Zelna Farkó-kő Olaszrizling 2019: A Zelnának egész jól megy az olasz, bár még nem Figula szint, de az alapverziók is rendben vannak, most viszont csak a két dűlőset kóstoltuk. Ez tűnt testesebbnek. Nekem nem savtúlsúlyos, hogy utaljak Hepci évjáratjellemzésére :) - de az is igaz, hogy magas a toleranciám.
Zelna Berekszél Olaszrizling 2019: Ez egy könnyedebb dűlős, viszont több színnel és gyümölccsel. Egymás után kóstolva jobban bejött, mint a Farkó-kő, másnap magában kicsit egyszerűbbnek tűnt, de vennék itthonra.
Zelna Penke Pinot Gris 2020: Meglepően jól sikerült szürkebarát. Mindene a helyén, gyümölcs-beltartalom-sav. Az évjáratoknál maradva, a 2020 viszont sokadszorra tűnik igen jónak.
Mörk Merlot Siller 2020: Sose ittam még merlot sillert, meg a pincét se ismertem, de nagyon tudom ajánlani annak aki kedveli az ilyesmit. Szép lilás, teli gyümölccsel és frissességgel.
Béla és Bandi Zöldveltelini 2020: Jól sikerült veltelini, zöldalmás-limeos vonal de nem savas, hanem kellemesen kerek.
Folly Arborétum Boróka Rozé 2021: Szamócás színű és stílusú rozé, a csülök ebédhez jól ment (helyben az arborétum éttermében).
A 19-es év inkább a fehérekről szólt, a vöröseknek kissé hűvös volt az ősz. Emlékszem, hogy a kékfrankost kint hagytuk hátha még szalad fel a mustfok. Hát semmit nem változott. Érződött is a boron az évjárathatás. Ellenben a fehér fajtáknak nem égtek el a savai. A 17-es meleg év volt, főleg a vöröseknek kedvezett, én kiváló évjáratnak könyveltem el.
Jó szerintem a Késa (Ikon) shiraza is, 2020-ast ittam, nem tudom, kapni-e még.
Ill. nekem bejött a Homola (Homonna) is (Tihany), de az drágább, 5k körül, és nálam jobban borokhoz értő ismerősöm szerint kékfrankos syrah címkével :)
Ha esetleg a fajtajelleg (borsosság) zavar, ezt nyugodtan megveheted, nincs benne. :D
Aránylag olcsó syrah-ból egyébként az Ikonét érdemes talán megvenni - az annál jobbakat (pl. Petrányi) én szeretni szoktam, ha nem villányi stílusban készültek.
Régebben én is iszogattam ezeket a Csányikat, mostanában nem kóstoltam. Tényleg jók voltak a pénzükért, mondjuk én nem ittam még olyan shirazt, ami nekem tetszett volna, sehonnan a világból . de ez egyedi szocprobléma.
Az érdekes, hogy kb. 5 évvel ezelőtt is 900-1100 Ft között mentek a Csányi-borok. Úgy látszik, Sanyi rettentő hatékonyan tud termelni :)
Amit én ma jó és olcsó bornak gondolok, anyámmal megitatni húsvétkor, az kb. a Kösziklás vonulata. Igaz, nem 900, de legalább vállalható és már rendelkezik élvezeti értékkel.
Ezt minden évben megdicséri Octopus a Művalkeszen, mint az olcsó és jó magyar vörösbor prototípusát. Vettem egyet...
Nem értem, Csányiék hová rohannak a forgalomba hozással, bár az érlelés nem sokat lendítene rajta. Rettentő savas (a savanyúság határán), a beltartalom pedig nagyon karcsú. Fajtajelleg nulla. Ételhez meg lehet inni, így megittam, illetve megitattam anyámmal.
Elég szar, de legalább olcsó - a korábbi évjáratok nyilván nagyságrenddel jobbak voltak. Váljék Octopus egészségére! :DDD
Bárány volt a menü hétvégén. Ilyenkor mi is előveszünk Pinot Noirt a készletből. Idén kettőt is:
Szentesi Pinot Noir 2018: nyitáskor már technokolos illat csap meg. Mélyebb vörös szín. Hosszas szellőzés után egy kevés fajtára jellemző illat. Ízben semmi ilyesmi: egy valamilyen vörösbor. Múlt hónapi beszerzés: 5600Ft. Nem ér ennyit (sem).
H. LUN Südtirol/Alto Adige Pinot Noir 2019: illatban és ízben fajtára jellemző jegyek. Ugyanakkor vékonyabb, savasabb vonal képviselője. A régebbi Soproni kékfrankosok jutottak eszembe. Nekem nem jönnek be most a vékonyabb, savasabb borok, de a Szentesinél jobb. 10,90EUR egy vipitenoi közértből.
További borok:
Potupsánszki Borbolya (Mátrai Cabernet Sauvignon) 2018: színe: meggyes céklalé, brettes + hordós íz, címke szerint 15% alkohol, de vékony, testetlennek érződik. Húzza az ember száját. Fél pohárnál többet nem sikerült meginnom. Ajándék. 2000Ft körül a pincénél. Én nem ezt venném.
Kősziklás kék (kékfrankos) 2019: ezt is a savak viszik előre, de még nem oldja a fogzománcot. Szép bíbor szín. Illatban kicsit poros. Étel mellé rendben van. Sem különösebb erénye, sem hibája nincs. De inkább a Pinot Noirjukat választanám.
