A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Zsír! Köszönöm! Hol kapok ilyet holnapi nap budapesten? Vagy ha nem adnak külön, akkor tud valaki egy méretet mondani, mert csináltatok egyet.. Felmegy a CO reduktor is, és meg is tudom húzni, de nem lenne valami jó, ha kettévágna valakit..
Ez egészen biztos, hogy különbség van köztük! A legfontosabb amit nem tudok, hogy a reduktoron levő hollandert lehet e cserélni egyszerűen, és kapok e hozzá?
Elvileg ugyanolyan menet van a co2 és az argon palackon.Legalábbis a Lindénél így van.Valszeg a palackodon lévő szelep valamiért más.Gyári átalakítót nem fogsz tudni venni,csináltatni kell egy jó esztergályossal.Talán a Messer palackokon van másmilyen menet,de még nem volt szerencsém hozzá.Van itt olyan fórumtárs aki már szenvedett ilyen problémával.
Amúgy milyen fajta a palackod Linde,Messer,Aga,Said.
Az argon palack menete kisebb mint a CO2-é, ezért a CO reduktor lóg rajta. Mivel két CO reduktorom is van,. a kérdésem az lenne, hogy tudok venni a CO reduktorra argonhoz való hollandert ? Gondolom egyszerű a cseréje ?! Hol tudok ilyet beszerezni?
Ne tedd!Bármikor lenyúlhatja a dakota vezér a pénzt,illetve vannak belső infóim a kamarából! Csináld schwartzba!!!Jobban jársz!
Én a részemről haza megyek majd 1.-én este,másnapra van egy idézésem. De az az napi teendőim között van a bankszámlám megszüntetése és a spórolt pénz kéz alatti eurora váltása,majd ide kint berakva a kinti számlámra!
Én is éppen hasonló cipőben járok mint te, az lenne a kérdésem, hogy végül te melyiket választottad? Én nagyon szemezek most ezzel. De lehet, hogy ez is elég lenne.
Az biztos, hogy ezektől sokkal drágábbra már sajnálnám a pénzt, főleg úgy, hogy nem mindennap csak néha használnám, legfőképpen otthoni barkácsolásra, kontárkodásra. :)
Mit gondoltok, jobb ha újat veszek, mert ugye ha az embernek még nincs gyakorlata akkor többet segít a pontosabb munkában egy jobb gép?
:-D Remélem otthon már nem kell igénybe vennem a "szolgáltatásaikat",igaz itt sem szeretném kihasználni a helyi TB-t,de itt az orvos orvosnak hálapénzt adni sértés!otthon meg nem adni az! Más világ!!!
Sok rozsdamentes anyagot hegesztek 1.5- 2 mm -es lemezek eddig csak AWI-val most van már egy Stalwerkes Co gépem és hozzá rozsdamentes huzal de igazán szép tetszetős varratot csak CO2 gázzal tudok csinálni az Argonnal nem megy, nem tudom mennyire fog károsulni a varrat fém és környéke rozsda állósága.Azt hiszem impulzusos áram (előtolás) kellene de nem tudom igazából.
Nyugottan nyomhatod 2.5-ős pálcával is csak egy kicsit több lesz a hegesztési varrat ha le kell köszörülni.A kettes falut nem kell leélezni,elég ha lesorjázod, picit lepucolod meg jól összeileszted aztán varrhatod.
Nem kell nagy teherbírás, egy konzol lesz, ami egy monitort tart. és saját lábán áll. Azt javasoljátok, hogy legyen inkább 2-es elektróda? Jelenleg csak 2,5-ös van itthon, de akkor holnap veszek 2-es ESAB-ot. Ehhez gondolom a 60-65A is elég lesz. Megnyugtató, hogy bevont elektródával is megy a dolog, mert hirtelen belém állt az ideg, mikor bevillant, hogy lehet átég a cucc. Most nem lenne idő iparost fogni.
A rendes illesztés alatt azt értitek, hogy precízen méretre vágva, egyenletesen leélezve? Ha igen ez menni fog, ebben elég alapos vagyok :-)
Várom, szeretném mielőbb itthon tesztelni. Utána már viszem is "terepre". Egyelőre egy nagy közepes palackkal. Később majd kerítek mellé valami kisebbet. Ma előkerült egy új binzel koppintós munkakábel is. Enni eddig sem kért, bár nem tartom valószínűnek, hogy két palackkal fogok kiszállni. Ki tudja, talán még jól jön valamikor végszükség esetére. Szerencsére ezen is 9mm-es csatlakozó van gyárilag. Van minden, már csak a gép kell, hogy megérkezzen. Meg ki kell tapasztalnom, érdemes-e huzalt tekercselni nagy dobról, vagy inkább a gyári 5kg-os dobot belekalkulálni az aktuális munkába.
Nos, a hétvégén a Gorillával megcsináltam az első balkezes varratot.
Kisteherautó kipufogócsövén régen volt egy konzol, ami már régen letört, és a helyén ott éktelenkedett egy kb. 5X50mm-es lik.
Szabtam egy akkora darabka kettes lemezt, ami eltakarja, három oldalról szépen oda is varrtam a csőhöz, de a negyedik oldalhoz sehogy sem fértem oda jobb kézzel, ezért kénytelen voltam áttenni a pisztolyt balkézbe. Mondjuk így nem varratot csináltam, hanem jó sűrűn pontoztam, de amennyire látszik jól sikerült.
Igen dinse 10-25-re 9mm csonk átmérőt ír. Király, mert akkor nem kell külön munkakábellel sz.rakodni MMA-hoz.
