"Örülök", hogy nem én vagyok az egyedüli, akinek ilyen tapasztalatai vannak.
Akkor most visszatérhetünk a felvezetéshez. Milyen felvezető az, aki a kutyájával nem mozog, mielőtt bemegy a ringbe? Odamegy a sztárkutyás, betolja boxban a kutyáját, és felvezetésre előveszi. Sokat "törődik" a kutyájával, nyerni akar csak, hogy a kutyának szükségletei is vannak, az már nem számít.
Tavalyelőtt Bp. Derby. -an voltunk benn a CACIB-ért, biztosra vettem, hogy a nyílt szuka lesz a CACIB, de reméltem, a R.CACIB nekünk jön. Futás körbe, közben a növendék szuka nekiáll sz.rni a ring közepén. Gazdája megvárta, amíg befejezi, addig a bíró elment zacskóért,összeszedte a kutyasz.rt, majd kidobta, és utána odaadta a CACIB szalagot a növendék szuka tulajdonosának.
Mikor láttam, hogy mit csinál a kutya, úgy éreztem, tényleg miénk a R.CACIB... ezek után "kissé" meglepődtem az eredményen.
Hol láttad? Megyek oda, viszek seprüt,lapátot,hátha jut nekünk is Nekünk is van sok szalagunk,zsinórunk,rozettánk,de nem jött könnyen,rengeteg felkészölés gondozás közös munka a kutyámmal,kozmetikussal,baráti kutyásokkal akik velem voltak amig gyakoroltunk-és mindig minden kiállitásra a mai napig- hogy megtanuljuk zavaró környezetben, hogy ha a felvezető a nyakán van,akkor csak egymásra figyelünk. Nincs jutalom falat se ma már,csak a szeretet és dicséret.Vica is kitudja fejezni,hogy elégedett velem
Pedig panelban lakubk,a ping-pong pályán gyakorolunk,az akkora mint egy jobbfajta ring
Elmaradt. Láttam kutyát a ringben, aki egy lépést sem tett és mégis CACIB-os lett. A 4X4 méteres ring ehhez még nagy is.
Nem akarok senkit bántani, mindenki meg van győződve amikor besőpri a szalagokat, zsinórokat, rozettákat, hogy az jogos. De egy igazi tenyésztőnek fel kellene ismernie, hogy az övénél van-e jobb kutya a ringben?
Én láttam klubkiállításon olyan kutyát nyerni, amelyik felvezetés közben a ring közepére szart, a bíró nem tudta megközelíteni, mert morgott, ami spánielnél kizáró ok és ennek ellenére klubgyőztes lett. Miről beszélgetünk? Mit erőlködünk?
A kecskeméti kiállításon egy alul öltözött (felül öltöny zakó, lent farmernadrág) agárral esetlenkedő handler-t láttam. Mitől tudja egy idegen jobban felvezetni a kutyát, mint a tulajdonos?
Nem tudom megmondani a kutya nevét. A kutya nem az enyém volt, hanem egy disszidens osztrák rokoné. Ha tudtam is, már nem emlékszem. Akkor még nem sok volt az országban, az emberek nem ismerték a fajtát. Amikor sétáltunk az utcán minden érdeklődőnek azt mondtuk, gibbon majom.
A keresztneve Abu volt. Tudom ez kevés, de talán neked mond valamit a köret.
A Zalatnay Saroltáé volt a testvére, szintén A-val, de nem emlékszem, mi volt a neve. Ha nagyon akarod, meg tudom kérdezni, ha a gazdája emlékszik. Sok volt neki. Különben az Abu mindent vitt abban az időben. Az agarasok talán tudják ki volt.
A kiállítás a szombathelyi Romkertben volt.
