Olvasgattam kicsit a Haldexről és most azon filózom, hogy olajcsere annál mennyire komplikált? Mondjuk elég jó szerelőm van, DSG kuplungcserét is megoldotta és a dióhéjas tisztítós buli is jó lett.
Igazából csak azért kérdeztem, hogy az autó elvileg style felszereltségű (2019-es, facelift előtti változat) és ha jól olvastam, akkor a style esetében a LED mátrix alapfelszereltség. De az is lehet, hogy csak a FL utáni változatokra igaz. Csak emiatt nem fogok drágább vasat venni (volt még talán 3 a kereskedésben, horror árakkal, azokban mind volt), már ez is a beállított keret felett van, de a tegnapi élmények alapján egy egészen minimál hitelre hajlandó vagyok, belefér.
Cascot mindig kötök, nélküle 1m-t se. :-)
Most is van az Octavián, pedig már 10 éves.
---
Vezettem nemrég egy 1.5 éves 4x4-es 190 lovast dízelt, egy kicsit puhára van hangolva a futőmű.
Kombi volt, elég nagy batár. Ha meg van pakkolva, asszem jobban áll a kanyarokba.
Tettem vele egy próbakört. Nyilván nem pályatempónál, de a dízel kerregés egyáltalán nem tolakodott be az utastérbe. A fiam hátul ült, azt mondta, hogy hátul viszont szerinte hangosabb a vas (gondolom a 4x4 miatt, de inkább passzolom). Az extra listán van elektronikus futómű hangolás, amiről még nem is hallottam.
Beltérben az a zongoralakk a váltó körül nagyon nem tetszik, ha esetleg megveszem, azt biztos fóliáztatni fogom.
Most ha poénra akarnám venni, azt is mondhatnám, hogy magyar vagyok, kit érdekel a másik. De a viccet félretéve, ezt már olvastam máshol is. Nem sokat autózok éjszaka, inkább csak a téli korai sötétedés az, ahol ki tudnám használni. Xenon-os vasam se volt még, azt sem tudom, hogy az mennyire komoly, csak sejtem, hogy bőven elég.
Több generációs matrix ledes lámpa létezik a konszernél.
A 2017-ban Tiguánunkban már az volt. Szépen kitarkarja az előtted haladó autót- de látod mellette a kanya ívet, kitakarja a szembejövőt, stb. Automatára kell állítani a rendszert, pl. éjjel a városi fényeket is észreveszi és lekapcsolja a hosszúfényt.
Az autó már 7 éves és nincs baj a fényszórókkal.
Az 2018 Touaregen sima ledes fényszóró van. A bal odalon ki kellett cseréljenek két hónapja, egy kisebb baleset után, kb. 1400 euró az ára. Az egy picivel erősebb fényű, mind a régi.
A 2024-es Touaregbe sokkal fejletteb. Nagyon gyors. Pluszba megvilágít egyszerre több útszéli akadályt (parkoló autót, gyalogost, biciklit, stb.), 4 km világít egyenes úton a hosszú fénye, szinte úgy lehet vezetni vele mind nappal.
De nem hiszem, hogy ez hosszú életű lesz. Az új mátrixos fényszoró, talán 2400euró.
Ha megveszed, mindenképpen köss rá egy casco biztosítást.
Vezettem nemrég egy 1.5 éves 4x4-es 190 lovast dízelt, egy kicsit puhára van hangolva a futőmű.
Kombi volt, elég nagy batár. Ha meg van pakkolva, asszem jobban áll a kanyarokba.
A carnextnél budaörsön flottások vannak, és ott láttam 15..ezres olajcserés octikat is.
Klassz az oldal mert bele tudsz nézni a szerviztörténetbe.
Enyémben is kb 245 ezer km van, és nagyon hálás szinte semmit sem kért az elmult években, 146 ezer km el vettük 3 évesen 2017 es auto. Csak autópályán országuton használták.
Urak! Megnéztem ma két Superb-et. Az egyik 150LE, a másik 190LE 4x4. Nem tudom, hogy a LED mártix fényszóró annyira jó e (az utóbbiban nincs), de a 190-es nagyon wannahave kategória. :-)
Viszonylag nagy a választék octi3 bol. Én anno ragaszkodtam a 15 ezres olajcseréhez, szerelőm is ezt ajánlotta.
Dizelben én 2.0 crt vennék inkább mert alig fogyaszt többet, de sokkal kellemesebb partner a 6 sebességes váltoval. A költségei meg ugyanazok, és 150 lovat 320...340nm nyomatékot kapsz, ami szinte mindenre elég.
Octavia 3 facelift 1.6 dízel motoros, kézi váltós autót szeretnénk venni. Többet is megnéztünk már, amelyik a legjobban tetszett esztétikailag és felszereltségben is, azt átnézettük egy autóvizsgálóval. Nos, talált egy pár esztétikai hibát, amit mi nem észleltünk, ezekkel még együtt is lehetne élni. Gépre kötve hibamentes, a legfontosabb paraméterek határértéken belül vannak.
Viszont, elég nagy a kartergáz. Az olajbetöltőnél és a nívópálcánál is eléggé jön kifelé, erősebben, mint mondjuk egy bögre gőzölgő teából a gőz hideg időben. Próbaút után sem csökkent jelentősen.
Elmentünk egy másik kereskedésbe, ott egy nagyon rendes értékesítő elmondta, hogy ez normális jelenség, be is indított ott nekünk egy hasonló paraméterű octaviát, tényleg jött abból is, de jóval kisebb mennyiségben.
Kérdésem: márkaszervizben meg tudják állapítani, hogy ez mondjuk egy pár tízezer forintos probléma vagy pl. meg kell bontani a motort, mert kopottak a gyűrűk?
köszönöm, szóval nem elég nyomni, és nem elég forgatni sem. Külön külön próbáltam mindkettőt. Még nem elektromos a fék. Akkor ha jól értem kell hozzá mindenképpen a visszanyomó prés. A mechanika belül olyan, hogy csak nyomásra "kap bele" valami menetbe?
Kis segítséget kérnék. O3 benzinesről van szó. 2018-as gyártású. Hátsó fékbetétet kellene cserélnem. (Jópárat már cseréltem O2-n és egyéb autókon. ) Első nekifutásra viszont nem sikerült. Nem tudtam visszanyomni a helyére a dugattyút, kicsit sem. Gondolom, ha elindult volna, akkor már meg sem áll. Eddig ez minden autónál sikerült, kis rásegítéssel. Itt most nem, és nem is erőltettem nagyon. Inkább összeraktam a régivel egyenlőre. Nincs visszanyomó szerszámom. A kérdésem az lenne, hogy esetleg forgatni kell? Ahhoz képest azért elég nagy erővel próbáltam visszanyomni.
AZ én mostani Octaviámban (II-es, Winter kiszereléses kombi), még bluetooth sincs, akkor még abban nem volt, és aux kivezetésen jön egy jack kábel, szivarhyújtóból USB töltő, ez a kettő egy összekötő adapterbe fut, amiből egy dugó a szintén kb 5e Ft-os tartóban lévő telefonra, és amióta van telefonon navigáció, azóta így megyek. Ott remeg a szélvédő közepén, de elvagyok vele. Én legjobban ezt a puha anyagot szereten, amivel a műszerfal feletti rész és az ajtók felső része készítve van. Profi érzete van még mindig. Egyedól a kormánnyal volt baj, mert ez nem bőrkormány volt, és elkezdett hámlani, végül már a kezemen volt forró nyarakon ez a lepergő fekete szivacs, érdes lett a felülete. Két éve még kaptam hozzá új kormányt, a volt a harmadik. Ez egyelőre nem hámlik még. Az idősebbik gyerekem kapja majd ezt a kocsit, benzines,1-6-os, 202e km van benne,
Na ja, mondjuk nekünk sem véletlenül ez a harmadik Octaviánk!
Igen, megértettem az indokaidat, így más a kép. Csak elsőre nem ez jött le.
Ha a kisebb kijelző is elég, meg nincs szükséged az ehhez kötelezően kapcsolódó többi extrára, akkor azt ne rendeld meg bele, és belül maradsz a költség limiten.
Én most egy 2014-s, III. generációs Octáviát nyúzok, abban nincs navigáció. Viszont vettem bele egy ötezer forintos telefontartót, a telefonon meg fut a navi, ha kell.
"Számits arra, hogy az új Skoda modelek belső anyagai messze elmaradnak az O2-től. "
Valamennyire tapasztaltam, mert két éve vezettem egy hétig egy akkor vadonat új Octaviát, gondolom, ennek a ráncfelvarrottak az anyagai is kb olyanok lehettek. Abban csak az idegesített nagyon, hogy nem voltak csavarók, nyári meleg volt, és izzadtan tapogattam a kijelzőt. Nyilván számolni kell azzal, hogy rosszabak az anyagok, pont ezért gondoltam magasabb modellre, mert a szalonban középtől felfelé mindegyikben ültem. Nyilván abban, ami ott ki van állítva, és abban feltehetőleg a jobb anyagok vannak. Én borzalmasan szeretem a mostani Octaviát, de már nem lrzem magunkat biztonságban, ha elindulunk többen tengerpartra, vagy európai vérosokba. Ereszt a klíma, eszi az olajat, a vezetőoldali ajtó könyöklőjét úgy betörtem az évek alatt, hogy már vág, és nem találok bontottat fél éve (írtam itt is erről, talán emlékeztek), műanyagost sem találtam, csak vidéken. 54 éves vagyok, még be tudok szállni egy magasabba. De az Octavia is teljesen optimális. Van idős rokonom, nő, akit rendszeresen szállítok (80 felett van), ő pld nagyon nehezen száll be az Octaviába, nagyon nehéz a leereszkedés, mindig feszíti magát, kapaszkodik, segítünk, de úgyis egy nagy nyögéssel huppan bele, és a kiszállás is nehéz. (És ilyen rokoból rövidesen érkezik még jópár... 3-4 év).
Az élet ennél bonyolultabb (most is Octavia van, nem érzem sem nagynak, sem kicsinek, nekem az az optimális méret.) Igaz, hogy az idő többségében ketten vagyunk, de van egy kisgyerekét egyedül nevelő lányunk, akikkel sokat utazunk, a gyerekkel is, vagy mindannyiukkal, van balatoni érdekeltség, és oda is rendszeresen a teljes család. Kutya is van, kutyakonténerrel. Amikor balatonra megyünk unokástól, kutyástól, akkor még a kombi Octavia és légmentesen meg van pakolva, alig látok ki. Tehát az octavia az biztos, annál lejjebb nem tudunk menni. A Kodiaq meg úgy jött szóba, hogy volt az életünknek egy 10 éves szakasza máshol, ahol egy Pontiac Torrentet vezettünk évekig, és mikor beültünk a Kodiaq-ba, elfogott minket a nosztalgia. Igen, tudom, hogy ez Magyarország, parkolás, stb. Benne van a pakliban, hogy 6-8 év múlva az ember kisebbre cseréli. De mondom, a Kodiaq csak egy kis szilánk, ami femerült, én Octaviát szeretnék venni 98%-ban. Viszont az ember autóvásárlásnál átmegy egy kicsit gyerekbe, és olyan jó lenne vezetni egy nagy autót, ahol magasabban ülök:) Az is benne van a lélektanába, hogy lehet, hogy az Octavia a racionális, kiadom rá a sok pénzt, és amikor szembe jön egy úk Kodiaq, akkor azt fogom mondani, hogy fene egye meg, hogy nem olyat vettem. Ha olyat veszek, akkor meg azt mondom, hogy most ez van, Octavia meg 17 évig volt. Hol ez, hol az. És idősebben meg talán veszünk egy közepest.
Csak az a baj, hogy azért nekem is megvannak a határaim, és iszonyatosan drága. A nagy kijelzőhöz kell navi csomag, ami 500e, de azt csak úgy lehet, ha minimum veszek hozzá adaptív tempomatot, ami 200e tehát egy 700e tétel a nagyobb kijelző. Én 16 évente veszek új autót, így is betömhetetlen rést fog ütni a pénztárcámon, de felnőttek a gyerekek, unoka van, most van időnk ketten beuatózni Európát 10 évig, és nem akarok használtat. Mire ez annyi idős lesz, mint a mostani, 70 felett leszek. De egy kijelzőért ekkora pénzt nem tudom, érdemes-e fizetni. Így is tetetek bele oldallégzsákot, kell vennem komplett lemezfelnigarnuturát téli gumikkal, szóval depkednek a félmilliók. (Még gondolkodunk mellette Kodiaq-ban is, ott máshogy kell hozzáállni a költségekhez, de ott is fennáll a kijelző dilemma, ellenben ott vannak csavaról és kapcsolók is.)
Kormányról csak O3 esetében tudok nyilatkozni, ott a sportkormány érzésre vastagabb egy kicsit és ahol fogom ott perforált a bőr, sokkal kellemesebb a fogása. Meg jobban is néz ki. Amikor a mostanit vettem sima kormánnyal nagyon hamar szereztem bele egy sportot.
Évtizedes távban gondolkozva én a legnagyobb kijelzőt venném, azért is, mert ebben az idióta új divatban nem mindegy, hogy mekkora ikont kell eltalálni menet közben a szar magyar utakon döccenve, meg azért is, mert a szemem várhatóan nem javulni fog az évek során :) Amelyik autóban a kijelző megmarad kijelzőnek a gombok mellett ott az előbbi kérdés kevésbé kritikus.
+1, nekem a praktikum mindig fontos szerep az autóválasztásnál, ennek része az is, hogy a helyfoglalásához képest a belső tere minél nagyobb legyen.
Sosem felejtem el, éppen friss volt az Arosám, haver szintén akkortájt vett dodzsemnek egy Ford Ka-t, és úgy hozta, hogy egymás mellé került a két autó. Minden dimenziójában nagyobb volt a Ford (hosszabb, magasabb, szélesebb, nehezebb), de a srác kicsit megsemmisült, amikor beült az Arosába és realizálta, hogy belül kb. két kategóriával tágasabb mint az övé.
Ami még plusz a kombinál, és a feleségem ezt külön lájkolja, hogy ezerszer könnyebb vele tolatni, az Octaviák esetében a szedán magas fara és hatalmas C oszlopa miatt ez különösen szembetűnő. Ennek nyilván a kamera és a radar előtt jóval nagyobb volt a jelentősége, de más helyzetben is lehet hasznos, hogy jól kilátsz belőle hátrafelé (én pl. a mai napig szívesebben tolatok tükörből és hátranézve mint kamerából, legalábbis amikor 10-20 centinél pontosabban kell).
Ne tartsatok megint full amatőrnek a kérdéseim miatt, de szinte teljesen analóg, 2008-as benzines Octavia II kombi után (amit újonnan vettem és azóta hajtom) veszek most újat, és nagyon sok szempontot nem ismerek, amit korábban is írtam. Az még a kérdésem, hogy a default központi kijelző 10.4 colos, érdemes-e hangzatos elnevezésű NAVI meg ahhoz kötelezp Assist csomagot venni, hogy 13 legyen? Van értelme akkorának, vagy analóg autó után zavaróan nagy lesz? Minden méretnek megvannak a rajongói a neten, és az a félelmem, hogy ebben lehet generációs probléma is, tehát valaki élvez olyat, ami engem idegesít. De nem tudom, hogy funkcióját nézve a 10.4 milyen. A másik meg a sporkormány. Tudom, hogy ez a leglúzerebb kérdés, de nem értem a funkcióját, soha nem vezettem olyat, és nem tudom, miért van, mi a pro és con, és érdemes-e azzal rendelnem. Előre is köszönöm az oktatást!
Nem a klímát nem bírja, hanem azt, hogy az O4 szétfagyasztja az ízületeit a totál pancser módon elcseszett légbeömlőjével, ami túl lent is van és brutálisan be is nyomul az utastérbe. Pont az lenne a jó, ha minél diffúzabb lenne az eloszlás mire hozzád elér, ez meg olyan szinten nyomja rád soptban a hideget, hogy én inkább elzárom az egészet ha ketten ülünk elöl, csak akkor meg kézzel bele kell nyúlni, hogy normálisan hűtsön. Egy elég nagy szar az egész.
Emlékeim szerint kifejezetten hidegre állítja a klímát, legalábbis az én (ilyenkor) 24-26°C.omhoz képest.
Ami előnyöd, hogy nem sürget az idő, ki tudod várni a jó megoldást.
A Superb nekem is tetszik, de én már túl vagyok azon a ponton, amit írtál, hogyha most nem, akkor később már felesleges.
Hópihe is 10 éves, és nincs gond a rozsdával, festésével, pedig volt javítva a kocsi az első tulajánál. Mégis, most határozottan az az érzésem, mint 2007-ben volt, amikor hasonló időt töltött már nálunk Kormi Kandúr. Hogy otthon vagyok benne, hogy jó, és kényelmes, szeretem, azt a pénzt, amit kapnék érte, nekem is megéri, és mit vegyek majd helyette? 17 évet és majd félmillió km-t húzott le nálunk Kormi. Kíváncsi leszek, hogy Hópihe mennyit lesz nálunk? 132ezerrel vettük 2020-ban, most 263.000 körül van benne. Szegény, azt hitte, hogy hat évesen eljöttek a nyugis évei...:-)
Ma egyébként elzártam a tapiképernyő alatti bal szellőzőt, a jobbost meg beállítottam, hogy kb. menetirányba álljon, és fújjon el a fejem mellett jobbra.
Úgy tűnik, hogy jó lesz ez így.
(Az átok bal oldalit kb. hasra fújásra tudtam még beállítani alkar helyett.)
Az első generációs Octáviából nekem a sima tetszik jobban, a kombi nem. A kettesből viszont a kombi jön be formára, a sima az kevésbé. A hármasból megint a sima lett a szerintem a jobb.
Én valahogy mindig kombi párti voltam. Zavar, hogy hátul rögtön olyan ferde a tető és nincs tér. Használhatóságban nem hiszem, hogy rosszabb lenne. De van rokon, aki pont úgy van vele, hogy bármennyire is praktikus, kombit az életbe nem venne magának.
A felsorolt márkák kb mindegyikét végignéztem. A Honda belül egyáltalán nem jön be, nekem a Golf sem szimpatikus. Renault volt pár a cégnél, fura volt az ergonómia, az elfordított tablet rettenetes, bár belül összerakottnak tűnt és műszaki problémájuk nem volt. ProCeed-ben ültem, szűk, alig látni ki hátul és amúgy is kicsi. A Focus belül szintén gáz (valójában az összes Ford szerintem). A Mondeo nem kicsi, de belül az is rettenetes. Van cimborám, aki 14 éves Mondeot hajt, TDCI, esküszik rá, hogy a legjobb autó, nem is akarja eladni, már ~300e van benne és amennyire tudom, tényleg hibátlan. FIAT-om ugye volt, szerintem nagyon jó vas volt az összes hibájával együtt, ma is megvenném.
Feltűnt a színen egy lőtávolban lévő Superb II kombi.
Na én most vagyok úgy, hogy ha most nem veszek, akkor később már nem biztos, hogy szükségünk lesz rá és értelmét veszti. Egy haver most is erősködik, hogy hozzunk/hozassunk be egyet kintről, de nekem sincs időm foglalkozni vele. A keret megvan rá és ha úgy alakul, nem ugrok el előle. A héten elmegyek és megnézek párat, aztán majd kiderül, hogy mennyire győznek meg élőben.
A mostani végig hibátlan volt. A folyamatos használat miatt most már kellett rá költeni, de végig stabilan tette a dolgát. Pedig nehezen jött össze, mert mindig kinéztem egyet, mire felhívtam, elvitték. Kb. 6.-7. volt, mire felvette az előző tulaj. DSG-t meg végképp nem akartam. Ma már kézi váltóval vagyok így.
Igen, ilyen érzések is vannak. Elég sokat kötöttem rá mostanában (pedig egyébként is mindig megkapta amit kellett), viszont így teljes nyugalommal merném eladni egy új gazdának, mert most végképp nincs olyan hiba, amiről tudnék. Ma pedig, hogy a dióhéjas után visszakaptam, végképp kezdett olyan lenni, hogy ha nem viszi el senki, akkor sincs gáz.
Az eladás mellett viszont annyi mégis csak szól, hogy 10 éves lesz idén. Előbb-utóbb majd elkezd majd hólyagosodni a festék, amibe a vevő biztosan beleköt, én meg utálom az ilyet. Vagy hogy sok benne a km - pedig most rendesen át volt nézve, az alja is rendben van.
Közben meg ma is állt mellettem a pirosnál egy Superb és azért na...mindegy na, lesz ami lesz! :-)
"Szóval most hirtelen olyan megtartós gondolataim támadtak."
Ja. Ismerős. Amikor a verdát már ismered, mertc éveken át szinte naponta használtad/használod, frissen megcsináltatod rajta a szükséges dolgokat, elhozod a szerelőtől: "istenem, de jó kis kocsi ez! Ebben otthon vagyok"!
Ezért volt 17 éven át egy Octaviánk, és ezért vállaltuk be a TSI generált is a mostanival.
És azért valljuk be! Egy használt kocsi az kockázat! Kisebb, nagyobb, de az. A meglévőt meg ismered, és az "ennyi pénzt nekem is megér" alapon biztosra játszol.
Bár megmondom az őszintét, gondolkodóba estem. :-)
Túl vagyunk ugyanis egy dióhéjas beavatkozáson (és egyebek is voltak). Az évek alatt ugye hozzászokik az ember az autóhoz, de nem rémlik, hogy az 1.4 tsi ennyire tud menni.
Szóval most hirtelen olyan megtartós gondolataim támadtak.
Az árat mindenesetre megemeltem, ha valaki ennyiért elviszi, akkor jöhet a Superb, ha nem, akkor marad a paripa.
Persze, bőven elviselhető. Minden relatív, az O1 hangszigetelése mai szemmel nézve a semmihez közelít, de O3-nál az 1.4 TSI után bántóan zajos a 2.0 TDI, még O4-nél is amikor az 1.5 TSI után a kollégák 2.0 TDI-jében ülök tolakodónak érzem a motort (pedig annak jobb a hangszigetelése mint az O3-nak). Nincs rá jobb kifejezésem, a két TDI folyamatosan jelen van az alapjárattól kezdve az összes fordulaton mind hangban mind rezgésben (utóbbi értelemszerűen inkább alacsony fordulatokon, talán 1700 körül a legsimább ha jók az emlékeim), a TSI csak akkor és akkor is jóval diszkrétebben, amikor nagyobb teljesítményt kérsz tőle.
Octi1 1.6 sr után nekem is fura volt a 2.0 crtdi, de sztem "elviselhető". Édesapum mondta amikor először ült benne, --azt mondtad dizel, nem hittem volna, azok kerregnek zajosak stb...
Ha benzinesről váltasz dízelre, akkor próbálj kategóriát váltani, engem már kifejezetten irritál a négyhengeres dízel kereplése amióta elszoktam tőle. A Superb-Passat kategóriának azért valamivel jobb a zajszigetelése mint az O3-nak.
