Csarli1 hagy kérdezem már meg hogy van -e még körte alanyod, mekkorák ezek és ha most el van ültetve akkor eszt már tavasszal oltható be indulna anyira hogy lehessen oltani rá ????
Csak gondoltam az öreg berkenyék körül, amiket ismersz hátha kelt 1-2 darab. Vagy ha nem hát mag csak akad. Tudom az sok idő. Én is türelmetlen tudok lenni.
Magam is szeretnék házi berkenyét oltani, de még nem tudom, milyen alanyra fogom készíteni (tekintve, hogy szinte az összes berkenye védett).
Láttam már képet galagonyára oltott berkenyéről, de a galagonya alany nem tudta követni a berkenye növekedését, madárberkenyére oltva pedig állítólag nem ad tartós oltványt.
Még annyit hozzá tennék: ha, a metszlapot a kést magad felé húzva készíted, akkor nem kell ennyit farigcsálni és a már kész metszlapot sem kell megfognod...
Kipróbálhatod de teljesen felesleges. Egy régi paraszti fortély alkalmazása mai anyagokkal, megkockáztatom, hogy átgondolás nélkül.
1. a látottak alapján az a 100% még nem biztos (legalább is nekem)
2. az agyag (sár) pakolás felesleges, ha előtte fóliával tekered körbe! Ezt akkor használták az oltvessző kiszáradása ellen amikor az oltást zsineggel kötözték és nem volt oltóviasz sem. Ha fóliát vagy szigetelő szalagot használsz és a sebeket oltóviasszal vagy fagéllel kened le akkor is itt vagy . Sőt!
A vessző a metszlapon tud igazán felvenni nedvességet, a kérgén keresztül csak minimálisat. Többre mész, ha oltás előtt a vesszőket vízbe állítod 0,5-1 órára, hogy megszívjaák magukat és úgy oltasz (előtte a vesszőt megszárítani!)
3. a hosszú oltóvessző életben tartása és a sok rügy/hajtás nevelése a viszonylag nagy sebfelület beforrása mellet nagyon legyengíti az oltványt. Egy 3-5 rügyes csappal sokkal szebb, erősebb oltványt kapsz őszre (szerintem) + ha ilyen alacsonyan oltasz, akkor a rövid oltóvesszős oltásra rá tudsz borítani egy PET palackot, na az a tuti! (magasabban távtartó pálca+nylon zacskó az egészre) :-)))
4. ha ki is próbálod, az oltóvessző farigcsálását életlen késsel és a metszlap sáros kézzel történő taperolását mellőzd! (csak a 100% elérése miatt mondom!)
Valóban kisebb a bonsai, de a törpe alanyon lévőt könnyebb alakítani törpe fává, mint mondjuk azt ami évente 20-30 cm-t növekedne. Persze van jópár hatalmasra növő fa amiből nagyszerű bonsait lehet kialakítani, de ha már lehet oltani... Köszönöm a segítséget, esetleg mailben megbeszélhetnénk a részleteket.
A látottak alpján ezt én nem nevezném technikának....
Egy normál oltás. Egyedül a sterilitás hiánya döbbent meg (megérinti a metszlapot). A hosszú oltóvessző szerintem nem előny. Ilyen eredési % a mi hagyományos módszerünkkel is van....
Nem mindegy, hogy milyen az alany? A törpésítő alanyon kialakuló fa méretéhez képest is nagyságrenddel kisebb a bonsai. (én sem értek hozzá, csak elmélkedem).
Vadalmát tudok adni, vagy arra olthatok is valamit. /De nem akarom Ali-bá üzletét rontani! Kb. én is annyiért "dolgozom":-)))))/. (lehet, hogy vadkörtém is lesz), virágos kőris és juhar csemetém is akad, ha érdekel, de fűz, (van vagy 5-6 féle), fekete nyár, birs dugványt is tudok adni.
Mondjuk a letöltő oldalon az ellenőrző kódot sikerült annyira bonyolulttá tenni, hogy már nemcsak a spamrobotok nem ismerik fel, hanem az ember se. Kb. 5ször kértem újat, mire kidobott egy olyat, amit el tudtam olvasni.
Szívesen csinálok neked amit kérsz, de csak szórakozásból, pénzről szó se lehet. Amugy én ugy gondolom (nem értek a bonsaihoz) hogy a nagyság csak tőled függ. Ollód van ugye?
Azért nem írtam közelebbit mert mindegyik gyümölcs érdekelne, csak azt sajnos nem tudom mit mire lehet oltani. Nekem úgy is jó ha tudnál oltani törpe alanyra almát vagy körtét, aztán megmondod mennyibe kerül. A cseresznye is marha szép, csak nem tudom az van e valami kisebb növésűbe? Eperfám már van, tényleg kanyarog mindenfelé :)
Ezek 10-12 mm átmérőjűek, nem olaszalanyok, mivel homokon van a körte ültetvényem ez adja a gyökérzetet a Farold 40 pedig közbe oltásra kell. Vad cseresznyém nincs, de sajmeggy /Cema/ talán marad.