Ennél a desszert-vásárlós húzásánál, esküszöm, szivesen ott lettem volna
Ez tipikusan olyan sztori, amit minden királyi sarjról elképzelnek. Minden olyan filmben, ami ilyen emberkékről szól, van egy ilyen jelent. sok helyen olvastam már, bár a komolyabb könyvekben inkább csak feltételezésképpen. Szerintem vicces, bár ha igaz, elég kínos lehetett szegény srácnak, főleg mert azt se tette ki az ablakba valószínűleg, amit otthon kapott érte.
Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz, Boldog Születésnapot kívánnék mindenki egyetlen Rudolfjának (ha élne még szegény)! Nagyon édes kisfiú volt egyébként és nagyon jó ember is lehetett.
Ezt feltétlenül olvassátok el! Érdemes! :)
Rudolf születésekor sokak szerint nem volt kedvező a csillagok állása. 1858. augusztus 16-án a schönbrunni kastélyban a hatalmas csillár a földre zuhant. Azt mondták, hogy a birodalom annyi darabra fog szétesni, mint ez a csillár.
1858. augusztus 21-én 22 óra 15 perckor született Rudolf trónörökös. Apja már a születésekor meghatározta a fiú sorsát: ha akar, ha nem, katona lesz. Néhány naposan a nagyanyja kezdte nevelni, ami Sisi számára sokkot jelentett. Ráadásul nem is szoptathatta a kisfiát, ami tejmirigygyulladáshoz vezetett. Dadája Marinka lett, aki cseh származású volt. Szülei ritkán látták, ami megfelelt a felsőbb körök szokásainak. Szüleit naponta délelőtt 10 és 11 óra között láthatta. Ilyenkor formális beszélgetések zajlottak, személyes dolgokról nem esett szó.
1866-ban kitört a porosz-osztrák háború. Rudolfot érdekelte a csaták és a frontok helyzete. Ekkor ő a nővérével Budán tartózkodott, hogy biztonságban legyenek.
A 8. születésnapjára vadászpuskát kapott. Mókusra és nyúlra vadászott.
Zsebpénzt is kapott, napi 15 aranyat. Ezzel mindig el kellett számolnia. Egyszer megszökött, hogy desszertet vegyen. Megrendelt egy csomó mindent, de nem tudta kifizetni. A cukrász rendőrt hívott, s csak néhány óra múlva derült ki, hogy ki is ő valójában.
9 évesen már szarvast is lőtt. Fiatalemberként madarakat akart lőni és felboncolni. Ennyi idősen két idegen nyelvet, angolt és latint tanult. Ezen kívül irodalmat, zenét, földrajzot, matematikát, történelmet és geometriát is oktattak neki. Tanárai: Joseph Krist, Joseph Zhisman.
Elég gátlásos volt, vágyott anyja szeretetére. Vonzotta a rettenetes dolgokat. Egyszer például látta egy férfi öngyilkosságát.
Nagykorában elbűvölte a nőket. Törékeny alkatú romantikus ifjú volt, komoly, sápadt arcú...fejlett szexuális fantáziával.
Az első nő az életében Bernhardine volt, akihez csak vonzódott. Nőideálja a nagynénje volt, braganzai Mária Terézia, Károly Lajos felesége. A hölgy 3 évvel volt idősebb Rudolfnál. Károly Lajos féltékeny volt a feleségére, akit aztán lovaglóostorral vert.
A trónörökösnek kiszemelt hölgyek adták át a tudást jó pénzért szexuális téren. Ilyen volt egy színésznő, Johanna Buska, egy mutatós szőke hölgy.
Prágában megismerkedett egy zsidó lánnyal, akibe beleszeretett, de a lány apja eltávolította lányát Rudolf közeléből. A lány fiatalon halt meg, Rudolf nehezen viselte elvesztését.
Nőfalóvá Bombelles gróf hatására lett.
Szerelme volt Helena Vetsera is, aki habzsolta az életet, gazdag volt, elegáns palotát bérelt, vendégségeket rendezett.
Ennél a desszert-vásárlós húzásánál, esküszöm, szivesen ott lettem volna! :)
Kis képkavalkád. 1. Állítólag Erzsi, de szerintem Stefánia 2. Vetsera Mária szülei 3. A Mürzstegi vadászkastély, ahol az a bizonyos vadászbaleset történt, ami állítólag megpecsételte Rudolf sorsát. 4. Elisabeth Thur und Taxis, Nené fiatalon meghalt lánya 5. Mária Annunziata 6. Zala György, a szobrász, aki a budapesti emlékművet tervezte. 7.-8. Két kép Carl Reichert-től, aki Sisi kutyáit lefestette
Én is csak ajánlani tudom a kiállítást mindenkinek, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársai - főleg Farkas Zsuzsa - fantasztikus anyagot hoztak össze Borsos Józsefről!! Mindenképpen elmegyek én is még egyszer megnézni, érdemes!!!
