"Mi ennél kevesebből is megértettük,Ön nem szereti ezt a versenyágat,Önnek meg el kellene fogadnia,hogy mások meg igen és ezért felesleges az elfogadókat minősítgetni,ennyi."
Nix túltoltam... hiszen az úr továbbra is "versenyágnak" titulálja ezt a népfertőzést.... Ez pedig helytelen. Akár teccik nekem ez a gusztustalankodás, akár nem...Ez nem szeretet kérdése. Én speciell a súlyemelést se komálom, nem is nézem, de azért elismerem, hogy az is egy komoly, vetélkedős, rengeteg raffinált technikai trükköt igénylő sportág.
Ez a "mi roncsderbi" borzalmunk azonban semminek nem nevezhető..
A kedves kombájnos kislány felvetése tényleg érdekes kérdés, hiszen ezzel az erővel igazi autókrossz bajnokságon is indulhatna. Nem úgy néz ki az "aprócska" családi vállalkozásocska, hogy ne bírnák el anyagilag. De ha PTM úr odafigyelt volna "túltolásomra", ott is megemlítettem, hogy az a verzió, amit a kishölgy is művelgethet, még akár lebutított autókrossznak is nevezhető...
És tényleg, érdekes írói feladat lenne kihámozni, hogy egy teljesen szimpatikus értelmes, kultúrált lényt mi visz rá éppen ennek a szellemi fertőnek a művelésére??? Hol akadt el az információ, hogy ez nem sport és nem szórakozás és a rengeteg jószándékú ember, akia háttérben ezeketa szándékosan szétbaxott verdákat futamról futamra próbálja mozgásképessé tenni szemmel ltható hősi önfeláldozás árán, egy teljsen értelmetlen semminek áldozza az energiáját....
Pötit túl tetszett tolni a dolgot. Mi ennél kevesebből is megértettük,Ön nem szereti ezt a versenyágat,Önnek meg el kellene fogadnia,hogy mások meg igen és ezért felesleges az elfogadókat minősítgetni,ennyi.
Az értelmes,szorgalmas egyetemista kombájnos kislány meg csak egy jó példa volt arra,hogy miért nem szabad a műfaj képviselőire az Ön által használt dehonesztáló jelzőket látatlanba ráhúzni.
Drága jó PTM úr, nagyon köszönöm a kis filmecskét a kombájnos csajról, nagyon aranyos volt és emlékezetes kis riport...
Ezen felbuzdulva megpróbáltam végre belekukkantani ebbe a műfajba, mert bevallom, eddigi életem során eszembe nem jutott ilyen kapitális faxságokra elmenni és ott az időmet pazarolni, még akkor sem, ha ott csak úgy bűzlött a benzin... (Pedig ott voltam a hazai autókrossz és ralikrossz bölcsőjénél is, és mindig tetszett "az" a dolog......)
Hát le is döbbentem rögvest....
Az első videókban rögtön belebotlottam abba az ágazatba, amit a kombájnos csajszi is művelgethet. Van más videó is, egyik szinvonaltalanabb szarabb és unalmasabb, mint a másik, hosszú távra egyiket sem ajánlom.
Ez szemmel láthatóan szimpla autókrossz, végig laza talajú valamiféle körpályán, lazán megfogalmazott elvek alapján összetákolt-gányolt szemetekkel, amikben azért nem is olyan gyenge motorok vannak. Nagyon messziről néze még valamiféle sportnak is lehetne tekinteni, de ne mazért mert a pálya szélén még "sportbíriók" is lengetne kfontoskodva "hivalatols" zászlókat és fejükön mirfonos headszettel úgy néznek ki mnit egy F1-es csapatfönök a paddockban...
Belülről ezt művelgetni még élvezet is lehet - de kivülről, pénzért-belépődíjért ez bámilni elégg észegényes szellemi igényű időtöltés...
A másik videó és helyszin már sokkal durvább: "láncos futam" Hatvanban. Újabb szar videó, kellő türelem és gyomor kell hozzá:
Mindenek előtt tessék jól megnézni a "pálya" kialakítását. Ez direkt olyanra vancsinálva, hogy már rajt után két méterre lgarantáltan egymásba koccanjanak, boruljanak sikithasson a nép. A következ őkanyar úgyszintén. Ennyi az egész.
Hát ez szerintem népellenes bűntett, népbutitás, népámítás, szemenszedett hazugság és vérlázitó agyrombolás -ha ezt valaki verseynnek, bajnokságnak meri nevezni és tekinteni...
Csak remélni tudom, hogy ehhez az ocsmánysághoz az MNASZ-nek az ég egy világon semmi köze...
