Keresés

Részletes keresés

Hamburger Creative Commons License 2004.01.13 0 0 1260
Szervusztok!

Azon se nagyon kell csodálkozni, hogy 1945 elején nem özönlöttek csőstül a magyar katonák a dem.hds. soraiba. Akik odamentek, azok jórésze is hadifogolytáborban végezte! (Lásd: Jászberény!)

A jutasi tiszthelyetteseket se szapulnám, mint ahogy a többi generációt sem. Amiket a nevezett "testületek" szemére vetünk, az mind fellelhető jelenség a társadalom más csoportjaiban is, lehet, hogy még erőteljesebben.

Hivatalból is nagyon sok érintett személlyel volt már dolgom. Volt köztük ilyen is és olyan is. Én egyénként ítélem meg az embereket és nem annak alapján, hogy tiszt, vagy tiszthelyettes, vagy éppen sorállományú volt.

Esetleg kritizáljuk a jelenlegieket?! Miért lennének jobbak, mint a régiek?

Üdv: Hamburger

Hamburger Creative Commons License 2004.01.13 0 0 1259
A boszniai magyar BTR-ken én láttam tornyot, csak toronyfegyvert nem. (PKT-t sem!) Szívesen megnéznék egy képet torony nélküli (lyukas!) BTR-ről!

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (1258)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1257
Kosz...
akkor megnyugodtam.
:-))))))

S.

Előzmény: ftonyo (1255)
ftonyo Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1256
Visszatérve: kinek mi a véleménye honvédeink Karadzic-vadászatáról?

Ez benne van még a parlamenti felhatalmazásban, vagy nincs?

Szerintem nincs, mert a magyar katonák VÉDELMI céllal vittek ki nehézfegyvereket Boszniába, és nem azért, hogy a Karadzicot hajkurásszák!

ftonyo Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1255
"a 45 elotti idoszakbol csak par honap volt a Szalasi orszaglas, az is rohamosan fogyo teruleten. Es nem tolongtak a katonak es ht-k, hogy onkent, orommel es dalolva feleskudjenek ra. Egyebkent Szalosjan volt a neve... "

Mindenesetre nem siettek debreceni kormány felhivására sem....

"egy(kisebbik) resze...de nem mind! Ez pont olyan altalanositas, mint amin felhaborodtal. hogy is van ez a szalkaval es a gerendaval? "

Pont ezért irtam be! Mert az MN lefikázása ugyanez az általánositás!

Amúgy nem rád gondoltam!

Előzmény: -Survivor (1254)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1254
'...Nemtom, mond-e vkinek vmit az a szó, hogy "jutasi"? ..."

hogyne, Jutason volt a altiszt/th. kikepzo "iskola". Az onnan kikerult th-kat hivtak jutasinak. egyebkent annak a katonai kikepzo mentalitasnak is megvolt a rendszereken ativelo kontinuitasa.

"..Aki 45 előtt volt katona, örök undorral gondol az ott kiképzett állományra - a részeges, szadista, sorállományt gondolkodás nélkül elpusztitó, elsőként Szálasjánra felesküvő "magyar???? katona" diszpéldányaira...."

a 45 elotti idoszakbol csak par honap volt a Szalasi orszaglas, az is rohamosan fogyo teruleten. Es nem tolongtak a katonak es ht-k, hogy onkent, orommel es dalolva feleskudjenek ra. Egyebkent Szalosjan volt a neve...

"...Amúgy a derék m.kir. tisztek is ittak, mint az állat, elkártyázták a dzsentrivagyont, aztán úsztak az adósságban, vagy fejbelőtték magukat...."

egy(kisebbik) resze...de nem mind! Ez pont olyan altalanositas, mint amin felhaborodtal. hogy is van ez a szalkaval es a gerendaval?

"...az MN tisztjeinek lentebb olvasható anyázása minősiti a szerző(ke)t. ..."

itt gondolom, nem enram gondoltal?
Vagy igen?

S.

Előzmény: ftonyo (1252)
ftonyo Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1252
Amúgfy mit szóltok ahhoz, hopgy elvileg a békefenntartó erőinket védelmező boszniai SFOR katonáinkat Karadzic-vadászatra osztották be?

Tudomásom szerint a parlamenti jóváhagyás nem erre a szerepkörre szólt!

A csetnik fiuk meg vissza is lőnek ám!

Hogy számiolnak el ebben a békenntartó(?) küldetésben esetlegesen odavesző katonáinkkal?

Ui.: az MN tisztjeinek lentebb olvasható anyázása minősiti a szerző(ke)t.

Nemtom, mond-e vkinek vmit az a szó, hogy "jutasi"?

