Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
szó szerint előcsalogatni nekem sem sikerült (még) a munkalapját, hogy pl. tudjak rajta módosítani.
Túlzottan nem is érdekel, mert az xlam megvan xlsm-ben is - és egyikből tudom a másikba mozgatni a makrókat - szükség esetén pedig xlsm-ben módosítom a munkalapot és rámentem (másként) az xlam-re.
Favágós, de így tudom jelenleg.
Eléggé zavar hogy nem tudom közvetlenül piszkálni, de biztos (Legyünk jóindulatúak... :) megvan rá a MikeRowSoft oka.
Pl. fennt van szalagmenün is nekem az xla-ban lévő makró - ennél fogva bárhonnan lehet indítani. Ha valamit nem látni, akkor valószínűleg úgy van megírva az xla-ban a makró, hogy ne lehessen a lehetséges felületekről indítani(nem tudom van e ilyen, de kell h legyen) Énkonkrétan nem tudom, hogy mi a különbség a private meg a public között - talán a private-t csak a munkafüzetből lehet elérni, a publicot meg bárhonnan.
Pl azt sem tudom mivel kell (még nem volt rá szükségem) olyan változót deklarálni, amit bárhonnan elérek és megőrzi az értékét stb...
az az érdekes, hogy egy elmentett *.bas makrót "belehúzok" az xla(m)-be, akkor az látszik alt+f8-ra felugró futtatás ablakban. Ma próbáltam ki.
Hogy a solvernél nem látom? Speciel jelszó védi. Legalábbis most az otthoni gépen néztem meg, de munkahelyi gépen meg le tudtam nyitni ha jól emlékszem. Nem néztem, de talán be is lehet állítani, hogy a felhasználó ne "lássa" a module-kat.
Valószínüleg azért, mert akkor órákig kereshetnéd az xls makróidat a tengernyi bővítményeljárás infuz listájában. Mivel ezutóbbiak rengetegen lehetnek, minden bizonnyal célszerűbb őket valami módon saját menükbe szerkeszteni. De hogy hogyan, ahhoz kevés vagyok.
Meg különben is, csak kevés tapasztalatom van az xla-kal. Szerintem ui. csak a saját függvényeket praktikus xla fileba gyűjteni, az általános makrókra már praktikusabb a Personal füzet. Emiatt még mindig nem tudom a saját xla füzetem munkalapját előcsalogatni, hiába variálgatom a 20831 posztod szerinti eljárást. Az okulásomra nem raknád ki ide a teljes eljárást? Vagy küldöd el priviben?
Van egy 25-27 munkafüzetből álló táblázatom aminek van egy nagyon idegesítő "szokása". A beírt értékeknek mindig USD az alapértelmezett kategóriája. Nem lehet ezt egységesen a teljes munkafüzetre definiálni, hogy általános vagy szám és amikor kell akkor én az adott cellának megváltoztatom?
Azt hittem minden további nélkül lehetséges. De nem. Megírtam a makrót egy xla modulba, hogy rakja át az egyik lapját egy megnyitott füzetbe, de Subscript of range hibaüzenetet adott. Ami alapján úgy vélem, hogy a bővitménymentés során valszeg nem is menti el a füzetet, hanem csak a VBA alkalmazásait. És akkor ez lehet a magyarázat arra, hogy miért nem lehet láthatóvá tenni.
Azt viszont minden további nélkül megy, hogy az xla-ban elmentett makróval egy tetszőleges xls füzet tetszőleges lapját, bemásold egy másik füzetbe. Praktikusan ugyanaz mintha a formázott lap is az xla-ban lenne.
És van még a nekem legszimpatikusabbnak gondolt Personalos megoldás. Ennél a formázott lapott a Personal füzetedbe mented. Az mindig nyitva van, láthatóvá tehető, szerkeszthető, és makróval is mozgatható.
A törlésben remélhetőleg tudok segíteni. A windows commmanderrel lehet, gondolom a windows filekezelője is tudja. A filet, ha minden igaz, az Office12/Library könyvtárban találod meg. De hogy, hogyan lehetne füzetformátumban megjelentetni, ahhoz kevés vagyok. Pedig határozottan érdekelne. Megjegyzem, ezért szoktam a füzetlapbeállításaimat a Personalba vagy templatként menteni. Az xla-ba meg csak a függvényeket és a makrókat.
most módosítottam úgy, hogy xlsm-ben megvolt és újra elmentettem xlam-ben. Viszont nem tudtam felülírni az előzőt illetve azt törölni sem tudom. Azt mondja, hogy meg van nyitva. De feladatkezelőben sem látszik. Ez valahol a BackOffice-ban fut valószínűleg.
Örülök, hogy sikerült megoldanod a problémád. Nekem viszont sehogy sem sikerült az xla filemat füzetformátumban láthatóvá tennem. Kiírja hogy rejtett füzet, és hogy a felfedés paraccsal tehető láthatóvá. De a felfedés parancs nem müxik (halvány). Neked hogy sikerült?