Tudom, hogy van már Lancia topik, csak ott nincsenek Kappa tulajok, akikkel meg lehetne vitatni a típust. Tervezem egy Kappa vételét, de szeretnék tulajdonosokkal értekezni róla, tesztek/népítélet alapján nagyon jó lehet, és nincs annyi hibája, mint amennyit egy olaszról gondolna az ember(egyébként imádom az olasz autókat), ugyanakkor több tulajdonos megkérdezése nem ezt támasztja alá.
Szóval Kappa tulajdonosok, légyszi segítsetek! Vegyek? Ne vegyek? Jöhet minden info! Képek eladó Kappák is jöhetnek, bármi, ami a típussal kapcsolatos!
Kösz előre is.
Motor: kormány alatt kissé jobbra a jobb térdednél a burkolat alatt.
Légzsák: anyós ülésnél a bal láb résznél van egy kis ablak, mögötte van.
ABS: motortérbe az ABS egységnél.
Xenon: ezt nem is tudom most pontosan....
csomitartó jobb hátul a fedél mögött asszem szervotronik.
Kell Multiecuscan program. Facelift után ELM327 a motor kiolvasáshoz, előttiekhez csak a VAG-COM, de a facelift utániakban is a motoron kívül mindegyikhez ez kell.
Voltál ott. Láttad, hogy mi van. Most épp derékig érő fű. El kéne tüntetnem onnan azt az "autót".
Super ajánlat 2.0 40e a TDS cumók papírral, meg ami kell a papírozáshoz.
Super ajánlat 3.0. 60000ft a TDS cumók, papírral meg a még ott lévő használható cumókkal.
(Ez +20 000.-ért: + 4db ajtó, 2db első sárvédő, első lökös, mh tető, első lámpák, ha kivágjátok akkor a szélvédők, futómű még ami benne van... ) felőlem össze is foghattok többen azt csak a vázat, vagy még azt sem kell otthagyni. A 3.0 ás super ajánlatom szombatig ér. Mert szombaton lenne rá úgy is idő. Nohh?
Nekem az egy napos határidő nagyon kevés. Mivel a kocsival most nem lehet menni 100 métert sem ezért az ezt a problémát kell előbb megoldani, máskent hogyan mennék oda hozzád. De mint mondtam amint meg lett javítva, várhatóan a héten és persze meg lesznek még a csúcsok akkor másnap már ott is vagyok. Remélem addig más nem viszi el.
Csak megemlítem még 1x ;) 35400ft volt a két rugó, hátsó tárcsák betétek. Ennyiért vihető a komplett TDS motor, sallangokkal, váltóval, óra csoporttal. Kuplung, motor vezérlő, s úgy emlékszem a gázolaj szűrő ház nincs csak meg. S azt is hozzá tenném még1x, hogy az adagoló nem sokkal a leállítás előtt lett felújítva. ;) 31.-éig áll az ajánlatom. ;)
A tankból jövő csövet közvetlenül rá kötöttük az adagolóra és a helyzet csak rosszabb lett. Aztán vissza és ugyanolyan rossz maradt. A következő ötlet, hogy behelyezni egy elektromos pumpát.
Kannába gázolaj (tiszta kannába), hosszabb cső és a kannát közvetlenül rákötni az adagolóra. Kiiktatva ezzel a tankot, gázolajszűrőt. Közvetlenül az adagoló kapja a gázolajat, lássuk rángat-e?
Azt én értem, hogy a jövő és a menő csövet fújkálva a tankig ok a rendszer. A gázolajszűrő és az adagoló közötti részt kell átvizsgálni, mint mondtam a gázolaj melegítő részt nézném meg tüzetesen. Erről nem írtál egy szót sem.
Szerintem nem jellemző sem az adagoló sem a porlasztó csúcs hiba. Nyilván eljön az a km futás, de ez szerintem inkább 400ezer km, mint 300ezer km. Előbb szétreped a nagynyomású cső ami az adagolótól megy a csúcsokhoz.
Szétszedtük és megnéztük, hogy akadás mentesen felszívja e a gázolajat. Mind a kimenő és bemenő csőben tökéletesen emberi tüdővel is át lehet fújni. A következő felvetés az adagoló membrán lett. Vajon lehet valami köze hozzá? A probléma úgy jelentkezett, hogy megálltam a pirosnál és elindultam és akkor már egyből rángatott.
Mindenesetre hamar meg kell oldanom a problémát. Van e még egyéb ötleted?
A problémám csak az hogy jelenleg kiderült egy másik baja is a kappámnak és ezért azt kell előbb orvosolni ugyanis valami baj van az üzemanyag ellátó rendszerével. Prioritás szempontjából azt előbb kell orvosolni mert nem akar mozdulni, de amint ez megoldódik már megyek is a csúcsokért ha még meglesznek. Kb 1 hét. Holnap megy szerelőhöz.
Saját lábán jött ide. Pont motorikussan volt csak rendben. Amúgy sajnos a gazdátlan autók sorsa miatt lett ilyen szar. Kaszni,futómű... :( több,mint egy éve itt áll. Nem tudom 100% ban garantálni,hogy jó mind. ;) kell kell nem nem. ;)
leszedtem a bevezető üzemanyag csövet fújtam bele pumpával jó párszor és a kocsi még mindig ugrált, de már láthatóan jobban. Megvizsgálom a többit is amit írtál köszönöm!!
Mert volna egy szerelő ismerősöm akihez el tudnám vinni és megvizsgálni hogy bírja-e a 150 atm-át.
Megoldható lenne, de akkor annyi kérésem lenne, hogy kérnék beszerelési garanciát ami lényegében csak annyi lenne, hogy megvizsgáltatnám hogy bírná e a nyomást. Bár a mostaniaknál amik már úgy pisálnak mint az ökör csak jó lehet, de ennyi herce hurca után szeretnék biztosra menni. És persze szerszámot is kell szerezzek amivel le tudjam szedni. Holnap délután van esély rá, hogy lesz szerszám, de ragaszkodnék ahhoz, hogy elvigyem a csúcsokat egy szerelőhöz aki meg tudja állapítani, hogy bírná e azt az üzemi nyomást. Egyébként teljesen korrekt a dolog!!
Vedd le a gázolaj szűrőt. Aztán vedd le a gázolaj szűrőt tartó alu konzolt. (3csavar) Természetesen előtte csavard ki a gázolaj csöveket, amik visszarakásakor használj új réz tömítéseket. Amikor a kezedben van, kezd el vizsgálni azt a fekete műanyag kütyüt. Ezt is le lehet venni az alu konzolról, de ekkor ide is kell új gumi tömítés. Szóval ez a kütyü melegíti a gázolajat. Ezen örvénylik keresztül a gázolaj, ami a szűrőből jön már. Ezt kellene kitakarítani.
Ilyen nyálkás egybefüggő valamiket kéne itt találni, amit jó pici csavarhúzóval tudsz csak kipiszkálni, meg levegővel fújkálni meg ilyesmi.
Jó eséllyel ez a probléma. A TDS-ben nincs üzemanyag szivattyú, csak az adagoló szívja cuccot a tankból, és ezek a kosz darabok beszorultak ebbe a melegítős cuccba. Ezek elzárják az üzemanyag útját. Alapjárat és kis gyorsítás esetén valamennyi gázolaj átmegy, az autó nem áll meg, de amikor többet akar, az már nem megy.
Fontos diesel esetén, hogy minden tömítés tökéletes legyen összerakáskor, mert utána meg azzal fogsz szívni, hogy állandóan lelevegősödik.
Szerintem ez minden baj okozója.
Tök mindegy, hogy a porlasztó hogyan adja az üzemanyagot, pisil vagy porlaszt, ha bejut a hengerbe akkor az menni fog.
(vedd le a levegő csövet, fújj féktisztítót az alu levegő csőbe is azzal is megy a kocsi, csak kicsit jobban kattog)
Az enyém egy hónap állás után, izzítást megvárva azonnal indul.
Tegnap az autóm fura dolgot produkált. Szépen elindulok, zöld a lámpa és amint váltanék 2-esbe elkezd rángatni mint az őrült. Azt, hittem le fulladok vagy én nem csúsztattam jól az elején vagy túl hamar váltottam fel, de nem. Na vissza egyes. Még egyszer. Lassan gyorsítok -> 2-es, megint lassan gyorsítok -> 3-as feljebb már nem jutottam. Mindegyik fokozatban rángatott. Leálltam az út szélére, vártam. Kocsi újra beindít, rendkívül lassú gyorsításnál majd, hogy nem alapjáratról alapjáratra mentem és akkor jó volt, de amint próbáltam felgyorsítani az autót egyből rángatott.
Az érdekesség, hogy a probléma akkor szűnik meg ha benyomom a kuplungot.
- 17 liter gázolaj van benne, és előtte tökéletesen működött.
- kb 2 hónapja akku sarut cseréltem rajta és mivel sokkal szűkebbet sikerült vennem ezért az egyik végén le kellett fejtenem a rézkábel felét. A kocsi beindul, csak kicsit remegve.
Csak fura hogy egyik napról a másikra történt a dolog.
Nem tudom mi okozhatja a hibáját. Lehet a motor már annyira se porlaszt mint eddig? (nem véletlenül sürgősek a csúcsok)
A henger beazonosításához a vezérműtengely jeladója kell, olvastam már olyat, hogy valami összezavarodott az agyban és nem indult el az autó, csak ezt a fázisjeladót lehúzva, aztán visszadugva minden OK volt már.
Szóval. 38000ft a megrendelt új cucc. Ennyiért vihető minden ami tds specifikus. Júni 1 ig érvényes az ajánlatom. Egyben az egészre. Motort ki kell húzni. Váltó már kint. Utána megint jön darab ár. :-)
Sajnos nem tudjuk használni az interfészt. Nem csatlakozik a motorvezérlőhöz... :( A srác saját cucca viszont minden további nélkül. Kitörölni is engedi a hibakódot, de újabb indítózás itán ismét bedobja, "henger beazonosítás". Teljes a tanácstalanság...
Bódéról én sem beszéltem. ;) Vettem új fűrészt. :D Eljönnétek, ketten, hárman...? Te úgy is ügyes vagy, vannak szerszámaid. ;) Azt kikapjátok azt a motort, váltó a a másik helyen, sallangok is. Azt goo ;)
Egy szenzációs ajánlat? ;) Rendeltem 1pár rugót, 1pár hátsó tárcsát. 1 szett betétet. Ez kb 40e ft. Amit fizetni kell érte, annyiért vihetitek a motort összes sallangal, váltót, óracsoportot is. Ami meg van még és TDS specifikus. ;) Nahh. Csak az adagoló felújítása... ;)
Azt szeretném kérdezni lenne-e valakinek 2000-es 20 szelepes 155 lovas Kappához szívóoldali vezérműtengelye? Ha valakinek volna akkor mennyiért tudna megválni tőle?
Sajnos az enyém két hidrotőke összeesése után kicsit átalakult.
Jól beszélsz. ;) Nekem az a lényeg, hogy jó legyen a JTD-be. Most egy fl előtti V6-é van benne. Motor nélkül állt több,mint egy évet nálunk. De nem láttam, hogy ülne. Januárban lett berakva. De +2főnél. Full csomagokról nem is beszélve felüt. Ha az ez nem teszi, s jó is, akkor kérnék egy párat. Esetleg más cucc? Hátsó tárcsa/betét? ;)
Ahogy a jogot végzett Alfás haverom mondta: "2-8 évig terjedő szabálytalanság" ;) Amúgy, ha tényleg megvenné azt a JTD-t. Kár lenne bolygatni azt az alváz számot. Ott rohadna utána ;) Van egy kasznis ismerős. Szokásos módon el van úszva az autókkal. Azt a ház előtt állt már jópár Alfa is. Volt amelyiken lejárt a műszaki. Mivel riccs környéken lakik így a "kedves" szomszédnak nem tetszik a lakatolás. Ráküldte a köztereseket is. Meg minden féle hatóságot. Haver csak átrakott egy műszakis rendszámot a kint álló autóra. Aminek 40 óra közmunka lett a jutalma ;)
"Nem szabályos"...Dehogynem:-) Soha semmilyen rendőr nem nézi meg alvázszámot. Nekem még a szín sem stimmel a forgalmiban, vizsgán sem érdekelt senkit..