Én nem az agarasokat minősítettem, hanem a kiállítások szinvonalát. Egy-két éve valamelyik ring mellett nézelődtem, amikor egy münsterlandi vizslát vezettek fel. Egyedül volt, foghibás. A bíró mondta neki, hogy most az egyszer megadja neki a CAC-ot, de többet ne hozza kiállításra. De ő elmegy mégegyszer, más bíró van, még egy nemzetközin is előadja a bíró ugyanezt akkor champion a kutya. Igy van?
Mennyit ér a champion cím?
A kérdéseidet nem tetted fel, amire kértelek.
Ja és ne minősitsd a tenyészetemet, nem kértelek rá ! Én is csak téged minősitettelek, nem a kutyáidat és a munkádat.
Hol minősítettem a tenyészetedet? Idézd be! Hol minősítettelek Téged, hogy jogod legyen minősítened engem.
Ez a mini ring tényleg röhej a kiállításokon. Nálunk idén a klubon saját kerítésünk volt, mégsem voltak képesek normális méretű ringet felállítani, kb. 20 méternyi kerítés volt még a ring mellett, mi meg topogtunk a ringben.... ennek mi értelme?
De pl. idén Szolnokon nem volt nagy a ring, persze, de elég jó lett volna futni, erre a bíró közli, hogy legyek szives lassabban futni, mert nme tudja követni a kutya mozgását ilyen sebesség mellett:))))))))))))))))
És ezzel elérkeztünk a kezdetekhez. Szerintetek egy professzionális felvezetés segít az egyébként reménytelen helyzeten? Ha igen hogyan lehet ezt megtanulni? :-))))))))))))))))))))))))))))))))))???
Na és sikerült?
És már meg is találtuk a topiknak megfelelő szakmai témát!
Hogyan kell helyben járatva bemutatni a kutya mozgását? Ez az igazi kihívás!
Spillo, ne viccelj már velem. Jársz kiállításokra, vezetsz fel tibetit. Nagyon jól tudod, hogy a IX-es miatt a tibetiek mindíg nevetségesen kis körbe kényszerülnek, ahol NEM LEHET őket kimozgatni. Az Alpok Adrián a kutyákat nem lehetett érdemben elbírálni. Ez minden tibetis egyöntetű véleménye volt.
Nincs nála jobb a körben! Lehet, hogy valóban így volt.:-)
Mondhatnám, hogy sokat segítettél, köszönöm, de valójában ennyit magam is tudtam. Kivéve a szőr, mert néha meglepően kopott, kifürdetlen szőrrel is nyernek kutyák. (Ne írd le, hogy ez nem jellemző, mert magam is tudom)
Ami a korrekt bemutatást illeti. Hamár tibet terrierről beszélünk. Nincs a világon az a professzionális hendler, aki egy 4x4 méteres körben kimozgat egy ilyen kutyát. Főleg, ha vannak bent vagy öten. Csoda hát, ha igen rossz mozgású egyedek fajtagyőztes címeket kapnak. Ezek is a kiállítások, amikor a kutya felkíszítésének lényege, hogy rengeteget tudjon állni, a felvezető meg mellette gugolni.
Én is ebben hiszek ! Sok múlik a felvezetésen. Könnyű egy kutyát otthon a kertben felvezetni és arra kérni, hogy figyeljen ránk, de mi a helyzet a kiállitáson ? Ezer kutya, még több ember és a kutyának csak rám szabad figyelni és még örülnie is kell, hogy rohangálhat velem a ringben és állhat fél óráig, amig a másik 6-7 kutyát is elbirálják. Ezt akárkinek nem csinálja meg egy profi kutya sem. Én is hiszek abban, hogy a kutyának szeretnie kell a felvezetőt is és azt is amit csinálunk, az pedig nem könnyü. Afgánnál biztosan nem. Németjuhásznál talán mindegy, az a lényeg, hogy vontassa a felvezetőjét, de az afgánnak mindig minden körülmények között, szakadó esőben is jókedvűen, büszkén kell mennie és azért ezt nem könnyü elérni. Ha valóban állitottál már ki afgánt, akkor tudnád és nem irnál "hülyeségeket"
Tudod mi az érdekes ? Stilust váltottál. Talán ha az elején is igy irsz és nem dobálod a szavakat, senki nem irta volna, hogy hülyeségeket irsz. Tudod mi szinte mindenhol ott vagyunk, jól ismerjük egymást, a birókat, a birálatokat. Sokszor a póráz másik végét birálják, főleg a BIS-ben.
