A mondat első felét értem...a tavalyi évem nagyon pocsék volt, mindenféle értelemben.Kis híjján a kertészkedéstől is elment a kedvem , de...nekem a gyümölcsfák jelentik a mentális wellnesst így szinte muszáj folytatnom...csak nem egyszerű .Tavaly belementünk egy - talán nem eléggé átgondolt -lakáscsere+felújítás programba , ez kihatással volt az amúgy is pocsék évre és az ideire is az lesz, mert tavasszal kezdünk a felújításba. Ez nem csak pénzügyileg amortizál le , de kb a szabadidőmet is elviszi , főleg taavsszal ...így várhatóan a gyümölcsös az idei évet is megsínyli...de ha túlélem akkor majd jövőre...ezt az 1-2 idényt az átalakításra szánom.
...a mondat második felét nem értem , a koromhoz inkább a tolókocsi passzol /elég pocsék is a vázam / , nem a babakocsi...ez most STiszteletes programja :) unoka elméletileg lehetne , de mindkét kölyök még az egyetemet nyomja , szóval inkább ne...én 52 évesen már nemigen vállalnék be sajátot...még ha rámdőlne a Nemzeti Bank akkor se...
Van 1 nektarin és 5 kis őszim a pince felett, itt melegebb a klíma picit. Hát ezek előrébb járnak mint a sima területen kajszi, őszi, szerintem egy szem sem lesz.
Most hogy ez szóba került elgondolkoztam az az ember aki lop és ha véletlenül töle lopnak az felháborító azt azon nyomban az újság cimlapjára kell tenni na meg este a fókuszba.Az tényleg járható út lenne polģármesteri hivatal szégyen tábla és ott szerpelne a neve az illetőnek.Mondok egy esetett pár éve történt kint lomolok takarásban voltam nem láttak egyszer nézem jön egy flancos terepjáró valamit pakol nem láttam mit mert messzebb voltam be a kocsiba mint a darázs oda hát szemetet pakolt zsákszámra ,Ember hát ide hordja a szemetet válasz: ez lebomlik, pakolja vissza mert rögtön .... válasz mert miért mi lesz én ügyvéd vagyok persze hogy ismertem drága köztiszteletben álló urat csak nem akartam hogy ez befolyásoljon hogy parolázzak neki.Elmagyaráztam neki hogy mi lenne ha én meg másnap egy teherautó szemetett leöntenék a kapujába persze az is "lebomlik" jelzővel.válasz: azon nyomban megtenné a jogi lépéseket.És ez az ember vagy más teljesen mindegy a legnagyobb környezetvédelmi aktivista meg haragoszöld meg hagyne soroljam.
Két éve, amikor még nem volt kerítés egy lopási akciót én úgy reagáltam le, hogy kiraktam pár nagy " plakátot " : Tetves /kedves/ tolvaj ! A gyümölcsöst nem neked ültettem. Viszont most miattad telepermeteztem méreggel , remélem megdöglesz a jó k..va anyádat !
...aztán jól le is permeteztem Kolloidizált mikromeliorittal...mádi kőliszt , hogy jól látsszon hogy volt permetezve /simán lemosható, ártalmatlan...telepítéskor szoktam a gödörbe rakni, de a fákra is szoktam permetezni/...hát a fehér foltos gyümölcsöt nem vitték...meg azután se többet :)...ja a szomorú, hogy felém nem feketék jártak, hanem fehérek...
A Forester semmit nem fog használni , én 2 éve Kornitolt próbáltam , 1-2 hétig csend volt , aztán megszokták és jöttek újra...ja ami ráfröccsent a kezemre az viszont hetekig büdös volt, na engem elkerültek az emberek :D
Hol voltál eddig ha nem haragszol nekem szintén az özekkel van bajom vettem most valami forester vadriasztót de nem hiszem hogy hatásos lenne nincs v hatásos tuti megoldás tavasszal tervezek ősziket ültettni ha ezeket megrágják szétvet az ideg.
