Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2022.04.21 0 0 94736
syntaxerror Creative Commons License 2022.04.20 0 0 94735

Húsvét hétvégi borok Füredről, távirati stílusban:

 

Zelna Farkó-kő Olaszrizling 2019: A Zelnának egész jól megy az olasz, bár még nem Figula szint, de az alapverziók is rendben vannak, most viszont csak a két dűlőset kóstoltuk. Ez tűnt testesebbnek. Nekem nem savtúlsúlyos, hogy utaljak Hepci évjáratjellemzésére :) - de az is igaz, hogy magas a toleranciám.

Zelna Berekszél Olaszrizling 2019: Ez egy könnyedebb dűlős, viszont több színnel és gyümölccsel. Egymás után kóstolva jobban bejött, mint a Farkó-kő, másnap magában kicsit egyszerűbbnek tűnt, de vennék itthonra.

Zelna Penke Pinot Gris 2020: Meglepően jól sikerült szürkebarát. Mindene a helyén, gyümölcs-beltartalom-sav. Az évjáratoknál maradva, a 2020 viszont sokadszorra tűnik igen jónak.

 

Mörk Merlot Siller 2020: Sose ittam még merlot sillert, meg a pincét se ismertem, de nagyon tudom ajánlani annak aki kedveli az ilyesmit. Szép lilás, teli gyümölccsel és frissességgel.

Béla és Bandi Zöldveltelini 2020: Jól sikerült veltelini, zöldalmás-limeos vonal de nem savas, hanem kellemesen kerek.

 

Folly Arborétum Boróka Rozé 2021: Szamócás színű és stílusú rozé, a csülök ebédhez jól ment (helyben az arborétum éttermében).

Hepci Creative Commons License 2022.04.19 0 0 94734

2017 meleg volt, de azért nem égtek el úgy a savak a fehérborokban sem, mint 2018-ban.

2019-ből számos savtúlsúlyos magyar fehérbort (is) kóstoltam, és több igen gyenge, viszont drága osztrákot is.

Előzmény: kovitom (94733)
kovitom Creative Commons License 2022.04.19 0 0 94733

A 19-es év inkább a fehérekről szólt, a vöröseknek kissé hűvös volt az ősz. Emlékszem, hogy a kékfrankost kint hagytuk hátha még szalad fel a mustfok. Hát semmit nem változott. Érződött is a boron az évjárathatás. Ellenben a fehér fajtáknak nem égtek el a savai. A 17-es meleg év volt, főleg a vöröseknek kedvezett, én kiváló évjáratnak könyveltem el.

Előzmény: Hepci (94723)
lazaridi Creative Commons License 2022.04.19 0 0 94732

Ha már jó magyar shirazt keresünk, akkor N.A.G. Mátra

ShiDeci Creative Commons License 2022.04.19 0 0 94731

Jó szerintem a Késa (Ikon) shiraza is, 2020-ast ittam, nem tudom, kapni-e még.

Ill. nekem bejött a Homola (Homonna) is (Tihany), de az drágább, 5k körül, és nálam jobban borokhoz értő ismerősöm szerint kékfrankos syrah címkével :)

Előzmény: amimaki (94729)
Hepci Creative Commons License 2022.04.19 0 0 94730

Ha esetleg a fajtajelleg (borsosság) zavar, ezt nyugodtan megveheted, nincs benne. :D

Aránylag olcsó syrah-ból egyébként az Ikonét érdemes talán megvenni - az annál jobbakat (pl. Petrányi) én szeretni szoktam, ha nem villányi stílusban készültek.

Előzmény: amimaki (94729)
amimaki Creative Commons License 2022.04.19 0 0 94729

Régebben én is iszogattam ezeket a Csányikat, mostanában nem kóstoltam. Tényleg jók voltak a pénzükért, mondjuk én nem ittam még olyan shirazt, ami nekem tetszett volna, sehonnan a világból . de ez egyedi szocprobléma.

