Kézi főzőkészülék gyönyörűen elmosva, tavalyi borral feltöltve, finoman tüzelve és 'cérnaszálszerűen' folyik a hegy leve, némileg átalakítva!Alig vártam már eszt a pillanatot, no meg azt, hogy az elfogyott pálinkámat pótoljam végre.
Hát..végem van!!! Ez a sorozat még így képen nézegetve is kellemes érzés, hátmég végigkóstolgatni!!! Látom, a birs a nyerő, az elsőt és a hetediket sajnos nemtudom elolvasni.
No tegnap megvolt a Pálinkafesztivál. Sajnálhatjátok, hogy nem voltatok ott (bár még ma is van). Már akárhanyadik éve ott vagyok, igaz, hogy 7 óra autózás oda-vissza, de megéri. Íme a zsákmány egy berettyóújfalusi kocsma asztalára kipakolva (azon felül, amit ott megittam, persze).
A szűrővel kapcsolatban még nincs semmi tapasztalatom, mert mikorra elkészültem vele, már csak a tisztázás volt hátra. Az elsö igazi próba, tán' majd a vadcseresznyével lesz.
Üdvözöllek Kibé! Úgy látom nagyon kitartó vagy (eddig is ezt láttam) és végig viszed, amit elkezdtél. Hát milyen lehet az a sarmás pálinka??? De tudod mit, nem is olyan nagyon vagyok kiváncsi a leirtak után :-)))))) Csak arra vigyázz, hogy egy év mulva jusson eszedbe, hova ástad. Nagy kár lenne, ha elfeledkeznél róla! :-))))) Ha az utókor találná meg, gondolhatod milyen véleménye lenne rólunk.:-)))))))) Csodálom a barkácsszenvedélyed! Azt csak remélni tudom, hogy most egy hiábavaló készüléket gyártottál, a kozmaolajszűrőt. Ezt azért merem remélni, mert, ha megmaradsz a lassú párlási technológiánál, akkor talán nem lesz szükséged kozmaolajszűrőre. Most, hogy tőletek tanulok ezt-azt valahogy jobban odafigyelek, hogy mit csinálok én és hogyan csinálják mások. Két barátommal beszélgettünk, akik bérfőzdében főznek. Bizony ők elmondták, hogy ott úgy tüzelnek, ahogy birja a hűtő. Az nem számit hogy zubog csak ne legyen langyos a pálinka miután áthalad egy több hektóliteres hűtőn. Persze állandó vizcserélés mellett. Na ide már elkelne egy kozmaolajszűrő, de persze ők nem is hallottak ilyesmiről. Igen ők literre dolgoznak, nincs idő pepecselni, de mi azt hiszem magunknak jobban ráérünk.:-))))))) Jó nedűt!
Most lett kész a sarmás!!! Az eredmény: 30l anyagból 1,5l 60%-os kissé furcsa,hagymás ízű lé csepegett le. Azt hiszem, rajtamkívül kóstoláskor, mindenki kiköptevolna ,de gondoltam, nem úgy van az, hisz' a ""saját gyermekem"". Már ázik benne az u.o szedett sarmáslevél, 1hét múlva teszek bele ánizsmagot. Kb 1hónap áztatás után szűrés, majd beásom a pince homokjába 1év pihenőre. Sajnos,már nincs lehetőségem a terméket "lemeóztatni", hisz' a recept igazi tudója (Jordánpapa) már "odafenn" zugfőzöcskézik :-(((
Mivel lendületben voltam, még átengedtem az új készüléken is, és régi rozsdamentesben is, néhányliter bodzapálinkát, a visszahigítás után. Kiváncsi voltam az r.m-ben és a rézben főzött anyag külömbségére. Hát van külömbség, a "rezes" még így frissen is jóval simább,bodzaízűbb.
Sz,tem ha a főzetőd "csak" fínom, bodzaízű pálinkát akar, jó ötlet az almával a bodzavirágot, együtterjeszteni. Ha a bodzavirág gyógyhatását akarja kihasználni, akkor ebbe a pálinkába,
áztasson még b.virágot. Mivel szakaszosan virágzik, kb 1 hónapig, az árnyékosabb helyekről később is szedhető.
Az én módszerem, bodzapálinkába áztatok virágot. A pincében lapít egy "demizson"
Valamikor réges régen, én gyengébb minőségű borokba tettem bodzavirágot (száritott). Nagyon kellemes "muskotály" izt és aromát adott a bornak. Igaz, két három hónap után már alig érzett a pancsolás jótékony hatása. Szerintem ha elegendő virágot tesztek az almacefrébe nagyon jótékonyan hat a cefrére, de, hogy mi marad a főzés után, az már nagy kérdés. Ha arra gondolunk, hogy a bodzpálinkát is bodzavirággal "ágyasitják", akkor nem sok. Na, jónedűt nektek!
Üdv Uraim! Főzetőmben felmerült a gondolat a bodzavirág izesítéssel kapcsolatban. A kérdésem: csinált valaki cefrét virág ízesítéssel és mi lett az eredménye? Alma cefrébe tenne virágot. Segítsetek kitalálni mit tegyünk.
Helló Csülök ! A receptjeid közül a harmadikat a múlt évben én is megcsináltam. Nagyon kellemes itóka volt, sajnos ( .."Ma már csak emlék....") Kicsit erősebbre hagytam, így nem csak a hölgyeknek ízlett. Sz,tem nagy sikered lesz vele.
Én a múltkor kipróbálam az egyik kedves fórumtársunk által reklámozott házi "martinit." Mindent a recept szerint csináltam, de qrva szar lett. (Nem bor vagy pálinka volt a receptben, hanem kristálycukor. Na, ettől lett a felejthetetlen "házi pálinka" ízesítésű, amit egyik barátom csak "házi szőttes"-ként becéz. (Itt a jó szar háznál kínáltra gondolok)). Ez egy időre elvette a kedvemet ezektől a katyvaszoktól. Unikumot meg egyébként igyon, akinenek két anyja van.
Talán igazi borral belevágok még, mert a nőknek is akarok kedveskedni egy kicsit a családban.
Dehogy epruvetta. Az teljesen zárt, a pillanatnyi szeszfokot méri. Amire én gondolok, azt úgy képzeld el, mint egy nagy gömbcsapot, aminek a tengelyén egy 0,04 l-es üreg van. Amikor elfordítod a kart, kifolyik, egy forgódobos számláló pedig számolja, hányszor fordítod el. Epruvetta:
A mintavevő ami nem más mint egy epruvetta !Külön kell engedályezni kb 2milló forintért engedélyezi a vpop!Nem csak agárdon van ilyen!De azon sz én tudomásom szerint nincs mérő!Azért kerül ennyibe az engedély!
Örülök,hogy tetszik. Sokat keresgéltem mindenfelé, mire mindezt összeollóztam..... Szeptemberben esküvönk lesz, arra akarok diólikört készíteni......vagy 8-10 litert......szerencsére be lehet vinni röviditalt.....saját témával itatni a rokonságot......nagyon büszke lennék magamra, ha mindenki szeretné-dicsérné......minden összevaló ázódik vagy 2 hete, már csak a dióra várok...........