Akkora név vagy, hogy el lehet vele adni a pálinkát, holnap felkereslek. Nem vicc! Lásd Gere törköly, vagy Szeremlei szöllő pálinka. Nem ök főzik csak a nevüket adják hozzá. A szabályozás másodrangu. Főzök nagy barackosoknak, több hektár ültetvény. Nem adnám a nevem a cefréjükhöz, de a gyümölcsükből általam cerfézett, főzőtt barack pálinkához igen. Hivatalosan a cefrét vagy a gyümit kell a főzdésnek felvásárolni és eladni Neked a pálinkát, és kiskereskedelembenn tudod árulni. Nagykerben csak a főzdés tudja. A neved rajta lehet a cimkén valahol.
Azért próbáld meg. Nem lehetetlen, hogy menni fog. Végülis nekik csak annyiban más, hogy más címkét kell rátenni. A szabályokat (hogy egyáltalán megtehetik-e és hogyan) viszont nem tudom.
Olyasmire. A lényeg, hogy mondjuk boltban kitehessék a polcra. Az osztrák "háznál főzök, és adott körön belül eladhatom" modell nálunk sajnos nem működik :(
Bocs az offolásért, hogy a legális főzetésről érdeklődöm,de úgy látom, vannak itt szép számmal a jövedéki szabályokat ismerők
A kérdésem: Mennyire reális elképzelés, hogy saját gyümölcsös termését bérfeldolgoztatom, majd palackozom, és eladom? Arról az egészen naív elképzelésről már letettem, hogy (legálisan) én magam főzzem ki, olvasva az itteni hozzászólásokat a tízmilliós letétről, meg a tizenmilliós berendezésről, és a hatósági hercehurcákról.
Vagy gondoskodtak arról is, hogy a kicsik ilyen formában se veszélyeztessék a nagyok piacát?...
Szerintem egy helyszini szemlét megérne a snapszmester, és a comand társaságában. Az ízlelő bimbóik csalhatatlanok, szagáról megmondják a frankót.
Ne hátrálj ki mert a nem hisszük el, hogy Büdös, ihatatlan lötty.
Pont te aki ilyen pontosan tudsz írni a pálasz főzésről, és ekkora tudással rendelkezel légyszi mutasd meg, hogy hogyan csinálod. Már komolyan érdekel bennünket a berendezésed.
Ezt az ötletet már hallottam valahol, azaz az előmelegitést. Azt nem tudom, hogyan lehetne lezárni a hűtőt, mert másképp kipárolog a pálesz mire a főzéshez jutsz. Pláne,ha a hűtőviz rétegződését figyelembe vesszük. -Hoppá!, lecsapod az itt fejlett gőzöket és ebből lesz az igazi kisüsti! :-))))) Na, ezt még fejleszteni kell, túl nyers az ötlet.
Ajaaaajjjj, sokba kerül nekem ez az okoskodás! :-)))) Tudjátok mit,..kimentem megkóstolni a pálinkámat. Büdös, ihatatlan lötty, meggyőztetek:-))))))) De azért nektek "Jó nedűt!" :-))))))
Almalevet 9 mustfokosra mértem 11 celsiuson.Kb 10 liter lett 150 liter léből.Lassan kívülről tudom a pischl könyvet és ezért zavar a sikertelenség,nem éreztem hogy édes lenne a cefre.Tanácstalan vagyok.Vegyek szacharométereket phmérőket annélkül nem fog menni.Bevizsgáltattam laborban a slempét és van benne maradék cukor ,sajnos. Köszi Snapszmester.
24 liter! , nekem max a fele sikerült a darált almából igaz nem raktam bele semmi cukrot,élesztőt.Ok csináltatok nagyobb hűtőt.Ötlet:mi van ha a hűtőben nem víz van hanem gyümölcslé amit így fűtök?Azt hiszem szükségem van egy szakmai továbbképzésre.Akkor lehet hogy mégsem a pincehőmérséklet a baj?
Nem ismerem a paramétereket. Nekem a ribizli csak álom. Gyümölcséből 12 L (kb.) lehet 100 kg-ból cukor nélkül. A lé az más. Nem lehet fokolással megállapítani a cukortartalmát. Tehát nem tudhatod mit kaptál. Az alma az kicsit más. Olcsóbb, több van belőle. Nem kell manipulálni. 100 kg almából 24 L pálesz lehet kb. Az almaléből mennyi lesz, vagy süritmény? Mert akkor tőled függ mennyire higítod. Az élesztők tűrik a hideget. A sörélesztő sokkal jobban mint a többi. 1 hónap 5 C° fölött elég az erjedéshez. Nem volt édes a cefre főzés előtt, nem maradt benne lényeges cukormennyiség. A hűtésed tényleg rossz.