Az érdekes, hogy kb. 5 évvel ezelőtt is 900-1100 Ft között mentek a Csányi-borok. Úgy látszik, Sanyi rettentő hatékonyan tud termelni :)

 

Amit én ma jó és olcsó bornak gondolok, anyámmal megitatni húsvétkor, az kb. a Kösziklás vonulata. Igaz, nem 900, de legalább vállalható és már rendelkezik élvezeti értékkel.

Előzmény: Hepci (94726)
Hepci Creative Commons License 2022.04.19 -1 0 94726

Csányi Shiraz 2021

Ezt minden évben megdicséri Octopus a Művalkeszen, mint az olcsó és jó magyar vörösbor prototípusát. Vettem egyet...

Nem értem, Csányiék hová rohannak a forgalomba hozással, bár az érlelés nem sokat lendítene rajta. Rettentő savas (a savanyúság határán), a beltartalom pedig nagyon karcsú. Fajtajelleg nulla. Ételhez meg lehet inni, így megittam, illetve megitattam anyámmal.

Elég szar, de legalább olcsó - a korábbi évjáratok nyilván nagyságrenddel jobbak voltak. Váljék Octopus egészségére! :DDD

3 pont, 900 Ft (Aldi)

 

loading Creative Commons License 2022.04.18 0 0 94725

Bárány volt a menü hétvégén. Ilyenkor mi is előveszünk Pinot Noirt a készletből. Idén kettőt is:

 

  • Szentesi Pinot Noir 2018: nyitáskor már technokolos illat csap meg. Mélyebb vörös szín. Hosszas szellőzés után egy kevés fajtára jellemző illat. Ízben semmi ilyesmi: egy valamilyen vörösbor. Múlt hónapi beszerzés: 5600Ft. Nem ér ennyit (sem).
  • H. LUN Südtirol/Alto Adige Pinot Noir 2019: illatban és ízben fajtára jellemző jegyek. Ugyanakkor vékonyabb, savasabb vonal képviselője. A régebbi Soproni kékfrankosok jutottak eszembe. Nekem nem jönnek be most a vékonyabb, savasabb borok, de a Szentesinél jobb. 10,90EUR egy vipitenoi közértből.

További borok: 

  • Potupsánszki Borbolya (Mátrai Cabernet Sauvignon) 2018: színe: meggyes céklalé, brettes + hordós íz, címke szerint 15% alkohol, de vékony, testetlennek érződik. Húzza az ember száját. Fél pohárnál többet nem sikerült meginnom. Ajándék. 2000Ft körül a pincénél. Én nem ezt venném.
  • Kősziklás kék (kékfrankos) 2019: ezt is a savak viszik előre, de még nem oldja a fogzománcot. Szép bíbor szín. Illatban kicsit poros. Étel mellé rendben van. Sem különösebb erénye, sem hibája nincs. De inkább a Pinot Noirjukat választanám.

 

Szóval a fentiek után az Orsolya Hetedhét 2019 teljesen jó bor.

 

De valójában már egy nagyüzemi sör is nagyobb élvezet. 

Előzmény: danmajerle (94720)
joskabacsi Creative Commons License 2022.04.18 0 0 94724

Szerintem nem volt rossz a '19 ...

 

Előzmény: Hepci (94723)
Hepci Creative Commons License 2022.04.18 0 0 94723

Általában értettem: nem sok igazán élvezetes bort kóstoltunk 2019-ből, a külföldieket is beleértve.

Ez persze csak azokra a termelőkre vonatkozik, akiknek nem egyforma a boruk minden évjáratban - nagyrészt ilyenektől vásárolunk.

Így visszanézve 2017-et érzem kiemelkedőnek, az általunk nagyobb mennyiségben vásárolt magyar borok közül pl. kiemelkedő volt Szentesi zengője és Nádas Szilárd pinója, néhány osztrák rizling és veltelini (Schloss Gobelsburg, B. Eichinger, M. Huber, Domane Wachau) pedig egészen csodálatos.

