Most olvasom ezt a hogyan nyirjuk ki a dieselt cikket.
Miért nem raknak az autógyárak egy hülyebiztos turbó hűtőt? mit pl amikor a venti megy még miután leállitottad a motort, ugyanigy pörgesse a turbot amikor nagyon meleg....
Egyébként meg lehet jó tuningot csinálni. De akkor komolyan hozzá kell nyúlni a kocsihoz. A tuning pedig minden esetben megrövíditi az élettartamat. A gyárban a sok mérnök nem véletlenül dolgozik éveket pl. motor, motorvezérlés tervezésén, finomításán. Nagyon jól tudják a gyárban, hogy hol van az egyensúly a teljesítmény/élettartam/gazdaságosság terén.
Higgyünk nekik, én legalábbis hiszek. Örülök, hogy van egy ilyen remek CRDi-m és isten ments, hogy hozzápiszkáljak, megkapja a legjobb olajat, és igyekszem normálisan használni. Ezen felül tartom magam a saját ökölszabályomhoz, ez pedig 1500-2000km környékén olajcsere (diesel esetén), 5000km-ig nincs teljes gáz, és ezután minden 10.000km-en olajcsere. Lehet ez már túl para, de én ezt szoktam meg. Persze (lehet) majd csak a következő tulaj profitál ebből a hozzáállásomból. :)
De bizony a motort is tönkrevágja, de a motor többet bír mint a turbo, a turbo sokkal érzékenyebb mint a motor. Sajnos a direct szűrőnek amennyi előnye van annál sokkal több a hátránya. Mert mitől direkt szűrő, attól, hogy sokkal kevésbé szűr mint egy normál, viszont kb. 2 hetente tisztítani kellene városi használat mellett. Ráadásul sokan azt hiszik, hogy elég a szívó oldalt módosítani, de nem. Ha a kipufogó oldalon nem távozik el gyorsabban a gáz akkor nincs sok értelme annak, hogy több levegőhöz jut a motor. Tehát önmagában egy direct szűrő (a szívóhang növekedésén kívül) nem sok teljesítmény töbletet ad. A másik dolog amit még sokan elfelejtenek, hogy nem mind1, hogy milyen a levegő hőmérséklete amit a motor beszív. Na mármost a direct szűrők a motortérben helyezkednek és ha éppen a leömlő közelében vannak akkor a forró levegő nem éppen tesz jót a motornak.
azért mosolygok picit mert számomra furcsa ez a légszürő dolog. Szerintetek nem érdekes, hogy a sok sok por a turbót tönkre teszi a motornak meg semmi baja ?
Talán rosszul gondolom, de az irdatlan mennyiségü por először a motorba jut és ott kéne komoly kopásokat okozni.
Más...../crdi/Álltalában 2000 körül elváltok városban.Ha rendszeresen,3000-3400 között jársz elképzelhető az álltalad leirt fogyasztás,de akkor nem volt olyan jó választás ez az autó neked.Talán egy EVO,de fogyasztást ne nézd.......
Javaslom keresd fel az alábbi oldalt: Ceedservice Ha beregisztrálsz a fórumra, meglehetősen sok tapasztalatot olvashatsz az autóról, a vásárlási tapasztalatokról.
Különben én is egy 1,4-es LX+ felszereltségű 5 ajtóssal járok tavaly november óta. Az autót budán a budafoki úti Pappasnál vettem, teljesen meg voltam elégedve velük. Az eddíg megtett 13000 km alatt gyakorlatilag csak mentem vele - mégpedíg sztem nem is rossz átlagfogyasztással (6,8L/100 km) - hiba eddíg nem volt. Most egy kicsit elkezdett kopogni sajnos a műszerfal, de a hamarosan várható 15000-es szervíznél garanciában meg fogják nézni és remélem csinálni.
Párommal elgondolkodtunk 1 új cee'd-n... alapnál 1el jobb felszereltségen filózunk :) A kérdés csak annyi hogy a Ti tapasztalatotok alapján melyek azok a kereskedök akikhez érdemes menni. Amugy hétvégi kocsinak szánjuk azaz az országban ide oda szeretnék mászkálni illetve bevásárlás :)) Budapesten marad a BKV :D
Van amire nagyon oda kell figyelni? esetleg tipus hibák? Elöre is köszi a segitséget!