Stimmel, erőben hasonló az enyém is, de csak elöl hajt, és hát az van amit írsz, 80-100 alatt minden padlózás előtt el kell gondolkozni, hogy ez most így jó lesz-e. Ami hátul is hajt azzal nincs ilyen dilemma.
A légbefújók, a krómcsík és a rohadt mélyen lévő ajtókönyöklő az elsődleges fekete pontok nálam, aztán meg a a tapiklíma és az, hogy egy rohadék belső keringtetést is menüből kell kapcsoljak. Meg aztán ezen hidegben nagyon lassan reagál az érintőképernyő, megnyomom - semmi, még egyszer - semmi, még egyszer - ugrik hármat amit nyomkodtál. Valamikor meg megnyomom, ott a képernyő, nyomnék megint valamit, de az érintés előtt 3 tizeddel képernyőt vált, egy hányadék az egész, nem autóba való, legalábbis nem olyan dolgokra, amit menet közben muszáj használni. A kollégáim szerint az újabb kijelzők már gyorsabbak, olyat én nem próbáltam.
Eddig 4x4 szűz voltam, de az új O4-ben már van. Mert megint 2.0 TSI + DSG-t akartam, aztán az már csak így volt.
Külön erre nem “költöttem” volna a céges keretből, de el kell ismernem, hogy ez normál körülmények között is eléggé jól tud jönni.
Az első kerekes O3-nál a 190 pacival már pl. száraz útról lendületesen kikanyarodva is gondok voltak, hát még vizes úton. Ez meg bekapcsolja a hátulját, amiből kb. annyit lehet észrevenni, hogy 10 db Fekete Laci meglöki az autót hátulról, az autó meg íven marad, és nem pattog az eleje villogó műszerfal lámpával, miközben nem megy sehova.
Slussz poén: pálya tempónál (148) ugyanaz a 2.0 TSI ugyanazzal a DQ381 DSG-vel 0,5 literrel kevesebbet fogyaszt, pl. 8,3 helyett 7,8 - a nagyobb tömeg meg a 4x4 ellenére. Ennyivel jobb lenne a légellenállása az O4-nek..? Mert ez ugyan D-ben is trükközik a vitorlázással, de az pályán nem nagyon fordul elő.
Ööö… O4 gyári navi szerintem már online “frissül”, tulajdonképpen csak barbatrükkel (külső USB eszközről, visszajelzés nélkül) lehet térkép adatbázist felmásolni rá. Kolléga kínlódott régebben, akkor nyomoztam ki. Nem volt aktiválva neki az online cucc, ahogy megcsináltuk, rögtön nem a szántóföldön közlekedett utána. Ő Waze ellenes, az ő baja.
Kb. 10 hete használom az O4-et, 10e km után szerencsére nincs semmi műszaki zűrzavar.
Ergonómiailag nekem jobb az O3-nál, ebben is ugyanúgy van DCC meg alap (formájú) villanyülés. Ebben már nem csak a hátam nem fájdul meg, hanem már a nyakam se áll be 2-3 óra folyamatos vezetés után sem.
A tablet alatti légbefúvók miatt azért beírtam a feketepontot. Csuklótól könyékig lehet választani, hogy hol fagyasszon koncentráltan. 🤨
A Waze-t sajna nem lehet kirakni a virtuális műszerfalra.
Az enyémben Columbus van, de nem használom a gyári navit. A Waze megy középen, nekem teljesen oké.
A ”tablet” mérete nem zavaró, azaz nem túl nagy. A navi belefért a céges keretbe, alapvetően azért lett.
Utána kéne olvasni, de a Columbus lehet, hogy csak azért megéri, mert jobban szól. Én megdöbbentem O3 FL Bolero + Canton után. Összességében nagyobb hangerőt tud torzítás/limitálás nélkül. Nem tud olyan borzalmas/indokolatlan mennyiségű basszust, de nem is kell. Nagyon jól szól, nagyobb hangerőn lobogtatja a hang a nadrágom szárát, ami az ajtóból jön. Van középső hangszóró is a műszerfalon, mint a Cantonnál. Online a fejegység, tud frissítéseket fogadni az autó, meg wifi-t is tudsz osztani az utasoknak, ha ez érdekes.
Briskoda fórum alapján gyárilag a legújabb firmware van a fejegységen, “folyékony” rajta a grafika, nincs is vele semmi gond.
Na, a led mátrix fényszórót még nem is volt alkalmam kipróbálni, pedig most ugrottam át a 10e km-t…
A páratlan számű Octaviák jobban sikerültek!:-))))
OK, nekem volt két I-e Octim, a másodikat 17 éven és kevés híjján félmillió km-n át nyúztuk. Egyszerűen túl jó kocsi volt. A II. generáció kimaradt nálunk, most egy III-as van.
Most szubjektív dolog következik: Az első generációs Octáviából nekem a sima tetszik jobban, a kombi nem. A kettesből viszont a kombi jön be formára, a sima az kevésbé. A hármasból megint a sima lett a szerintem a jobb. Pláne nekem nagyon bejön a mostani kocsinkban, hogy a nincs antennája, nem töri meg semmi a tető vonalát. Ez a mostani "cápauszony szerű" rádióantenna nagyon bántja a szépérzékemet. Ronda volt már a BMW-ken is, Skodán sem néz ki jobban. De ez az én ízlésem. A negyedik Octáviából nekem megint a kombi a szimpatikusabb.
Amikor kerestük az 1,9TDI utódját, 2020év elejétől, akkor bevallom, nézegettem más márkák után is. A cél az volt, hogy legalább akkora kocsi legyen, mint az Octavia. Belefutottam egy-két Honda Accord-ba. Az az autó kicsi. Most sokan felszisszennek, hogy az Octavia sem nagy. Igaz, csak azt felejtik el sokan, hogy a Skoda mindig is feszegette az újságírók által létrehozott kategória határokat. Csak egy példa: az első Octavia-t mindig a IV-s Golf-fal hozták össze, hogy ugyanaz a kategória. Az ilyeneknek csak azzal szoktam érvelni, hogy fogják a feleségüket, a két kicsi gyereket, az "asszony" által összerakott csomagokat, és induljanak el együtt egy kéthetes nyaralásra a Golf IV-gyel. Tetőcsomagtartó nem ér! Erre csak hümmögni tudtak...:-) Az Octavia simán megoldja! De vissza az Accord-hoz! Szóval nekem az a kocsi - nem vagyok tisztában, hogy melyik generáció - de kicsi. Még a kombija is. Találtam pár Mazda-t is, de kivétel nélkül kasznishoz kellett volna vinni az első körben. Néztem koreai kocsikat is. Nem győztek meg, sem kivitelében, sem tartósságban. Az üzemeltetési költségekben sem olcsóbbak, sőt! Európai gyártmányokból nem nagyon találtam megfelelőt. A korabeli FIAT-ból nem nagyon találtam alternatívát, a franciák nálam ki vannak zárva. Egyrészt volt francia kocsi a családban, ha működött, akkor tetszett, de nagyon sokszor nem működött. Másrészt egykori cégemnél volt egy francia furgon, hát, az a sebességváltó az minden, csak nem jó. A Ford-k nekem nem tetszenek, a Mondeo-ból konkrétan nem látok ki. Akkora holttere van bal elől, hogy az mérhetetlen. A Focus meg nem tetszik. Nem beszélve arról, hogy összemérhető csomagtere csak a kombinak van.
Feltűnt a színen egy lőtávolban lévő Superb II kombi. Erről a saját szervizes ismeretségeim azt állították, hogy egy nagyon jól összerakott kocsi. De nem mertem belevágni, részben azért, mert akkor még két munkahelyen dolgoztam, nem nagyon volt időm vidékre mászkálni egy külföldről behozott kocsiért.
Aztán szembe jött a mostani III-as Octavia. Az általunk meghúzott pénzügyi keret alsó széléhez volt közelebb az ára, névre írva! És magyar kocsi, vagyis nem import használt.
Megnéztük, kipróbáltuk. Visszanézve az általam megnézett kocsikat - februártól kezdtünk intenzívebb keresésbe, és májusban vettük meg a kocsit - az összes többi jelölt idősebb, sokkal többet futott, rosszabbul felszerelt kocsi volt. Ebből legalább kettő megállt. És egyik sem nyújtotta utastérben és/vagy csomagtartóban, amit egy III-as Octavia.
A márka mellett szólt, az is, hogy évizedek óta vannak skodás kapcsolataim, 1981-ben kezdtük a márkával. Szóval számoltunk, és maradt a Skoda. Ismerősi körben azóta szentségel ám pár, az agyon sztárolt koreai kocsikat birtokló haver...
Igaz, mis is belefutottunk a TSI motor felújításba. De bevállaltuk, mert egyszerűen túl jó kocsit vettünk 2020 májusában, a 2014-es Octavia képében.
Na bocsánatot kérek a nagyon hosszú, és erősen szubjektív mondókámért!
Van olyan sejtésem, hogy az O4 nálam is kimarad. Túl sok negatívumot olvasok róla, pedig formailag alapvetően bejön. Nézegettem őket most is, de azért az árért már tényleg inkább Superb, még ha öregebb is egy évvel.
A Mazda 6 nem rossz. A formavilágát még szoknom kell és belül is érdekes, de valóban, az összes japán közül a legeurópaibb. A Hondák és a Toyoták is nagyon idegenek. A többit meg hagyjuk is.
Ahogy írtad is, ez tényleg szubjektív. Az is igaz, hogy a belső nem sokban különbözik. Engem ezek a minden átgondolás nélkül középre bevágott tabletek zavarnak nagyon. Minél kevésbé ugorjon ki a térbe, zavar, ahogy tolakszik befelé.
Elhiszem, hogy jó, nyilván sokan okkal veszik. Ha lenne dizel scout, talán még el is gondolkodnék rajta. Én első körben úgy gondolom, megnézem mi lesz ha csak elsőkerekes a vas. Nem versenyezni akarok, nem kitaposni a padlót, csak ha a helyzet hozza, haladni. Na jó, néha elkap a lendület és akkor szoktam adni a mostaninak is. Ezért is kérdés, hogy kihasználnám-e a 190 lovat vagy bőven elég lenne a 150.
Ja, ha már márkahűség, én lehet az egész konszernt elhagyom majd, tele van a t*k*m a "konyhapultra odavágok két tabletet 'szt kész az autó" dizájnnal. A Passat B9 legalább annyira ellenszenves mint az O4, egyik sem lesz soha, a Superb4 a klímagombokkal egy leheletnyit jobb, de annak meg a vezető előtti műszerfal olyan mintha nem szóltak volna egymásnak a burkolatot és a műszerfalbetétet tervezők, hogy a mi a koncepció és a végén ezermester Janit bízták volna meg azzal, hogy faragja össze a kettőt. Sosem kedveltem sem a japánokat, sem a koreaiakat, de a Mazda konzervatív belterét kezdem egyre jobban felértékelni, látva a VW kínkeserves, izzadós trendinek látszási törekvéseit.
Nekem speciel jobban tetszik a B8 mint a Superb. Az tény, hogy a Superb3 a legszebb Superb, de nekem az már túl közel áll dizájnban az Octaviához.
Főleg a belseje az ami szerintem sokkal komolyabb a Passatnak, a Superb3 műszerfala hunyorítva megkülönböztethetetlen egy Octavia3-étól, amely egyébként funkcionálisan tökéletes, de miután 2014-gyel kezdődően már a hatodik O3 műszerfalát bámulom lankadatlan lelkesedéssel, ha már kategóriát váltok annak minden vonzatával, akkor nem akarom még hosszú évekig ugyanezt bámulni "találd meg a 3 különbséget" játék keretében.
Ez oké is, de nem gyorsulási versenyre akarok menni, csak hatékonyabban előzni vagy szimpatikus sebességgel haladni. Plusz ha jól sejtem, a használt 4x4-es vasnak is megvannak a maga kockázatai (az előző tulaj használati szokásainak okán).
Aki megrögzött 4x4 fan, azzal nehéz vitába szállni.
Nekem mondjuk sosem volt 4x4 autóm, de próbálni jó párat próbáltam, egy normális teljesítményű elsőkerekes autónál, pláne egy relatíve könnyebbnél már tökéletesen száraz, sima és tiszta aszfaltnál is problémás a teljesítmény átvitele amikor odalépsz neki, ha nem tökéletesen száraz, sima és tiszta az aszfalt, akkor ez a probléma hatványozottabban jelentkezik, és erre a 4x4 messze a legjobb megoldás. Hogy ez megéri-e az árát, a töblettömeget, a többletfogyasztást és a többlet karbantartási költségeket az nyilván kérdés, de ha senkinek nem érne meg egy forintot sem a jobb menetteljesítmény, akkor 1.6TDI-nél nagyobb dízel sem létezne.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a részletes választ! Én egy Octavia II-ből ülök át, amit szintén újonnan vettem 2008-ban. Itt a topikban is sokat írtam arról két éve, hogy egy nagy magyar márkaszervízben nem tudták megjavítani majdnem két hónapig az indítókulcs informatikai rendszerét, és adtak kölcsönbe egy új Octaviát egy utazáshoz, amivel egyébként ergonomiailag nem volt bajom, annyi problémám volt, hogy - nyilván, mert új - nagyon könnyű volt a kormány, nem is éreztem az utata, semmi ellenállása nem volt, de ez nyilván abból is adódik, hogy az én régi Octaviámnak meg idővel keményedik a kormánya. A mátrix fényszóró elképzeéhető, hogy jó, de egy olyan csomagban van, ami horrorisztikus összeg, és van benne egy csomó minden, ami nem kell nekem. Abban van a dinamikius irányjelző, 750e Ft. És amikor az ember kisakkozza egy autó árát (most elég jó, mert van ez a bevezető Joy csomag), akkor is kell még téli gumi lemezfelni, gyerekülés unokának, megnövekedett közelező, casco, második autónak parkolás, mert háztartásonként csak egy ingyenes, és millió olyan dolog, ahol csak repkednek a százezrek. Szóval ilyen 4-5-6-700e-s csomagokkal vigyáznom kell, ha a 8 szolgáltatásából 1 van, amit használni fogok. Mégegyszer köszönom a részletes választ!
A kérdés, hogy egérmozit akarsz-e szar navigációval a VD-n vagy normális navit középen? Nekem a Passatomban van gyári navi, egyszer kipróbáltam, előtte és utána csak a Waze megy középen. Minél nagyobb településen vagy annál elviselhetőbb, nálam kisvárosban semmilyen különbséget nem tesz a 6 méter széles, középen elválasztott utca és a 3 méter széles utcácska között, arról nem is beszélve, hogy a waze folyamatosan, napi szinten frissül, ez meg évente néhány alkalommal.
Gyári hangvezérlést sosem próbáltam, de az Android Autonak is vannak bizonyos hangvezérlés funkciói, a baj az, hogy magyarul nem megy, ami nem azért baj, mert külföldiül kell hozzá beszélni, hanem azért, mert magyar dolgokra (cím, podcast, zene) nem tudsz rákeresni. Viszont ha a waze van a képernyőn, annak működik a hangvezérlése onnan indítva, tehát a legfontosabb rész meg van oldva.
A kijelzők méretével kapcsolatban fogalmam sincs, de nekem a jóval kisebb kijelzőmön a waze a képernyőn gyakorlatilag pont ugyanakkora mint a céges O4-ben a sokkal nagyobb kijelzőn, köszönhetően annak, hogy az O4-nél a kijelző egy része a kapcsolópótlásnak van alárendelve, szóval nézd meg működés közben, hogy neked mi tetszik.
A dinamikus irányjelzőt személy szerint gyűlölöm, semmi jó nincs benne a majomparádén túl, de a mátrix fényszóró szerintem minden forintot megér, legalábbis ha sokat mész sötétben országúton.
Nem tudom, hogy milyen autóból ülsz át, de nézz meg másokat is, nekem az O4 ergonómiailag borzasztóan nem jön be, sok Octavia után nekem szóba sem jött. Megbízhatóság terén is egy nagy f0s volt a kezdeti időszakban, de ez ahogy olvasgatom mostanra már valamelyest normalizálódott - kérdés, hogy a FL modell hogyan muzsikál, elvben jobb kell legyen ilyen szempontból, gyakorlatilag meg meg kell nézni, hogy min spórolt a gyár a FL során, mert mindegyiknél kerültek elő meglepetések.
Kb. 4 (négy( százalékkal nagyobb az önsúlya a Superbnek, két ember az Octaviában nagyobb össztömeg mint egy ember a Superbben. Váltóáttétel szerintem teljesen ugyanaz, ha nem ugyanaz lenne, akkor ugyanannál a sebességnél és sebességfokozatnál más lenne a két autó fordulatszáma, de én pont ugyanarra a 2550-2600 körülire emlékszem DSG6-nál tempomat 140-nél.
16 év után ismét Octavia kombit fogok venni, újat. Ennyi idő után belefér:) Azonban azóta nagyon megváltozott a technológia, és a kérhető csomagok extrák kapcsán van kérdésem. Persze hónapok óta tervezem, olvasok utána, hogy mi micsoda, bemutatóvideókat nézek, nemzetközi fórumokat, és azért sok a pro és kontra érv, amiben nem látok tisztán, és ebben a csoportban bízom a legjobban. Másfél éve kaptam kölcsön egy hétre egy új Octaviát, ahol már Apple CarPlay volt, de alapmodell volt a kölcsönautó, nem volt teljes virtuális cockpit, csak középen.
Szóval az alapvető kérdéseim a következők. Érdemes-e Skoda Navi csomagot venni, vagy a Waze megfelelő? Nyilván megfelelő, csak pld nem tudom, hogy a központ kijelzőn, ami a körmány mögött van, ott megjelenik-e a navigáció, (ahogy a Skoda hivatalos navigáció), vagy csak a nagyképernyőn. Ha nem jelenik meg, akkor az probléma-e, mert nyilván jól néz ki a marketingfotókon, de nem tudom, hogy hol néz szívesebben az ember navigációt. A kormány mögött, vagy középen. A gyári navigáció ára nyilván horribilis, és a csomagban található egyéb dolgok, mint hangvezéslés, webrádió engem nem érdekel. A másik az, hogy a navigációs csomag 13 colos kijelzővel lenne, gyárilag 10 colos. Nem tudom, hogy az elég-e. Én első körben úgy érzem, hogy a 10 feletti idegesítően nagy, de lehet, hogy olyan funkciók vannak, amikhez jó a nagyobb, de az is lehet, hogy csak a nagy tabletmániásoknak egy jó marketingfogás. Ebben is kéne tanács. Azonkívül van eg a Light csomag, ahol adaptív fényszóró van (elég idegesító volt a videóbemutató, hogy ugrál ide oda, kanyarodófény, stb, és ez egy borzalmas drága csomag, és fogalmam nincs, szükségem van-e ezekre. (Dinamikus irányjelzőre sincs szükségem, öreg vagyok már a menőséghez. Nem tudom, hogy azon kívül van-e más funkciója.) Előre is köszönök minden segítő választ az új octaviákat nálam jobban ismerőktől!
Ha a Superb is szóba jön, akkor esetleg a Passat B8-at is érdemes a radarra venni, döbbenetesen nagy a választék és most nagyon lent vannak pont emiatt az árak. Műszakilag ugyanaz mint a Superb3, minden más szubjektív.
Hótt egyszerű paraszt megoldás: szivargyújtóba dugható alis feszmérő, vagy ami még jobb (hasznosabb), olyan USB töltő ugyanide, ami feszültséget is mutat. Azonnal látszik a feszülségen, hogy tölt-e a generátor, járó motor mellett 12-vel kezdődő számot nem láthatsz. Nem tudom, hogy a töltésellenőrző lámpa hány voltnál villan fel, de ez arra is jó, hogy ha nincs töltés akkor látod, hogy mikor kell gondolkozni a félreálláson.
Ez a gyenge/nem gyenge nagyon relatív. Legegyszerűbb, ha elosztod a teljesítményt azzal a tömeggel, amennyi az autód jellemzően lesz veled és a cuccaiddal együtt (ha öten mentek vele agyig pakolva, akkor azzal a tömeggel). Valahol 10kg/LE-ig szerintem normálisan mozog egy autó, persze ez is relatív, viszont egy jól megpakolt 1.4 16V O2-nél 20kg felett lesz ez a szám, az már azért nem nevezhető dinamikusnak. Nekem egyébként nagyobb bajom ezekkel a motorokkal, hogy pályatempóban 4000 felett forognak és így elég hangosak, szemben mondjuk egy 1.2-1.4 TSI 2600 körüli fordulatával.
De mindezekkel együtt lehet élni, ha szűk a büdzsé.
Miután az említett szórásban 20+ éves autók is vannak, nehéz mit mondani a hibákra, ebben a korban bármi lehet, meg kell venni azt, aminek az előélete a legtutibb. Igazán ordító és drága típushiba nincs, az első sárvédő alja a kerék mögött ebben a korban már szívesen korrodál, az ablakemelők-ajtózárak-kábelátvezetések pontosan ugyanúgy hajlamosak meghibásodni mint a konszern összes többi kortárs autójában, ill. egyes 1.6-osok hajlamosak az olajfogyasztásra. De 20 év körüli kocsiból ez utóbbi bármire igaz lehet.
Az első okostelefonom is 9600 bps-es volt. Sőt, nem is a telefonom, mert ugyanazzal a Pannonnál 14400-zal lehetett netezni, csak Westel már nem ölt pénzt a dial-upba, mert akkor már küszöbön volt a csomagkapcsolt adat. De ennek ellenére elképesztő volt az előző évezredben, hogy a zsebemben az internet, az e-mail...
O3-O4-esnek van olyan modellje, aminek a teljesítmény/tömeg aránya elég nagy.
Ezek mostanában nagyon drága autók. Ha van 4x4-es változat, akkor érdemes megvenni- mert az autó súlyeloszlása is egyenletesebb lesz. Megéri a felárat, hamár ki van nyitva a pénztárca.
Az új Haldex diffik műszaki ékszerek. Nagyon tartósak és proaktívak. Csak továbbra sem szabad a kanyarba fékezni, mert kikapcsolja a rendszer a hajtást.:)
Tényleg nem érdemes megvenni, ha nem kell szokat pályázni, a vársosi forgalomba cipel egy csomó plusz súlyt a kocsi, pluszban nem szereti a Haldex, ha sokat rángatják.
A Skoda nagyon rég gyárt Haldex 4x4-es autókat és mindig volt piaca, pl. az északi országokban.
Az első az O1-es 1.9 TDI 130lovas még a rotációs szivattyúval- kézi váltóval, Haldex 2-es diffivel, azok voltak talán a legjobb Skodák.
Sr1 korábban többször leírta, miért jó a 4x4, de nekem a városban, és az én vezetési stílusomban nehezen elképzelhető, hogy valójában szükségem lenne rá. Persze, ha akkora teljesítményű autóm lenne, ami igényli az összkereket a gyorsuláshoz...:)
Azt nem tudom. Aki megrögzött 4x4 fan, azzal nehéz vitába szállni. Nekem sose volt négykerekes vasam, a sógorom meg meg van veszve érte. Igazából szükségem sincs rá.