Előzmény: lazaridi (94722)
lazaridi Creative Commons License 2022.04.18 0 0 94722

Mármint Pinot Noir szempontból nem volt jó az évjárat?

 

Legjobb a természetes festőanyag a tojáshoz, tegnap a lányok vörösborban szinezték, egész jó lett.

Előzmény: Hepci (94721)
Hepci Creative Commons License 2022.04.17 -1 0 94721

Kovács Nimród Cool Cuvée 2019

Nem nagyon látom értelmét ezeknek az elnevezéseknek és a hátcímkén hozzájuk társított, a dzsessz aranykoráról szóló "gondolatoknak", de ha a tulajnak vagy a marketingesének ez tetszik, hát mit tegyünk...

Nem sikerült pontosan kiderítenem, hogy miulyen küvé: pinot noir gerincre tippelek. Az előző évjáratról azt találtam, hogy cab. franc, syrah és kékfrankos volt még benne, ez erről is hihető.

Kellemesen könnyed, cseresznyés, pinós jegyekkel, hűvös tónussal, a cégtől megszokott erős hordóhatással, némi kesernyével, egy nem sok jót hozó évjáratból.

5 pont, 1800 Ft (Lidl)

danmajerle Creative Commons License 2022.04.17 0 0 94720

Kinyitottunk egy újabb Orsolyát az ünnepek alatt, egy 2018-as Pinot-t. Inkább Orsolya bor, mint Pinot Noir: gyógynövény, szilvabefőtt és az elmaradhatatlan csipkebogyó. Második napra jobb lett, mint bontás után közvetlenül, szívesen ittam. A már több, mint 10 éves Holdvögy kisérleti borok közül az édes tartja a legszebben magát. A Hárslevelűvel sincs még nagy gond. A másik kettő már szerencsére elfogyott, de azok már nem is voltak túl jók.      

Előzmény: loading (94706)
amimaki Creative Commons License 2022.04.15 0 0 94719

Kősziklás Pinot Noir 2020 - teljesen jó kis pinot ez, téglásvörös szin, pinot-illat, pinot-iz :)

Bár én nagyon kedvelem a Kősziklás-borokat, ár-érték-élvezeti értékben verhetetlen, kicsit arra hajlok, h a technológia erősen felülir minden más paramétert. Úgy értem, minden évjáratban, minden boruk tök jó, olyan, amilyennek az ember egy pinót, olaszt, stb. vár. Kicsit nekem fura, de ennyi pénzért (2600) szerintem abszolút jó bor.

Hepci Creative Commons License 2022.04.15 0 0 94718

Úgy láttam, Unger T. ajándékba kapta a palackokat.

Ilyenkor a követendő borszakértői gyakorlat szerintem az alábbi:

- ha szar a bor, 5 pont

- ha nem szar, akkor több

:D

 

De tényleg nem hiszek a kénmentességben, szerintem kamuflázs baromság agyilag értékcsökkenteknek, és idővel a (haszonleső-hazudozó) "prófétáival" együtt el fog tűnni a süllyesztőben.

Előzmény: joskabacsi (94717)
joskabacsi Creative Commons License 2022.04.15 0 0 94717

Az sem hoz lázba, hogy 6 pontot kapott a rajongói oldaltól?

Hogy leszel így jó pionír?? 

 

 

Előzmény: Hepci (94716)
Hepci Creative Commons License 2022.04.15 0 0 94716

Én kizárólag a szűrés/derítés elhagyásáig bízom a végeredményben, ez esetben is csak vörösbor esetén.

Az ennél beavatkozásmentesebb kísérletek eredményeit szívesen fogadom ajándék formájában. :)

Előzmény: joskabacsi (94715)
joskabacsi Creative Commons License 2022.04.15 0 0 94715
Előzmény: Hepci (94713)
danmajerle Creative Commons License 2022.04.14 0 0 94714

A 19-es Szamorodnihoz volt szerencsénk. 