És még TÉVÉBEN is büszkén mutassssák a "sporteseményt"
Ezen és hasonlóhokn vihogni, tapsolni és nézni - a teljes szellemi összeomlás, katasztrófa, világvége.... Ne mtalálok rá szavakat. Ilyent civilizált ember nem nézhet, ilyenre nem mehet el
:De drága jó PTM úr, a mi közelmúltbeli és teljesen meddővé vált félrebeszélgetésünk ezen a fronton emiatt is kis külföldi roncsderbis "melléküzemág" miatt robbant ki:
Ha jobban odafigyelve nézzük, ezek a futamok tök legális ralikrossz pályákon zajlanak. Én azt állítottam alapvetően, hogy ezeket az autókat szándékosan instabillá teszik, habár emellett ige nerős motorjaik vannak és meglepően gyorsan mennek. A vicc a szándékos rongáláson van. Mind menetstabilitás, mind az ellenfelek megsemmísítése terén
Én ezt mélységen elitéltem, szellemileg drámaian igénytelen, szinte már betiltandó gusztustalan pankrációnak bátorkodtam nevezni és végtelen elszomorító, hogy emberek százai meg ezrei ilyen baromságokat bámulnak pénzért "autósport" gyanánt.. Persze hogy tudom, betiltani ilyent nem lehet, pláne a nyugateurópai demokráciákban, mint a mintaország Finnland-ban pláne nem, de akkor is, megismétlem: civilizált kultőr ember ilyen gsztustalan idétlenséget még viccből sem néz meg .......
És ezt a nemes szellemiségű "vetélkedést" védte egyik kedves topictársunk, miszerint itt hú meg ha:
....Fú, borzasztó, hogy a fiatalok zárt pályán, versenyszabályzat kereteibe foglalva csapatbajnokságban küzdenek.
(Méghogy az a dicséretes "versenyszabályzat", hogy olyan autókat épitsünk, amikkel szándékosan, garantáltan ütközni tudjunk... Ez lenne a sport....)
Erről volt múltkor is alapvetően szó, amit pillanatok alatt sikerült mellékvágányra terelni és legfőképpen Sunnyt szidalmazni - amin én persze csaka vállamat vonogatom....
Innen jutottunk el pár nap alatt a kombájnos lányig..... Komoly teljesítmény ez is...:) :) :) :)
Mindig tépelődök rajta, hogy milyen értelmetlen dolgokba ölöm az időm (most például egy viszonylag tűrhető kiindulási állapotú, késői évjáratú Swiftet próbálok az átlagosnál jobban gatyába rázni), és akkor jön szembe egy-egy ilyen totális elmebetegség.
Irigylem az embereket, akik ilyenekkel foglalkoznak szabadidejükben....
Szerintem rossz nyomon jársz.Túlzás lenne azt hinni,hogy soktízezer ember a "vérszag" miatt nézne versenyeket.Inkább azért,mert érdekes nézni,hogy amivel mi szabályok között lassan közlekedünk,mire is lehet képes, ha van rá lehetőség,plusz egy komolyabb versenynek,vagy pláne az F1-nek egy komplex hétvégi programja van,ami önmagában óriási buli,szórakozási lehetőség.
A baleset meg egyébként az élet minden területén önmagában hírértékű,legyen az autóverseny,légikatasztrófa,építkezési daru feldőlése,vagy bármi más.Ha a dolgok rendjén mennek,az a normális,de az nem érdekes,a baleset az rendkívüli.Mindenkit a rendkívüli dolgok érdekelnek igazán,okulni is lehet belőlük,meg ott a jó érzés,hogy de jó,egy ez nem velünk történt meg.
Leszögezném, hogy nem vitatom sunnysun és sok hozzá hasonló elhivatott drukker őszinte rajongását.
De, hogy régen "vérszagmentes" lett volna az F1 és a tömeg úgy általában meghazudtolva az ősi, alantas emberi ösztönöket ne a vér miatt járt volna ki az F1 versenyekre azért az legalábbis kérdéses:
Drága Főnök Úr,véletlenül akadtam bele ebbe a videóba.Íme egy roncsderbis versenyző, aki nekem nem nagyon tűnik abba a kategóriába valónak,amibe be teccet vízionálni a műfajt. :-D
Szerintem akadémikus a vita, mert itthon minimum egy atomvillanás kellene ahhoz,hogy a Mozaik utcában rendszámot kapjanak az iparszerűen átalakított old-, vagy youngtimerek.
Manapság a kőfejű döntéshozók a típuson belüli létező variációk legózását kivéve szinte semmire nem mernek rábólintani.
Irigykedve szoktam nézni az amcsi átépítős filmeket, ahol pl. az ötvenes évekbeli Bel Airbe szemrebbenés nélkül beleraknak egy mai 600 lovas Camaro blokkot modern automataváltóval,a dobfékek helyett tárcsaféket és ha a hely valahol nem adja ki, simán vágják, alakítják a bölcsőket,hossztartókat és sorolhatnám...
És azért volt egy végtelenül idióta, felesleges, kizárólag helykitöltő cikkecske ezzel foglalkozni, mert ez egy annyira triviális téma, hogy csak igazán hüjjjék kedvéért kell említeni, hogy álljon már meg a menet...
Ma még igen, de az elektromos cuccok egyre olcsóbbak és sztenderd, kb nulla karbantartásigényű, tiszta és bárhol használható alternatívát nyújtanak. Nem mondom hogy minden második autó ilyen lesz, csak azt, hogy az átalakított autó nem jelentős konkurenciája a nem átalakítottnak.