Nem is az autó a drága. Inkább az amit az állam még lenyúl... :O Ha az ember megteheti és rá van cuppanva a Kappára, akkor inkább az. Sokáig autó lesz az még. Vagy van egy TDS papírom. ;) De ügye az nem szabályos ;)
Áhh. Tessék folyamatosan fórumozni. Nem rakhatom ise naponta. Nálam is van 2,4 TD motor. Egyben sallangok nélkül (nekem a JTDbe úgy sem jó semmi) Váltóval, sallangokkal, felújított adagolóval(csak ez sok pénz volt), LMM is meg van. Jóárasíthatom. Vagy ahogy épp áll egyben is elvihető a bódéval is. Habár az első futómű már nincs alatta. Érden. De, ha csak az kell eljössz kiszeded... ;)
Paulovics autóbontó 17. kerület? Valaki volt már ott? Azt mondják korrektek a srácok. Ott van egy 2.4-es TD Kappa motor. 4 porlasztót 20 ért adják. A kérdés megérné-e? Illetve, hogy hol lehetne ezt beszerelni és mennyiért?
Mellesleg köszönöm szépen a felajánlást, talán a szervíz/bontók közötti kapcsolatok még jól jöhetnek.
Nekem van TD-hez 5db plusz porlasztóm. Egy próbára kölcsön tudom adni esetleg. Szigorúan kölcsön.
Marklarnak is van eladó a TDből.
Egyébként ahogy tomsojer is írja, gyanús, hogy ez lenne a baj. Minden esetre érdemes felújítani/tatni. Ő is tud segíteni a beszerzésbe (bár még nem mondta), és én is. Nem kell listaáron vásárolni, vagyunk néhányan kisebb nagyobb kedvezmény birtokában.
Akinek benzines 97-es Kappája van, megtenné, hogy egy kontrol erejéig mérne feszültséget a főtengely jeladó stekkerén? Kíváncsi vagyok mekkora feszültségnek kellene ott lenni. A csatlakozó a motor mögött jobbról van, és a két szélső ponton kellene mérni. Eddig abból indultunk ki, hogy kb 5V kellene legyen rajta, de csak 1,37V jelenik meg. Ma Soty márkatárs a TD-n és a JTD-n is mért. Még alacsonyabb feszültségeket, és ráadásul nem is egyformát a két autón... Teljes a tanácstalanság.
beszéltem Gáborral, aki roppant segítőkész volt. Az autó még megvan. A héten megy is ki, hogy arra tud-e menni, az még bizonytalan. "Ráfeszültünk" erre az ügyre :-)
Az autóról azt kell tudni, hogy taxi volt mielőtt megvettem volna. 300 ezer kilóméter van benne. A gép erős gázadásnál füstöl de nem kicsit és igen a porlasztók pisálnak szószerint akár. Nem szoktam 2 ezer fölé engedni mert ott már csak kifüstöli a gázolajat nem pedig elporlasztja.
A következő problémámmal/kérdésemmel elsősorban kappa (azon belül a dízel változat) szakértőihez szeretnék fordulni.
Páciens: Lancia Kappa 1998 2.4TD
Probléma:
5 henger - 5 porlasztó amiből egy az jeladós. Na most, az összes beszart, ha fogalmazhatok így. Persze így a fogyasztása kb. 13 liter városban, autópályán 10. A kérdésem egyszerű: Szeretném kicserélni egyenlőre a 4 sima porlasztócsúcsot, hogy 30 lóerő helyett legyen már 90, de használt alkatrészből, mivel nincsen 150 ezrem rá. Azt még megjegyzem, hogy azért 30 lóerős most, mert le van kötve a légtömegmérő különben megcsúsztatná a kuplungot és nem akarok még azt is cserélni.
Van-e valaki aki tudna ajánlani jó Kappa bontót ahol nagy eséllyel találok a szabványnak megfelelő porlasztókat? Vagy, ha valaki tudna ajánlani egy jó Dízel szerelőt, már az is nagy segítség lenne.
Sajnos az üzemanyagtank mérője is elromlott. Kb negyednél már üres. Azt is kéne orvosolni, de ez már egy jóval kisebb probléma. A lényeg a porlasztócsúcsok.
Fejben összerakva, használt alkatrészekel kb. 20-30 ezer lehet és így már a fogyasztás is lejjebb menne.
Remélem tud valaki segíteni vagy ajánlani valakit. :)
Persze, egy bizonyíthatóan jó állapotnak mindig el fogják kérni az árát. De egy Kappa, Thema, 164 nem lesz olyan klasszikus, mint egy W125, W140, R129 Merci, vagy olyan kuriózum, mint pl egy Alfa SZ ZS.
Egy normális W124-esért már most elkérnek másfél misit, ha jól látom az R129 sem nagyon lesz már olcsóbb.
Szerintem a két riválisnak (E39 és W210) nagyobb esélye lesz erre. Persze utána fognak fordulni mert nagyon ritka autó, akik eddig odajöttek hozzám nem tudták miről van szó, talán két ember ismerte ezt a modellt, ebből az egyik megkérdezte hogy ez a Kappa?
Nem titkolt szándékom hogy az enyém is kihúzza az elköv 10 évet.
Én ismerek egy Lancia-fanatikus Cartársat -aki amúgy főállásban leginkább olasz autókat hoz haza és más országokba és nagyon korrekt- de szerintem ebben a topikban nem igazán szokott járni. Ha érdekel hozzá kontakt, akkor üzenj rám emailben a nevemre kattintva és adok elérhetőséget.
Ahhoz az is kellene hogy klasszikus autó legyen. De nem lesz. Pár követség, meg miniszterek utaztak ilyenekben. Thema-ból is csak a 8.32-esek érnek valamit. :(
Szépen lassan majd kezd elmozdulni a Kappa ár is a mélypontról.
Nyilván a szemétre való az marad olcsó egy darabig, de mivel egyre ritkább a megmaradtak közül a szép darab azok ára szépen lassan megindul fölfelé. Aztán még pár év és már a szemét is drága lesz.
Abba a helyzetbe kerültem, hogy veszek egy személygépkocsit és ha már veszek, mindig felmerül a KAPPA is :-) Na ná... Ezt a példányt (http://www.hasznaltauto.hu/auto/lancia/kappa/lancia_kappa_2.4_jtd_ls_rozsdamentes_szep_allapotban-9565361) esetleg valaki már megvizslatta, esetleg valakinek van ismerőse Zalaegerszegen, aki megegyezett, előre utalt összeg fejében kritikus szemmel átnézné..? Hálás lennék bármilyen segítségért!
Mivel mindkét ponton alacsony a feszültség értéke, így nem gondolom, hogy a kábelköteg hibája lenne. Legalábbis nem az, ami a főtengely jeladóhoz megy.
A kábelkötegen nincs jele sárülésnek, és ezt azért is kizárnám, mert a kábel mindkét végén ugyanazt a feszültséget mérjük. Vagyis a jeladó csatlakozóján a motor mögött, és a motorvezérlő nagy csatlakozóján is már ez az érték indul el. A motor testkábel hiba miatt az önindítóval és más egyéb elektronikus eszközökkel is gond lenne, de ezek úgy tűnik, jól működnek.
Tapasztalt öreg rókák véleményét és segítségét kérem.
A 2,4-es projekt lassan halad, és a motor még nem indult be.
Előzmények: Az eladó (aki már nem az autó eredeti gazdája volt. Már ő si úgy vette/cserélte, hogy nem indult a motor) Nagyon hozzáértő "szakemberekkel" javíttatni akarta. Az első reakció a szerelőtől: "szar olasz"
Hasra ütésre cseréltek alsó holtponti jeladót. (nem került be teljesen a helyére a jeladó)
Vezérműtengely jeladót (HAL jeladó)
Kopogásérzékelőt
És végezetül motorvezérlőt ( csak önmagában...)
Itt gurult el a gazda gyógyszere a már kb 70 ezer Forint kiadásnál még mindig tanácstalan szerelők láttán.
Az autót hazahúzta és leállította az udvaron. Így hoztam haza trélerrel.
Hibakód kiolvasása után egyértelműen a főtengely jeladót írta hibának ("fordulatszám jeladó"). Majd a lelkes ifjú villamossági szerelőm ezt gyorsan fel is fedezte, hogy csak a helyére kell tenni, és már rendben is van. A hibaüzenet el is tűnt. Kaptunk helyette újat. "henger beazonosítás"
Ha jók az információim, akkor a főtengely és a vezérműtengely együttes jeléből azonosítja a hengereket. Vagyis a dugattyú helyzetét.
HAL jeladó gyanús volt, de azt az előírt tesztel ki is derítette, hogy jól működik. Pedig már cserélni akartuk. Főleg, hogy van polcon ebből is bontott... :) Stekkerek állapota ellenőrizve. Feszültség ellenőrzés közben derült ki, hogy a főtengely jeladóhoz csak 1,37V érkezik. Ha jók az információnk, akkor 5V helyett. Ez a HAL jeladónál meg is van. Hárompólusú csatlakozó két szélső lábán (+ / -) 5V. A középső pedig a vezérelt visszamenő jel kellene legyen. A csatlakozó és a vezeték ki lett zárva, mert a motorvezérlőtől is ugyan ezek a feszültségek indulnak.
A motorvezérlő hibát is kizárnám, mert a hasraütésszerűen kicserélt eszköz is ugyan ezt a hibát produkálja.
GT-vel egyeztetve ő testhibára gyanakszik.
Egyenlőre nem fedeztünk fel testhibát, de még lehet csak átsiklott a srác rajta.
Valakinek valami ötlete? Esetleg találkozott már valaki hasonló hibával?
Köszi, majd kiheggesztem és meglátjuk mi vele a baj. Ma voltam szakinál, alánéztünk a motortartó bakoknak. A probléma inkább logisztikai jellegű lesz: a bakoknak ránézésre nincs bajuk. Helyette a szelepfedél tömítés már csereérett, illetve a motor-váltó között is nyomja ki az olajat. A lendkerék ránézésre nem olajos, az olajteknő sem, csak a két alkatrész között az alsó felén.
Ránézésre nem vállalja a szétszerelést, ott van a bölcső, stb. Másik szerelő ismerősöm is Toyotákra van ráállva, viszont versenyzés miatt van ismerettségi köre, aki tudna szelepfedelet szinterezni. Magyarán a váltóbontás maradna Fiatos szakira.
Illetve a kormánymű jobb kerékbe csatlakozó rúdján levő porvédő izé látványosan hosszabb, illetve meg is van tekeredve, abból is jó lenne egy új.
De volt pozitív is a napban: a három, vezetőoldali zárt rögzítő begyógyult csavarból kettőt sikerült kicserélni, már csak egy nem hajlandó megadni magát Newtonnak, illetve az anyós oldalon is van egy, amit már félig szétfúrtam.
Ezen kívül hazafelé vettem a Praktikerben egy 17-es crova fejet (valami jobb minőség), tökéletesen illeszkedik az ablaktörlő karba. Régebben egy drágább kerékkulcsot vettem, aminek az egyik szárára rá is lehet applikálni. Úgyhogy a tűzfal környékét is ki fogom tudni dzsuvázni.
OK, akkor kiveszem. Egy éve volt kivéve, akkor az összes izzót cseréltem. Nem hinném hogy azokon lenne valami égésnyom, mert csak márkás Osram és GE került bele.
Üdv!Mivel az elkövetkezendő 1 évben elhalálozik a kuplungom egy haver ismeröséttöl sikerülne beszereznem.egy vadiúj kuplungszettet igaz kinyomó nélkül a bolti ár töredékért. IDÉZEM"A társcán a következő felirat látható B565 szerkezeten 230 DBU4850 tárcsa átmérő 230mm fogak száma 20 így szerintem könnyebb beazonositani.Neten én a következő tipus jelzést találtam VAL 801977/b ".Ez egy 145(7) lovas Mareara lett volna feltéve.
Egy kérdésem lenne. Nem zárt a bal hátsó záram. Csak kerregett. Kicseréltem benn a motort, kb. 2 napig jó volt, most semmit nem csinál, csak kerreg. De ha bezárom kézzel, és ráriasztok, akkor is kerreg benn a motor. Vezérlő hiba, vagy zárszerkezet?
Ez hatalmas szívesség lenne tőled és aligha tudnám viszonozni.
De ha mégis komolyan gondolod (és persze miért is ne tennéd, különben nem ajánlottad volna fel), akkor, ha nem sikerül eladni az autót a jövő hétig, élnék a tárolás lehetőségével.
