Keresés

Részletes keresés

bm613 Creative Commons License 2010.09.09 0 0 2300
Tapasztalatom nincs a patakban való vezetésről, még a terepjárót sem mertem kipróbálni a vízben, inkább hagytam másokat érvényesülni, csak azt tudom, hogy láttunk a parkolóban Yarist. Persze lehet, hogy egy X5-ös csomagtartójában vitték odáig :-)
Örülök, ha szereztem pár vidám pillanatot az írásommal.
Előzmény: Jazzman (2299)
Jazzman Creative Commons License 2010.09.09 0 0 2299
Iszonyatosan el vagyok havazva munkával és mindenféle teendővel, de éjszaka együltő helyemben végigolvastam/végignéztem a blogot és a képeket. Epekedtem; a blogon meg néha nagyon röhögtem (például a múzeumleírás a rohadó dzsekivel büntet! :o)), igazán kellemes olvasmány volt, és hasznos is, köszi.

(Azért azok a „kis patakok” a landmannalaugari gázlós fotód alapján nem tűnnek olyan kicsinek egy alsó kategóriás autó számára – a frász kiverne tőle, nem akadok-e fenn pont a közepén egy ravaszul odahelyezett kövön (vagy ami hasonlóan jó: nem tépem-e le a komplett kipufogórendszert). :o))
Előzmény: bm613 (2298)
bm613 Creative Commons License 2010.09.08 0 0 2298
1: Erre sajnos nehezen tudok válaszolni, mert a túravezetőnk ugyanilyen patologikusan fotós ember volt :-) ennek ellenére a körbemenés, kiegészítve Felfölddel, nyugati fjordokkal, belefért 10 napba. De ez azt jelentette, hogy néha szó szerint egész nap úton voltunk, fél-egy órás megállókkal.
Landmannalaugar ugyan Felföld, de sima autóval is megközelíthető; ha bele mersz menni vele 2 kis patakba, akkor érdemes. Bár kevés az idő... No meg ha nincs már lezárva ősz közepén az út, ezt nem tudom. Az utolsó víz már nagyobb, ott a közönséges járműveket le kell tenni, de gyaloghíd van rajta, és pár percet kell csak sétálni a célig. Ahol egyúttal melegvizes szabadbanfürdési lehetőség is van, civilizált öltözővel és zuhannyal, de ezt én kihagytam, mert nagyon hűvös és esős idő volt (10 fok alatt lehetett, pedig június vége volt).

3: A fjordvidéken viszonylag rendes utak vannak, amennyiben a murvából készült szakadékszéli szerpentin annak nevezhető :-) de egyáltalán nem igényelnek terepjárót. Viszont ha ennyire korlátozott időtök van, inkább hagyjátok ki. Ami igazán nagy élmény ott (amellett, hogy az egész táj lélegzetelállító, de ez máshol is igaz Izlandon), az a Dynjandi vízesés, legalább 3 órányira a főúttól, illetve Európa legnyugatibb csücskébe ellátogatni is poén, de az minimum 5 óra.

5: Egyet már említettem fent, ezen kívül volt egy szerintem nagyon forró, de a többiek szerint élvezhető barlangfürdő a Myvatn-tó közelében, ott semmiféle öltöző nem volt, tehát jobb a szálláson felvenni a fürdőcuccot a ruha alá, és úgy odaautózni. Valamint a fjordvidéknek viszonylag az elején volt egy termálmedence, egy jellegtelen vacak kis épületben, 250 koronáért, de kellemes volt. Ott is volt öltöző meg zuhany.

Részletek mindenről: izland2009.blog.hu
képek, hogy addig is epekedj :-) picasaweb.google.hu/bm0613
Előzmény: Jazzman (2292)
bm613 Creative Commons License 2010.09.08 0 0 2297
Kezdetnek :-)
Előzmény: Jazzman (2296)
Jazzman Creative Commons License 2010.09.08 0 0 2296
Igen, nekem is az arany körút volt a másik érv a dél felé elindulás mellett.
Ezexerint jól sejtettem, hogy inkább egy évre kéne menni... :o)
Előzmény: Elk (2294)
Jazzman Creative Commons License 2010.09.08 0 0 2295
Jó ötlet, köszi!
Előzmény: jet set (2293)
Elk Creative Commons License 2010.09.08 0 0 2294
Én azért döntöttem úgy, hogy dél felé indulok,mert akkor az arany hárömszöget úgy lehet letudni, hogy közben haladsz is. Ha észak felé indulsz, akkor akkor külön kitérőt kell tenni emiatt az utolsó napon (feltéve, hogy Reykjavikban töltitek az utolsó éjszakát).

