A szakasz legnehezebb részén, a Naszályra felkapaszkodáskor és lemenetelkor nem lesz nagy gond, mert mészkő, és ez dominál, ott nincsen sár, vagyis minimális.
a Naszály útviszonyai
Rossz:
Előtte azonban Ősagárdtól a Naszályig ahol nem füves az út ott agyagos sár várható, majd a Naszály után megint, vagyis helyesebben Szendehely után megint jobb lesz, a Keskeny-bükki patak völgye egykoron országút volt Magyarkút felé, nem olyan vészes, de Magyarkút után Nógrádig ismét lehet sok sárra számítani.
Ősagárd felé lehet sár
és Nógrád környékén is, de a füves részek segíthetnek
és a kilátások... Kő-hegy és a Naszály (Látó-kőnél)
Szubjektív:
Ha engem kérdezel én biztosan mennék, mert eső nem nagyon lesz már várható hétvégén, egy jó cipőben a sár különösebben nem érdekelne.
Cserébe pedig szombaton hidegfronti hatás, amely vasárnap is érezhető lesz még, és a kilátások ilyenkor a legjobbak, az őszi erdő pedig szintén októberben a legszebb.
(Ha az ideális időre vársz akkor május...)
Naszályról lehet szép kilátás (Látó-kő kitérő ajánlott!) aztán Nógrád előtt, Magyarkút után a Kő-hegy panorámája is ott szokott lenni a szeren.
Két hete voltam a Naszályon, de nem csak a kék nyomvonalán. A jellemző útviszonyok láthatóak:
Nekem nincs, nem tudok róla. A "vándorláson" láttam, belenéztem, jellegét tekintve ugyanolyan mint a KDP füzet, lehet, hogy ugyanott készült. Topiktársunk hadidoki most járja a DDP-t nem tudom melyik füzettel, majd megmondja.
Ősagárd-Nógrád részt terveztem be a hétvégére, de kicsiny csapatunk tagjai aggódnak, ráadásul nem is kicsit az esőzések (és amit még a következő 2 napra jósolnak) okozta talajviszonyok miatt. Nincs kedv dagonyázni, sarat dagasztani, stb. - ilyen is van. Én nagyon mennék, de a többség jelenleg nem áll mellettem:-)
Szóval milyen talajviszonyok vannak most arrafelé, tudja valaki?
Én a kisgyóni telepen a kulcsosházról beszéltem wifi ügyben, nem erről az újról, ide isten ments, hogy hétvégieket csábítsanak. :) A Kisgyónnak már mindegy, az egyébként sem az az igazi bakancsos hely lévén, hogy betonút mentén virágzik és nem kell egy lépést se erőlködni a kényelmes házikó eléréséért. :/
Ez az új ház nagyon jó helyen van, és sétálós, elvileg kocsival csak külön behajtási engedéllyel lehet bejönni, ráadásul az útviszonyok miatt a terepjáró az, ami itt elmegy, sima személyautó nagyon necces. Szerintem bakancsos hely marad. A férőhely is elég korlátozott, max. 10 fő fér el a két házban, igaz, pont ma néztem, hogy az eredi lak fáskamrája nyitva és kiglancolva, vészhelyzet esetén oda egy fő behúzódhat bivakolni. :D
...hogyne lenne. Vittem fel a negyvenliteres hátizsákban. :D
Egyébként ez egy érdekes téma, Kisgyónban ott a vezetékes telefon, és anno (vagy tíz éve) fűztem a Bányász kulcsosház kezelőjét, hogy vezettesse be a zsineget, tegyünk rá egy routert, és az egyetlen olyans szállás lenne a sok közül ott, amiben van wifi. De nem kellett nekik, mert egy router sokba kerülne. :/ Pedig egy rakat céges csapatépítő buli / hétvégi turista tuti rácuppant volna a témára.
