordoknak tudtommal amúgy is jó a lámpájuk. pl. Focus. Valahol olvastam, olyat is, hogy a reflektoros optika még mindig jobb egy halogénnek, mint egy projektoros. Xenonnál meg pont fordítva.
Az audi meg csessze meg a csodá ledes lámpáját. Jövök hazafele a Hungárián, mögöttem egy ilyen csoda, úgy vakít, mint a fene és én meg egy ignissel vagyok, nem is a legalacsonyabb autók egyike... Ok, nem teherautó, de akkor se alacsony.
Gondoltam menetfény, de belsőben elment mellettem, égett a hátsó helyzetjelző és látszódott az előtte lévő kocsin, hogy szabályos vetítési képet ad, szal csak szimplán feljebb világít, mint kéne neki... Ez nem egy régi technika, hogy csak úgy béxarjon és mocsok mód vakított a belső közép tükörben...
Ennyit a mai morgásról :D A sok Schumacherről már nem is mondok semmit se meg azokról akik nem ismerik az elsőbbségadás táblát M5 mellett.
Színhőmérsékletre szerintem egyező vagy talán jelentéktelen 50 kelvinnel magasabb a NBU, mint a GE MU. Ezért nehezen tudom elképzelni, hogy vakítófehér lenne.
Azért annyit tudok a GE védelmére tenni, hogy a projektoros Megane II normál izzóval az enyém mellett (tehát amikor a GE volt az enyémben) sehol se volt a Megalight mellett. De hiába, a gyakorlatban nekem nem jött be. Lehet másnak, más típusú autóval meg ok a GE.
Ezért mondom, hogy emberek szeme más. Nekem a hidegfehér bántja a szememet, míg neked az a jobb. Nincs ebben hiba, de ne akard megmondani nekem, hogy nekem melyik a kényelmesebb :)
NBU-t meg azért se szeretem, mert közelra nagyon erős és elveszik éppen ezért az erő a távolban, míg a GE izzói valahogy nem ilyenek, jobban szétoszlik és a szembetábla nem vakít olyan dulván :)
Ismerősnek ajándékoztam még anno egy obi sárgát, ami ignisben nagyon sárga volt, mondom ez tetszeni fog nektek, betették egy sx4-be, erre sima halogénszine lett :D Esélyes, hogy picit más a foncsorozás a kocsiknál, ami ezt okozza :)
Osram ALS H4 izzó van a Fiestámban. 2003-as nagy lámpás.
amikor vásárolni megyek, az ablakokon visszaverődő fény teljesen fehérnek látszik.
Amikor Gold, vagy Hella sárga volt benne, azok tényleg sárgának látszanak az ablakon visszaverődve is, a Solarzen meg talán a Goldtól is sötétebb sárga, de azt igen ritkán használom...
Érdekesek ezek a fények, lehet hogy különféle lámpatestekben eltérő a színe egy izzónak?
amikor az Osram NBU volt bent, az is fehér volt, de nekem túlzóan fehér, egy adott területen vakító fehér folt, a többi meg gyenge.
amikor előtte egy alap Hella fehér volt bent, azzal mindent jól láttam.
Benne van a nevében: daylight. Ezek szerint te jobb szeretsz félhomályban olvasni, mint napfénynél. Azért mert hidegfénynek nevezik, nem jelenti azt, hogy "hideg", sokkal közelebb áll a természetes napfényhez (5600K), mint a meleg tónusú lámpák fényereje.
Nem tapasztaltam, hogy esős időben szar lenne a hyper+. Teljesen vállalható, pedig a legrosszabbra készültem :-)
Melegfehér ledlámpákat teszek mindenhova, s nem hidegfehéret, nem kórházban vagyunk vagy mifene :D Nekem a hidegtől fáj a fejem pl, nem bírom elviselni.
Amúgy meg ember s ember közt hatalmas különbség van, még a két szemed között is :D
Nekem is jobban bejött a sárgásabb fény, de van előnye a fehérnek is, ez is tény :) Csak én nagyobb idegbajt kapok, ha rossz időben nem látok, mint ha szárazon picivel gyengébb lenne a lámpa, de ez már egyéni dolog :)
Fehérebb, persze, igen lehet ez az oka, mert ez sokkal kellemesebb a szemnek, mint a GE fénye.
Csak arról tudok nyilatkozni, hogy érzetre jobb a hyper+.
A Ge-nél nem hogy 120%, de 1% pluszt, annyit se tapasztaltam. Ráadásul ez a sápadt seszínű sárgásfehér fény, hát... szürkületben még nagyobb katasztrófa. Lehet az út mellett álldogáló hangya fa*ából 120%-al többet látni...de a gyakorlatban nem tapasztaltam.
Fentebb állíttattam a lámpát, így már érzékelhető volt a javulás, de mindenki folyamatosan levillogott. Na ezután tettem bele a hyper+-t. Nem villognak le, jobban látok. Nem azért raktam bele, hogy menőzzek vagy divatoljak, ebből már kinőttem. :)
De itt van példának: asztali lámpa 50W-os 3000 K környéki izzó és az 5W-os 6200K daylight led. Lumenben persze kevesebb a daylight, de olvasni vagy valami szöszmötölős munkát csinálni mellette, a kettőt nem lehet egy lapon említeni. De ha valaki a 3000 Kelvinest választaná, hát meg is érdemelné.
Jaj tényleg, még én rendeltem neked ezeket tavaly.
Sokszor megígértem már magamnak, hogy nem költök több pénzt izzókra, így is van 5 pár a kocsiban, de tegnap csak vettem egy Contrast+ H1 szettet, most az EMAG-on sok izzó 20%-os kedvezménnyel van, így most olcsóbban hozzájutottam, elvileg hétfőn hozza a futár, ki fogom próbálni, hogy mit tud egy sárga izzó a MM H1-es projektorban. :)
A nokya sokkal sárgább a valeonal pedig a valeo is elég sárga, majd csinálok képeket van mind a kettő refi valeo h7 ködös nokya h8 35w hyper yellow tompi 4300K xenon szóval lehet látni a kelvin különbsegeket, elég látványos.
nagyjából ilyesmi lehet a szín és a fényerő sorrendje, már amit a lámpa vetítési képéből meg lehet ítélni.