Érdekes és tanulságos amit olvastam a hatóság alatt a polgármesteri hivatalt lehet érteni azon belül is a jegyzöt ott kell bejelenteni a káreseményt és ha nem reagálnak akkor meg lehet emliteni az állami számvevőszéket ha jól értelmezem .Nem néztem de két kamera kihelyezése mennyibe kerülhet áram forrás hiányában.
igen, még a "vad"védelem is nehezíti az élteünket. soktényezős...
van ugye a 2 lábú és a négy lábú vad.
a 4 lábúak közül nekem "már" csak az őz okoz gondot,
mert az szemtelen, még a villanypásztort sem tiszteli,
múltkor 10 m-re volt kihúzva, ahogy belegabalyodott,
de persze 1 hét múlva már megint bejárt, amikor kiment az akksiból az áram, kifigyelte,
szerintem vagy megérzik, vagy kamikaze módon nekimennek tesztelni...
érdekes, a vaddisznónak meg sem kellene hogy kottyanjon (vastag a bőre-szőre), de az mégsem megy be, csak a pásztor mellett túrogat... amúgy régen volt minden.
kezdte a szarvascsorda a totális pusztítást, de azoknak a fehér szalag nem tetszik, ezt erdész mondta, és be is vált. volt borz, a kis fák tövét kaparta ki gilisztáért, 35 fokban nem volt jó a fáknak.
2 nyúl is, de azokat meg a sas tette el láb alól. most megdöglött egy őzike, a kapu előtt hevert, bocs, de örültem, de a haverjai átvették a "territóriumát" :(
---
kombinált most a védelem. első vonal a villanypásztor. ha azon átjut, jön a sövény, majd a kerítés. fordítva jobb lenne (belül a sövény) mert akkor nem tudná benyomni a drótot, csakhogy akkor a területből veszek el... meg így alakult ki.
persze a kerítés csak dekoráció, se az őz, se a 2 lábú vad nem tiszteli...
viszont a tüskés sövényemmel együtt halálos lesz (sajnos félek is hogy szó szerint, amekkora tükéi vannak a maclurának...) mivel a tüskeblöki belenő a drótba, és úgy már olyan lesz mint az
I. világháborúban a drótakadály...
ha még van ellenvetés, gondolom az, hogy lesznek rések.
csakhogy.
van egy jó megoldás. sokszor nem akarom nyírni a "sövényt", mert majd nem is lehet.
de időnként a nyesedéket be fogom dobálni a sövény és a kerítés közé. ez a fa nem rohad el még sok év múlva se. ha bebújik, átbújik bármelyik vad, az a tüskékbe lépve megsántul vagy ilyesmi.
nagyon fájdelmas 1 kis szúrás is, és 2 hét alatt gyógyul...
az a jó, hogy végül mindent ki lehetett találni, bár nyugtával dícsérjük a napot,
Szilveszter óta tudjuk (Szupercella film), hogy nincs tökéletes védelem :)
A "vadakkal" való kűzdelem örök harc, de nem reménytelen.
Tévhit az, hogy a hatóságok nem tesznek semmit. Picit noszogatni kell őket.
Sok - sok éve belenyúltak az őszibarackomba. Sagittaria volt, az első termés, nem tudtam megkóstolni.
Tanú nem volt, így kénytelen voltam bejelenteni. Fontos, hogy a tényállás rögzítésekor, ki kell kötni hogy a hatóságtól írásbeli választ kérünk. Így nem lehet elsunnyogni.
Nem sok reményem volt, néhány napon belül meglettek a tettesek.
Bírósági ügy lett belőle. A Bíró az ítélethirdetés előtt megkérdezte, hogy mit szeretnék? Térítsék meg a károm, büntessék-e meg őket jogszabályi mértékben?
A válaszom határozott nem volt. Nyilvános bocsánatkérést kértem írásban, a helyi legjobban olvasott lapban. Névvel cselekménnyel.
