A magról kelt fák termésében nem szabad vakon megbízni! Az első nektarinokhoz ugy jutottam, hogy 1987-ben Olaszországból hozott magvakat ültettem. Volt ami jó lett, volt ami nem. Ha biztosra akarsz menni, megkóstolod, mielőtt beoltod a vadat. Persze ha csak dísznek akarod, akkor mindegy.
barátaim az egyik ismerősömnek van 1 kb 25-30 éves magról kelt mandarinfája ,na most jött el az a idő hogy terem rendesen van rajta vagy 50 virág és vagy 10 mandarin .
Szerintetek ha erről a mandarin fáról oltok pl:Vadcitromra az már termő ágnak számít,és olyan mintha egy nemes ágat raknék bele ???
Én is elfedtem az alvót is, a kihajtottat is. Majd tavasszal meglátjuk mi lesz. (Én lombot kotortam rá, aztán köréje kis földsáncot, hogy a szél le ne fujja tóla.)
mert ha fagyna nem félnék, de ebben a latyakos időben nem tudom mi lesz
Végülis ezek nem őszi szemzések hanem nyári hajtószemzésből egy megérett ág
alját betakartam mert ki tudja lehet -20 lesz és ha a teteje elfagy gondoltam, még ott az alja marad onnan tud hajtani, de erre az időre nem számitottam, félek berohad.
Uhh, Gyula.uw, nagyon megköszönném!! Merre laksz, hogy ilyenek vannak felétek? Gyökereztetéshez február végén kéne szedni a vesszőt, sőt még márciusba is bele csúszhat egy kicsit. A vad szőlőből van törzsültetvény, és annak a levágott vesszőit duggványozzák el? Akkor gyanítom, több fajtájuk is van, ha nagyüzemben csinálják. Annak jó, aki ilyen közelében lakik, szemtől szembe nem hajtják el az embert olyan könnyen, mint sajna engem :D Ha jóba vagy velük, tudd már meg légyszi, hogy milyen alanyokkal dolgoznak. Nagyon jó volna a Teleki 5C és 5BB fajtákból néhány gyökereztetni. De szerencsés vagy, hogy ilyen kincsesbányák közelében laksz!! :)
Itt nálunk ahol én lakom vagyis a szomszéd falu határába vannak vad szőlő ültetvények alanynak használják egész évben csak hajtatják és össze van kötözgetve .
Tavasszal le vágják és és oltják ,vagy gyökereztetik és utána oltják nem tom ,de nagyon sokan dolgoznak ott ,én is tudtam szerezni oltó viasztaz egyik ismerös hozot ugy nézetki mint egy nagy darab trapista sajt.
Szerintem tudnék veszőt szerezni, csak nem tudom most kellene ezt itthon gyökereztetni vagy tavasszal .
Holnap megyek is ara és meglesem jobban ,csinálok képet is a szőlőről.
Amiket felsoroltam fajtákat azokból tél végén tudok küldeni vesszőt. Az alanyok mostanra gondolom el vannnak ültetve. Valóban át kellene olvasni legalább egy könyvet hogy legalább az elv meglegyen. Ha ez megvan, itt mindenki segít hogy a könyből megszerzett ismeret a gyakorlatban is alkalmazható legyen. Mostanában elég kevés időm van itt lenni, esténként benézek olvasni de azt sem mindig. A nevemre kattintva végigolvasva az itteni hozzászólásaimat, gyakorlatilag mindent meg lehet tudni amit most mondanék. Ha valami nem tiszta,szivesen válaszolok.(előbb-utóbb)
Igen, mindenképpen kipróbálom az Otellót alanynak, és láttam a képeket is a fórumon, hihetetlenül szépek rajta a nemes szőlők...Éppen ezen fellelkesülve akarok próbálkozni vele minél többet. Csupán emellett ahonnan csak tudok, vadalanynak valót megpróbálnék szerezni azért, hogy minél többet össze gyűtsek belőlük. Azon gondolkodtam, hogy így lehetne egy kis kísérletet csinálni arra, hogy homokra melyik felelne meg a leg jobban. Elég lenne csak 4 vessző duggványozni, arról már ha beválna, később elszaporítanám. Aztán meg másnak is könnyebb lenne a dolga, ha kellene valamelyik vadalany...csak egyszer kell valakinek össze gyűjteni, aki másnak is szívesen adna belőle :) Kár, hogy a nagytermelők le se szarnak, pedig onnan gyorsan meglenne...
Rendben, de van még egy másik ötletem, ami segíthet neked. Én idén is átoltottam nem egy othelló szőlőtövet (zöldbe-fás oltással). Nézd meg a 'szőlőoltás' fórumon a 113 és 122. hozzászólás képeit, ott láthatod az eredmjényt. Jó az is alanynak és az neked is van. http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9048304
Üdv, több helyre is felteszem, ha gondoljátok terjesszétek:
A metszes ABCje című könyv -70mb- elérhető, freemail óriáslevélben minden gond nélkül csatolom, és elküldhetem akit érdekel. Pm-re, vagy ide írjon akit érdekel, esetleg más kertes témákban, ahová benézek :D
Megkérhetlek, hogyha az a múltkor emlegetett szőlős felé jársz, ahol a Teleki 5BB-t láttad, néhány vesszőt elküldenél nekem posán duggványozni? Amennyit csak lehet, most szeretnék összegyűjteni, hogy aztán csak lehessen válogatni melyik a leg alkalmasabb oltásra. Igazából Január végéig teljesen ráérne a dolog, csak a ha netán eszedbe jutna...
Igen, az biztos, hogy írt nagyon meredek dolgokat, de hát senki nem érthet mesterfokon minden létező növényhez.
Amúgy nálad jóval nagyobb területeken gazdálkodott, fiatalkorában a családi birtokon, később - kertészmérnökként - pl. állami gazdaság főagronómusa is volt.
szeretnék segítséget ,tanácsot kérni gyümölcsfák oltásában, szemezésében!!szeretném megpróbálni hogyan is kell ezt csinálni, nekem sajnos nincs nagy teröletem csak egy 200négyszögöles területem , néhány csemetét már vettem de nem nagy sikerrel mert majdnem mind kipusztult, most gondoltam, hogy én megpróbálok néhány gyümölcsfát nemesíteni.
szeretném kérni azok segítségét akik csináltak ijen oltásokat ill, sikerült nekeik, beszereztem néhány mirabolán,vadkörte és saj meggy alapanyagot, mit kelle vala tennem, mi az oltási eljárás,, hogyan tudol kiváló jó minőségő oltvány szemeket beszerezni, én pestmegyében sülysápon lakom ha valaki a közelben lakik és tudna nekem néhény szakmai fogásban is segíteni azt külün megköszönném!!