Fidaty 1.600-hoz ami van bőven elég hosszú és jó minőségű, komoly keresztmetszetű. Amit meg gyárilag adnak 1.5m-es, max bikázni jó lesz (hossza végett).
Egyébként várhatóan a 185-ös gép fog érkezni a héten.
Mindkét gépnek a kisebbik Dinse, azaz a 10-25-ös van (ezek a csatik maximum 25 m2-es vezetéket fogadnak, de a tartozék kábel az 16-os) nem akarok nagyon nagy hülyeséget mondani, de azt hiszem 9mm a dugó átmérő (réz)
A komolyabb (200A feletti) gépeken már a nagyobb 35-50-es dinse 13mm átmérő) szokott lenni. (pld IWELD pocketmig 205 digital)
Ha jól illeszted 2-es sőt 2.5-ös 46.16 vagy er23-as pálcával simán varrható az anyag.A vékonyságát ha a meghegeszthetőségére illetted akkor OK. ha a terhelhetőségére akkor meg több tonnát is elbír egy ilyen zártszelvény.
Ha pontosan szabod le az anyagot, jól előkészíted és ügyes vagy, igen! Én a héten csináltam egy 600x600-as keretet 20x40 zártszelvényből, de lánggal hegesztettem meg. Magam is meglepődtem, hogy egyáltalán nem húzta el a meleg, az átlók egyeznek, meg a vinkli is! :)
Urak, a 2-es falvastagságú zártszelvényt meg tudom hegeszteni bevont elektródával átégés nélkül?
Van egy hirtelen projektem. Terveztem egy belsőépítészeti fali panelt az egyik ügyfelemnek, érintőképernyős monitor lenne rajta. A hivatalos átadás a jövő hét elején lesz, és az eddigi alvállalkozóm nem tudja vállalni külföldi munka okán. Hirtelen nem találtam senkit, és holnap össze kellene raknom, hogy még a szinterezés, a bútorlap inzertek és a világítás is rá kerülhessen a határidőig. A vastelepen 2-es falvastagságú anyagot rendeltem, de eszembe jutott, hogy nem lesz-e vékony.
Túlélési csomagot,saját nővért,orvost vigyél!! A magyar kórházak és orvosok egy vicc! Apám sógorának volt egy elég komoly szívműtéte,ráadásul maszekban,aztán rá egy hónapra még egy,mert az elsőnél benne felejtettek egy törlő rongyot!!! Mielőbbi jobbulást! A dokinak meg mond meg,hogy koncentráljon rendesen!!!!! ;-)
sziasztok. köszönöm mindenkinek a jókívánságokat.vigyázzatok magatokra.
hamarosan újra pirítok, be kellene fejezzem még a hideg előtt a projekteket. csak nem tudom mit akar az időjárás. remélem nem lesz hirtelen hideg kint.
ez annyira szép, h nem is lehet igaz!? én tegnap írtam neki, de még nem válaszolt, pedig látta az üzimet.. pedig jó lenne kipróbálni! egyenlőre csak egy gépbeállítást akarnék, nem a sűrűjét, aztán, meglátjuk...
Üdv! nekem is beszart az aw-im 2 hónap használat után. Mivel Németből rendeltem, gondoltam nem odaküldöm vissza gariba hanem elküldtem ennek az uriembernek.
Megbeszélés után 2 nap mulva felhívott hogy a gépet nem tudja megjavítani komplett panel csere. Inkább küldjem vissza gariba. Visszaküldte postán az ő költségén.
Korrekt volt. Kiküldtem Németbe futárral másfél hét múlva visszaküldték megjavítva azóta tökéletes. A gépet megjelöltem valóban azt küldték vissza.
Azóta már beszéltem a szervizes úriemberrel tanácsot kértem plazmavásárlás előtt. Én csak ajánlani tudom!
sziasztok, szerdától nem leszek kb 1 hétig ha valaki keresne esetleg. mert megyek epekőmütétre, szóval engem is összevarrnak:)) csak nem hegesztővel,, remélem
az alfaweld mig 200 az nagyon jól szuberál, csak most fel kell függesszem a projekteket. de szerintem hamar folytathatom, mert nincs begyulladva az epém csak volt egy görcsöm(kóstolónak elég is volt) és megakarom előzni a többit, mert jobb már nem lessz azt mondták.
Szia én is beszéltem Kranomék-kal gépvásárlás ügyében, trafós gépről érdeklődtem és teljesen lebeszélt róla. Azt mondta alig tart már trafósat az már a múlt, mindenki az inverterest viszi és győzködött hogy mindegyiket meg tudják javítani és van hozzájuk alkatrész is.
sajnos, ha ez az emberke megfelelő lenne, akkoris, a többi, maffiózó szerelő, továbbra is szabadon garázdálkodik, illetve, húzza le a szerencsétlenűl járt hegesztőt, akinek megficcent a gépe! és érdekes módon te is írsz ilyeneket, h "A trükkösöknél ingyenes vizsgálat de magas javítási költséggel dolgoznak (25-45 E )"
ez is egyfajta szerelői átqúrás! a hab a tortán legtöbbször, h még nem is jó a javított gép, mint annakelőtte, vagy egyáltalán nem jó! ha arra gondolok, h a minilogos kemppimbe, amit javítattam a kranoméknál, és kicserélték az ic-ét, valami hasonlóra, de semmiképpen nem a megfelelőre és bónuszként, felégették a nyákot, a kis ic cseréje alkalmával, akkor felmerűl bennem a kérdés, h, hol lehet fegyvert vásárolni??, már lassan ott tartok, ha lenne, használnám is olykor!!!
köszi a linket! én már írtam is neki! mivel a legutóbbi írásomban a jasic gép, még mindíg nem jó! 7-8 alkalommal vittem vissza, a szerelőhöz, de mostanra eluntam... jo lenne, ha ez tényleg korrekt és hozzáértő ember lenne! lehet, h ez kiderűl, attól függően, h mit ír vissza, lehet, h kipróbálom és megírom hogy sikerűlt a dolog.