Beszívhatja a port, és megkajálja a turbólapátokat. Már akkor is előfordulhat, ha nincs időben cserélve a papírszűrő. A barátom Peu HDI-ben láttam a kiszerelt turbót. Mint a homokfúvott lett volna, megette a lapátoat a por! Több, mint 2 kiló volt a mutatvány. Ha rendszeresen cseréliu a légszűrőt, akor ez nem történik meg.
Én konzervatív vagyok csicsa-micsa ügyben, az ilyen haszontalan f@szságok árából, mint: spoyler, alu, kémény, szűrő.. inkább elmegyek nyaralni :-D vagy egy kalandtúrára. Az nekem jót tesz, élmény.
De hát kinek hogy...:) én vagyok ilyen. A kocsi szolgáljon, ne én keressek rá feleslegesen.
Srácok akit érdekel a magnum oldalán találtam ceed-hez minden hagyományos tunning lehetőséget,CRDI-hez,sport betétszürőt ,sport katalizátort,kipufogót!!
A betétszürőn gondolkozom,de egy szép vég sem rossz.
Megint belebonyolódtam a fórumozásba és félreérthető voltam. Bevallom én az "add e"l tartalmú hozzászólasaimat pikírt és cinikus megjegyzésnek szántam és ezért bocsánatot kérek Boristól, mert látom, hogy "egyébként teljesen normálisan veszi a fórumot" vállalja a véleményét és a reakciókat, tehát bocs!
Én a hozzászólásomat úgy értettem, hogy akinek ilyen elvárásai vannak egy autótól - és ezt azért továbbra is tartom - , valamint aki így akar közlekedni egy autóval, az ne ezt a típust, de legalábbis ne ezzel a motorral vegye, mert az erre alkalmatlan és mindig lesznek vele vélt(az elvárástól) és valós(a használattól) problémái. Az ilyen használatra robosztus nagyobb kategóriás típus való, de legalábbis nagyobb, minimum 2000 -s, lehetőleg benzines, vagy még nagyobb dízel motor.
Abban viszont egyet kell hogy értsek Borissal, hogy ezzel a stílussal és tempóval is lehet biztonságosan közlekedni /még ha szerintem értelmetlen, de legalábbis felesleges/, még akkor is ha szabálytalan, mint tudjuk a gyorshajtás relatív, a fék-gáz stílus pedig önmagában nem veszélyes, csak ne nekem keljen fizetni a szervizet meg gumit venni az autóra és persze nem utolsó sorban tankolnom.
Szóval bocs és Isten hozott még 1x körünkben Boris!
'ezért sokan megköveztek már, de a legerősebb autóm evett a legkevesebbet eddig'
Ez valahol teljesen érthető. Mármint ha úgy vezetsz, hogy mindig teljes gázon gyorsítasz. Nagyobb motor nem erölködik annyira, erősebb, nem kell neki kitaposni a lelkét, hogy azt érezd megy is. Meg hát a dieselt nyomatékból kell használni, nemtom előtte milyen kocsid volt. Nekem is szokatlan volt a jó kis V6 után ebbe átülni. Vissza is sírom a V6-os időket, de hát a fogyasztási adat kárpótol. :)
Ez sztem csak az utolsó megoldás legyen. Mindenestre olyan szakertö kell hozza aki ért a motorokhoz. Nem biztos, hogy KIA szakszervizekben ilyet talalsz. Sztem.
1. probald meg a legjobb kia szakszervizt (nemtom melyik az).
sajnos mást nemtok mondani. Esetleg még valami istennagykirály diesel szakit érdemes felkeresni aki ért is ahhoz amit csinál. De nekem ez az első diesel kocsim, szóval nem tudok ilyen szakit ajánlani. :(
Háááát. Ahogy a többiek is írták itt valami gáz van. Nekem is 1.6CRDi van, de a bejáratás alatt sem ment fel 6.1-nél magasabb értékekre az átlagfogyi. Nem tudom elképzelni, hogy nehéz láb esetén 8 liternél magasabb értékre menjen fel az átlagfogyasztás. A szoftver is annyit módosíthat, hogy 1800-2000-es fordulat között átírja a vezérlést, de sztem nem lehet kihatással a fogyasztásra.
Nekem Xedos 2.0V6-om volt. Az fogyasztott 10-11 litert, pedig az egy 2 literes V6-os benzines motor volt, 200.000km-es futásteljesítménnyel. Ha nyomtam neki akkor felment 12-re, de akkor folyamatosan 2-esben mentem vele a városban 6000-res fordulat felett. :)
Szóval irány a szerviz és nem elhinni, hogy 'ez ilyen'.