Xencn már narancssárga, rendesen le is veszi a fényerőt, egy alap 55W fehér erősebb sokkal.
ezért próbálnék ki egy Nokya izzót az kb 2500K és olyasmi lehet, mint a Valeo Aquavision-je, csak abból nem készítenek ködlámpát, a Nokya-ból meg sokféle ködös van.
A 2500 K azért fog az erejéből h8 35w on legalább is 55w-os erősebb lehet tükrös foncsorba projiba nem láttam még, de amit látok az enyém nagyon sárga, többen meg is jegyezték.
Divat ide vagy oda, de köszönöm, én a legnagyobb megelégedettséggel használom (December eleje óta) a tompiban az Osram hyper+ izzóját (h7). A MegalightUltra120-at meg úgy hajítottam ki, hogy lába nem érte a földet. :D
Nokya izzókrol van valami teszted, meglátásod? Amcsiba 95 óta gyártják, tudom hogy festettek nekem is van ködösbe h8 hyper yellow 2500 K egy víztisztaval jobban látni, mint a festettel ezt tapasztalom, de igazából a gyártási teknikajukra lennék kíváncsi fókusz, pontosság egyebek. Jobb mint egy festett kínai izzó?
A ködösben már egy éve bent vannak semmi bajuk bírják a kanyarfenyt is ki be kapcsolgatast.
Nagyon sok autós fehért akar, mert olyan a led, olyan a xenon és látja milyen jó. Erre az izzógyártók is ráugrottak, meg fehérnél ugyanolyan teljesítmény mellett kontrasztosabbnak hat a kép, nagy buktató a rossz látási viszony, ahol sokkalta fontosabb a lámpa képessége, hisz látnunk kell :D, ezért jött be a ködlámpa szerepe. Jól mondjátok, minél közelebb van a talajhoz, de annál közelebbre látod csak a nagy fényt, mert elvakít a nagyobb fény, alkalmazkodik hozzá a szem és messzebbre meg már nem látsz. Nem is használom ködöst, csak ha már nagyon muszáj. Inkább belevágok egy sárga h4-et oszt csók :)
Tényleg szebb a fehér, de nem a szépség minden. Izzók gyártása meg olcsóbb szintelenül. Ha xencn vagy gold technikát nézzük, az meg végképp drága, ott nem búrát szinezik.
Ez a dolog EU-ban nagyon megy, amcsik annyira nem érzékenyek rá, de ott is megvan.
Ez kb ugyanaz, mint mostanában miért akar mindenki laptopot venni? Mert ha Náncsi néninek is az van, nekem is az lesz, nehogy már neki jobban megy.......
Közel sem azért, mert jobb, mint egy asztali gép. Az sokszor csak magyarázat, mert akkor vihetem. Vásárlóim 85%-a az életben nem mozdítják meg a helyéről, amikor meg arról van szó, asztali megbízhatóbb, erősebb, az már nem érdekli, mert az hajtja, hogy ha minden ismerősének az van, neki is az lesz xd
Nagyon sok esetben sajnos nem az ész dönt. A legszebb, amikor vki ügynökgépnek vesz egy 130.000ft-set és csodálkozik, hogy széthullik 1 éven belül, mert nem hallgat pl rám, az nem arra van. Itt jön be, hogy a gyéártók is ráugrottak erre ezen piacon is :D
Laptopokat árulok, otthon pedig dübörög egy 10 éves asztali gép, mert még mindig jobb, s erősebb, mint egy mostani laptop (ja meg még mindig megy...) :D Ez a vicc :D Nem mennék bele a technikai adatokba, de ha kíváncsi valaki szívesen megosztom :), de azt privátban.
Valószínűleg marad a Ge izzó, mert a Bárdi-ba árulják és 30-50% kedvezményem van oda.
Még a sportlight-ot néztem, de visszaolvasva a fórumot, nem tűnim túl nagy teljesítményűnek a gyárihoz képest. Ezen kívül Bosch és valeo izzókat árulnak ott, de azokat nem nagyon ismerem. Esetleg azok közül valamelyik jó lehet?
And a particularly persistent myth holds that yellow light "penetrates fog better" because blue light scatters more, as evidenced by the sky being blue. The sky is indeed blue because of Rayleigh Scatteringshort-wavelength light such as blue, indigo and violet does indeed scatter morebut only in droplets and particles equal or smaller than the wavelength of the light. That's much smaller than the particles and droplets that make up ground-level fog, rain, and snow; there is no Rayleigh Scattering happening to the light from a vehicle's front lamps, and whatever blue light those lamps might be producing does not get scattered by the fog, snow, or rain more than other colours of light.
The fact is, in late 1936 lawmakers in France put forth legislation requiring road-illumination lamps (headlamps, fog lamps, etc.) on all vehicles to emit selective yellow light. This legislation was based on advice from the French Central Commission for Automobiles and Traffic, which in turn was based on experiments done by the French Academy of Sciences, concluding that selective yellow light is less glaring than white.
(...)
Some technical papers out of France on the subject can be had here and here. These are both by Pierre Devaux, a scientist and member of the CIE (International Commission on Illumination). These, particularly the 1970 paper, go into great detail about why selective yellow light might be more suitable and less glaring than white light for night driving. A 1976 study done in the Netherlands found no significant benefit to either colour over the otheran interesting result not only because it contradicted both the claims of yellow superiority, and also the counterclaims that white is better.
(...)
Selective yellow light can improve a driver's ability to see in fog or rain or snow, but not because it 'penetrates fog better' or 'reflects less off droplets'. In fact it's because of the way the human eye processes different colours of light. Blue, indigo, and violet are difficult for the human optical system to process correctly. They are the shortest visible wavelengths and tend to focus in front of our retina rather than upon it. To demonstrate this to yourself, after dark find a deep blue storefront sign or blue lights on an airport runway or something else that's a deep blue light emitter against a dark background in the absence of white lightfrom any appreciable distance, it's almost impossible for your eyes to see the blue lighted object as a sharply defined form;the edges blur. The blur effect is not present with nearby signs or lights of colours other than blue.
Blue also is a very difficult colour of light to look at; it stimulates the reaction we call glare.
Vagyis nincs muszerrel merheto, objektiv kulonbseg - viszont kevesbe vakitja es farasztja a szemet.
