sziasztok valaki szedte mér le a hátsó márkajelzést(szöveget) és hogy crdi? tehát csupaszította a fenekét a kocsinak. képet esetleg,hogy hogy néz ki? és hogyan/mivel csinálta? kösszencs
A markaszerviz bevétel orientált, de mivel a kocsi garanciális ezért ki kell cserélniük a turbot, persze mehet a vita, hogy te tetted tönkre de bizonyítsa be. Na most egy turbo csere az minden szempontól veszteség a márkaszerviznek meg a Kia-nak is. Mind a markaszerviznek és mind a Kia-nak az az érdeke, hogy ne legyen gond vagy csak olyan gond legyen a kocsival ami könnyen és kevés költséggel javítható. Egy garanciális turbo csere vagy egy motor javítás nem ilyen, az ráfizetés.
Az ő érdekük az, hogy betold a kocsidat a kötelező szervizre, megcsinálják a kötelező munkákat, átvizsgálják a kocsit, de ezen felül ne kelljen nekik dolgozni rajta. Te meg csengeted ki a lét a pénztárban. Mindenki elégedett. Legalábbis a szerviz igen.
Magyarán egy ilyen hosszú garanciális időszakkal ellátott kocsi esetén igenis van érteme pár ezer forintos védelmi cuccokat beépíteni, hogy ne menjenek tönkre nagy értékű garanciális berendezések a kocsiban.
Avval is sporolnak hogy hidegen ne nyirhassad ki a gepet, mert azt is lehetne szabályozni vagy legalább egy lámpa kigyulladhat hogy ezt nem kellene.....
de gondolom ez nem éri meg mert a akkor a márkaszervizek nem keresnek vele jol....
A turbo egy csapágyon forog. A gond az, hogy a motorolaj keni. Ha leáll a kocsi nincs kenés a turboban mert nem áramlik az olaj. A turbo a saját tömege miatt pörög mint a barom, ezzel nincs mit tenni. Azt kell megoldani, hogy ne szűnjön meg a kenés (magyarán ne tud leállítani a motort) amíg vissza nem hül a turbo. A vicc az, hogy ilyen van, turbo timer-nak hívják, nem is drága, figyeli az olaj és vízhőmérsékletet és nem engedi, hogy leállítsd a motort amíg vissza nem hül a turbo.
Azt nemtom, hogy gyárilag miért nem rakták be a kocsiba, de kb 20-25 ezer forintba kerül, azt sem tom, hogy dieselhez van e. Azt tudom, hogy benzines turbokhoz ilyet be lehet szerezni, legalábbis a mazdákhoz tutira.
Most olvasom ezt a hogyan nyirjuk ki a dieselt cikket.
Miért nem raknak az autógyárak egy hülyebiztos turbó hűtőt? mit pl amikor a venti megy még miután leállitottad a motort, ugyanigy pörgesse a turbot amikor nagyon meleg....
Egyébként meg lehet jó tuningot csinálni. De akkor komolyan hozzá kell nyúlni a kocsihoz. A tuning pedig minden esetben megrövíditi az élettartamat. A gyárban a sok mérnök nem véletlenül dolgozik éveket pl. motor, motorvezérlés tervezésén, finomításán. Nagyon jól tudják a gyárban, hogy hol van az egyensúly a teljesítmény/élettartam/gazdaságosság terén.
Higgyünk nekik, én legalábbis hiszek. Örülök, hogy van egy ilyen remek CRDi-m és isten ments, hogy hozzápiszkáljak, megkapja a legjobb olajat, és igyekszem normálisan használni. Ezen felül tartom magam a saját ökölszabályomhoz, ez pedig 1500-2000km környékén olajcsere (diesel esetén), 5000km-ig nincs teljes gáz, és ezután minden 10.000km-en olajcsere. Lehet ez már túl para, de én ezt szoktam meg. Persze (lehet) majd csak a következő tulaj profitál ebből a hozzáállásomból. :)
De bizony a motort is tönkrevágja, de a motor többet bír mint a turbo, a turbo sokkal érzékenyebb mint a motor. Sajnos a direct szűrőnek amennyi előnye van annál sokkal több a hátránya. Mert mitől direkt szűrő, attól, hogy sokkal kevésbé szűr mint egy normál, viszont kb. 2 hetente tisztítani kellene városi használat mellett. Ráadásul sokan azt hiszik, hogy elég a szívó oldalt módosítani, de nem. Ha a kipufogó oldalon nem távozik el gyorsabban a gáz akkor nincs sok értelme annak, hogy több levegőhöz jut a motor. Tehát önmagában egy direct szűrő (a szívóhang növekedésén kívül) nem sok teljesítmény töbletet ad. A másik dolog amit még sokan elfelejtenek, hogy nem mind1, hogy milyen a levegő hőmérséklete amit a motor beszív. Na mármost a direct szűrők a motortérben helyezkednek és ha éppen a leömlő közelében vannak akkor a forró levegő nem éppen tesz jót a motornak.
azért mosolygok picit mert számomra furcsa ez a légszürő dolog. Szerintetek nem érdekes, hogy a sok sok por a turbót tönkre teszi a motornak meg semmi baja ?
