Én a SCARM-ot használom, kezdetektől fogva. Tud magyarul, az ősi Zeuke/BTTB geometriát is ismeri, ingyenes, 3D-t is tervez, sütfőzmostakarít :) Még nem volt olyan küldetés amit nem tudtam vele megoldani.
Nem tudom, én a neten találtam a BizTools német nyelvű progiját, nem a legfejlettebb, van benne hiba, és eltart egy ideig a szerkesztés megtanulása, de megszoktam. :) Ingyenes demó verzió van fenn, év végéig licenc-kulccsal a teljes használhatósághoz.
A Busch program milyen? Nézegettem az S21 - et és a Wintrackot is, de elég drágák és igazából nem is kell ilyen fejlett program. A Busch viszont állítólag nagyon vacak.
Ja, akkor az, igen. Nekem az alapméret a 228 mm-es. Van egy nagy dobozzal BTTB sínem, de ha egyszer eljutok a terepasztal építésig, azt mindnképp Modellsínnel tervezem (sokba fog kerülni, tudom...)
Igen, át kell tervezni, ezt én is megtettem. A BTTB kitérő pl. R=286, míg a Tillig modell R=353. A kitérő hossza sem azonos, mert a BTTB az egy fél egyenes, ami 114 mm, a Modell pedig 129 mm.
Egy nagyon amatőr kérdés. Megnéztem, és szerintem egyáltalán nem, de tényleg egy kicsit sem egyezik a régi és a modellsín geometria? Vagyis az összes pályatervet teljesen át kellene számolni az újra?
1. Be van járatva valóban, mert ahogy én tudom, a rendszer eredeti gyártója a Pilz H0 Elite síngeometria is erre a sínszálra épül és mivel a Tillig tulajdonosa még a '90-es évek elején beolvasztotta a cégbe ezt a márkát, így mi sem volt egyszerűbb, hogy mind a két méret ebből az alapanyagból építkezett.
2. Ez kevésbé lehetett szempont, lévén hogy azért az az átalakító vágány mindenre jó, csak az üzembiztos átmenetre nem. Szerintem.
3. A nyomkarimák az elmúlt pár évtizedben jelentősen csökkentek. Főleg amiatt, mert asztal- és modulépítési szempontból is figyelmet érdemel a TT Filigran (http://www.ttfiligran.de/) térnyerése, amely pályákon el kell tudni menni minden járműnek. Volt itt is tavaly a Temofeszten, pár hete Leuna mellett Bad Dürrenbergebn is megnéztem egy modultalálkozón az ilyen anyagból épített pályát. Vezettem is rajta vonatot, minden gond nélkül ment. Ez a sínrendszer Code60-as, azaz 1,5 mm-es sk magasságú. Ide vág a Kühn sínrendszere a maga 1,7 mm-es sk magasságával. Mindkettőhöz van átmeneti papucs, tehát integrálható a régebbi rendszerekbe.
Hab a tortán, hogy lehet kapni olyan esztergakést, ami RP25-ös kerékprofilt vág a régi kerekekbe.
Mindemellett persze tény és való, hogy a modell fizikája teljesen más, mint az igazinak. Viszont, ha a pálya makulátlan, akkor nem lehet gond. Ezt saját szememmel tapasztaltam.
Igen, tervezek egy projektet, csak még nagyon az elején járok. Az igazság, hogy most még a nagy nyilvánosság elé nem akarok kilépni vele, addig, amíg nem bizonyosodik be, hogy működhet, és urambocsá’ piacéretté is válhat. Egy pillanatra fellebbentve a leplet annyit elárulok, hogy az U profilos sínekkel van szoros kapcsolatban. Most megdöbbentettelek, ugye?
Viccet félre téve. Valószínűleg Te úgy is előbb tudod meg, hogy miről is van szó, mert már egy korábbi hozzászólásomban jeleztem, hogy (majd) szeretném veletek szakmai szinten is (echte a műgyanta öntésre gondolok) fel venni a kapcsolatot, mert szükség lesz némi műgyantázásra is az egyik verzióban. Idejekorán akkor majd meg kereslek Benneteket priviben, ha lesz rá mód.
Valószínűleg Te is félreértettél engem. Eszembe nem jutott elektronikai jártasságod kérdőjelezni. Az itteni, és a Hobbivasúton írt hozzászólásaidból nekem az jött át, hogy klasszisokkal felettem állsz elektronikai tudásban (is). Ne vedd seggnyalásnak, komolyan gondolom.
Az én vasas alapképzettségemnél fogva én még az U=RxI-nél járok. Tehát van még hová fejlődnöm ezen a téren is.
Valahogy adta magát, hogy a sínfestés lesz válasz arra, hogy ki látott már csili-vili sínszálat a valóságban. Megelőztünk egy következő kérdést, így egy mondattal kevesebbet kellett koptatnod a billentyűzetet.
Meg szabad kérdezni mit tervezel, vagy annyira rejtelem, hogy még nekünk sem árulod el?
Bocsánat, azt hiszem félre értettél. Nem azért maradnék az analógnál, mert a digitális bonyolult (munkámból adódóan muszáj vagyok digitális modellvasúttal is foglalkozni egy minimálisan.), hanem mert az analóg elektronikából vagyok gyönge :D
Modellsín élethűsége: A 2,07mm-es sínkorona magasságnak szerintem több oka is van.