Miért terjedt el ilyen széles körben a szelektív sárga szín? Ennek magyarázata abban keresendő, hogy a megfelelő spektrális karakterisztikájú sárga fény rossz időjárási körülmények esetén számos előnyös tulajdonsággal bír a széles spektrumú fehérhez képest. A közhiedelemmel ellentétben a sárga fény nem képes jobban keresztülhatolni a ködön és a hópelyheken, és nem szóródik szét kevésbé az apró részecskéken, ezért elterjedésüknek más oka van. Az előnyös tulajdonság biológiai alapját egyrészt az adja, hogy az emberi szem nehezebben boldogul a rövidebb (kék és UV) hullámhosszúságú spektrális komponensekkel, mert azok szemünk optikai rendszerének diszperziója miatt nem pontosan a retinára képződnek le, hanem kissé az elé. Így a receptorokra nem fókuszált kép, hanem életlenebb folt jut. Ezért a kék tartományban szűrőzött sárga fény hatására ködös időben a tárgyak kontrasztosabbá válnak, ami megkönnyíti észlelhetőségüket. Másrészt különböző kutatásokeredményei alapján a zavaró káprázás-érzést elsősorban a kék-érzékeny (rövidhullámhossz-érzékeny) csap receptorok közvetítik, vagyis a kék fénynek káprázás szempontjából stimuláló hatása van. Továbbá azt is megfigyelték, hogy a kékesebb árnyalatú gázkisülő (xenon) lámpa adott fényerősség mellett a hagyományos sárgás fényű izzólámpánál körülbelül másfélszer erősebben kápráztat.
A gyakorlati jelentőség tehát abban rejlik, hogy a sárga színű bura vagy az izzó spektrális szűrőként funkcionálva elnyeli a rövid hullámhosszúságú kék és UV-tartományú komponenseket. Ekkor a fényszórók intenzív fénye ködben, esőben vagy erős havazás esetén az apró részecskéken szétszóródva és részben az emberi szembe visszaverődve mérsékeltebb káprázási jelenségeket idézhet elő, ami komfortosabb látási feltételeket eredményez. A jelenség vizsgálatakor azonban azt a tényt sem szabad elhanyagolni, hogy a sárga fényszórók szűrője csökkenti kilépő fényáramot, ami ebből adódóan a káprázási jelenségeket is mérsékli. Ez szintén szerepet játszhat abban, hogy sofőrök szubjektív beszámolói alapján a sárga fény káprázás szempontjából előnyösebb.
A jótékony hatás tehát komoly járulékos fényárambeli veszteségeket is generál, hiszen a szűrőn áthaladva a fotonok körülbelül 15 százaléka elnyelődik. Az út világításához ezért redukált fényáram áll rendelkezésre, ami normál, vagy más szóval tiszta időjárási viszonyok esetén nehezíti az perifériális területeken tartózkodó gyalogosok, biciklisek vagy állatok észlelhetőségét. Az említett rossz időjárási viszonyok esetén azonban a vizuális komfort javulása miatt ez a veszteség bizonyos országokban vállalható volt. Ebben az esetben miért nem terjedt el jobban a sárga fény? Ennek oka az, hogy havas és főleg ködös időben akkor növelhető a vizuális teljesítmény és javítható a komfort, ha a fényforrásokat az út felületéhez közelebb, vagyis a fényszórók vonalától lejjebb helyezzük el. Ezzel ugyanis a fényforrás színétől függetlenül jelentősebben csökkenthető a káprázási jelenség. Ezt hivatottak megvalósítani a ködlámpák, amelyek színe ezért mind az európai, mind az amerikai előírások szerint sárga színű is lehet.
Vettem ilyet: https://www.vilagitas.eu/osram-2880cw-led-w5w-retrofit-jelzofeny az autós hétvégén jóárasitva a belső olvasólámpákba és erősebben világit mint a noname kínai 7 (5050) ledes W5W, és a szine is szebb (fehér) a lilással szemben. Szuper cucc! Érdemes számitásba venni, ha valaki ilyen cserén töri a fejét.
En vettem Solarzent, H8-ast, gondoltam ilyen kekes cucc jo lesz a kanyarfenybe a xenon melle. Hat az vilagitott mindenhova, csak oda nem, ahova a gyari Philips, meg a mostani Osram vilagit. Ergo, pontatlan volt az osszeszereles.
Ha tompította nem is, de ködösbe érdemes sárgát tenni? Solarzen milyen minőséget képvisel? Hozza egy standard Osram vagy Tungsram szintjét? Sajnos a Nokya a szállítással együtt már elég húzós.
Na látod a 3000 K xenont ezért vettem ki mert valójában az 2500 K és nagyon sötét volt. Viszont érdekes mert tükrös foncsorban viszont jól vilagit :O meg közösbe ahol szórja a fényt. Viszont xenon projiba elég..... Nem jó :(
H7 Osram NBL az enyém, én a legjobban azzal láttam a megánban. ( Sárgából pedig a Valeo Aquavisionnel. )
igaz, akkor jött be az NBU amikor az NBL-t használtam, de a H4-es nekem már túl fehér volt, szóval ha a H7-ben is olyan a színkülönbség akkor nem is bánom h nem vártam az NBU-ra.
GE Megalight jó szokott lenni, itt a 90%-t dicsérték nagyon, a 120-al való összehasonlításra én is kiváncsi lennék, de talán nincs akkora különbség köztük.
Lehet a +90%-t venném (teszkóban pont árulják) mert hátha tovább tartana, mint a +120%
Amelyik H7-es izzó színvilága tetszik a legjobban, ugyanolyanból keresnék H1-est.
ha a GE +90 neked megfelel, akkor ilyenből vennék H1-est, mert a gyári izzó csak 10 éves és öregszik, hiába megy keveset a H1-es. Gondolom én....
Amúgy meg örülj a lámpatestednek, mert a ráncfelvarrt lámpái hamar kezdenek mattulni, a tiéden meg max. a búrát kell polírozni és UV lakkal lefújni + hőkezelni, és megint hibátlan lesz vagy 5 évig.
2004-es Megane-ba kellene első izzó, H7 a tompított és H1 a távolsági.
Le lesz bontva az első lökösöm és akkor már gondoltam kicserélem az izzókat, hogy 2 hét múlva ne kelljen megint leszedni..
H7-t már cseréltem, jelenleg Silverstar 2.0 van benne, de azon kívül, hogy fehérebb mint a gyári, nem vettem észre értékelhető különbséget.
Néztem H7-be, hogy a NBU lenne a legerősebb, ami még legális, de a Megane lámpái állítólag nem bírják a nagy hőt, szóval valami más alternatíva kellene.