Üdv. Van valakit, akit érdekelne Kecskeméten TÜV hegesztő vizsga? A Műszaki Főiskola szervezne vizsgákat havi rendszerességgel, ha lenne rá igény. Profi műhely, remek szakoktató. Ha érdekel valakit írhat ide is , vagy a nicowelding77@gmail.com címre.
húú, bakker! ez egy adagoló! és ott ahol hegesztetted van benne a kisnyomású szivattyúja!, erősen beolvasztottad gyökre??, egyáltalán kigyökölted?, mert akkor esélyes, h nem fog forogni, ha átolvadt gyökre nagyon. ezt nemszokták hegeszteni! de tudom!, odahozták és aztmondták, h hegeszd meg... :)
Nem volt semmi konkrétum. Én kérdeztem a konkrét munkával kapcsolatban, hogy időben mennyi lenne? Te meg válaszodban leírtad, hogy lassan kellene egy társ.
Az elképzelésedet leírhatod privátban is, ha gondolod.
Visszatérő téma mindig a hegesztő mágnes. Tegnap rákérdeztem, ahol régebben is vettem párat. Hozott egyet az eladó a pultra. Na én meg meg is vettem, ne sétáljon vele már vissza :)
570Ft/db Debrecen.
Bocsi a rossz fotóért a lényeget ki lehet venni szerintem.
Tudtok boltot budapesten ahol NEM euro csatis co munkakábelt kapok 3-4 méterest? 2méteres van, a spirálja állandóan eltörik (lehet még kicserélik gariban de gagyi) kéne valami használhatóbb a munkahelyre.
1 fázisú trafósban a legjobb ár/érték aránya a Formig 175-nek van. (még teljes áron is, ha meg sikerül olcsóbban elhozni akkor meg naná) Ami tuti még egy fázisúban, az a weldi 181, de hogy én 170-180.000-et nem adnék érte, az tuti :-( (ott már inkább jasic mig200 vagy egy fázisú 250)
Trafósat szerintem inkább 3 fázisúban, az nagyjából örök élet :-)
Ja, erről jut eszembe, néztem a youtube-ot, és a chucke2009 nevű srác egyik posztjában nagyon érdekes dolgot találtam HTP márkájú 200-as fogyós gép kicsomagolás, és teszt. (HTP2000) Ebben eddig semmi érdekes nincs, csak említi, és ott van a dobozon is hogy "made in Hungary under license of HTP USA" azaz a HTP USA licensze alapján Magyarországon gyártva!!!
Érdemes lenne beazonosítani hogy ez melyik itthoni gyártó lehet:
Hát igen, ezért is agyalok, hogy a talp alá is csinálok egy kereszttartót a vázra, csak ott akkor meg kell oldanom a csavaros emelést, süllyesztést. Ennek ellenére abszolút nem gyenge a szerkezet, 5-ös acéllemez a konzol, mindkét oldalon 150 mm-es felületen fekszik fel, M12-es csavarok fogják, így szerintem ellenállna a motor és a szíj által keltett feszítőerőnek. Ekkora felület azért már támaszt rendesen. De nyugodtabb lennék én is, ha alul is rögzítve lenne. Az, hogy a motort hány csavar fogja fel a konzolra, az igazán adott volt, mivel az illesztőperemes pajzson eleve 8 csavarhely volt gyárilag, gondoltam, kihasználom. De szerintem 4 db M8-as is megfogta volna, lévén az illesztőperemen ül a motor, a csavarokra függőlegesen nem sok erő hat.
Tudom hogy a Cooptim gyártotta, de a géped nagyon hasonlít a B-maxos mm161-re az is 100% 95A és az is tiszta réz trafós mint a tiéd.Szerintem a belsejük is hasonló lehet csak a kasztni más,a Cooptim is forgalmaz B-maxos gépeket.Csak azt nem értem hogy az mm161 kb egy 50ezr el drágább a For-mig töl vajon annyival jobb minőségben is,vagy a tiszta réz trafó növeli az árat mert a For-mig alus.Tudom jó az alu is ha megfelelően van méretezve.
Vissza néztem jó áron jó gépet sikerült venned, 100%-on mennyi a bekapcsolási ideje, ha netán meggyőztek a fórumtársak és veszel egy inverterest, a 160-ast meg eladnád lecsapnék rá az tuti.Persze tudom nem eladó, tartsd is meg jó vétel volt én is szívesen kifognék egy ilyet.
Ugye az csak ideiglenes, hogy a konzolt a vazhoz 2 csavar fogja? Legalabb meg a sarkokra tegyel 4-et, osszesen 6 mar jobban hangzana. Foleg, hogy a motort a konzolra 8 csavarral tetted fel.
Lesz ott vibracio, forgatonyomatek, raadasul az ekszij a tengelyt felfele fesziti, a motor sulya a masik oldalon lefele huz, lesz feszules boven.
Hasra én sem esek ennyitől, csak látszik, hogy nem szarják le a nem ipari felhasználót sem.