Szerintem egy nem fotósnak is az 1-esen haladva épphogy belefér a 7 napba a teljes kör, mert bőven van látnivaló útközben különösebb kitérő nélkül. Nekünk kisebb kitérőkkel (pl. Akureyriben +1 éjszaka,és bálnanézés Husavikban, vagy Egilstadirból körbementünk a most nem jut eszembe nevű tavon és felsétáltunk a Hengifosshoz ) 8 nap volt a teljes kör.

A Skandináv utazási központ körútja tényleg jó kiindulás, tőlük lestem ki a programból a Kerid krátert, csak szerintem ellenkező irányban érdemes megtenni a kört.
jet set Creative Commons License 2010.09.08 0 0 2293
A skandináv utazási irodának van egy 1 hetes körútja. Érdemes a programot ellesni a honlapjukról. Ott van, hogy melyik nap, melyik településen (közelében van a szállás), mit néznek meg.
Jazzman Creative Commons License 2010.09.08 0 0 2292
Hahó, kedves Izland-barátok!

Szeptember 17-től 25-ig leszünk Izlandon, ebből az első/utolsó nap kiesik az utazás miatt. A maradék nettó 7 napot szeretnénk tehát minél tartalmasabban eltölteni. Egy csomó mindennek persze utánaolvastunk már útikönyvben, weben (egy picit itt a fórumot is megböngésztem), de túl sok a tennivaló addig, és túl kevés az idő: nagyon gyorsan le kéne foglalni a szállásokat és az autót, amivel körbe akarjuk járni az 1-est – attól tartok, hosszabb, F utakat érintő túra sem anyagilag (terepjáróbérlés), sem időben nem fér bele, de állítólag ez is épp elég szép.
Ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni attól, akinek van tapasztalata, mert elég nehéz innen megtippelnem, mire mennyi idő fog elmenni, melyik éjszakára hova érdemes szállást foglalni. A tervezést súlyosbítja, hogy fotós vagyok, s temérdek időt bírok eltölteni mindenféle hosszúzáridős, filter le- és felrakogatós, objektívcserélgetős, optimális pozíciót keresős, fel- és lemászós, állvány és korrekt expóbeállítgatós (stb.) pepecselésekkel, ráadásul ez az izlandi túra már vagy tíz éve érlelődik, a teljes skandináv országkollekció megkoronázása úgymond, új, profibb felszereléssel, tehát kedvesem a legrosszabbra számít...

Temérdek kérdésem (tördéke) tehát a következőkben olvasható:

1) Normális (= nem fotós, vagy legalábbis nem patologikusan terhelt) embernek mennyi idő, mire körbemegy az 1-esen? Azaz mennyi az olyan látnivaló, amire egy átlagember is azt mondja, na ezért megéri megállni, kiszállni, ellőni egy kockát (ezt csak megszorzom tízzel, és máris extrapoláltam a nekem szükséges időt... :o)), s ily módon hány nap alatt ér vissza Reykjavíkba?

2) Vannak-e olyan látnivalók (az 1-es mentén, esetleg racionálisan bevállalható kitérővel, F-es utak érintése nélkül), amelyek nem feltétlenül szerepelnek az útikönyvekben, de feltétlenül meg kell őket nézni? Egyáltalán, mi az, ami abszolút must-have?

3) Egyáltalán, még csak azt sem tudom, melyik irányban induljunk el körbe. Talán dél fele célszerűbb, s akkor látja az ember, hogyan halad, mire a Westfjords környékére ér (merthogy volt egy olyan kósza gondolat, hogy tán oda is érdemes bekukkantani, de egyre erősebb bennem a meggyőződés, hogy arra már végképp nem lesz idő). Mondjuk nem is tudom, arrafele milyenek az utak – korrekt, F-utakat feltüntető térképet még nem láttam online, persze lehet, hogy csak én voltam béna.

4) Ha tehát valakinek van ötlete, nagyjából hogyan kéne ütemezni egy v1.0-s izland körutat (remélem, egyszer lesz majd hosszabb folytatás is), vagy esetleg konkrét szállástippje, kérem, ossza meg velem. (A szállásnál értelemszerűen költséghatékony változatokra gondoltunk, pl. farmházakban, B&B-ekben, viszont a sokfős szobás YH-ek lett légyenek bármely civilizáltak, kedvesemnek alighanem nem bevállalható opciók.)
(Szállással kapcsolatban számításba jött lakóautó bérlése is, nyilván ez lett volna az igazán überkirályság, de az állófűtéssel rendelkezők nagyon drágák, a nem fűthetővel kapcsolatban viszont felhívott (!) a bérbeadó cégtől egy kedves hölgy, hogy LEBESZÉLJEN a bérlésről, mert szerinte az autóik az évnek ebben a szakában már nem alkalmasak az éjszakázásra. Hát, nem magyar mentalitás, az már egyszer bizonyos!)