Szerintetek a GE megalight ultra 120% jó lenne? Vagy van más ötlet?
H1-ből pedig elképzelésem sincs, mert a mostani gyári izzó se rossz, csak 10 éves... Ötlet?
Barokkos tulzas, hogy semmit nem latsz a feherrel. Nem fogsz olyan tanulmanyt talani, ami ezt alatamasztja - legfeljebb olyat, hogy rossz idoben minimalisan jobb a sarga, jo idoben meg sokkal rosszabb.
Ha akkora lenne a kulonbseg, tomegek maszkalnanak sarga izzoval, de ilyet meg Franciaorszagban is csak nagyitoval talalsz.
Szárazon (ahol egy gyenge izzó is bőven sok) kell-e több vagy épp rossz viszonyok közt, amikor hiába erősebb elvileg a fehér, ha épp semmit se látsz vele.
Itt sok ember nem hiába tért át, főleg télre sárga izzóra.
Saját tapasztalatom is ugyanez.
Értelmes lámpákat kéne gyártani és nem olyan szépeket és máris nem lenne gond. Nekem egy őskövületnek számító H4-es lámpám van ignisben, előtte hondában ill. wagonr is volt, mindegyikkel gyönyörűen láttam, igaz, nem aprócska lámpáik vannak. Wagonr és ignisé mondjuk meglepő, de jobb, jelenleg egy sportlight szolgál benne és tökéletes. Soha rosszabbat :) Egy rakás h7 projektoros kocsi van piacon és meg se közelíti ezt a szintet, de rémisztő példának ott van fiat punto, pár évesen halott a projektoros lámpája, volt alkalmam ilyenben utazni, abba aztán tehetsz bármit :D
Régi bordás lámpák is nagyon jók voltak, sőt, de hát nem szépek, kb ezért koptak ki, jah meg drága volt a gyártása :D, nem fér bele egy autó árába :D
Csak éppen normál látási viszonyoknál szarabb, mert kevesebb fényt ad. Ezért álltak át a franciák is 93-ban a fehérre, azóta ott is csak ködlámpába meg oldtimerbe rakhatod:
De még jobb, ha nem festett sárga, hanem mint a xencn-em, a kis lapka van picit szinezve vagy mint anno a Tungsram Gold volt, ugyanezen megoldással. Azt imádtam anno. Nem volt túl izmos, de rossz időben verhetetlen volt :)
Onnan, hogy mindenki azt hajtja, hogy a led nem melegszik. Persze, mert csak a gyenge ledszalagot ismeri mindenki.
Én rendeltem Kínából olyan "szalagot", ami "üt", de gyárilag is merev, nem hajlékony és vékony fémre van ültetve plusz a leírásban is szerepelt, hogy fémre ragasztandó, különben hosszú üzemet nem bírja :D Fél méteres darabnak kell 6W táp, nem a díszcsíknak való kivitel :) Melegszik még így is szépen, de teszi a dolgát :)
Az ilyet rendszerint elfelejtik emberek, rádobják simán fára vagy másra és szídják, ha 2 hét után megfekszik, hogy szutyok kínai nem bírja :D
3x is, havi 40-50e ment rá majdnem folyamatosan csak szervizre. Őszintén sokkal jobb így, jobban szeretem az ignist, sokkal kezelhetőbb és rugalmasabb. Ami vicc, hogy a csomagtér se kisebb, a használható rész, ami nagyon meglepett. A futómű miatt a crv 80cm széles csomival bírt, ami ignisnél 110, nem mindegy :D
2 bringa ebben befér, míg crv-nél sakkoztam fél órát, hogy valahogy elférjen benne, nem is értettem a dolgot.
Egy hiányzik crv-ből, a két részben nyitható csomagtér, kutyák miatt az nagyon praktikus volt.
Nem vagyok egy öreg ember, de informatikában dolgozom, ami igen közeli majd minden műszaki területtel.
Röpke vélemény: siralmas
Bővebben: katasztrófa mik jönnek most ki :D
Olyan szinten, hogy ismerősnek nem szívesen javaslok notit, de tényleg.
Telefon? Kínai xiaomit vettem, nem sajnálom és jó :D
Nálam elvált (lehet megkövezni), hogy többet nem váltok márkát, Suzukinál kutya bajom nincs a kocsival, egyszer váltottam, nem picit megszívtam. Ignisből nem szabad kiindulni, márpedig nálam az az alap. Most hogy visszajött egy ignis azon agyalok mit tegyek bele :D
Nem olyan kényelmes, mint crv, kisebb, de nem maradok útszélen, ez meg többet jelent nálam bárminél. Az, hogy gyakorlati költés rá a tankolás már csak hab a tortán.
Amit eddig elköltöttem javításra, azt most szerszámokra költöttem otthoni munkákhoz, mint gyalu, felsőmaró, fúró stb... Majdnem kész az ajtóm is csak kéne jobb idő a befejezéséhez :D Mert ezen alapanyag is belefért így :D
Két baj van vele. Az egyik, hogy nem cserélhetö benne egyik elem sem. Egy kis részegység hibája esetén is komplett cserét igényel.
A másik az aktív hütés. Láttam egy ilyen lámpatestet 5000 teszt-üzemóra után. Siralmas. Mondjuk nyilván direkt szutykos-poros környezetben futott a teszt, de akkor is. :-(
Ez nem tudom a való életben mennyi Km-t jelentene, de nagyon nem örülnék neki ha ilyenek jönnének szembe x év múlva.
Mátrix: Van benne "vészüzem" Pl a kamera kiesése esetén hagyományos tompítottként müködik tovább. Gondolom ez van a vezérlés többi komponensének hibája esetén is.
Ja, megegy gondolat. Minden, ami az izzoszal es az uttest kozott van, lefogja a fenyt. Nem vagyok hulye, h egy kekitett burat hasznaljak, ezzel okozva direkt fenyaram csokkenest.
Értem. Esetleg Te tudsz vagy valaki saját fotót küldeni, hogy milyen a fénye? Mondjuk H7-ben érdekelne. Mit javasolnál, ezt amit kérdeztem, vagy GE Sportlight Ultra?
Köszönöm a választ! Ha jól tudom akkor az Osram NightBreaker Plus Limited Edition már nem kapható, viszont sokan dicsérik...helyette van valami amik kiváltotta, vagy ennyire jó?