Az tény, hogy az inverterek sokkal bonyolultabb szerkezetek, ergo a hibalehetőségeket és a javíthatóságot tekintve rosszabb választás, mint egy trafós. Ráadásul a trafóssal csak a profik tudnak szépen dolgozni. Nektek persze, hogy nem muszáj az inverter. De velem mi lenne:-) Persze tudom, vigyem az iparosokhoz a hegesztenivalómat:-))
Szerintem ez hasonló viszony, mint pl. a Barkas vs. Ford Transit. A Barkassal is el lehet jutni ugyanoda mint a komolyabbal, sokkal egyszerűbben és olcsóbban javítható, megbízható. A Fordot könnyebb vezetni, kényelmesebb. A Barkasnak az út szélén is ki lehet cserélni a motorját, a Transitot egy pitiáner komputerhiba is padlóra küldheti átmenetileg. Mégsem szeretnék újra Barkast vezetni.
Sajnos a világ effelé tendál, lehet ellene küzdeni de nem kétséges a kimenetel. Ma már egy láncfűrészen is computeres motorvezérlés van. Szar, hogy nem lehet már otthon javítani, de barátkoznunk kell gondolattal.
A hélium védőgáznál magasabb az ívhőmérséklet mint az argon vagy co2 gázban.
Nem hegesztel nagyobb árammal csak kb:20% nagyobb a leolvadás az ívhőmérséklet miatt.Csak viszonyítás volt az a 230-240A mert kb ennyivel nagyobb ívenergiát nyersz vele.
Végül is sok-mindent nem lehet vele meghegeszteni, de ezek nem is ipari gépek! Otthoni szerkezetlakatos, karosszéria munkához elégnek kell lenni a 200A-nak! De ha ott tartunk, hogy mit nem lehet, akkor megjegyezném, hogy víz alatt semmit nem lehet vele meghegeszteni:D Legközelebb ha jövök haza, hozok egy kis vasat (40-50mm körül) és ha lesz időm, meg affinitásom, akkor letesztelem az elméletemet:D
Szerintem ez az inverter javíthatóság kicsit túl van misztifikálva. A komolyabb márkáknak van saját szervizhálózata, ott értenek is hozzá. Én ezért választottam a BLM-et, mert ahol vettem itt a városban, ugyanazok szervizelik, hivatalosan is. Ők mondták, hogy azokkal az inverterekkel van a kaki, amelyeknél az elektronika ki van öntve műgyantával. Ezeknél értelemszerűen csak komplett elektronika cserével orvosolható egy 200 Ft-os dióda halála esetén is. A BLM pl. nagyon jól szerelhető, javítható, bár azt mondták, hogy még egyet sem hoztak vissza javításra, pedig sokat eladtak.
A másik szempont az importőr hozzáállása. Csak egy kérdésem volt vásárlás előtt, amit e-mailben tettem fel, ennek ellenére személyesen felhívtak a BLM-től és nagyon alapos tájékoztatást kaptam. Ezek után nem is volt kérdés, hogy melyik márkát választom, mert biztosan nem hagynak szarban, ha úgy alakulna.
Nem igazán kell ezzel sem röghöz kötni a gépedet, van ehhez az ipari egyfázisú rendszerhez olyan adapter is, amivel a hagyományos dugaljzatba is becsatlakozhatsz. Ha úgy hozza a szükség, akkor átmenetileg az is használható.
Nekem szimpatikus ár érték arányban a gorilla, nagyon tetszik a Jasic mig 200mig is,ha tudnám hogy garancia időn belül kitermelném az árát meg még hasznot is hoz akkor vennék egyet. Ha netán elromlik gar időn belül megjavítják vagy cserélik,ha utána akkor meg behozta az árát meg még hasznot is hozott.Vennék egy újat megint,de mivel nekem később fog megtérülni így a megbízhatóság a fő szempont. Ha mégis elromlik legrosszabb esetben visszavinném a gyártójához ott pedig biztos hogy meg tudják javítani,elég régen jelen vannak a co gép gyártásban Nagykőrösi,Karcagi,B-max,Fortrans gyártók közülük akarok választani.( a Formig-et néztem ki)
Vékonyabb vezetéken(hegesztőhuzal) nem tud nagyobb áram folyni. Vékony slagon is kevesebb viz folyik mint a vastagabbon ugyanolyan nyomás mellett. Hosszabb huzalt hagy hagy a düzni és az anyag közt kevesebb áram folyik. R= U/I
ez azért nem ok, mert elvenné a gép mobilitását, amire néha szükség lehet. éppen, belehetne kötni fixre is és akkor a kismegszakító és a kábelátmérő a határ! :)
héliummal lehetne, kihozni a 200 amperból, kb 240-250, körűlit, de azt kevesen fizetnék meg! amcsik is ezt használják leginkább. nálunk azért ez a fajta gáz jóval drágább, mint náluk! és itt a 99%, azt akarja, h minnél ócsóbban legyen megfércelve, amit szeretne! tehát marad, az alkalmankénti amperral bombázás, már, ha van... :)) és nem is azt vitattam, h ne lehetne sokmindent megcsinálni a 200 amperral, csak, azt magyarázom, h sokmindenhez kevés is lehet... :) huzalátmérővel, lehet drótosnál kissé variálni, ha képes a vastagabb drótra a gép, mármint görgő, pisztoly, egyebek.. pl, 1,2-es dróttal képes a jasic 200-as drótos gépem, 250 ampert leadni, kb, de ezek veszélyes vizek, mert gépe válogatja, h kibírja e az ekkora túlhajtást, van e benne tartalék annyi? mondjuk én most awisban gondolkodtam, előző magyarázataimnál. érdekességként megemlítem, h ugyanaz a drótos jasic, ami 1,2-essel, 250 körűl dolgozik amperban, 0,6-ossal, 170-175- nél többre nem képes. :)
Aluhoz nem tudok hozzászólni nagyon, mert nem sokat hegesztettem, de szerintem ott is lehet egy jó gázkeverékkel jobb teljesítményt kihozni meg huzal átmérő változtatásával ezt ki kell tapasztalni, de szénacélnál biztos, hogy akár az 50mm vastag anyagot is meg lehet csinálni függő sortvarrattal hogy jó legyen ahhoz meg bőven elég a 200A 1.2 huzalnál!