A Bíró helyt adott, sőt pénzbírságot is kaptak. Mindezt néhány szem barackért.
Később egy másik külterületi területemre igyekeztem, látom az aljban mozgás van. Lerohantam, de addigra a munkások kijöttek, viszont útjukat álltam. Nagy volt az arc, mert én egyedül, ők meg többen. Később aztán bánták a dolgot nagyon, fel is lettem jól jelentve, hogy én (állítólag) bántalmaztam a tolvajokat. Én persze ilyenre sosem lennék képes, viszont itt jön a lényeg, amit a borosgazda, meg a többi gazda sem csinált jól. Ez pedig a nyilatkozat (!), amit az egyén előad.
Természetesen előadtam, hogy én soha senkit nem bántottam, a területről nekem kellett elmenekülnöm, mert rám akartak támadni. Fogalmam sincs hogyan szerezték a sérüléseiket, egyébként engem lopási kár ért...
Ellenem ejtették a vádakat, az önkiszolgálók úgy jártak, mint az első esetben. A kár elenyésző volt, de csírájában kell a tüzet elfojtani.
Én azt tapasztaltam életem során,hogy az a legjobb megoldás, ha valaki saját kezével oldja meg a gondjait. Persze bizonyos határok között, épelmével. A feljelentések túl sokáig húzódnak, célszerű hamar pontot tenni az esetekre, persze csak ha van rá lehetőség.
Tavasszal közmunkásokkal vágatták a nádat, idehaza a gát tövében. Mit ad Isten, az egyik reggelre oda lett 2 lapátom, meg egy kapám.
Mikor észrevettem, nyilvánvaló volt hogy kik voltak, de persze bizonyítani nem lehetett. ÍGy hát odamentem és bekezdtem ahogy ilyenkor szoktam.
Döbbent csend, majd a hatásszünet után belekezdtem a monológomba, hogy - a többiek is ugyanígy járnak, ha másnap reggelre nem kerülnek vissza a dolgaim.
__ dehát mi nem... -én meg azonnal közbevágtam, hogy nem érdekel, ha valaki nem volt benne, akkor majd leveri a többieken. Majd kis hatásszünet után távoztam.
Reggelre ott voltak a szerszámok, meg egy búvárszivattyú is. Kérdeztem a szomszédokat, hogy megvan-e mindenük, de mindenhol igen volt. ÍGy kaptam ajándékot is.
A tanulság ezekből a történetekből az, hogy van a társadalmnak egy olyan rétege, aminek olyan alacsony a tudatszintje, hogy szép szóból nem ért. Ezeket muszáj megleckéztetni, különben az lesz, amit alattam felvázolnak. Mindenki abbahagyja a tevékenységét, mert "nem éri meg". Tudom hogy ehhez kell bátorság, meg egy jó adag színészi képesség is, de az élet melyik területére nem kell ez, ha valaki tisztességes munkából szeretne érvényesülni?.
Tehát a legtöbb esetben van megoldás, az éjszakai látásmódú vadkamera pedig kifejezetten alkalmas bizonyításra. Ha a hatóság mást mond, akkor fenyegetőzni kell hivatali visszaélés kísérletével és azzal hogy másik település Hatóságán folytatjuk az ügyünket. Ettől olyanok lesznek, mint a kezes bárányok.
Ha Önkormányzatnál, vagy Jegyzőnél járnánk el és szintén érdektelenségbe fulladna, ott ne felejtsük el hangosan az Állami számvevőszéket emlegetni, mint panaszfelvevőnket. Onnantól őket is kalácsra lehet kenni, sok jókívánsággal karöltve irányunkban.
Most van egy friss telepítésem, ahol kerítés még nincs,de a 4 sarka oszlopokkal ki van tűzve.
Ennek ellenére valaki nagytraktorral úgy gondolja, hogy gond nélkül mászkálhat rajtam keresztül.
