Van egy tökéletes bodzaszörp receptem , amit hosszú évek alatt sikerült tökéletesíteni.
Na ez a szörp két éve valamilyen okból az érés helyett kiforrot szépen.
Ez csak bodzavirágot és cukrot tartalmazott.
Ha már egyszer ugy is kiforrt megpróbálkoztam a lefőzésével.
Nagyon kezdő voltam még , lehet ez az ok, de az eredmény egy teljesen semleges ízű , cukorcefrének megfelelő alkohol lett , a bodza ízét még nyomokban sem lehetett felfedezni benne.
Ettől függetlenül lehet , hogy másnak nagyobb szerencséje volt , én is kíváncsi lennék rá, mert nagy bodza kedvelő vagyok .
Ma így tettem.Le is főtt az adag 4 óra alatt, kevesebb lett,de erősebb és a végén kb. 1 dl "beleforrt" a borból ! Még egy adagom van és vasárnap már tisztázok ! Naaaa, az lesz csak a csuda jó világ !
Üdv. Misku! Háááát az az alkoholfok nem semmi, ami abban a borban van. Ha igy megy tovább, lesz vagy 14 liter jó minőségű pálinkád. Remélem a többi is igy fog ereszteni és neked továbbra is lesz türelmed. Esetleg annyit füznék hozzá, hogy a melegitési fázisban tüzelhetsz bátrabban, csak akkor kell visszavenni a tüzet, amikor elkezd csepegni. Jó nedűt!
Feribá köszönöm érdeklődésed, röviden az élménybeszámoló: itt nálunk gyönyörű napsütéses vasárnap délután volt, amitől igen-igen jó kedvem kerekedett és gondoltam ez a legjobb időpont, hogy elkezdjem lefőzni a tavalyról megmaradt borokat. Először is forró szódás (trisós)+ultrás vízzel elmostam a masinát, alaposan kiöblítettem és már fel is pakoltam az első adagot : fehér és vörösbort öntöttem össze, így főztem. Az itt olvasottak hatására igen gyenge lánggal tüzeltem alá ezért kb. 70-75 perc után kezdett megindulni a pálesz cérnaszál vékonyan. Így hagytam egészen a végéig és gyönyörűen leadott a kb. 22 L bor 7 liter 35-ös alszeszt. Mindezt du. 3-tól este 8-ig, miközben ültem kinn a napon a barátaimmal beszélgettünk, mellettem pedig folyt a pálesz. Igen-igen jól éreztem magam. Nem kóstolgattak, csak "illatoltam".A borpárlat általában nagyon "zajos" tele van mindenféle illattal. Ez is olyan volt, de a végeredmény kellemes illatú lett. Most-megint csak az itt tanultak hatására: szellőztetem, és a másodszori lefőzés után is ezt fogom tenni, hogy a sok felesleges illat menjen el belőle és csak a borra jellemző illatok maradjanak meg. Még kb. 2 feltevésnyi borom van -a héten lefőzöm- és a hétvégén "tisztázok" -felénk így is mondják a második főzést. Na akkor majd kóstolok és beszámolok az eredményről.
Üdvözletem minden szesztestvérnek lenne pár kérdésem, ha van egy qktám arra, muszáj réz vagy üveg lepárló? Pl.: nem lehet egy bizonyos fajtájú átlátszó slag? 2. kérdés: milyen hőmérő kel a gőzmérésére? Pl.: lehet egy kazán víz hőfokmérője is? 3. kérdés: a beszerzendő cuccokat egy gáz víz központi fűtés elemeket áruló boltban meglehet kapni? 4. kérdés: a hőmérőt hova helyezzem el a qkta tetejére vagy a gőz csőre? Előre is köszönöm minden segítőkész HP készítőnek.
Ajaj, kedves Tomcsi! Mielőtt kapnál itt hideget-meleget: olvass vissza, olvasd el snapszmester honlapját (a nickre kattintva megtalálod), főzők tekintetében meg nézd meg ezt a labanc oldalt. Utána, ha van kérdésed, csak bátran!
Imádom a jó házipálinkát, főleg besztercei szilvát, körtét, bodzát meg mindent!
Kertemben terem birsalmából kb 2-3 mázsa, kb szilvából is ennyi.
Elég fiatal vagyok hát igen, nyáron 21, de kitaláltam hogy ebből a sok gyümölcsből miért ne csinálhatnék pálinkát?!
Pláne hogy szeretem, jót tesz a gyomornak meg mindennek.
(Ha buszozok előtte mindig iszok egy fél körtét vagy szilvát) :)
Olvasgattam sokat a témáról, Békés megyei vagyok és itt köztudott hogy rengeteg szilva fa van meg irdatlan nagy termés.
A kérdésem a lepárlóval kapcsolatos, hallom lehet barkácsolással is készíteni, de olvastam olyat hogy van aki valami átbarkácsolt kuktával főzi ki apródonként a nedüt.
Van valaki aki részletesen betudna vezetni a témába?
Tehát lépésről lépésre leírná nagy vonalakban a dolgokat:)
Ha van itt Békés megyei és majd esetleg jelen lehetnék készítésnél annak is nagyon örülnék! - Valljuk be elsőnek tök egyedül eléggé húzós lessz ez a dolog főleg hogy még egyszer nem próbáltam.
kibé, bubu!. Nos: A 0,04-es üvegek 400-700 pénzbe kerültek. A 0,2 l-es málna és berkenye voltak asszem 2700 körül. A 0,5 l-es birs (HunDeszt aranyérmes, Szicsek) volt 5000. Bolyhos birs 2 dl 1200 Ft. A legdrágább Zsindelyes cuccok voltak (málna, eper, ilyesmi) 3,5 dl 6300 Ft.
