Durva , koszos, poros, de ami a leglényegesebb érteni is kell hozzá.
Valamikor és is csináltam sk., vagy felfogadtam mestert sőt szívességi csiszolást is elfogadtam.
Ha már nagyon ragaszkodsz, akkor egy olyan köztes megoldás, hogy lecsiszoltatod mesterrel, majd sk. lakkozod.
Ha így elvállalják.
A mester megcsinálja a durva és finom csiszolást, összeporszívózik, majd kifizetés után el megy.. A lakkozást lehet sk. is csinálni.
Néhány trükk : alaposan fel kell porszívózni még egyszer, sőt a párkányokon kiugráson lévő port is el kell távolítani. Jártam úgy hogy a rejtett helyen maradt pert egy huta lefújta afrissen lakkozott felületre és olyan lett mint a smirgli.
Ja hogy nekem a legnehezebb a csiszoló papír csere volt. Kifogott rajtam.
Köszi szépen, gondoltam, hogy csak nem kell hozzá diploma vagy ilyesmi. A gép meg viszonylag olcsón bérelhető, már a csiszolós árakhoz képest... Lehet, hogy hagyom az egészet, csak néhány helyen van nagyon összevakarva a parketta, egyébként nem olyan gáz. Új szalag vagy laminált parkettát végképp nem szeretnék lerakni, az sem egy olcsó mulatság.
Üdv, én is bevállalós vagyok, (most raktam le ragasztós szalagparkettát 2K PUR ragasztóval) férfi, ha már kiemelted.. de nagyon nem merném bevállalni. Szalagcsiszolóval pillanatok alatt beeszi magát a fába amit nem tudsz helyrehozni.
Parkettacsiszolást szeretnék sk bérelt géppel, sajnos a mesterek munkája most nem fér bele költségvetésbe. Van vkinek tapasztalata, esélyes a dolog vagy reménytelen? Bevállalós nőnemű vagyok egyébként.
Szintkülönbséges burkolatváltót keresek, de a szintkülönbség elég nagy, durván 20 mm.
Az egyik oldalon kb 10 mm járólap a ragasztóval, a másik oldalon 20 mm xps + 10 mm laminált a rétegrend. A kettő közé keresnék valamit :-) , ami lehetőleg
- sötétbarna jellegű színű és az is marad
- időtálló
- ár másodlagos, mert összesen 4 méter kellene belőle.
- a műanyag verziókat kerülném, kevés benne a bizalmam az időállóságot tekintve
Ez a profil elnyerte a tetszésemet, de nem találtam 20 mm környéki áthidalási magasságút:
Filcet vagy habot tegyél alá az OSB-nek. Pl. a laminálthoz adnak un. habalátétet. Abból egy 5mm-es majd az OSB, de inkább legyen 12 mm. Majd arra bármit, pl. az általad írt szőnyeg PVC vagy a legjobb lenne a laminált padló.
Próbáltam visszaolvasni, de nem találtam pontos választ a problémámra.
Emeleti szobában szalagparketta van beton aljzatra ragasztva bitumenes ragasztóval jó 30 év éve, szépen mozog is rajta. Ha csak a parkettát szedem fel a bitumenre ha jól olvastam nem köt az aljzatkiegyenlítő, vésni nincs kedvem, meg amúgy sem ártana hangszigetelés. Úgy láttam a bitumenes ragasztó elég kemény és max 3mm. Arra gondoltam, hogy 1 cm-es EPS 100-as lemezt ráteszek a bitumenes aljzatra és arra 6 mm-es OSB lapot. Ezután jöhet akár szőnyeg vagy PVC. Jó lehet ez a rétegrend, megfelelő lenne a felújítás vagy nem tudom kikerülni az aljzatkiegyenlítést?
A szegények lehet ilyennel kezelték. De már 100 éve is a hajó padlókat vikszolták, azaz valami parafin szerű anyaggal fényesítették. Vagy valami viaszszerű anyaggal.
Aztán később főleg a parkettáknál divatba jött a lakkozás. Kettő ill egy bázisú lakkal.
Szeretném kérdezni hogy valaki csinált e már lúgos szappanos fakezelést padlón vagy más beltéri fa burkolaton? Új fenyőpadlóhoz ajánlották, mert így nem sárgul be később, de az auro cég termékein kívül nem sokmindent találtam róla, náluk viszont 10.000 a lúg meg 10.000 a szappan egy 20 négyzetméteres szobára..kicsit túlzásnak érzem ahhoz képest hogy az összetételét nézve sima káli meg nátron lúg és ezek szappana ami kb ezer forint..több helyen is találtam egy két bekezdést hogy régen a paraszti és úri házakban is így kezelték a fát beltérre, hamulúggal és ennek szappanával de konkrét leírás nincs.. Ha esetleg valaki csinált már ilyet vagy tud olcsóbb alternatívát a fenti termékre kérem ossza meg.
Kedves Udvarhölgy! Az én véleményem parkettázás ügyben...