1. Be van járatva a méret.
2. Kompatilibilis legyen az átalakító vágány segítségével az U profilos vágányhoz.
3. Ez egy technikai ok: Ha a nyomkarimát is élethűen 1/120-ban modelleznénk, akkor használhatatlan lenne az egész. Folyton kisiklana, az első 10 cm megtétele után, mert teljesen más erők dolgoznak a modellen, és a valódi járművön. Felfutna a nyomkarima a sínkoronára nem hogy a váltókban, de még az egyenesben is. Mivel ezt az egyébként otromba nagy nyomkarimát el kell valahogy vezetni, ezért van ilyen magas sínszál. Ha a sínszálat pontosan modelleznénk, akkor gyakorlatilag az összes kerék kerregne a talpfákon. (bocsánat a triviális fogalmazásért)
H0-ban vannak olyan eszement szegecsszámlálók, akik exakt módon modelleznek mindent, de azok csak és kizárólag vitrin modellek.
Gábor azt kihagyta, hogy finoman foltbenzinezett ronggyal le kell törölni a festés után a sínszálak tetejét, mert úgy élethű, és még az elektromos érintkezéssel sem lesz gond:)
Tipp: Ha a mutató ujjadat becsomagolod a rongyba, vagy papírtörlőbe, nem akad bele a síncsavarokba, nem lesz szöszös a talpfa.
A digitális eszmecsere csak egy aktuális probléma miatt zajlott, ami azon a modultalálkozon alakult ki, amit e topik fejlécében is jelölt klub modulszakosztálya is megtisztelt a Temofeszten.
Ettől függetlenül épp a modellsines váltókról van ott szó, ami jobban illeszkedik ehhez a témához.
Élethű-e az I profilos? No ezért van a brüniert, azaz a barnított változat. De sokan nem használják ezt, hanem inkább lefújják egy kis rozsdaszínnel, ha már lekerült a terepre és meg lett szórva ágyazattal. Úgy már élethűbb. Ezen analógián haladva akkor semmi nem élethű a vasútmodellezésben, mert minden jármű csillog-villog újkorában, mint Salamon töke. Tehát ezeket is érdemes koszolni, akár a környezetet.
Ha meg a sk magasság a gond, akkor lehet venni TT Filigran sínrendszert, a maga 1,5 mm-es sk magasságával. A választék óriási, a fejlődés megállíthatatlan.
Na igen az elektronikai rész ezzel négyszögjellel, meg vonatcímekkel meg egyéb ínyencségekkel nekem is sötét ló, valószínű eme részét majd meghagyom a fiamnak, vagy az unokaöcskösnek, ők ilyenben benne vannak nyakig.
Nem kötözködni akarok, csak egy apró megjegyzés. Élethű a profilsín? Hát ha igazán szőrszálhasogató akarok lenni akkor azt kérdezném, hogy hol láttál akár a királyi vasúttársaságunknál, vagy a világon bárhol tetőtől-talpig ezüstösen csillogó sínt? Ha létezne akkor már a sötétebb bőrű szarkák már rég elvitték volna valamelyik színesfém-kereskedőhőz (igaz elviszik akkor is ha rozsdás, még akár a guruló vonat alól is). No meg tizedre-századra mérve a keresztmetszete sem adja vissza (mondjuk érthető okokból) az igaziét.
Természetesen élethűbb mint az U profil ez igaz, megfelelő koszolással egész elfogadható lesz.
Ja, igen... már a másik fórumon megkaptad a választ, csak érdekességként mondom, hogy az OFF H0 Tillig vágány talpfarácsában benne van a gomba logó, mint a Pilz vágányzat védjegye.
No, az analóg még nálam is marad egy ideig:) De csak azért, mert nem árt nekem egy kis elektronikai korrepetálás, mit hova miért melyik kábellel kell kötni, mert ezen a téren egy picit sántikálok, még jó, hogy van a Helyes vágányon a TT vasúttal című kiadvány, amit nemrég még a Tillig is kiadott gondolom kibővítve a digitális üzemmel, styrostone cuccal, meg azzal, amit az elmúlt 20 évben adott nekünk.
Nagyjából egy az irány igaz, bár - mint ahogy ezen már futottunk egy kört - én még kitartok az U profil mellett egy darabig, csak az asztal toldása lesz (majd a következő évezredben) I profilos-digitális-csilivili-hétnyelven beszélő-sütőfözőmosogató-intelligens-fékezett habzású asztal. Persze én is ki akarom próbálni, hogy mit tud a mai vasútmodellezés, de én amolyan mazochista jellem vagyok, és eme éhségemet csillapítom az analóg-U profilos rendszerrel, és kihívásaival.
:) Hihi akkor egyszerre fejlődünk. Sokáig én is tíz körömmel kapaszkodtam a BTTB vágányzatba, de aztán ahogy megvettem az első flexi Tillig vágányomat javítgatáshoz, és olvastam a többi modellező véleményét arról, hogy miként viszonyulnak az új modellek a régi vágányhoz inkább másodjára is "megtértem" hiszen digitalizálható, élethűbb, szebb és jobb stb.
Sajnos az itteni tudásbázis a szerzők módszeres kiiktatásával meglehetősen használhatatlanná és kereshetetlenné vált. Kár érte, mert annak idején valóban a legjobb és leghitelesebb TT-s info felület volt ez a topik.
Én inkább azt mondanám, hogy az pörgősebb, és ott lehet (remélem nem haragszik meg senki) megtalálni a mai magyar TT-s élet vezéregyéniségeit.
Azért itt is van egy hatalmas tudásbázis, ebben a topicban csak a régi hozzászólásokat kell olvasni. Én megpróbálom az elejéről kezdve végig olvasni, már amennyire az időm engedi.