Igen, éltem 71-ben. Megirnád milyen afgánt állitottál ki, hol és mikor ? A kutya nevét és nevém is ird meg !
Igen, igazad van abban, hogy 2 nagyon jóval már tenyészthető egy szuka és ettől valóban sokan tenyésztőnek érzik magukat. DE !!!! Szerencsére mostanában már 2 féle tenyésztő van. Az akiről te irsz, azt úgy hivják, hogy szaporitó. Nálam is volt alom és még lesz is, de soha nem fedeztettem nagyon jót elért szukát és ch kant sem. Általában kell más eredmény is, ha fedezek egy kannal, vagy nagyon szépnek kell lennie, szerintem. A legutolsó almot amit csináltam, ICH szukával csináltam és világgyőztes kan fiával. A kicsik 8 hónaposak, jövőre indulnak el az ÉLETBEN, de már most nagyon igéretesek. Szerintem a tenyésztő valahol itt kezdődik és ne is haragudj, de számomra lealacsonyitó dolog ahogy te fogalmaztál a tenyésztőkről. Leirtam már, hogy fel kell tudni mutatni dolgokat, úgy érzem, én tudok.
Lehet, hogy jársz kiállitásra, de afgánban biztos, hogy nem lehet közepes kutyával nyerni. Szukával sem. Évekkel ezelőtt még kaptak lehetőséget, de mostanra már kipotyognak. Talán munka osztályban an akinek sikerül, de növendék, nyilt és ch osztályban nem. Nézd meg a legutolsó Bp. CACIB katalógusát, hány afgán volt nevezve. Növendék kannal R.CACIB-ot kaptam. Szerintem nincs miért szégyenkeznem.
Ja és ne minősitsd a tenyészetemet, nem kértelek rá ! Én is csak téged minősitettelek, nem a kutyáidat és a munkádat.
Slica, hát végig egyet beszélünk!
Jó volna, ha mindenki át tudná lépni a saját árnyékát, ahogy te is meg tudtad tenni.
És milyen jó volna, ha ebben a tpokban elleshetnénk, hogy kell ügyesen beállítani, egy kicsit hosszú, vagy csapott farú, rövidebb nyakú, stb kutyát, hogy az jól mutassék, vagy hogyan lehet rá szebb vagy jobb szőrt varázsolni.
Igazad lehet Tibbe, mert már évek óta járok pszichoterapeutához és eddig nem mondta meg senki, hogy miért? A holnapi kezelésen már tájékozottabban fogok megjelenni. Bíztosan örülni fognak neki. Köszönöm, hogy most már tudom, mi a problémám.
Sokat visszaokvastam,tudod én békességszerző vagyok,de néhány hozzászólás után kezdtem magam rosszulérezni, balóban azon akiállitáson a kutya minősége elmosta az én tehetetlenségemet. Mea culpa....De azzal együtt nem az az eset a jellemző,ezt fenntartom. Utána jó sokáig Spillo vezette fel Vicát, amig Vica be nem sokalt,azután átugrottam saját árnyékomat,és rengeteget alakultam,ráadásul minusz 15kg,persze nem a felvezetés miatt....
Slica! 20 perce egy másik topikon azt írtad igazam van. Köszönöm. Én most mégis azt kell mondjam csak részben van igazad. Ezt a feszültséget nem csak Anzika stílusa szította és tartotta fenn. Úgy érzem mások is voltak itt lekezelők, igazságtalanok és kiabálók.
