Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7224
 -Hello comad--Jól  látod hogy a sisak leemelhető, van rajta  egy  perem  ami  ráfekszik a hordóra és még 10cm  ami  rácsúszik az üstre. Hát  ez a tulikocsis főző, ez k..szuper!! Gondolom az  ára is ilyen szép. 
Előzmény: comad (7221)
aleksz27 Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7223
Sziasztok.Én is körülnéztem ,hőszigetelő filcet vettem 11000 volt 12 m2 baumaxban.Valóban nem lehet kívülről szigetelni a por miatt?Vasból van a külső henger ,benne a koracél üst akkor hogy szigetelem?Viszketni fogok a portól?
comad Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7222
No csak a szívetek, hogy fájjon (mint az enyém):
comad Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7221
Jaaa! Most nézerm, hogy az egész sisakrész mintha levehető lenne! Az mááás!
comad Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7220
Ok, hogy kiemeled, de én csak egy kis 3/4" vagy 1"-os csatlakozást látok a tetején. Azon akarod betöltögetni a cefrét meg kiönteni? És hogy fogod takarítani? Valami kellene még oda, kicsi lesz.
Előzmény: Törölt nick (7216)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7219
  T.--FERIBA--    Nagyon jó kis ötletekről "papoltatok", én meg ezeket  ötleteket  jól  "elcsórtam" és beépítettem. Megfagyni tán nemfogok a nyáron, mert a sárgabarackot,meggyet,vadcseresznyét  erjedés után  /snapszmester tanácsára/   rögtön  kifőzöcskézem.   Persze nem sokat  az elmúlt évben  pl,   sárgabarackom 5l lett,  még van belőle  mert olyan ízletes   hogy   szinte magamtól is "sajnálom"  Őrzöm mint az  amcsik Fort Knox-ban az aranyat :-)))  Hogy-hogy Te nyáron "pihensz" ???
Előzmény: Feriba51 (7218)
Feriba51 Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7218
Helló Kibé!
Mondtam már, hogy ez nem semmi???
Mi csak papolunk, Te meg cselekdesz!! Én még lustább vagyok, mint Comand, hisz az én katlanom egyáltalán nincs szigetelve. ( vastagabb lemzből van) Ha mindent leszigetelsz odajutsz, hogy valamivel fűtened kell a helyiséget, mert ott fagysz meg az üst mellett.:-)))) (általában a hideg hónapokban szoktunk páleszt főzni)
Jól mondja Sasabá, hamár mindenáron szigetelni akarsz. Természetesen hagyj egy kis rést a háló és a hordó fala között. Abban is igaza van , hogy a hordó alján néhány téglából alakits ki egy felfele táguló tűzteret, már csak azért is, hogy csak az alulról adagolt levegőből gazdálkodjon a tűz.
A fülek is jók, mert 30 liter nem olyan nagy és igy könnyen üritheted.
Mi lesz itt egy néhány nap múlva????.:-))))))
Jó nedűt!
Előzmény: Törölt nick (7216)
leveliro Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7217
Az én főzőmön purhabos hőszigetelés van (ötletként mondom). Egyébként gratulálunk a szerkezethez.

Most kaptam pár liter szilvát Búzáról. Az az érdekes, hogy bár mindig mások készítik, mégis mintha mindegyik ugyanott készülne (pl. Székről, stb is ittam már). Valószínűleg a hagyományos technika annyira elterjedt, hogy valahogy nem tudják elrontani.
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7216
-SASABÁ- Kösz a tanácsokat, hőszigetelés ügyben még semmit nem csináltam.Olyan kőzetgyapotpaplant akartam, ami kivül-belül alufóliázva van.Az árát meglátva gyorsan meggondoltam magam. Mekkora tüskéket gondoltál és a csibedrótot a hordóra szorosan  vagy hagyjak egy kis rést??   A cefreürítés: Mivel a külső és a belső  üstbe  csak 3/4 rész cefrét tennék, forrasztanák mindegyikre  egy-egy belsőfogantyút, amivel  kiemelném  a hordóból. 
Előzmény: sasabá (7214)
comad Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7215
Széééép! Van egyébként abban valami, amit sasabá ír a szigetelésről. Csak én egy alapvetően lusta disz... ember vagyok, azért ajánlottam a külső szigetelést, mert sokkal könnyebb megcsinálni. A cefrekiürítést hogy gondolod?
Előzmény: Törölt nick (7213)
sasabá Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7214

Hello kibé!

Tökéletesen megoldottad a problémát , gratulálok!