Jelenleg van egy vevőjelölt kolléga Szekszárdról és remélem sikerül majd nyélbe ütni az adás-vételt, de mindenképp megnyugtató, hogy ha minden kötél szakad, akkor nálad ideiglenesen elhelyezhetem az autót.
A részleteket pedig szerintem meg tudjuk majd beszélni.
Nekem a két garázsból az egyik üres. Ha nem oldódik meg a dolog az utazásodig, nyugodtan tárolhatod benne az autód. Mutogatom szívesen az érdeklődőknek is. 45km Pesttől.
Természetesen mehetnék bontóba is, de gondoltam először mindenképp benneteket kérdezlek meg.
Mindemellett sajnos meg kell válnom szeretett autómtól, mert külföldre távozom egy jó időre.
Tehát most felkínálom a kocsit megvételre. Akár használatra, akár alkatrésznek.
Egy 97-es 2.0 20V V.I.S.-ről van szó. Ez év októberig van rajta műszaki, de legutóbb is gond nélkül ment át.
Kérésre szívesen küldök képeket majd, vagy Budapesten megtekinthető az autó.
Minden megoldás érdekel, akár üzembentartóival is vihető, mert május 19-én elutazom és nem szívesen hagynám az autót az utcán rohadni, vagy valami neppernek odaadni.
Valakinek közületek talán hasznot hajthat még. Vagy így, vagy úgy.
Jó hát egyelőre legyenek megcsinálva a meglévő apróságok. Már egy fél éve hogy megvettem a cuccokat a zárhoz, csak hát azok a csúnya csavarok kifogtak velem, télen pedig 90%-ban működött a világítás.
Tetőt is le kéne fényeztetni, amíg nem lesz túl meleg a polír-waxoláshoz, de előtte a kavicsfelverődések festegetését akarom befejezni, van egy a szélvédőn, azt is meg kéne csináltatni.
Kevesebb időt töltök a kocsin mint amennyit szeretnék és amennyit a Cori is megkapott 13 évesen. Érdekes módon egyelőre jobban bírja a mostoha körülményeket.
Úgy van ezzel az ember, hogy nem nagyon ezt ezt egy hirtelen döntéssel uccuneki beszerezni. Mert egy jó állapotú Kappa ára is rámehet egy ilyen projektre. De ha az embernek van türelme, szerencséje, nyitott szemmel jár no meg tud bütykölni akkor összejöhet.
Kell egy szintérzékelő a hátsó hídra. Egy szintérzékelő/vezérlőegység az anyósülés alá, egy komplett kábelkorbács, a két fényszóró amelyeken rajta van a hozzá való állítómotor (amelyek szintén eltérőek a normál fényszóróétól) illetve 2db működő xenontrafó. (ezek gyárilag a xenonfényszórók aljára vannak szerelve)
Persze nagy szerencse kell, hogy 2 fényszóró elég legyen mivel én még nem láttam olyan bontott xenon fényszórót amiben a belső szintállítás gyári műanyag mechanikája ép. Viszont ezt szétszedés nélkül meg lehetetlen javítani. Esztergályossal lehet rézből csináltatni másik bepattanós koronát bele az örök élet. Csakhát derék olasz testvéreink annyira összeragasztották a fényszóróházat az üveggel és pont a xenonnál ennyire alaposan, hogy üvegtörés nélkül szinte lehetetlen szétvenni. Ha megrepedt akkor könnyű, ki kell verni belőle az üveget teljesen és szépen lefejtegetni minden üvegcserepet és ragasztót a házról. Akkor van egy szép házad. Utána jön egy másik ugyanolyan xenonfényszóró arról Dremel-el levágod körbe a házat az üvegről utána a ház maradékait óvatosan leműtögeted az üvegről a végén így lesz egy szép üveged is. Mindent elmosol patyolattisztára (a foncsort semmivel sem szabad törölni csak folyóvízzel) Utána kicseréled a szintállítót az esztergáltra és szürke (pld. Sika) karosszéria tömítő pasztával összeragasztod a házat az üveggel. Az így összeépített lámpát később bármikor szét tudod szedni ha hőlégfúvóval kicsit megmelegíted biztonságosan szétjön.
Ezen kívül ha precíz vagy (/törekedsz az eredetiségre) kell egy xenonos alsó műszerfali kapcsoló egység ahol a tekerős fényszóró magasságállító helyén vakkapcsoló van, mert a xenonosokon nincs kézi magasságállítási lehetőség. Ez utóbbi kitermelhető SW-ből is, mert azokban sincs tekerős állító (ott a Nivomat oldja meg amíg működik).
Kósza perverz gondolat, amiből nem lesz soha semmi: Lámpatesten és mosós lökhárítón kívül mi kellene még, hogy Xenonosra alakítsam a kocsit? A lámpa magasságát mi alapján állítja?
Megnéztem a légszűrő betétet. Egyformára hozza minden 5 hengeresen. Szóval akkor a házaknak is egyforma hosszúnak kell lenni, elvileg. A fedél a gyanúsabb.
Nem tudom, hogy mi lehet a konkrét különbség, ez csak egyféleképp deríthető ki, ha egymás mellett van a kettő. Pl. GTV légszűrő-házzal jártunk úgy, hogy a mezei TS, az rövidebb(rövidebb betétet is használ), mint mondjuk a 3,0-3,2 V/ 24V. (pedig szemre tök egyformának tűnnek) Ezért kettőből csináltunk egy megfelelő hosszúságút Gábor V6-jába.
Csak a 166 V6-al egyező a cikkszáma. Érdekes módon viszont a többi 5 hengeres kappával nem (a fl utániakkal sem) és a Kappa V6-al sem. Még a kézi váltóséval sem.
Nem lehetséges, hogy a légtömegmérő átmérője eltérő és ezért a fedél-rész más?
Mert pld. látom a 166-os-nál az a hajlított 3 db fémalkatrész ami a légtömegmérőt a fedélhez rögzíti a 2.0TS-en és a V6-on eltér. Nem tudok másra gondolni mit hogy ezeken is eltér egymás között a hajlítás és a futatok távolsága azaz a légtömgmérő ármérője más. Egyébként érdekes hogy az eperben 20vt-n ezeket a fémalkatrészeket nem találom csak a 166 V6-on pedig a 20vt-n is ugyanúgy van.
Szerintem maga a ház ugyanaz mindkét esetben, (fl. után természetesen) de egymás mellé még sosem tettem ilyesmit, ez az igazság. E-per milyen cikkszámot ad meg rájuk?
Nem kell kivenni a motort a helyéről, elég csak feljebb emelni, bent a helyén, ahogy lentebb már írták. Meg lehet csinálni, nem egy ördöglakat. Az más kérdés, hogy az átlag mentalitású magyar szerelők, (tisztelet a ritka kivételnek) előbb köpnek egyet, majd "szarolaszoznak", majd lehúzzák a gyanútlan nem hozzáértő gazdit, "mer kikő venni a csámpás motrot". Nem kő!
Ahhh, folyamatosan akadályokba ütközöm ezzel a hajtókar dologgal: Nincs aki elvállalná, ki kell venni a motort a helyéről a cseréhez (vezérlésben 20e km van). No de nem adom fel.
Most hogy bejöttek a melegek, a vezető oldalon a belépőfények sem működnek, persze a mikrokapcsolók beszerezve, csak a csavarok gyógyultak rá (szerintem a kasztnira). Bontott csavarok is megvannak, csak ki kell valahogy faragnom őket.
Ha esetleg csekkolod a képet, akkor itt láthatod az ARP csavarokat kovácsolt hajtókar társaságában modularhoz. Külön még mindig nem találni nagyjából sehol. (Don Pregonak is szól esetleg a dolog!)
Kiveszitek a főtengely-jeladót, és valahogy megpróbáltok "belátni" a lyukon, miközben valaki körbe forgatja a motort, hogy nem sérült -e véletlenül a jeladó fogaskoszorúja.
Van valakinek ötlete, hogy merre érdemes a hibát keresni, ha a hibaüzenet "fordulatszám jeladó" Viszont mindkét holtponti jeladót cserélték már. Lehet még másik jeladó is amely jelének a hiányában tilt a motorvezérlő?
Egyébként a megnyúlt gázbovden teória meg lett cáfolva a vészindítás esetén. Ketten már ki tudtuk próbálni, hogy kézzel lett ütközésig tolva a gázkar, és akkor sem jutottam tovább a Kappa kóddal...
Az 5 hengeresnél a motortartó bakokat ki lehet cserélni, de:
a vezérlés felőli felsőt teljesen le kell venni. (kasztni 3 csavar, motor 1)
mindegyik motortartó bak anyáját le kell venni. Aztán a kérdéses résznél egy hidraulikus emelővel meg kell emelni a motort annyira, hogy a menet kicsússzon a helyéről. Emelésnél figyelni kell nagyon, nehogy eltörjön az alumínium olajdekni.
Kivitelezhető, egy szopatós rész lehet: ha a motortartó bak anyája nem lazul meg. Az szívás, mert el tudod szakítani az egészet. Én egyszer jártam csak így, az egyik bontott kappánál, talán az osztráknál.
Azért nyugtasson meg valaki, hogy a motortartó bakok cseréjéhez elég lesz egy mezei szaki is, nem kell motorkivétel :D
Van már egy halk koppanás motorleállításnál is, menet közben meg kotyogás hallatszik rossz úton, egyre kevésbé hiszem hogy valamelyik szilent lesz a libás.
Van itt olyan kolléga aki le tudta már szedni a helyén is, de neki is ki kellett mozdítani a motort a helyéről, mivel az olajteknő egyik része eléggé belóg a kereszt tartó alá. ha kicsavarozol mindent akkor leesik kb 3 centit. A teknőben lévő szűrő ekkor még nem enged semmit, pláne az olajmennyiség jelző. Az olajteknőben van egy eléggé szerteágazó lemez is, talán olajterelés céljából.
Szóval szerintem nem lehet.
Ha kiveszed a motort akkor gyakorlatilag sétagalopp. Igaz odáig eljutni nem az.
Jártunk úgy Thesissel, hogy "hozzáértők" úgy akarták lefeszegetni a kartert, hogy az olajszintjelző jeladót bent felejtették, ami le is tört, és bent is hagyták a darabot, ahogy kell. Aztán egyszer csak felkapta a főtengely-jeladó fogaskoszorúja, és tönkretette a jeladót is, meg a fogaskoszorút is, (meg az ECU-t is, de ez csak később derült ki) így hiába cseréltek jeladót, nem lett jó a kocsi. Itt nyertük meg mi a projektet, (akkor tiltottam ki a Thesiseket az udvarból, amihez azóta is tartom magam) motor ki-be szét-össze szerelés lett a vége.
Nekem tetszik az is.Mint majdnem minden ami olasz. ;) Kint sok van belőle, itthon kevesebb. De nekem tapasztalatom nincs. Figyelni kell rá, mint általában a 15 éves autókra ;)
Nos ez a jeladó ha minden igaz, akkor az önindító alatt van. A csatlakozója pedig folytószelep mögött?
Ezt már cserélték. Láthatóan új a kábel és a csatlakozó is. A felső jeladó pedig a motor baloldalán a motor mögött lévő kis lemezre rögzítve egy másik csatlakozóval együtt. Ez agy kék színű csatlakozó. Úgy látom, ez is új. Vagyis az eladó igazat mondott, hogy mindkettőt cserélték újra....
Én is 166 oséval vettem. Csak fekete bőr. De nem tetszett a + rés a támlánál. Így vettem vaj alcantrát. Viszont ez nem fl így a könyöklőnél maradt egy lyik. Megy a varia. Inkább vissza raknám könyöklőt (kárpitosnál van bőrözésen). 166 os üléseket is tudok nem is egyet. Szóval eladnám (ha valakit érdekel) a nem makulátlan első alcantráim. 10e/2db. Meg az eredeti fl plüss üléseket is. 10e a szett. Ha valakit érdekelne. ;)
Azt megemlíteném, hogy pl a sedan Dedrában, vagy Temprában. De akár a 155ben is fix ügye a hátsó. Viszont a Delta2, vagy az SW Dedra/ Tempra, 145/46 hátsó üléseit be lehet rakni. Csak a nyeklő cuccokat is át kell rakni. Még a menetek is benne vannak a kaszniban.