És amiben igazad van: a kutyákról kellene szólnia a kiállításnak és sok minden másnak. Slica, te is magad vezeted fel a kutyádat, még ha néha nehezen is éppen azért, mert a te kutyád és ketten vagytok egy pár. Én még emlékszem, amikor a bíró felvezetőcserét kért, hogy a kutya ki legyen mozgatva. És a kutya így nyert. A te kutyád és nem a hendler.
Azt irja Spillo aki ezt a topikot nyitotta,....hogy hátha megváltjuk a kutyás világot.
Ez a célja, és valószinű nem "szaporitók" véleménye miatt. Én azt tanultam, hogy aki kiabál,annak nincs igaza,meg azt is tanultam, hogy nem a mondanivalóra figyelünk ilyenkor, hanem becsukjuk a fülünket...
Ami engem sért,az a hangvételed, a gunyorosságod, a kioktató attitüdöd, Te jobban tudod.Érveket,gondolatokat, értéket, elvétve találok soraidban
Jól érezzük magunkat ezen a topikon,mert szeretjük a kutyázást.
Örülünk a szép eredményeknek és nem halunk bele,ha más kutyája tetszik jobban a birónak
Ahová mimjárunk kiállitásokra az a szépségről szól
Szép, minőségi kutya, szépen felkészitve, profi módon FELVEZETVE,tiszta, fényes bunda.és bizony a felvezető és nem a kutya felelőssége,hogy mutatja-e a kutya ami benne van
Én ebben hiszek. Kezdő kiállitó koromban motyogtam,igazságtalannak éreztem birálatot.És láss csodát, egyszer kaptam egy videó-t amin elsirtam magamat. Beláttam,hogy,ha azt akarom sikeres legyen,az amugy gyönyörű kutyám, MEG KELL TANULNOM BEMUTATNI.
A biró csak amit lát, aszerint tud dönteni.
Ma beszélgettem egy nagytekintélyű igazi szakértő BIRÓval, Azt mondja,persze,hogy van akit ismerekmhiszen évek óta hozza kutyáit, de döntően a különlegesen mély benyomást rám gyakoroló kutyákra emlékszem. meg a nagyongyengékre.Ami NEKI számit " AZ A KUTSA ÉS FELVEZETŐJE KÖZÖTTI HARMONIA, A FIGYELEK A KUTYÁRA,CSAK Ő SZÁMIT...SZERETIK,BIZNAK EGYMÁSBAN. E süt át a birónak
Még a dobermannoknál sem kérdezik meg, hogy harap-e a kutya?
Ne légy annyira érzékeny, ezt az egész felfordulást Te idézted itt elő. A hozzád csapódó kórus engem lehülyézett, megkérdőjelezte eddigi kutyás tevékenységemet. Te alakítattad ki ezt a véleményt, miközben amikor ment a csete-paté, Te szépen visszavonultál, megvártad mig lecseng és újra megjelentél.
Te voltál az, aki azt mondtad, hogy nem véletlenül fogadnak pénzért felvezetőt, míg én azt állítottam, hogy meg lehet tanulni.
Én nem pénzért vezetek fel, hanem az egyik ismerősömnek segítek, aki egy kiállításon szintén több kutyával van jelen.
És a felvezetéssel kapcsolatban még egyet szeretnék leírni.
A kiállítást a kutya nyeri meg, nem a felvezető.
Itt csak én érzékenykedhetek. Nem véletlenül írtam le, amikor elütétték a kutyámat. Mindig vannak emberek, akik minden gátlás nélkül beállnak a vokálba üvölteni és itt igen nagy kórust sikerült kialíkítani. Kiről írtam én azt, hogy hülyeségeket mond? Nehezemre esett, de végig igen finom voltam. Nem akartam visszaélni a névtelenséggel, az életben nagyon nem ilyen vagyok, ha szemtől-szembe állnak velem. De Ti visszaéltetek( a kórusod, amelynek Te vezényeltél), nagyon nem érzte ezt.
