-Hello comad--Jól látod hogy a sisak leemelhető, van rajta egy perem ami ráfekszik a hordóra és még 10cm ami rácsúszik az üstre. Hát ez a tulikocsis főző, ez k..szuper!! Gondolom az ára is ilyen szép.
Sziasztok.Én is körülnéztem ,hőszigetelő filcet vettem 11000 volt 12 m2 baumaxban.Valóban nem lehet kívülről szigetelni a por miatt?Vasból van a külső henger ,benne a koracél üst akkor hogy szigetelem?Viszketni fogok a portól?
Ok, hogy kiemeled, de én csak egy kis 3/4" vagy 1"-os csatlakozást látok a tetején. Azon akarod betöltögetni a cefrét meg kiönteni? És hogy fogod takarítani? Valami kellene még oda, kicsi lesz.
T.--FERIBA-- Nagyon jó kis ötletekről "papoltatok", én meg ezeket ötleteket jól "elcsórtam" és beépítettem. Megfagyni tán nemfogok a nyáron, mert a sárgabarackot,meggyet,vadcseresznyét erjedés után /snapszmester tanácsára/ rögtön kifőzöcskézem. Persze nem sokat az elmúlt évben pl, sárgabarackom 5l lett, még van belőle mert olyan ízletes hogy szinte magamtól is "sajnálom" Őrzöm mint az amcsik Fort Knox-ban az aranyat :-))) Hogy-hogy Te nyáron "pihensz" ???
Helló Kibé! Mondtam már, hogy ez nem semmi??? Mi csak papolunk, Te meg cselekdesz!! Én még lustább vagyok, mint Comand, hisz az én katlanom egyáltalán nincs szigetelve. ( vastagabb lemzből van) Ha mindent leszigetelsz odajutsz, hogy valamivel fűtened kell a helyiséget, mert ott fagysz meg az üst mellett.:-)))) (általában a hideg hónapokban szoktunk páleszt főzni) Jól mondja Sasabá, hamár mindenáron szigetelni akarsz. Természetesen hagyj egy kis rést a háló és a hordó fala között. Abban is igaza van , hogy a hordó alján néhány téglából alakits ki egy felfele táguló tűzteret, már csak azért is, hogy csak az alulról adagolt levegőből gazdálkodjon a tűz. A fülek is jók, mert 30 liter nem olyan nagy és igy könnyen üritheted. Mi lesz itt egy néhány nap múlva????.:-)))))) Jó nedűt!
Az én főzőmön purhabos hőszigetelés van (ötletként mondom). Egyébként gratulálunk a szerkezethez.
Most kaptam pár liter szilvát Búzáról. Az az érdekes, hogy bár mindig mások készítik, mégis mintha mindegyik ugyanott készülne (pl. Székről, stb is ittam már). Valószínűleg a hagyományos technika annyira elterjedt, hogy valahogy nem tudják elrontani.
-SASABÁ- Kösz a tanácsokat, hőszigetelés ügyben még semmit nem csináltam.Olyan kőzetgyapotpaplant akartam, ami kivül-belül alufóliázva van.Az árát meglátva gyorsan meggondoltam magam. Mekkora tüskéket gondoltál és a csibedrótot a hordóra szorosan vagy hagyjak egy kis rést?? A cefreürítés: Mivel a külső és a belső üstbe csak 3/4 rész cefrét tennék, forrasztanák mindegyikre egy-egy belsőfogantyút, amivel kiemelném a hordóból.
Széééép! Van egyébként abban valami, amit sasabá ír a szigetelésről. Csak én egy alapvetően lusta disz... ember vagyok, azért ajánlottam a külső szigetelést, mert sokkal könnyebb megcsinálni. A cefrekiürítést hogy gondolod?
Az agyagot pedig belül úgy szoktuk megállítani, hogy néhány tüskét hegesztünk a hordóra körbe és ehhez csibedrótot drótozunk. Ez úgy megfogja , hogy hiába repedezik meg a fűtéstől , le sem tudod verni többet ha ráégett.
Én továbbra is ragaszkodnék a belső tapasztáshoz, több okból is.
Egy : ez nem csak hőszigetelés hanem a hordódat is megvédi.E-nélkül a lemezed 2-3 év alatt olyan lessz mint a rosta és nem a hordót sajnálja az ember hanem a sok melót.
Kettő : a tapasztással a tűzteredet is optimális méretüre tudod alakítani , utalnék itt a feribá által írtakra (fűtés szabályzás).
Három : egy külső falra szerelt üveg-,vagy kőzetgyapot amit belül ráadásul fűtenek...... hát barátom ,nem tudom ,hogy dolgoztál -e már ilyen anyaggal, de én soha nem tenném fel.
A finom gyapotport lebegtetné a meleg és a pálinkádba tuti bele menne nem beszélve a viszketésről amit éreznél minden főzéskor.
