Gyakorlod x órát -> megy y egységnyit. Gyakorlod 5x órát -> megy k5y egységnyit.
Tehát, ha rendesen gyakorolsz (és nem csak húzod a strigulát hogy eljátszottad tízszer, vagy negyvenszer), akkor növekszik a minőség. Már ezen a ponton javult a helyzeted, de - természetesen elfogadva, hogy neked sose sül be, de ha mégis - ha ebből a k5y értékből ha ugyanannyi sül be mint az előző y-ból, akkor máris jobban állsz.
Az "érlelésre" pedig megadtad a választ: Jobban megy másnap mint előzőleg. Csak kell hozzá az előző napi munka.
Még mindig javaslom J. Andreas itt sokszor emlegetett könyvét, valamint Steve Vai "little black dots" írását a honlapján.
Miért sülne be? Nálam sosem sült, már gyerekkoromban sem, később sem.
Amúgy ezt írtad:
"Koncerten általában a kigyakorolt dolog egy része besül. "
aztán:
"Szóval ezért jó, ha unalomig kigyakorlod a dolgot"
Most akkor kigyakoroljam, vagy ne? Nálam amúgy régebben fordítva működött: ha egy nap leszedtem egy szólót, egész nap gyakoroltam, és nem ment. Utána másnap elővettem és hopp, már bele sem akadtam.
Na, mindegy, most nem poénkodni akarok, ezt mindenkinek magában kell eldöntenie, hogyan, mennyit, miképpen gyakorol be, stb...
"Ki a fene fog tökölni órákat, napokat a gyakorlással, meg érleléssel?"
Na itt van a kutyus elesve csókolom. Koncerten általában a kigyakorolt dolog egy része besül. És általában az, amit nagyon jól szeretnél ellőni. Főleg ha nincs színpadi rutinod. Ha van, akkor nem olyan észrevehető, tudod kezelni, illetve idővel egyre kevesebbet hibázol.
Szóval ezért jó, ha unalomig kigyakorlod a dolgot. Ja, amit meg még trombitatanárom modott jósok éve: 1 napot kihagysz te veszed észre; 2-t, akkor a tanárod; 3-at akkor már a közönség is. Forgasd át a mondást arra az esetre, ha valamivel tanulással együtt 2 órát foglalkozol...
Ha párat megcsináltál, már neked is! :) De tényleg. Persze a téma nehézségétől is függ, de te nem is teszel fel egész számokat, így csak a szólókört kell megcsinálni.
Ha a jelentés oké, mindenki tudja, miről van szó, és ennek tetejében még a helyesírás is oké, akkor még korrektebb a cucc, főleg, ha már kereskedelmi forgalomba is kerül.
Komolyan mondom vállalj korrektori mellékállást egy kis plusz pénz, ha ennyire érdekel ez a dolog, akkor megint olyasmiból csinálhatnál pénzt, amit szeretsz is csinálni. És ez most nem baszogatás, hanem javaslat.
"Türelmem sincs, hogy egy-egy szólót tökéletesre megcsináljak" , "Annyira talán nem gáz"
No, ezzel én is pontosan így vagyok! Ennek ellenére mégis magkapom. :)
Pedig nem értem, egy-egy ilyen kis próbálkozásból, amit egyből felnyomunk, minek végleteket leszűrni... Ki a fene fog tökölni órákat, napokat a gyakorlással, meg érleléssel? Ez nem egy koncert, ahol valójában le lehet szűrni, ki mire képes. Csak egy béna önreklámozó videó. Egyikünk sem ezeket akarja játszani később... (gondolom, Te sem)
Amúgy a BT-hez nem kell profi cucc, nekem sincs, de mégis élvezhetőbb, mint ha rágitározol a lemezverzióra, és 1-2 óra alatt megvan.
„Akkor magyarázd meg nekem, hogy így, különírva mi a jelentése.”
Kérlek. Ugyanaz, mint helyesen írva. Egy könyv, ami az elektromos gitárról szól. Nem tudom, észrevetted-e, de attól, hogy másképp írjuk le, a basszusgitár nem fog almafát vagy sört jelenteni.
Ebbe sok igazság van, csak én jelenleg nem vagyok abban a helyzetben, hogy annyira profi dolgokat csinálhassak.
Egyelőre csak egy szobagitáros vagyok, nem profi zenész, aki ebből próbál élni.
Ha majd fordul a kocka, nyílván nem fogok ilyeneket felpakolni a netre, sőt a régieket is leszedem majd. ( ezeket mostanában már unalmamban csinálgatom, meg hogy a visszajelzésekkel spanoljam magam, hogy ne adjam fel, és mindenáron próbáljak már elhúzni Pestre, de látod, csak nem sikerül...)
Türelmem sincs, hogy egy-egy szólót tökéletesre megcsináljak, nincs is értelme, hiszem maguk az eredeti előadók is mindig másképp játsszák, sokszor tele hibával, és egy szólót csak az tud igazán jól visszaadni, aki megírta.
Szóval, én ezt nem úgy fogom fel, hogy most tessék, "itt van a legtöbb, amire tőlem futotta, nézzétek", hanem benyomom a kamerát, aztán ahogy sikerül:-)
Nekem nem az életcélom, hogy ilyeneket pengessek, csak ezekkel a dalokkal (is)próbálom karban tartani a technikám. Meg visszanézve le tudok szűrni belőle egy csomó tanúlságot, hogy mit kéne másképp. Ha másért nem, hát már ezért megéri.
De így is meg fogod kapni, mert már én is megkaptam csomószor: ' a netre csak tökéletes dolgokat pakolunk fel' ...
végülis igazuk is van.
Amúgy az is sokat fejleszt, ha megcsinálsz egy backing tracket. Legalább ellesheted, hogy pl egy basszer meg egy dobos mit is játszik az adott témára... ez később csak előnyödre válhat.
Majd fent lesz a honlapomon is, ott azért jobb lesz a minősége, mint a youtube-on.
Sajnos oda bmit is teszel fel, annak eléggé leromlik a minősége..
Egyébként nagyon visszavettem az alapot, mert mindig megkaptam, hogy nem lehet hallani, amint játszok. Most meg a dalt nem lehet felismerni:-)) Hááát, én már nem tudom hol van az arany középút:-)
Backing trackek létrehozásán nem tökölök, se kedvem, se szakértelmem nincs hozzá, a végén meg úgyis csak megkapnám, hogy ez lakodalmas black metál:-))
Jó ez itthon gyakorolni, az eredeti nótát meg átküldöm msn-en, ha érdekel:-)
Akárhogy is nézzük ezt a cím-témát, igaza van a Balinak, ez valóban egy összetett szó. Lehet ezt csűrni-csavarni, ez a helyesírási hiba egyből szemet üt, és valóban zavaró.
Huh, ezen a hangszínen annyi gain van, hogy a futamoknál csak egy mély massza hallatszik sajna. Miért nem veszel már vissza belőle?????? :)))
Én a helyedben mégis keresnék/ csinálnék egy backing tracket, mert -mivel én nem ismerem ezt a számot- semmi nem jön le belőle. Mondtad, hogy van egy multid... beleírsz egy hangzást, aztán az jó lesz mindegyikhez, szánj rá ennyi időt!