Van víz és villany, plusz fűtés (cserépkályha), nagyon korrektül néz ki. Kicsit odébb van a Kéktől (963m a Hosszú-kígyósi Erdei Szentélytől, majdnem végig felfelé), de érdemes kitérni ide, mert gyönyörű helyen megy az út és kiváltható vele a kisgyóni alvás.
Én a KDP-t még a DDP előtt végig jártam, a régi honlapomon lehet megtalálni de nincs összeszedve egy anyagba, viszont az éves listában jelölve van, hogy melyik volt KDP túra. Lényeges változások is voltak azóta, nem tudom melyik füzeted van meg hozzá.
A DDP oldalamat megtaláltad, sajnos a google megváltoztatta a képtár rendszerét így a képek esetenként nem elérhetőek. Új igazoló füzet a megyei szövetségtől vásárolható.
A KDP-ről és a DDP-ről léteznek túraszakasz leírások illetve pecsétekről infók? HEV oldalán a DDP-ről egész sokminden van, de a KDP-ről nem találtam még semmit.
A Zemplén az ország egyik legeldugottabb, ámde legszebb régiója úgy gondolom. Hétvégén a Zemplén 700-as Csúcsai I., és a II.-n voltam. A feladat az volt, hogy ezen tájegység 700 m-es, vagy a feletti csúcsait be kellett cserkészni az itiner, na meg a jó tájékozódóképesség alapján. Sok jelzetlen hegyet érintettünk, ahol még nem is voltam soha, és valószínűleg nem is sűrűn leszek. Bár ne így lenne.. Szombaton szuper túraidő várt ránk, és 51 km - 2100 m szinttel. Mátéval, és Gáborral mentünk végig becserkészve a csúcsokat, és begyűjteni a kérdésekre a válaszokat. Nem győztünk gyönyörködni a csodás őszi színvilágba! Célbaérve csodás jelvény fogadott minket. Este, Lajosnak köszönhetően Mogyoróska nevű kis idilli faluban szálltunk meg, ahol a szállás mellé bőséges vacsora dukált, mindössze 2400 ft-ért. Nagyon jó választás volt! Vasárnap már cudar idő fogadott minket, de szerencsére elmaradt a meteorológusok 9 mm-es jelzett csapadéka. Az időjárás így is ködös, párás volt, végig szemerkélő esővel. Viszont ahol felszállt a köd, ott ezer színben pompázott a természet, és mi nem győztünk gyönyörködni. Ezen a napon 43 km-t hagytunk magunk mögött, 1700 m szinttel. Célbaérve a lábmunkát felváltotta a kéz, és a pusztafalui közösségi ház társasági életté avanzsálódott. Kiterítettük a ping-pong asztalt, és a főszervező úrral, Imrével vagy 1 órán át ütögettünk. Én régen komoly szinten játszottam, és bizony Imre sem amatőr, így a kinti hideg időjárás hamar múltba veszett köszönhetően a jó edzőpartnernek. Máté is beállt a sorba, sosem gondoltam volna hogy egy túrám így ér véget valaha Végül később Anna is beért, vele is asztaliteniszeztem. Ő belőle is lehetett volna sztár Kellemes emlékekkel értem haza erről a két napos zempléni hétvégéről. Egy a baj. Hogy nagyon messze van. De akkor is bármikor újra, mert ez az élmény megfizethetetlen. Ha vizuálisan is látni szeretnétek ezt a mesés tájat, akkor Máté képei elvisznek titeket ebbe a csodavilágba.
Hát igen,erre a sok értelmetlen szürkítésre én is felfigyeltem jártamban-keltemben. Nem értem miért nem jó felújítani a régi jeleket. Eddig én nem mertem szóvá tenni ezt a dolgot,de teljesen egyet értek Veled. Egyébként lehet,hogy csak mi nem értünk ehhez és így jobb + esztétikusabb etc.... Ez kb akkora logikátlanság,mint erdőbe szálas fák közé betonoszlopot rakni :D :D