Az agyagot pedig belül úgy szoktuk megállítani, hogy néhány tüskét hegesztünk a hordóra körbe és ehhez csibedrótot drótozunk. Ez úgy megfogja , hogy hiába repedezik meg a fűtéstől , le sem tudod verni többet ha ráégett.

Én továbbra is ragaszkodnék a belső tapasztáshoz, több okból is.

Egy : ez nem csak hőszigetelés hanem a hordódat is megvédi.E-nélkül a lemezed 2-3 év alatt olyan lessz mint a rosta és nem a hordót sajnálja az ember hanem a sok melót.

Kettő : a tapasztással a tűzteredet is optimális méretüre tudod alakítani , utalnék itt a feribá által írtakra (fűtés szabályzás).

Három : egy külső falra szerelt üveg-,vagy kőzetgyapot amit belül ráadásul fűtenek...... hát barátom ,nem tudom ,hogy dolgoztál -e már ilyen anyaggal, de én soha nem tenném fel.

A finom gyapotport lebegtetné a meleg és a pálinkádba tuti bele menne nem beszélve a viszketésről amit éreznél minden főzéskor.

Üdv :sasabá

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7213
-üdv SASABÁ--Eddig  készültem el a "gyümölcslékészítő készülékkel" még a külsőszigetelést  és a huzatszabályzót  kell rátenni.
Előzmény: sasabá (7197)
Feriba51 Creative Commons License 2008.04.03 0 0 7212
:-))))) Hát ezek a kijelentések, akár egy-két óra italozgatás alkalmával is elhangozhattak volna, ilyen sorrendben. :-)))))
Jó nedűt!
Előzmény: Törölt nick (7211)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.02 0 0 7211

-T FERIBÁ--Lehet előbb is inni, én az áztatásomat folyamatosan kóstolgattam.Leírom a véleményeket, amiket akkor mondtak mikor a "sarmással" kínáltam  meg  másokat  Időrendi sorrendben:--"hát ez kegyetlen ital"--"jó kis vendégűző"--"nem is olyan rossz ez"-- Az utolsó  vélemény  -- "egész jó kis itóka"--    Hát ezért  kell sztem,  kb 1évet várni.  Most kóstoltam  a "sarmás cefrét"  Gyenge borban áztatott foghagymaízt éreztem. Egyébként  Ukrajnából régebben  hoztunk foghagymás  pálinkát.  De azért most már a sárgabarack fákat figyelem :-))))

Előzmény: Feriba51 (7210)
Feriba51 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 7210
:-)))))))))) Hát neked már irnom sem kell!!! Napok óta forog ez a megoldás a fejemben, csak azt tartott vissza, hogy ne licitáljak már megint rá a Comad ötletére:-)))))))))
És akkor a medvehagyma (nálunk sarmás) pálinkából egy évig nem szabad inni????
Jó nedűt!
Előzmény: Törölt nick (7209)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.02 0 0 7209
--Üdv Comad--Kösz a rajzot,de inkább ezt a megoldást választottam.A hordó tetejére csak akkora nyílást vágtam, hogy az üst szorosan beleférjen és itt azt a tartót nem tudtam volna belerakni.  Erre a két 1/2"-os csőre emelem rá az üstöt.
Előzmény: comad (7208)
comad Creative Commons License 2008.04.01 0 0 7208
Az a tartó már csak egyszerű...
Előzmény: Törölt nick (7202)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.01 0 0 7207
Hát igen már meghalt, pedig jólett volna kikérdezgetni.Azért elfőzöcskézett 80éves  koráig, de csak a saját  borát,pálinkáját itta meg.
Előzmény: leveliro (7206)
leveliro Creative Commons License 2008.04.01 0 0 7206
Nagyon veszélyes lehet ez a medvehagyma-pálinka:

"Még én sem ittam ilyet, mert aki csinálta már meghalt,"

:-))))
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7205

-üdv--FERIBÁ--Annyit hallottam a M.h-ról hogy széhidrát tartalma  kicsit  kevesebb mint a reberbaráé,  aminek 3,3/gramm. pl.málna 5,4,-szamóca 7/gramm.Tettem a cefrébe   4% mézet,citromsavat. Most 2 hetes és "Erjed" hordónyitáskor meg a,szag "Terjed" :-) Meglátjuk  misül  ki a dologból!

