Én csak télen hordok hátizsákot, nyáron inkább oldaltáska.
Nekem elég egy kis műanyag pumpa is, mert nem a vadonban bringázok, így defekt szerelés után az első benzinkútig azzal is eléggé fel tudom fújni. Tehát nem cipelek plusz fölösleges súlyt.
Én is úgy vagyok vele bringára bőven megfel nekem egy mini pumpa. Az akkus holmikból csak olyat veszek meg amit nagyon nem tudok kiváltani más módon. Nem környezet védelem, hanem a kínai gagyi lítium akkuk miatt. Használat nélkül is lemerülnek és mindig figyelni kell, hogy feltöltött legyen amikor kell. Szereintem ez sem lenne más, a Xiaomi akció kamerám akkuja is ilyen.
"A Szabadság híd JÁRDÁJÁN sem 10-zel csorognak, ha már olyan butuskák, hogy nem tudnak különbséget tenni járda és úttest között."
Én próbálkoztam az MTB triállal is, ami ugye nem a sebességről szól, tehát van egy olyan skill-em (ami szerintem nem szuperképesség), hogy simán meg tudok egy helyben állni és tök lassan araszolni.
Én mentem át a Szabadság híd úttestjén is, a járdáján is, határozottan a járdát tartom komfortosabbnak.
Itt lenne az ideje legalizálni az irányhelyes bringázást a Szabadság híd járdáin.
Javaslat: kerékpáros piktogramok, irányjelző nyilak és "Lassan! Slowly!" feliratok sűrű felfestése a járda pillérekhez közeli oldalán.
Amúgy a a Hungária körúti felüljáró járdájával kapcsolatban is eszembe jutottál:
"Ezen időszakban a felüljárón lévő járda is lezárásra kerül az ott folyó munkák miatt. Ebben az ütemben a gyalogosok a felüljárón az 1-es villamossal juthatnak át. Kerékpárral a Vágány utca – Dózsa György út – Állatkerti körút útvonalon lehet eljutni a Róbert Károly körút felől a Városligetbe."
Tehát számolnak az ottani kerékpáros forgalommal is.
Hozzád szálltam,s a földszinti lakó,megilyedt nagyon...csak azt láttam,h a lány a 6.on kilép az ablakon,fáztál kicsit az égen,ám a Hold elringatott,felhötakaró volt a paplanod....:)))
"Amúgy ez az egész sebességet masszírozó kerékpáros agymenés hülyeség, ahogy van, mert a kerékpárnak nem kötelező tartozéka a sebeség mérését szolgáló készülék.
Meg amúgy is, méri bárki a bringások sebességét, baszódott már meg azért bringás"
Én nagyonzöldvagyokmerbringázokneszóljábabölcsészként nem a büntetésben hiszek.
Az "önmagát magyarázó út" elve alapján világossá kellene tenni, hogy a bringainfra nem az esztelen és figyelmetlen száguldásról szól, hanem a felelős kerékpáros közlekedés segítéséről.
Októberben felmegyek....:)))Vettem egy Xiaomi elektromos pumpát szarért-hugyért..:))))Van valakinek?Nem kell többet rettegni,ha messze megyek,és kidurran a kerék!:))))
Van egy jól körülhatárolható kerékpáros réteg, akik "száguldoznak".
Ők azok, akik a BuBa Biatorbágyi gyalog- és kerékpárút szakaszára beesnek 50-nel a peron büfé mellé, és még nekik áll feljebb.
A város azonban tele van lámpákkal, és még pirosozni sem mindenhol kifizetődő, szerintem "köcsög bringás" szempontból, Budapest közigazgatási határain belül elenyésző esetszámban lehet velük probléma.
Az átlagos budapesti gyalogosban vagy autóvezetőben inkább a közúti jelzéseket (fényjelző készülék piros színe, egyirányú utca rossz vége) nem ismerő, és/vagy azokra fittyet hányó harmadikvilágbeli futárok, meg a nagyonzöldvagyokmerbringázokneszóljába bölcsészek után alakul ki a "köcsög bringás" elképzelése.
Amúgy ez az egész sebességet masszírozó kerékpáros agymenés hülyeség, ahogy van, mert a kerékpárnak nem kötelező tartozéka a sebeség mérését szolgáló készülék.