Előzmény: csite (94712)
Hepci Creative Commons License 2022.04.13 -1 0 94713

Középkategóriás 2019-es osztrák rizlingek a Borrajongón:

 

https://borrajongo.blog.hu/2022/04/13/potvizsga_kis_osztrak_riesling_korkep

csite Creative Commons License 2022.04.13 0 0 94712

Köszi!
Melyikhez is pontosan? :o
2013 vagy 2019?

Előzmény: danmajerle (94711)
danmajerle Creative Commons License 2022.04.13 0 0 94711

Gratulálok Csitének a száraz Szamorodnijához! A kóstolási élmény ugyan már nem friss, pár hete bontottunk egy palackot egy nagyobb társasággal. Mindenkit levett a lábáról, rendeltünk is még, és ha minden igaz, a napokban meg is jön (amiről most ez eszembe jutott).

Előzmény: csite (94677)
lazaridi Creative Commons License 2022.04.12 0 0 94710

Tegnap este Szepsy Szent Tamás 2007-est bontottam. Teljesen rendben van nagyon jó bor, bírja még szerintem. Majd még szálazom, tegnap kicsit a fejembe szállt a két pohárnyi.

 

Hepci Creative Commons License 2022.04.12 0 0 94709

Schieszl Nagykút Olaszrizling 2019

A budakalászi Schieszl család a vendéglátás mellett fokozódó erővel tolja a borászkodást is, vannak területeik Csopak környékén és máshol is. Pár éve igen jó ár/érték arányt hoztak a boraik (olaszrizling, portugieser) az étteremben vásárolva, azóta jócskán emelkedtek az árak. Újabban telepítettek a fajtáink szent tehenéből, a furmintból is. Ebből sikerült egy kellemesen semmilyen bort kihozni, amit kóstoltam pár hete az étteremben, míg a Nagykút aktuális évjáratából elhoztam egyet.

Gyönyörű fajtatipikus illat fogad a nyitás után, de ízben picit tompább. Közepes vagy annál picit karcsúbb test, pici maradékcukor, picit pezseg is - az utóbbit nem kedvelem, de a Schieszl-rizlingeknek állandó kelléke.

Nem rossz cucc a hegybor-kategóriában és az évjárathoz képest, de sajnos már nem best buy, egyébként pedig szerencsétlen kontextusba került, mivel nem sokkal korábban nyitottunk egy Figulát (Sóskút 2018), az másik liga.

5 pont, 2500 Ft (pincénél)

 

mbukovics Creative Commons License 2022.04.12 0 0 94708

sokkal jobb a korabbi evjaratoknal, erdemes elmenni Hetenybe es megkostolni.

Előzmény: Hepci (94700)
joskabacsi Creative Commons License 2022.04.12 0 1 94707

A borhibák a (a magára hagyott bor mellett) a legtöbbször az alacsony vagy nem létező kénnek köszönhetők ...

Előzmény: Hepci (94704)
loading Creative Commons License 2022.04.11 0 0 94706

Elég sok évjáratot tudnék említeni, amely inkább lefolyó pozitív volt.

A változatosság kedvéért egy 2019-es Hetedhétet nyitottam. Kicsit pezseg. Hepci szerintem kedvelné, bár van benne egy édes utóíz vonal, amely rontja a harmóniáját.

Belépő bornak nem rossz, de lehet inkább Csernyik Nyitányt választanám ebben a kategóriában.

Előzmény: danmajerle (94705)
danmajerle Creative Commons License 2022.04.11 0 0 94705

Bocsi, hogy belekotyogok - már évek óta csak read only-ban tolom - de pár hete bontottunk négyesben egy 19-es Orsolya Olaszrizlinget, és kiváló volt, mindenki szerette.

Előzmény: loading (94702)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!