Aki 45 előtt volt katona, örök undorral gondol az ott kiképzett állományra - a részeges, szadista, sorállományt gondolkodás nélkül elpusztitó, elsőként Szálasjánra felesküvő "magyar???? katona" diszpéldányaira....

Amúgy a derék m.kir. tisztek is ittak, mint az állat, elkártyázták a dzsentrivagyont, aztán úsztak az adósságban, vagy fejbelőtték magukat....
Közismert volt a magyar tisztek alacsony képzettsége, még főtiszti posztokon is!
Vki régebben, amikor egyszer már feljött ez a téma, leirta: nem kell mindent elhinni, ami a Ludovika-albumba vagyon....

Mielőtt bárki komcsi-elhajlással vádolna:
nagyapám m.kir. folyamőrtiszt (5 év hadifogság után hazajött, erre első lépésként kicsapták a seregből, tiszti rangjától megfosztották, majd újra besorozták a KÁN-I-re, mint segédolajozót....)

Mindennek ellenére 56-ban nem állt neki "szabadságharcoskodni", nem ment nyugatra (volt bajtársai hivták), és érdekes módon nem dolgozott segédmunkásként. (Párttag se lett soha...)

Szóval ez a "m.kir. tiszt - segédmunkás", "MN tiszt - bunkó komcsi állat" vonal, torz egy kissé.......

rozsdás bökő Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1251
Nem lenne bonyolult vizsgálat, túl könnyű hibát találni benne:)
Előzmény: unguided (1250)
unguided Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1250
Nem tudom. Vizsgáljuk felül... :)
Előzmény: rozsdás bökő (1249)
rozsdás bökő Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1249
Ha jól értem a mai híreket: a "haderőreformnot" támadások érik az MSZP frakció részéről is. Lehet, hogy bekövetkezik a védelmi felülvizsgálat felülvizsgálata?
kavkaz Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1248
Segédmunkás. De ismerôs. Nagyapám a józsefvárosi pályaudvaron húzta le az életét rakodóként. Csak mert levente hadifogolyként volt mersze hazajönni és 56 után a Pártba sem volt hajlandó belépni.

A segédmunkás tiszteletre méltó becsületes fogalalatosság volt 89 elôtt. Az a legkevesebb, hogy csak erényes emberek mehettek segédmunkásnak!

Előzmény: gencsydani (1230)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1247

"..begőzölt vérkommunista állatokról.."
hat az meg milyen allat?:-))))))
Nezd, en talalkoztam a 70-es evekben nehany korlatolt,kemeny vonalas, parthu katonatiszttel...az teny, hogy egyik sem volt egy einstein es nemelyiknek tobb foga volt, mint IQ-ja, de....egyik sem ivott vert es azert tobb- kevesebb sikerrel igyekeztek eleget tenni a kotelezettsegeiknek. Egyebkent akkor mar(a 70-es evekben)nagyon sok foiskolat vegzett fiatal csapattiszt szolgalt a honvedsegnel, es tobbsegbe kerultek. Azonkivul a regi kadertiszteket is valaszut ele allitottak, hogy vagy elkezdi a foiskolat vagy alacsonyabb beosztast kap, esetleg kenyszernyugdijazzak.
Egyebkent nektek tevkepzetetek van a konszolidacio(korai hatvanas evek) utani kadar rendszerrol..: ott mar nem volt divat a brutalitas,- szalonkepes abrazatot kellett mutatni a nyugat fele,- sokkal kifinomultabban, alattomosabban tudtak az embert ellehetetleniteni, ha nem ugy tancolt, ahogy a hatalom futyult.
Az alkoholizmus, az valoban rekordokat dontogetett, de nem csak a seregben, hanem az elet minden teruleten. Ez is az akkori tarsadalmi rendszer "elevulhetetlen erdeme".
Persze, katonatiszteknel meg "parttagkoteles"(sok esetben nem volt kotelezo, de melegen ajanlott, kulonben ellehetetlenult) munkakorokben fokozottan szukseg volt az alkoholra, hogy elviseljek a kepmutatas, ketarcusag es egyszerre hideg-meleg fujas allapotat es tuleljenek.
Most megyek aludni, nincs kedvem folytatni.

S.

Előzmény: corporal (1245)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1246
a pedagógusok lényegében az utóbbi évtizedben züllötttek el, a sorálomány véeménye meg szerintem csak kb 50 százalékban mérvadó.
azok akikkel ők találkoztak még nem a teljes állomány. És az ő véleményüket is nagyban befolyásolja a nem önkéntes találkozás ténye.
Előzmény: corporal (1245)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1244
"a légierő, egy elit fegyvernem"

Kb. minden fegyvernem (a légierő az haderőnem!) ezt mondja magáról. Az emberi tulajdonságok szerintem nem ettől függnek.