Meg amúgy is, méri bárki a bringások sebességét, baszódott már meg azért bringás, mert a Bajcsi-Zsilinszky gyalog- és kerékpárúton 20-nál többel tekert, vagy az Árpád hídon 30-nál többel döngetett? A Szabadság híd JÁRDÁJÁN sem 10-zel csorognak, ha már olyan butuskák, hogy nem tudnak különbséget tenni járda és úttest között.
"akik képesek akár munkába menet is 25-ös átlag felett tekerni"
7 kg bringával 23 mm keskeny kerekeken ki nem képes? :-)
Engem ez akkor zavar, ha egy nagyforgalmú, kerékpáros/gyalogos úton teszi, másokat figyelembe nem véve.
"Konkrétan mi bajod van?"
Konkrétan ma reggel gazolják a kerékpár/gyalogos utat, kuka az út közepén, a munkát végzők lapáttal gyalulják a gaz gyökerét, mindenki (normál bringások, e-rolleres, gyalogos) próbál alkalmazkodni, ám a köcsög outis csak berongyol közéjük. :-(
Gondolom lemaradna a Straván a szegmens csúcsról! :-(
Az is zavar, hogy ha arról beszélek, hogy bringával járok dolgozni, akkor magyarázkodnom kell, hogy "Nem, én vagyok olyan köcsög bringás". :-(
A gyalogosok már most is úgy értelmezik, hogy a szándék is elsőbbség. Nagyrészt az autósok is. Ha valaki már ott áll a járda szélén, annak megállnak. ez így jobb megfogalmazás lesz.
Azokkal a gyalogokkal meg nincs mit csinálni, akik fejet leszegve gondolkodás nélkül szelik át az utat telefont szuggerálva. Meg kell állnod, mert úgyis te baszol rá.
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
248. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2024. augusztus 19. (hétfő)
Időpont: 20:00
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
"a jelenleg hatályos KRESZ-ben a gyalogosnak a gyalogátkelőhelyen van elsőbbsége a gépjárművekkel szemben. Ez lényegében azt jelenti, hogy akkor van elsőbbségük, amikor már leléptek a járdáról."
Ebből lesz majd az, hogy: "a tervezet azt tartalmazza, hogy nem csak a gyalogátkelőhelyen haladó gyalogosnak van elsőbbsége, hanem a gyalogos-átkelőhelyen áthaladni szándékozó gyalogosnak is elsőbbsége van" magyarul már a járdán ácsorgó esetén is meg kell állni. Sok kis köcsög fogja majd szivatni az autósokat.
De ami még fontosabb, hogy ez is le lesz írva világosan, ami főleg az utólag be(kamu)járdaszigetezésezett helyeken lesz érdekes. (amikor a 2×2 sáv közepére tolnak egy pirinkó kerülgetnivalót)
"Azt azonban a szakértő is kiemelte, hogy amennyiben a gépjármű nem zavarja a közlekedésben a gyalogost, abban az esetben áthaladhat a zebrán. Példaként egy hatsávos utat és egy azon keresztül futó gyalogátkelőhelyet hozott, amelynek első sávjában halad egy autós, miközben az út túloldalán lelép egy gyalogos a zebrára. Ebben az esetben, ha az autós még könnyedén átér a gyalogos előtt a zebrán, úgy, hogy nem akadályozza, a jogszabály megengedi neki, hogy áthaladjon a gyalogátkelőn. Az ilyen esetek miatt fontos a jogszabály minél részletesebb megfogalmazása.
„Ezért fogalmazzuk meg azt a javaslatban, hogyha egy forgalmi sávban halad egy gépjármű, akkor neki akkor kell megállnia, ha a mellette lévő forgalmi sávba látja közeledni a gyalogost. Természetesen ha távolabb van, akkor is van elsőbbségadási kötelezettsége, de ebben az esetben dönthet úgy, hogy még nem kerül vele kontaktusba, tehát áthajthat a gyalogos zavarása nélkül”
De a kerékpár is újra lesz nevesítve, 1 méter lehet a max szélessége a sima kerékpárnak. Ez hogy jöhet ki? Oldaltáskák? Vagy kétoldalon tükör?