Az eredeti fa parkettát szerintem vétek eltüzelni. Csak akkor ajánlom kidobni ha elázott, vagy már menthetetlenül kopott és nem lehet többet csiszolni. A gond azzal van hogy találsz-e megfelelő mestert aki egyrészt fel tudja mérni az állapotát, mert azt nem lehet látni mi van a parketta alatt, de azért lehet következtetni a jelekből. A recsegő parketta nem feltétlenül baj, mert minden szögelt parketta recsegni kezd előbb vagy utóbb. A vakpadló és a párnafák állapota a lényeges mert ezek adják a stabilitását a parkettádnak. Azt tudni kell hogy a parketta felszedése újra rakásának munkadíja 9-10000 Ft / nm2 körül van. És ez csak a munkadíj...
Azt OSB -re ragasztott eljárásról lehetett olvasni más fórumokon is. Ez jó megoldás lehet ha avatott kéz csinálja, csak ne 12 -es osb-re mert az túl vékony...
A lényeg a jó és korrekt szakember! Szente Sándor nem tartozik közéjük mint alább olvashatod is, és magad is tapasztalhattad hozzáállását...
Szente Sándor ne veszi fel a telefont? Vajon miért nem csodálkozom...
Az ezermester fórumon találtam róla pár dícsérő szót :)
"Szente Sándor parkettás a parkettas.hu oldal tulajdonosa többünket csúnyán lóvá tett, becsapott, hitvány, rossz minőségű munkájáért garanciát nem vállal. Inkorrekt megbízhatatlan, aki a MEGBÍZHATÓ CÉG tanúsítvánnyal reklámozza magát. Ezen hamis tanúsítvány mögé bújva téveszti meg ügyfeleit!!! Ne dőljenek be neki átverés!!! "
Én is szétnéztem a fórumon parkettázás előtt, mert nem találtunk megbízható leinformálható parkettást. A parkettas.hu oldalról is kértem ajánlatot. Nem is válaszolt. Aztán próbálkoztam telefonon úgy sem jártam sikerrel. Azt olvastam az oldalon hogy a gépek zajától nem hallja a telefont. De vissza sem hív... nembaj van más parkettás is
Igazából még mindig nem döntöttük el mert én is abban a dilemában vagyok, hogy a régi felújítása, vagy új laminált padló legyen-e.
Ha valaki tud tanácsot adni szívesen venném. Szögelt parkettánk van, nem túl jó állapotú, de csiszolható, nem tudom érdemes-e átrakatni, vagy tüzeljem el?
Szente Mekk Mester! Nem kellene neked eme lemezeket lefektetned te ezt nem teheted, neked ez nem kenyered mert esztelen teszed. Embereket leveszel ezrekkel de nem teszed rendbe eme erezett lemezeket melyek recsegnek. Szente Mekk Mester szeget, lemezeket, mester leveled tedd le sebesen!!! Üdv Trónörökös
"Korábban több olyan vállalkozói megkeresés is érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz, amely félreérthető, összetévesztésre gyanút adó, vállalkozásoknak szóló direkt marketing tevékenységről számolt be. A társaság „Megbízható Cég” Tanúsítványt állít ki az őt megkereső vállalkozásoknak díjazás fejében."
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálta a társaság tevékenységét, s adta közre alábbi döntését.
A Gazdasági Versenyhivatal 2016. júniusában Vj/108-44/2015. számú határozatával megállapította, hogy az Ügyfél Vélemény Vizsgálati Központ Kft. tisztességtelen kereskedelmi és üzleti gyakorlatot folytat a „Megbízható Cég” megjelölés használatakor, valamint e tanúsítvány népszerűsítésével, mert e minősítést csupán internetes keresések alapján adja, így megalapozatlanul állítja az általa megvizsgált cégekről, hogy azok megbízhatók. A jogsértésért 7.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH, egyúttal eltiltotta a vállalkozást a jogsértő magatartás folytatásától.
Kedves Halaloszto! Próbálok a nick nevedtől elvonatkoztatni (:
ha aktuális lesz írok privátban... az a gond ezzel a parkettázás dologgal hogy óriási felfordulással jár, nem könnyű megoldani ha már beköltöztél, de érdekel a dolog.
Egy másik parkettás topicban már kerestünk megbízható, leinformálható parkettást, de nem igazán ömlenek a nevek. Talán kiveszőben van ez a fajta mesterember???
Az már tudom hogy a parkettas.hu nevezetesen Szente Sándor nem tartozik a szakma krémjéhez pár ügyfelet rendesen lóvá tett, egy igénytelen, trehány, koszos ember sajnos és is megjártam vele, mert az weboldala megtévesztő. Most már a megbízható cég minősítéssel is reklámozza magát ami egy nagy kamu!!! Ne dőljetek be neki!!!
Én már netről nem merek keresni, de a személyes ajánlás és a valós referencia alapján talán tennék egy próbát...
Sziasztok, lenne egy altalanos kerdesem szintkiegyenlitessel kapcsolatban:
ha egy egybefuggo teruletre (konyha + eloszoba + nappali) felig laminaltat (8mm + 3mm alatet), felig pedig vinyl-t (LVT) akarok tenni (4-5 mm, klikkes), akkor azt hogy tudom megoldani?