Talán rosszul gondolom, de az irdatlan mennyiségü por először a motorba jut és ott kéne komoly kopásokat okozni.
Más...../crdi/Álltalában 2000 körül elváltok városban.Ha rendszeresen,3000-3400 között jársz elképzelhető az álltalad leirt fogyasztás,de akkor nem volt olyan jó választás ez az autó neked.Talán egy EVO,de fogyasztást ne nézd.......
Javaslom keresd fel az alábbi oldalt: Ceedservice Ha beregisztrálsz a fórumra, meglehetősen sok tapasztalatot olvashatsz az autóról, a vásárlási tapasztalatokról.
Különben én is egy 1,4-es LX+ felszereltségű 5 ajtóssal járok tavaly november óta. Az autót budán a budafoki úti Pappasnál vettem, teljesen meg voltam elégedve velük. Az eddíg megtett 13000 km alatt gyakorlatilag csak mentem vele - mégpedíg sztem nem is rossz átlagfogyasztással (6,8L/100 km) - hiba eddíg nem volt. Most egy kicsit elkezdett kopogni sajnos a műszerfal, de a hamarosan várható 15000-es szervíznél garanciában meg fogják nézni és remélem csinálni.
Párommal elgondolkodtunk 1 új cee'd-n... alapnál 1el jobb felszereltségen filózunk :) A kérdés csak annyi hogy a Ti tapasztalatotok alapján melyek azok a kereskedök akikhez érdemes menni. Amugy hétvégi kocsinak szánjuk azaz az országban ide oda szeretnék mászkálni illetve bevásárlás :)) Budapesten marad a BKV :D
Van amire nagyon oda kell figyelni? esetleg tipus hibák? Elöre is köszi a segitséget!
Beszívhatja a port, és megkajálja a turbólapátokat. Már akkor is előfordulhat, ha nincs időben cserélve a papírszűrő. A barátom Peu HDI-ben láttam a kiszerelt turbót. Mint a homokfúvott lett volna, megette a lapátoat a por! Több, mint 2 kiló volt a mutatvány. Ha rendszeresen cseréliu a légszűrőt, akor ez nem történik meg.
Én konzervatív vagyok csicsa-micsa ügyben, az ilyen haszontalan f@szságok árából, mint: spoyler, alu, kémény, szűrő.. inkább elmegyek nyaralni :-D vagy egy kalandtúrára. Az nekem jót tesz, élmény.
De hát kinek hogy...:) én vagyok ilyen. A kocsi szolgáljon, ne én keressek rá feleslegesen.
Srácok akit érdekel a magnum oldalán találtam ceed-hez minden hagyományos tunning lehetőséget,CRDI-hez,sport betétszürőt ,sport katalizátort,kipufogót!!
A betétszürőn gondolkozom,de egy szép vég sem rossz.
Megint belebonyolódtam a fórumozásba és félreérthető voltam. Bevallom én az "add e"l tartalmú hozzászólasaimat pikírt és cinikus megjegyzésnek szántam és ezért bocsánatot kérek Boristól, mert látom, hogy "egyébként teljesen normálisan veszi a fórumot" vállalja a véleményét és a reakciókat, tehát bocs!
Én a hozzászólásomat úgy értettem, hogy akinek ilyen elvárásai vannak egy autótól - és ezt azért továbbra is tartom - , valamint aki így akar közlekedni egy autóval, az ne ezt a típust, de legalábbis ne ezzel a motorral vegye, mert az erre alkalmatlan és mindig lesznek vele vélt(az elvárástól) és valós(a használattól) problémái. Az ilyen használatra robosztus nagyobb kategóriás típus való, de legalábbis nagyobb, minimum 2000 -s, lehetőleg benzines, vagy még nagyobb dízel motor.
Abban viszont egyet kell hogy értsek Borissal, hogy ezzel a stílussal és tempóval is lehet biztonságosan közlekedni /még ha szerintem értelmetlen, de legalábbis felesleges/, még akkor is ha szabálytalan, mint tudjuk a gyorshajtás relatív, a fék-gáz stílus pedig önmagában nem veszélyes, csak ne nekem keljen fizetni a szervizet meg gumit venni az autóra és persze nem utolsó sorban tankolnom.
Szóval bocs és Isten hozott még 1x körünkben Boris!