Ha a hardy tárcsa eredeti gyári, akkor rendbe van, de ha leveszik a kardánt, akkor lehet, hogy a két keresztet is cserélni kell.
A többihez nem tudok hozzászólni.
A BMM motornál a kenés problémás szokott lenni (felfúrt 1.9PD, 8 szelepes). Mérjenek olajnyomást és nézzék meg az olaszívattyút is. Cseréltem 2008-as Scoutnál motort, kb. 380e km futásnál, az olajszívattyű volt a ludas, ami egyszer már ki volt cserélve.
Ez is felmerült - már hogy ugyanaz a 150 lovas motor van mindkettőben. Ráadásul elég jó áron találni O3 FL változatot, ami még a keretet se merítené ki. Amúgy meg bizgeti a fantáziámat a Superb. A fiam teljesen rá van akadva. :-)
A parkolóba rakott Octavia vs. Superb durván 1.3M különbséggel érhetőek el. Ez még hajlandó lennék rászánni.
Mondjuk nálunk mindenki használja, egyedül is, családdal is. Megyünk minden nap.
Ami zavarna, az pl, hogy Pesten mennyire akadályoz a mérete a parkolásban. Néha az Octavia alig fér el.
És ami röhejes, de vagy fehér vagy fekete legyen. Ilyen meg egyelőre nem nagyon akar lenni. Volt egy feka, a héten vitték el.
Néztem O4-et is, de ahhoz képet, hogy 3-4 évesek, ~100e km van bennük. Nekem ezekkel már fenntartásaim vannak.
150 Le-sek az Octaviák is, de a Superb nagyobb és nehezebb.
Én biztos, hogy a 190-est választanám (nekem 150 Le-s Octim van), főleg, ha szeretsz haladni. De ki kell próbálni mindkettőt. Kíváncsi leszek, mit választasz...
A Superbek nekem mindig is tetszettek a 2-es kivételével, de 90%-ban egyedül vagyok a kocsiban, meg a szállított csomagok, így nem volt reális választás az Octavia helyett legalább másfélszeres árért.
Ráadásul újként tele voltak olyan kihagyhatatlan extrákkal, amitől lábrázást kapok. Az O3 FL ilyen szempontból pont jó választás volt, még pont nincsenek benne azok marhaságok, amik a 4-esben már széria felszereltségek.
Jaja, valamelyik teszten olvastam, hogy a Superb igazi konkurenciája az Octavia, mert a hely abban is bőven több, mint egyéb kategóriatársak esetében és bőven elég a használathoz.
Nem tudom, igazából baromira kíváncsi vagyok, a héten elmegyek, megnézek legalább kettőt. Egy cimborám azt mondja, hogy kell a 190, én meg úgy vagyok vele, hogy ahhoz a batárhoz elég a 150 is. Mondjuk pályán szeretek haladni. Tegnap Vályi tesztjét néztem meg, abban a 150 is elegendőnek tűnt.
Amúgy megnéztem, hogy átírás, illeték meg ugye gépj. adó kb. mennyi. Nincs nagy különbség, de összességében pofátlan összegek. Figyelembe véve, hogy egyébként mennyi adót fizetek én is.
A pukkanas valószínűleg a rosszul beállított műszer miatt volt.
Bebikázásnál van jelentősége annak, hogy az indító kábel negatív saruja a motor fémes részéhez legyen csatlakoztatva, de számos autónál konkrét kijelölt kapocsvég is ki van alakítva a bikázáshoz.
Bár a mai korszerű autóknál nem javallott a klasszikus bikázás a rengeteg fedélzeti elektronika miatt
Megnéztem a kis füzetben és egészen pontosan 89e km volt a gyertyákban. Mindegy, ettől függetlenül hiba nélkül működtek.
----
Sajnos a hahu-n elvitték mindhárom vasat, amit kinéztem - az enyémet azóta sem sikerült eladni - és most elkezdtem Superbeket nézegetni. Többe kerül, az tény és a hely is nagyobb benne. Mióta ismerősök nyomják, hogy dízelt vegyek, azóta egészen rákattantam a témára és van 150 és 190 lovas is. Szóval most már nem csak az a dilemma, hogy Octavia vagy Superb, hanem, hogy ott is melyik. Végképp nem szeretném, hogy fellengzősen hangozzék az egész, de most talán beleférne a váltás, viszont nem tudom ad e annyival többet?
Csak mert egyszer valamit mérni akartam, a 2 akkusaru volt a célpont, és egy pukkanással reagált. :) Utána mondták, egyik akkusaru és a kasztni lett volna a jó választás. :)
Ennyire hülye vagyok hozzá, azért kérdezek inkább vissza.
Multiméterrel milyen módban, és a két érintkezőt hova téve lehet megnézni, hogy a generátor tölt-e? Hazaérkezés előtt 500 m-rel bedobta a műszerfalra a töltés hibát (rendes volt :) , bár tudom, hogy még jó darabig elmegy akkuról, de mégis), nyilván megnézem majd a generátor szíjat, de ha nem az szakadt el, akkor mérnem kellene. Plusz előtte a bizti az akku tetején, ha jól emlékszem.
Én a múltkor benéztem és kiderült, hogy 62e van a gyertyákban (mindenre figyeltem, de ez valahogy így járt). Semmi különös nem volt észrevehető a működésben. Mondjuk ez a 125nek a fele... :-)
Nekem meg kérdés nélkül cserélték a gyönyörű gyertyákat 35000-nél, mert a négyéves szerviz előírta... Ha már kifizettem, el is kértem őket, odaadtam az ismerős autószerelőnek, próbálni még jó lesz.
Amúgy szívesen látunk itt a topikon. Itt jó csapat van, jókat lehet dumálni Octaviáról és másról is, szerintem ne akadj fenn egy félreértésen, inkább lendülj túl rajta.
Az is segített volna, ha azzal kezded a hozzászólást: "Most vettem egy Octaviát 125e kilométerrel." Tudod, az előzmény, ami itt releváns is lett volna...
Nem tudom neked minek tűnik, de kívülről nézve: a kérdésedre valaki szolidan megjegyezte, hogy talán nem volt minden oké az előéletével, erre te de facto elküldted a 'csába, csak mert nem konkrétan és kizárólag a kérdésedre válaszolt, mint egy rendes support.
"1,4 TSI 140 lovas turbóbenzines motort valaki tisztíttatta már dióhéjas megoldással? Vagy már itt a kokszolódás nem annyira releváns probléma? Gyertyacserekor a gyertyák koromfeketék voltak. Mondjuk volt bennük 125e km."
Ebből nem sok minden derül ki. Számomra, meg sokak számára legfeljebb az, hogy valaki(k) eddig annyira "gondosan tartotta karban" a kocsit, hogy 125.000km után lettek kicserélve a gyújtógyertyák. Innentől kezdve bármi lehet, meg az ellenkezője is. Tehát, egy releváns válaszhoz kellene még pár alapvető információ, mert az 1,4TSI motorokból azért van pár változat a forgalomban. Szóval:
- Mikori évjárat a kocsi?
- Esetleg a motor kódja?
- Mennyi km van a kocsiban?
- Jellemzően eddig hogyan használták többet, városi, rövid utakra, vagy inkább országút/autópálya? (Ha lehet tudni...)
- Tudjuk, hogy az olajcsere szervizek milyen gyakoriak voltak? (Naiv kérdés a 125ezres gyertyák után, de mégis...)
Egyébként a szívó szelepek kokszosodása nem csak a VAG csoport TSI motorjaira jellemző, hanem minden közvetlen befecskendezést használó motorrra, kezdve a Mitsubishi Carisma 1,8GDI motorjával a sort. (Atya világ, de rég volt, emlékszik még valaki erre?) Csak ugye ezek tűnnek fel, mert a többi gyártó hasonló motorjaiból összesen nem adtak el idehaza annyit, mint a TSI-kből.
Vagyis igen, elvileg lehetséges, hogy a motor már kérne egy ilyen tisztítást. De! Tekintve, hogy a gyertyák 60.000km helyett 125.000km-t voltak a motorban, így nem biztos, hogy ez a legfőbb gond a kocsival! Amúgy szegény még megy rendesen? Húz, nem füstöl, nem fogyaszt sokat?
A fentiek miatt írtam - lehet, hogy kissé pikírt volt a megfogalmazás, bocsánat! - hogy előbb el kellene vinni a kocsit egy rendes szervizbe, ahol értenek a tipushoz, és alaposan átnézni. Ez márkaszerviz is lehet - most sokan felszisszennek, de van rendes, becsületes márkaszerviz is, nem csak PoHu - ott legalább meg tudják nézni a kocsi történetét is, ha van neki.
Februárban lesz műszaki. Azaz nem lesz, mert szinte kizárt, hogy átmenjen. Mi az az összeg, amiért egy vélhetően korrekt ajánlat az autó? Mindenképpen benzines. Törekszem a minimális elektronikára. Az sem érdekel, ha tekerős az ablak. Egyetlen extraként a klímát szeretném.
Tudunk valamit a kocsi előéletéről? Egyáltalán, mikori évjárat?
Az OK, hogy időgép nem volt Nálad, amikor megvetted, de a bejegyzésedből az derült, ki, hogy eddig 125ezer alatt nem nyúltak a gyertyákhoz, innen kezdve meg bármi lehet, és az ellenkezője is...
Mielőtt bármihez is kezdenénk, át kellene nézi. Vagy tudni a kocsiról valamivel többet tudni.
Állapot, és pénz függő. Az I. generációs Octavia még a IV-es Golf-fal rokon, a II. generációs már az V. Golf-fal. Utóbbi utastere a hátsó sorban tágasabb, ergo jobb is.
Nem tudjuk, mennyi a keret?
Mindkettőnél van egy kaszni probléma, ami a kor összes VAG csoportos kocsijára jellemző, erre figyelni kell! Az első sárvédő, és a doblemez műanyag burkolata között, hátul és alul, a küszöb felől meg tud ülni a kosz, a sár. Ha nincs kitisztítva rendszeresen, akkor ott tud rozsdásodni, ha elhanyagolják, akkor a küszöb is mehet vele.
Egyébként csak az általános dolgokra kell figyelni. Az I. generáció már azért nagyon idős, a tetőkárpit hajlamos lehet lógni, mert a szövet mögötti szivacsréteget megeszi az idő.
Nekem OI-ből volt 1.4 16V BCA 75LE-s motorom. Valóban nem egy erőgép, de városban vállalható és autópályán is tudta tartani a tempot. Én ha jól emlékszem 140km/h körüli tempóval pályáztam vele. Szerintem igazából országútra kevés ez a motor, mert ott előzésnél minden LE jól tud jönni. Amennyire emlékszem az 1.6 MPi-t sem mondták sokkal erősebbnek, mert ott - talán - a vált áttételezése miatt nem igazán jön ki a +25 LE.
Persze az is kérdés milyen autód volt előtte. Én 55LE-s Feliciából ültem át a 75 LE-es Octáviába és nyilván így ahoz viszonyítottam. Ha most kellene az 1.2 TSI-ből visszaülnöm egy 1.4 16V-be, akkor nyilván máshogy nyilatkoznék.
1,4 TSI 140 lovas turbóbenzines motort valaki tisztíttatta már dióhéjas megoldással? Vagy már itt a kokszolódás nem annyira releváns probléma? Gyertyacserekor a gyertyák koromfeketék voltak. Mondjuk volt bennük 125e km.
1.4 BCA motoros II Octaviaban cseréltem üzemanyagszűrőt.
Még a gyári, majd húszéves szűrő volt benne, csere után vetem észre, hogy ebben a gyári szűrőben van valami nyomásszabályzó, amit beleraktam abban viszont nincs (HENGST FILTERH280WK).
Leálltam vele a rámpáról kb. 1percet járt a motor hibátlanul, azóta nem mentem vele.
Használható ezzel a szűrővel is, vagy cseréljem le ismét olyanra, amiben van nyomásszabályzó mert károsodhat valami?
Alapvetően Airbag cartársnak, de mindenkinak, akit érint:
A szervizben azt mondták, hogy a Skodánál megfejtették az inaktív asszisztens rendszer random hibadobálgatását. A hibát állítólag a kormány okozta, és annak cseréjével (gondolom, módosítottal) lehet orvosolni. Akit érint, kezdje verni az asztalt a kormánycseréért.
Nekem is itt áll a nem tudom hány tekercs ilyen-olyan spéci 'lágy' ón, amik már gyantával sem működnek, csak savval vagy folyasztóval. Ha mondjuk vmi leszakadt usb csati környékét kell javítani átkötéssel, simán eltörik vagy felpattan a forrasztás, miközben xarrá van áztatva. Vagy elemeli a drótot miközben kihűl. A fele kínai, de a többi drága pénzen vett sem sokkal jobb. Úgyhogy ha olykor véletlenül találok fater készletéből egy negyvenéves, akár öt-tíz centi hosszú gyantás cinmaradékot, az szinte örömünnep.
Meg van vele még egy gond! Ahhoz, hogy rendesen "fusson el" a forrasztandó felületen, mindenféle folyasztószerekre van szükség. Ezek vegyszerek,és nem valami környezetbarát valamik. Ennek összes következményeivel együtt. A hagyományos forrasztóónban fenyőgyanta van, az természetes anyag.
Minden valamirevaló műszerész tudja, hogy az ólmozatlan ón csak parasztvakítás, és rendkívül szarul lehet vele forrasztani, nem folyik meg rendesen, a létrehozott forrasztás rideg és törékeny lesz.
Én betáraztam otthon frankó ólmos ónból, van vagy 4 kiló fél kilós tekercsekből, mert már nem nagyon lehet kapni.
A ..store-ban még azért van Stannol, de már nem piros a gurigája, hanem kék, mert újrahasznosított műanyagból van.
Mitől környezetkímélő? Attól, hogy 50°C-kal magasabb hőmérsékletre kell állítani a forrasztó állomásokat, gépeket?
Nalam a műhelyben van 3 kisebb állomás, ebből kettő 60W, és egy 80W-os, itt nem nagyon sokkal több az energia fogyasztás. De egy nagyüzemben, ahol a forrasztó gépek, automaták napi 24h-ban kW-s nagyságrendben üzemelnek...
Nesze neked széndioxid kibocsájtás!
Elmebetegek!
A hagyományos forrasztóónok ólomtartalma akkor káros az egészségre, meg a környezetre, ha megeszi valaki. Kicsít rágós, meg ízetlen, de lehet próbálkozni tőle...
A környezetkímélő ólommentes forrasztástechnika mögé bújtatott tervezett elavulás. Szerintem még jól jártál, hogy így javítható volt, mert ha a kommunikációért felelős cél mikrochip halt volna meg, akkor nagy eséllyel javíthatalan lett volna.
A problémámra a megoldás a következő volt: A műszerfalkijelzők mögött lévő panel forrasztási pontjait kellett egyesével felmelegíteni, majd visszahült. Ezt követően az autóba visszaszerelve működött minden.
Sajnos nem tudom látatlanban, hogy milyen a gázrendszered, nekem anno konszernautóban olyan volt, aminek saját vízhőfokmérője volt ÉS tudtam gázzal "kényszerindítani" az autót (bármilyen vízhőfoknál). Ha a tiédnél is ez a helyzet, akkor meleg motornál gázzal kényszerindítva máris kiderül, hogy a gond érinti-e a gázüzemet. Ha nem, akkor leszűkül a kör az üzemanyag-levegő keverékre, ami - ha melegüzemben semmilyen probléma nincs - tipikusan rossz szenzoradatok alapján tud nem megfelelő lenni.
Segítséget szeretnék kérni, hogy a lenti problémára mi lehet a megoldás. Az alany egy 2005 Octavia II 1.4 16v Benzin-Gázos autó.
Az utóbbi majd 1évben de az elmúlt 1hónapban ebben a nagy melegben csak sokadik (3.-6.) indításra indul az autó.
Ha beindul 3másodpercig tökéletesen jár majd elkezd dadogni, kihagy pár henger, esik kel a motor, gázadásra kisimul bár néha belefullad.
Ha ilyenkor leállítom és újraindítom (igaz van hogy csak a 3. alkalomra) de elkezd hibátlanul működni a motor, beáll 700-800 alapjáratra és működik mintha mi sem történt volna.
Amit megfigyeltem hogy ha pl. leállítás után, még nem kihűlt motorral újra elindulnék (a víz még 60-70 fok körüli) indítás után egy darabig 1200 fordulaton jár a motor, pedig kint 40fok a motor meg még forró.
Miután elmúltak az indítás utáni problémák, hibátlanul teszi a dolgát benzinnel és gázzal is, akár száz kilométereken keresztül nem fullad nem dadog be "jól" gyorsul stb. tehát működik rendesen.
Kérlek adjatok tippeket merre keresgéljek, mi lehet a probléma.
Én ebben nem tudok segíteni, mert Kormi Kandúrban még nem voltak ilyen úri huncutságok, most meg Hópihe benzines, vagyis nem kellett/kell ilyennel foglalkoznom.
Ha összedobok az olcsoprostik pont hu weboldalon egy "tizenhat éves szűzlány alkalmi partnert keres" profilt egy frissen szabadult hetvenéves, HIV pozitív faszi mögé, az szerinted releváns információ lesz, vagy átbaxós reklám?
Szóval Mk4 tulajok, kinek mi a tapasztalata futóművel kapcsolatban?
Tulaj nem vagyok, és sok-sok Octavia után nem is leszek, de nekem sem tetszik a futóműve annak, amivel járni szoktam (ez sem DCC-s). Nem tudom megfogalmazni pontosan amit érzek, de mindig van benne valami váratlan bizonytalanság.
A héten vettem egy új autót egy 4-s Octaviát 2.0 Tdi. Tetszik az autó bár van pár fura dolog benne. Viszont ami nagyon zavaró az a futómű! Nem DCC-s tehát nincs benne adaptív lengéscsillapító. Viszont annyira alul van csillapítva a futómű -főleg elől- hogy az botrány. Tükörsima aszfalton csak annyit venni észre, hogy már-már hydros citroenes lágysággal ring az úton, viszont amint rosszabb lesz az út minősége az autó úgy elkezd imbolyogni hullámozni, mintha nem is lennének gátlók alatta. Libeg lobog össze vissza és bár fura módon nem esik le az útról, de borzasztóan fura ez az érzés. Érdekes, hogy kanyarban viszont ha már egyszer beül az autó akkor onnantól már rendben van, csak korrigálni ne kelljen. Megnyomkodtam álló helyzetben az autót, legalább 3-at rúgózik a lenyomás után. Ha nem tudnám hogy új autó én erre simán rámodanám hogy kukák a gátlók.
Szóval Mk4 tulajok, kinek mi a tapasztalata futóművel kapcsolatban?
Nekem 3 hete adták vissza a kocsimat, VW kirendeltség- Kolozsvár, casco, mindent ők intéztek. Én egyszer kellett bemenjek aláírni a papírokat. Ez már a harmadik eset, 6 éves autó, volt egy szélvédő csere és egy hátsó lökháritó csere is.
Csak a jobb első sarka sérült. Futóművel nem volt baj. Egy 1.2 méter magas fém kukát ütöttem el, ami zöldövezetbe volt beszerelve egy kis beton alappal. Elrepült. Lassan mentem, talán 15km/h-val. A kocsi fehér metalizált, az első maszk és a jobb sárvédő volt festve. A sárvédő aluminmium, a maszk műanyag- mindkettőt cserélték.
7 hetet tartották a kocsit a szervízbe (sok autó várt javításra, legalább 40 db). 49 alkatrész volt a számlán, kétszer kellett elküldeni jóváhagyásra a biztosítónak a listát, egyszer - az előzestes hibafelvételnél, másdoszor a szétszedés után. Érdeklődd meg, hogy hány sérült autó van az udvaron. A javítás 5 munkanap volt.
ettől rettegek én is. egy fórumon kaptam tippet a porsche győrre, ahol állítólag díjnyertes fényező dolgozik, csak oda nyilván saját költségen kellene elvitetnem a kocsit. mivel potenciálisan sérülhetett a futómű is, saját lábon aligha mehet oda, szóval nehéz helyzet. amúgy szerintem a gyári technológia is az, hogy korrigálni kell(ene) a festékkeverésnél, de nagyon sok helyen csesznek rá
baromi idegesítő tényleg :( tippeket köszi, elemzem még a lehetőségeket
Most hiretelen a hétvégén nekem kellene egy picit dolgoznom Hópihével. Tud valaki egy videót, vagy tanácsot adni, hogyan lehet kivenni az utastéri pollenszűrőt egy 2014-es III. generációs Octaviából? Kétzónás digi klíma.
Uh, sajnálom. Csak remélni tudom, hogy nem jártok úgy, mint ahogy mi a céges kocsikkal mindig. 2+ éves autó fényeztetve márkaszervizben, állítólag “gyári” festékkel, és a frissen pingált elem mindig sötétebb lesz. Messziről látszik az eltérés, pl. “ordít” egy újrafényezett sárvédő a többi elem mellett. Ezüstmetál autók, talán 8E8 a gyári színkód. Ez tizenéve probléma, nekem is volt ilyen pl. még a Golf 5-nél. Pár év, és kicsit csökken a kontraszt, de sose lesz ugyanolyan. Anno rákérdeztem, a magyarázat ez volt: a gyári fényezés fakul, ők meg rámennek az új festékkel, és ilyen lesz, nem tudnak mit csinálni…
Amúgy ma nekem se adta meg a jobbkezet egy suttyó a rom kis szarjával, de résen, és okosabb is voltam.
sajnálom, hogy lezúzták a kocsitokat.
Ha alá tudjátok támasztani, hogy munkához kell az autó, akkor a Schillernél lehet az elkövető KGFB-re lehet csereautót kérni, valami napi 2500-at kellett csak kifizetni, mert addig nem a saját kocsidat amortizáltad.
Ha kell, tudok kontaktot is adni a mi ügyintézőnkhöz, akkor írj egy mailt a publikus címemere.
itt is megkérdezem, hogy ismer valaki olyan megbízható (márka)szervizt, ahol egy nem saját hibás baleset után ugyanolyan színű lesz az arteonunk, mint tegnapelőtt? :( sajnos tegnap este, amikor a feleségem jött haza, egy hölgy úgy gondolta, hogy kiugrik a benzinkúthoz, csakhogy akkor az arteon már mellette volt. elismerte meg voltak rendőrök is, de ettől még a kocsi teljes bal oldala tropa (mindkét ajtó is sérült), sajnos jó eséllyel a futómű is kapott
Az enyém nem volt olyan rossz padlógázas adásszünet tekintetében, de ezt már kiveséztük. Utolsó szervizen csináltak vele valamit, mert egész jó lett.