5) Olvastam, hogy léteznek mindenféle „natural hot pool”-ok meg egyéb ingyenes (meg nem ingyenes) medencék – esetleg ezekről valami tippek? Előbbiek amúgy hogyan működnek? Az ember átöltözik fürdőgatyára a kocsiban, majd szánalmas porhüvelyét exponálja az őszi időjárásnak, míg oda nem ér a természetes medencéhez? Miről ismerszik meg az, amibe nem tanácsos belemászni? (Pl. időnként túl forró lesz vagy nemkívánatos paraziták élnek benne stb.) (Ez utóbbi szintén kedvesem olvasmányélménye volt valahol, azóta nemigen érez késztetést az ilyen fürdőzéshez, pedig nyilván nem ez a jellemző, és jó lenne kipróbálni!) (A „kék laguna megéri-e” diskurzust nem akarom feléleszteni, láttam, hogy voltak itt érvek alant pro és kontra egyaránt, amúgy is, ez az egy programpont már biztos, mert a főnökasszony ki akarja próbálni a bőrfrissító hatást. :o))

A tanácsokat, tippeket előre is köszönjük minden kedves válaszolónak!
Barbárka Creative Commons License 2010.08.26 0 0 2291
Pontosan. Amúgy simán ki lehet bírni. Kulturált népek, nincs zajongás este a hálóban, tiszta is, csak egy hálózsákot kell felvinned.
Előzmény: bm613 (2290)
bm613 Creative Commons License 2010.08.24 0 0 2290
Ja, világos. Tehát alapból jár ez a népes hálóhely, és ha jobbat akarsz, akkor kell súlyos pluszpénzeket fizetni. Én mondjuk nem tudom, hogy csinálnám... nem szeretem az ilyeneket, de pont Izlandon túléltem egyet, igaz, nagyrészt a saját útitársaimmal voltunk, 2-3 szerencsétlen idegent boldogítottunk :-)
Előzmény: Barbárka (2288)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.24 0 0 2289
Aha, tehát a felsorolás csak upgrade. A közös terekben alvás nem feltétlenül vicces kérdés, talán némelyik Hurtigruten járaton van ilyen.
Előzmény: Barbárka (2288)
Barbárka Creative Commons License 2010.08.24 0 0 2288
Jaj, ne hülyéskedj már! Persze hogy van kabin. Nem szomáliai menekülthajó ez! :) Írtam korábban: a kabin (alvóhely) benne van az autójegy árában.

Kilencfős, emeleteságyas szobák vannak, kulturált (közös) fürdővel. Nyilván csak aludni megy oda az ember, de arra pont jó, napközben meg úgyis a közös terekben lébecol az ember.
Előzmény: Törölt nick (2287)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.24 0 0 2287
Kabin nélkül az ilyen hajókon egy nagy közös helyiségben teríted le a hálózsákodat? Vagy mégis van valamilyen kabin ebben az alapárban?
Előzmény: Barbárka (2284)
Barbárka Creative Commons License 2010.08.24 0 0 2286
Nyilván egy hétre nem éri meg a komp, nem is állítottam ezt, de három hétre úgy is megéri, ha nem (végig) terepjáróval számolsz.
Előzmény: bm613 (2277)
Barbárka Creative Commons License 2010.08.24 0 0 2285
Van egy díj, amit behajtáskor kell fizetni, nem gázolaj-adó a neve és nem vészes összeg (ha jól emlékszem 3-5000 Ft között volt).
Előzmény: czy (2275)
Barbárka Creative Commons License 2010.08.24 0 0 2284
Félrevezető a honlap infója, úgy tűnik, mintha kéne kabint váltanod, de nem kell, hidd el. Mi is félreértettük, a MAHART Tours-os hölgy világosított fel, hogy nem így van.
Előzmény: bm613 (2276)
hooker007 Creative Commons License 2010.08.22 0 0 2283
köszönöm szépen , LP-t rendeltem a legújabbat . A Cd-s verzió volt caccpakk 20 dollár  , ami elég korrekt ár szerintem ezért a könyvért .
Előzmény: jet set (2282)
jet set Creative Commons License 2010.08.22 0 0 2282
Angol LP-t ingyér' küldök, ha kell, pdf-ben.
Előzmény: hooker007 (2281)
hooker007 Creative Commons License 2010.08.22 0 0 2281

nem szállásinfok miatt kell , csak úgy kb. tudjam mi merre-hogyan :)

megfogadva tanácsodat megrendeltem pár english kiadást :)