Karosszéria,kipufogó,zártszelvények, szögvasak max vastagfalu de legfőként vékony lemezek.Nem lenne túl sokat használva igy később térülne meg az ára,hosszú időre tervezek vele,fő szempont a megbízhatóság,a mobilitás nekem nem lényeg. Ezért vagyok trafós párti,aztán hogy jól döntök vagy nem a későbbiekben majd elválik, Megértem én az inverter pártiakat is, látom az előnyüket a trafóssal szemben sokat gondolkodtam rajta hogy milyen gépet vegyek.
Szerintem ekkora áramfelvételhez ne a hagyományos "háztartási" villásdugót használd. Vannak ezek a kék színű ipari egyfázisú csatlakozók ezek azért többet bírnak.
azért egy vastagabb alufelninél, megnézném, h mit kezdesz a 200 amperral??, lehet, csak felületi olvadást ér el vele az ember... van, h agyonmelegítem "lángszóróval" és, varrok, pár centit és már nem is olvad olyan mélyen, mint az elejin! persze, hobby szinten sok is lehet a 200 amper, de, azért szerintem, sokan megbánják, mikor , mondjuk csak 160 amperos gépet vesznek és, jön egy vastagabb feladat? ahova a 200 is éppen elég, vagy éppen kevéske... :)) én most csinálok egy 230 amperos jasicot, azért csak anyit, mert az 1 fázisú hálózat, nembírja el a nagyobbat, mivel primer oldalon, bakajálja a csúcsokban a 40 ampert is és a villásdugó, a jobbik fajta is, jó, ha 16 ampert bír ki folyamatosan. a 25 amperos "d" kismegszakító is behervad, 2-3 perces folyamatos padlógáznál. :)
No, bekerült az új motor a gépvázba. Hál'sten nem kellett szétflexelnem a sok munkával összehegesztett vázat, sikerült egy másik konzolt csinálnom, innentől minden szabványos, kisperemes pajzsos motort fel lehet szerelni. Ha ez az új 1.8KW-os sem bírja, akkor innentől már csak a háromfázisú motorok jöhetnek számításba. de ahhoz még be kellene húzatnom az ipari áramot :-(
A könnyebb ékszíjfeszítés érdekében a konzolra úgy hegesztettem fel az M12-es anyákat, így nem kell belülről is ráfogni az anyára. Miután befejeztem akkor jutott eszembe, hogy a sima horganyzott anyákat nem köszörültem fel a hegesztendő felületeknél. Illett volna? Mondjuk rendesen átolvadt, nem zárványos. Annyi eszem azért volt, hogy az utolsó pillanatban a saválló anyákat kicseréltem.
Szerintem kár azon gondolkozni hogy ha elromlik, ha használod akkor úgy is visszahozza az árát ha meg nem akkor meg nem fog elromlani:D, de ugyan annyi esély van rá hogy elromlik a trafós is! szerintem már a mai világban nem okozhat problémát ezeknek a gépeknek a szervizelése és ahogy telik az idő egyre többen fognak vele foglalkozni, lehet mire elromlik egy trafós javítási költsége többe fog kerülni mint egy inverteré!
Igen csak én a későbbi javíthatóság miatt vagyok trafós párti(azon belül is csak magyar), félek hogy ha netán elromlik nem tudják vagy csak drágán fogják tudni javítani az inverterest. Lehet hogy ez csak az én hülyeségem, fóbiám,de elismerem hogy tudásra messze felül múlja amit én néztem ki,meg hát anyagi vétel szempontjából is.
Szia egy Formig 175-öst akarok venni az kb 140000ft körül lenne kompletten vagy 185-öst, október közepén lesz utam a bolt felé addig nézelődök használtakat hátha lenne valami jó vétel.Csak trafósat szeretnék venni
Cégünk többéves tapasztalattal rendelkezik a munkaerő közvetítés területén, amelyhez rendelkezik a szükséges engedélyekkel Magyarország, Németország, Ausztria és Anglia területére is.
Partnercégünk részére keresünk lakatos hegesztőket németországi munkavégzésre.
Elvárások:
minimum 3 év CO hegesztő gyakorlat (minősítés előny, de nem feltétel),
műszaki rajz ismerete,
összeállítás rajzról,
önálló munkavégzés,
műhelyszintű német nyelvtudás.
Amit kínálunk:
szállás térítésmentes biztosítása,
egyszeri kiutazás költségtérítése,
Euro órabér
Amennyiben hirdetésünk felkeltette érdeklődését, úgy szakmai önéletrajzát az alábbi elérhetőségre várjuk:
ilyen hegesztőgéppel hegesztek 3-5 zártszelvényeket, argon gázzal, az előtolást magától állítja a gép viszont van rajta két beállítás amit nem tudok hányasra kell rakni az egyik a beolvadás, segítsetek légyszi mert elálítottam és azóta nem a legjobb a varrat
Kicsit próbálgattam magam az új gépemen (Alfaweld 185) és nem tudom hogy milyen hibát vagy beállítási hibát követek el, de a varratom nagyon magas főleg az ívgyújtást követő 2-3 centiméterben. A huzal előtolás szerintem jó és az áram erősségen is állítottam de ha túl magasra állítom akkor meg elégeti az anyagot vagy teljesen beleég. ???????
A kasztni általában menet közben csavarodik valamennyit ha nagy terhelés éri, a toronymerevítő meg ezt kevésbé engedi. Így állandóbb a futómű geometria.