Mellesleg az új O4 ugyanúgy 2.0 TSI + DQ381 DSG-vel kb. fél literrel kevesebbet zabál, pályán (150) pl. 8 helyett 7,5. És ebben pluszban ott a 4x4. A hirtelen padlógáz meg kb. fixen 1 mp késlekedés, mire megindul. Legalább tervezhető, nem random. A városi araszolásnál meg nincs bakkecskézés gázadásra és -elvételre. Utóbbinál szépen hagyja kigurulni az autót, nincs az erőszakos motorfék, meg a túl késői “kikuplungolás”, mielőtt megállna az autó. Minimum szoftveresen alkottak valamit… A kisebb fogyasztás simán lehet a jobb légellenállás miatt is, gondolom. Amiben az új más még, hogy D-ben is vitorlázik néha, azaz lassulás közben leejti alapjáratra a fordulatszámot.
A V6-os hibrid megvásárlása után elovastam néhány doksit a benzines rsz kapcsolatosan, hiszen az a motor városban csak hidegeüzembe működik. Néha bekapcsol egy rövid időre. Jaj...
Én folyamatosan figyeltem az olaj hőmérsékletét, betettem S-be a valtót, hogy kapcsoljon be a motor és legalább 15 percet működjön folyamatosan, de egy normál user erre nem figyel oda.
14liter volt az átlagfogyasztás és városban (25 liter) talán számmotevő a károsanyag kibocsájtása.
A benzines motor termikus hatásfoka kisebb, mind a dízelé, így a kipufi gáz hőmérséklete is magasabb és a direkt befegykendezés miatt sok NOX-ot termel, de csak asszem csak részterhelésen.
Szerintem a V6-nak van dif. nyomásszenzora és képes a regenerálni is. Ha nem járnak sokat résztehelésen, akkor nem fog soha regenerálni.
Csakhogy, ha nem neki való olajat kap és valamiért fogyasztja is, akkor el is tőmődhet.
A újabb turbó benzines Daciának van lámpa a műszerfalán, ami jelez, hogy regenerálni kell. A használati azt írja, hogy ilyen ezetben folyamatosan magas fodrulaton kell tartani, legalább 20 percet.
Tekintettel arra, hogy az immobilizert már az O1-nél is a műszerfalbetét vezérelte, ez a Skodánál lassan 30 éve biztosan így van. Lehet, hogy már a Felicia is ilyen volt.
(M)Ákos/sr1 köszi. Én sem érzem a gpf működését a mindennapokban, és a user manual sem szól róla egy szót sem (vagy nem találtam benne). Ezek szerint működik, aztán vagy tele lesz egyszer, vagy nem :) Mibe is került volna a menüben egy opció, hogy lássa az ember hogy áll, vagy akár indíthasson egy regenerálást (mindegy, hogy benzi vagy diesel..)
Mostanában raktam le az előző 2.0 TSI + DSG-t (2019) 165e km-rel. Az már GPF-es, pont semmit se vettem észre belőle. Emelt alapjárat biztos nem volt. Elfelejtettem diaggal megnézni a telítettséget, ha egyáltalán lehet. Utána kéne olvasni a működésének, én se tudom.
Héhahó… a hamut (ash) kell nézegetni, azaz annak van értelme. Azt már nem tudja elégetni, folyamatosan gyűlik. Azzal tök jól állsz, 80 gramm az elméleti plafon. Nekünk ez volt már határon 210e km körül a taposott autókkal.
A korom (soot) folyamatosan változik, azt égeti el regeneráskor.
A hamu döntő többsége a motorolajból van, de az oda is van írva neked. Nálunk 2-3 liter fogyott / 30e km.
Nekem volt 186le (cuna) diesel, 200e km-nél 80%-on volt a dpf. A végén már sokat városoztam, és kb. 180-200km-enként regenerált legalább, egyebek mellett ezért is adtam el. Figyeltem mindig, hogy lefusson a ciklus, elegem volt belőle, hogy autóznom kell még úgy, hogy már odaértem volna valahova...
Más: 2.0 TSI-nél (dnua, 272le) alkalmazott benzines GPF (asszem ez a neve) részecskeszűrővel van valakinek gyakorlati tapasztalata? Észlelhető ha ez regenerál, vagy egyáltalán ott van ilyesmi?
O3 2.0 crtdi Scout 150lovas. 2015-ös. A tegnap megtankoltam, 135e km a futása. A feleségem használja, minden nap kb. 25-30 km jár vele, de ebből kb. a fele város. Az első 90e km-ben nagyon hosszú útakra is használtuk.
A tankolás után látom, hogy az alapjárat 1000 és a start-stopp nem működik. Soha nem néztem diaggal a rsz, mert nekem nincs ilyen eszközöm.
Amikor olajat cserélnek megnézik, de még nem szóltak, hogy baj lenne vele.
Kimentem vele közútra és az olajat felmegítettem 108 fokra. Kellett vagy 25 perc folyamatos 100km/h, ameddig regenerált és visszaállt az alapjárat 700-ra.
Az enyém 2016os, szerintem 300ig sem ér el újbóli regenerálásig, igaz mostanság városban használom. Erőben nem érzem, hogy gyengébb lenne, húz mint a villanymozdony.
Most megnézem meddig bírja. Az előző reginél 100%ról 24% ra tudta levinni és 40 km után már 35% on van. Kicsit a nyaralás miatt parázok mert messzire megyünk és nyílván ott történnek váratlan dolgok
Szerintem bőven ráérsz még vele. Kollégákkal ilyen 2014-es O3-at használtunk. Diaggal néztem többször, a vége az lett, hogy nekünk 210e km körül volt majdnem teljesen tele hamuval a DPF. Lámpa még nem volt, de elvittük Debrecenbe a Molnár Carosserie szervizbe. Valószínűleg tisztességes munkát végeztek, előtte-utána nyomásmérési jegyzőkönyvet is kaptunk. Kolléga még 70e km-t ment tisztítás után, és diaggal nézve ugyanolyan ütemben kezdett telni a DPF, mint gyári állapotában, azaz 1/3-ig volt akkor. Gyakoribb regenerálást mi nem vettünk észre. Nekem 190-200e km környékén tűnt fel, mint ha elkóborolt volna néhány lovacska a 150-ből. Tisztítás után öblösebb lett a motorhang, és visszajöttek a hiányzó lovak. Mivel ezek taposott, autópályás kocsik voltak (7 literes fogyasztáshoz kell a nagy lábméret), valószínűleg nekünk azért lett tele előbb, mint neked.
Hibakódolvasó egy hibát jelzett, hogy a műszerfal nem kommunikál. Kiszedtük a műszerfalat, a villamossági szerelő beméri. Köszönöm az eddigi segítséget. Írok ha meglesz a probléma.
2008-as kettes octaviánk is produkált ilyet,bár ő be sem indult. A szerelő kiszedte,Bp javították kb30000ft,,-ért,azóta jó. Az új müszerfal brutál drága lett volna.
Segétségre lenne szükségem. Skoda Octavia 1.4 TSI 2009-es autóm indításakor a kulcs elfordul de a műszerfalon gyújtáskor nem világít semmi visszajelző lámpa. Tök sötét az egész műszerfal. Majd beindul a motor, ami 1-2 másodpmerc után leáll. A műszerfal végig sötét marad. Gázadásra az 1-2 másodperces idő alatt felpörög a motor de úgy is leáll. Az akksin a sarukat letisztítottam, 12,4V-ot mutat az akksi. A menetfény világít indításkor. Mi lehet a probléma szerintetek? Köszi előre is.
Szerencsére teljesen jól működik. Ez egy Columbus, az autó meg pár hetes. Max. induláskor van egy minimális akadozása, de egyébként ”folyékony”: https://youtu.be/IF9Y5YLbiSs?si=Bsfq8s7RfM71XtGe
Előtte a 2014-es O3 Amundsen szintén szaggatás-mentes volt, persze a grafikája is gagyibb volt. De legalább nem gondolták túl a szoftvert a hardverhez képest, mint az O3 FL-ben.
Az autó összességében mindenképpen jobb, mint az O3. Elsősorban a menet- és motorzaj csökkent drasztikusan, ezek nekem (sok autópályával) rengeteget számítanak. Az utolsó O3 is 2.0 TSI volt, annak az én fülemnek kissé kellemetlen volt a hangja az utastérben, ha padlón volt a pedál. Az újnak meg olyan jól le van tompítva, hogy csak kellemes búgás hallatszik be. Egyébként az újhoz rendeltem valami “csendesítő” csomagot, ha jól emlékszem, vastagabb első oldalüvegezés volt odaírva hozzá. Apropó, a szélzaj is sokkal kisebb, nagy esőben látszik is, hogy kisebb a turbulencia a külső visszapillantók körül. Ha már eső, akkor végre van vízelvezető a szélvédő két oldalán, és nem az van, hogy kanyarban/fékezéskor “öngyilkosság” szélvédőt mosni, mert ráfolyik a víz az oldalablakra. És a szélvédő mosót is sikerült úgy megcsinálni, hogy nem küldi tele az ablak alját, aztán folydogál felfelé sokáig. Persze van, ami nem tetszik, pl. az első/középső légbefúvók a “tablet” alatt. Akárhogy trükközök, fújja a hideget a jobb csuklóm környékére, minél melegebb idő van, annál kellemetlenebb. Vagy a krómgenyó csík az ajtó felső részén, ami fixen a szemembe csillog minden reggel, amikor Kelet felé megyek. Mivel kb. 400e km-t ültem 2 db O3-ban, jól esik a szememnek, hogy átfaragták a belső teret, és frissebb lett, más anyagok/textúrák használatával.
Nekem az 1.9 pdtdi Jettámnál volt hasonló jellegű gondom. Pályán sokszor dobta a checklámpát és átment vészüzembe. Annál a katalizátor volt eltömődve. Sajnos csak kiheréléssel lehetett megoldani, de utána nem dobta többet a hibakódot. Mondjuk nekem eléggé rángatott kis fordulaton dombnak felfele és menni sem nagyon akart. Annak BKC volt a motorkódja, de elvileg ilyen szempontból ez mindegy.
BLS motoros 1.9 pdtdi Octavia 2-nél egy érdekes gondom van. Ha városban megyek, nyomhatom mint süket a csengőt, akárhányszor, bármilyen helyzetben, minden rendben.
Ha országúton megyek, 100-120 között nagyjából állandó tempóval, akkor kb húsz kilóméter után motorhiba kódot dob az autó és vészüzembe teszi.
A hibakód P0299. /Turbócharger - Supercharger "A" Underboost Condition.
Ha leállitom a motort, vagy kitörlöm a kódot, akkor visszaáll az autó és kiveszi magát vészüzemből.
Nagyon jó a kérdés! Amiket gondolok ezzel kapcsolatban: 1, Valamiért mégsincs gyárilag retesz funkció a tiédben. 2, Lehet csak nincs felprogramozva, de amúgy tudná.
3, Lehet volt zárcsere korábban az autódon, és nem megfelelőt vettek bele, ezért nem reteszel annak ellenére, hogy nincs hibakód benne.
Az a baj, hogy a zárakat is agyon bonyolították már.
A vezető oldali zárszerkezetben 5db mikrokapcsoló van, az anyós oldaliban (és szerintem a hátsó zárakban is) 2db.
Elhelyezkedésükből ítélve azt kontrollálják, hogy az ajtó zárása és reteszelése valóban megtörtént-e. Erre külön-külön van mikrokapcsoló.
A fehér fedél ragasztva van a fekete házra, de késsel könnyedén szétpattintható volt a ragasztás mentén. Onnantól kezdve már csak 1 szegecset kellett lecsiszolni/ kiütni a helyéről és ezután már csak néhány pattintó fül fogta egymáshoz a fém részét a műanyaghoz. A mikrokapcsoló ennél nem megoldható, hogy kicseréld, mert 5db van belőle a vezető oldaliban más-más funkciókat ellátva (az anyós oldaliban 2db) és ezek egy panel szerű "valamibe" vannak beleépítve, illetve műgyantával kiöntve. Ha mikrokapcsoló megy tönkre, akkor természetesen nem javítható a zár, de nekem mind a 2 zárnál az egyik motorban szállt el a kefe. Motorból 2-2 darab van benne záranként. Egyik a zárásért, másik a reteszelésért felelős. A fotókon a vezető oldali zár van. Azt feláldoztam és szétvágtam/széttörtem a fedelét, de nem kellett volna. Ott jól látható, hogy mi van belül.
Szerintem csak előnye van. Ha azokat nem vesszük figyelembe, akkor kb. annyi a különbség, hogy gombbal indítod az autót. Me’ a kulccsal ugyanúgy tudod nyitni/zárni a kocsit. Ha jól rémlik, a kilincs tapogatós nyitás/zárás menüben letiltható (ha nem akarnád használni), de ennek utána kéne nézni.
Van egy fényképed a zárról? Ez még a csavarokkal bontható, vagy már a ragasztott verzió? Ha az utóbbi, akkor hogyan sikerült szétszedni? A B8-ban is kellett nemrég zárat cseréljek, de mivel a visszanyitós problémája volt, gyanítom, hogy ebben is egy 5 eurós mikrokapcsolót kellene kicserélni.
Én úgy fogalmazok, hogy az O3-ba megtervezett/szerelt zárszerkezetet számos más típusba is szerelték. Skodán belül is és testvért márkákba is (VW, SEAT, stb). Létezik ennek a zárnak olyan verziója, amelyikben nincs beleépítve a reteszeléshez szükséges motor és mechanika. (A ház kialakítás azonos, de belül félig üres) Ezek tudatában bár kivitelezhető az hogy legyen olyan O3 amibe nincs retesz funkció, de mivel nem egy kis kategóriás autó (mint pl a Fabia, Polo) ezért valószínű hogy ezeket mind reteszfunkcióval is rendelkező zárszerkezettel szerelték.
Nem írtam le részletesen a történetet. Szóval a zár ugyan javítható (sikerült megjavítani), de a végén mégis úgy döntöttem, hogy veszek bele új zárat, úgyhogy jelenleg mind a 2 első záram új. Ettől függetlenül természetesen az időközönkénti hiba olvasás hasznos.
Vegyes használatnak mondanám. Van benne hosszú táv is, de helyben "falun belül" is. Semmi különös oka nincs. egyszerűen csak megszoktam, hogy 10 ezrenként olajat cseréltetek. Minden autómnál így volt. Amúgy 1.6 CR az egnyém.
Ha már a zárás: ha tele van a kezed cuccokkal, akkor térddel be tudod csapni az ajtót, és felemelt térddel be is tudod zárni, gatyán keresztül is érzékel. Ez jó, mert nem kell eldobni a szatyrokat.
Ebben a Passat rendszere az ami még egy szinttel jobb (gondolom a Superbnél is van ilyen): a csomagtérajtón két gomb van, az azonnali zárás és a késleltetett, utóbbi az ajtókat is zárja. Megnyomom a gombot (a késleltetettet), erre azonnal bezárja az ajtókat, telerakom a kezemet a motyókkal és amikor kikerülök a kulccsal az ötödik ajtó érzékelési zónájából akkor becsukja és így le is van zárva minden.
Mármint ha foglalt időpontot. Anélkül gyalogolhat haza, ha megállítják.
Ennyire tele vannak most a halogatások miatt? Errefelé kapok akár ma délutánra egy potya helyet, de öt nap múlva szinte az egész nap foglalható. És van ahol csak be kell állni a sorba; mondjuk ott elég aprólékosak.
A régebbi verzióval kicsit idegesítő, hogy ha a gyereket akarom először beültetni hátra, akkor vagy a távirányítóval nyitom a kocsit, vagy az első kilincset tapogatom először (ezt csináltam).
Na most képzeld el ugyanezt az új f0schtartály kínai Volvónál, ahol csak a bal első ajtóban van érzékelő, és nincs a kulcson gomb...
A kulcs végig a zsebedben van, nem nagyon kell elővenni.
A kilincsek "tapogatásával" nyitod/zárod az autót.
Ha DSG-s, akkor pl. be sem kell ülnöd, hogy beindítsd. Napon átmelegedett autót szoktam beindítani indulás előtt úgy, hogy jobb lábbal belépek a fékpedálra (kulcs a jobb zsebben, tehát autón belülinek érzékeli), majd a kormány felett átnyúlva megnyomom az indítógombot.
Ha bezárt autónál felnyitod a csomagtér ajtót, és véletlenül bedobod a kulcsot, akkor nem zár vissza az ajtó. Ezt véletlenül teszteltem a horvát tengerparton..... Hagyományos kulcsosba így frankón be lehet zárni a kulcsot, kollégának is sikerült.
Ha esetleg túlzottan lemerül az elem a kulcsban, akkor is indítható az autó: bejutsz a kulccsal, és úgy nyomod az indítógombot, hogy odatartod mellé a kulcsot.
A legelső 2014-es O3 még nem jelezte, ha járó motornál utastéren kívül került a kulcs, ezeknél olvastam olyan sztorikat, hogy apa elvitte anyát dolgozni, aki kiszállt útközben, és (mint utóbb kiderült) magával vitte a kulcsot is. Apa később megállt tankolni, aztán utána már nem tudta beindítani a kocsit..... Az újabbak (2019-es O3 FL + a mostani O4 is) már hangosan sipákolnak, ha járó motornál kikerül a kulcs az utastérből. A motort egyik se állítja le emiatt.
Elvileg könnyebb lehet ellopni az autót a tolvajnak, aki pl. leveszi a kulcsról a jelet, miközben Te a Tesco parkolóban nyitod/zárod az autót. Azt hiszem, ezzel kapcsolatban nagy fejlesztések történtek a biztonság terén. Egyébként az új O4 már olyan, hogy ha a kulccsal odasétálok a kocsihoz, akkor elkezd világítani odabenn a "váltókar" környéke, meg bekapcsol a digit. műszerfal háttérvilágítása is, és kiírja alulra az összes km-t, ha jól emlékszem.
O3-nál még csak az első ajtókon működik a kilincs tapogatás, O4-nél már mind a négyen. A régebbi verzióval kicsit idegesítő, hogy ha a gyereket akarom először beültetni hátra, akkor vagy a távirányítóval nyitom a kocsit, vagy az első kilincset tapogatom először (ezt csináltam).
Ami még zavaró (de szokható), hogy a bezárt autó tapogatós kilincsét nem tudod hirtelen "feltépni". A nyitás úgy van, hogy a kilincs belső részébe kell nyúlni. Ha rögtön meg is húzod a kilincset, akkor ugyan kinyitja a zárat, de Te meg ott állsz a kihúzott kilinccsel, amit engedhetsz el, és húzhatod meg újra. Így működik: belenyúlsz a kilincsbe, vársz 0,5-1 mp-t a zár kattanására, és utána húzod meg.
Záráshoz meg kell simítani a kilincsen (kívül) a "-" jelet. Itt jegyezném meg, hogy ebben a legelső, 2014-es O3 volt a legjobb, az hülyebiztos volt, bárhogy hozzá lehetett érni, és működött 99%-ban. A 2019-es FL és a mostani O4 is bénább. Tényleg végig kell simítani a "-" jelet, nem elég hozzáérni. Hetente többször anyázok emiatt.
Ha már a zárás: ha tele van a kezed cuccokkal, akkor térddel be tudod csapni az ajtót, és felemelt térddel be is tudod zárni, gatyán keresztül is érzékel. Ez jó, mert nem kell eldobni a szatyrokat.
Ha autót mosol, akkor ne legyen a zsebedben a kulcs, mert a kilincs környékén matatva folyton nyitni/zárni fogod a kocsit.
A használati útmutató szerint bizonyos piacokon hiányozhat a "Biztonsági zárás" funkció az autóból. Az autó 6 hónapig a Porsche M5 bemutató autója volt, én tőlük vettem meg. Vagy kikapcsolták ezt a funkciót vagy nem magyar piacos lehet az autó. Érdekes.
Ez a kettős reteszelés minden O3-ban benne van? Az enyém 14-es modellévű Elegance, de nincs benne kettős reteszelés. A zárak hibáját kizárnám, mert új korában én is kerestem benne, de nem találtam.
Bizonyos zárhibáknál előfordul, hogy melegben még működik a zár, de hidegben, amikor a belső alkatrészek mechanikai súrlódása lényegesen nagyobb, már nem. Ezzel óvatosan kell bánni, mert egyes hibáknál a végén reteszelt állapotból nem fog tudni az ajtó kijönni, és az roppant kellemetlenné teszi a javítást.
Én a helyedben rendszeresen kiolvastatnám a hibatárólót és az első olyan hibára, amelyik ugyanerre az ajtóra vonatkozik, cserélném (javítanám) a zárat.
Lenne egy kérdésem! Nálam is át lett írva az olajcsere periódus rugalmasról 15.000km/1év intervallumra. nagyon rövid utakon használod sűrűn a kocsit, hogy Te 10.000-re írattad át? Kicsit túlzásnak érzem. Az enyém 1,2TSI/105LE.
Sziasztok! Korábban írtam a zárszerkezet cseréről O3-nál, hogy a motor megy tönkre leggyakrabban és javítható. (Nem etúl egyszerűen, de megoldható) Viszont amivel később szembesültem, hogy a javítás után a zárásnál a reteszelés funkció nem működött. (Reteszelés=sem kívülről, sem belülről nem nyitható az ajtó a kilinccsel/nyitó füllel, vagyis az ablakot betörve belülről nem tudja kinyitni az ajtót a tolvaj)
Ennek tudatában és kissé elszomorodva használtam az autót, hogy OK, zár, de nem reteszel.
Rövid időn belül olajcsere volt az autón és a szerelőm kérésemre átállította az intervallumot 15 ezerről 10 ezerre az olajcseréhez.
Hamár gépen volt a kocsi történt egy hibakiolvasás és 12 különböző hibakódot hozott a gép, mind ajtózárra. Ezek törölve lettek, majd ismételt kiolvasás után nulla, vagyis nem volt visszatérő hiba.
Ezek után (láss csodát) visszatért a retesz funkció az autóba.
Vagyis a hibakódok tiltották a reteszelést.
Hmm....
Csak érdekességnek írtam le, hátha hasznos lesz valakinek valamikor.
Kész, végem van. Lebuktam, ezt már nem mosom le magamról soha! :-D
Más.
Csakhogy on is legyek: nyithathó napfénytetőm .an 18-ból, már 1x a tömítéseket ápoltam, már ahová hozzáfértem, nextzett gummi pflege-vel, itt az ideje újra megejteni, mert elkezdett figyelmeztetni, induláskor meg-megnyöszörögnek a gumik, szóval félre kell tennem a lustaságomat és kiválasztani az időpontot, mikor nem esik s körbekenni újra.
Ahogy néztem, van rá gyári ajánlás, hogy rendszeresen újra kell kenni a mozgó részeket, de nekem se speckó zsírom, se speckó szerszámom sincs. 3,5 éve nem volt megcsinálva, mert azóta van nálam a szekér. Erre van valami intervallum?