Nem gondolom, hogy bárki is magasztalni akarná itt testületileg akármelyik tisztikart is a magyar történelemben (mert lehetne vitatkozni a dicső 1848-as, sőt még a kuruc tisztikarról is!), de engem kb. ugyanúgy zavar az is, ha pusztán személyes tapasztalatok alapján szapulják őket! Továbbra is tartom, hogy a mindenkori tisztikar olyan, amilyen a társadalom.

Más: az 1948 utáni években tiszti pályára lépők zöme még nem volt párttag, amikor a belépett a seregbe. Ott viszont hamar rá kellett döbbennie, hogy enélkül nem fog boldogulni. A megfelelő ideológiai előnevelés megvolt (kidobos, úttörő, KISZ, stb.) és aki katonának ment, azt tisztában is volt vele, hogy ez elvárás vele szemben. Általában már a katonai főiskolákon illett belépni a pártba, különben már az első tiszti beosztásoknál hátrányát láthatta az ember! Ez a társadalom állami szférájában szinte mindenhol hasonlóan ment. Elvárásként fogták fel ezek az emberek, aminek illet megfelelni.

Üdv: Hamburger

Előzmény: corporal (1233)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.12 0 0 1243
Szia Pilsudski!

Gondolom, hogy ismered, hogy mit is akar jelenteni a "vezérkari" jelző?! Ezt egy kicsit megint általánosítónak érzem. Erre csak egy agyoncsépelt szójáték: Nem mindenki "vezérkari", aki a vezérkarban szolgál és nem minden "vezérkari" tiszt szolgál a vezérkarban. Már a vezérkar is tág fogalom! Ugyanis annak is vannak/voltak változatai.

A "vezérkari" kb. annyit tesz, hogy olyan iskolát végzett, amely révén jogosult magasabb törzsekben dolgozni. A kifejezést a háború után már nem használták.

A háború előtt a vezérkariak többsége törsztisztként tevékenykedett és nem parancsnoki beosztásokban, bár olyanra is volt példa.

Hamburger

Előzmény: Pilsudski (1240)
Zero4 Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1241
Ismertek olyan öregeket, akik az MKH kötelékében részt vettek a háborúban és szívesen mesélnének/írnának az élményeikről?

Pilsudski Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1240
Nincs nézeteltérés köztünk,én ebben az esetben a vezérkariakra gondoltam.Bocs ha félreérthető voltam.
Előzmény: belic (1238)
Pilsudski Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1239
Na így már rendben van:)
Előzmény: -Survivor (1236)
belic Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1238
Hello!

Szerintem a katonatisztek mindig nagyon vegyes tarsasag volt, mint ahogy minden mas tarsasag is vegyes.

En a fo kulonbseget a 30-as evek, es a 80-as evek tisztjeiben a kulsosegekben latom: a 30-as evekben uri divat volt, ezert atlagos helyzetben azt vartak el, hogy urkent viselkedjen. A 80-as evekben szocializmus volt, ezert atlagos helyzetben ezt vartak el. Gyk. legyen parttag, jarjon partgyulesekre - azt nem varhattak el, hogy szocialista vagy kommunista legyen: egyszeruen azert, mert nincs gondolatrendorseg. Ennek megfeleloen a tobbseguk valoszinuleg csak "kirakat" szocialista volt.

Azonban mindketto csak felszin. 56-ban nem lottek a tuntetokre (az akkori tobbseg), 44-ben pedig hagytak a nyilas remuralmat (az akkori tobbseg).

A fenti gondolatmenetnek kicsit ellentmondva, azert az 50-es evekben "kikepzett" tiszteket (nagy atlagban!) en is kevesebbre tartom, mint az elotte es utana kepzetteket.

ui: miert nem tettek a VSZ tervei ellen? Ezt egy atlag tiszten szamonkerni annyira ertelmes dolog, mint hogy te (Pilsudski) miert nem javitod a forint erteket? Ha a fizetesed felet visszautasitanad, es meggyoznel mindenkit, hogy o is utasitsa vissza, akkor megduplazodna a forint erteke.

Bel

Előzmény: -Survivor (1237)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1237
Kedves Corporal

Hidd el, nem volt jellemzo a korabeli honved tisztekre a Penzes fele viselkedes...es a zome elhatarolta magat a primitiv nyilas csocselektol.
Ajanlom figyelmedbe Ungvary Krisztian irasait es kutatasait. En szemelyesen ismerem ot, es rendkivul felkeszult az adott temakorben.