Ahh. Nem is láttam Érden SW Kappát. Talán 2-3db ot amúgy is. Én a 166 vaj bőrre alkudtam. Már csak el kéne adni pár cumót. ;) Nekem elég a mechanikus is. Jártam már úgy alkatrész 155 el. Nem volt áram, se előre, se hátra... ;) Igaz a 166 nak csak a hátsó támlája nem 100% de lehet maradna az alcantra ott.
Mert más. Az SW-é dönthető, 1/3 2/3 arányban, hogy csak a leglényegesebbet mondjam. A limóé nem, és rá van akasztva a kalaptartó alatti lemezre úgy rögzül. Teljesen eltérő a két ülés.
Én is agyaltam a bőrszerkón, mert utálom az alkantarát. A kombiban gondolom dönthető a hátsó támla, szedánban nem, ergó felfogatási pontok is különbözőek kellenek hogy legyenek (szedánban pl van a három kampó, amivel beakasztod a kasztniba.
Elméletileg a főtengely jeladón ellenállást kell mérni és 900 Ohm körül kell lenni (legalábbis dieselnél). Ekkor ok.
Még egy tapasztalat, de semmi tudományos alapot nem tartalmaz: a jeladó ellencsatlakozóján mind a 3 szálon testnek kell lennie. (legalábbis TDS, JTD esetében)
"De a 16vt-nél meg nem tudok ilyen hajtókar csavar problémáról. Már nem verseny használatra gondolok."
Pedig gondolhatnál akár arra is, az öreg Lampredikkel nincs ilyen gond, legalábbis egyáltalán nem általános probléma, mint a Modular esetében. Tudok olyan Historic Rallye-s versenyautót, ami a negyedik szezont futja gyári (!) motorbelsővel. (egy olasz barátomé a kocsi, nem szokott rizsázni)
Jaj ha az ember technológiát vált az ezer gond kb. Illetve nem vált csak kalandozik.
Most bazergálok először öt hengeres motort.
Na ott kezdődött kellett vegyek egy Ribe-fej készletet, hogy a csavarkötéseket szakszerűen meg tudjam bontani.
Aztán most nézelődök a motortérben. Ez a légszűrőház elég eszetlen minden csavar berohadt és persze a menetes perselyek baszakadtak a műanyag házba úgy a Lmm rögzítés, mint a ház fedelénél. Hát nem akarom mondani a 16vt-nél szögletes légszűrő van egy egészen másmilyen házzal, a csatosüveg zárakkal (az lmm is úgy csatlakozik) sokkal-sokkal időtállóbb megoldás.
Áhh fejlődés ...jajjj...
Namost itt azt nézem hogy van egy fém vízcső a kipufogó öntvény felett keresztbe azt mindenképpen le kell venni hogy lássak/hozzáférjek. Meg a hűtőventillátort, hogy a hővédő lemez kijöjjön. Rendesen teli van a motortér. Egy kipu öntvény normális szemrevételezéshez szépen le kell termelni mindent.
Nagyszerű. Amúgy már azon agyalok (vagyis nézegetem a kínálatot), hogy befektetés lenne venni egy szilent ki-be szerelő szerszámot. Csak a legtöbb megoldás menetes száras, ami átmegy a szilenten is. Az első lengőkar viszont mint tudjuk nem ilyen :)
Oda lehet egy gömbfej leszedő vagy csapágy lehúzó kéne.
A motorblokk oldalára csavarozott elem kissé több türelmet igényel,a másik könnyen levehető,és satupadban szerelhető.
Én kivettem a gumis belső részét,elfűrészeltem a külső fém peremét,így vettem ki a helyén,majd két laposvas,meg egy menetes szár segítségével a helyére préseltem az újat.
Le is lehet szerelni egyébként a konzolt,csak azt még nagyobb macerának találtam.
Hétvégén megjártam Szentbékkállát (Tavaszi Toyota találkozó). Természetesen az autó bírta, a mögöttem jövő meg is jegyezte hogy direkt figyelte, nem füstöl, stabilan áll az úton.
Ott helyben csak 3 autóval járkáltunk, én egy 2010-es Avensis kombi hátsó ülésén kaptam helyet. Hát abban is éreztem ezt az oldalzó járást, szóval valszeg velem lesz a baj, vagy csak szokatlan a hosszú tengelytáv.
Hazafelé meg kapaszkodtam az M7-esen a kormányba, volt szél rendesen.
Sikerült felülkerekednem a kötelező bónusz átvezetésemen egy hónap utánajárás után, szóval az is pipa.
No meg egy komolyabb kérdés: van a felső motortartó szerkezet, a bennük lévő gumi már repedt (alsó tartókat majd megnézetem). Megnéztem egy Unixot, ott nem a komplett felcsavarozható szerkezetet, hanem egy gumipogácsát árulnak. A kérdés az, hogy ezt bele kell préselni a tartó szerkezetbe, vagy egyéb módon lehet összeszerelni?
Én is így tudom. Mondjuk vicces, hogy hány ilyen kódrendszeres olasz kocsival kerültem szembe már már de sohasem próbáltam még ki ezt a funkciót egyiken sem.
Fel sem lehet sorolni hányféle autóban van ez a rendszer, de ha jól rémlik egyikben se integrálták a központi kijelzőbe (azokon amelyiken lehetett volna pld Lybra, 166-os), mindnél megmaradtak a normál Led-es megoldásnál. A Thesist azt nem tudom ott hogy van, de abban is van Lancia Code.
Én a bowden megnyúlásos elméletben kevésbé hiszek.
Még azon spekuláltam, hogy a szükségindítás funkció talán csak abban az esetben indítható ha a normál kódrendszer valóban üzemképtelen.
Ha gyújtást adunk akkor a kódrendszer felgerjed és kéri a kódot a kulcsból. Mivel a kulcsban benne van az immo chip Donprego autóján gyújtásra nyilván a jó gyári kód abból bemegy a kóddobozba. Lehet, hogy ez a gond hiszen ha a kód a normál módon bejutott a kóddobozba akkor mi a fenének engedné meg a vészindítást? Ez logikus lehet szerintem.
Ezért kértelek ImreG hogy átmenetileg vedd ki a chipet a kulcsodból és úgy próbáld meg a vészindítást.
Nézegetem a fiat manualokat, Multipla, ducato, mind a padlóig nyomott gázpedált említi, max más lámpák villognak (kulcs, check engine). Még mindig fenntartom a megnyúlt bowden elméletem :D
A kocsi is azt írja hogy nyomd le a pedált. Próbáltam nyomogatni a temp és venti állító gombokat, azokból van + és -, de nem lettek belőle számok, csak nagyobb hőmérséklet meg fordulat.
Becsszó, én tényleg akartam karbantartani:-( Új légszűrőt szerettem volna venni mert 40ezer van már benne. Kivettem sárga, tiszta. Szépen átjön rajta a fény is.
Láttam már koszos légszűrőt, ez nem az. Alaposan kiporszívóztam és visszatettem:-)
Nem azzal van a gond hogy nincs leírásunk hanem azzal hogy nem működik a dolog.
Szóval akkor a te autód már a kis facelift utáni.
Akkor neked sem a kezelésid szerint kell működnie hanem úgy ahogy én leírtam a + - gomb megnyomásával.
Eredetileg mikor kijött a Kappa akkor az általad leírt módon működött egy sima visszajelző LED-el, szóval ugyanúgy mint ahogy az összes többi korabeli olasz kocsin amelyeket gyárilag kódrendszerrel, immoval szereltek. De aztán a kis faceliftkor (96 modellév, tehát 95 ősztől) a Kappánál a funkciót a központi kijelzőbe integrálták.
Az a gond, hogy kinyomtatták a kezelésiket annak idején, közben jött a facelift és nagyon úgy néz ki nem nyomtattak újakat hanem a régi kezelésit adták az újabb autókhoz is. Azt hittem ez csak kis hazánkban volt így (hiszen a Fiat Magyarország megtett ennél durvább dolgokat is pld. én annak idején olyan kezelésit kaptam a Bravomhoz a Néronál amiben az a motor benne sem volt amivel az én autót rendeltem), de úgy néz ki ez Európa szerte így volt, mert ImreG autója nem magyar eredetű, flamand nyelvű kezelésije van, de ott is ugyanez a helyzet.
Mindegy is, igazán tudjuk hogy ImreG autóján a kijelző útján történő kódbevitel kellene hogy működjön de nem működik.
Van rendes nagygépkönyvem angol, német és olasz nyelven is és a 3. lépés mindenütt ugyanúgy van leírva: Nyomjuk le a gázpedált tartsuk úgy több mint 8 másodpercig és a kijelző át kell váltson a kód bekérést indító szövegre.
Ez 3 különböző forrás elvileg de az eltelt éveknek az a tapasztalata hogy lehetnek hibásak az ilyen leírások. Szóval hogy valami műveletben apró, de lényeges eltérés van. Ennek számos oka lehet de sajnos az is igaz, hogy a 3 gépkönyv sem biztosíték hiszen a többi csak olasz eredeti fordítása.
Ezért kérdeztem hogy ha esetleg lenne aki kipróbálja hogy más betud a lépni a vészfunkcióba szóval akkor ImreG autójánál van valami probléma vagy senki sem tud ezzel a módszerrel és akkor a gyári leírásban van hiba és a 3. pontban valami mást kell csinálni amire rá kellene jönni hogy mit.
A fojtószelepet valóban bowden mozgatja a Kappák többségén (de nem mindegyiken) viszont a fojtószelep végén ott van egy potenciométer amelyen keresztül kap elektromos információt az ECU a gázpedál állásáról.
Nekem egy dolog furcsa a leírásban, mégpedig a gázpedál nyomogatása: ez a kód bevitel egy elektronikus rendszerbe digitális úton kéne történjen, a gázpedál pedig tudtommal analóg módon kötődik a pillangószelephez.
-Ekkor a dióda 8mp-ig kigyullad majd elalszik. Ekkor engedjük fel a gázpedált és készüljünk fel a dióda felvillanásainak számlálására.
-Amikor a felvillanások száma egyezik a CODE kártyán lévő szám első számjegyével, nyomjuk padlóig a gázpedált és tartsuk ott, amíg a fénydióda 4mp-ig kigyullad, majd elalszik. Ekkor engedjük fel a gázpedált.
-A dióda ismét elkezd villogni ...
-Utolsó számjegy bevitele után tartsuk a gázpedált lenyomva. Dióda 4mp, elalszik, gáz fel.
-Ha dióda ezután gyorsan villog a művelet sikerült.
Ha gyári riogatós akkor a csomitartóban ki kell kapcsolni az egységet és akkor elméletileg ki van iktatva a középső led. Emlékezhetsz az én JTD-nél is szórakozott, de semmi köze nem volt az indításhoz.
Hát azt a kis ötszögű alkatrész a kulcsból amin apró fehér felirat van. Ki lehet pattintani a helyéről egy pici csavarhúzóval. És úgy próbálkoznál a vészmenűvel, hogy ez a chip nincs benne a kulcsban.
Előkerestem a Coupe-m olasz kezelési utasítását ami 97-es és ebben már az a szükségindítási procedúra van leírva ami nekünk kell.
Viszont ebben is ugyanúgy van leírva az a kérdéses pont ahogy a többi leírásban.:-((
Urak!
Abban kellene nekünk segíteni, hogy valaki próbálja már ki ezt a vészindítás funkciót. Nem kell hozzá hogy meglegyen az autóhoz a kódkártya sem mert a kódok betáplálásáig el sem jutunk rögtön az elején megbicsaklik a procedúra az első számjegy betáplálásáig el sem jutunk Imre.G-vel.
Szóval.
Annyi, hogy gyújtást kell rá adni és utána a nagykijelzőn a TEMP nél a + és a - gombokat egyszerre meg kell nyomni. Ekkor a nagykijelzőnek át kell váltani a kódbeviteli módba. Az, hogy mit ír ki pontosan az a kijelző beállított nyelvétől függ. Szóval meg kell jelenni ott egy szöveg kijelzésnek.
Eddig mi is eljutunk.
Ez után azt írja az összes könyv, hogy a gázpedált le kell nyomni és ott tartani több mint 8 másodperc időtartamra és a 8 másodperc elteltekor a kijelzésnek át kellene váltani az első kód bekérését kérő szövegre.