Én évek óta küzdök hasonló hibával (szintén 1.6 MPI), de nekem már katalizátort is kellett cserélni. Akkor ki lettek cserélve a gyertyák, gyújtókábelek és a katalizátor. Utána kb. 1,5 évig semmi baja nem volt. Semmi rángatás, semmi hibakód kb. 10e km. Végigkérdeztem az összes ismerős autószerelőt, általam kevésbé ismert de állítólag Skoda specialista szerelőt, még Szlovákiában is megnézettem és az előfordulható hibák legszélesebb skáláját mondták. Kezdve a gyertyák hőértékétől a gyűrűtörésig. 4-500ezres javításokról
regéltek. Az egyiket sem zavarta, hogy katalizátor és gyújtókábelek cseréje után 1,5 évig hibátlan volt a motor (azóta ismét cseréltem gyújtókábeleket, de nem történt csoda). Gondolom törött gyűrű, kopott szelepszár szimering, kopott motor stb.
nem nagyon javul meg.
Leginkább akkor jön elő a rángatás mikor megyek x km-t utána leállítom és újraindítom a motort, ilyenkor elindulás után rángat pár 100 m-en keresztül utána abbahagyja, semmi gond vele, többet nem rángat míg újra el nem indítom.
Kb. 1 L olaj fogy 10e km-alatt.
Tudom én hogy nem lehet ránézésre hibát javítani, de ebből az 1.6-os MPI motorból sztem Magyarországon is fut néhány 10.000 vagy több, nem gondolom, hogy olyan nagyon ritka és speciális lenne ez a hibajelenség.
"gyújtáskimaradás felismerve" Indulj ki abból, hogy ez biztosan nem igaz. Félre is vitt. Égéskimaradást ismert fel, csak a fordító elcseszte. Ha néha elindul, akkor lehet nyitva maradó szelep, fel nem ismert gyújtás hiba, injektor. Ha stabilan xar, akkor több minden.
Demjénnel, meg ezekkel kezdtem kiskoromban, aztán jött a tábortűzi gitározás, aztán a rock, most épp a symphonic és a svéd metal a kedvencem. Nightwish, Amaranthe, Dynazty, ilyenek. Azért a rock vonal sem tűnt el...:) Gary Moore, One Desire, Bryan Adams, sorolhatnám.
A The HU tök jó, őket ismerem, a tecsőn feliratozva szoktam nézni magyarra fordítva a videóikat... nem szeretnék a fiúkkal egy sötét sikátorban találkozni...:) Nagyon ügyesen ötvözik a mongol népi hangszereket, a torokéneklést, és a metál stílust. Mongol metál...:)
Egyébként a Babymetal mögött nagyon profi metál zenekar dolgozik, sőt, a maga nemében egy igen komolyan megalkotott, előadott produkció. Viszont a japán (már nem is annyira) kiscsajok, a japán beszédvilággal, és a metál nekem egyben sok. Vagy kevés, nem tudom. Az átlag európai fülnek kissé idegen a kép és hangzásvilága...
Paddyjoe-nak csak bajuszhúzogatásból írtam, mert azt mondta, hogy neki mindegy, mi szól a kocsiban...:) Bár, lehet, hogy a végén megtetszik neki...:)
"Valamelyik nap kicsit gyorsabban vettem az egyik kanyart, ..."
Bocs, de eszembe jutott egy történet. Még a Bin Laden előtti békeidőkben a cockpitből videóztam Ferihegyen kapitányi vizsgarepülést (Boeing 737-400). Az aktuális leendő kapitány egy korábbi vadászpilóta volt, aki otthagyta érthető okokból a Légierőt, és átült a MALÉV-hoz. Guruláskor a torony kérésére gyorsítanunk kellett, hogy beférjünk majd résbe a felszállással. Jelöltünk előre is tolta a gázkarokat, mire az oktató/vizsgáztató kapitány száját a következő mondat hagyta el a jobb egyből:
"Fiiinoman! A Mig-21-est is így kellett toszogatni?"
mi amugy evek ota jarunk hollandiaba ezekre az ASOT-bulikra, itt rotterdamban ezt a 3-as termet messzire elkerultuk :) a state of trance rendezvenyen ott volt a state of melodic techno. egyebkent sokan be se fertek oda, szoval az iranyzat nepszerusege tagadhatatlan, valoszinuleg nekunk is csak az alacsony bpm miatt nem jon be
O4-nél esetleg van valakinek olyan, hogy jobb kanyarban, hullámos úton mintha beleérne a bal első kerék valamibe? Súrlódó hang, egyértelműen akkor, amikor hintázik a kaszni, és alsó holtponton van. A napi utaimon, fix helyeken (kanyarokban) hallom. DCC futómű (majdnem a legpuhábbra állítva) 18” kerekek. Nézegettem én a dobbetétet, persze nem láttam semmit. Valamelyik nap kicsit gyorsabban vettem az egyik kanyart, dupla hinta volt, dupla sikáló hanggal, amikor berugózott a futómű. Egyenes úton vagy bal kanyarban nincs semmi ilyesmi. Jobb kanyarban is olyan, mintha csak olyan 1/8-1/4-re eltekert kormánynál lenne.
mikor magasabb fokozatba kell kapcsolnom, jót tesz, a dallamos, vokális ütem, fokozott bpm-mel
nahát, az uplifting trance az pont ez, jellemzően az asot első órájának második felében hallható zenék, szóval lehet, a mi playlistünk valóban tökre neked való lenne :) ebben a mappában sok olyan szett van, aminek nálunk hónapokra bérelt helye van, a személyes kedvencem például ez
ez a track pedig volt a legutóbbi asot-ban is, szintén nagyon jól reprezentálja, milyen zenéket is szeretünk
Ááá, köszi, nagyon kedves vagy, de nem kell fáradnod vele. Ha valami megtetszik, van internet, bármihez hozzáférek. Maunika csak kitekintés, inkább a Buuren-féle asot megy jobban. (Mindezt elmondva, nem tessék elhinni, hogy megrögzött olyan zene rajongó vagyok, csak mikor magasabb fokozatba kell kapcsolnom, jót tesz, a dallamos, vokális ütem, fokozott bpm-mel.)
…mert kíváncsi vagyok, hogy megdöglik-e a pendrive. Meg 64 GB-re egyébként is elfér, amit gyakran hallgatok.
Jobban kiáll a portból, de legalább le van kerekítve felül.
A pendrive se USB 3.x szabvány… exFAT-re formázva gagyisztán az írási sebessége, ld. kép. Nagyobb cluster mérettel is. NTFS-re formázva szinte teljesen egyenletes az írási sebessége, csak úgy meg nem kajálta meg a fejegység (nem támogatott USB eszköz).
(Így külön elég “drágák” ezek a cuccok, de csomagban ingyér’ voltak.)
Van is ott egy fotós vélemény, hogy írásra/olvasásra kb. 20 MB/s. Azaz nagy eséllyel USB 2.0 szabvány, nem 3.x.
A kb. 10 éves laptopomban nem tudtam tesztelni, mert nincs USB-C csati rajta. De SD kártya olvasója van, az meg 60+ MB/s-al írja a kártyámat, meg 80 körül olvassa.
Nem garantálom, hogy az se fog melegedni, amit rendelsz a fenti linkről. 🙃
Volt korábban (asszem) itt egy videó, hogy a menetfény ledjére rásült a fényvezető, és sárgára színezte a fényt. Próbáltam keresni a tecsőn, de nem találtam.
Amikor vettem a kocsit a kereskedésben, volt még egy új sima O3 RS kombi. Amikor rákérdeztem, megmutatták, hát, nem véletlenül nem kelt el, zöld volt... Úgy voltam vele, hogy a négyszeműséget jobban el tudom fogadni (pláne feketében), mint azt a színt, és a kombit se szeretem, de nem az volt a döntő érv.
Szeretnék kérni egy kis segítséget, hátha valaki találkozott már hasonló hibával. Skoda Octavia 3 autóm van, és a bal oldali Led-es nappali menetfény sárgásan világít. Mi lehet az oka? Trafó? Led? Vagy csak kontakt? Segítséget előre is köszönöm. Szép napot mindenkinek ,
Hát igen, kár azért a csücsökért a lámpán ott a rács mellett. Amúgy meg tényleg megszokás kérdése. Anno nekem se jött be az O3 FL, ehhez képest most pont olyat készülök venni.
Megnéztem a konfigurátorban, le vagyok maradva ár ügyében. Egy garnitúra 18-as kerék 600e-nél kezdődik? WTF?!
jobb, ha én nem mutatom meg a sajátunkat, bár azon nyoma sincs ilyen melodic technós, szüttyögős izéknek :) csak uplifting trance (a gyerekeknek szintén vannak kedvencei, szegények, elrontjuk őket :D)
Nocsak, nocsak, érdekes egy játszási lista!! A hölgyet nemrég ajánlottta nekem a jutyúb, jócskán hallgatható szint. Azt hittem, réteg, ezek szerint nem, de hogy itt látom majd, az meglep! ;-)
O4 zenelejátszás USB-C memóriakártyáról akkor kipipálva…
Valami rövid cuccot kerestem, amit nehezebb beletörni a portba. Elsősorban kártyaolvasót a meglévő kis SD kártyámhoz..
Találtam 2 féle biztituti és gyors eszközt (egyik itthon is kapható), aztán jobban utánaolvasva melegednek, mint a sz@r, adatforgalom nélkül is 70-80 fok, stb.
Ok, akkor legyen egy lassú, 320 kbps MP3 hallgatáshoz jóvanaz… Másolni rá meg ráérek.
Így lett végül mégis Aliról fillérekért (a garantált 2 hét alatt meg is jött), és mivel az ilyen gombokért vehető dolgokból legalább 3 db-ot kell rendelni, akkor már lett más is hozzá.
A nagy USB-re való átalakítóval pl. utas (meg én is) töltheti a telóját régebbi kábellel, vagy a pendrive is használható vele.
Na persze ezeknek is alaposan utána kellett olvasnom.
A pendrive véletlenül sem USB 3.0, kb. 20 MB/s-ot tud a nem mai gyerek laptopomban. Írásra rohadtul hullámzik a sebessége, de teszt alapján legalább nem fake / hibás.
A kártyaolvasó kicsit sem melegszik. A sebességét passzolom, mert a kártyára közvetlenül a laptopról másolok.
Kurvára utáltam már a telóról Carplayen keresztüli zenelejátszást. A telót mindig bedugom tölteni, úgyhogy akkor kábelen csatlakozik fel Carplay-re, de fel tud vezeték nélkül is, és vagy egyik vagy másik történik. Viszont így induláskor sokszor megakad a korábbi zenelejátszás, de ami még idegesítőbb, hogy folytatni vagy újra elindítani se lehet, mert fél mp után mindig megáll. Akkor telefonból kábel kihúz-play-visszadug, aztán vagy jó lesz, vagy nem. Utóbbi esetben sűrű anyázások közepette autó leállít, ajtó kinyit-becsuk, újra beindít, újra a játék a start-stop és sávtartó kikapcsolásával meg az egyedi vezetői profil kiválasztásával. Ja, meg ugye nem lehetett lépkedni a zenéken (hosszú mixek) belül.
Gyártótól/beszállítótól függ az alakja, leginkább sima kúpos, javítószettben meg hengeres. Nem nagyon szokták így túldekorálni, nem rémlik hogy láttam volna ilyet ebben a funkcióban és nem is látom be, hogy lenne értelme.
…annyit azért már többször olvastam, hogy az ilyen generic olvasókkal az lehet a gond, hogy nem látnak mindent és/vagy általános hibakódokat mutatnak, amivel adott esetben nem mész semmire, még a google se segít. Ennyiért egyébként kapsz egy klón VCDS-t is kb…
Mákos, főleg neked, de bárki válaszolhat, aki hallomásból látott már ilyet.
A linkelt, vagy hasonló wifis, vagy bluetooth-os OBD2 olvasók mennyire használhatóak?
Nem akarok vele komoly dolgokat, csak megnézni (és nem törölni), ha valami MIL, vagy check engine lámpa elkezd világítani az autón (2018-as 1,4 TSI Octavia), hogy mi a szitu.
Telefonnal, Androiddal használnám, de inkább ne kelljen...:)
Kedves O4 tervező csapat! Ez nem annyira sikerült. Épp átléptem a 2500 km-t, oszt’ már áll a homok a medence alján, amit csináltatok…
Korábban is feltűnt már, hogy eső után felnyitva a csomit nagy cseppekben hull a víz az alsó pereméről egy fél percig. (Az O3 nem csinált ilyet.) Ma meg ezt látom.
Minimális lejtőn (nincs 5%) áll a kocsi seggel a lejtés felé. Hát, így nem tud kifolyni az összes víz a kacsaúsztatóból.
Végre találtam megint valami hibát, mert egyébként sokkal jobb autó az O3-nál. 🙃
2007-es Octavia 1,4 16V BCA motoros autómon ki kellett cserélnem a bal oldali külső gumiharangot. Mikor szétszedtem és leütöttem a csuklót, volt a tengelyen eqy biztosító gyűrű, egy kúpos műanyag gyűrű és egy szintén kúpos acél gyűrű. Ez útóbbi nyomja a műanyag gyűrűt a csukló tengelyen levő részéhez, mint egy rugó. A műanyag gyűrű sajnos nem volt benne a rendelt Febi készletben. Rendeltem egy gyárit, de nem ugyanaz, mint ami a féltengelyen volt Ami rajta volt, az úgy van formázva,hogy a a csukló csapágy golyóira is felfekszik egy kicsit és kis háromszög alakú lyukak is vannak rajta. Mivel elég vékonyka és deformálódott volt azért akartam azt is kicserélni Viszont amit küldtek az teljesen sima, nem is ér hozzá a csapágy golyókhoz, csak a csapágy gyűrűhöz. Ami eredetileg a féltengelyen volt azt nem találtam a neten sehol, úgyhogy felraktam amit kaptam. OEM szám szerint ez való bele. Nem értem miért volt benne más formájú. Még gyári A féltengely. Ha esetleg tudja valaki A választ, csinált már ilyet, az kérem írja meg. Töltöttem fel pár képet is. Ami benne volt, annak a külső átmérője is nagyobb kb 2 mm-el. A többi mérete jó. Köszi!
Mindenképp! Aztán majd elválik, hogy melyik vas lesz. Ezért is írtam, hogy ha bármelyiket elviszik, akkor marad a másik. Dízelem még úgyse volt, bár vezettem már párat. Annyira nem zavart a hangja, ezzel soha nem foglalkoztam. Wartburgban és Trabantban nőttem fel. Tudom, nem ugyanaz.:-)
Ha hajlasz a 2.0 TDI felé, azért próbálj ki egyet mindenképp, lépj oda neki párszor. A brummogás-morgás nem biztos, hogy tetszeni fog a TSI után. Én rettentően örülök, hogy átülhettem dízelből benzinesbe. Brumm. 🙃
A kinti vastól én is tartok egy kicsit és biztos, hogy megnézetem hozzáértővel. Ha rendben találja, akkor részemről mehet a buli. Csak azért gondolom egyébként, mert nem látok reg. matricát a szélvédőn. Ez persze csere miatt is lehet...
Én most hajtok egy O3 1.4 tsi-t, más sokadik éve. Elég sokat megyek vele, a család is használja, szóval ~heti 500 km megy bele, ennek minden héten a fele pálya. És bár jól fogyaszt, ha már csere, lehet, hogy adok egy esélyt a crdi-nek (ami biztosan 2.0 lesz, ha lesz).
Én mindig féltem a kintröl hozottól. Bizalmatlan vagyok.Ezért is túrtam hazai garist, s.átnézetve.
Ez az első dizelem, mert 5o-5o km volt a munkahelyem, s arra nagyon jó, de rövid távra a régi 1.6 sr fut nálunk is. Ha viszonylag hosszut mész, én nagyon merem ajánlani a 2.0 cr t. A párom mostanában Gyál Obuda viszonylatban használja, és általában Bp en át. A fogyasztás még igy is mesés, 5....5.6 l/1oo km. A régi 1.6 sr inkább 8 litert fogyaszt.
De sok éve octi3, 1.4 tsi vel jártam fél évig, s nagyon szerettem a karakterét.
Klasszabb volt mint a 2. 0 cr.
Csak mivel sokat megyek viszonylag, nem mertem venni, s drágábbak is voltak.
Az van, hogy párhuzamosan három vasról beszélünk, az egyik egy 2.0 tsi, a másik egy 2.0 crdi. Mindkettőben 50e km van, de az első két éve áll egy kereskedésben, a másik szerintem kintről van behozva. Nagyjából egyidősek.
És ott a Scout, amiben 100e van, viszont messzebb található és továbbra sem vagyok biztos benne, hogy szükségem van rá. :-)
A kivételek közé tartozik a sógorom, csak dízel jöhet szóba, mert keveset fogyaszt. Az már nem számít, hogy a szomszédba is azzal megy, alig van olyan, hogy rendesen bemelegszik. Bele se merek gondolni az állapotába. Havi 1000 km-t tutira nem megy vele.
Nem tudom, egy mai autónál mennyire játszható el (ki tudja, hány helyen tárol km-t, vagy arra utaló adatot), de 20 éve vett úgy új Nissant ex-kolléga, hogy már az alkunál megbeszélte, minden kötelező szervizre elviszi, de mindig visszatekeri a márkaszerviz a ciklus felére (így összességében is): 15 e-nél 7,5-re, 22,5-nél (azaz valójában 30-nál) 15-re, és így tovább. De legalább mindent megkapott időben, szemmel látható nyoma nem volt, mert Olaszországba járt vele, nem sok ki-beszállás volt), minden meg volt kímélve a nagyon hosszú utak miatt, egyedül a motor volt 2x annyit futott, de valószínűleg még így is jobb állapotú volt, mint sok nyugdíjas orvosé, meg ovijáratosé.
Persze ezzel együtt átbaszták a leendő vevőt.
Csak azért írtam, mert nála is lehetett ilyen extrém hamar cserélt alkatrészt, de szerintem Ő azt is "csak" kicseréltette, de nem íratta be.
Veled eszembe sem jutna nyelvtannáciskodni, de mert túl jól írsz, mégiscsak felvetem, hogy a szó, amit olyan sokat használsz, az "mint", nem "mind". Tényleg csak azért, mert ez lóg ki nagyon az amúgy jó - nyilván nem tökéletes, de hát nem itt élsz, és még így is bőven az átlag feletti - helyesírásodból.
Scout-ok. (nekem volt 1 db. O1 szedán, 1 db. O2 kombi, 2 db. O2 Scout és most van 1 db. O3-as Scout- biztos meg volt 2003-tól a millió kilométer ezekkel, Az O3-ast 85e km vezettem, 1.5 év alatt)
Hátrányok:
A tömegük nagyobb, mind a fronthajtásúnak.
A váltó mellé be van építve egy láncos osztóház. A KT cserénél, szükséges egy célszerszáma, hogy az osztóház egyik csavarját kicsavarja. Egy 35cm hosszú 6-os imbusz: tervezési kreténség.
Kardán, amit néha meg kell zsírozni és a végén van egy lengéscsillapító gumitárcsa, ami 250e km után lehet, hogy cserés.
A Haldex diffi, amiben olajat kell cserélni 60e km után, az O2-be még a 3-as típus volt, ott az olajszivattyú néha cserés, de 300e km felett.
Az O3-ban az 5-ös típusú Haldex van, ami sokkal jobb és egy valós proaktív egység.
Fél literrel többet fogyaszt mind a fronthajtású, de ez lábfüggő is.
Előnyök:
Egy egyedi belső, a szövethuzatok minősége messze jobb mind a fronthajtásúnak. Gondosabban össze van szerelve (hiszen sokkal drágább is volt mind a fronthajtású).
Soha nem fog kifarolni a kocsi, ha egy élesebb kanyarba véletlenül túl nagy sebességgel hajtasz be. Könnyebb vele előzni, mert betapad a háta is, vagyis a gyorsítanál nem csak a fékrendszer segít a stabilitás megtartásában.
Tejesen másképp viselkedik kanyargós közúton, mind a sima.
Nagyobb a féke és más a felépítése, hátúl multilink felfüggesztése és erősített hátsó lengéscsillapítói.
A 6 sebességes DQ250 nagyon jó váltó. Az apósom és a testvérem 2017-es 150 lovas 4x4-es VW Tiguanban ilyen van, soha nem volt vele probléma, az egyikben már +300e km van.
Szerintem többet kapsz a pénzért, mind a fronthajtásúval és lehet, hogy szerencséd van és kifogsz egy jó autót.
Az egyik O2-es Scout-ot a Weltautótól vettem (visszatekerve), kicserélték gariba az egész klímarendszert (kompresszor, száritó, szelep, stb.), pedig már 6 éves volt az autó.
Ami igazából visszatart a Scout esetében, hogy több mint 20 éve lakok hegyvidéken (ennyi idő alatt mentem ~450e km-t) és soha nem éreztem hiányát a 4x4-nek. Elhiszem, hogy jó, de nem tudom, hogy lenne e szükségem rá.
Alkudozni mindenképp kellene, mert pl a 2.0 tsi esetében rögtön rá kellene költenem ~150-200e dollárt. (lengéscsillapító csere a legnagyobb tétel, de vannak egyéb apróságok is, pl a szélvédőn a regisztrációs matrica, ami kb bagóért van, nem is értem miért kell gányolni vele). Ja és nyári gumit is venni kell, de ez nyilván nekik nem szempont.
A 2.0 crdi-t még nem néztem, remélem a héten sikerül összehozni. Egyre inkább hajlok abba az irányba, de ha elviszik és marad a másik, akkor sem lesznek álmatlan éjszakáim. :-)
Ez egy nehezebben eladható modell, mert kicsivel drágább, mind a piac, 4x4-es és félnek a karbantartásától, nincs benne a mostani fejegység és a Ledes fényszóró sem. De így is nagyon jó a fénye.
Ha meg akarod venni, alkudozz az üzletkötővel, mind a cigány, mert a végén fog engedni.
Ami a hirdetésbe van, annak DQ250 DSG-je van, olajos és 6 sebességes. A motor nyomatéka 380Nm. A 150 lovas TDI DSG-be a DQ380 van szerelve, az 7 sebességes.
Mákos új autójába is DQ380 van. Asszem az kisebb nyomatékra van méretezve.
"Tehát van ilyen hülye, aki idő előtt kicserélteti a vezérlést. :)"
Az ilyen "hülyék" nem esnek szét, ha rákérdeznek, hanem elmondják az kért infót, esetleg megmutatják a javítási számlát, amin a km óra állás is rajta van...:)
Az, hogy odamegy BÁRKI egy, ki tudja, milyen, tört, illegális cuccal, szerintem nem hasonlítható össze azzal, hogy egy rendes, megfelelő hátterű autóátvizsgáló megy oda egy hivatalos, legális cuccal... ha az utóbbit se engedik rádugni, ott nagy százalékban mindenféle baj lesz. Vagy nem?
A feleségemnek van O3-as dízel Scout-ja és annak is ki lett lett cserélve a vezérlése, vagy 100e km-be, a víz szivattyú hibája miatt. Én kértem, hogy cseréljék ki ha elbontják.