S.

Előzmény: corporal (1220)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1236
"....Az utolsó mondatodat igazán újraértékelhetnéd,nem gyűlölködtem,csak elmondtam róluk a véleményem...."

ujraertekelem es revidealom:
nem gyulolkodo, csak fiatalosan vehemens..:-)))))

S.


Előzmény: Pilsudski (1232)
Zero4 Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1235
Hidd el Corporal, hogy a MKH hivatásos állományának többsége nem ehhez a Pénzes fajtához tartozott. Szomorú, hogy azért ott is akadtak ilyen gazemberek. Ismétlem, a többség nem ilyen volt!
Jelenleg több más ügy mellett azon szorgoskodom, hogy összehozzak egy rövidebb-hosszabb háborús visszaemlékezéseket felvonultató sorozatot. Itt a még élő, szavahihető résztvevők kapnának szót. Érdekes, igaz, eddig még nem publikált történeteket igyekszek összegyűjteni elsősorban a MKH veteránjaitól, veteránjairól. Meggyőződésem, hogy igenis büszkék lehetünk egykori honvédeinkre, honvédtisztjeinkre. Annak ellenére, hogy mint egyik idős ismerősöm megjegyezte, ők se voltak mind angyalok, általában elmondható, hogy a magyar katonák emberségesebben, különbül viselkedtek, mint az oroszok, az amerikaiak vagy a németek. Természetesen az általánosításnál nem a nyilasokra gondolok.
Visszatérve a sorozatra, a cikkek közül több "prototípus" megjelent már. Ilyenek voltak az Fw 58 futárgép lelövésével, a Kárpáti István nevű pilóta életrajzával és a T-34-esek kilövésével foglalkozó írások.


Előzmény: corporal (1233)
budafoki Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1234
Dani,

Ehhez csak azt szeretném hozzátenni, hogy talán emlékszel Kádár volt vezérkari ezredesre (könyve igen nagy siker volt a rendszerváltás elött). Szóval ilyen fazonok a komcsi hadseregben nem voltak. Volt sok tisztiiskolás haverom, de biza nem voltak azok nagy lumenek. Ha meg arra gondolok---amit Kádár írt---hogy a Ludovikára SZÍNJELES érettségi (s ajkkoriban az érettségi követelményei "némiképp" mások voltak), és TÖKÉLETES testi felépítés sem igen volt elegendö a bekerüléshez a jelentkezök nagy létszáma miatt, akkor biza elgondolkoztató, hogy mi lenne az összehasonlítás eredménye az 1948 után avatott tisztekkel. Persze a ludovikások között is voltak gazemberek. Gondoljunk csak a magyar újkori történelem egyik legvéresebb kezü szadistájára, Rajk Lászlóra, aki a demokratikusan választott kormány elleni puccs egyik kivitelezöje volt 1948-ban. De szerencsére ez a hazaáruló, idegen érdekeket szolgáló söpredék kisebbségben volt.

Előzmény: gencsydani (1230)
Pilsudski Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1232
OFF: Nyugodt vagyok:)
Semmi düh nem volt az előző hozzászólásomban,szerintem ezek tények,mindössze azt akartamn kifejezni hogy nem érdemes militarista pártot szervezni.

17 éves vagyok,az akkori rendszerről nincs valódi tapasztalatom(hál'az égnek),de szülők,nagyszülők,történelemkönyvek révén én is elég sokmindent tudok.Egyébként nem szeretném ha most lenne valamiféle barátságos fejmosás,afféle kiokítás hogy erről te nem tudhatsz semmit,mert azt úgysem fogadnám el.

ON: Van egy rokonom,aki elég magas ranggal rendelkezik a hadseregben.Tudok is róla egyet s mást,de erről inkább nem beszélek.

Szerintem meg éppenhogy fordítva
-az 56-osok nem végig egy rendszerben éltek,és a rendszer is csak 8 éves volt.Közülük kit jobban,kit kevésbé itattak át ezalatt,de a 70-es években már ki lehetett termelni egy párthű katonai bandát,ami meg is történt.Az egész eleve úgy volt addigra megkonstruálva,hogy csak a kommunistákat engedték tiszti állásba.És igen,találkoztam már kőkemény kommunista tiszttel.
Tudod hogy ma mit csinál?Évente kétszer nyaral,de nem a Balatonon,és nem is Horvátországban...
A luxusvillája falán félmilliós festmények függnek.Ugyanakkor mindenki tudja hogy ez az ember 20 éve még egy kétszobás albérletben élt.