Elég plusz egy gyújtásszál vezérlésnek. (honda crv középső óra, gyújtásszál felvezetve, ha kapja a 12v-t rajta megy az óra, ha nem nem)
Amit írsz inkább tervezési hiba, baromság miatt merült le, ez tény viszont.
Amúgy meg digit számítástechnikát tanultam, terveztem is köröket, nagyon egyszerűen megoldható egy csomó feladat, de az már nem módi sok helyen. De canbuszba nem köthető, ez is tény.
Egy biztos, minél bonyolultabb, annál előbb is romlik, bármily kis részén hiba a mostani javítás a csere, ami drága, nem kicsit, ráadásul felesleges hulladék.
Matrix fényszóró, nagyon jó, de tényleg, ki is próbálnám, de nem szeretnék pofára se esni vele, amikor esetleg egy vezérlés elszáll hozzá :) De úgy is nézhetem, ha elszáll benne bármi, a kedves autós észre fogja venni? Fog vele foglalkozni, hogy ne vaktsa szét autóstársát? Erre nem biztos választ akarok írni :D De ez a része nem az autógyár sara, de ezt is érdemes szem előtt tartani, ha nem 2 évre gyártunk (sajnos de, nem érdek tartós eszközt csinálni)
Sokféleképp lehet kielemezni egy dolgot, nincs igazam, mert nincs, de a másik véglet sem teljesen jó, szerintem :)
Amúgy ez tényleg nagyon nem lényeges. Csak fura volt, hogy azt hiszed, hogy mindenhol úgy müködik minden, mint a BMW-nél. Pedig még ma is sok autónál sima relékkel oldják meg a világítást.
Menj csak be egy szalonba és add rá a világítást mondjuk egy új Swiftre, vagy Lancerre, vagy esetleg egy Jazz-re.
Az általam leírtakat nyugodtan kiegészítheted, hogy ne legyen irreleváns. (akkor is ha nem volt vita.) Örülök, hogy tetszik a Weboldal. :-)
Mondom, hogy nem ismered a szaknyelvet. A nemetben is az angol kifejezest hasznaljak, baromi ritka, hogy valaki egy specifikacioban leir olyat, hogy bordnetzsteuergerät. (Mint ahogy a motorvezerlest nem motorsteuerungnak hivjak, hanem motormanagementnek. A szaknyelv hemzseg a denglisch-kifejezesektol.)
De tovabbmegyek, az olaszok is igy hivjak (centralina = vezerloegyseg):
Egyebkent azt megfigyelted, hogy a vita lenyegehez (hogy nem hasznalnak ma mar releket a vilagitasvezerlesben) semmit nem tettel hozza, csak irrelevans dolgokon lovagoltal?
A weboldalad alapjan ennel nagysagrendekkel intelligensebb embernek gondoltalak.
"Ha megoldható 2 alap relével, akkor minek építeni egy bonyolult áramkört? Xd"
Ja. Vagyis ha megoldható abakusszal, akkor minek a számítógép? :-D
Mondjuk ha a japcsikon múlik akkor még mindig az abakuszt tökéletesítenék. Igaz, az tényleg nem romlana el soha.
De, hogy érdemben is válaszoljak: Azért mert van sok dolog amit nem lehet megoldani 2 relével analóg módon.
Nem lehet például integrálni más rendszerekhez. Pl. egy japán autónál egy nyitva maradt kesztyütartó egy hét alatt nullára ejti a hálózati feszt. (Ez egy konkrét példa a közelmúltból) Vagy: analóg módon nem lehet aktív féklámpát csinálni.
De mondhatnám azt is, hogy digitális adatkommunikáció nélkül nem lenne mátrix fényszóró.
Persze tudom, hogy lehet ezek nélkül élni, de valahogy te is eljutottál az abakusztól az internetig.
Azt meg már csak nagyon halkan merem megjegyezni, hogy egy digitális vezérlés semmiképp sem bonyolultabb, mint a régi analóg rendszerek.
"A Civiced elavult megoldasaibol teljesen felesleges az egesz autoiparra ervenyes kovetkezteteseket levonnod."
Miért? Te meg a BMW megoldását hitted egyetemesnek. :-D
Tök jó, hogy mindenki azt hiszi, hogy az általa ismert rendszer a legjobb. Már akkor tudtam, hogy BMW-zel amikor még nem is írtad. A VW-csoportál sem világításmodult használnak ugyanis. Bár pont így müködik, csak nincs leválasztva. Egy nagyobb vezérlö része.
A Civiced elavult megoldasaibol teljesen felesleges az egesz autoiparra ervenyes kovetkezteteseket levonnod. A kimenetek tranzisztoros kapcsolasa mar bo egy evtizede standard technika a vilagitasnal, de a premium szegmensben mar a kilencvenes evekben is az volt. Csak a te kedvedert szetkaptam egy E39 vilagitasmoduljat es leszedtem a hutobordat. (Ennel regebbi nincs itthon, kidobaltam oket.)
Azt a dedikalt vezerloegyseget, ami a fenyeket kapcsolgatja az autodon. Neha a bodycontrollerbe integraljak.
Viszont az, hogy feltetted a kerdest, azt is jelenti, hogy nem merted ki ;)
A mostaninal meg bepotolhatod; fogj egy szkopot es mericskeld a kimeneteit. Ne lepodj meg, ha szabalyozott pwm-jelet talalsz. Ilyen moduloknal en meg sosem tapasztaltam tulfeszultseget - legfeljebb olyat, hogy tonkrement az egyik tranzisztor. De az is 10 eves kor felett.
Egyreszt, nem a tuske oli meg oket, hanem a tartos tulfeszultseg. Masreszt, egy mai vilagitasmodulban nem fogsz relet talalni, tranzisztorokat hasznalnak a kimenetek kapcsolasahoz. Harmadreszt szabalyozott kimenetekrol beszelunk, sokszor meg a pwm-jel kitoltesi tenyezojet is lehet allitani szoftveresen, hogy izzot es ledet egyarant meg lehessen hajtani vele a kulonbozo variansokban.
A magan- es ceges autokat altalaban 5 eves korukig tartjuk, atlag 200e futassal adjuk le, az utobbi 10 evben egyikben sem kellett cserelni semmilyen izzot (meg a menetfenyt es az indexet sem). Ami tonkrement, az pont ket ledmodul volt... (egy index es egy hatso zarofeny)
Taxis rokon kipróbált mindent, a tungsram megalighttól a legolcsóbb szutyokig és mind kb ugyanaddig bírta, max 1 hónap. Elege lett és vett a 300ft-s izzókból egy marékra, azok is addig bírták, de legalább olcsó :D, látni meg jól látott avval is, persze picivel gyengébb volt, de nem zavarta.