"Ez egyszerűbben annyit jelent, hogy a hajtáslánc cseréje az eredeti állapot olyan mértékű megváltoztatása, amelytől a FIVA szerint a veterán-státusz megszűnik."
Hát azért egy Asconát vagy Alfa 33-at villamosítani nem biztos, hogy olcsóbb mulatság lenne, mint megrestaurálni és jól megmenteni az utókor számára...
Bocsáss meg, de én politikusok által is támogatott tendenciáról nem igazán hallottam oldtimer viszonylatban... Kipcsakokról már hallunk eleget,de erről az agymenésről még nem...
Igaz, hogy már csak szőrmentén botlok ilyen témákba és az is igaz, hogy a politikus önmagában egy idióta vizibölény, állatkertbe kéne csukni a legtöbbet...
Számomra annyira triviális ,hogy mitől oldtimer egy oldtimer, hogy ez nem is lehet diszkusszió tárgya. Józan emberben fel sem merülhet, hogy egy villamosított, kibelezett Jaguar ugyanolyan eszmei értékű oldtimer lenne, mint egy igazi benzinmotoros...
Azt el tudom képzelni, hogy túlbuzgó FIVA hivatalnokok büszkén magyarázgatják a politikusoknak, hogy ne bántsák az öreg járművek környezetszennyező képességét, mert .... és akkor jön a Te mondatod.... Mint ahogy évek óta bizonygatja lelkesen a FIVA fűnek fának, hogy micsoda kihatása van ennek a sorsüldözött (műszaki-közlekedésbiztonsági alkalmatlanság, környezetszennyezés...) hobbinak a gazdasági életre, merthogy hány embernek adnak munkát a restauráló meg kereskedő vállalkozások, mind az odtimer hobbira támaszkodva....
( Ez egyébként egy ideig szép dolog, de aztán utána már miről is van szó??? Francokat megmentésről, hanem szimplán bizniszről, nagy lóvékról...)
Habár... Ha arra gondolok, hogy iparszerűen gyártanak elektromos kormányszervóket oldtimerekbe a "könnyebb vezetési élmény" elérése érdekében, akkor már ott is rezeg a léc... És tudhatod, nálam már a nagyiparilag sorozatújjáéitett "megmentett" oldtirmereknél is rezeg a léc, mert mai technológiákkal, mai gépeken utángyártott elemekből felépíteni a szinte a semmiből egy autót - hát az sem feltétlenül a muzeális jelleg megőrzése....
Szóval nehéz téma ez, de villamosított Bentley-t politikailag támogatott oldtimernek tekinteni eleve agymenés....
Nem gondolom, hogy az elektromosítás azokat a veteránokat érintené, amiket amúgyis megőriznének. Szerintem jórészt azok az autók kapnak ezzel esélyt, amikkel egyébként nem foglalkoznának. Pl azért, mert minden, ami az eredeti állapot fenntartását érinti, így vagy úgy de költség:
- használat korlátozása (környezetvédelem)
- magas fogyasztás
- magas karbantartás igény, alacsony rendelkezésre állás
- nehezen hozzáférhető alkatrészek
- szakembert igényel
+ fiataloknál egyre inkább: ideológia
Ezek összeadódnak és sokszor jelenthetik a különbséget garázs vagy roncstelep közt. Nem Ferrari 250GTO-knál, hanem mondjuk Opel Asconáknál vagy Alfa 33-asoknál.
Adott egy szerintem - és gondolom szerinted is - rendkívül káros tendencia, mely szerint a veterán autók hajtásláncát elektromosra cserélik és ezt bizonyos országokban már a politikai döntéshozók is támogatják. Vagyis szisztematikus megsemmisítés vár mindarra, ami az elmúlt évszázad viszontagságai ellenére kisebb-nagyobb szerencsével fennmaradt.
Nos ez ellen végre felemelte a szavát a FIVA alelnöke. Diplomatikusan, de kinyilvánította azt, hogy az ilyenmódon átépített veterán jármű többé nem tekinthető veterán járműnek.
Addig rendben van, hogy mindez az itt író-olvasó topiklakók számára triviális. Viszont te magad is arra utalsz írásaidban, hogy sokak (és egyre többek) számára egyáltalán nem az, hiszen egy komplett iparág rendeződik lassan e vásárlói igény köré.
Akkor miért is demagógia, hogy az, akinek a feladata a muzeális járművek védelme, végre szót is emel ezért? Szerinted nem ezt kellene mondania?
"A szabályozásért felelős alelnök, Tiddo Bresters nyilatkozott a kérdésben. „Álláspontunk szerint egy jármű történelmi státuszát nem a karosszéria formája vagy stílusa határozza meg, hanem az a mód, ahogy eredetileg megtervezték és legyártották.” - mondja. Ez egyszerűbben annyit jelent, hogy a hajtáslánc cseréje az eredeti állapot olyan mértékű megváltoztatása, amelytől a FIVA szerint a veterán-státusz megszűnik."