Köszönöm a válaszokat.Nem gondoltam hogy ekkora jelentősége van a cefrézéskor a hőmérsékletnek.Van 6 hektó ribizlilém amiben nincs cukor.Azért kellett abbahagynom mert sürgős dolgom volt és nem mertem egyedül hagyni.A darált almával nincs ilyen gond ,az télen kint van a minuszokban és mégis viszonylag jól adja 150 l-ből 11 liter pálinka úgy hogy nem csinálok vele semmit cukor ,élesztő stb. Snapszmester ,kérlek olvasd el a problémám. Hogy nagyobb hűtő kell az tiszta sor,mik a további teendőim hogy profi legyen a párlatom.Nagyon elkeserített a végeredmény.Visszatérek a léalmához ,most kapok pár 10 mázsát.
Amig nem mérsz semmit, nem tudjuk kóstólni, nem látunk elemzést a metialkohol és olajtartalomról csak a hit marad és a lehetőség hátha valaki kipróbálja a módszert és beszámol róla.
Hidd el nagyon örülök neked! Végre egy ember megpróbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Olvasva titeket én js úgy érezetem magam, mint a hályogkovács. Csináltam valamit, gondolván jól, az eredmény jó volt, és minden rendben. Aztán láttam, hogy a topicon más világ van és rögtön meginogtam. Gondolkodni kezdtem és kerestem a logikát. Teljesen párhuzamosan irunk egy darabig aztán jól elkanyarodunk. Te azt irod:"hanem egymással "összekapaszkodva", együtt hagyják el az üstben lévő folyadékot. Én közben "bizonyos mértékben szennyezett molekulát" emlegetek. A forrásponttal kapcsolatos dolgokban is igazad van...egy kicsit:-)))) (Itt már kezdünk kanyarodni.) Ugyanis a párlás közben az oldat koncentrációja változik, igy a forráspont is emelkedik. Ha odajuttatjuk az oldatot, hogy forrjon akkor teljesen igazad van, emelkedik ott minden kifele és csak a "legvirgoncabbak" jutnak el a célhoz. Ne haragudj a hasonlatér, de annyira idekivánkozik. Úgy képzelem el a ti esetetekben a pára molekulákat, mint a megtermékenyiteni induló ondósejteket. Ezrével indulnak el, de a végcélhoz csak egy jut el, a többi hiába indult.:-))))))) Hát igen a "deflegmátorba" is sok részecske hiába indult el, mert kimerülten, elfáradva visszacsurog. Persze ez igy jó, mert nehezebb volt, szennyezettebb, lustább. Aztán jön a következő fázis: nő a hőmérséklet megint nekiront, megint visszacsurog, addig ameddig esetleg a nagyobb hőfokon, nagyobb energiaszinttel esetleg ki nem ront a fogságból. Itt még vannak szerencsés és peches (nem tudom helyesen irtam-e) részecskék. Akik nekiütköznek a hideg sisaknak, vagy az emelkedő cső falának (ezek mindig hidegebbek mint a középen levő gáz hőmérséklete) azoknak annyi, mig aki jól helyezkedik (hogy mennyire érvényes ez az életben) "középre" az tovább jut. Ismétlem, csak azért próbálom elmagyarázni az én esetemet is, mert az eredmény nagyon jó. (de kár, hogy nem bizonyithatom). Tehát az én esetemben (Szigetelt sisak, elején szigetelt cső, jóformán semmi emelkedés) úgy vélem, hogy nem jutok el az oldat forrásponjáig. Egy homogén hőmérsékletű térben egy erős párolgás van. Az alkoholos oldatból jóval a forráspont elérése előtt kiválnak a könnyebb alkohol molekulák, a könnyebb szennyeződéssel rájuk kapaszkodva ( legkönnyebb szennyeződések pontosan az aroma anyagok (könnyüek és illékonyak) Akár 20 celsius fokon is párolog az alkohol egy oldatból, hát még feljebb. Na, ezeket a könnyű részecskéket ejtem fogsába úgy, hogy nem állitok az útjukba semmiféle akadályt. (legalább is igyekszem). Bizonyosan az én esetemben is a vége felé kell emelnem a hőmérsékletet (de kár, hogy nem mérek semmit), de csak annyira, hogy ne forrjon, csak erőssen párologjon. Az igy kinyert alkoholos oldat nagy koncentrácijója is alátámasztja ezt a feltételezést. Amint mondottam, ez egy magyarázat egy olyan jelenségre, aminek az erdménye jó. Mellettem szól még az is, hogy még nagyon sok főzdében lefele megy a páracső, csak a sisakszigetelés saját "találmány". Már azt is megköszönöm, hogy végigolvasod de ha még reagálsz is rá azt főképp. Azt nem várom el, hogy igazat adj, de ha valaki kipróbálná (nem olyan bonyolult átalakitást igényel), annak örülnék igazán. Mégegyszer ismétlem: Nagyon fontos a HŐMÉRSÉKLET!!! Jó nedűt!