Nála a sok km miatt még drasztikusabb ez a dolog. Előző egy merci volt, de le kellett cserélnie, különben nem dolgozhatott volna, pedig imádta, sose volt baj vele, sima szívódízel volt (neki aztán mindegy a teljesítmény), sokkal kényelmesebb, megbízhatóbb volt, passatot szídja kényelem és megbízhatóság terén, nem kis tételek másznak el, de legalább tudja előre, mert az összes taxi ilyen volt melóhelyén, 10.000km pontosságra mindegyiken ugyanaz a hiba jött ki :D
Kínjukban röhögtek és szórakoztak na volt turbócseréd? Áh nekem sosem, puff 2 hét. A kérdező, no megmondtam hogy lesz :D A legtöbb hiba ilyen, pedig kímélik őket, hajtják, mert menni kell, de nem ész nélkül.
Tőle előbb vennék kocsit, mint bárki mástól, persze nem 5 éves korában, mert akkor már bíz 300 felett van bőven, ha nem 500 felett :D
Persze, h nem normális. Ez a kétezres évek óta van így, akkor vette át a motorirányító a feszültségszabályzó irányítását, azóta reléznek mindent, jó minőségűek a csatlakozók, szóval indítás után minden adott, h az izzó lábaira jó nagy feszültség jusson.
Régen, míg a feszszab egy külön egység volt, nem kapott sehonnan parancsot a túltöltésre, hanem szépen belőtte a feszt 14.2 voltra, érdekes módon nem volt ritka, h 10 éves autón minden izzó gyári volt.
Erosen tul van ez lihegve szerintem. Az izzocsere ma mar kozel sem olyan mindennapos tevekenyseg, mint 15-20 eve. Nem is emlekszem igy hirtelen, mikor kellett utoljara auton izzot cserelnem, az izzokeszlet sem kotelezo mar. Ha vegignezel a topikon, ide sem azzal irnak, hogy "kiegett az izzom, milyen kell az automba", hanem kiserletezgetes folyik.
Létezik valami átalakító csati h7 rol H1 re? A projim H1 - es de az autó gyári h7 es, ha egyszer ki akarnám próbálni xenon helyett H1 halogénnel akkor nem tudom a gyári h7 csatiját rá tenni a H1 es izzora.
Őőőőőőőő, új vitara pl ilyen :D Méretéhez képest nagyon könnyű, megy is mint a barom, s most jönnek majd ki a turbós motorral :D
Amúgy miért ilyenek?
Példát is fel tudok hozni:
honda crv I és II gen. I gen mocsok kényelmes, jó ülésekkel, igaz oldaltartás nem sok volt benne, hátul nagyon kényelmesen elfért bárki, ismétlem bárki.
II gen-ben tudod hogy lett majdnem kétszer akkora csomagtartó? Elől kisebb lábtér, rövidebb üléssel (még nekem is feltűnt elsőre), hátul kisebb lábtér, rövidebb üléssel, első üléseket nem tudtad annyira hátra tolni, de a végállásban szinte felnőtt hátra ne akarjon ülni, nálam full hátul még kényelem volt.
No így hoztak össze 200 liter csomagteret pluszban, kényelem rovására, de elmonhatták, hogy hű de fsza, mekkora csomitartó :D Oszt elől húzzátok be a fejeteket :D
Másik kedvencem ez a mostani lóerőharc. Amcsik telibexarják, EU-ban ez a divat. Nem a nyomatékot nézik, hanem mennyi ló szorult be, jaaaaaaaj :D
I gen crv-nél volt az első b20b motor, 128LE, 180NM, az utód, ami nekem volt pedig 147le, 180NM :D
Semmivel nem ment jobban, cserébe fentebb húzott, huzatni kellett, ha akartál tőle valamit :D De papíron plusz 19 lóerő :D
Másik eset:
Suzuki wagonr 76le vs ignis 93le
a wagonr 116NM, ignis 118NM, wagon alul nagyon jól ment, igaz fent gyengébb kicsivel, mint ignis (5500 felett xd). Ez az oka a sok állat ignisnek :D Tapasztalat :D
No, elkezdtem a hőmérséklet mérést. Olyan 30 perc körül megy egy izzó, hogy beálljon a termikus egyensúly. Találtam egy helyet az érzékelőnek, képen karikával jelölve, elég közel van az izzóhoz, szépen mutatja a különbséget. A másik mérési pont a lámpatestben a külső és belső rész közötti résben van. Azt már kimértem, h belül egy normál H4 150 fok körüli, míg a merénylet 210 fokos volt. De az NBU is melegebb volt egy picivel. Majd jönnek részletes eredmények...
Az első nem használható közúton, nem látni vele. A másik szép fehér fénnyel világít, esőben nem lesz a legjobb, de szárazon jó. Ha csak ez a kettő az amiből választani akarsz, akkor egyértelműen a GE.
nekem volt 1. generációs Avensis, ha a hátsó ülésre tettem a táskámat, nem értem el ha be volt kötve az öv :)))
Olyantól vettem, ami majd 2 méteres volt, azt mondta, önmaga mögött is elfért, kipróbálta.
Mi a frászért nem lehet manapság így építeni a kocsikat, ha már fejlődünk, meg szélesedik a kocsi mint ökör, nézd meg a Megane és az Avensis kb egyformák voltak úgy 172-175cm széles volt, és az Avenciciben több volt a tér vállban, ott már utazott 3 felnőtt kolléga kényelmesen.
Az új kocsiknak nagyon vaskos ajtajaik vannak, biztos ez a titok. De ha már van spéci hiper-szuper erős acél, miért nem raknak az ajtóba belőle és nyernének ajtónként 5 centi helyet?! Meg még talán súlyt is csökkenthetnének vele.
Hat ja, az enyem annyival jobb, h szelesebb, de labter az sajna nincs. 2 felnottnek jo egyebkent, de egyertelmuen latszik, h az elol ulokre van tervezve. Ott aztan van hely, szelteben, hosszaban. Najo, hosszaban sem olyan sok. En mondjuk a 178 centimmel jol elferek magam mogott...