Előzmény: bm613 (2280)
bm613 Creative Commons License 2010.08.20 0 0 2280
Úgy értem, ha használtan vennéd féláron, akkor is nézd meg előtte valahol. Bár kérdés, hogy aki nem járt ott, az mennyire veszi észre, ha hülyeséget írnak...
No meg olyat sem érdemes venni, ami túl régi kiadás, akkor sem, ha jó. Persze ha csak egy körülbelüli leírás kell, nem pedig aktuális szállásinfók, akkor lehet.
Előzmény: bm613 (2279)
bm613 Creative Commons License 2010.08.20 0 0 2279
Hajrá :-)
Létezik egy-kettő, google-lel megtalálod őket, de mindenképpen nézd meg boltban, mielőtt megveszed. Én láttam a múltkor egyet a Libriben, de katasztrofális volt. Nem emlékszem, melyik volt, nem akarom tévesen lehúzni valamelyiket, úgyhogy nem írok címet meg szerzőt.
Előzmény: hooker007 (2278)
hooker007 Creative Commons License 2010.08.20 0 0 2278

Izlandi útikönyvet - magyarul - keresek normális áron :)

ha van valakinek aeladó , jelezze .

köszönöm.

bm613 Creative Commons License 2010.08.18 0 0 2277
És ne számolj végig terepjárót. Tényleg borzalmasan drága, de majdnem mindenhova el lehet jutni nélküle.
Előzmény: Barbárka (2273)
bm613 Creative Commons License 2010.08.18 0 0 2276
Még példa is van, hogy hogyan kell kiszámolni a teljes viteldíjat. Autó+személyek szállítása, PLUSZ kabin.
http://www.smyrilline.com/Prices/Transportation_only/Iceland.aspx
Ettől még természetesen arra az útra, amit te leírtál, ez volt a nyerő. De kisautóval egy hétre nagyon nem lenne jó.
Félre ne értsetek, nem vagyok kompellenes. Sőt, a távlati terveimben szerepel, hogy ha lesz 3 útitársam (akár saját alapítású család, akár még előtte, barátokkal), 3 hetem és mindannyiunknak elég pénzünk, akkor kimegyek így 2 hétre.
Előzmény: Barbárka (2274)
czy Creative Commons License 2010.08.18 0 0 2275
Gázolaj adó van még belépéskor?
Előzmény: Barbárka (2273)
Barbárka Creative Commons License 2010.08.18 0 0 2274
Hajón nincs plusz díj a személyszállításért, a kabin ára (oké, nem luxus, de úgyis csak aludni mész) benne van az autó viteldíjában. A méretátlépés miatt amúgy asszem 50 EUR volt a felár nekünk (magas volt a kocsi a csomagtartó miatt).
Előzmény: bm613 (2253)
Barbárka Creative Commons License 2010.08.18 0 0 2273
Nagy autót is megéri kivinni, főszezonban is. Mienk mérethatár felett volt, 7000 km autózás, ebből 1200 terepen. Egy 3,3 literes dízel terepjáróval (11-12 literes fogyasztás), cserébe tényleg mindenhova be tudtunk menni. Kajára szinte nem költöttünk kinn.
Itthoni bevásárlással, biztosítással, mindennel együtt kicsit kevesebb mint 900 e Ft volt az egy hónap. Ketten mentünk, de odakinn csatlakozott hozzánk két hétre egy baráti pár. Végig sátraztunk, egyszer voltunk vendéglőben, kinn vettünk könyveket, térképeket.

Kinn egy alsókategóriás terepjáró (Jimny) bérlése is minimum 100 EUR naponta, az kb. 580 ezer Ft három hétre. És akkor nem repültél ki, nem vittél kaját, sátrat, gázfőzőt, nem tudsz szép köveket hazahozni. Egy komolyabb gép (mint a mienk) duplájába kerül, tehát csak az autóbérlés egymillió felett van...

Megéri kompolni. :)
Előzmény: bm613 (2253)
Barbárka Creative Commons License 2010.08.18 0 0 2272
Levesporokra, ilyesmire rá se bagóztak.
Előzmény: Törölt nick (2269)
Barbárka Creative Commons License 2010.08.18 0 0 2271
Mi eldugtuk a kocsi kárpitja alá a cuccokat (egy hónapra való szalonnát, kolbászt). Végigszagoltattak kutyával minden kocsit, de csak drogot kerestek, kajára rá se hederítettek.
Előzmény: bm613 (2268)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!