De igazából Cosina néven tényleg nem alkottak komoly darabokat. Mondjuk szinte minden cégnek voltak jobb-rosszabb időszakai, különböző okokból hullámzó minőséggel, majd eltünve a süllyesztőben.
A manuálfókuszos kor volt az aranykor ezeknek a cégeknek, az AF elterjedésével már az elektronikus vezérlést is meg kellett oldaniuk, megvenni a gépgyártóktól a szoftvert. Van egy m42-es 1,9/35-ös Vivitarom, meg egy polárszűrőm, gyönyörű, finom preciziós darabok, de ennek a korszaknak vége.
Jó az Zeiss Voigtlandernek is :-) Amikor a fotós suliba jártam a 80-as évek végfelé, akkor böngésztük a szaksajtót, a Tokina, Sigma és egyéb gyártók objektívjeit csodáltuk, jöttek ki a műanyag lencsetagok, viszont Cosináról egyikünk se hallott. De mutass legalább egy kiemelkedő Cosina objektivet.
A Cosina a Zeiss-hez tartozik, olyan értelemben nem gagyi gyártó, persze neki is van/volt low-end vonala (főleg hogy a Zeiss nevet ne kelljen lealacsonyítani).
Valahogy ezen a Cosina dolgon túl kéne lépni már :-) Jónéhány komolyabb gyártó létezett a piacon, Vivitar, Soligor és társai, persze sokszor ők is egy háttérgyártó, pl. a Komine termékeit árulták. Árukhoz képest nagyon jó dolgaik voltak, a Cosina nem ilyen. Egy fillért nem adnék érte. Sajnos utána kell olvasni a dolgoknak, anélkül nem megy.
Hát nem tudom,agyalgatok,hogy smint legyen a helios objektívem ami van azzal elégedett vagyok még f2 őnis használom és jó képet ad,de valahogy ez a 135 nem jött be én szerettem volna 135mm f2,8 at használni a mosás miatt de a ca eléggé ott van,próbáltam photoshopban leszedni de én azzal sem láttam a képen javulást,ha csak nincs valami trükkje.
Nincs idom komolyabban foglalkozni vele jahno. Amiket megcsinaltam, nem tudom utolag milyen rekeszen keszul, ujra nem csinalgatom, nemtudom azt se h lehetne elonyt hatranyt mutatni, mi az elony mi a hatrany ez is relativ.
sokat kolcsonkaptam, megint nem kernem es csinalgatnan ujra.joparat nem is en csinaltam.
+ nem akarok ugyanolyan fotokat sem Egyrakason.
vegyetek ugy h ez csak egy magyar gyujto oldal ahol regi obikat es vele keszult fotokat lehet nezni.
Egyébként (elnézést a tudatlanságomért) ezen, és egy másik pentacon obin vettem észre először, hogy vannak kis réz érintkezők a menet mellett, ezek mi célt szolgálnak? Köszönet!
Igen, ez a link sokat segít, de néha jó lenne tájékoztatásképpen az F érték is, vagy hasonló körülmények közti próbálgatás. Nem tudom megfogalmazni, de mennyiségre és kivitelre állat, viszont sok objektívnél a képpel sem az előnyét, sem a hátrányát nem sikerült megfogni.
Ha mástól is vársz képeket, akkor besegíthetek, mert láttam Jupiter 8as pld. nincs a listádban, aki nyitva olyan buborékokra van rámozdulva, annak jó lehet és csinálok pár értelmesebb képet is:
Ha valami nem tetszik, mondom el kell adni, venni mást.
Én a 135ösből erősen a sonnart javaslom (viszonylag drágább mint a többi, viszont elég remek), vagy a jupiter 37A -ból az MC-s vagy sima verziót. Ez utóbbi olcsóbb mint
a sonnar. A sima és MC-s közt is van azért párezer különbség. Nekem a sima van.
A régi obik közül mindegyiknek van CA-ja, mert a filmes korszakban ennek nem volt jelentősége, hiszen film volt a nyersanyag. Persze van eltérés, egyik jobban, másik kevésbé CA-zik.
Spec a meyer/pentacon bokeh monster-nek van értelme, de 2.8-on eléggé lágy, portrézni jó.
Ha élesebbet akarsz, akkor Jupiter 37, Tair 11, ez utóbbi f2.8 (viszont egy súlyosabb darab a többinél).
Amit nlztem 13Eft ért 84 esel kezdődik az azonosító sorszáma,a másik amit írtam ,hogy nem tökéletes mert nincs 22 es rekesz,meg a 3,5 öt hamarabb nyitja az külsőleg nincs olyan szép de valamivel olcsóbb az 85 ös számmal kezdődik
Jupiterek általában jók, persze még évjárat és egyéb függvénye és 12-nél drágábban még nem vettem, de ha rámocorogtál és valóban szép, akkor vedd meg. Nem fogsz benne csalódni. Aztán jön a gyűjtőszenvedély, mert én vettem belőle egy alu kivitelt is :-)
Most találtam egy jupiter 37a t tiszta úgy néz ki mintha új lenne tehát jó állapotú 13EFt Az a pentacon ami neked van meyer optik az jó vétel volt annyiért amennyiért írtad,a 135mm pentaconok között az a legjobb a többinek utána olvasva nagyon lágy a képe ,és van ca rendesen.Most nem tudom,mit fogok kezdeni a cosinával.