Nnnnnaaaaaaaa, folyik még???:-)))))) Semmi jelzés, semmi benyomás, hisz lélegzetvisszafolytva várjuk az eredményt!!! Kedves Miksu, könyörülj rajtunk és mondj valamit. Milyen irányú volt az a "némileg" átalakitás és hogyan viselkedett az elvárásokhoz képest. Én a borpárlatokat nagyon kedvelem, mert nagyon jó pálinkákat lehet főzni belőlük, na meg a legkevesebb panccsal jár. Arra, meg nem is merek gondolni, hogy azért nem irsz, mert "elfáradtál" a kóstolgatásba :-)))))) Jó nedűt!
Pl. melyikre? Olyan sok mindent nem tudnék írni, nem voltunk ott csak olyan 2,5-3 órát, ezalatt megkóstoltam vagy 7-féle páleszt, többet nem akartam, ez már így is bő 3 dl. Utána bevásároltam és jöttünk, hogy ne sötétben autózzunk (bö 200 km az út, több, mint 7 óra oda-vissza). Nagy vágyam egyszer mind a 3 napig ott lenni. Az a nagy fekete üveges birs (tavalyi aranyérmes) nagyon bejön. Fotózni sem nagyon lehetett a tömegtől. Tavaly jobb volt, akkor pénteken voltunk, kevesebb nép volt. Egyre több cég van ott, volt egy-kettő olyan, amelyikről még nem is hallottam.
Kézi főzőkészülék gyönyörűen elmosva, tavalyi borral feltöltve, finoman tüzelve és 'cérnaszálszerűen' folyik a hegy leve, némileg átalakítva!Alig vártam már eszt a pillanatot, no meg azt, hogy az elfogyott pálinkámat pótoljam végre.
Hát..végem van!!! Ez a sorozat még így képen nézegetve is kellemes érzés, hátmég végigkóstolgatni!!! Látom, a birs a nyerő, az elsőt és a hetediket sajnos nemtudom elolvasni.
No tegnap megvolt a Pálinkafesztivál. Sajnálhatjátok, hogy nem voltatok ott (bár még ma is van). Már akárhanyadik éve ott vagyok, igaz, hogy 7 óra autózás oda-vissza, de megéri. Íme a zsákmány egy berettyóújfalusi kocsma asztalára kipakolva (azon felül, amit ott megittam, persze).
A szűrővel kapcsolatban még nincs semmi tapasztalatom, mert mikorra elkészültem vele, már csak a tisztázás volt hátra. Az elsö igazi próba, tán' majd a vadcseresznyével lesz.
Üdvözöllek Kibé! Úgy látom nagyon kitartó vagy (eddig is ezt láttam) és végig viszed, amit elkezdtél. Hát milyen lehet az a sarmás pálinka??? De tudod mit, nem is olyan nagyon vagyok kiváncsi a leirtak után :-)))))) Csak arra vigyázz, hogy egy év mulva jusson eszedbe, hova ástad. Nagy kár lenne, ha elfeledkeznél róla! :-))))) Ha az utókor találná meg, gondolhatod milyen véleménye lenne rólunk.:-)))))))) Csodálom a barkácsszenvedélyed! Azt csak remélni tudom, hogy most egy hiábavaló készüléket gyártottál, a kozmaolajszűrőt. Ezt azért merem remélni, mert, ha megmaradsz a lassú párlási technológiánál, akkor talán nem lesz szükséged kozmaolajszűrőre. Most, hogy tőletek tanulok ezt-azt valahogy jobban odafigyelek, hogy mit csinálok én és hogyan csinálják mások. Két barátommal beszélgettünk, akik bérfőzdében főznek. Bizony ők elmondták, hogy ott úgy tüzelnek, ahogy birja a hűtő. Az nem számit hogy zubog csak ne legyen langyos a pálinka miután áthalad egy több hektóliteres hűtőn. Persze állandó vizcserélés mellett. Na ide már elkelne egy kozmaolajszűrő, de persze ők nem is hallottak ilyesmiről. Igen ők literre dolgoznak, nincs idő pepecselni, de mi azt hiszem magunknak jobban ráérünk.:-))))))) Jó nedűt!
Most lett kész a sarmás!!! Az eredmény: 30l anyagból 1,5l 60%-os kissé furcsa,hagymás ízű lé csepegett le. Azt hiszem, rajtamkívül kóstoláskor, mindenki kiköptevolna ,de gondoltam, nem úgy van az, hisz' a ""saját gyermekem"". Már ázik benne az u.o szedett sarmáslevél, 1hét múlva teszek bele ánizsmagot. Kb 1hónap áztatás után szűrés, majd beásom a pince homokjába 1év pihenőre. Sajnos,már nincs lehetőségem a terméket "lemeóztatni", hisz' a recept igazi tudója (Jordánpapa) már "odafenn" zugfőzöcskézik :-(((
Mivel lendületben voltam, még átengedtem az új készüléken is, és régi rozsdamentesben is, néhányliter bodzapálinkát, a visszahigítás után. Kiváncsi voltam az r.m-ben és a rézben főzött anyag külömbségére. Hát van külömbség, a "rezes" még így frissen is jóval simább,bodzaízűbb.
Sz,tem ha a főzetőd "csak" fínom, bodzaízű pálinkát akar, jó ötlet az almával a bodzavirágot, együtterjeszteni. Ha a bodzavirág gyógyhatását akarja kihasználni, akkor ebbe a pálinkába,
áztasson még b.virágot. Mivel szakaszosan virágzik, kb 1 hónapig, az árnyékosabb helyekről később is szedhető.
Az én módszerem, bodzapálinkába áztatok virágot. A pincében lapít egy "demizson"