Most meg lakasfelujitas kozepen jarok es lesz meg betonozas + padloponozas, tehat elvileg lehetne azt, hogy ahol a vinyl lesz ott a szint magasabban lesz, de szerencsesebbnek gondolnam ezt ugy megoldani, hogy ugyanolyan legyen a szint, mert akkor ha kesobb valaki atakarja varialni (pl mindenhova laminalt, vagy mindenhova vinyl, vagy akar becsempezni ahol most vinyl van), akkor nem fog a szintkulonbseg miatt szivni.
A kerdesem hogy mit tanacsolnatok? Lehet valamit a vinyl ala teni, ami megemeli es stabil?
Bérbeadás lenne mindenképp. Jelenlegi állapotában semmiképen sem kiadható, felújítás kötelező.
Ha maradna nappali+háló+konyha akkor így nézne ki a felújítás:
fürdő konyha burkolatok cseréje(100k). nyílászárók cseréje (420k), festés(200k), villany(ez a része ingyen lenne) bútorok(480k)
Ha falak tologatásával: amerika konyha + 2 hálófülke
új gipszkarton falak +300k, padló szintbehozása összes helyiségben +600k, konyha áthelyezése miatt vízszerelés + ebben az esetben a vízmelegítőt is mozgatni kell és ha már mozog akkor csere is, tehát a gázos munkák +250k. bútorokból több kell +150k
Szóval a kettő között, a különbség +1,25m. /1,2m vs. 2,45m/
Én úgy kalkulálom hogy havonta +20e.-el lehet számolni az albi bevételt, abban az esetben ha "két személyes" lesz. Viszont így két bérlő között is nagyobb lesz a különbség mert ritkább az ilyen bérlő de többet fizet, tehát összességében az albi bevétele inkább csak 10%-al nőne, mivel amúgy 90k/hó lenne a reális ha szépen elkészül egyszemélyesre.
Szóval a +1,25m hozna 9k plusszt havonta ami éves 8,5% ami még jó is lehetne, de:
Ehhez hozzájön, hogy több munka több ideig áll addig sincs kiadva meg esetleges váratlan kltsg., akkor reálisan ez inkább 6-7%.
Viszont ha a padló részét más megoldással tudnám szintbe hozni akkor már lehet épp megérné.
Kérdésedre konkrétabban:
teljes lakás 45nm ebből
fürdő/wc 4nm, a nappali22nm, háló11nm, konyha+"előszoba" 8nm
Ha konyha lenne a kisszoba akkor azon át kellene menni a fürdőbe, akkor nem lenne különnyíló.
Parkettától én sem válnék meg sőt, nekem 100szer jobban tetszik mint a kemény hideg "csili-vili" laminált parketták, ráadásul az egész összképbe belerondítana. De ha a két fal kikerül akkor úgy fog kinézni, hogy öreg parketta + cementlapos konyha. Aminél már azért jobb ha mindenhol laminált.
a költséget csak Ft/m2 alapon lehet összehasonlítani. mennyi a koltsége a parafás osb-s megoldásnak per m2?
ha lamináltat akarsz, akkor lehet hogy ez jó megoldás.
de összehasonlításnak én tuti kihívnék egy parkettást, és meghallgatnám mennyiért javítja meg a parkettát.
a parafa-osb megoldás mennyivel emeli meg a szintet? utánna minden ajtót el kell vágj, alacsonyan lesznek a kilincsek, villanykapcsolók, alacsonyabb lesz az ablakpárkány. lehet meg kell emelni a radiátorokat, vagy el sem férnek az ablak alatt, mennyi marad az ajtók magasságából?
Tehát van ez a 40 -42 nm -es lakás ( vagy csak a parkettás rész az a 40 -42 nm, nem mindegy ), amit át szeretnék alakítani a válaszfalak radikális áthelyezésével, hogy később bérlők . ketten is jól érezzék magukat.
Mint írtad földszinti. Nos azok eleve sőtétek, ha meg így átalakítod az még sötétebb lesz.
Elakadtál a parkettánál. Hol van még a többi ?
Gyanítom az az alaprajz nem léptékhelyes, a konyha, fürdőszoba rész valamivel nagyobb.
Ha így van, azaz a konyha legalább eléri a 7 -9 nm-t, akkor inkább azt alakítsd át egy kisszobának, a másik, a zsák meg galériázva a másik.
a középső szoba meg lehetne amérika konyhás nappali.
Amúgy más felújítás ? Minden rendben ?
Az általam említett lakás 51 nm az 5 évvel ezelőtti felújításkor a parketta költség csak egy sima lakkozás volt ( 70 eft ) és ennek ellenér az egész felújítás majd 2 milla.
Így két független személynek kiadhatod bérletbe.
Azok a parketták nagyon masszívak tudnak lenni, de ha megbontod bizony sitt minden.
Gondold át még egyszer. Ilyen költséggel soha sem lesz rentábilis egy bérbeadás.
Az a parketta egy szegelt tölgy lehet. Azaz feltöltés a boltozatra, párnafák homokban, arra vakpadló , majd a szegelt örökéletű tölgy.
Az 'örök életű', de ami alatta van az nem- kár megbontani.