-T FERIBÁ--Lehet előbb is inni, én az áztatásomat folyamatosan kóstolgattam.Leírom a véleményeket, amiket akkor mondtak mikor a "sarmással" kínáltam meg másokat Időrendi sorrendben:--"hát ez kegyetlen ital"--"jó kis vendégűző"--"nem is olyan rossz ez"-- Az utolsó vélemény -- "egész jó kis itóka"-- Hát ezért kell sztem, kb 1évet várni. Most kóstoltam a "sarmás cefrét" Gyenge borban áztatott foghagymaízt éreztem. Egyébként Ukrajnából régebben hoztunk foghagymás pálinkát. De azért most már a sárgabarack fákat figyelem :-))))
:-)))))))))) Hát neked már irnom sem kell!!! Napok óta forog ez a megoldás a fejemben, csak azt tartott vissza, hogy ne licitáljak már megint rá a Comad ötletére:-))))))))) És akkor a medvehagyma (nálunk sarmás) pálinkából egy évig nem szabad inni???? Jó nedűt!
--Üdv Comad--Kösz a rajzot,de inkább ezt a megoldást választottam.A hordó tetejére csak akkora nyílást vágtam, hogy az üst szorosan beleférjen és itt azt a tartót nem tudtam volna belerakni. Erre a két 1/2"-os csőre emelem rá az üstöt.
-üdv--FERIBÁ--Annyit hallottam a M.h-ról hogy széhidrát tartalma kicsit kevesebb mint a reberbaráé, aminek 3,3/gramm. pl.málna 5,4,-szamóca 7/gramm.Tettem a cefrébe 4% mézet,citromsavat. Most 2 hetes és "Erjed" hordónyitáskor meg a,szag "Terjed" :-) Meglátjuk misül ki a dologból!
Helló Kibé! Nagyon hasznos tanácsokat kaptál, és ne haragudj, ha mégis megtoldom még eggyel. Azt kell megoldanod, hogy alul a tüzet éltető levegőnyilást tudd szabályozni. Az ajtó, ahol afát rakod be jól zárjon. Igy aztán úgy fogod szabályozni a tűz égését, ahogy épp kivánod. Ez nagyon fontos a jó páleszhez. Hogy milyen lehet az a medvehagyma cefre????????? Cukrot tettél hozzá, mert tudomásom szerint nem "sok" van benne??????? Jó munkát, jó nedűt!
A medvehagymára visszatérve, én is kiváncsi vagyok milyen lesz.Pontosan 1éve csináltam az áztatást almapálinkában, most már lecsillapodott,iható nem olyan vad hagymaízü. De a Zalai recept szerint medvehagymapálinkába kell medvehagymaleveleket áztatni. Még én sem ittam ilyet, mert aki csinálta már meghalt, a fia akitől hallottam, nem csinálja, azt mondja túl macerás dolod. Meg persze 1évet várni mig iható lesz. Neki ez túl sok.
Most, hogy írod a külsö szigetelést, tök logikus, hisz belül csak küszködnék a rögzítéssel.Akkor a szigetelés / elméletben/ megvolna.A lábak ,füst kivezetés tetőkivágás szintén nem probléma. Belül kellene valami tartót kitalálni amire az üstöt ráemelem.
Több olyan hozzászólást is olvastam, hogy egyeseknek nem nagyon van hűtővizük. Más dolgokkal foglalkoztam, mikor halottam, hogy a föld hőmérséklete fix 8-9 fok, vagy ilyesni. Szóval az én ötletem a szegény rászorulóknak az, hogy ezt kellene valahogy felhasználni hűtésre. Azért azt ne mondjátok, hogy olyan telketek van, ahol ebből kevés van :-)
Ez csak egy ötlet, nekem nincs rá szükségem, de akinek van, azon talán segíthet. Persze gyakorlati megvalósítás még hátra van (mint pl. a gravitációs hajtóműé :-) ), de nem lehetetlen.
u--SASABÁ- Ezt a hordót találtam 200l-es, alul- fölül zárt elég erős lemez, hegeszthető.Az agyag belül körbe rátapadna ? Pl. ha ide-oda rakosgatom nem potyog le?Vagy valami hőálló anyaggal kellene belül körbevenni, de pl, mivel? Az a kis csonk lenne a füstkivezetö. De nem kapkodom el a készítést, a régi rozsdamentes működne, ha lenne mit főzni :) Mire a medvehagymám kész lesz, ( most szépen erjed) kb még 2hét, akkorra meg csak elkészülök. Ha van még ötlet jöhet. KÖSZ!!
A fotóról úgy tűnik ,hogy nem spórolsz , hanem jót szeretnél.
Próbálj meg szerezni egy 100l-es olajos hordót (gk.szervizek) és tapaszd ki agyaggal , így tökéletes katlanod lessz amibe fűthetsz fával is gázzal is.
Három lábat alá , alul flexxel vágjál rá kb 20cm-es párhuzamos réseket 8-10 db-ot
ez kell szívólevegőnek az égéshez ,elől egy ajtót rá ,hátul egy füstcső kivezetést és készen vagy .Tökéletes és ha jó mélyen bele tudod ültetni az üstödet nincs hőveszteséged . Remélem használható a tanácsom!
Kérlekszépen ha duplafalúd van, akkor semmiképp nem ég oda. A kőzet/üveggyapot is tudtommal éghetetlen. Hogy melyik a jobb hőszigetelő, azt nem tudom. Az üstöt természetesen minél jobban szigeteled, annál jobb. Milyen olajat használsz? Tképpen mindegy, csak kíváncsi vagyok.