Most 129e km a futása. Nagyon jó autó, most már 9 éves, de nem veszünk újat, vigyázunk rá és sokáig fog tartani. Napi használatba van, de max. 30km megy egy nap és havonta kap 120-130km-es hosszabb utat, a rsz sincs baj. A kocsi céges.
Tehát van ilyen hülye, aki idő előtt kicserélteti a vezérlést. :)
Uh, most gondolkodóba estem, hogy melyik modul(ok)ban láttam több helyen futásteljesítményt VCDS-el. Gondolnám, hogy nem tudják “visszatekerni” mindet. Már, ha erre gondoltál. Már, ha engednek diagot dugni egy ilyen eladó autóba.
Egy tök hasonló attribútumú 2.0 crtdi autónál pár hete megkérdeztem (kétszer), hogy tök jó a (pont még) száz alatti futás, de miért kellett az a kvázi extraként feltüntetett vezérléscsere ennyire korán? 210e helyett?
Hát mert négyévente kötelező. Hát mert gondos gazda. Hát mert kilencvennél kell cserélni. Hát mert háp háp. Miért vagyok ilyen kekec gyökér, örüljek neki, egy csomó pénzt spórolok vele.
Na ne bazz... Volt a tulajnak egy valag felesleges pénze és gondolta, elkölti egy félidős, tök felesleges vezérléscserére? Aha. Amúgy minden oké volt, talán el is hoztam volna, de valamiért látványosan szétestek a kérdésre. Úgyhogy a motortakarót már le sem vettem.
Ez így van, gatyább már nehezen lehetne, építőipar kb már nincs is.
Tegnap láttam kettőt is, világoskék O3 volt FL nélküli. Nem mondom, hogy külsőre ne lenne jó.
Egyébként is egyre jobban filózok a 2.0 crdi-n.
Hogy visszatekerték volna? Azt nem hiszem, 3 év alatt ment bele 50e km, az ~17e km évente. Esélyes, hogy városi rohangálással, talán néha pálya. Nyilván egy aktuális átvizsgálásra elviszem, mert a két évvel ezelőtti felmérés nem sokat ér.
A hirdetésekben nincsen gyakorlatom. Talán az első "hirdetésem". - "azt nem tudjuk, hogy mit árulsz, se azt, hogy mennyiért". - Szerintem a fontosabb infókat leírtam. Akit esetleg érdekel az elérhetőségem publikus, szívesen válaszolok a kérdésekre.
Valaki fel tud homályosítani, hogy miért rozsdásodnak a gyári acélfelnijeim? Második szettem van, VW istálló ugyan, de 2 különböző márka, az előzőt is, a mostanit is megkezdte a felületi rozsda. Érdekes, hogy a perem része és a közepén, ahol kiöblösödik a kerék, a lyukak alatt, az utóbbi pár köralakú folt, körben, nem tudom, az előző tulajnak milyen dísztárcsája volt, de mintha olyan mintázatot követne.
Pedig sikálom rendszeresen, extraként pirosan megfolyós fékporoldót is kap. Vagy ez hasonló futómű alkatrészek felületi elváltozásához? Dísztárcsa takarja, de levételkor bántja a szemem.
Más. 1.5 fogyasztás. Fed. komp. alapján nem lehet megítélni, olyan fogyit lehet előhozni rajta, amilyet csak akarsz. Nekem a hosszútávú 6l körül van, mostanában lakott terült indulás, 5-10km, majd 45 km autópálya 120 km/h tempóval. S/S kiiktatva, szóval nincs indítgatás. Városban nincs csoda, ott semmi sem fogyaszt jól, az előző 1.4 szívó is bekapta, az 1.5 sem különbözik tőle. Meg ugye én az ajánlott fokozatokat sem követem, nekem valahogy idegen 1500-nél 6-ost kapcsolni, ok, az nyomaték ott van a turbó miatt, de szerintem kell egy kicsit több fordulat.
Azt nem állítom, hogy az Octavia zajszigetelése, belső anyaghasználat terén több.
Azt viszont igen, hogy nem kevesebb.* Legalábbis a két Jetta esetében nem tapasztaltam, hogy jobb lenne az én 2014-es (még a facelift előtti!) Octaviámnál. Az tény, hogy más zajok, zörejek jutnak be. Hogy ezt ki mennyire tolerálja, kit zavar az adott zaj kevésbé, az már ízlés dolga.
Praktikumban nincs verseny a két kocsi között, ebből a szempontból az Octavia köröket ver a Jetta-ra.
*: Korábban írtam, hogy szerelőm szólt rám, hogy a váltómban a kihajtócsapágy lóg, szivárog a váltóólaj, és búg is a csapágy. Ez azért nem egy pillanat alatt alakul ki, és nem hallottam. Pedig kínosan ki van hegyezve a fülem a rendellenes zajokra. Hajdani szakmai ártalom, még a repülésből maradt. Ha vacak lenne a zajszigetelés - pláne annyira, amilyenre páran mondják - akkor nem Zsolt barátom szólt volna nekem a hibáról, hanem én neki.
Az újabb - Octavia III FL, vagy IV - esetében nem tudok ilyenről nyilatkozni, olyanokban még nem ültem, nem vezettem.
Én nemcsak próbáltam, hanem 4 évig használtan a 2013-as Jettát. (Ami ráadásul nem kapta meg az O3 MQB platformját, hanem az egy generációval régebbire épül.) Láncos 1.2 TSI-vel.
Az anyaghasználatról nem szólok, mert az egy fapados Trendline volt.
A Jetta hangszigetelése egy teljes kört vert a faceliftes O3 1.4 TSI-re, amit szintén 4 évig használtam. A VW-ben álló helyzetben a szabadban nem szürődött be se rezgés, se motorzaj. (60-80-nál a zajok elnyomták egymást és egy halk dohogással haladt.) Az ajtó és ablak gumikéderezése fejlettebb volt. Az Octaviában állva, vagy lámpához gurulva folyamatosan hallatszott a sóderes reszelős alapjárat, és ezt a különbséget végig meg is tartotta minden tempónál.
Az 1.0-s egyébként jobb.
Az Octavia egy tökéletes szerszám (szerintem telitalálat) amibe észérvekkel nem lehet belekötni, de nekem nem több.
Megnézem, hogy lesz e energiám elmenni megnézni a Scout-ot, mert nem a szomszédban van, viszont kíváncsi vagyok rá.
Megnéztem viszont élőben az elsőként linkelt 2.0 tsi-t. Élőben szerintem nagyon durván jól néz ki. A szélvédő cserés volt, mert a rendszámos-hologramos cetli durván oda van celluxozva a szélvédőre. Ez azért erősen alja. Ettől eltekintve egyben van a gép. Több, mint 2 éve áll, ez szerintem nem használ neki. A féktárcsák tiszta rozsda, a betétek ránézésre kopottak és a 17-es téli gumiban alig van luft, szóval egy métert nem lehet menni vele, arról nem beszélve, hogy visít a benzinért (szinte porzik) és kéri az olajcserét. És az első lengéscsillapítók közül valamelyik szivárog, szóval lehet azzal kezdeni a sort (és egy új gumi garnitúrával). Ettől eltekintve erősen gondolkodóba estem.
A Jettát nem ismerem, de amikor új volt az első O3-am, egy 1.2 TSI, akkor volt, hogy 7-es Golffal mentünk helyette, azt viszont igen, nem lehet egy lapon említeni a kettőt. Nekem kombi kellett és a Golfból mindig is csak "A Golf" tetszett, így nem bántam meg a választást, de egyértelműen nem ugyanaz a kategória.
A most futó szériáknál ez a határ már sokkal kevésbé látszik, ha egyáltalán.
Ami nekem van III-as Octavia, az kifejezetten csendes. A szerelőmnek kellett felfedeznie, hogy a váltóból az egyik kihajtócsapágy cserés, búg. Én meg nem hallottam ezt használat közben, hogy búg egy csapágy. Lehet, hogy süket vagyok, de ezt nem tartom valószínűnek.
Próbáltam kortárs Jetta-t, kettőt is, egy 1,2TSI-t, és egy 1,6CR TDI-t. Egyáltalán nem jobb, mint az Octavia, sem a belső anyaghasználat, sem a zajszigetelése.
Számomra egyik sem zavaró egyébként*, de nem érzem azt, hogy a Skoda bármiben spórolásra vette volna a figurát, a VW-hez képest. És az Octavia messze-messze praktikusabb autó, mint a Jetta.
(*: Az már viszont igen, hogy sok sznob autós "szakíró" még mindig ott tart, hogy a Skoda az a VAG Dacia-ja. Messze nem az. Először is nem a levetett VAG technikát használja - Felicia utáni korszakról beszélek most -, hanem párhuzamosan ugyanazt.
Ültem Dacia-ban, a Skoda messze előrébb van minőségben.)
De amúgy köszi, végül is meggyőztél arról, hogy jó a vas. Mikor az első Scout változat kijött - nagyon wannahave volt, de nem fért bele a keretbe. Nem mondom, hogy ez most nem férne bele.
Ez amúgy a benzinesre is igaz? Mert ha jobban megnézem, egy dízel és egy benzines van a hahun...
Ez a Scout az erősebb 2.0CRTD, nem is lehet kiautózni a teljesítményét. Amúgy elégé harapós a motorja. Előzni vele könnyű.
Jó a plusz nyomaték, a pályán 140-es tempóban nagyon alacsony a fordultszáma. Bolondbiztos, nagyon szépen kitolja magát egy élesebb kanyarba.
Sáros mellékútakon is szépen teszi a dolgát, elég jó a fényrendszere.
Mivel egy kicsit magasabban ülsz benne, mind egy símában, csak 3.5 cm az emelése, de számít és ha felhúzod az ülést, nagyon jól kilátsz belőle.
A nagyobb fékeket és a multilink hátsó futóműt kapta meg. Szinte az egész padlólemez be van burkolva alulról. A gyári felnik nagyon masszívak.
Nekünk 2015-ös a Scoutunk én 85e km nyomtam bele 1.5 év alatt, aztán átadtam az asszonynak de a 150lovas és kézi váltós. Az asszony max. 25km megy vele naponta, de bírja, néha regenerál.
Ha van gyári garancia az autóra, akkor szerintem kár ezen aggódni. Ráadásul a 7,5-es fogyasztás ugyan kicsit magas, de nem hiszem, hogy műszaki hibára utalóan magas lenne.
Egyszer árultam egy tényleg jó Octaviat, felhívott a vevő, kb fél órán át beszélgettünk, tetszett neki minden, aztán a fogyasztásra kérdezett rá. Elmondam neki, hogy amíg nálam volt az autó - 50.000 km - az összes tankolást excelben vezettem és ez alapján 7 liter a fogyasztásom. Ekkor gyorsan elköszönt, mert ő 6,5-es fogyasztással keresett autót. Kb egy hónappal később hívott, hogy megvan-e még az autó, persze nem volt mert olyan áron hirdettem amennyiért a kereskedő beszámította volna a következő autómba., így kettő nap alatt elvitte más.
Amennyiben a vezetési szokás miatt alakult ki a magasabb fogyasztás, az úgy nem zavar. Viszont ha bármi műszaki jellegű ok áll a háttérben az úgy már aggasztó lehet. Egyébként 70e km van az autóban még garanciával.
Van olyan, ami a teljes kedettől mutatja a fogyasztást? Nekem három lehetőség van: since start, long-term, since-refuelling.
A a since-refuelling tankoláskor nulláz, a since-start 2 óra állás után, a long-term pedig akkor ha eléri a 100 üzemórát vagy a 10.000km-t. A két utóbbit menüben is lehet nullázni, de ezzel csak rövidülnek az adatok.
Egyébként miért számít a kijelzett hogyasztás amit egy másik sofőr alatt mért az autó?
Végül is minden nap használatban van, napi 65-70 km állandó, heti 1-2 autópálya, alkalmanként 250-260km. Szóval megy bele a km rendesen. A pályázásra a dízel szerintem oké lenne, de azok a napi 30-35 km oda, aztán este vissza...nem biztos, hogy ezt már szeretné.
Alapvetően a benzinesnek sem tolom ki a szemét, de amikor kell, akkor induljon el. Inkább hazafelé szoktam meghajtani, néha 150-160, de tovább nem, mert nem szereti. :-)
Pályán így 5,2-5,5 között mozog, városban azért belemegy majdnem 7-be is.
Szervizelni vidéken fogom, nem szakszerviz, olyan a környéken sincs. :-)
(na jó 35-40km)
Ha csak annyi szerviz igénye lesz a 2.0 tsi-nek, mint az 1.4-nek (tekintettel, hogy fele annyi idős, a km meg még a fele sincs a meglévőnek), akkor nem zavar. Igazából a kötelező cuccokon kívül 200e km alatt az 1.4 tsinek semmi baja nem volt. Szóval szerintem jó a tsi motor.
És a következőt már nem fogom eddig megtartani. 6-7 évesen eladom vagy majd meglátom, hogy áll km. ügyében.
Ha nekem kellene döntenem a helyedben? Nem tudom, talán én a dízelt választanám. De igazából az állapottól függ, ha használt kocsiról van szó.
A teljes kezdetektől mért fogyasztási átlag is nullázható? Városi átlagnak valóban jó lenne, de szerintem ebben van valamennyi hosszútáv is. Így kicsit aggasztó ez az érték.
...attól függ, hogy hol használták, és/vagy milyen nehéz jobb lábbal. Ez a fogyasztás városi fogyasztásnak nem is olyan rossz, pláne egy nagy forgalmú belvárosi területen. Ha te óvatosabb sofőr vagy és még a tetejében nem is ilyen területen használnád, akkor számíthatsz rá, hogy neked kevesebb lesz az átlagod. A változás azonnali lesz, pláne ha nullázod a számlálókat... ;-)
Egy 2020-as Skoda Octavia 1.5 TSI 7,5 literes átlagfogyasztása mennyire elfogadható? Vásárlás előtt állok és az autót megnézve ennyit mutat az autó teljes átlagfogyasztására. Lehet, hogy a sok rövidtáv miatt alakult ilyen magasra? Ez az érték mennyi idő alatt változhat, ha megváltoznak a vezetési szokások?
Ott egy dízel Scout, az erősebb motorral. Talán az megéri az árát. Kapsz rá garit is a weltautótól.
Nekünk egy 2015 van kézi váltós- 130ekm-ben, az üléshuzatok nagyon jók és szerintem jobb minőségű, mind egy sima. Annak is ki van cseréle már a vezérlése, a vizpumpa miatt.:)
Rozsda nincs rajta. Felfüggeszténél nem volt még javítva. A hátsó futóműve multilink. A kocsinak a padlólemeze teljesen be van burkolva.
Kb. 1 literrel többet fogyaszt, mind a sima, de ez lábfüggő. 4.3 volt a minumum és 9.5 a maximum.
Az üa tartály fedelének a mágneses retesze biztos, hogy cserés lesz.
Az évi 20-25ezer megtett km az a dízel vs benzin esetében épp határeset.
Viszont a 2.0TSI-t én nem hasonlítanám az alap (140LE) 2.0CR TDI-hez.
Egyrészt több LE van a TSI-ben, másrészt másra készültek. (Most nem az RS kivitelekről beszélek.)
Menni, azt mind a kettővel lehet. A dízel viszont biztos, hogy kevesebbet fogyaszt, így az üzemanyag költsége kevesebb lesz hosszútávon. Ez igazán a városban lesz észrevehető. A benzines motoroknál a városi fogyasztás, és az országúti között nagyobb az eltérés.
Kérdés, hogy milyen szervizköltségekbe lehet beleszaladni a dízellel, és milyenbe a benzinessel? Valóban kevesebb egy benzines szervize? És ez összesen mennyire kompenzálja a magasabb üzemanyag költséget?
Egy TSI motor viszont az nem igazán a régi, szívó benzines, faék egyszerű motor, így a szervizköltségek itt is lehetnek ám magasak!
Szóval, egy jól dokumentált használt esetében végső soron szerintem ízlés dolga. A benzines lehet, hogy agilisabb, vagy annak tűnik. A dízel meg inkább a hosszútávú, megnyugtató utazás. Ezt én innen nem tudom eldönteni, hogy Neked mi lehet a jó?
Én 17 évig dízeleztem, és benzinesbe ültem át. Egy I-es 110LE-s TDI-t cseréltem le egy III-as 1,2TSI-re, 105LE-vel. Igazából nem sok különbség van a két kocsi között. (Van, persze!) Menetteljesítményben, üzemanyag fogyasztásban majdnem ugyanaz a kettő. Nyilván a 2000-s Octaviánál a 2014-es egy jóval modernebb autó. Ennek ellenére azt érzem, hogy mind a kettőt nekem tervezték, mert ugyan szoktam szedni a lábam, ha kell, de inkább a kényelmes, nyugodt utazást szeretem. Kivéve a 2-es utat Váctól észak felé, mert ismerem, mint a tenyeremet. Még 120L-lel tanultam meg vezetni rajta, és nem sokan szoktak megelőzni Rétságig, pedig nem igazán lépem túl a sebességkorlátozásokat.:-)
Ha nekem kellene döntenem a helyedben? Nem tudom, talán én a dízelt választanám. De igazából az állapottól függ, ha használt kocsiról van szó.
Én is így gondolom - már hogy elég dinamikus lehet. Egyelőre nagyon úgy vagyok vele, hogy 1x élünk, ha nem jön be az 2.0, akkor eladom.
Másik kérdés, hogy az 1.5 vagy 2.0 tsi helyett a 2.0 crdi mennyire alternatíva? Azért az évi 20-25e km megvan, autópálya országút vegyesen. Nem igazán vonz a dízel gondolata, de meséltem kollégáknak a tervről és jött a brainstorming, hogy miért nem gondolom át ezt a vonalat is? :-)
Nálam úgy jelentkezett, hogy a "kiváló minőségű" budapesti utakon elkezdett zörögni elől a futómű felől valami. Az M4-n haladva síri csend honolt a kocsiban. OK, Gabriel Demsky kikezdte a futómű szilentjeit, úgyis jön az olajcsere szerviz, majd szólok, hogy ezt is nézzük meg, és javítsuk. És lőn, szóltam, amikor leadtam a kocsit, P. Zsolt barátom nyugtázta, megnézik. Kb. két óra múlva jött a telefon, hogy a futóműnek semmi baja, a féktárcsáknál zörög valami általam ismeretlen bizgentyű, és xxx forint a javító szett hozzá. Mondtam, hogy akkor nézzük meg a másik oldalt is, és cseréljük ki párban. Azóta is jó, mondjuk gyári alkatrész került bele. Nem egy vészes összeg volt, talán 76ezer forinto fizettem összesen, de ebben az olajcsere is benne volt, Castrol olajjal és MAN szűrőkkel.
De a fura az volt, hogy tipikusan olyan hangot adott, mint, amikor egy szilent kiment valahol, és csak akkor, amikor valami útegyenetlenségre futott a kocsi. Így ilyenkor mindenki "nekiesik" a futóműnek, ismerve a hazai utak állapotát.
Valóban, szerintem helyváltoztatásra, és időnkénti játszadozásra (némi hely és lámpaváltás ismerettel) tökéletes az 1,4-es motor, és a fogyasztása is jó.
Legutóbb a szervizben csodálkoztak, hogy tényleg csak annyi, amennyit a kijelző ír?
Srácok, nem hozom fel többet a témát, ezt megpróbálom megígérni. :-)
Akkor szerintetek nyugodtan megvehetem a 2.0 tsi-t? Lesz olyan stabil, mint az 1.4? Egyre inkább nem hagy nyugodni a dolog. Elég hiányos a net ezen a téren - tényleges teszt vagy korrekt leírás alig van róla (főleg, ami tapasztalaton alapul). Találtam tesztet Arteon-ról (190 lovas, gondolom ugyanaz a motor, ott lehúzták, hogy gyenge (mondjuk az Arteon is nehezebb vagy 250-300 kiloval)) és talán volt Superb teszt is.
Úgy tűnik, hogy mégis beleférne a keretbe és ha már így van, nem biztos, hogy maradnék az 1.5 vonalon.
Mint tudjuk , minél kopottabb a henger , annál sűrűbb olaj kell bele
Azért ez nem feltétlenül igaz. Legjobb példa az előző autóm. 2008-as Bravo 1.4 tjet. Egyszer csak elkezdte enni az olajat elég rendesen (1700km/1l). Akkor is ezzel az okossággal jött a "mester", hogy vastagabb olaj kell bele. Mivel ötletem sem volt, meg akkor még nem nagyon értettem a dolgot, belementem. Azt is ugyanúgy megette.
Na utána mértek egy kompressziót mind a négy hengerben, az meg rendben volt.
Kérdezték, hogy füstöl-e? Mondom én azt nem látom bentről. A turbót felújítottuk (kb ki lett cserélve), akkor is ette. Olajat sehol nem láttunk se csövekben, se máshol.
Úgy adtam el, hogy nem tudta senki, mi a gond. Elmondtam az új gazdának, hogy ez a helyzet, de nem érdekelte, mert hogy csak városban fogja használni (korához és a km-hez képest - 225e volt benne - kívül-belül jó állapotban volt), szóval szó nélkül elvitte.
A múltkor néztem, még mindig forgalomban van, 300e km felett jár már.
De hogy az olajos sztori vége mi lett, az ismeretlen.
Milyen dízel? És mikori a kocsi? Mennyi km van benne? Tapasztalható füstölés (szürkés színű!)? Nincs olajszivárgása valahol?
De mindegy is. Nem kell eltérni a gyárilag előírt olajtól! Sőt! A sűrűbb olajjal több gond is lesz:
- Nehezebben mozgatja az olajszivattyú, így lassabban jut el az apró, szűkebb helyekre, így ott nem lesz meg a szükséges olajnyomás, és fokozódik a kopás ezeken a részeken.
- Gyanítom, hogy turbós a motor. A sűrű, nehezebb olaj indításkor lassabban jut fel a turbóba, így azt is fokozottabb kopásnak teszi ki.
Tehát: NEM! Ha olajfogyasztás van, akkor nem a tünetet kell megszüntetni, hanem az okát!
Egyébként:
Évekkel ezelőtt, még TDI-s koromban (17 éven, és félmillió km át tartott) az akkor már majdnem 400.000km-t futott motorba az 5w-30 olaj helyett kipróbáltuk az akkor új, Shell Helix 0w-20 olajat, hogy könnyebb legyen a hidegindítás, és a turbó is hamarabb kapja meg az olajat. Én vagyok egyébként az a lüke, aki ilyen kocsit is még márkaszervizbe hord javarészt, ez a próba is ott történt. Figyelnem kellett árgus szemekkel a 110LE-s TDI olajfogyasztását. Pont téli időszak volt. Nem kért utántöltést cserétől-cseréig (15.000km), minimális olaj hiányzott a max jelzéshez képest, talán 1mm-rel volt lejjebb az olajszint.