Én nem vagyok kémikus, de többen leírták már itt a fórumon, hogy ha melegítünk egy több összetevőből álló folyadékot, akkor a különböző forráspontú anyagok nem egymás után (külön külön) távoznak, hanem egymással "összekapaszkodva", együtt hagyják el az üstben lévő folyadékot. Az alacsonyabb hőfokú gőzben is vannak tehát magasabb forráspontú anyagok, amelyek a szakirodalom szerint rontják a pálinka minőségét. Azért van szükség az emelkedő páracsőre, hogy a magasabb forráspontú anyagok a páracső falán lecsapódjanak, és (a gravitációnak köszönhetően) vissza tudjanak folyni az üstbe. Így a hűtőspirál tetejéig csak az alacsonyabb forráspontú anyagok képesek "felküzdeni magukat", ez pedig azért jó nekünk, mert a számunkra oly fontos etilalkohol is az alacsonyabb forráspontú összetevők közé tartozik.
Feribá: a Te módszereddel (ha jól értem) szinte semmi sem folyik vissza az üstbe, vagyis a képződött gőz valamennyi összetevője (lecsapódás után) a párlatban landol. Ha ezek után az alszeszedben tényleg nem találsz kozmaolajat, és a kész pálinkádban tényleg nincs semmilyen kellemetlen mellékíz, akkor a Te módszereddel cáfolhatóak a szakirodalom bizonyos állításai. Vagyis, ha ezzel a módszerrel tényleg jó pálinkát tudsz csinálni, akkor
-vagy az az állítás nem igaz, hogy a magasabb forráspontú anyagok összekapaszkodnak az etilalkohollal, és együtt távoznak a rendszerből
-vagy pedig az, hogy a magasabb forráspontú anyagok rontják a pálinka minőségét
-vagy egyik állítás sem igaz.
Bocs, kicsit talán túlbonyolítottam, és lehet, hogy én értettem félre valamit...
Amit már lefőztél annak már annyi. Ha van még abból a ribizke léből a többit ne pocsékold el!
A 6-8 C.fok a cefre kiforrásához sajnos nem elég.Probálj meg fűteni 3-4 napot , és tarts kb 20 C.fokot!
A lepárlód sem tökéletes! A kifolyó alszesz hőmérséklete semmi esetre sem legyen magasabb 20 C.foknál.A hűtésedet próbáld hosszabbra csinálni és a hűtővizet sűrübben cseréld!
Háááát... úgy látszik nincs minden rendben nálad. Ami a cukrot illeti én úgy tudom, hogy ahány kiló cukor annyi liter pálinka (50 fokos). Neked sajnos az én számitásaim szerint kb. 19 liter lesz. Ennyi kijött volna csak a cukorból. Szerintem a pincehőmérséklet is kicsi volt az erjedéshez. Legalább, amikor a cukrot oldottad megmelegitetted a levet??? Igy biztosithattál volna egy induló hőmérsékletet az erjedésnek, amit aztán megtermelt volna magának a továbbiakban a cefre. A kavargatás meg veszélyes dolog, ilyenkor oxigént juttatunk a cefrébe, ami az alkoholos erjedés legnagyobb ellensége. A hűtőd nem jól van méretezve, vagy nagyon tüzeltél. Inkább a tüzeléssel lehet a gond, mert az a 12 liter óránként soknak tűnik. Na meg ha láttad, hogy nem győzöd hűteni (gőzkilökődés...), rögtön vissza kellet volna venni a tűzből!! A megállást mikor döntötted el??? (hány foknál) Honnan származott a ribizlilé, nem volt-e benne tartósitószer???? Én csak ennyit tudnék hozzáfűzni, remélem a tapasztaltabb kollégák jobban kivesézik a dolgokat. Jó nedűt!