Egy félreértést szeretnék eloszlatni!
Erősen sért a következő megjegyzésed: _ "Ugye nevetséges indok? "
Ezt írod ebben a 659-es hozzászólásodban:
Különben az Oberwarti kiállításon is ott voltam, ahol ebből a topicból az egyik kiállító arról panaszkodott, azért nem megy többet, mert nem értette a bíró utasításait. Ugye nevetséges indok? Nem megérteni, hogy körbe menjen, álljon meg, tegye asztalra…. Mutatják, amit megért egy ember, akkor is, ha nem beszéli a nyelvet, ha meg nem, akkor mit várunk egy kutyától?
Én ezt írtam a 162-es hozzászólásban:
Ha megkérdik mennyi idős, azt még értem, és válaszolni is tudok rá!
Nyáron Oberwartban ha nincsenek velem babybooék, biztos végül kiküldenek, mert az asztalon birálatnál megkérdezte a bírónő, -"harap-e a kutya?", mielőtt megtapizta volna.
Halvány lila gőzöm nem volt, mit kérdez, így ha nem forditanak nekem, szerintem bírálhatatlanság miatt kiküldött volna.
Csak azt nem értem, miből gondolta, hogy egy Champion kan harap?
Erősen félreértetted a dolgot!
A 200-adik kiállitás környékén, elég eredményesen, számos osztálygyőztes, fajtagyőztes és Ch kutya után talán nem érzem magam annyira debilnek, hogy ez az egyedi eset után ne menjek többet kiállitásra. Oberwart óta eltelt három hónapban különben voltam 10 kiállitáson, négy kutyával, eredményesen!! (nem csak egy kutyát állitok ki általában egy kiállitáson, így az összevetésnél szoktam felvezetői segitséget kérni)
De éppen az eddigi kiállitások tapasztalataiból leszűrve mondtam el ezt az esetet, ami még nem fordult elő velem a ringben , mert ezt a kérdést mióta kiállitásozom, sohasem tették fel még magyarul sem!.
Hát, spániel fronton nagyon áll az, amit írtál a tenyésztésről.
Ha kinyitja valaki mondjuk a november havi (de lehet az októberit is) kutyaújságot, akkor angol cocker spániel kölyök van ugyan egy vagonnal ,de szinte csupa olyan hirdetésben, hogy semmi nem derül ki az alomról.
Se apa, se anya, csak természetesen gyönyörű kölykök (nem egy esetben az is oda van biggyesztve, hogy folyamatosan kaphatók, pláne néha folyamatosan és több színben!) + persze a mobilszám. Ha valaki igazi, a szó nemes értelmében vett tenyésztő, akkor az a minimum, hogy a legalapvetőbb információkat közli a nála napvilágot alomról, legalábbis szerintem.
Attól tartok ez a folyamat nem tesz jót a spankóknak. Persze vannak a lelkiismeretes tenyésztők, de hogy ilyen körülmények között ők sem tudják a hazai spankó állomány egészét jó irányba vinni, az felettébb valószínű.
Van olyan aki leírja, hogy győztes szülők, minőségi állomány, aztán amikor felhívod és érdeklődsz, hogy ezek a szavak mit jelentenek, akkor kiderül, hogy a győztes azt jelenti, hogy a kan kapott két kiállításon kitűnőt, a szuka meg le lett tenyészszemlézve. Amikor kifejeztük csalódásunkat, hogy nem egészen erre gondoltunk, akkor nem is értette, hogy miről beszélünk :-( és megkérdezte, hogy mennyit szánunk kölyökre, mert hogy olcsóbban is odaadja!
Mi már majdnem fél éve keressük a spánielünket, akit lehetne kiállításra is vinni, de még nem született meg, sőt még meg sem fogant.... Ami ígérkezett, az nem jött össze, mert üres maradt a szuka.