Ezek a motorok már nem a hajdani Zsigulik. Azóta fejlődött egy csöppet a technológia. Ezt a "sűrűbb olajat a sokat futott motorba" tézist el kellene már felejteni. De vannak itt nálam sokkal szakavatottabb kollégák, sőt autószerelők, majd kijavítanak, ha butaságot írtam.
A kertészünk -- aki nem autófanatikus -- vett egy használt Skoda Octavia dieselt .Mint jobban tudjátOk , mint én , a prosi azt írja , 5 W 30-es olaj kell bele . Mint tudjuk , minél kopottabb a henger , annál sűrűbb olaj kell bele ( az én lengyel mikróbuszomhoz , a Nysaba 20 W 50-es olajat használok ).
Kérdésem : mekkora kilóméterszámtól kell / lehet az 5 W-ről 10 W-re állniát ? Nagyon szépen köszöni válaszotokat : far severö sapirico
Sziasztok! Eladó egy Skoda Octávia Combi 1.4 TSI Style (5E54M5FL) szin: Fekete mágia gyöngyház, gyártás: 2017.11, átvétel: 2018.01.08. Futott teljesítmény: 82.159 km A gépjármű többletfelszereltséggel rendelkezik. Bővebb információ: +36305149591 A gépkocsi Baranya megyében található.
Ma már egy gumiszőnyeg tervezése is külön egyetemi szakot igényel(ne). Az i30-ban például a klasszik, "beleakad a cipőm sarka a rácsozatba" probléma merül fel rendszeresen.
Ez a 2.0 TSI olyan hőt termel, hogy esőben araszolva “gőzölög“ a motorháztető. Nyáron meg nem lehet megmaradni a járó motoros autó mellett hátul ácsorogva. Na, ezek még az O3 FL tapasztalatok, de az új O4 sem lesz másmilyen valószínűleg. Az O3 FL is gyorsan bemelegedett, bármilyen hidegben a reggeli 3 km-es utamon a szomszéd faluig (90-100 körüli folyamatos tempóval) felnyomta 90 fokra (kijelző szerint) a vízhőfokot. Az O4-ben már aktív légzsalu is van: pl. 15 fokban reggel indulva elvittem a gyereket az oviba (nincs 2 km-re sem), 3 kereszteződés meg max. 50-es tempó, és kijelző szerint üzemmeleg volt, mire odaértünk. Kolléga is megjegyezte ma, aki elvitte az enyémet is kipróbálni, hogy ez aztán gyorsan melegszik. Ja, az O4 kapott már ehhez a motorhoz is zajcsökkentő (?) ”filcet” (nem az, valami új anyag) a motorháztető belső felére. A régiben nem volt, állítólag utólag sem szabadott beletenni túlmelegedés veszélye miatt.
Ha már a meleg, ma reggel kicsit hideg volt, úgyhogy kipróbáltam 1-es fokozaton az ülés- meg kormányfűtést, aztán már vártam, hogy túl meleg lesz, mint az O3 FL-ben. De nem! Épp hogy éreztem valamit. Ennek ilyennek kell lennie. Az előzőt diaggal programoztam át, hogy 1-esen ne legyen tojásfőző funkciója (a kormányt sajnos nem tudtam). Az új most pont olyan… Mondom, szerintem van itt fejlődés. Lehet, hogy olvassák a fórumokat, ha így van, jól is teszik.
Ma megnéztem egy Tiguant Rline-t 4x4 DSG, a 180Kw-os benzinessel, amit megvett egy ismerős jutányosan. Megrendelte valaki még tavaly és elhozták, de megjelent közbe az új model és visszamondta, mert megjelent közbe az új model. Az üzletközötő felhívta.
Hosszitott változat, de nem a 7 üléses, nagy a lábtér hátúl, tolható a hátsó üléssor, nagy a csomagtartó, nagy családi kocsi, van pótkereke is, adaptív felfüggesztés, éllófűtés, elég magassz a karosszéria a 19-es kerekekkel. Vagy 1700kiló menetkész tömegbe. De legalább van benne egy pótkerék féleség, mankókerék talán.
Nézem az első féket, egy dugattyús. Tehettek volna bele legalább egy kétdugattyús, vagy négy dugattyúst.
Fordultam vele egy kört, hát az harap és érzékeny a gázpedálja. A bőr karpit: kicsit gagyi. Kormánygomb ugynaz a szar, mind az enyémben.
Nézem cimkét a motortérben, 508 00 509 00 0W-20 olaj. Na, ez nem semmi.
Az ismerős B8-as Passat Allrod-ról ül át, az is 190-es dízel, azt mondja, hogy azért kellett nyomni neki a pedált.
A nyomaték viszi, de vezettem párszor azt a kocsit és néha felnyítottam a motorház tetőt, meglepően meleg volt a turbó környékén.
Kipróbáltam ma egyébként kolléga szintén új O4-ét, az 2,0 TDI ugyanennyi pacival, szintén DSG + 4x4. Lepadlózva sokkal jobban megindul. A hirtelen nagy löket után viszont kicsit gyengébben húz. 0-100 km/h adat elvileg ugyanaz. Ha versenyeznénk, valószínűleg otthagyna egy kicsit az elején, aztán behoznám a lemaradást. Próbának érdekes volt, autót ezért nem cserélnék vele. 🙃
Üdvözlöm a kicsivel lejjebb látható gyári “gumiszőnyeg” fejlesztőit!
Értem én, hogy ezt álmodta meg a tervező, csak az az apró pici probléma van vele, hogy tempomatozás közben a gázpedálhoz odakészített lábam sarka szépen előrecsúszik rajta. Me’ csak hosszanti bordák vannak rajta. Nem is gumi, hanem valami pehelykönnyű habosított cucc. Nincs még 1000 km a kocsiban, ma tűnt fel, hogy szar, gondolom, ahogy elkezdett porosodni.
Gondolom az autó típustábláján is és a COC papíron is olyan adatok szerepelnek, ami alapján 0 kg-ot vontathat az adott jármű. Így nem tilos a vonóhorog felszerelése, de a súlyhatár 0 kg lesz.
3080 kg helyet 1780 kg-ot írnak a jelölt sorba és kész is.
Számomra nem derül ki a cikkből, hogy honnan lehet előre tudni alkalmatlanságot egy használt autó esetén. A VW típusokról nem ír, de a Seat-tal szemben egyértelmű a Skoda hátrányos megkülönböztetése a VAG-nál. Azt a lovat kell ütni, amelyik húz.
A vége az igazán érdekes! Ezek az EU-ban teljesen elmebetegek. Ott nyírják a saját autóiparukat, ahol tudják. Utána meg csodálkoznak, hogy Kína le fogja tartolni a piacot.
A life-time-ot azért tartom feleslegesnek, mert nem lehet tudni, hogy az idő alatt hányszor volt nyitva-zárva a szerkezet. Lehet hogy sok autopályázás alatt 2-300 kilométer alatt csak 1-2X lett zárva, de lehet, hogy 20-30X is ennyi km alatt, ha főként városban használták. Egyébként meg reális lehet amit írtál, mert 288ekm van az enyémben :-)
Előző autómon (VW Jetta) viszont 400 felett sem kellet cserélni zárat.
Nagy tábla földimogyorós Milkáért vihető az utólagos motorháztető gázteleszkóp szettem.
A gázrugók pont úgy működnek, mint beszereléskor, csak kicsit kirügyeztek. 😆 Lehet, nem a legolcsóbb utángyártottat kellett volna vennem. 😁 Ott a legrondábbak, ahol belenyomódnak a gyári fekete szivacsba.
Ha régóta nem volt felnyitva a géptető, akkor nyitáskor az elején nyekkennek egyet, mint 4+ éve is.
A beszerelés q egyszerű, 10 és 12-es villáskulcs, plusz 8-as imbuszkulcs kell hozzá.
Ezek a gázrugók pont annyira nyitják a motorháztetőt, hogy minimális küzdelemmel a gyári kitámasztót is be lehet akasztani. Magyarul pont annyira, mint alapból kitámasztva. Én nem tudom, mennyi ezeknek a falvastagsága, lehet hogy lecsiszolva és normálisan lefestve még sokáig jók lesznek. Vagy az új tulaj vesz újakat ezekből.
Ezeknek a motoroknak az élettartama igazából egy lottószelvény.
Jó eséllyel hosszú évekig bírják, akár 250.000km-ig, ami magán üzemeltetés esetében bőven több, mint 10 évet jelent.
Azonban ez nem minden darabra igaz, mert a gyártási technológiájuk miatt megy fontos paraméterüket nem lehet határok között tartani. Vagyis igazából nem tudod megmondani, hogy valóban bírják 10 évig, vagy két hónap alatt hibásodnak meg?
A különbség a modellvasút gyártók és a VAG csoport között, hogy az előbbinél van cseremotor, mint alkatrész, míg az utóbbinál csak komplett zárszerkezet kapható.
Csak tájékoztatás miatt: egy ilyen 12V-os motor ára nagy tételben a mai árakon nagyjából 1,5-2USD lehet. Úgy 6 éve kaptam ajánlatot egy ennél sokkal komolyabb, minőségibb termékre Hong-Kongból: 1000db megrendelése esetén került volna 2USD-ba egy darab. Az ilyen olcsó motorra, amit a zárakba szerelnek, egy hazai nagyker adott nettó 360HUF/db ajánlatot ugyanakkor.
Úgy, hogy nem autó, hanem vasútmodell szervíz vagyok. Így arra nincs helyem, meg kapacitásom, hogy kiszereljem a hibás motorú zárszerkezetet. De a kiszerelt zárban a motort már meg tudom csinálni, ha lehetséges. Nem mindig, mert sok esetben a motor tengelyén a kommutátor lemezeket tartó műanyag megolvadt már, az a motor sajnos javíthatatlan. Egy misét megér, ahogy szokták mondani. Egy motor kitisztítása, rendbehozása meg megoldja a zárszerkezet gondját (ha egyéb baja nincs), és nem kell bontóban vadászni ilyenre, vagy gyári újat venni.
Ugyanígy jártam (szintén 14-es O3 tsi). Ha nem akarsz nagy bontásba belemenni, akkor a kesztyűtartót ki kell venni és manuálisan át tudod állítani. Viszont ezt akkor télen is el kell játszani, mert akkor is csak hideg fog jönni.
Ezek a tipusú 12V-os villamymotorok feltűntek a modellvasút iparban is (sajnos). Van velük tapasztalatom a műhelyben bőven. A javítás esélye úgy "fifty-fifty", vagy sikerül, vagy nem.
Az autók esetében (mindegy, hogy milyen gyártmányú a kicsi!) nem kell hosszú percekig, órákig folyamatosan működniük. Mondjuk a zárak esetében csak arra pár másodpercre, amíg a zármechanikát ide-oda mozgatják. Ez előny. Ami viszont sajnos hátrány, hogy nem igazán konstans hőmérsékleti, és pára viszonyok között kell(ene) működniük.
Ezeknek a motoroknak az a közös jellemzőjük, hogy nagyon nagy darabszámban készülnek, és a lehető legolcsóbb gyártástechnológiával. A motor tengelyén a kommutátor lemezekhez nyomódó bronz keféket támasztó lemezrugók, ereje nincs kontrollálva. Ha túl erősen nyomnak, akkor extrém kopást okoz, a kefék is gyorsabban kopnak, és a kommutátor lemezbe is árkot tudnak vájni. Utóbbi esetben a motor kuka.
Az is baj az extrém kopással, hogy a kefepor nem tud kiszabadulni a motorból, benne marad, és idővel zárlatossá teszi a motort.
Ha kicsi a nyomóerő, akkor meg egyszerűen nem kap áramot a motor, vagy nem eleget az átmeneti ellenállás miatt, így nem tudja működtetni a mechanikát.
Ha kenőanyag - zsír, olaj, WD40, stb - kerül be a motorba, akkor a kefék természetes kopása okozta bronz por az olajjal keveredve beül a kommutátor lemezek közötti légrésbe. Ez szintén zárlatot okoz a motorban.
Találtam elég sok olyan motort is, ahol a gyártáskor a bronz rugólemezbe a bronzkefe 90°-kal elfordítva volt bepréselve. Ez csak azért baj, mert a kommutátor lemezek egy hengerpalástot alkotnak, és a kefék formázottak, vagyis az ide érintkező felületük is be van "homorítva". Ha ez 90°-kal el van fordulva, akkor a kommutátor hengerpalástjára nem az oda szánt kefe felület fog érintkezni, hanem a kefék két éle. Szintén extrém kopáshoz, porolódáshoz vezet.
Ha valakinek van kézügyesége, meg türelme, akkor belevághat, hogy megjavítja a motort. Vesztenivalója nincs. Vagy ki is lehet hozni hozzám, elég gyorsan eldől, hogy menthető-e még? Foltbenzinnek ki kell mosni a port összerakás előtt!
Sziasztok, a kérdésem: az alany egy '14-es 3-as Octavia 1.4 benzin, a középső jobb oldali legbefuvo forró levegőt fúj, míg a többi jéghideget. Van vki hasonló tapasztalata?
Néhány pozitív gondolat az új O4-ről a régi O3 FL-hez képest a motor-váltó-tempomat háromszögben.
2,0 TSI + DQ381 DSG + hagyományos tempomat mindkettőnél. Az O4 pluszban 4x4-es.
Motorhang:
Gyorsításnál kellemes búgás a réginél kicsit kopogós-motorfűrész hanghoz képest. Lehet, hogy fejlettebb a motor felfüggesztése is. Lehet, hogy az újat hangolták is? Tényleg tök kellemes a hangja. A régié nem tetszett!
Váltó:
Kb. ég és föld. Már írtam, de gázelvételnél nincs már erőszakos motorfék, ami kis rángatózást is okozott. Szépen hagyja kigurulni gázelvételnél. Szoftveres trükkökre tippelnék a régihez képest, ami inkább tartja a gázt egy kicsit, vagy mi a manó. Az elindulás és a váltás is sokkal kulturáltabb. Pluszban állóra fékezésnél is simán meg lehet állni sokkal kisebb bólintással. Lehet, hogy inkább a motorhoz tartozna, de hirtelen padlógáznál sajnos nem nagyon van változás a reakcióidőben: várj 1 mp-et... Éljen a sok kibocsátási norma! Lényeg, hogy rosszabb nem lett...
(Hagyományos) tempomat:
Gyanús volt, de meg is figyeltem: komolyabb lejtőn nem gyorsul már fel az autó a beállított sebesség fölé. Visszagangol bmeg, és aktívan motorfékez. Elkezdtem játszani a beállított sebességgel, és a (-) gombot nyomva tartva levettem pl. 60-ról 40-re. Mintha elkezdtem volna komolyabban fékezni. Mellesleg a kezelési is említi, hogy lejtőn ez annyira tudja tartani a sebességet, amennyire gázelvétellel meg motorfékkel tudja. Lusta vagyok kinyitni a régi kezelésijét, de tény, hogy az lejtőn csak ezért nem kapcsolt vissza.
Diagnosztika nélkül ez egy tippverseny, ahol te fizetsz.
Egy csomó oka lehet az égéskimaradásnak, egy nem előírásnak megfelelő, de üzemelő új gyertya viszont biztosan nem okozza ugyanazt a tünetet mint a lestrapált/hibás régi és biztosan nem csak egy hengerben lenne bizonytalan az égés miatta.
(Viszont jobb helyen diagra nem, vagy nem örömmel fogadnak idegen gyertyával motort.)
Valami olyan helyet keress, ahol a diag nem merül ki hibakódkiolvasában és adott esetben be is koszolják a kezüket. Általában olcsóbb, mint kipróbálni ezt-azt.
Ha pedig jelenleg már nincs tünet, akkor nincs mivel foglalkozni.
Ki lehet kapcsolni, hogy az ACC elvegye a gázt, vagy gyorsítson táblánál, csak a menüpont nevéből nem világos, hogy azt kapcsolja. Most fejből nekem sem ugrik be. Emlékszem, hogy a szalon azt mondta, hogy ilyen feature nincs is a kocsiban, magamnak kellett rájönni :D
Szép napot Mindenkinek! 2006-os Skoda Octavia II. 1.6 -os benzines. Egyik utam végén érzem,hogy nincs ereje,mintha csak 3 henger menne. Szervíz, addigra már a diagnosztika,check lámpa is jelzett. BERU Z90 3 testelektródás gyertyák voltak benne. Ha szemben állunk a motorral a bal szélső gyergya enyhén olajos, a jobb szélső pedig nyomorultul elégve. A szívósor alattiak szép tiszták, persze azok is cserélve lettek. Az új garnitúra Denso IK20TT 1 testelektródás gyertyák. Beindítva semmi sem változott,ugyanaz a gyengébb teljesítmény, a kipufogón is hallani, hogy az alapjárat nem jó. Próbakör, kicsit meghajtottuk.120km/ h. A diagnosztika lámpa magától kialudt,mintha minden rendben lenne. Mi lehet a gond? Lehetséges,hogy a 3 testelektróda hiánya ,azaz nem belevaló a gyertya? Forgalmi alapján lett kiválasztva. Ebben kérném a segítséget. Köszi
Az én prediktív ACC-mben ki lehet kapcsolni, hogy betartsa a felismert táblákat. (2021 MQB)
Ha pl. a DSG7-es mild hybridet nézzük, az a fokozatokat szerintem azért nem írja ki, mert a lépten-nyomon leállított meg újraindított motor mellett egyrészt nem sok értelmet hordozna egy szám, másrészt zavaróan ugrálna. (Sport módban meg nincs leállítgatás ugye.)
Nálam ezek észrevétlenül, maguktól értetődően dolgoznak össze. Finoman működik, szeretem. Városban a fékezések felét (elsősorban a felzárkózásokat) megcsinálja magától kikapcsolt ACC mellett is, villannyal, talán ez a legkényelmesebb része. De ki lehet ezt is kapcsolni teljesen.
És az kinek fájt, hogy D-ben kiírta a sebességfokozatokat? Mert már csak S-ben írja ki..."
Nekem, panaszkodjunk.:)
Van a seggem alatt egy V6-os dízel, egy ZF 8-as váltóval. A nyomaték VAN, egy nagy tudású mérnök újságíró szerint.:)
Mivel a hidrodinamikus nyomatékváltó az olajat hajtja, csak teljes terhelésen jó a hatásfoka, részterhelésen alacsony és az olaj melegedik.
Az olaj átmegy a bolygóműves váltóba, ahol néhány többtárcsás tengelykapcsoló (hidro-elektromos vezérléssel) kapcsolgatja a fogaskerekeket.
Utána átmegy egy olajütőbe és vissza a nyomatékváltóba. Ezért ezt a hajtóegységet úgy kell vezetni, hogy max. 6-7 másodpercet lehet talpalni,
másképp nagyon felmelegedik az olaj. A citromba be van építve erős hidro-elektromos többtárcsás tengelykapcsoló- - lock up clutch, ami átveszi a hajtást a nyomatváltótól - ami már majdnem szabadon fut- és az olaj lehűl.
A letáplálásnál a váltó D8-ból visszaváltott D5-be, de az előzés után le kell lépni a gázról, érződik, hogy a hajtást átvette a citromba levő tengelykapcsoló és a sebesség tartásával, a váltó felvált vissza D8-ba és a fordulatszám leesik 2000-re. Vagyis az utazás 98%-ban a tengelykapcsoló veszi át a motor nyomatékát, nem a nyomatékváltó.
Aztán szép lassan a sebesség is visszaáll az előzés előttire. Nagyon kényelmes részlet. Csak gáz finom kezeléséből egy kigyorsítás és előzés megoldható.
De pl. egy előzésnél hegymenetben, amikor 3800-4000 fordulatra pörög a motor, néha figyelni kell a fordulatszámot és a műszerfalon a váltó sebességfokozatát.
A 2018-ban mutatta a műszerfalon a sebességfokozatot D-ben, az új csak S-ben.
Az újba 10e km után a motor még nyers és sokkal később esik le a fordulatszám, miután lelépek a gázról, lehet, hogy nem kapcsol azonnal a tengelykapcsoló a citromba. Val. később kap majd egy frissítést (a régi 100e km-ben kapott egy olyan frissítést, ami rendbetette a hajtásláncot), a régi nagyon gyorsan leejti a fordulatot és így ugyanazzal a tempóval 1.5 literrel kevesebbet fogyaszt mind a új.
A régi futása majdnem 300e km és kétszer cseréltem a váltóba és az osztóházba olajat, másodszor ki volt cserélve a dekli is, mert ott van szűrő és a mágnes. De a kocsi hajtáslánca gyári állapotban van.
Ha digitális a gázpedál használat, a váltó odapiszkol, ezért van annyi baj ezekkel a váltókkal.
A ZF weboldalán írja, hogy 80-120e km után olajat kell cserélni a váltóba, ha városba is járunk és néha lépjük is, a VW szerint life-time, ami 250e km jelent.
A MY2024-es Touareg figyelmeztet, ha vezetés közbe kezdem kapcsolgatni a kormánygomokat.:)
Ha folytatom, asszem a végén le is tiltja a gombokat.
Bebasztak egy preventiv ACC szolgáltatást, amit nem lehet kikapcsolani és észreveszi a pályán a 100-as táblákat, elekezd vadul fékezni (a régin csak a előttem haladó járműveket látta, 300 méterről, sávot váltottam és lassítás nélkül elmentem melette, királyság). Ez életveszéjes, elütnek hátulról előzésnél.
Tehát ACC-m nincs. Jöttem haza 1600 km az olaszoktól és egyszer se kapcsoltam be.
Nézd meg, ha nálad be van építve és ha ki lehet kapcsolani.
Órjási képernyő, egybeépítve a digitális műszerfalal. szinte minden le lehet érni a műszerfalról, is nyomkodva a kormánygombokat.
Az a bazi nagy képernyő egy nagyon hosszú úton zavaró.
10e km vezettem már az újjal és még nem értettem meg, hogy lehet megosztani a képernyőt, ha már ekkora.
Értelmetlen az egész.
Vastag visszalépés: a 2018-as modelen a kormányon volt 10+10 egyéni gomb. Szuper prémium hatás és működés. 300e km után nulla kopás.
Az újon van két nagy, ami pontosan ugyanazt tudja. Csak húzogatni is lehet és nyomogatni is. Kínai játék hatás és bizonytalan működés, méghozzá fényesre vannak kidolgozva.
Kétnaponta megtölöm a műszerfalat, a képernyőt és a kormányt.
Valamivel egyszerübb szoftert is telepítethettek volna az új autókra.
A 2018-asnak el van találva a szoft, minden előrhető két gommbal és nagyon gyors.
6 éve után csináltak egy FL-et, de a fejegységen semmit se fejlesztettek, csak betettek új vezetési segédleteket, ami nem hagy vezetni.
Az a benyomásom, hogy az EU-ban a fejesek nem tudnak vezetni és nézik a kamu baleseti statisztikákat -plusz meghallgatnak pár autóipari "szaktekintél" és eldöntik, hogy még milyen korlátozást vezesenek be.
