Nem pontosan értem a kérdést, a fel és a lekapcsolás esetén más üzenetek mennek ki. Ha véletlenül kétszer megy ki a felkapcsolás attól még a lámpa égve marad, ha több kört kapcsolunk egyszerre akkor ez ugyanúgy igaz, nem lesz más a világítási kép.
Ha már van RS modul (más miatt) akkor inkább olyant vennék (olcsóbb a relé) nekem nem volt, úgyhogy az UDP maradt, működésben nincs sok különbség.
Máshol is "vesződnek" a tápokkal. 220V-ot kiviszed terepre és bekötöd a 12V-os tápot álmennyezet fölött. Nálam is így van. A 220V-os tápot meg vezérled 220V-os DMX-es dimmerrel. Vagy 0-10V-ossal.... :)
Akkor az a kérdésem, hogy találkoztatok-e 230V-os dimmelhető LED szalaggal? A 230V-os dimmelhető LED spotok használatát preferálnám. Így nem kellene tápokkal vesződni sehol.
Azért találták ezt így ki, hogy megelőzzenek egy esetleges balesetet. Ha az egymás mellett közvetlenül futó vezetékek megsérülnek (akár behúzáskor, akár egy túlterhelés során (leolvad a szigetelés)) akkor ne kerülhessen 230 V a kisfeszültségű eszközökre, mivel azok nincsenek úgy tervezve, hogy a megérinthető részeikre biztosan ne kerüljön ki a feszültség. Tehát ezek alapján az az előírás, hogy nem mehetnek közös védőcsőben. Ha a tápot kiviszed a "terepre", akkor azért mehetnek közös csőben, mert a táp úgy van tervezve, hogy megfeleljen a fentieknek.
Ó, erre nem is gondoltam. 12V-ot nem vihetek a 230V mellet, de ha a LED szalag tápot a terepre teszem, akkor vihetem egy védőcsőben mivel minden 230V? Fura.
Szóval a ha a LED szalag 12V-os, a LED spotok pedig 230V-osak lennének hogyan kötnétek be a 4x1,5-es eret?
"Legjobb tudomásom szerint nem, sőt a 230V-os vezetékek nem mehetnek közös védőcsőben sem a kisfeszültségű vezetékekkel (12V, 24V, UTP, antenna koax, stb.)"
Igez ez az előírás és az ideális állapot. Ahogy az is, hogy úgy kell védőcsövezni, hogy az később áthúzható/bővíthető legyen.
Na, de a magyar valóság az teljesen más. Főleg lakások, családiházak esetén. De még iparnál is nem egyszer találkozom vele, hogy egy tálcában fut minden.
Legjobb tudomásom szerint nem, sőt a 230V-os vezetékek nem mehetnek közös védőcsőben sem a kisfeszültségű vezetékekkel (12V, 24V, UTP, antenna koax, stb.)
4x1,5-es vezeték van behúzva mennyezeti panelhez fehér LED szalag és spotok részére. Ha minden 12V-os, akkor a nulla vezeték állítólag közösíthető. Ha viszont a LED szalag 12V-os, a LED spotok pedig 230V-osak, akkor is közösíthető?
"IRCv2 + CC -vel jutottál valamire? Hasonlóan megakadtam én is. Esetleg valaki használja élesben az IRCv2 -t fűtésre? Ha nem boldogulok vele visszaállok IRCv1-re :("
Arra, hogy még több dolgot nem értek a működésében és egyre idegesebb vagyok tőle.
A korábbi kérdéseimhez hozzájött a következő:
Kívánt szoba hőmérséklet: 22.5 °C. Atuális 22.4 °C Megengedett eltérés 1 °C. Ennek ellenére 80%-ra kinyitja a radiátorszelet és ömlik bele 60°C víz. De miért???
IRCv2 + CC -vel jutottál valamire? Hasonlóan megakadtam én is. Esetleg valaki használja élesben az IRCv2 -t fűtésre? Ha nem boldogulok vele visszaállok IRCv1-re :(
KNX rendszer esetén mi is MDT -t használunk. Loxon-al illesztve tesztelve nekem is az volt a tapasztalatom, hogy csak akkor sikerült kiütnöm a szinkronból ha loxone bootolás közben vadul nyomkodtam a kézi átkapcsoló gombot.
ETS ismeret+progi minden KNX eszközhöz szükséges. A free ETS-nek vannak korlátai.
Pontositok az alabbiakkal kapcsolatban. Az altalam hasznalt MDT relekben van visszajelzes. A linkelt univerzalis aktort nem ismerem, de meg lennek lepve, ha nem lenne state of channel object-je.
KNX-en van állapotvisszejelzés. Egyetlen alkalommal esett nálam ki a szinkronból, amikor miniserver reboot közben a fizikai gombbal kapcsoltam. Ez is kivédhető azzal, ha Loxone oldalon beállítasz egy "Send at regular intervals" opciót, mondjuk 10 percre.
ETS programozás egyáltalán nem bonyolult, inkább pepecs munka, pláne, ha sok relé kimeneted van (group címek felvétele ETS és Loxone oldalon). ETS licenszköltségével érdemes tisztában lenni. Az MDT relékből van olyan is, ami (relénkénti) áramot mér, illetve olyan is, ami tényleges teljesítményt is.
Ezzel működik az állapotlekérdezés? Ha van gyakorlati tapasztalat ezzel a modullal kapcsolatban, akkor osszátok meg légyszi! Kell hozzá ETS programozás is? Az is szívás, nem?
Hú, ezek után erősen elgondolkodtam, hogy be merjem-e vállalni a Loxone relé bővítő helyett. Elég sok kapcsolás kellene, nem kis tétel. De úgy látom, hogy az állapotlekérdezés nélkül ezek az alternatív relé modulok nem igazán használhatóak csak komoly szívás árán. Vagy sikerült valakinek egyszerűen megoldania?