Kanitkabir!
Kezdek elkeseredni. Te egyszerűen leírod, hogy én hülyeségeket írok. Véleményem nekem is van, de mivel nem ismerlek, ezért egy kicsit óvatosabb vagyok és udvariasabb.
Életemben először 1971-ben állítottam ki. Az érdekessége a Te szempontodból, hogy afgán agarat. Éltél ’71-ben? Na nem jelent semmit, mert , hogy én valószínű idősebb vagyok nem jelenti azt, hogy többet tudok a kutyakiállításokról. Van 5 éves gyerek, akinek nem jelent gondot az eloszlás-függvényekről előadást tartani, én meg ha 300 éves leszek, akkor is gondot fog jelenteni.
Dobermannom volt gyerekkoromban, 15 évesen fedeztettem először.
1983-tól járok rendszeresen kiállítani.
Melyik kiállításon voltam utoljára? Nevetséges a kérdés, ha életemben nem lettem volna, akkor is vissza tudom nézni a kiállítási naptárt a neten és beírok valamit. Különben az Oberwarti kiállításon is ott voltam, ahol ebből a topicból az egyik kiállító arról panaszkodott, azért nem megy többet, mert nem értette a bíró utasításait. Ugye nevetséges indok? Nem megérteni, hogy körbe menjen, álljon meg, tegye asztalra…. Mutatják, amit megért egy ember, akkor is, ha nem beszéli a nyelvet, ha meg nem, akkor mit várunk egy kutyától?
Az indok más, udvarias vagyok, nem írom le.
Ne azt írd le, hogy hülyeségeket írok, hanem, hogy mi a hülyeség abban, amit írok és én válaszolni fogok.
A másik kérdésedet fogalmazd meg pontosan és válaszolni fogok.
Azért még egyvalamin gondolkozz el.
Ki a tenyésztő?
A tenyésztő az, aki vesz egy szuka kutyát, elviszi kiállításra, nagyon jó minősítést kap, ha tenyészszemlére kötelezett, akkor ott eléri a tenyésztésre alkalmas fokozatot, bepárosítatja a championos kannal, mert máshoz nem viszi, vált egy kennel nevet és kész.. Ez a tenyésztő! Ez siker? Legyen.
Nagyon jó eredményt szukával nem nehéz elérni. Igazam van?Tehát nem nehéz tenyésztővé válni, amitől így el vagytok bódulva. Már látom a választ, hogy micsoda felelősség, mekkora szakismeretet igényel, milyen genetikai felkészültség kell hozzá stb. Igaz, de inkább úgy fogalmaznék, hogy lenne szükség és nem a pénznek kellene motiválnia az egészet.
Kinek van nagyobb befolyása a kutyaállományra, a szukásnak, vagy a kan tulajdonosnak?
Nem véletlenül a kanoknál van a háború, mert a nyerő kutya lefedezi az ország szukáinak nagy részét. Itt van a bíró és a tenyésztő felelősége, mert a jogtalanul nyert kutya (kan) nagy számú utódban örökíti a hibáit.
Champion kutyám volt (kan). Valószínű jelentősen több utódot produkált a kutyám, mint amennyit a Te kenneled produkált . Ez nem az én érdemem, hanem a kutyámé, ő született szépnek, nem én. Akkor volt champion, amikor jóval nehezebb feltétek teljesítésére volt szükség, mint most.
Mivel járok most is kiállításra, látom, hogy egy átlagos, vagy annál rosszabb minőségű kutyával nyerni lehet. Ért el olyan minőségű általam felvezetett kutya champion címet, ha én lettem volna a bíró, csak nagyon jó lehetne. Ilyen az értékrend most.
Dobermannal járok kiállításra, már valahol írtam, de a kedvenc kutyáimat mindig megnézem.
Beteszem a champion kanomat, hogy lásd.
Tedd fel kérdésedet pontosan, válaszolni fogok rá.