Kiváló lehet egy balesetben megsérült akkumulátorú autó ajtaját egy ilyen beállíthatatlanság mellett a laikus segítőnek kinyitni... cél mindenképpen az erővágó. Skoda, önnek ez jár.
Szóval, nincs többé lehetőség menüből kikapcsolni az elindulás utáni automata zárást. Aha.
Értem, hogy mire találták ezt ki, csak ezt én (qrva ritkán) a Budapest táblánál kézzel szoktam bekapcsolni a lakat gombbal. Kollégát rabolták már ki a piros lámpánál, tudom, miről van szó.
Csakhogy én indulás után egyébként is utálom a kattanást, meg bezárt ajtókkal se szeretek autózni.
Fuck.
A Briskodán azt írják, diaggal ki lehet kapcsolni. Csak az én klón kábelem valószínűleg már nem jó ehhez, egyébként is lehet, hogy tokent kéne venni a kódoláshoz.
Ááááááá
(Azt hittem, én nem találom a menüben a beállítást.)
Tényleg, ha már szóba került, ez már nem a látható fűtőszálas verzió.
ez az egyetlen, ami hiányzik az arteonból. jó lenne ügyesbe' intézni egyet, ha jön egy kavics, mert természetesen arra is van amúgy utólagos beépítő szett :)
Az okos klíma, ha jól láttam, kb. annyi, hogy vannak előre definiált beállítások láb melegítésére, stb. Na, én vagyok az, aki folyton automatán használja a klímát, csak a hőmérsékleten állítok adott esetben. Kivéve pl. téli indulásnál szélvédőre fújatás kis ideig, pl. havat-jeget olvasztani. De ebbe már sikerült fűtött szélvédőt is konfigolnom. Tényleg, ha már szóba került, ez már nem a látható fűtőszálas verzió.
"Tessék figyelembe venni, hogy az emberek inkább panaszkodni szeretnek, mint dicsérni."
Amikor kétszer annyit kifizetsz egy új autóért, mint az előző új autódért, akkor azért elvárás, hogy rosszabb dolgok ne legyenek benne, mint az előzőben.
"mit még igen nagyon utálok benne, az a térdtől és - ha váltasz - a kéztől centikre lévő utastéri szellőző. Nyáron vagy tönkreteszed az ízületeidet, vagy a középsőket kikapcsolod. Az is egy ritka béna megoldás."
és ha elzárod középen,és a jobb oldalit is lezárod,
akkor a lezárt állapotban is, kicsit engedi be középen a levegőt..
a kereskedő szerint lehet arra is tenni telefon tartót....igaz,még fényképen se tudta megmutatni,de szerinte biztosan lehet...
Tessék figyelembe venni, hogy az emberek inkább panaszkodni szeretnek, mint dicsérni. 🙃
Én is nyafogtam most kicsit (valószínűleg fogok is még), de így elsőre ez egy elég jó autó attól még. Tökéletes és mindenkinek megfelelő meg úgy sincs.
Csak, hogy rátegyek még egy lapáttal: az O3 FL-nél már csak a csúcs L&K kapott nyitott ajtó lámpát (úgyhogy nekem még volt)… az O4-ben már csak fixen prizma van. De a dekor LED csík átvált pirosra… már ha van. 😁
Cserébe pl. vannak erős és szabályozható fényerejű “térképolvasó” lámpák, lett világítása a napellenző tükrének (übergagyin világít, de van), van normális (szintén ledes) csomagtér világítás, stb. Ja, tegnap fedeztem fel, hogy a felső lámpák hátul csak akkor kapcsolnak fel, ha hátsó ajtót nyitok. Na, az egyetlen halogén izzótól meg is szabadultam első nap. Most vagy poénból hagytak még ilyet a kesztyűtartóban, vagy valaki elfeledkezett róla, vagy mert Skoda. 🙃 Mindegy, becsusszant egy erős w5w led az izzó helyére, szerszám se kell a cseréhez szerencsére.
"Ha már kerék, természetesen 3 bar fölé voltak fújva a gumik."
Persze, mert a gyárban ennyire fújták. A 100e Ft-os nullrevízióba meg csak az fér bele, hogy egy A4-es papírra számlát nyomtassanak némi festékkel és árammal. A 3-5 oldalas Pre-Delivery Inspection-t (O2-höz még meg volt nekem is) pedig úgy hagyják figyelmen kívül, ahogy volt. Abban benne van, hogy be kell állítani a keréknyomást normál értékre.
"És az kinek fájt, hogy D-ben kiírta a sebességfokozatokat? Mert már csak S-ben írja ki..."
Valami idióta letudta ezzel a kötelező számú változtatásokat facelift címszóval... :)
"Magyarázkodhatok az ovis gyerekeimnek, akik hátul az ajtón nézegették mindig a színes csíkokat. Hát, oda már nem jutott, csak előre!"
Facelift van, valamit kell csinálni! Pl. O2-nél kivették az ajtóban lévő piros lámpákat és prizma lett helyette. Vakítsunk parasztot, de azért olcsóbban, mint eddig...
(Nem személyeskedés!)
Krómcsík téma:
Nekem i30-ban a komplett, fekete műszerfal is tükröződik annyira a szélvédőn, hogy ha odanézek, mindig megijedek, hogy valami van ott...
De a króm ettől sokkal sz.rabb lehet.
Fejegység:
10 éve csodálkozom rá, hogyan képesek autógyárak ekkora szemeteket gyártani fejegység címszóval?
Lassú: hát milyen SoC van benne? Egy Auchan-os Ilike telóban is gyorsabb lehet. 10! millánál nem futja egy közepes procira? Nem futja egy rendesen megírt szoftverre? Vagy azok fejlesztik akik korábban az olajteknőt tervezték, mert kevés a megfelelő ember az IT piacon?
"Automata rögzítőfék:
Kipróbáltam, ez nem lesz nyerő. Induláskor egy nagy rántás van, böszme."
Erre se volt még idő, hogy kifejlesszék...? 15-20 éves technológia.
Felnégyelném, aki felülre odarakta azt a króm csíkot. Feketét csak a SportLine-hoz lehetett kérni, ez meg Style. Az a krómgeci telibe a pofámba továbbítja a napfényt oldalról, ha megfelelő szögben süt oda. Normálisak ezek?
Ez a pont az egyik legsiralmasabb az egészet nézve. Mindenki mondta az első pillanattól kezdve, hogy ez szar, balesetveszélyes, mégis a konszern rezzenéstelen arccal lassan 5 éve ezzel adja. Kb. a szembenaptól a jobb oldalról derékszögben sütő napig bármilyen napállásnál a szemedbe tükröződik, egy szemét f0s az egész.
Amit még igen nagyon utálok benne, az a térdtől és - ha váltasz - a kéztől centikre lévő utastéri szellőző. Nyáron vagy tönkreteszed az ízületeidet, vagy a középsőket kikapcsolod. Az is egy ritka béna megoldás.
Úgy összességében ergonómiailag csak visszalépést látok az O3-hoz képest, a technika, az anyagminőség és a zajkomfort viszont jobb. Mondjuk a mezei kivitel futóműve szerintem szarabb mint a mezei O3-é, de ez szubjektív.
Ha belülre nyúlsz, akkor nyit, ha kívül a - jelhez érsz, akkor zár.
Ha tele a kezem, akkor térddel szoktam zárni, gatyón keresztül is érzékel.
Kocsit mosni kulccsal a zsebben “vicces”, akkor jobb, ha nincs nálad.
A kulcsot nem lehet bezárni a kocsiba, ha bezárt állapotban felnyitod a csomagtér ajtót, és berakod. Ezt véletlenül próbáltam ki a tengerparton egy táskával, amiről nem tudtam, hogy benne van a kulcs. Ahányszor lecsaptam az ajtót, annyiszor nyitotta vissza, aztán leesett, hogy mit csinálok. 🙃
Nyitásnál meg kell szokni, hogy kéz a kilincsbe, majd várni kell kb. fél mp-et, mielőtt meghúzod. Ha gyorsabb vagy, akkor kétszer fogod meghúzni, mert az elsőnél még nem nyitotta ki a zárat.
A kilincsre nyitás a Toyotánál már évek óta megvan, a P2 Priusnál is már megvolt, azok pedig tizen éves konstrukciók. Persze ezt azért tudom, mert arról jöttem át Octaviára. Nem tudom az Octavián is úgy van-e, de a Priusnál ha benyúlsz a kilincsbe kinyitja, ha pedig a kilincs végét egyszerre két újjal fogod meg, bezárja a kocsit.
Ez a kilincs simogatás teljesen okés, úgy kell érteni, hogy nem kell a kulcson nyomkodni a gombot, hanem helyette hozzá kell érni a kilincs megfelelő pontjához. Kulcs reggel be a zsebbe, este ki, szerintem ez jó. Annyi a fejlődés, hogy az O3-nál csak a két első kilincsen van érzékelő, de az O4-nél már lehet a gyerekkel is kezdeni a bepakolást.
Nyilván, ami a biztonság miatt van bent, az hadd legyen, csak tényleg stabilan működjön.
A kényelmieket meg lehessen már választani. Nekem elég a normál kilincs, de mondjuk legyen sd kártya olvasó, ha úgy alakul (bár igaz, nekem is van és még soha nem használtam).
Az már biztos. Ez a simogatós kilincs vagy a közeledésre nyitás is ilyen. Mintha kézzel nem lehetne továbbra is kinyitni. Pont a lényeg kezd elveszni, lassan az autó is egy műtárgy, a vezetési élmény meg oda. Tele vagyunk elektronikával, mindig kell valami, amitől a vas több, mint egy másik a kategóriában. Ilyen az egérmozi is vagy a digitklíma az összes bajával.
---
Engem már az is zavar, hogy az O3 kulccsal nem nyitható - már manuálisan. A kulcs meg mintha enné az elemeket, kb félévente veszek egyet. Nem az a 250Ft zavar, de hogy a Bravo korábban 9 évig ment 2-3 elemmel, ez meg nem (ja és az nyitható is volt manuálisan), hanem a hulladék, ami itt marad.
Csak arra írtam, nem feltétlenül baj, ha belenyúl a vas. Lehet mondani, elbacta, fizessük meg, de ugye volt egy vétlen fél is. A biztosítók meg a 2 autóra Kifizettek úgy majdnem 3,5 millát, hogy nem nyílt a légzsák, még a hűtő/klímahűtő sem sérült. A másik hátuljában nyilván még annyi kár sem esett, a fenti osszegből mégis másfél milla arra ment. És ezt belekaljulálják majd mindenki kötelezőjébe...
Szóval nyúljon bele ilyen esetben nyugodtan, csak jól működjön, ne össze-vissza fékezzen ok nélkül.
Tök jó, hogy már mind a 4 ajtó kilincset tapogatva működik a nyitás/zárás, nem csak az első két ajtón.
Viszont találtam egy új beállítást: közeledésre nyitás. Működik, de nem tudom, ez kinek jó. Odamegyek kivenni valamit a bezárt autó csomagtartójából, kinyitja az összes ajtót, de nem zárja vissza utána. Nekem ez hülyeség kategória.
Első körben megdicsérném. Nem is tudtam, hogy van benne, aztán leesett.
Az említett kb. 150 km alatt 3-4 alkalommal volt olyan érzésem, hogy valami furcsaság történt hirtelen a kormányzással pár másodpercre. Mintha egy durva nyomvályú megvezette volna az autót, plusz megmozdult a kormány, mint régen a korai (visszahatás mentes) szervóknál.
Hazafelé, az utolsó szakaszon van egy szűk és hepehupás út, alig látható felezővonallal. Ott tapasztalatból néhány helyen kicsit átlógok a szembe sávba, elkerülendő a nagy mélyedéseket. Jaaa, a halvány festést is látta. Néztem, a beállításokban a kormány rezgetés nem volt bekapcsolva. Még nem tudom, hogy fogom-e használni. Notórius indexelő vagyok, de egy lecsapott kanyarban azért nem szoktam.
A zajszinthez: Bepipáltam valami ilyesmit a konfigurátorban, talán oda is volt írva, hogy az első oldalablakok üvege vastagabb.
Automata rögzítőfék:
Kipróbáltam, ez nem lesz nyerő. Induláskor egy nagy rántás van, böszme.
Vészfék asszisztens:
Nem loholok (már) mások seggében, valószínűleg nem fog zavarni. Azért a kis figyelmeztető ikonon túl egy “piros lámpát” sikerült összehoznom hazafelé, egy autó kanyarodott le előttem gyökkettővel.
Teljesen kikapcsolva idegesítő sárga felkiáltójel a műszerfalon…
Holttér figyelő:
”Most ne válts sávot” sárga ledek a visszapillantóban: ez jónak tűnik. Csereautóban is rögtön tetszett. Menüből állítható a fényerő.
Hát, én ragaszkodnék a "saját" zenéimhez. Valaki megnyugtathatna azért, hogy külső USB-s eszközről normálisan le lehet játszani őket, azaz mappanézet, zenékbe beletekergetés...
Tényleg csak pár dolog, mert eddig összesen volt egy Bp-n keresztül vezető utam, meg hazajöttem nagyrészt pályán.
A szalonban, átvételnél mondta az értékesítő, hogy töltsük le a MySkoda Essentials alkalmazást, aztán regisztráljuk be az autókat. Egyébként kérdés nélkül "elpanaszkodta magát", hogy az importőr zaklatja őket, ha nem lát elég autót regisztrálva. 2 kollégának sikerült (nekik se elsőre), nekem 28-ik alkalommal se. Amikor meg kellett adni a biztonsági kódomat (sPIN), állandóan kivágott hibával. Ez itthon, este végül csak sikerült 39-ik nekifutásra. Ne kérdezd, hogy mi volt... Lehet, hogy gyenge volt a kitalált kódom (végül egy sokadikkal sikerült), de nem szólt érte, csak általános hibával kihajított mindig.
Futómű:
Ez is DCC-s, mint az előző. Már nem 3 fokozat van, hanem fokozatmentes. Baba. Be lehet állítani még puhábbra, bár az meg kicsit túlzásnak tűnik. Még próbálgatom. Szebben, jobban, halkabban viselkedik úthibákon. Az O3 FL sincs agyonütve, 163e km-rel tettem le, ráadásul a DCC-s csillapítók cserélve voltak.
Maga a rugózása is jobb kicsit. Az előző is multilinkes volt hátul. Felni méret "ugyanaz" (18"), de az O4-en ugye már nagyobb átmérőjű a kerék. Ha már kerék, természetesen 3 bar fölé voltak fújva a gumik. Nem értem ezeket...
Motor+váltó:
Ugyanúgy 2.0 TSI + DSG. Az új már 4x4-es. Erre nem költöttem volna külön a céges keretből, de 2.0 TSI már csak 4x4-gyel volt ugyebár. Csúszós úton induláskor majd biztos örülök neki, mert az első kerekessel meg 190 pacival már gázpedállal óvatoskodás kellett sokszor.
A DSG végre olyan, amilyennek lennie kell. Teljesen kulturáltan indul el az autó, és a gázpedál elengedésekor sem ragaszkodik őrülten a motorfékhez, hanem szépen hagyja kigurulni a kocsit rángatózás nélkül. Induláskor a kúszási hajlama kicsit kisebb. Most passz, hogy ebben is a DQ381 van-e, meg szintén passz, hogy a jobb viselkedéshez mennyi köze van a 4x4-nek. Szebben is vált egyébként.
Az autót azért nem kínoztam eddig a cirka 150 km alatt, de párszor letapostam azért. Nyilván nem megy úgy, mint az előző a nagyobb tömeg miatt. Nem nagy a különbség, illetve lehet hogy minimális. Becsapós is lehet, mert az autó komfortja és zajszintje sokkal jobb. Meg a motor is új még, fickósodhat egy kicsit.
"Borzalom", hogy ez a 2.0 TSI mennyi hőt termel egyébként... a városi etap után a cégnél persze megnéztem az olajszintet (ez most kivételesen csak minimálisan van túltöltve), de a nívópálca majdnem megégette a kezemet.
Menetzaj:
SOKKAL kisebb. Szélzaj szinte semmi a régebbihez képest, de alulról is kevesebb jön. P7 Cinturato gumikat kaptam, elvileg nem a legcsendesebb fajta. Párom autóján pár évesen már borzasztó hangosak voltak. Meg emlékeim szerint, az első O3-on is az volt nekem, aztán megváltás volt halkabbra és puhábbra cserélnem. Ennek ellenére csendesebb az O4 ezekkel, mint a lerakott O3 FL a 18" Uniroyal Rainsportokkal, amiket a csendességük miatt is imádtam.
Fejegység, műszerfal:
Tegnap egy bő órát ücsörögtem a kocsiban, mire mindent átnéztem, és beállítottam. Nem intuitív a fejegység felülete, de megtanulható. Most már nincs vele bajom. Csak a digit műszerfallal elbaromkodtam egy 20 percet, mire rájöttem, hogy tudom az előzőhöz hasonlóra beállítani a máshogy működő kormány gombokkal. Igazán benne hagyhatták volna a fejegységben a műszerfal konfigurálást, hogy az anyjuk popóját. A fejegység nem akadozik, tűrhető sebességgel reagál. Amit oltári nagy baromságnak tartok egyébként, hogy pont a legfontosabb, autóval (pl. világítás, ablaktörlő) kapcsolatos beállításoknál tudni kéne, hogy forgasd meg a kocsi képét a kijelzőn, hogy elérj különböző kategóriákat. Ha nem látom ezt korábban kolléga autójában, akkor nem jövök rá egyhamar magamtól szerintem. A napi számlálót mi a túróért kellett a kukába dobni, kit zavart a fejlesztők közül egy olyan "száz éves" találmány, amit néhány hülye (én is) még használt? És az kinek fájt, hogy D-ben kiírta a sebességfokozatokat? Mert már csak S-ben írja ki...
Hangulatvilágítás:
Jópofa ez a színezhető világítás (műszerfal alatt, lábtérben, ajtókon), csak max. fényerőn is túl gyenge. A pirosat szinte nem is látni.
Magyarázkodhatok az ovis gyerekeimnek, akik hátul az ajtón nézegették mindig a színes csíkokat. Hát, oda már nem jutott, csak előre!
Ajtók:
Felnégyelném, aki felülre odarakta azt a króm csíkot. Feketét csak a SportLine-hoz lehetett kérni, ez meg Style. Az a krómgeci telibe a pofámba továbbítja a napfényt oldalról, ha megfelelő szögben süt oda. Normálisak ezek? Oda megy majd valami matrica, szerencsére, ahogy nézem, nem lesz nehéz sablont vágni hozzá, mert kb. vonalzóval rajzolták.
Fejegység plusz:
A tegnap esti 1+ órás állítgatás után ma kimegyek a zenelejátszást próbálgatni, beülök, a fejegység azzal indít, hogy beállítások frissítése, aztán percekig semmit se lehetett csinálni vele emiatt. Aztán kb. 5 perc után közli, hogy van valami elérhető frissítés, volt ott egy "további információ" gomb is, én hülye megnyomtam, hogy mi is lehet az, erre újabb 5 percig karikázott. Közben kíváncsiságból megnéztem: legalább a tolatókamera képét hajlandó volt kitenni közben is. Aztán meguntam, gyújtás le, de utána csak folytatta. A menü meg a házikó gomb halott, egy idő után a klímavezérlők is, csak pörög ott a szaros türelmét kérjük dolog. A "power" gombot hosszan nyomva többször újraindítottam végül, aztán a sokadikra csak elindult, mintha semmi se történt volna. Tegnap este direkt néztem, hogy van-e valami elérhető frissítés, de semmit se mutatott. Aztán egyszer csak feltűnt, hogy amiket tegnap este beállítottam, az mind ment a kukába, azaz a korábbi állapotra. Fuck. Aztán egyszer csak tök véletlenül észrevettem, hogy Vendégként vagyok bejelentkezve, nem mintha a fejegység induláskor rákérdezett volna. Bejelentkeztem "magamnak", vissza is ugrottak a beállításaim. Később leesett, hogy lehet hogy az zavarta meg, hogy melyik kulccsal mentem ma ki. Mondjuk, a tegnapi állítgatásnál mindkettő nálam volt.....
Egyelőre ennyi! Az autó kifejezetten tetszik!
Ui.: az O3 csomagtartó szőnyege szinte tökéletesen passzol az O4-be. Hátul az O4-ben ívesebb a vonal, ott van egy kis "hiány" az O3 szőnyegével. Apropó, kombikról van szó.
Valamilyen szinten kezeltem a problémát, amíg lesz memóriakártya átalakítóm.
Saját google drive-ból felmásoltam pár mixet az iPhone Fájlok mappájába. Ezek egyébként YT-ról letöltött mp3-ak, borítóképet én tettem a fájlokba.
A fejegységem Columbus.
Nah, elindítottam telóról a zenét a saját, gagyi lejátszójával:
Legnagyobb meglepetésemre CarPlay-en átmegy a hang, sőt, a főképernyőn meg is jelent, hogy mit hallgatok:
Amikor ráböktem, akkor jött ez, a zene szólt tovább:
Több, mint vicces…..
A zene átmegy vezeték nélkül is, de ha kihúzom/visszadugom a kábelt a telóból, akkor persze leáll, oszt’ el se lehet indítani. Aztán már úgy se, ahogy előtte (kábellel vagy nélküle). Autó újraindít, aztán ahogy épp van, úgy megy.
Sok próbálkozás után egyszer valahogy már nem a Hangoskönyv képernyő jött be az elsőre kattintva, haneeem:
Óóó, jó lesz ez, bár nem tudom, hogy csináltam…
Ja, nem teljesen, mert beletekerni így sem lehet, csak a telón…
Gyorsan kipróbáltam pár lejátszót az App Storeból, egy Audify Music Player nevűvel annyival jutottam előrébb, hogy annak a lejátszó listáját is kezeli a fejegység, de beletekerni szintén nem lehet. Ennek az ikonja egyébként meg is jelent a Columbus CarPlay alkalmazásai között. De a felülete tök olyan “általános” ennek is, mint a képen feljebb, csak oldalra lapozva van még pár menüje, pl. playlist.
Mellesleg a YouTube hangja is átmegy, de ahhoz még leírás meg kép sincs, videó meg véletlenül se, azt mondjuk nem is vártam.
A Columbus egyébként így, normális hanganyaggal elég faszán szól. A hang fókuszt mondjuk magamra (BE ülés) állítottam.
A fülem is csengett ~15 perc bömböltetés után.
Az O3 FL-ben Bolero + Canton volt, ez meg Canton nélküli Columbus.
A hang nem olyan tiszta, magasat kevesebbet lehet rátenni. A basszusok értelemszerűen nem a csomagtartóból jönnek, és nem akkora (bőven túlzó) “mennyiséget” rátekerni. Viszont mélyebbre mennek a mély hangok, azaz szebbek. Ennyi is bőven elég. A limitálás nélküli max. hangerő lekörözi a korábbi Cantonos rendszert, ha a mélyládát kivesszük az egyenletből. Magyarul, meg lehet süketülni ezzel az újjal. 🙃