én mikor legutóbb vásároltam a co gépet, akkor kíváncsiságból felhívtam a lehúzós boltot. volt náluk jasic mig 160. namost a honlapjukon 138 a nettója, mikor felhivtam akkor meg 160 000 mondtak netóban csak még elfelejtették átirni. ez volt 3 hónapja. ez nem más mint a vásárlók pofátlan megtévesztése
ha kell valakinek egy 4 méteres 180 A co binzel munkakábel akkor 12000 postával
Töltés az passz,kinek-kinek a helyi sajátosságok játszanak. Én üres Air Liquides Corgon palackot 15-ért vettem. A kicsi mindig drágább mint a nagy :-( Co2-ben 2 kilós tűzoltó palackom van, azt 3000-ért töltik, de annak más a menete, így adaptert kellett hozzá esztergáltatnom hogy jó legyen rá a normál Co2/argon reduktor, így a végén majdnem annyiba fájt mintha vettem volna egy 10 literes normál Co2 palackot. :-(
Többen ettől a debreceni Kovács nevezetű emberkétől vettek: Megbízható, de a későbbi töltés az passz, szintén helyi sajátosság hogy a környékeden tudsz-e pld SIAD-os palackot cserélni/töltetni.
Munkakábelt éppenséggel tudok bontani újat is hozzá, de ha nem muszáj nem akarok. Meg csak vízhűtéses kábelem van.
Bízom benne, hogy nem sínyli meg a gép a hordozást.
Akartam még kérdezni, hogy a kis argon palackhoz hasonló kialakítású (nem a magas, nyúlánk, hanem az alacsony tömzsi) co2 palackok milyen árban mennek és hol érdemes vásárolni (használt is jó, csak tudjam töltetni)?
Az árához képest övön aluli lenne negatívumot mondani.
A saját "minőségi igényemhez" képest, hangos a ventillátor, kicsit lehetne vastagabb lemezből a gépburkolat, a MIG munkakábel (MB15AK illetve annak a klónja) szerintem kicsi a gép tudásához. Ha nagyom meg van hajtva, akkor melegszik. A gépnek meg meg se kottyan. Én mindig előbb hagytam abba a hegesztést azért mert már meleg volta pisztoly markolat, pedig a gép ventije még csak langyosat fújt.
Simán egy 240-es pisztoly passzolna hozzá, de az ugye nem fér ebbe az árba.
Igazából ennyiért nincs mibe belekötni. Amennyivel egy Jasic vagy Stahlwerk jobb ezekben a dolgokban, annyival drágább is. Pld a jasic MIG/MMA 160 az sehol nincs 150/160.000 alatt.
Elvileg igen, ugyanaz a minőség (legalábbis ez az újabb alfaweld) egyébként a 165-ös gorilla 92500-ért ugyanolyan jó vétel mert ingyen posta+ egy 5 kilós huzal. Gyengébb valamivel, de ameddig nem kezdesz el vele centi vastag I gerendát hegeszteni addig ez nem gond. Mindjárt rakok fel pár fotót a 165-ösről.
1. az oldalon NETTÓ árak vannak, alul kis betűvel ott is van.
2. vagy szándékos vagy nem de összevissza vannak az árak ...
Máshonnan kell vásárolni. Az itt fórumozók, kb 10-15% járt jól velük, a többieket vagy lehúzták vagy átverték (többek között engem is, érdeklődtem egy gép felől, telefonon megrendeltem, egy fél óra múlva nem 112 bruttó volt az ára hanem 220 ... no comment)
Tökéletesen körbeírtad hogy egy Iweld gorilla pocketmig 165 vagy 185-öt esetleg ugyanezt Alfaweld néven szeretnéd megvenni. :-) Már amennyiben kombi inverteres.
Trafósban a Formig 175 jöhet szóba ebben az árkategóriában.
Tréfát félretéve, 70-80.000-es kategória környékén újonnan kb einhellt (BT-GW150 vagy 170) kapsz. Az meg véleményem szerint nem ér annyit. (esetleg Erdőkertesen személyesen alkudozva meglehet kicsit többért a Formig 175, az úgy jó vétel, talán 85-90 körül el lehet hozni)
Egy fázisról kellene üzemeljen. Nem probléma, sőt talán előny a kisméretű huzaldob. Itt tervezem, hogy házilag nagy dobról tekercselnék kis dobra. Zárt, géptesten belül legyen a huzaldob. Cserélhető munkakábel. Esetleges ívhegesztés opció (kombi gép).
Van jó munka,meg szép temetés is,csak szép öreglány nincs! :-D
Sokat agyaltam a dolgon... és inkább úgy döntöttem,hogy inkább kivárom ezt a melót,vagy egy másikat ahol a munkakörülmények megfelelőek,minthogy több pénzért kockáztassam az eddig ki tudja mennyire lerövidülő "életcsíkomat". Már az itteni lét,környezet,emberek,közlekedés,boltokban a kaja nincs újra cimkézve,stb... is baromi sokat számít! Nincsenek svédek akik azt lesik mikor rabolhatnak ki,vehetnek le lével!
A szem műtétet meg inkább későbbre tartogatom,ha majd egy fél évet ücsöröghetek munka nélkül,ugyan is fél évig napszemüveg,meg nem emelés,nincs hegesztés sem!Unokatesómék végig játszották ezt a lézeres dolgot...