Na ez az ami nem történik meg Imre.G autóján akár meddig tartja lenyomva a pedált nem vált át a kijelzés majd egy idő után ki is lép a vészindítás menüből is a kijelző.
Mondjuk az lenne az igazi ha valaki végigvinne egy vészindítási procedúrát az autón. Ehhez meg kell legyen az eredeti kódkártya.
Valami beakadt nálam is, mikor beültem az első kappámba, így valamiért mindig vágytam egy másikra.
A közelmúltban szembe jött egy olyan ajánlat, amire nem tudtam nemet mondani. Szóval, ismét Kappa áll a garázsba. De sajnos nem saját lábon jött haza, így lesz egy kis munka vele.
Nem indul. Tegnap este GT-vel több órás telefonos értekezletünk alapján arra jutottunk, hogy valószínűleg az immo okozza a problémát. A középkonzol tetején lévő kis zöld led alaphelyzetben ugye villog. Ha ráadjuk a gyújtást, el kell aludjon. Nos ez akkor folyamatosan világít. Mivel megtaláltam a Lancia kód kártyát, próbálkoztunk egy vész indítással, de nem sikerült megfejteni, hogyan kell a kódot beadni. A holland gépkönyvet lefordítva, kiderült, ez még a régebbi változathoz írták. Ugyanis a gyújtás ráadása után az infocenter hőmérséklet állító gombjaival lehet előhívni a menüt, de a gázpedál lenyomásával, nem tudok tovább lépni. Valaki csinált már ilyet? Van tapasztalat?
Van benne gyári riasztó is, és azt nem tudom működik e. Még az is okozhat bosszúságot...
Etalon. Európai szemnek túlzás az amerikai lökös, nekem sem jön be, de ettől még az elvégzett munka példa értékű. ( OT minősítésre érthető, de én biztosan európaisítanám, de ez az én egyedi traumám) Respect.
Huuh! Egyszerű hegesztett alkatrész nem tudom neked most per pillanat megmutatni de megnézem hogy faternál van vagy a szerelőnél van a lehúzó. Ha megtalálom akkor megpróbálom lefotózni és feltölteni. Nem olyan szép gyári alkatrész mint amit belinkeltél.
Üdv. a klubban. Az egész autót egyedül bontottam szét segítség nélkül, egy olyan garázsban ahol elöl-hátul 10cm hely volt, a kocsi fölött 40cm. Mindent kiokoskodtam, kilegóztam.
DE a kormánykerék kifogott rajtam is:-) Van betonnal kiöntött lábú, hegesztett satupadom (100kg) rajta egy nagyon mokány satu. Csavarlazítóban ázott napokig. Befogtam, minden mindegy alapon ütöttem vágtam, húztam úgy ütöttem...semmi. Még megvan emlékbe:-)
Beülsz az ülésbe, előre húzod annyira, hogy a két térdeddel magad felé tudd feszíteni a kormányt, így szabad marad a két kezed, és egy rendes kalapáccsal jó húzósan oda tudsz baxni egy mondjuk bronz dornival az oszlopra, amin természetesen majdnem szintben van tekerve az anya, hogy ne sérüljön a menet. Nekem ez a módszer segíteni szokott.
nekem is kérdésem volna,hátha már valaki találkozott vele,és kap(p)ásból mondja a megoldást. :-)
JTD,hűtő ventilátor,második fokozat hiba.
Relét hibát ír az ECU,de a relé működik(kicserélve az egyes fokozatéval),az egyes fokozat szimulálható a Multiecuscan-al,de a kettes nem csinál semmit.
Áthidalva a kettes fokozat reléjét mennek a ventik nagy fordulaton...
A hűtő előtt levő hőérzékelő új(szét volt esve a régi,és ezt gyorsan beszereztem)de ennek cseréje sem oldotta meg a dolgot.
A hiba nem törölhető.
Van valakinek ötlete,hogy mi lehet a gond?
Gondolom,az ECU kapcsolná a második fokozatot,csak azt kéne tudni,minek a jele alapján.
Valaki tud segíteni hogy mi lehet a baj?! (2001 es 2.4jtd kappa)
A probléma: gázpedál lenyomásnál megindul az autó majd 1 lyuk keletkezik ahogy nyomom a gázt és megint megindul a kocsi.
Pár napja cseréltünk nagy nyomású szivattyút azon lévő szelepet, közös nyomócsőben lévő szenzort. Alapjárat dadog össze vissza , de néha van alapjárat is rendesen. Jövőhéten több mint valószínű hogy megy diagnosztikára. A gázpedálnak van valami elektronikája vagy érzékelője?
No ma Pepi mesterrel elmentünk egy körre a vassal: az elhúzást ő nem érzékelte, én is csak hazafelé, egy felmart útszakaszon és utána. Viszont az első futómű felújítása lehet nem sikeredett valami jóra: túl feszes, valami csattogás is van még benne, kormányműnél valami gumiharang is érdekes formában van a helyén. Ezek szerint ez a szilent égetés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
A fék-kuplung és kormányműben kevés volt az olio, azt pótoltuk.
Mindegyiket nem tudom én sem, de az anyós ülés előtti kis ablaknál, ahol most az én problémám volt, ott három vezérlő egység van. Egy zöld, ez az ablakemelés vezérlője, és két fekete. Ezek közül egyik a központi zár vezérlője, a másik pedig a belső világításért felelős.
Még nem volt időm pontosan behatárolni, honnan került oda folyadék. Azt már felfedeztem, hogy az anyós ülés előtti gumiszőnyegen időnként megjelenik valami folyadék. Először én is arra gondoltam, hogy a fűtőradiátor, de a kiegyenlítőtartálynál nem vettem észre fogyást. Viszont megtapogatva mintha nem tiszta víz lenne. A visszaolvasások közben találtam Mykappa egy régi írását, miszerint nála a szélvédő előtti vályú sérült szigetelése okozott ilyen beázást. Sajnos nálam is van sérülés ezen a gumin. Első körben ezt akarom kicserélni. Most 170 Km után még semmi folyadéknyom nincs a gumiszőnyegen. Még ha aknára tudok állni, megnézném a klíma cseppvizének az elvezetőjét is. GL-SW mondta, hogy annak a dugulása is vezethet oda vizet. Igyekszem a végére járni a dolognak, nehogy újra valami elektronika lássa a kárát.
Köszönet GL-SW-nek! Rádugtam a sarukat a tőle kapott ablakemelő vezérlésre, megnyomtam a gombot, és újra működik minden. :) A kappa tovább rója az utakat. Most még egy nagy feladatom lesz kikeresni és megszüntetni a beázást. A régi vezérlőn ugyanis egyértelműen beázás okozta a meghibásodást.
Tudod, hogy nekem, ez (volt) a vesszőparipám, én mindegyik Kappámnak visszaemeltem a fenekét. Van egy olasz ismerősöm, (bontós természetesen) őriz egy 30e km-es 20VT limót. A kerék, és a sárvédő perem között elöl-hátul ugyanakkora a távolság. Számomra az az etalon.
Egyik fórumtag járt most pórul egy autómata IS250-nel: szervizkönyves autót vett, ő is oda hordta végig. Feljebb akart lépni, elkezdte hirdetni, de egyszer csak tönkrement a váltó. A csavar az volt a dologban, hogy a szerviz már értékesít felújított váltót is (persze 7 számjegyért) és mint kiderült, többen is panaszkodtak, hogy 120e km környékén tönkremegy, de nem ismerik el típushibának. Végül kapott egy bontott váltót 6 számjegyű összegért, szívjon vele a következő tulaj (is).
És akkor még a japók a kevésbé elromlós fajták közé tartoznak. Az a rossz, hogy sokan kérnek tőlem tanácsot milyen autót vegyenek megadott paraméterekkel (pl legutóbb 10 év körüli, 1misi és a suzukinál kicsit vagányabb városi munkábajárós) én meg már csak annyit tudok mondani: ha nem suzuki, akkor csak olyat, amilyet szeretnél. Csajoknak még benyögök egy Yaris I-est ha van ismeretségi körben, ahhoz legalább van kontaktom.
"Én GS300-ba zuhantam majdnem bele, az utolsó pillanatban léptem vissza."
Én meg momentán épp IS 250-be vagyok szerelmes. Esetleg van tapasztalatod ezekkel? Tudok egy valóban keveset futott példányt reális pénzért, egyelőre vajúdás van a részemről. Mi az, ami visszatartott Téged a GS-től? (ha publikus)
Már Henry Ford óta tudjuk hogy jó autó az új autó :) Nekem már a Toyota is kicsit kiábrándító úgy, hogy beleláttam a mélyébe. Lényegében amit szoktak ajánlani az Hybrid, illetve a benzinmotorok, csakis kézi váltóval (abból is leginkább az 5ös). A VVTi-knél, illetve a 95-ös évjáratnál a Carina E-knél előfordulhat olajevés 2000-2005 között (gyűrűzés, vagy gariban cserélt motor), 2006-ban lengyelországba tették ki a váltók gyártását, egyik csapágy megadja magát kb 60e-nél (persze javításál megkapja a jót). A 2.0 VVTi-nél a hengerfej csavarja jön ki, a dízelek az 1.4 D4D kivételével betegágyak.
Még nem tudom milyen lenne a köv kocsim, ha Sanyi mondjuk csapágyas lesz. Most pár évig nem akarok új kocsit, valszeg vennék még egy Kappát: öreg, nem szapora, a beltér recseg ropog, de van benne feeling.
Egyfelől elég mezei a dizájnja, mert ma szinte csak a jel különbözteti meg az elején az opeltől, kiától, Hyundaitól stb-stb. Viszont a kombi seggén azért látszik szerintem, hogy mégis csak van valami kis olasz vérvonal.
Egyébként én is pont a 2000 utáni kiábrándultságom miatt gondolkodtam el rajta. Van a punto cabriom , amit nagyon szeretek - talán sosem adok majd el. Talán most már neki tudok majd állni évvégén a Beta Coupé befejezésének is.
Viszont a jelenlegi állás szerint mégsem akar az asszony harmadik gyereket, így okafogyottá kezd válni a Mitsubishi Grandis - főleg, hogy lassan a babakocsit is elhagyhatjuk örökre.
Az idegesít, hogy a használt autóknál mindig jön elő valami hiba. A Kappánál belefáradtam anno, a Puntonál szerencsére csak kevéssel van dolgom és jellemzően könnyen olcsón szerelhető. Viszont a 2000 utáni autókat nem szeretem már szerelni. A Grandis is úgy kezdte, hogy új önindító 80ezerért, Aztán -szerencsére öcsém alatt az ő költségén - trélerezni kellett Németországban egyszer, mert megadta magát az autópályán az üa. szivattyú. Azóta nincs vele különösebb gondom, de mostanság pl lassan tűnik el belőle egy kis hűtővíz. Minden hónapban kell pár decit rátölteni egyszer.
Öcsém ugyancsak iszonyúan beszopott a 156 Crosswagonjával. Pl tavaly szicíliai nyaraláson kétszer kellett vontatni és kint kellett megszereltetnie.
Szerintem tök mindegy, hogy mit vesz az ember, egyre fiatalabban válnak egyre kevésbé megbízhatóvá az autók.
Én viszont szeretnék többet külföldre mászkálni - most hogy nődögélnek a gyerekek és újra megtehetem. A Grandis idén 10 éves, idén köthetek rá utoljára Assistance biztosítást az utasbiztosítás mellé. Nálam ez paranoiává kezd válni de egyre jobban félek idős autóval külföldre menni.
Egy vadiúj 1.4-es tipoval haláli nyugalomban lennék. Egyrészt a motorterébe nézve mintha a punto-m 1.2 16V motorját látnám egy az egyben . Én bízok abban a motorban és szedtem is szét már többször is. Bárki bármit mond - szerintem ez egy jól szerelhető, megbízható és strapabíró motor - ha rendesen karban van tartva.
Márpedig egy nullkilóméteres motor nálam kezdve nem 20-30ezres olajcsere periódusokkal szerintem az is marad.
Nekem egy ilyen szívó benzines Tipo pont a '90-es éveket idézi. Egyszerűen alig van, ami elromolhat benne az az első 5-10 évben. Emellett illeszkedik is az autózási szokásainkhoz, mert mi legtöbbet városban, elővárosban autózunk. Rádásul a fogyasztása még akkor sem vészes benzines létére, ha mindenhez hozzáadok két litert :) ..
