Közben elképzelhető, hogy megvan a bűnös. Esetleg apró szűcsbogár (attagenus pellio) lárvája nem lehet? Az szőrös, viszont a farokrészén van egy kis szőrcsomó, ami lehet, hogy ennek a példánynak is volt, mert kreatívkodás után, a száradó ragasztóból vettem ki.
A 16537-es és a 16540-es képeken katángkórószirmokon fényképeztem ezeket. Volt a növényen több is, de inkább a szárakon lévőkre emlékszem. Lehettek a leveleken is, nem tudom, mert a virágokra koncentráltam a zengőlegyek miatt. "Melléktermékek", amiket csak a nagyításokon vettem észre. Hogy ott ebédeltek-e, vagy már csak sziesztáztak, fogalmam sincs.
A rózsabogarakat (kis hőscincérrel) anno megfigyeltem tümegesen fanedvet nyalogatni. Kajával nem foglalkoznak, nem egy gourmand a rózsabogár. Inkább piciny és rövid életét utódai biztositására áldozza, majd ha ez megvolt még eljárja "a hattyu rózsabogár halálát" és kileheli piciny lelkét.
A lárva évekig fejlödik. Gyerekkoromban a rtitka és védett pompás rózsabaogarat (majdnem) sikeresen neveltem fürészpor és faforgács igen enyhén nedvesitett elegyén.
De visszatérve a rózsabogarakhoz: Tavasszal tömegével jönnek a bangita virágjára, majd ilyenkor a gyalogbodza virágain táplálkoznak. De mit esznek közben, és utána, amikor nincsenek ilyen nagy, tányérvirágok?
Bár úgy általában a legyekkel hadilábon állok. Néha nekirugaszkodtam egy-egy fúrólégynek, mert hogy tényleg olyan szépek, és csak nemzetség szintig jutottam, vagy addig se. Tippem persze szokott lenni néha fajra is (szintén a tápnövény ismeretében), de nagyon-nagyon bizonytalan.
Azt hiszem, én a tápnövény ismeretében sem mernék tetűhatározásra vállalkozni. Van egy-két jellegzetes, de sokhoz mikroszkóp kell, és még akkor is nézegetik, hogy ez meg az a bélyeg mennyire jellemző a fajra, és az év különböző időszakaiban mennyire állandó, ill. hogy változik. Az almán élő tetvekről hallottam előadást, hát...
Ha tetvecskét fotozol akkor jobb azon a növényen ahol táplálkozik, segit a meghatározásban... azt látni hogy nem az Aphis fabae... a hosszu sipho rózsa levéltetüre utalhat de lehet sok más faj is...