Kedves Nikon és nem Nikon felhasználók! Itt lehet sörösüveget törni egymás fején, ha valaki nem ért egyet a másik véleményével fotózás ügyében. Értelmes megbeszéldének indul, kérem, értelmes emberek értelmes hozzászólásaival emeljék a Korcsma színvonalát... Sértődni lehet, de nem érdemes.
Kérem a tisztelt italozókat, hozzászólásban megjelenő, később látható képet csak indokolt esetben illesszetek be nagy méretben.
A Korcsmalakóknak fenntartott galéria itt érhető el.
Ide tölthetőek fel, nézhetőek meg a tagok képei.
Engem kifejezetten szórakoztat, hogy tudok filmre fotózni. Szerdán jól felszerelkezve nekiindultam a Káli-medencének és itthon vettem észre (igaz, ott sajnos nem volt olyan szép idő, mint Pesten), hogy mindössze 4 képet lőttem digivel, plusz egy panorámát a zájfonnal. A többi képet filmre nyomtam el, egy F5+50/1.4G+Portra160, valamint egy olympus mju2+Tmax100 volt nálam. Sajna a filmek még benne ragadtak a gépekben, mindegyiken maradt még expó bőven, köszönhetően, hogy többször is eláztam és inkább hazafelé indultam...
Én tudom. fotóztam én is vele egész kis korombam. szmena 8 volt asszem nekünk.
Péter, nem gondolom hogy szívesen és örömmel válnál meg a 610-etdtől meg a d700-tól, az obijaiddal együtt és váltanál vissza szmena 8ra, vagy prakticára, zenitre, akármire és full filmesen nyomnád megint a dolgokat.
Én nem azt mondom hogy nem lehet csinálni a szmenával jó képeket, én azt mondom, nagyban javítja a fotós tehetséget ill. magát a fotók minőségét is természetesen egy jobb váz és objektiv használata. Ha már itt tart a technika ahol tart, használjuk ki ahogy a lehetőségeink engedik.
Azt akartam még irni, csak elfelejtetetm, de nektek nem kell mondanom, csak a új kollégának irom: nem birtokolni kell az eszközöket, hanem (ki)használni őket.
Egyébként van hatással a felszerelés is a látásmódra, fotós készségre. saját tapasztalatból irom. Pont most nézegettem, még nincs 1 éve hogy nikonom lett (tavaly augusztusban vettem a d90-et) előtte olympus volt zoomokkal. Mióta D90-em lett (komolyabb váz, mint előtte volt) és elkezdtem a fixeket beszerezni, majd később preferálni, teljesen máshogy látok már dolgokat, mint anno a zoomokkal láttam. Más szemlélet, más megjelenítés, hogy ugy mondjam kitárult a világ előttem, hogy rá vagyok ugymond kényszerítve az adott fix gyutávra, kihasználom a fényerős tulajdonságát, ami más megvilágitásba helyezi a dolgokat, mozgok ugy zoomolok, a fotóim minősége is drasztikusan megnőtt. Szóval azért bizony nagy hatással van a fotósra egy jobb technika, aki tud élni az általa adott lehetőséggel és ki tudja használni bezony megnőhet a fotós tudása és kedve, önbizalma is.
Ezért vmelyet nem értek teljesen egyet azzal hogy a váz mind1, ahogy neked sem mind1 pl. hogy d610 FF helyett egy d3000-et kéne szorongatnod. hisz szivesen szorongatod azt a jó fogású, nagy tudású, jól összeszerelt és massziv gépet. Ahogy már ezt korábban is kiveséztük.
Ha jól emlékszem, a Tripont tartott/tart gépspecifikus 2estés tanfolyamokat olyanoknak, akik szeretnének túllépni a gépük auto/zöld funkcióján, megismerni a blende/idő automatikákat, vagy a manuális beállításokat. Külön volt nikonos, meg canonos, nem is volt rémisztően drága, a 2 este asszem 19ezer volt.
De ha rákeresel a neten, egyre több cég csinál hasonlókat, asszem tán a Fotósarok oldalán is láttam valami ilyet.
Viszed a saját géped és ha valami nem megy, egyből tudnak segíteni.
Másrészt meg nem fórumozgatni kell, hanem fotózni, fotózni, fotózni. Aztán 1 nap rápihenés után végignézni, kielemezni a képeket. És újra kimenni, fotózni, fotózni, fotózni...
És nem törődni azzal, hogy "tökéletes" képet csinálj. Próbálgasd sötétben, ellenfényben, nézd meg, hogy mit-merre tekerve (ISO-blende-zársebesség) tudsz neked jobban tetsző képet kiszedni a csippekből. Szerencsére ami nagyon sz@r, azt azonnal látod az LCD-n.