Egyértelműen nem egy erőgép, viszont szerintem még épp nem tartja fel a sort. Régen volt még a régi fajta Tipom - az is 1.4-es volt és nagyon szerettem azzal a motorral is. Ez nyilván nehezebb és a helyi márkakereskedő értékesítője szerint nem biztos, hogy a kombi is kijön majd a sima szívóval.
Viszont abból indulok ki, hogy az 1.2 16V punto cabrio-m 86 pacis 1050kg mellett, míg az 1.4-es Tipo kb 1200 kg 95 paci mellett. Azért a puntommal is lehet még picit huncutkodni a 0-120km tartományban.
Tegnap pl az 1100 kg-os céges Fiat Dobló Maxinkkal hoztam 60 tábla gipszkartont haza Veszprém mellé. Ez velem együtt saccra 1300-1400kg terhelés (1000kg a megengedett :) ..) 95 pacis 1.3 MJTD motor van benne. Ilyen extrém terhelés mellett is simán tudtam vele pályán 120-130-al menni. Az autót elviszi, de ökörködéshez persze kevés.
Régen nagyon száguldozós voltam ifjú koromban, de mára már lenyugodtam. Egyre több a trafi, egyre több a gyorsforgalmi út - nincs már akkora késztetésem rá.
Nem egy rossz ötlet és komolyan elgondolkodtató. A limó talán még picit keleties, de a ferdehátú és a kombi szerintem nagyot szól majd.
Be fog jönni ez a józan koncepció, hogy kicsit visszavesznek ezekből az agyonbonyolított holmikból és kicsit realistább ésszerűbb szerethetőbb modellek is készülnek.
Most ebben valahol úttörő a Fiat, de hamarosan más gyártók is kijönnek hasonló modellekkel.
Nem rossz ez a Fire blokk pláne így cca 30 év fejlesztés után.
Nézzétek meg találomra akármelyik fórumot a valódi autórajongás java megáll az ezredforduló előtti járgányoknál szinte kivétel nélkül mindenütt ez a téma. És nem igaz hogy ennek pusztán csak anyagi okai vannak, nem igaz.
A Youngtimer kategória a sláger, hódít. Talik rendezvények sora. És ez nem véletlen, átlátható józan felépítés egyszerűbb megoldások ezt hiányolja mindenki laikus, hozzáértő, szakmabeli, mindenki.
Két éve majdnem. ;) Érden az egyik szomszédnál volt egy 9,v 10 éves kombi. 2,5T bőr, meg ami kell. 280eft. Csak angol. ;) Még a cégbe is bevett volna, hogy "használhassam" :O
Én - másik fórumon már beszéltem róla - most épp abba az irányba kezdek hajlani, hogy az építkezést befejezve és anyagilag újra feltöltődve visszatérek a japánról olaszra. Konkrétan az a tervem, hogy veszek egy 1.4 16V fire motoros benzines új Tipo kombit (már ha árulják majd azt is az 1.4 szívó motorral). Nem Lancia, nem japán, de egyszerű, mint a faék, viszonylag nagy, valahogy még csak ki is néz és nullkilóméteres.
Megtartom 5-10 évig - évi max 10-15e km mellett akkor sem lesz benne sok. És bízok benne, hogy olajcserén túl nem látom majd a műhelyemben.
A prémium autó: sok szolgáltatás, nagy a típuson belüli variációk száma, hosszú extralista, kifinomult, bonyolult (drága) megoldások, ennek megfelelően nagyon drága fenntartás.
Ha gyakran elromlik, az nem a prémiumkategória irányába megy.
LS400: méregdrága tud lenni használtan.
Én GS300-ba zuhantam majdnem bele, az utolsó pillanatban léptem vissza.
Létezik olyan prémium autó, amivel viszonylag kevés a probléma? :D
Igaz Toyota fórumon sosem követtem a Lexus tulajokat. Egy LS400 van csak a látóteremben, szép, baba meg minden, átmegy vizsgán, de ha odaadnák ajándékba egy másik autó árát rá tudnám költeni csak a légrugóira. A szélvédő feletti rozsda is el tudna vinni nem kevés pénzt, azt a 3 hónap állást is el szokás hallgatni, mire találtak gázpedál vezérlő elektronikát emberi áron.
Igen, lehet jobban állna neki egy 16-os felni, de a kocsihoz kaptam két garnitúra 15-öset, 3 éves 195ös téli Pirellikkel, meg vettem egy garnitúra 0km-es Hankookot a képen láthatóakra. Annyira nem érdekel ez a kinézet dolog, hogy nekiálljak csencselni, matekozni. Meg ha épp nem a pályán tolom bele a kilométereket, akkor Borsod, útnak nem éppen nevezhető aszfaltmorzsáit pusztítom. Szóval komfort miatt sem nagyon érdekel a nagyobb méret.
Abban nem hiszek, hogy a 195 helyett 205ös gumi mérhető mértékben jobban pusztítaná a futóművet vagy a csapágyakat, elvégre gyári méret, bele van tervezve.
Ma este az anyós oldali kapcsolót próbáltam direkt megtáplálni. Multiméterrel kicsengettem a testet, arra érintettem a negatív pólust. A másik három saruhoz próbáltam a pozitívot, de semmi nem történt. Utoljára mikor a két ablak egyszerre lement, a vezérlő reléi kattogtak folyamatosan, azért gondolom, hogy ott lehet a baj. Még egy próbát holnap este teszek. Leveszem az ajtókárpitot, és a motornak próbálok közvetlen delejt adni.
Tapasztalatból mondom, hogy ez inkább a sűrű autócsere egyik mellékhatása. Nem hiszem, hogy BmS Mester annyit autózna egy évben..
Az elmúlt 9 év termése nálam:
Vettem anno a Kappám kukás gumikkal, vettem rá 4 télit, 4 nyárit - eladtam az autót. Vettem az Y10-est kukás gumikkal, vettem rá 4 télit, 4 nyárit - eladtam az autót. Vettem a PT Cruisert kukás gumikkal, vettem rá 4 télit, 4 nyárit - eladtam az autót. Vettem a Punto Cabriot kukás gumikkal, vettem rá 4 télit, 4 nyárit - ezt sosem adom el , így végre megérte rá az új gumi ;) ! Vettem a Mitsubishi Grandist kukás gumikkal, vettem rá 4 télit, 4 nyárit - egyelőre még megvan az autó :) ..
Mondjuk azt hozzáteszem, hogy egy részét a gumiknak alig használtan némi buktával azért el tudtam adni, de anyagilag nem annyira jó biznisz az autók cserélgetése - már rájöttem.
Most Pesten vagyok, de szerdán délután már Kiskunhalason kell lennem. Pillanatnyilag nincs ötletem, hogy tudnám átvenni. Pont ellentétes irányban mozgunk a héten. Vasárnap délután leszek újra Pesten. Ha holnap délutánig nem sikerül szereznem, akkor hozd fel magaddal Pestre. Három címet tudok mondani neked, ahol átveszik, és azonnal kifizetik.
Ha nem jön össze a modul gyorsan, (de a motor jó, a javasolt megoldásokkal föl lehet húzatni/zárni az ablakot).
Van vezérlőm, zöld színű >PP-T40> és B.883 felirat van a dobozon, tudok küldeni Szeged-ről vagy a héten csütörtök estétől vas. du-ig Bpesten leszek. (nem tudom Te merre vagy?)
Köszönöm mindenkinek. Hasonló direkt megtáplálásra gondoltam én is. A holnap délutáni szórakozásom lesz ez a feladat. Sikerülnie kell, mert szerdán útra kell kelni.
Nem tudom, hogy járható-e, de ha a kapcsoló úgy van megoldva mint a Multiplánál, akkor én lehúznám a vezetékeket, és direkt 12 V-ot adnék a motorra, hogy felhúzza az ablakot.
Valakinek van valami jó tanácsa, hogy mit csináljak, hogy a két első ablakom felmenjen? Azt sem bánom, ha nem engedhetem le, amíg nem tudok beszerezni vezérlést.
Szia! Tegnap elég sokat olvasgattam vissza, az én ablakemelő vezérlés problémám miatt, és úgy emlékszem, a belső világításért is az anyós ülés előtti ablakban kell keresni a hibát. Ott van egy kihúzható panelen három vezérlő egység. A zöld az ablak emelésért felelős, a két fekete közül az egyik a központi zár, a másik pedig a belső világítás. A kárpiton látszik egy ablak az "anyós" bal lábánál. azt kell leszedni, és két rögzítő csavar eltávolításával kihúzható a panel, amin a három vezérlő van.
Üdv Mindenkinek! SOS segítséget szeretnék kérni. Elszállt az első ablakemelés vezérlésem. Indításkor magától lement mind a két ablak, sűrű kattogások közben és úgy halt meg. Próbáltam visszaolvasni a témában, és az ablakemelés vezérlés hibáját következtettem ki. Kibontottam az anyós ülés előtt a kis ablakot, és ezt találtam....
Biztos nem vagyok benne, de gyanítom, hogy ez az ablakemelés vezérlő. Hol tudnék ilyet gyorsan beszerezni, hogy kicseréljem? Van esetleg valakinek ilyen tartalékban? Szerdán fontos utam lenne vidékre, nem mehetek végig két leengedett ablakkal. A segítségeteket előre is köszönöm!
Tudtok Lancia Kappa bontókat, vagy alkatrészeket? Egy bal első felnyitható könyöklő kéne, csak a jelenleginek letört az egyik tartó pántja. Kb 500 forint az egész.
A motortérben már találtam egy biztosíték dobozt, de nem nyert. Hátul a csomagtartóban láttam valami hasonlót, de nem tudom az felel-e a komplett belső világításért, illetve az elektromos tükrökért.
A kormány alattit, még nem néztem. Kicsit tű a szénakazalban játék, de egyszer csak meglesz.
Egy Lancia Kappa 2.4-es TD-hez 1998-as hoz kéne segítség. A belső világítása nulla. Se műszerfal, se munkahelyi kereső lámpa semmi. Az elektromos tükrök sem működnek. Valószínűleg egy relé vagy biztosíték adta meg magát, csak nem tudom, hogy hol van.
A motornál néztem, de ott csak a külső világításoknak van ott a biztosítékuk. Van valami biztosíték tábla (ha az a hibája) vagy valami más ötlet? Nagyon sürgés lenne, mert este semmit sem látok a műszerfalból.
Szükségem lenne egy hosszbordás szíjfeszítőre.Az autó,amihez kellene egy 1996 év végi 2.0-ás Kappa.Akinek esetleg van,vagy tud egyet az jelezze,mert eléggé sürgős lenne.Köszönöm a segítségeteket.
Üdv. Úrak! nagyon régen jártam itt, de most kis segítséget kérnék...
2000 évi Kappámhoz keresnék hátsó toronycsapágy alsó részt amire a rugó támaszt fel, az enyémben lévő elégrozsdás a porvédőtartó fémrészt a szentlélek tartja csak ott.
Volt kis hétvégi foglalkozás a kocsival: lassan egy éves elmaradásom, kudarcos próbálkozásom a pótféklámpa visszaragasztása a kalaptartóra. Mivel nem igazán szerettem volna 24 órán keresztül tartani, ezért próbálgattam a kasztni-kalaptartó közé kis állványt készíteni sikertelenül. Végül mindig beszorítottam a kalaptartó résébe, bírta ideig óráig. Most szereztem asztalos szorítókat, terv volt hogy kalaptartó ki, kétkomponensü CX-80 ragasztóval pedig megoldom a dolgot. Természetesen kalaptartót nem sikerült kivenni, a C oszlop borítása alól nem jöttek ki a rögzítő fülek. Cserébe pótolhatom majd a patentokat. Végül az egyik szorítót sikerült rögzítenem a pótféklámpa és a csomagtartó padlója közé így megragasztottam. Felkerültek a nyári gumik, a jobbra oldalazást még mindig érzem, a poén hogy már unokanővérem C Corsáján is. Lehet velem van a baj. Kapott egy nagyobb takarítást belül. Kutyanyál foltot még mindig nem sikerül eltávolítanom (nem roncsolásos módszerrel) az alkantarából, azt hiszem egyszerűbb találni egy nőt, aki azt bevállalja hogy vele követtem el ... Koszradírral is végigmentem a beltéren, nem hozott látványos eredményt, mint anno a Corollán, igaz annak bézs volt a bele. A kavicsfelverődéseket is elkezdtem eltüntetni, itt a tavasz, tervben van a tető újrafényezése, polír (nem tudom megér e 20e Ft-ot elvinni egy profihoz, a csomagtérajtó szélén törve van a festés, motortetőn is van egy folt), waxolás. A napokban megyek egy bontott szervoszivattyúért is, az sem fog zúgni tovább De a pöcc-röff még mindig megvan, A-ból B-be elvisz, visszahoz csendben, kényelemben, Ápr 28.-án lesz meg egy éve.
