Abban kérném a segítségeteket, hogy csőszivattyút szeretnék cserélni, de nem igazán tudom milyen típus lenne nekünk az ideális. Jelenleg egy ilyen van lent a kútba:
Ezzel a csigás szivattyúkkal az volt a problémánk, hogy maximum két, két és fél évet bírtak ki, mert a csigaorsó kikopott és nagyon nagy mértékben lecsökkent a vízhozama. Sajnos nem egyszer elkövettük azt a hibát, hogy lefolytottuk ami szintén időelőtt roncsolta ezt az alkatrészt.
A kút kb 8m mély és nagyjából 4-5m a vízoszlop magassága. 110-es cső van lefúrva. 1" (hagyományos zöld) locsolótömlőn jön fel a víz, aztán egy 1/2"-os 4 szelepes osztó, majd a 3/4-es slagok.
Olyan szivattyút keresnénk aminél nem gond, ha menet közben elzárjuk a kézi locsolófejet, ill. ha öntözőfejet teszünk rá.
Ma próbáltam beindítani egy kutas öntözőrendszert, de nem sikerült, hiába töltögettem a vizet a szivattyúba,a kút csövét is feltöltöttem, hogy ne legyen levegős a rendszer.
A hidrociklon működési elve az, hogy az előremenőn (vízszintes csonk) beáramló víz, forog a tartály falán, és a homokszemcsék a centrifugális erő következtében a tartály falának ütköznek, és legörögnek az alsó tartályba. Azért szűkül, hogy egyre gyorsabban forogjon a víz.
Hatásfoka 95%. DE A FINOM SZEMCSÉKET NEM VESZI KI!!!!!
Nem nagyon érdekel a dolog csak már unom, hogy állandóan rágják a fülem, hogy ez nem jó az nem jó. 1000x mondtam nekik amíg homokos a kút nem lesz jó az öntöző. Rakok be nekik egy hidrociklon hátha elfelejtenek. Van konkrét típus amit ajánlanál?
Rokonnál nagyon homokos a kút. Gondoltam beteszek hozzá egy hidrociklont. Soha nem láttam ilyet élőben. Egyáltalán milyet érdemes, miről vannak jó tapasztalataitok? Láttam műanyagot s fémet is. Pontos vízátfolyást nem tudom, de van olyan kör amin 6 rain bird spray fej van 45 fokra nyitva s van olyan amin 3 rain bird 3500 rotoros fej van. Gondolom ebből lehet kb következtetni.
Azt javasoltam, hogy a szelep osztónál alakítsd ki a csatlakozást.
A hollandis szeleposztó idomokkal. Az a lényeg, hogy az állandó nyomás alatt lévő ( szelepek előtti ) csatlakozás legyen.
Pl. Ha az utolsó szelephez kellene egy K-B könyök hollandi, akkor a helyett, egy B-B-K hollandis T idomot szerelj be, és már meg is van a csatlakozási pontod. B1" hollandival.
Ezt úgy érted, hogy szivattyú-szelep-szelep-slag, vagy szivattyú-slag-szelep-szelep? Van jelentősége, hogy a slag csatlakozás a szelepektől nézve merre kerül kialakításra?
Szombaton üzemeltem be az öntözőrendszert (tavaly vásárolt kertes ház, ahol már ki volt építve a rendszer), és észleltem egy rendellenességet, amiben szeretném a segítségeteket kérni. Van 2 szórófej, ahol a szórófej körül (a szórófej és a ház között) ömlik ki a víz (és így a többi fejre nem jut megfelelő vízmennyiség). Ennek mi lehet az oka? Rendesen kiemelkedik. Az egyiknél az első 2 tesztkörnél nem is volt ez a probléma, hanem a ma reggeli indításnál jött elő.