"Both of my temp sensors seem to read room temperature as some random number between 20 and 40 C. I've been pulling my hair out trying to isolate line noise."
Sziasztok. Ilyen modullal próbálkozok. Azt meg lehet valahogy oldani, hogy pl.: meg nyomok egy gombot fel villan egy led ott le kérdezi az idöt majd egy beállított idő után elalszik a led? Azt meg tudtam csinálni, hogy egy beállított időre ki be kapcsoljon. De időzítőként nem. Köszönöm
Bocs, de most egy nagyon gonoszat kérdezek: Nem fordítva kötötted-e be véletlenül az LM35-öt? Hogy van megadva az adatlapon, "top view", vagy "bottom view"?
Távol áll tőlem a magyarázás, mint írtam; elmélkedem a dolgokon.
Én sem ma kezdtem a történetet, ne szívd fel magad, épp csak makrancoskodik egy IC :-)
Nos, mivel többen várják; némi mérési eredménnyel tudok szolgálni!
A PC-m USB kimenetéről 4.67 volt jön ki, ezt a műszer stabilan tartja. Persze ha van rajta valami magasasbb frekvenciájú zavar, azt nem látnám, csak szkópon. Erről a tápról hajtva az LM35 középső lábán mérve a feszültség nem stabil, mászkál. 8mV környékéről indul, és max 200 mV-ig megy fel, de közben sem egyértelműen tartja az emelkedési rányt. Néha megáll, kicsit visszamegy, aztán megint feljebb.
stabilizáltnak stabilizált, viszont ha a táp átmegy azokon a drótokon amiken mérsz, akkor mégiscsak benne lesz a mérésben. elmagyarázhatod nekem hogy hogyan működik, csak valójában mégis az van, hogy én 20éve építettem lm35-el működő hőmérőt, neked meg segítségre van szükséged.
hát ha jól értem azt, amit belinkeltem, akkor nem az a baj, hogy nem stabilizált, hanem az, hogy ez a bizonyos referenciafeszültség egy nagy impedanciájú, tehát nem terhelhető jelforrás, és ha ezt kivezetik egy külső lábra, az AREF-re, akkor azon összeszedhet bármit - ha viszont van rajta kondi, akkor az a bármi lemegy a testre.
persze, ezért mondogatjuk, hogy nézd már meg egy multiméterrel végre.
viszont az arduinó ADC-je nem abszolútértéket mér, hanem valamihez hasonlít. alapból a táphoz. ha a tápod hullámos, a mért érték is hullámos lesz. ezért lenne jó teszt elemről járatva megnézni.
mivel gondolom egy kínai arduino klónod van, azért egy szkóppal megnézném azt a tápfeszt a 328 lábán.
az analóg komparátor a leírás szerint a külső referencia-feszültség bement AREF akkor is rá van közve az ADC konverterre, ha a belső referenciát használod. Megintcsak a leírás szerint az AREF lábra a zajszűrés érdekében kell egy kondi a test felé. Ez a Nano eredeti rajza szerint egy 100nF kondi. Ott van a panelodon?
Nem az Arduino tápjára gondoltam, hanem az LM35-ére, akár külön tápról meghajtva.
Ha az a széles tápfeszültségtartomány ellenére (4-20V) MINDIG jól adja az analóg kimenetét, (márpedig ez van a doksiban), valamint az Arduino MINDIG az 1.1V referenciához képest alakít analógot értékké, akkor nem mászhat el. Elméletileg. Ezért bosszantó, hogy mégis elmászik... pláne, hogy ennyire.
De, el fog, mert a kódodban van egy analogReference(INTERNAL);
Ez az analog.read() működését befolyásolja. Az MCU-ban lévő analóg komparátor referencia feszültségét "drótozza" egy belső referencia feszültséghez. Ha a tápod hullámzik (simán hullámozhat), akkor a bejövő jel is hullámozni fog. Vagyis nyilván tök mindegy, hogy 4 vagy 5 voltot teszel rá (20-at ne tegyél, mert azonnal kinyírod az MCU-t, de 8-cal is), ugyanannyit fog lecsípni RELATÍVE a feszültségből. De mivel az analog.read nem abszolút, hanem relatív feszültséget elemez, így a mérésed erősen fals lesz.
A gyári dokukmentáció szerint 4-20V-ról lehet járatni az IC-t.
Ez számomra (magyarról magyarra fordítva) azt jelenti, hogy ebben a tartományban bármely tápfeszültség érték használatakor az IC kimenetén pontosan ugyanazt kell kapnom. Azaz, ha például menet közben a 4V lassan 20V-ra kúszik fel; akkor sem szabadna a hőmérséklet kimenetnek elmásznia, mivel annak értékét a hőmérséklet határozza meg, nem a tápfeszültség.
Ebből kiindulva úgy vélem, (aztán majd jönnek a tesztek), hogy az IC-nek nem szabad a tápfeszültség bármely hullámosságára érzékenynek lennie, és ha van hullámosság a kimeneten, az nem innen jön.
Gyakorlatilag viszont mással nincs kepcsolatban az IC, tehát mégiscsak lehet, hogy itt van a kutya elásva...