Az egész ablaktörlő motort, mechanikát néhány csavar után ki lehet venni, cserélni. Nem bonyolult. A lapátok levétele után az alatta levő műanyag elem alatt van minden.
A múltkor ablaktörlő lapátot cseréltem egy 98as Lancia Kappa td-en. Amikor felkerült kipróbáltam hogy jó-e, és menet közben megakadt és elkezdett berezonálni, mintha beakadt volna valami fogaskerék.
Mikor leszedtem a régit semmi nem sérült nem lett eröltetve.
Tehát mikor elindítom az ablaktörlőt menet közben valamiért elakad. Kézzel finoman megsegítettem utána tovább ment, de 10cm után megint akadt.
Valami ötlet vélemény? Kell suervízelni vagy házilag megoldható?
Az első kép a mentett kép, ha valaki 16V szívó sort, v alapjárati motort keres. Ez meg egy konkrét példány.;) Lehetőleg 8/16V TS motorikus alkatrészeket tartanék. Csak közben befigyel néha, Tempra, vagy épp kappa cucc is ;)
Azért azt se feledd, hogy lassan az ország harmada külföldön dolgozik. Többször szembesültem vele már évek óta, hogy főleg az ilyen olcsóbb kategóriás autók úgy kerülnek ide, hogy a kint dolgozó munkás azzal jön haza, aztán itt hagyja eladni.
Ráadásul olyan autókra is szert tehet a falu végén, pajta mélyén, munkatársnál, ismerősnél stb. ami meg sincs odakint hirdetve nagy oldalakon vagy sehol.
Persze fogalmam sincs, hogy ennél az autónál mi a helyzet, de azért alapvetően a fotók alapján szerintem nem tűnik lelakottnak.
Nepper haver mesélte Pénteken: van valami oldal, ahol lehet nézegetni autókat, alaposan körbe vannak fotózva, legapróbb karcolások, szakadások, horpadásokat egy háló árnyékának segítségével fényképezik, tesztút leírás, szervizkönyvek. Lényegében látatlanban veszel kocsit, csak a trélerezést fizeted. Mondjuk az is egy 100as alsó hangon.
Kiút mondjuk Bariba, minimum egy éjszakás nagyon olcsó szállás, hazatrélerezés úgy saccperkábé..... 170,000
Profi pucoltatás, 30,000, valami kis haszon 100,000 ........130,000
Ez úgy annyi, amennyi, mondjuk ........300,000
Ár: 485,000 Ft. Akkor 185,000-ért adták el neki azt a vattában tartott, baromi keveset futott autót, amire az írás szerint 200,000 Ft-ot előtte ráköltöttek?
Vagy az eladó veszteséget termel? Vagy mi? (Vagy nagyon rossz vagyok matekból :-DD)
Azért akad kint extrém alacsony futásteljesítményű autó 15-20 évesen is. Viszont ha úgy nézzük, hogy mennyiért vehette meg a hirdető, ha 1500€ körüli áron szeretné itthon eladni, akkor valami nem jön össze.
Ezt az összeget elkérik egy kisebb kategóriás kevesett futott autóért is kint.
A tank maga megegyezik csak a kis facelift előtt vastagabb volt a fala (spórolás). De tényleg ha rendesen csurig töltöd akkor több is belemegy mint 70l.
Egy dolog, hogy nem egy szerény étvágyú a 155 darabos 5 istállós ménes, de a szegénységjelző felgyulladása után 2km-re teletankoltam a kocsit. Ezalatt volt két piros lámpa, esti Bp mellékútvonalakon, szóval semmi számottevó. A szegénységjelző tudtommal 9 liternél villan ki ebben a kocsiban (napi számláló 666-ot mutatott, minő véletlen), a 70 literes tankba mégis 64,1L ment bele első kattanásig ...
Nekem is ajánlottak matrcicázást a tetőre. Nem ajánlották, nem látszik hogy mi történik alatta, aztán többet árt mint használ. Én újrafényeztetem a tetőt, aztán kap 2 réteg puha és 1 réget kemény Wolf nanoviaszt. Corollámat egyszer letámadta egy közepes testű kutya, teljesen összekaristolta az oldalát. Egy ronggyal letöröltem a sérülések 80%-át, pedig félő volt hogy Pintyőke gerincsérült lesz :)
Megbeszéltük, hogy a hajtókar csavarok nyúlnak meg és kész. Köv olajcserénél tervezek egy preventív cserét, meglássuk mi lészen. Addig csak kibírja, hosszú váltós, 3200-t pörög pályán, nincs széthajtva. :D
világoskék enyhe szurke árnyalattal,grigio sharp 625 A ,egészen pontosan
de az eleje pezsgo,lecsereltem mert pici horpadásokkal volt teli....Budapest....nem én voltam...:-)Illetve a Podmanicky utcában ráesett egy cserép virág a motorháztetőre :-) szóval nem volt puff-os...Csak pesti :-)
Tudom...kb 3 szor csapágyaztam....hidrotőke cserék,vezermutengely csere(elfogyott a bütyok),vez .teng. csapágy(gyári új),,teljes tömítés szett,trafok ,pipák,csavarok,szenzorok,kuplung ,munkahengerek,konkretétan már szinte sajnáltak a Hegyalja shopban...KÉrleltek hagyjam már abba a költést..szerelmes voltam....DE 200 ezer km ert raktam bele ,főként városban 5 év alatt..Annyira szerettem a csodálatos 5 hengeres muzsikát...Piros lámpánál volt sokszor csodálkozás,egyszer egy taxis majdnem megvert:-)Nem tudott legyorsulni a 200 e "pápaszemes" mercijével...Pontosabban megsértődött ,mert nem tudott leszorítani.....Gondolta akkor megver....Mondta takarodjak el az útjából,ezzel az öreg szartartállyal....kb egyidős volt a Mercedes-szel....Imádtam ...Pedig W 124 3.0 diesel,automata volt a Kappám elődje...Na arra kb egy ft-ot nem költöttem....Mindig minden rendben volt,kis túlzással...De akkor is ....Jó kis auto ez a kappa..:-) Igen ,olajnyomás érzékeny...Na de melyik autó nem az?!Amugy a szomszédom 2.0 motorja kikönyökölt ,meg egy másik cartárs-é is...Valami van ezekkel a2.0 motorokkal,,,,Szerintem olajnyomás...Szerintem elkopik a szivattyú,meg picit a csapágyak,meg pici szivárgás,utána időzitett bomba....Lecsokken a nyomás,és szétkopik minden,,,,,Nekem ez történt.....Bocs,ha hosszúra sikeredett,elkapott a nosztalgia :-)
Én már rendeltem innen NGK_NTK lambdaszondát. Mire elhozta a futár, már WRC márkanév lett belőle, neten kinézetre utánanézve pedig valami afrikai cég csinálta. Egészen két hónapig működött... Mindenesetre az NGK-hoz az égvilágon semmi köze nem volt. Szóval én nem eröltetném ezt a wrc dolgot.
Végülis nem az a gond ha kínai, hiszen ma már majdnem minden kínai. Csak kínai és kínai és kínai között is hatalmas a különbség lehet.
Előszeretettel csinál mindenki már ilyet. Nyilván egy nagy cég kiviszi az üzemet a saját technológiáját gyártmányellenőrzését stb. az alacsonyabb bérköltségek miatt.
Vannak kis cégek akik megveszik a kínai gyártótól a terméket, felcímkézik a saját márkanevükre. Ugyanezt a terméket megkapod az Amazonon ebay-en fele/harmad áron.
Aztán megy a kocsi diagnosztikára és működik csak éppen nem úgy ahogy az eredeti alkatrész tette.
Ismerem ezt, de őszintén én ilyet nem vennék meg. Még a gyári Bosch is egy szar mechanikailag (a ház hajlamos megrepedni), de az legalább annyi levegőt szállít mint ahogy a gyárban megtervezték. Sajnos az ilyen kínai utángyártott a végletekig leegyszerűsített belvilágával annál ez már nem így van.:-(((
Most annyira nem nagy ritkaság ez minden 5 hengeres benyás Kappán ilyen van a 147 lovas kivételével.
Ugyanez volt nekem is....Az akku mellett alatt csatlakozó,olyan kör alaku,nem tudom hogy fogalmazzam meg :-) sok érintkező van benne kör alakban ,na azokat tisztítsd meg:-) vagy a biztositék táblában nézd meg nem e kontaktos,vagy relé probléma,vagy kábelkotegtores...Nekem következö volt a modszer,lévén a zár nem volt nyitható kulccsal:
vasuti atjaro ,lehetoleg nagyobb sebességgel,gyujtás elvesz,gomb nyomvatart a rázkodás pillanatában,és kész is ,kinyílt :-)))Ovatosan mert kormányzár beugrik akkor az nem olyan jó....komolyan vigyázz rá ...akkor probáld csak ha kulcsal nem megy...udv
Kappám elbontását szeretném itt megosztani veletek...Nem örülök neki ,de Hollandiában élek 3 éve,nem tudom a továbbiakban lélegeztető gépen tartani...Fizetett örzött parkolóban áll.Gondoltam, mielött leadnám feldolgozni, megpróbálok jelentkezőket talalálni egy-pár alkatrészre. Marcius 28 tól Április 1 ig Magyarországon vagyok,ez idő alatt szeretném értékesiteni amit még lehet..kb 6 éve van tulajdonomban a Kappa,imádtam a világ minden pénzét ráköltottem ,de sajnos a motor teljes felujitását már nincs értelme nekem megcsinálni...Néhány részleges beavatkozás volt a motorban,de véleményem szerint a kopott olajszivattyu megtette negatív hatását ...Sok alkatrészt ujonnan épitettem be(ac pumpátol a szenzorokig)Szoval sok alkatresz csak pár km-ert futott.Illetve vannak csemegéim ,pl váltokargomb,gyári bőr váltoszoknya...Mindamelett tényleg sok mindent kicseréltem...Inkább nem részletezném mert szinte fáj:-)
Magyar névreírt okmányokkal rendelkezik,valamikor lpg s volt(kozponti vacak)
MOtor indul kezdo hajtokarcsapágy hanggal...
Minden alkatrész eladó,ha te bontod ki magadnak akkor természetesen olcsóbb..
Van szervopumpám ,tökéletes,csak már nem épitettem be.
Ha valaki donornak megvenné 50 ezer ft a fix ára.(vasárban plusz 20 ezer)XD
kb 1 millom ment rá a vételáron és az átirason kivül 4 év alatt....Tehát van benne hasznalható alkatrész.Nem bontos áron gondoltam ,inkább mond meg te neked mennyit ér ami esetleg kell....
További szép napot kivánok mindenkinek,
Ui.Most ment el az ablakom mellett egy fekete Holland kappa....Tényleg :-) .Akkor is szép auto ez,lehet veszek egy másikat itt Xd
What up on elértek:+31686345832 vagy email Mr.Zoltan.T@hotmail.com
Ezt nem tudom. Sosem volt ilyen féle váltóm. A váltóházban van egy cikkszám de az nem mérvadó szerintem. Elvileg volt a váltón egy öntapadós címke de az már néha a szalonban leesett róla...
Úgyhogy marad a forgatás macerás de biztos. Felrakod pld. 3-asba és tekered/számolod.
Igazából egyenváltók ezek, szóval "fizikailag" is megegyeznek. A difi és a váltóáttételekben van a variálás az egyes darabok között illetve egy minimális eltérés a viszkóval szerelt darabok esetén. Egyetlen választóvonal van, a 98-as modellév (azaz a 97 őszétől gyártott darabok). Ekkortól új fejlesztésű váltó, a C.530-as került be. Itt a legfontosabb eltérés ami már első ránézésre felfedezhető, hogy az újabb váltó működtetése bowdenes, a korábbié rudazatos. A rudazatos jellegzetessége az olaszosan remegő váltórúd illetve az ehhez kapcsolódó rezonancia gyorsításkor amit te is tapasztalsz.