Jtoti szépen fogalmazott Rudolffal kapcsolatban, nem igen tudok mit hozzá fűzni. Nagyon nehéz erre gondolni, Ferenc József születésnapjára könnyű volt "jópofiznom" kicsit, de Rudolf esete más. Ha arra gondolok, hogy a "rémképeiből" milyen sok valóra vált és mennyire tragikus volt szinte az egész élete.... Szóval ez nem egy szépemlékű születésnap. Így már nem az.
Most jutottam ide, hogy olvassalak Benneteket. Már jobb a helyzet, így lesz időm bekapcsolódni az eszmecserékbe!
A napokban Rudolfra és a tavalyi utunkra gondolva, a képeket nézegettem és visszaidéztem az élményeinket. Csodálatos 5 napunk volt a SBK-val. Nem győzőm áldani a szerencsémet hogy Veletek és a baráti körrel összehozott a jó sorsom. Sok jó dolog történt már velem, de ez a sorban nagyon elöl helyezkedik el.
Mint sokan tudják itt, 2008 augusztus 19-23-ig Rudolf trónörökös nyomában jártunk Ausztriában, születésének 150 évfordulója alkalmából. Ezen a napon amikor született rendhagyó módon a halálának színhelyén jártunk, Mayerlingben. Talán ez így volt a legjobb, mivel az utolsó és egyben befejező szép pillanataink amivel búcsút is vettünk a hazaindulás előtt, Laxemburga vitt a forgatókönyv, és mi bebocsátást is nyertük a jeles évfordulóra való tekintettel az amerikai cégtől aki birtokolja a palotát, annak felújítása fejében. Bemehettünk azokba a szobákba ahol laktak, az esküvők után, és ahol Erzsébet királyné világra hozta a koronaherceget.
Szép és nagyon tartalmas, minden percet kihasználó utunkat felidézve, gondolok Rudolfra, az emberre, hogy milyen jó hogy megszületett, de milyen kár, hogy olyan fiatalon meg kellett halnia.
Sziasztok! Ezt ismeritek? Nőtörténeti séta Gödöllőn 2007-ben adta ki a REGINA Alapítvány. Összesen 50 példányban jelent meg. Írnak benne többek között Sisiről, Idáról és Valériáról is.
Hali! Boldog szülinapot Rudolf :) A mise engem is érdekelne, szal ha vki tudja, írja már be, köszi. Azt tudom, hogy októberben lesz szavalóverseny a kastélyban Erzsébet tiszteletére :) Majd jelentkezem, gyerteke l megnézni :))
Kiállítás - Borsos József festő és fotográfus (1821-1883) (Budapest, Magyar Nemzeti Galéria - június 19. - október 25.)
Borsos József készítette pl. Ferenczy Idáról azt a bizonyos nemrég előkerült, sötét ruhás fotósorozatot az ismeretlen nővel. De úgy tudom más, az udvarhoz tartozó személyeket is fényképezett.
Akit érdekelnek a Sisi idejéből való, régi fotók és festmények, annak mindenképp érdemes elmenni erre a kiállításra.
Ma van Rudolf trónörökös születésének 151. évfordulója. Ez alkalomból egy idézet:
"A sors áldó kedvében látszott őt e monarchia népeinek ajándékozni. Harmincz év előtt midőn a szent keresztségben a Rudolf nevet kapta, egy magyar tudós e névből ez anagrammát rakta össze: Fordul. S az anagrammában jóslat volt: kedvező hazánkra, a többi tartományokra, a korszellemre, a népfejlődésre nézve."
Szia! Igen, Josef von Ferenczy, Ida rokona. Ezt az antikváriumos hölgytől tudom. Arra viszont én is kiváncsi vagyok, hogy mennyire közeli rokon. Amit eddig a neten ki tudtam deríteni: kecskeméti nemesi család sarja, Kecskemét díszpolgára, ma német állampolgár, fiatalon került külföldre.
Szia! Még nem volt időm elolvasni, csak itt-ott beleolvastam. Néhány aranyos anekdota szerepel benne. A képek nekem is nagyon tetszenek. A könyv egyébként sajnos nagyon vékony, mindössze 28 oldalas. Viszont a mérete 33 x 24 cm.