Százas szeg deszkában ide úgy gondolom kevés, ezért tudnál-e javasolni valamit, ami biztosan átüti az abroncsot?
Viccet félretéve . Sok fajtát próbáltam már régieket is és újakat is nekem az a kedvencem amit sokat terem és szereti a vásárló . ha fajtákat nézzük akkor a sokat emlegetett Cresthaven az első . Olyan év nem volt hogy azok ne lettek volna tele és minden egyes szemet ne tudtam volna eladni tehát az 100 -ból 100 minden évben . Aztán a Glohaven is kb ez a kategória és általában a haven végűek . Nagyon szerettem a Michelinit az helyett most van Aliblanca az szebb nagyobb de a másik is nagyon jó volt . Az újabbak közül Aliblanca a mégújabbakból a Sugartime amit kiemelnék de nem folytatom mert sok fajta jól termett . Vannak amik persze nem tetszettek elsősorban a kései nektarinok amiknek nem volt jó piaci értékük ... csak pár név Close Fairtime wega ...ezek már el is tűntek . Aztán a régiek közül sajnos a magyar fajták soha nem voltak igazán jók Aranycsillag Mariska ... viszont az Incrocció szintén nagyon jó volt minden évben .
Hogy van-e értelme erre én nem tudok válaszolni . Itt szerintem az a baj hogy ha a szőlő helyett barack van és be is van kerítve a " vadak " a 2 vödörrel akkor is be fognak járni , sőt a barackra még inkább azt jobban szeretik .
Ez valós és nagy probléma akár meg is kérdőjelezheti az hogy megéri-e ??? Az meg pláne a legrosszabb az egészben , hogy gondozod egész évben izgulsz a fagy jég miatt és mikor jönne a sikerélmény a betakarításkor akkor elmarad mert már más betakarította . Ahhoz hogy ne érdekeljen hogy elvisznek pár vödör barackot ez a terület kicsi , nyilván ha nagy a terület és elvisznek valamennyit az nem rázza meg annyira az embert mint ha a keveset viszik el . Kamerával megvédeni nem lehet ilyenekben ne gondolkodj , ha esetleg vadkamerával felveszed és tudod is ki volt az akkor sem tudsz semmit tenni a rendőrség nem fog vele foglalkozni ha te akarod " elrendezni " abból meg neked lesz bajod . Őrzés őrrel lehet de ahhoz kicsi a terület . ....szerintem .
A másik megint csak az értékesítés , vagy hogy mit kezdesz a terméssel . Ha én ilyenben gondolkodnék én egy apró szemű szilvát raknék azt nem lehet hirtelen lekapkodni a fákról és keresnék valakit vagy valakiket akiknek jóféle pálinka alapanyagnak el lehet adni . Ezt nem fogják lelopni vagy nem az egészet mert idő kell a szedéshez egyszerre lehet értékesíteni de itt is gondoskodni kell előre az értékesítésről .
Persze nem akarlak lebeszélni a barackról de ott nagy a csábítás a " vadak " tekintetében . Ha mégis barackban gondolkodsz akkor azt javaslom , hogy 1 fajtát tegyél ...mondjuk Cresthavent és mikor elkezd érésközeli állapotba kerülni akkor a szedés előtt rá kell szánni azt az 1 hetet és megőrizni . Nagyon éretlenül talán nem fogják leszedni .
Ha jó volt szőlőnek a terület akkor baracknak is kitűnő lesz a Gf alany mindenképp és valami nem fagyérzékeny nagy termőképességű fajtát kell választani ha aktuális lesz akkor az érésidőt kell figyelembe venni pl . ha augusztusban tudsz 1 hét szabit kivenni akkor olyat ami akkor érik .
"Öszibarack: erősen melegkedvelő, fagyzugos helyeken nem érdemes vele próbálkozni. Homokos talajon vad őszi, agyagos terepen keserű mandula alanyon hoz szép termést." (szepzold.hu)