Eltelt egy hosszú hétvége, megint kevesebbet foglalkoztam a kocsival a kelleténél. Találtam a csomagtartóban egy 2001-es javitó stift készletet, csodák csodájára nem volt még beszáradva, elkezdtem festegetni a kőfelverődéseket. A terheléskor hallható zizegést a rosszul felhelyezett váltógomb okozza, kipótoltam a likát hogy fel tudjam húzni a gyűrűt rükinél, a gyűrű széle rezeg. Tegnap M3-ason végig esett, mintha kevesebbet oldalazott volna a szokásosnál. Bár nagyon nem hiszem, de nem okozhatja az egyik kerékrögzítő csavar hiánya? Nyári gumik külön, nem gyári felnin vannak, azokhoz más csavarok tartoznak.
Más kérdés: Az enyémen lévő Comfort Drive váltó fizikailag egyezik meg a TDS-en lévő váltóval, vagy csak a fogaskerekeket örökölte meg? Mert a könyv szerint minden áttétele megegyezik a kettőnek.
Na olvasom a testelés most már függetlenítve lett. Erről jutott eszembe az a zavaró jel ami a méréseken látszott amit a lámpatestek inverterei szórtak az megoldódott?
Ez egy hatalmas jó dolog szerintem, amikor egy kis cég elhatározza, hogy ő valami igazából a világmindenség szempontjából jelentéktelen dologban a legjobb szeretne lenni ezt meg is valósítja és ilyen évtizedes távlatban tudja is tartani ezt a pozíciót.
Az Elműben valamikor az ezredforduló körül jött az első darab az fehér dobozos volt 2 sugaras, és már 100 megás, az még párhuzamos portra dolgozott. Én ott ismerkedtem meg vele hát ott mindenki el volt ájulva a nagy bőröndök után....
A rossz az a dologban az, hogy az ilyen esetek még jobban rávilágítanak, hogy mennyire öregszem:-)
Én is cserélek egy lengőkar nagy szilentet ha jobb idő lesz, de nem azért mert szakadt hanem....fordítva van betéve télen vettem észre:-) Így vettem, őrület milyen szerelők vannak.
A hátsó nagyobbik szilentnek viszont gyárilag 1.5fokban elfordítva kell állni. Hogy ez számít-e valamit, nem tudom, mindenesetre valamiért így rakták össze a gépkönyve szerint.
kiszeded ahogy Tomsojer írja. Semmi extra kijön. Majd belerakod szintén úgy ahogy írja. Persze akkorra már azért kap a szilent rendesen mert azért nem könnyű belekalapálni. Aztán pedig rájössz, hogy nem jól áll a szög, nem bírod felcsavarozni, vagy csak feszegetve. A második már jobban sikerül.....
Ebbe azért bele lehet szaladni.
A kappánál én cseréltem jók is lettek, de volt vele meló.
Az alfánál már okosabb/lustább voltam. Átmentem a szomszédba aki kovács. (az a hagyományos lópatkolós).
Na nála lánggal kiégettük belőle fél perc alatt a régit. Mivel jól fel volt melegedve az újat csak szépen bele kellett tolni, pozicionálni, és utána szépen rá is hűlt. Szó szerint tovább tartott begyújtani a lánghegesztőt mint kicserélni a szilentet.
Namost panel konyhaasztalánál ez nem kivitelezhető az biztos. (bár ha jól végiggondolom akár...)
Próbáltam én is melegítve, mégis beleszorult, se ki se be. Akron szilent volt, kicsit nagyobb mint kellett volna. De mivel annyira nagy szaki nem vagyok, hogy átmikrózzak mindent a próba előtt, kidobott pénz volt egy kudarcélménnyel. :)
Köszi,de csak kettő szíient van a lengő karban,meg egy gömb fej,ami a kaszni alatt van azt könnyű kicserélni,de a szaloncukor típ,azt kellene cserélni,de házilag panelban azt nem tudom,ezért keresek fel újító szakit.
Az a préselt lengőkar szilent nálam kicsit mumus volt. Elvittem Kanyikékhoz állapot felmérésre, azt mondták hogy nem vállalják, mert nem látott még számára megfelelő megoldást. Égetve lett bele szilent, meglássuk meddig bírja.
Műszaki előtt cseréltem, újitotam fel a futóművet, féket. Azért az első lengőkaron(első-belső) préselős szilenttel megkinlodtam. Nem kellett volna mind a 2 oldalt cserélni én megtettem. Bár az annyira tömör gumi h együtt kell kidobni a lengőkarral annyira masszív. A másik 2 nem tragédia. Az összerakás sorrendjére kell picit figyelni. Veszprémi lennél már kész is lenne. :-)
A műszaki majdnem csont nélküli volt. A fóliába kötöttek bele h nem AH - val kezdödik hanem AF-el. Már csak ez a hivatalos.
A másik autómhoz rendeltem pár dolgot és h ingyen legyen a posta rendeltem ABE féktárcsát elöre hátra+betétet. Nem volt az előző se kuka de meggyőzően teljesít így h kezd összekopni. Csak azért írom mert nagyon olcsó volt és számomra noname. Majd kiderül.
Ha jól rémlik, a három szilentből kettő csavaros, egy préselős, bármelyik szakinak illik tudni cserélni. Házilag sem lenne ördöngősség, ha nem kellene utána futóműveshez eljutni valahogy.
Szerethető darab egyébként, de ez nagy baj. Ezt vissza kell csiszolni mert ha erre csak rámennek szóróval elcsiszolják és úgy rá az új fény az nem lesz tartós.
Sajnos ez a lakk nagyon nem tűrte a tartós uv sugárzást. Azok a darabok ilyenek amelyek sokat álltak tűző napon.
Egyelőre a tető a csúnya, van egy két folt a motortetőn is, de azt még meghagyom. Elkezdem a kőfelverődéseket is javítgatni, aztán a terv az, hogy fényezés után kap egy polírt és 3 réteg nanoviaszt.
Szelepfedélnél van egy kis olajpára is, egy füst alatt kéne megoldani azt is.
Azért azt ne felejtsétek hogy ez mára egy sima átlag méret amiből rengeteg készül.
Mondjuk most rápillantottam az Efficien Grip-ra 95/65 15-ben valamivel 90 fölött van 25/45 17 120eft.
Most az annyira nem kiakasztó árkülönbség szerintem.
Ha veszel ből egy 25/45 18-at az olyan 240eft körül van arra azt mondom hogy az tényleg jelentős árkülönbség.
Az orosz srác szép Coupe-ján 18-as van az 166-os felnijén az már tényleg kevésbé komfortos. Az én ide már nem merném pláne ezeken az utakon. De jól néz ki rajta a fene essen bele:-)))
Nincs baj, minden ötlet érdekel. Kocsi tetszik, csak nálam úgy zajlik a kapuzárási pánik, hogy olyan kocsikat nézegetek, amelyeknek emlékszem a bemutatójára és nem vagyok hajlandó elfogadni hogy ez 20 évvel ezelőtt történt, úgyhogy gyári állapotra kell hozzam :D
A Kappa tényleg nagyon lágy futóművű, ezért is szeretjük, mert nagyon kényelmes.
Egy idő után ez nem tűnik fel, mert az autó ugyanakkor stabil és jól vezethető (Probody is ezért meri nyomni neki 200-al a kátyús utakon :) ).
Én most két és fél hónapig nem ültem az enyémben, és amikor visszaültem, az első pár percben borzasztó furcsa volt, lágy, ringatózó, hajós érzés. Aztán elmúlt, ahogy visszaszoktam - pedig én 13 éve ülök a Kappában.
Szóval aki most látja először, annak fura.
A 195-ös gumival tényleg érezheted, hogy jobban tolja az orrát kanyarban, csikorognak a gumik, csúsznak kifelé - de nem sokkal jobban mint a nyárival.
A télikerék méret 195/65/15, én is ezzel járok 13 tél óta.
A nyári méret 205/60/15.
A nyárival kicsit jobban tartja magát, mert peresebb a gumi.
Nagyobb kerék szerintem felesleges, úgysem lesz belőle sportautó, viszont jó drága lesz rá a gumi.
A téliek 16" ak. Gumik nélkül 65e. (Thesisét szeretnék helyette) A 205/55R16" gumi eléggé tömegtermék és nem is drága. Nekem elől pogácsával van felrakva, hosszú csavarral Azokat is adom hozzá az árban.
A nyári helyett meg 166-os sok küllősben gondolkozom. Az is 17" A 215/45R17" sem vészesen drága gumi. De 225/45 is elfér. 70e ft. 1db volt javítva. Ez is gumi nélkül.
Egyben, jóárasítva elvihetnéd a TDS cuccaim. Motor, váltó. Felújított adagoló, vezérlő már nincs meg. Akár a hátsó futómű is. Nekem JTD van az meg úgy is más.
Haver szokott külföldről behozott E36 és E46 (legfőképp Cupé) - osokat behozni/eladni/szerelni. Megfogalmazása szerint ez a legjobb befektetés (nekik) hosszútávon, van aki kéthetente visszajár hogy meg kéne csinálni ezt-azt.
A meglepőbb, hogy szakim átment a Toyotától a Wallis-hoz (ezt már végképp nem értem), mondta hogy érdekes gépek, nincs olyan művelet, amit 3/4 órán belül el lehetne végezni. De fix bevétel az tuti.
Node beszélek én Toyotás múlttal egy 20 éves olasz vassal a fenekem alatt :D
Őszintén nem tudom most pontosan mi van Úttorlasz autójával.
Az biztos hogy a hátsó törés nem lett rendesen megjavítva. Mármint az előző pesti tulaj ugye valamit javíttatott rajta annyit, hogy használható legyen de a széptől nagyon távol áll.
Az eleje meg eleve törött volt úgy jött be anno az országba az meg lett csinálva de azért az is látszik.
Azt hiszem ez a sommázó megjegyzés teljesen ide illő.
Hát BmS eljöttél volna velem megnézni..... évekig téma lett volna a szokásos kávé mellett ez az autómustra.
Ahogy elbökte mennyiért vette...:-) ez még nagyobb egyes mint az, hogy ezt a kocsit hozta be:-))
Most bejöttem picit dolgozni reggel az utcánkban a sarkon egy bolgár rendszámú hervadt E36-os 316-os Bmw-t 5 napszítta, igazán bizalomgerjesztő figura próbált életre kelteni. Ebből két fő derékig a motortérben kotort 3fő tanácstalanul, de annál hangosan beszélgetett (vitatkozott??), füstfelhőben. Remélem délutánra eltűnnek.
Tegnap Kecskemétre mentem, az várható volt, hogy a pálya tele lesz román kamionnal. A szokásos szitu.
Ami érdekesebb volt, az a Nyugat-Európából hazafelé tartó, átlag két-három használtautót cipelő kisteherautók tömege. Már rég leselejtezésre érett, kivénhedt öreg darabok cipelik a terhüket, egy-egy előzés az örökkévalóság plusz két nap, füstöt árasztva, állandó balesetveszélyt okozva tartják fel a forgalmat fél Európán át, Baritól Brassóig, Dortmundtól Bukarestig.
A szállítmány méginkább érdekes, átlag tizenöt év és harminc év közötti lepusztult darabok, amiket ha előírásszerűen környezetbarát módon adnának le, a tulajnak költséget jelentene. Ehelyett Európa szegényebb országai méginkább rozsdatemetővé válnak.
Ránézésre a normál használatra, biztonságos közlekedésre alkalmas állapotra hozásuk ezeknek a pusztulatoknak az eladási ár többszörösébe kerülne.
A 195-ös gumikra gondolnék már, mivel tudom mindent kicseréltél már ami az úttartásért felel. Új gátlók, új szilentek, új toronycsapágy....
Szerintem senki nem használja nyári guminak ezt a méretet itt a fórumon. 205/60 kell egy ekkora kocsira. Többeknek van 215-225-ös is.
Konkrétan tegnap volt egy pofátlan előzése egy Skyactiv Mazdának, miután utánaeredtem, 140-nél vissza előztem és 190-ig elnyúltam három számjegyű úton ami toldozott, foltozott. Nem billeg, nem "hajós". Ha ilyen lenne eszembe nem jutna ilyet csinálni.
Szerintem egy kappást kérj meg aki a közeledben lakik, hogy vezesse a tiéd egy kicsit. Az rögtön hites véleményt tud mondani az autódról.