Van lézeres szemműtét, 110%-os lesz a látásod utána és olyan műtét után olyan mintha begyulladna a szemed:D Csak viccelek, de ha jó pajzsod van és vigyázol a szemedre nagy baj nem lehet. Én azért nem megyek át cégesnek mert akkor nekem kell a szállást és az utazást is fizetni a pénz az meg nem több, ha meg lízingesként se kellek akkor cégesként se fogok kelleni:D Azt a kétezer pár száz eurót így is meg lehet keresni! Tartalék pénzt kell félrerakni és akkor nem gond ha munkahelyet kell váltani, munka az meg mindig lesz! De ahogy mondani szokták, jó munka, meg szép temetés az nincs!
Most lehet röhögni fogtok,de itt kint a legkeresettebb meló az nem a hegesztő,hanem a gumi szerelő/centírozó!
Felvilágosítottak olyan helyen ahol magyarul is beszélt a rabszolgatartó,hogy szép meg jó,hogy keresik a hegesztőket,de a nyelv nélkül esélytelen még a legjobb,legtapasztaltabb egy levegővel órákig lent tudó,és ott a víz alatti hegesztőnek is!!!! Az átkerülés,mondjuk adott cégnél,mint pl. otthon is vannak a bérelt dolgozók cégeknél meg egy év!Legalább. Ha meg magyar cég viszi ki a melóst,az egy év alatt leamortizálja az embert!!!
Egy éven belül meg ha átveszik az embert akkor azért az átvevő cég, pl. itt a Brückner valamennyi ezer eurot kell fizetnie a közvetítőnek. Ezért is várják meg még letelik az az egy év.
Jelenleg én is egy gyárban melózok majd,erre a hónapra van szerződésem,utána a főnökség mondja meg,hogy hosszabbítsák e?! Ha meg maradok és bejövök nekik akkor egy év után átvesznek. Eleinte a pénz kevés,de egy hónap után emelnek,aztán ha jól tudom fél év után megint.
Viszont ha most kezdésnek 1000 euro nettó körül kapok és a meló mellett tudok egy minijobot csinálni ami 400-450 euro,akkor megint csak ott vagyok,hogy pénzem megvan. Igaz akkor kb azon a szinten lennék,mint otthon,hogy dolgozok éjjel nappal,de a pénz az nagyon nem mindegy!!! Minijobbal együtt meg egy átlag sima melós aki ügyes,bejár,nem balhézik számításom szerint 2000 eurót meg tudja keresni.
A hegesztéstől meg bár szeretem,de parázok,hogy romlik a szemem vakond meg nem akarok lenni!
De ha valamit látok itt,vagy hallok hogy van hegesztős meló akkor akit érdekel,ide ki fogom írni! ;-)
Nem nagyon ahogy én tudom, ezért valami brigádos meló kellene neki, ezért is keresnék közvetítőt. De jövő héten megkérdezem, hogy milyen szinten áll pontosan németből!
Mondjuk az úgy korrekt, hogy nyelvet is oktatnak! A közvetítőkkel meg pont ez a baj, hogy 8-at adnak a melósnak, pedig a cég tuti 11-12 jurót ad rá. Sokat lenyúlnak. Mondjuk teljesen igaz, kezdésnek, referenciának tökéletes, van melója, megélni meg megél belőle.
A velem végzett 16 fős fogyós csapatból 6-7 embert nem is érdekelt, csak járjon valahová az 50-60.000 képzési támogatásért.
2-3 embert halál komolyan foglalkozott vele.
A többi közül is vagy 4-5 ember rendszeresen jár melózni projektmunkákra vállalkozókhoz.
Jászárokszálláson, Hajdúszoboszlón, Dombóváron Szegeden nyomták március óta. 3-4 hetes melók, közte 1-2 hét szünettel. Most Duisburgba ment a csapat. 1000-1200 Ft-os órabérrel kezdtek. Most 8 euróért mentek ki kb fél év gyakorlattal, minimális nyelvtudással. Én úgy látom - legalábbis a csoporttársak példáján - hogy aki akar, és nem feltétlenül 1 hónap alatt aklarja rommá keresni magát az lassan el tud helyezkedni.
Amúgy nekünk angol nyelvi képzés is (45 óra főleg szakmai nyelv) volt a SZTÁV-nál. Sokra nem jó, de megérti az emberke mit akarnak tőle, wps-t olvasni tud, stb.
Mondjuk annyit hozzáteszek, ki nehezen jutnak, mivel nyelvtudás nélkül elég elveszett az ember kinn, meg azért legtöbb helyen elvárás is. A legtöbb itthon kallódik, mondjuk itt Kecskeméten azt mondják folyamatosan elviszik az ügyesebbeket, csak hát ugye 150-160 bruttóba...
Van TÁMOP-os uniós pénz képzésre. Aki képzésre jár addig sem munkanélküli. Zömmel a nagyon fiatalt veszi föl, meg a hátrányos helyzetűeket, mert a fiatal előbb-utóbb úgyis kimegy
Így igaz.Nagyon szomorú az hogy az emberek nem tisztelik meg azokat a gépeket melyek nagyban megkönnyítik a munkájukat.Nem tudok úgy este nyugottan lefeküdni hogy amit aznap használtam gépet nem takarítottam meg és nincs a helyére téve.
Rengeteg gépem van az esztergától és oszlopos fúrógéptől kezdve a hegesztő gépeken túl meg az 5flex a stilfűrész és damilos fűnyírón át a kompresszorig.Van amelyik több mint 10éves masina.Sokat voltak használva de a legtöbbje úgy néz ki mintha új lenne.
Vicc az egész, jah. Nyilván nem dolgozza magát halálra, de azzal a tudással ami neki van mondom ne menjen már le ennyire kutyába, próbálja meg. Sokat nem veszthet vele, mert októbertől papíron nyugdíja van, most meg még minisztériumi különengedély kell ahhoz is hogy oktathassa a munkaügyis által kiküldött 18 új tanoncot. Ami szintén érdekes, mondta kiválasztott 18 embert aki rátermettebb, erre a munkaügyi "teleszínezte" a csoportot, és jópár tehetséges srác nem fért bele... Nem hinném bárki is kifizet ma már 5-600 ezret a tanfolyamra...