Szóval a fentiek után az Orsolya Hetedhét 2019 teljesen jó bor.
De valójában már egy nagyüzemi sör is nagyobb élvezet.
Általában értettem: nem sok igazán élvezetes bort kóstoltunk 2019-ből, a külföldieket is beleértve.
Ez persze csak azokra a termelőkre vonatkozik, akiknek nem egyforma a boruk minden évjáratban - nagyrészt ilyenektől vásárolunk.
Így visszanézve 2017-et érzem kiemelkedőnek, az általunk nagyobb mennyiségben vásárolt magyar borok közül pl. kiemelkedő volt Szentesi zengője és Nádas Szilárd pinója, néhány osztrák rizling és veltelini (Schloss Gobelsburg, B. Eichinger, M. Huber, Domane Wachau) pedig egészen csodálatos.
Nem nagyon látom értelmét ezeknek az elnevezéseknek és a hátcímkén hozzájuk társított, a dzsessz aranykoráról szóló "gondolatoknak", de ha a tulajnak vagy a marketingesének ez tetszik, hát mit tegyünk...
Nem sikerült pontosan kiderítenem, hogy miulyen küvé: pinot noir gerincre tippelek. Az előző évjáratról azt találtam, hogy cab. franc, syrah és kékfrankos volt még benne, ez erről is hihető.
Kellemesen könnyed, cseresznyés, pinós jegyekkel, hűvös tónussal, a cégtől megszokott erős hordóhatással, némi kesernyével, egy nem sok jót hozó évjáratból.
Kinyitottunk egy újabb Orsolyát az ünnepek alatt, egy 2018-as Pinot-t. Inkább Orsolya bor, mint Pinot Noir: gyógynövény, szilvabefőtt és az elmaradhatatlan csipkebogyó. Második napra jobb lett, mint bontás után közvetlenül, szívesen ittam. A már több, mint 10 éves Holdvögy kisérleti borok közül az édes tartja a legszebben magát. A Hárslevelűvel sincs még nagy gond. A másik kettő már szerencsére elfogyott, de azok már nem is voltak túl jók.
Kősziklás Pinot Noir 2020 - teljesen jó kis pinot ez, téglásvörös szin, pinot-illat, pinot-iz :)
Bár én nagyon kedvelem a Kősziklás-borokat, ár-érték-élvezeti értékben verhetetlen, kicsit arra hajlok, h a technológia erősen felülir minden más paramétert. Úgy értem, minden évjáratban, minden boruk tök jó, olyan, amilyennek az ember egy pinót, olaszt, stb. vár. Kicsit nekem fura, de ennyi pénzért (2600) szerintem abszolút jó bor.
Úgy láttam, Unger T. ajándékba kapta a palackokat.
Ilyenkor a követendő borszakértői gyakorlat szerintem az alábbi:
- ha szar a bor, 5 pont
- ha nem szar, akkor több
:D
De tényleg nem hiszek a kénmentességben, szerintem kamuflázs baromság agyilag értékcsökkenteknek, és idővel a (haszonleső-hazudozó) "prófétáival" együtt el fog tűnni a süllyesztőben.
Gratulálok Csitének a száraz Szamorodnijához! A kóstolási élmény ugyan már nem friss, pár hete bontottunk egy palackot egy nagyobb társasággal. Mindenkit levett a lábáról, rendeltünk is még, és ha minden igaz, a napokban meg is jön (amiről most ez eszembe jutott).
Tegnap este Szepsy Szent Tamás 2007-est bontottam. Teljesen rendben van nagyon jó bor, bírja még szerintem. Majd még szálazom, tegnap kicsit a fejembe szállt a két pohárnyi.
A budakalászi Schieszl család a vendéglátás mellett fokozódó erővel tolja a borászkodást is, vannak területeik Csopak környékén és máshol is. Pár éve igen jó ár/érték arányt hoztak a boraik (olaszrizling, portugieser) az étteremben vásárolva, azóta jócskán emelkedtek az árak. Újabban telepítettek a fajtáink szent tehenéből, a furmintból is. Ebből sikerült egy kellemesen semmilyen bort kihozni, amit kóstoltam pár hete az étteremben, míg a Nagykút aktuális évjáratából elhoztam egyet.
Gyönyörű fajtatipikus illat fogad a nyitás után, de ízben picit tompább. Közepes vagy annál picit karcsúbb test, pici maradékcukor, picit pezseg is - az utóbbit nem kedvelem, de a Schieszl-rizlingeknek állandó kelléke.
Nem rossz cucc a hegybor-kategóriában és az évjárathoz képest, de sajnos már nem best buy, egyébként pedig szerencsétlen kontextusba került, mivel nem sokkal korábban nyitottunk egy Figulát (Sóskút 2018), az másik liga.
Elég sok évjáratot tudnék említeni, amely inkább lefolyó pozitív volt.
A változatosság kedvéért egy 2019-es Hetedhétet nyitottam. Kicsit pezseg. Hepci szerintem kedvelné, bár van benne egy édes utóíz vonal, amely rontja a harmóniáját.
Belépő bornak nem rossz, de lehet inkább Csernyik Nyitányt választanám ebben a kategóriában.
Bocsi, hogy belekotyogok - már évek óta csak read only-ban tolom - de pár hete bontottunk négyesben egy 19-es Orsolya Olaszrizlinget, és kiváló volt, mindenki szerette.