"Hagyományos kerékpárnak számítanak azok a kétkerekű járművek, amelyeket emberi erővel hajtanak, és legfeljebb egy 1000 W teljesítményű segédmotor segíti a haladásukat 25 kilométer per óráig. A különleges kerékpárok kategóriájába tartoznak azok a két- vagy többkerekű járművek, amelyeknek szélessége egy métert meghaladó vagy súlya 35 kilogrammnál több."
Viszont az utánfutókat nem említették, így ott maradna a 70cm max szélesség, azaz a gyerekhordárok 99%-a szabálytalan marad ezután is.
A sisaklobbi is érdekképviselt, marha fontos ám, hogy idővel mindenhol mindenkinek dinnyehéjjal kelljen bringázni... Tök jól lehet majd kasszírozgatni ugye.
Na és a lényeg, VÉGRE láthatja az ótós is, hogy a bringásnak vagy neki van-e elsőbbsegge a bicikliátvezetésnél! "ahol a kerékpárosnak van elsőbbsége, ott a a már jelenleg is használt sárga négyzetek segítségével jelölik az kerékpáros-átkelőhelyet, ami egyértelművé teszi az autósoknak, hogy az adott útterületen a kerékpárosnak van elsőbbsége, hasonlóan a gyalogátkelőhelyekhez. hol viszont nincs elsőbbsége a bicikliseknek, ott a jövőben nem szabadna ezt a felfestést használni, hanem egy másik típusú sárga jelzéssel lenne feltüntetve"
A zebrán is definiált lesz a legál áttekerés de csak 10km/h-val. Persze itt is csak akkor, ha oda egyáltalán tekerve is érkezhetnek és elsőbbségük továbbra sem lesz.
a sportcélúak inkább tudnak stabilak lenni kis sebességnél is, mert tudnak egyensúlyozni a kormánnyal, fékekkel és pedálokkal, a közlekedési célúak öregebb, vidékibb fele a vegyes állapotú, régi kontrás parasztbiciklikkel inkább bajban lennének, azok szerintem csak a 8-12 km/h tartományban stabilak valamennyire.
Attól, hogy van néhány elborult agyú félbarom, akinek csípi a szemét, hogy vannak olyanok, akik képesek akár munkába menet is 25-ös átlag felett tekerni (ez nem én vagyok), nem kéne ilyen hülyeségeket írnod.
Ha jó a kézügyességed és nem ijedsz meg egy kis barkácsolástól, megpróbálkozhatsz a profilozással is. Ehhez kell egy kézi barkács köszörű kis csapos koronggal, aminek az átmérője kb. 7,5 mm, azaz valamivel kevesebb, mint a lánc görgőké. Az alkatrészek szétbontása után az összes fog működő oldalán finoman beleköszörülsz a fogárokba, A fogaskereket úgy fogd meg a satuval, hogy felülről tudjál dolgozni és a működő fogoldalak jobb kézre essenek. Ahol három fog vagy annál nagyobb a különbség, ott nem kell tovább bontani a szerkezetet. Az eredeti szakmám szerint műszerész vagyok és a saját bringámon már legalább 30 éve használom ezt a módszert. A legtöbb lánckereket legalább háromszor fel lehet így újítani. Némi gyakorlattal fél óra alatt végig lehet köszörülni egy 8-as fogassort, de általában elég csak azt a lánckereket, amelyik szalajt. A szervizek nem foglalkoznak vele, mert nekik jobban megéri egy újat beépíteni, de te magadnak minden kockázat nélkül megcsinálhatod. Engem az motivált benne, hogy anno nagyon nehezen lehetett hozzájutni az igényeimnek megfelelő áttételsorokhoz.
Ha a zebrán úgy megyek át, hogy szinte a vázon ülve, egyik lábam a pedálon, a másik meg az úttesten, és azzal lököm magam előre, az gyalogos vagy bringás átkelésnek minősül?
Pár baromság belefért. Korhatár szerint kötelező bukóviselés (mint a kajakban a mentőmellény - fiataloknak kötelező), 4 km/h-s áthaladás zebrán (ilyen sebességgel néhányan felborulnak), stb.