Gondolom hegesztő szakoktatóként "fizikai" alkalmazotti kategóriában van sorolva a közalkalmazotti/köztisztviselői bértábla alján ... mint egy takarítónő, vagy konyhás néni :-(
Vannak a közszférában érdekes dolgok. Nálam is 15 évvel ezelőtt érdekes volt közalkalmazottként hogy felsőfokú végzettséggel 120 nettót vittem haza (E7-es kategória) míg a mellettem dolgozó kolléga ugyanazért a munkáért egy "sima" érettségivel (C3-as) hazavitt 65-öt. Nem volt ám bérfeszültség cseppet sem :-(
Hát ja... és van úgy hogy ugyanazt a használt, szétütött, poros, festékes METABO sarokcsiszolót az emberke 20-ért hirdeti a vaterán amit én 18-ért vettem újonnan számlával, áfával :-)
Elég nyúzotnak tűnik a cucc,de 100-ért tényleg jó vétel.
Nem értem meg azokat az embereket akik eladásra kinálnak drága dolgokat és arra nem képesek hogy lepucolják az árut.Előnytelen szar képeket csinálnak,és nemcsak hegesztőgépekről hanem pl:flexeről,stilfűrészekről,fúrógépekről stb....és csodálkoznak hogy nincs vevő a cuccra.
Van a jófogáson egy 201-es, komolyan elgondolkoztam rajta, mert baromi jó vétel, csak minek 2 ERGUS awi gép ha idő hiányában nem hegesztek egyikkel se :-)
Ne túlozzunk, azért a tiéd sokkal jobb vétel volt, az enyém csak második helyezett az alkalmi vétel kategóriában.
Elektróda ügyben viszont elakadtam, mert nem tudta megmondani a hegesztési boltos eladó (ez már egy másik üzlet volt), hogy mit jelent a "350 fok 2 óra" felirat. Gondolom előkészítő szárítás lehet? Mivel 200 foknál és 20-30 percnél többet nem tudnék produkálni, nem mertem megvenni, ESAB 55-ös bázikus elektródán szerepelt. Terepjáró alvázra hegesztenék pótmerevítést zártszelvényből 3-4 mm-es falvastagsággal, jó választás az 55-ös?
Ez a kikapcsolható arcforce nagyon jó dolog.Az EPs fidatival mindig szívok mert mikor nagy hézagot kell berakni hát húz vagy 3centis ívet.Az ergussal sokkal jobb nagy hézagokat behegeszteni.
Tegnap volt egy jó kis szabadnapom, meg egy törött korlát a verandán arra pirítottam el három pálcát, és megfogadván a tanácsodat arc force nélkül. Sokkal jobb volt így az OK 46.16, könnyebben is gyújtott.
Pár hete 2 db hegesztő/munka asztalt kezdtem el barkácsolni vele, oda elfogyott vagy 20 pálca, aztán idő hiányában félbemaradt a projekt. (hegesztés része majdnem kész, még a lábak alá kell görgőt tenni, meg festeni)
Awiba még nem sikerült belemélyedni, mert épp készítem neki a jó kis awis helyiséget.
A nagyobbik műhelyben ami nem a háznál van, és hegeszteni szoktam, nem merem otthagyni a gépet. Cipelgetni a cuccot nagyon unom. Így a garázs melletti régi melléképület egy részéből csinálok egy fasza kis hegesztő szobát. Kell rá egy új szigetelt ablak, némi festés, az elszívással/fűtéssel pöcsölni egy keveset. Szóval nem unatkozom az ERGUS nélkül se. Nekem még nem kell egy darabig portalanítani ...
Aztán megmelegítetted már az Ergusodat?Mi a véleményed róla?Nekem egyszer kilenc(9)napig ment egyfolytában kikapcsolás nélkül.55db 400-as csövet 6,3 vastag (700 hosszú)fenekeltem be + három menetes csonk került rá mindegyikre.A gép hiba nélkül vitte a melót leállás nélkül pedig 110-140A körül dolgoztunk vele végig.
Amúgy meg portalanítottam a gépet majd teszek fel képeket a belsejéről.
Hát, ma jól "pórul jártam", mert -pénzel teli zsebbel- benéztem Dankovicshoz és az eredmény egy CT520P lett... Eredetileg az általad javasoltat akartam megnézni, aztán észrevettem ezt, amivel 16mm-ig vághatok is. Jobban belegondolva lehet ez lesz az egyik leggyakoribb felhasználása.
A srác elmondása szerint tökéletesen szerelhető a gép, még szoftvere sincs, a kritikus elektronikai bizgentyűk java pedig japán (talán: Toshiba?) Mivel szállítási sérült (két festék leverődés) volt leakciózta 130-ra. Tovább nem tudtam vele alkudni, de kunyeráltam még fogyó alkatrészeket a plazma vágóhoz, így virtuálisan kb.: 125-re jött ki az ár. Na és persze kértem az 5 éves garit is, +10% ráfizetésért. :-D
A céggel kapcsolatos benyomásaim jók, szimpatikus, segítőkész volt az eladó, további pozitívum, hogy eladás előtt szétszedik és leellenőrzik az összes gépet.
Eszembe jutott nekem is, de azok a frekvenciaváltók, amik komolyabb teljesítményre is képesek, azok 80-100 ezer körül voltak. Egyenlőre megvettem az egyfázisú 1.8KW.os motort, majd meglátjuk.