írtam nekik, hogy szerezzenek be mert elfogyott. Jött is a válasz:
" A termék sajnos beszállítónknál is elfogyott, ezért további mennyiség nem beszerezhető. Amint ismét elérhetővé válik máris megjelenítjük weboldalunkon a hirdetést. "
Szerinted fáradt vagyok december után? 2-án már jöttem :D Csak egy icurka picurkát :D Akkor ömlik belőlem a baromság :D
Komolyra fordítva azt kéne megnézni, hogy ok, hogy sokat eszik az izzó, de hogy mennyire melegszik, inkább az a lényeg, vastagabb kábel bármikor rárakható :D
Ezek közül sztem majd mindegy, ignisé jó, anno bordázott wagonr mondjuk sztem jobb volt, de az idő megszépít, a hondához képest erősebb az ignisé. Swiftem nem volt, de sztem hasonló, az is H4.
Feláldozom azt a lámpát a tesztért, ha kell :D Amúgy sem tökéletes a foncsora egyrészt, másrészt nincs mibe beraknom és hondáról még csak hallani sem akarok. Amióta nincs, azóta nincs szervizelés sem, ignisen nincs gond :D
A mai kérdésem a kadmiumsárga H3 lenne. Hol-mit érdemes keresnem? Osram All Season S. kilőve, annak a fény inkább vajszínű, tehát kb. a gyáriéval egyező. T. Goldot vagy Bosch KK-t lehet még kapni vhol vagy azok is hasonlók, mint a OAS?
Nekem is pont olyan minimultim van, csak a koltozes ota nem talalom a homeros merozsinort:)
Sajnos a Honda lampan a helyzetjelzo mashol van, igy marad a lyukfuras, vagy ha megtalalom a zsinort, akkor bedugom jo melyre, ott mar talan ertekelheto lesz a meres.
Amugy a fényszóróház hátulján a foncsor hátsó felületére nem lehet rámérni infrás/lézeres hőmérővel? A csatlakozo felöl ahonnan az izzo van behelyezve. De csak ötletelek nem ismerem a lámpát hogy néz ki mennyire burkolt a hátulja.
Kell még az a lámpa Gáborunknak? Mert ha nem lenne egy-két ötletem hogy lehetne jól átalakítani tökéletes mérőeszközzé :D Mondjuk egy kis ablakot nyitni szemből a burára, és ott bemérni a foncsorra. :)
No, Urak! Megpróbálkoztam a hőmérséklet méréssel. Gáborunk CR-V lámpája volt a tesztalany, egy mezei H4-es izzóval. Járattam 20 percig, átmelegedett. Namost a gond az, h lehetetlenség pontosan lemérnem. Úgy ingadozik a kijelzőn az érték, h nem fogok tudni kihozni különbséget az izzók között. Lámpatesten belül nem tudok mérni, kívül, a burán meg összevissza.
Tényleg csak egyet tudok, h letakarom az izzót, járatom mondjuk 10 percig és lemérem azt a fémet (ha tudom) amivel letakartam. Nincs más ötletem.
Nézegetem ezt az összehasonlító videot az Osram Offroad 80w vs Osram Offroad 65w között.
Hát nekem nem ugy tünik hogy gyengébb lenne a 80w -os (gyári spec 1950lm) szemben a 65w -ra megadott 2100lm -el. Sőt nagyon komoly a fényerő többlet még a 65w -hez képest is. Nem lehet hogy nem valós az az 1950 lumen hanem sokkal több csak valami szabványba be kellett férni?
Sokan irták azt is forumokon hogy nem hogy nem melegebb a 80w mint az NBU hanem inkább kevésbé. Ez talán köszönhető annak hogy az Offroad a 80-85w -ot 14v -on eszi szemben az NBU 68-70w (14v) körül viszont az NBU -ban vékonyított az izzószál 80w -ban meg a hagyományosnál is jóval vastagabb és igy kevesebb hő termelődik ott még így is mint az NBU-nál?
Hátsó ködös az zavaró,ha autópályán utolérnek ki kell kapcsolni,az első pl körülöttünk majd mindenhol nem szolnak érte se Ausztriában se Ukrajnában Oroszoknál szerbeknél stb,sokan ugy járnak és használják DRL ként is nem kell ezt túl spirázni az első ködös ha be van állítva senkit nem vakít szerintem.
"a következö lámpánál megállok és kiverem neki!" Te csak így jössz és akárkinek? :DD
Amugy egyetértek. Ma volt a csucspont este a fővárosban amerre néztem ködlámpás brigádok minden másodiknak égett még ma is a ködös igaz csak elöl. Ja a látótávolság konkrétan az Alpha centauri. Ugyanis verőfényes napsütés volt ma, felhő sehol nemhogy köd.
Az elsö - ha jól van beállítva - nem oszt, nem szoroz. Tölem aztán éghet világíthat.
A hátsó az amit nem értek, és volt hogy már eljutottam oda, hogy a következö lámpánál megállok és kiverem neki! De inkább csak szóltam. Kicsit dünnyögött, de lekapcsolta.
Amúgy pl. az egyes Swiftben is olyan volt a kapcsolása, hogy ha 1989-ben bekapcsoltad, akkor az azóta világít.
Lehet szídni, az elsőt egyik késő este én is bekapcsoltam Pesten belül a sok árok miatt. Soroksári út-Határ úton nagyon le tud mostanában szállni a köd (amit nem értek, korábbi években sosem volt ilyen, pláne, hogy majd minden nap ilyen), így felnyomtam, de csak az elsőt.
Azért mosolygok itt a sok rajtafelejtősön, mert nekem pl gyújtás levétele után nem kapcsol vissza magától, nem tudom rajtafelejteni, relés vagy nem tom milyen megoldású az ignisben. Létezik, hogy fix kapcsolós a legtöbb autón? Sztem nem, esélyes, hogy reggel, hű banyek, köd van, mindent fel :D
A helyzetjelző plusz ködlámpa kombó amúgy meg sokkal jobb nagy ködben, nem kell lehordani :)
tegnap vagy tegnapelőtt néztem este a híradót (hmmm M1 vagy RTL Klub).
Kérdezgették az autósokat (3 vagy 4 bejátszást mutattak), hogy tudják-e hogy kell szabályosan világítani.
A ködlámpára mindenki azt mondta, hogy csak tompítottal együtt lehet használni, egy férfi hozzátette, hogy csak városon kivül szabad vele közlekedni.