Meg nagyon jó könyvek is vannak, például Scott Kelby első 3 könyvét nagyon ajánlom figyelmedbe. Jól magyaráz, közérthető nyelven. Ha kell, át tudom küldeni pdf-ben.
Meg persze nem árt, ha ismered a gépedet is, nem kell a menü minden pontját, de azért a fontosabb dolgokról legyen valami fogalmad. Erre meg ott a gépkönyv. Én is az a fajta vagyok (mint a pasik általában), hogy "nemolvasokcsakkézbeveszeméshasználom", majd hónapokkal később, mikor valami nem megy, na akkor kezdem el bújni a leírást és bevallom, volt már jópár dolog, amiről nem is tudtam, csak véletlenül belefutottam a kézikönyvben, persze azóta meg használom is ezerrel. :)
Bocsánat kicsit spongyán fogalmaztam. Természetesen kell várni és lesz is javulás a fotók minőségét, megjelenését illetően, inkább csak arra gondoltam, hogy jobb fotózási képességet, jobb látásmódot, megatudást nem vásárolsz meg a jobb géppel, az csak egy sokkal jobb eszköz ahoz hogy eredményesebb fotókat csinálj.
Remélem érted mire célzok. Mostmár talán jobban érthető. :)
Csak azért mondtam mert sokan egy többszázezres géptől várják a megváltást és ugyanúgy nem jutnak előrébb vele.
"és ha veszek akkor már a védelem mellett esetleg más funkciót is betöltene fotózáskor"
na a kettő azért nem jár együtt, ugyanis az Uv szűrőket/protector szűrőket használják védelemre, aminek DSLR gépek elkészült képeire semmilyen
befolyással nincsenek.
Minden más polár,nd, infra stb. viszont igen, képet befolyásoló szűrők éppen ezért nem tud/nem ildomos állandó védelemként az obik elején lenni.
Ha vmit használsz, az Uv szűrőt meg mindig tekerd le mielőtt fotózol, fölösleges plusz üveget pakolni az obi elé, ahogy sokan védő szűrőket sem helyeznek az obijuk elé,
hogy ne legyen plusz optikai elem, ami minőség rovására mehet. Ki igy gondolkodik, ki úgy, számtalanszor került ez vitatémába.
"a fotóstudás hogyismondjam:) hiányos:)"
ezen nem tud egyikőnk sem segiteni. olvassál, tanulják okuljál, közben meg gyakorolj. Ha van érzéked és kitartásod, hamar meg lehet tanulni a dolgokat. Persze akinek nincs és csak vergődik, tanácsokat sem fogad meg, a jobban sikerült fotókat meg egy DSLR beszerzésével és általa nyújtott technikától várja, abból sosem lesz értelmes fotós.
2 hete van meg kb. nem tudok nyilatkozni. :) Amugy teljesen jó amit produkál. Drágábbra nem telik, meg nem is használok sokat vakut, arra tökéletes.
kenko mc, átlagos szűrő, semmi extra, szerintem jo az. Én inkább hoya/b+w párti vagyok.
multicoated bevonatú legyen én azt javaslom, többet nem igen tudok segiteni. A marha drága szűrőket viszont kihagynám a helyedben, némelyik irreálisan sok.
Hoya HMC-k teljesen jók. Szürke dobozúak.
Polárból lehet inkább egy több bevonatút választanék már. 2x3 rétegűt.
ND szűrőt hát jó kérdés. Nem ismerem őket.
De ne siess ennyire előre. első körben az obikat szerezd be, használd. szűrőzni ráérsz még bőven, először a géped/obikat ismerd meg.
"nekem az segítene, ha az én szettemet használva mutatnátok meg, hogy mit és hogyan"
Erre neked kell rájönnöd. Most mutassunk meg mindent? Egy élet nem lenne elég.
Szégyen és gyalázat, hogy ilyenekről (is) szól a világ és mutogatjuk főműsoridőben is. Nagyszüleink, meg még régebbi felmenőink kitérnének a hitükből.
Most meg minden szart le lehet nyomni már az emberek torkán. Ingerküszöbük az embereknek igencsak megnőtt. Csak a sok ocsmányság, az kelti fel a sok majom figyelmét.
Grr. Jól inditottad a napomat Péter. Ezért szépen előkeresel valami kacatot és majd kölcsönadod. :)
Vagy tolj be egy napon(agyon)sütkérezős tacskós képet.
Olyat amire szukseged lesz a fotos szokasaidhoz. Nekem egy deka szurom sincs, csak uv szurok az obikon, vedelem gyanant. De ebbe aztan ne menjunk bele.
van polár, nd szuro, ezek a legfontosabbak, leggyakoribbak, meg minden mas egyeb szinszuro, trukk, soft, meg a tok tudja.
a polarnak meg nd-nek nezz utana, mit tudnak es mire hasznalatosak.