Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Egy közvetett kérdésem lenne az Excel hez.
Van egy 25-27 munkafüzetből álló excelem. Lassan kezdem elveszteni a fonalat hogy melyik munkafüzet melyikre van hatással.
Van valami ötletetek hogyan lehetne hatékonyan(nem paintbe :)) rajzolni/tervezni a kapcsolatukat ?
Pl A mf3!B5 kitörlöm az hatással lesz a mf8!G6ra...
A SZUMHA függvény egyáltalán nem igényli, hogy az összeadandókra tegyél feltételt, pont ez a jó benne. Egyszerűen használd a függvénybeszúró varázslót, minden argumentumhoz oda van írva, mire való.
Eddig én is eljutottam, csak nem tudom mit írjak feltételnek, mivel nem magára az összegezendő számokra van kritérium, hanem a mellette lévő oszlopban kell megkeresni egy szakot, ami többször is szerepel és az ezek mellett lévő számokat kell szummázni. FKERES-sel próbálkoztam még, de eddig nem jutottam sokra sajnos.
Sziasztok! Van egy táblázatom, amiben 2 oszlopban vannak különböző szakok és a mellettük lévő cellákban pedig számok. Egy másik munkalapon pedig fel vannak ezek a szakok sorolva és mellé ki kellene számolnom, hogy az 1. munkalapon ahol az a bizonyos szak szerepel, mennyi a mellettük lévő számok összege. Ezt meg lehetne valahogy oldani segédcellák nélkül? Előre is köszönöm a segítséget!
Azért rejtett, mert a képernyős nézetben nincs rá szükség és zavaró is.
Mivel nyomtatásban több oldalra fér ki, ott kell valami, ami összetartja.
De lehet, hogy a filenevet fogom végül beleírni, mert végül is van egy kérésünk a felhasználók felé, hogy milyen néven elmentve küldjék vissza az űrlapot, és ha csak a 80%-uk betartja, akkor már jó vagyok ezzel is.
Nem értem, hogy miért kéne rejtett sorként felvenned a fent ismétlődő sort. Ahogy én elképzelem: mivel annak semmi akadálya, hogy a több sort vegyél fel fel fent ismétlődőnek, hát kijelölsz mondjuk 4-t, abból az alsó lehetne a tényleges táblázatfejléc, a felső pedig a címbe bekerűlő cellák. Ha a táblázatod celláit, beleértve a fejlécét is, tetszés szerint szegélykeretezed, a cellák nyomtatása parancsot kikapcsolod, és ha kell, még a margókkal is elszórakozol, akkor szinte egy tökéletes felsősor vezérelt élőfej imitációt tudsz létrehozni. Vagy félreértem a problémát?
A fent ismétlődő sorok egyik cellájában legyen a részösszeg függvény, vagy teszel oda egy nyomtatásban is látható alakzatot, amihez hozzárendeled a függvény cellájának a címét. Az alakzaton állva a szerkesztőlécre beírod: =függvény_cellájának_címe
Köszi, de ez azon alapul, hogy mindig szigorúan ugyanannyi sor kerül egy nyomtatott lapra, ami a konkrét esetben távolról sem áll fenn.
Nem értem, miért nem bírtak egy ilyen kézenfekvő dolgot beépíteni, amikor annyiféle mezőt meg lehet ott jeleníteni.
Még eszembe jutott, hogy rejtett sort lehetne fent ismétlődő sorként felvenni, de nem ér meg annyi pepecselést, amennyibe kerül újból kijátszani a nyomtatási képet.
Akkor érdemes lenne megismerkedned vele. Mert bár a számlázáshoz a 20855-ös megoldás a praktikusabb, de ha a főnököd egyszercsak tájékoztatást kérne a kuncsaftok fizetési moráljáról, akkor a számlázólistát a kimutatásvarázslóval lehet áttekintehetőbbé tenni, egyrészt azzal hogy az ismétlődéseket elhagyja, másrészt a kuncsaftkódokat sorbarendezi. És csak pár klikk az egész. A kurzort a listára állitod, majd KIMUTATÁS, majd az A oszlopot a jobbsávba húzod, a B oszlopot a felsősorra és be középre, itt átállítod az AB.függvényt DARAB-ra és kész. Próbáld ki.
Köszönöm, de sajnos nem látom "rögtön". Itt ugyanúgy át kell néznem az egészet. Cca. 10.000 emberke van, és mindenek 6-8 számlája. Uh a táblázatom nem éppen kicsi.:(
Coszlop: =DARABTELI(A:A;a1) (hány db van ugyanabból)
Doszlop: =SZUMHA(A:A;a1;B:B)(abből hányszor 1)
Eoszlop: =HA(C1=D1;"ok";0) (100%: ok)
A fenti képletekkel a számlakibocsájtások tetszőleges sorrendűek lehetnek. Tehát lehet kibocsájtási is, azaz amikor hozzáírod a listához az új számlát, rögtön látod a delikvens eddigi fizetési készségét.
Egy üres oszlopban (legyen ez a D) összefűzöd a két oszlop adatát, közöttük egy alsó kötjellel.
=A1&"_"&B1
Ezt lemásolod az adataid mellé. Kijelölöd a D oszlopot, Ctrl+c-vel másolod. Jobb klikk, Irányított beillesztés, Értéket. Ezzel a képleteket értékekké alakítottad, tehát nem függnek az A és B oszlopok adataitól. Rendezed a D oszlopot, és rögtön látod, kinek van a kódja mellett vegyesen 0 és 1, ki fizetett mindig időben, ki soha.
Az A oszlopban lévő számok emberkéketet jelentenek, készült részükre x db számla, amit ha időben fizettek, akkor a B oszlopban 1 az érték. A kérdés az, h ki az,aki minden szláját időben fizette. Így jó? Köszi
Az A oszlpoban sokféle szám van, a B oszlopban 1 és 0.
A feladat az, hogy amennyiben az A oszlopban azonos számohoz, a B oszlopban minidig 1 tartozik, akkor OK. A többi esetben nem. (az A oszlopban a számok növekvőbe rendezve)