És volt egy agyilag szőke nő, aki azt mondta, hogy ő felkapcsolja ilyenkor elől-hátul a ködlámpát és csak tavasszal kapcsolja le. Addig úgy közlekedik. Őt nem zavarja, ha más ködlámpával közlekedik közvetlenül előtte, úgy gondolja, hogy mást sem fog az ő világítása sem, ezért nem is érdekli, ha szólnak miatta.
A harmadik egy idősebb férfi volt, szemüveges, ő bizony bosszankodott, hogy az ő szemét nagyon zavarja a feleslegesen világító ködlámpa.
és TV adásban volt, este 19-20 körül, csúcsidőben.
Én még nem találkoztam olyan élethelyzettel amikor jó lett volna ha az elöttem haladónak látom a hátsó ködlámpáját.
Illetve igen, de akkor az még elég messze van. De azt nekem senki ne mondja, hogy az jó ha minden vörös az utastérben az elöttem haladó miatt.
Tényleg a tegnapi nap volt a legrosszabb. Volt ahol már 2-3Km volt a látótávolság, de világítottak a szerencsétlenek böszen. Ilyenkor volt, hogy nem vettem vissza a refit, de van akinek még így sem esik le.
És ez egyre rosszabb lesz. Sajnos azt figyeltem meg, hogy nem javulna a helyzet, hanem egyre többen szarnak a másikra. :-(
Lehet a Bakonyban ez mindennapos, de pl. tegnap, tegnapelőtt a látótávolság sokszáz méter volt mégis aki tehette ködlámpával jött. Ezt még úgy ahogy megértem, hogy a tajgán használják, de hogy beérve a városba is 10-ből 9 nyomatta a ködöst, azt már nehezebben tolerálom. Ennél már csak az jobb, ha lámpánál vagy más miatt utolérem és a képembe ég a hátsó ködöse. De vannak gyökerek, akik helyzetjelző+ködös mennek. Érthetetlen.
De az a 60/55 valójában inkább 100/80 :D Váci út környékén vettem még rég, de jobban bejött a merénylet, azt imádtam pedig a számok nem azt igazolják, amit a tapasztalat :D
Maradt a 4300 én nagyon jól látok vele :) meg nagyon nehéz az izzó csere én nem killódok vele ha a xenon cső 8 évig jó lesz akkor 8 évig nem nyulok hozzá.
A sárga ködösömet viszont jól látni mármint más autós hamarabb észrevesz mint a fehérrel H8 NOKYAN HYPER YELLOW 2500 kelvin :)
Ja, hogy miért pont sárga izzó, lehet, hogy az ALS nem sárga, csak sárgás, viszont H3 ködösben nagyon jól jött.
Amikor NBU-val alig lehetett látni, bekapcsoltam mellé az ALS-t és sokkal jobban láttam az utat, szóval még csak a szelektív sárga is jobb, mint a fehér. A full sárga, meg szerintem még jobb, viszont az szárazon nem az igazi, így szerintem téli izzónak a szelektív sárga lehet egy kompromisszumos, de mégis jó megoldás.
Végül maradtál a 4300k xenonnál? Nem tesztelted ködben a 3000k-t? Elvileg sárga, jobban kellene vele látni, én a héten tervezem, hogy a Morimoto Mini-be cserélem az NBU-t, mert ebben a vizes időben nem sokat látni.
ALS vagy Narva Contrast+ lesz a választás, csak félek, hogy nem lesz elég fényereje a projektor bevilágítására.
Az izzók hőmérsékletének a mérését hogy oldanátok meg, ha az izzó üvegbúrájának közvetlenül nem lehet mérni a hőmérsékletét?
Arra gondoltam, mi lenne, ha 1 centire az izzó köré tennénk egy alu lemezt C alakban meghajlítva, a nyitott részénél jön ki a kábel.
És az alu lemez hőmérsékletét mérnénk 10-15 perc elteltével. Ha túl sok, lehet messzebb tenni a lemezt...
és ebben az a jó, hogy akár 2-3 izzót is lehetne egyszerre párhuzamosan kötni, igy rövidülne a mérés időtartama.
De hátha vkinek közületek lenne jobb ötlete az enyémtől.
Wicked!
ott van még nálad a H4-es és H7-es lámpatest? Mert akkor mehetne az izzó a lámpába és a lámpatest búráját is lehet mérni, az már nem olyan forró, így igaz nem lehet párhuzamosítani a mérést...
örülj neki, sok autónál először lökhárítót kell levenni, csak ugy lehet izzót cserélni.
munkatárs, Madzag 6-osánál (2012 körüli) a helyzetjelző kiment. Szervizben kicserélték, majd a kompjutert rá kellett dugni és megmondani neki hogy az új izzó már jó, állítólag letilt benne vmi...
A lényeg hogy a 300Ft-os izzócseréből lett 6000Ft mert szervizbe kellett vinni a kocsit.
No voltunk a Murmuczoknál. Nagyságrenddel jobbak, mint Petvetben.
Igaz sajnos kiderült, hogy beagle pain a kór oka :( Fura mert határszéli huncut Zsakink, amelyik kennelben sosem volt ilyen gond. Állítólag örökletes, bár pontosan nem tudják az okát :D
Kapott szteroidot, azóta meg ugyanúgy visít a kajáért, mint előtte :D Ez szép lassan csökkentve lesz és bízunk benne, hogy nem jön ki többet.
Megane 2 esetében is 5 perc volt az izzócsere ha a foglalatot nem cseszték szét :) Pedig azon az autón nagyon nehéz a sárvédő íven keresztül a nyúlkálás.
Amúgy én nagyon régóta emelt fényerejűeket használok és nincs gond, előző ignisben volt relézve és offroad-ok mentek több évig gond nélkül. A búra külseje mattult picit a naptól, nem a foncsor belül :D
De ez autófüggő is, a honda ami volt utána 2 évig, no az nem szerette a 80w izzót, de lehet a gyári lámpa már nem volt jó. Most visszatérve ismét ignisre tökéletes a lámpa :D
Köszönöm az információkat, sokat segített. Elolvastam több ezer visszamenőleges hozzászólast is. A kocsiba egy rémálom az izzócsere, ráadásul városban fut szinte, így alighanem egy long life típusú izzó megy bele, szervízbe lesz berakatva. A GE/Tungsram külön ráírta, hogy UV szűrős a cucc. Gondolom ez áll az Osram-ra is, bár nem írják specifikusan.