Én is a segítségetek kérném:Most kezdtem el a saját cefre saját feldolgozását.Kezdetnek 2,8 hektó piros ribizlilébe- ami friss volt-raktam összesen 20 kg cukrot,saját levében feloldottam hogy ne legyen vízzel való hígulás..folyamatosan kevergettem és kóstolgattam hogy édes e még illetve figyeltem a buborékokat mennyire mozog.A pincébe ahol tároltam 6-7 fok az állandó hőmérséklet.Mult hét végén úgy láttam hogy kész van és felraktam mindet,kb ennyi fér fel az üstbe egyszerre.200 perc mire felmelegszik az üst és elkezd folyni az anyag kb 60 fokosan indult a párlat 12 liter jött le óránként,2 óra elteltével 40 fok felett volt de a párlat hőmérséklete is 30 celsiusnál magasabb volt.Folyamatosan cseréltem a hűtővizet,kézi erővel mert nincs kint áram.Valamennyi gőz lökődik ki folyamatosan a hűtőből kivezető csövön az alszeszel együtt .ezt úgy próbálom korrigálni hogy 2 literes petpalackot húzok a csőre szigetelőszalaggal nagyjából tömítem a csőnél,a 45 fokban lefelé lógó palack alját kiszúrtam és ott csorog ki az alszesz.szerintem a gőz a palackban lecsapodik,legalábbis remélem.Sajnos abba kellett hagynom a főzést kb 3 óra alszesz folyás után ami akkor kijött alszesz 28 fokos volt és 34 celsiusos hőmérsékletű.Tegnap megmértem az alszeszt és 24-25 fokos úgy hogy a folyadék hőmérséklete 6 celsius.A mennyisége kb 36 liter lehet.Úgy számoltam hogy 20 kg cukor 14 liter pálinka + kb 20 liter amit a lé saját maga is tud.Úgy érzem ettől még messze vagyok kihozatalban,ilyen sok maradhatott benne vagy nem forrt ki rendesen..??Nem láttam hogy buborékolt volna miközben kimertem az üstbe ill felkevertem ,volt 1 hónapja állandó hőmérségleten kiforrni.Várom a véleményeiteket,tanácsaitokat..köszi
Én most segiteni akarok neked, de lehet hogy pontosan a visszáját érem el az irásommal. Előre is bocsánat és bocsássanak meg azok a nagy tapasztalattal rendelkező szakik, akiknek a véleményével nem mindenben értek egyet. Tulajdonképpen csak azért irok, hogy lásd mennyire szines, és változatos még az ilyen egyszerűnek tűnő dolog is. Te aztán majd eldöntöd, vagy ha kisérletező kedvű vagy megpróbálod igy is úgy is. Egyetértek Sasabával a hűtőcső hosszát illetően, azaz még hozzátenném, hogy minél hosszabb annál jobb. Akár 2-3 méter is lehet, sőt. Igen az esést az általa leirt irányban teszik mostanában. Én másképp csinálom ( és még sokan, amint láthattad nemrég egy linken). Nálam a hűtőcsőnek alig van függőleges része és utánna rögtön esése a hűtőspirál felé. Sőt a sisakot hőszigetelem és nem hűtöm. A magyarázat röviden annyiból áll, hogy egy bizonyos mértékben szennyezett alkohol molekulának szüksége van egy energia mennyiségre, azért, hogy ki tudjon válni az oldatból. Ahhoz, hogy felemelkedjen kell még egy kis energia, ahhoz, hogy ki tudjon törni egy hütött sisakból, még egy kicsi, az emelkedő hűtőcső akadályát csak plussz energiával tudaj legyőzni...Mindez azt teszi szükségessé, hogy a desztilálandó anyagot nagyobb hőfokra kell felmelegiteni, mint az én esetemben. Én az alig kivált páramolekulákat fogom meg minél kissebb hőfokon, ahol amint láttuk elsőként jelennek meg a gyümölcs aromaanyagai is. Kiszámoltam utólag, ezzel a módszerrel a cefre párlatom 33,33 %-os lett, és a laválasztott tiszta pálinka pedig 71,4 %-os. (amit 50 %-osra higitottam) Tehát úgy tűnik, hogy relativ nagy hatássfokkal tudjuk ezzel a módszerrel az alkoholt kivonni. Megismétlem azt is, hogy kozmaolajnak a nyomát sem láttam, csak a visszamaradt folyadéákban. Mindez mese, igaz mese, de egyáltalán nem akarlak meggyőzni, hogy igy csináld. Ellenben arra felhivnám a figyelmed, hogy a tűzteret úgy épits ki, hogy érzékenyen tudd szabályozni az éppen szükséges hőfokot. Ezt már állitom, hogy nagyon fontos. Bocs, hogy ilyen hosszúra sikeredett. Jó nedűt!
Sok mindentől függ , de egy általános házi kicsi üstnél jó ha kb. 1m-t legalább tudsz tartani az üst és a hűtő között , a páracső az üst felé lejtsen , tehát vissza és ne a hűtő felé, kb. 30 fokban.