A VSZ-re visszatérve,én úgy hiszem semmilyen védelmi hadműveletről nem volt szó Magyarországon-
az osztrákok örök semlegesek voltak 55-óta,ők nem szállhattak volna be a NATO oldalán.Nekünk kellett volna támadni Ausztrián keresztül Észak-Olaszországba.Egyébként az osztrákok hülyék lettek volna lejönni a síkra támadni.

Nekünk kellett volna az osztrák hegyek felé támadni,félig már beásott és jobb felszereltségű csapatok ellen.Emiatt szerepelt a tervekben a három napon belüli megsemmisülés.
Igazi katona nem támad a győzelem reménye nélkül.
Ők tudták,hogy fikarcnyi esélyünk sincs,mégis belehajszoltak volna khmm...mekkora is volt a magyar hadsereg akkori harcoló alakulatainak létszáma?

Az utolsó mondatodat igazán újraértékelhetnéd,nem gyűlölködtem,csak elmondtam róluk a véleményem.

Előzmény: -Survivor (1223)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1231
Az ésszerű döntések nélunk nagyon divatosak. Nem látunk még a holnapig sem. A már említett szolnoki alakulat felszámolása után nem egészen két évvel alig találtak valakit, aki egy lövész alegységet már látott helikopteren. Lehetett előről kezdeni mindent. Akkor volt a már szintén említett határmenti válság, amikor persz jól jött vonlna a dt.ro.z-hoz hasonló jellegű, légimozgékony könnyű alakulat az "átsodródott" csoportok "blokkírozására".

Hamburger

Előzmény: Hamburger (1227)
gencsydani Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1230
Kedves Corporal!

Teljesen megértem személyes gyűlöletedet a Horty-rendszer tisztjei ellen, valószínűleg a helyedben hasonlóan éreznék én is (nekünk is van kutyánk).
De azért hadd tegyem hozzá, hogy - több más rokonom mellett - pl. az én nagyapám is katonatiszt volt (ha a Hadtörténeti Múzeumban meglátogatod a Ludovika kiállítást, a '42 decemberében végzett évfolyamban 2-vel a Maléter Pál mellett látható a tablón).
Másik része a történetnek, hogy a háború után 60 hónapot robotolt Szibériában, majd miután hazatért segédmunkásként kellett dolgozzon.

nemedi l Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1229
Sziasztok!

Én is voltam Reziben (előfelvételis, Lenti) kb 1986-ban (a nagy hó évében). Már rajpk.-ként kifejezetten szuper volt az egész. Pl. két domb között kihúzott kötélen és csigán átsuhanni óriási élmény volt. Bár tériszonyom van, vagy 4-5-ször sorba álltam.

A tisztjeink nekünk is elmagyarázták, hogy a Pó-síkságig kell előre mennünk, onnan majd folytatják az oroszok. Ellenfél a Garibaldi hadosztály(?).

Az utolsó napi gyakorlat viszont kicsit nehéz volt (nappal 25 Cfok, este 4-5 Cfok).

Üdv,
Némedi László

Előzmény: Hamburger (1227)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1228
"...nincs rá szükség, mert már nem akarunk többé Ausztria felé támadni...."
Na ja... A karpatok meg messze vannak..egyre messzebb...:-))
Meg kulonben is, meg meggyanusit a szomszed, hogy netan a Gyalui havasokban vagy az erdelyi erchegysegben akarnak a magyar katonak turazni..:-))

S.

Előzmény: Hamburger (1227)
Hamburger Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1227
Üdv Survivor!

Egy "kicsit" később: 88,89. A fenti (lenti?) helyek nálunk már a kiképzés részeként kerültek meglátogatásra. Pld: megkerülő osztag-kik. Ha jól emlékszem, akkor valamikor a 90 -es évek elején zárták be. (Egyik érv, nincs rá szükség, mert már nem akarunk többé Ausztria felé támadni. Hasonló okok miatt szüntették meg 90-ben a szolnoki 5.ö.dt.ro.z.-t (önálló deszantroham zászlóalj)is nem egészen 3 évi lét után, mondván, hogy támadó jellegű és nekünk olyan nem kell. Valamikor 1993-ban aztán rádöbbentek, hogy ilyen alakulatot lehet védelemben is haszálni. Akkor aztán a semmiből létrehozták a 88.lm.z-t. Ebből lett az egyik mai "favorit", a 1.kö.ve.e.!

Üdv: Hamburger

Előzmény: -Survivor (1226)
-Survivor Creative Commons License 2004.01.11 0 0 1226
bobocsanat...75-ben.
Előzmény: -Survivor (1225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!