Előzmény: Feriba51 (7204)
Feriba51 Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7204
Helló Kibé!
Nagyon hasznos tanácsokat kaptál, és ne haragudj, ha mégis megtoldom még eggyel. Azt kell megoldanod, hogy alul a tüzet éltető levegőnyilást tudd szabályozni. Az ajtó, ahol afát rakod be jól zárjon. Igy aztán úgy fogod szabályozni a tűz égését, ahogy épp kivánod. Ez nagyon fontos a jó páleszhez.
Hogy milyen lehet az a medvehagyma cefre????????? Cukrot tettél hozzá, mert tudomásom szerint nem "sok" van benne???????
Jó munkát, jó nedűt!
Előzmény: Törölt nick (7202)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7203
  A medvehagymára visszatérve,  én is  kiváncsi vagyok milyen lesz.Pontosan 1éve csináltam az áztatást  almapálinkában, most már lecsillapodott,iható nem olyan vad hagymaízü. De a Zalai recept szerint  medvehagymapálinkába kell  medvehagymaleveleket  áztatni. Még én sem ittam ilyet, mert aki csinálta már meghalt,   a fia akitől hallottam,  nem csinálja,  azt mondja túl macerás dolod. Meg persze 1évet várni mig iható lesz. Neki  ez túl sok.
Előzmény: comad (7201)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7202
Most,   hogy írod  a külsö  szigetelést,  tök logikus, hisz belül csak küszködnék  a  rögzítéssel.Akkor a szigetelés / elméletben/  megvolna.A lábak ,füst kivezetés tetőkivágás szintén  nem probléma.  Belül kellene  valami tartót  kitalálni  amire az üstöt ráemelem.
Előzmény: comad (7201)
comad Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7201
Miért belül akarod körbevenni? Vedd körbe kívül. Pl. kőzetgyapottal. Arra a medvehagymára qrvára kíváncsi vagyok.
Előzmény: Törölt nick (7199)
leveliro Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7200
Sziasztok!

Több olyan hozzászólást is olvastam, hogy egyeseknek nem nagyon van hűtővizük. Más dolgokkal foglalkoztam, mikor halottam, hogy a föld hőmérséklete fix 8-9 fok, vagy ilyesni. Szóval az én ötletem a szegény rászorulóknak az, hogy ezt kellene valahogy felhasználni hűtésre. Azért azt ne mondjátok, hogy olyan telketek van, ahol ebből kevés van :-)

Ez csak egy ötlet, nekem nincs rá szükségem, de akinek van, azon talán segíthet. Persze gyakorlati megvalósítás még hátra van (mint pl. a gravitációs hajtóműé :-) ), de nem lehetetlen.

Mit szóltok?

Ja, és virágzik a barack :D

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7199
u--SASABÁ- Ezt a  hordót  találtam  200l-es, alul- fölül zárt elég erős lemez, hegeszthető.Az agyag belül körbe rátapadna ? Pl. ha ide-oda rakosgatom nem potyog le?Vagy valami  hőálló anyaggal kellene  belül körbevenni, de pl, mivel?  Az a kis csonk lenne a füstkivezetö.  De nem kapkodom el  a készítést,   a régi rozsdamentes  működne,  ha lenne  mit  főzni :)  Mire a medvehagymám  kész lesz, ( most  szépen  erjed)  kb még 2hét,  akkorra  meg   csak  elkészülök. Ha  van  még ötlet  jöhet. KÖSZ!!
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7198
Üdv.SASABÁ--Hát ez egy nagyszerű  ötlet. Már megyek is a kertbe,  megnézem milyen  vashordóim vannak.Kösz az tanácsot!!
sasabá Creative Commons License 2008.03.31 0 0 7197

Hello kibé!

A fotóról úgy tűnik ,hogy nem spórolsz , hanem jót szeretnél.

Próbálj meg szerezni egy 100l-es olajos hordót (gk.szervizek) és tapaszd ki agyaggal , így tökéletes katlanod lessz amibe fűthetsz fával is gázzal is.

Három lábat alá , alul flexxel vágjál rá kb 20cm-es párhuzamos réseket 8-10 db-ot

ez kell szívólevegőnek az égéshez ,elől egy ajtót rá ,hátul egy füstcső kivezetést és készen vagy .Tökéletes és ha jó mélyen bele tudod ültetni az üstödet nincs hőveszteséged . Remélem használható a tanácsom!

Üdv:sasabá

Előzmény: Törölt nick (7194)
aleksz27 Creative Commons License 2008.03.30 0 0 7196
thermoolaj van benne állítólag.köszi
Előzmény: comad (7195)
comad Creative Commons License 2008.03.30 0 0 7195
Kérlekszépen ha duplafalúd van, akkor semmiképp nem ég oda. A kőzet/üveggyapot is tudtommal éghetetlen. Hogy melyik a jobb hőszigetelő, azt nem tudom. Az üstöt természetesen minél jobban szigeteled, annál jobb. Milyen olajat használsz? Tképpen mindegy, csak kíváncsi vagyok.
Előzmény: aleksz27 (7192)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!