Keresés

Részletes keresés

alec Creative Commons License 1999.05.11 0 0 108
Kedves tacsa !
hozzájutottam egy viszonylag régi családi házhoz, amit elkezdtem felujitani.
sajna tufakőből készült és itt ott vizesedik. a tudomány mai állása szerint
mi erre a legjobb megoldás ?
kösz.
alec
cucu Creative Commons License 1999.05.11 0 0 107
Eclipseboy,
gondolom már el is ment a kedved az egész parketta históriától.....
bot Creative Commons License 1999.05.11 0 0 106
Látom ez az anyós dolog nagyon bejött. Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy nem szándékozom az anyóssal összeköltözni. Ez csak egy szélsőséges, nem a valós életből vett példa volt..:)
tacsa Creative Commons License 1999.05.10 0 0 105
Azért a por alatt mindenképp "kocogtatni" kell , hogy tényleg beton van-e? Célszerű azért megnézetni valami építész-félével is a biztonság kedvéért , vagy az elfajzottabb statikussal. HA alatta beton födém stb., minden OK, akkor a port és a fagerendákat el kell távolítani , és új aljzatot készíteni.
Más megoldás: ha a fagerendák jók ( se szú , se gomba ) akkor lehet rá a parketta felszedése után pl. préselt faforgács lapot , betonyp lapot felszögezni ( megfelelő sűrűségű gerendázat esetén ) és arra ragacsolni a szőnyegpadlót. Igy kevesebb a kosz , és kisebb a költség. Ezt a verziót szinte sk. meg lehet csinálni, ha nem túl tört az alaprajz , kifeszíthető a szőnyegpadló , széleken kartácsszöggel rögzítve, és szegélyléccel zárva - takarva esetleg még a ragasztó is elhagyható, aminek a gyerekek kakaózási-növekedési.-festegetési időszaka után kifejezett előnyei lehetnek belső imázs váltás esetén.

A többieknek: ez az anyós- kuckó tetszik nektek! Nekem is. Eszembe jut a néhai Műegyetemi professzorunkról elnevezett "anti-ház" , ami az építészek vicclapjában, a "Megfagyott muzsikus"-ban jelent meg. Abból az anyós kukckó ugyan kimaradt , de volt benne bejárati "szélfogó", melyben át kellett lépni egy WC-csészét , hogy be lehessen jutni. ( Bocs , kicsit off-topic ).

Előzmény: Eclipseboy_ (104)
Eclipseboy_ Creative Commons License 1999.05.10 0 0 104
Kedves tacsa!

Köszönöm a tippet. Megnéztem, és fagerendák vannak a parketta alatt, szerintem semmi feltöltéssel, csak a mázsányi por van alatta. Egyébként a ház egy ötemeletes újlipótvárosi épület. Gondolom a födémmel nincs gond.

Előzmény: tacsa (99)
Pocak Creative Commons License 1999.05.10 0 0 103
Kedves Hacsek es tacsa,

Unnepelyesen megigerem, hogy nem kerdezek tobbe a Kakrol! Azert jo szagembertol is hallani, hogy ilyen gyaxi nincs, csak a hirdetesekben. ;-)))
Es koszonom a felhomalyasoitast!

******

Anyos elhelyezesere a hazban javaslom Komuves Kelemen munkassagat tanulmanyozni...

Hacsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 102
Kedves Pocak!
Már unom magam, de a tacsa által emlegetett BVKSZ (az összes övezettel) is megnézhető az Archiweben.

Kedves Gesztike!
Újra le kell írnom: a készházak 95%-a nem rendelkezik hazai forgalombahozatali engedéllyel, tehát elvileg TILOS belőlük házat építeni. Az építési hatóság tkp. úgy fogadhatja csak el, mint egyedi tervezésű szerkezetet, tehát éppen a típusosságból eredő gyártói garanciára nem tarthatsz igényt.
Ismétlem: EZT A MEGOLDÁST CSAK AKKKOR JAVASLOM, HA SEMMI MÁS (ÁR, BIZTONSÁG, SZAVATOSSÁG, ADAPTIVITÁS) NEM ÉRDEKEL, CSAK AZ HOGY GYORSAN KÉSZ LEGYEN.

Trebitsch Creative Commons License 1999.05.10 0 0 101
Bocs, offtopic: az anyós kuckója az alapbeton _alatt_ van... Ez köztudott... Le se kell rajzolni...
Előzmény: tacsa (97)
tacsa Creative Commons License 1999.05.10 0 0 100
Kedves Cucu!
Szívemből beszéltél a végén. Higyjétek el, a JÓ tervező ( NEM A DRÁGA ! ) nagyon sokat segíthet, bőven megtérül az az összeg , amit "ráfordítotok", ha másképp úgy, hogy jól működik a közösen létrehozott "termék"
Előzmény: cucu (89)
tacsa Creative Commons License 1999.05.10 0 0 99
Kedves Eclipseboy!

A parkettát fel kellene szedni , ha rárakod , alulról fog elrohadni a szőnyeged ( idő kérdése , mikor ). Mielőtt végleges szerkezetet találtok ki , érdemes egy különösen rossz helyen néhány parkettát felszedni ( ideiglenes jelleggel ) és megnézni , 2mi van alatta" ( pl. van-e salak feltöltés , vagy rögtön valamilyen bebetonozott fogadó faanyagra lett felhordva a parketta. Ha feltöltés van , akkor meg kell nézni, milyen födém van alatta , bírhatja-e az új betonréteg súlyát. Vigyázni kell különösen akkor , ha esetleg valamilyen fafödém lenne, mert ott elég a salak letermelése , és rögtön potyogni kezdhet az alatta levő lakás mennyezet-vakolata.
HA! alul teherbíró födém van , érdemes kipucoválni mindent , és új aljzatot ( esetleg perlitbetonból , az könnyebb ) csinálni, és arra ragasztani a megfelelő habalátétes stb. padlószőnyeget.

Előzmény: Eclipseboy_ (87)
gesztike Creative Commons License 1999.05.10 0 0 98
Hacsek, kösz a tippet. Ennek hol lehet utánanézni, v. valakivel utánanézetni (merthogy én az ilyenekhez tök hülye vagyok...)? Egyébként kb. 7 féle falméretben vannak ezek a faházak. Lehet, hogy csak jó valamelyik a mi klímánkra is?
Előzmény: Hacsek (94)
tacsa Creative Commons License 1999.05.10 0 0 97
Kedves Szili!
Abszolúte értem és megértem amit leírsz, meg amit hiányolsz. Az építészek között sem mindenkinek (?) van térlátása. viszont : ha van megfelelő építészed , akkor már a program-alkotás időszakában láttrathatja Veletek , amit közösen elképzeltek. A mostani jobb szoftverek a tervezés folyamán azonnal láttatni engedik, mit rajzol az ember, a gyengébbek esetében pedig félrevezető lehet a "látvány", szóval vigyázni kell. Abban abszolut igazad van , hogy síkrajzból neház az anyós kuckóját beazonosítani!
Előzmény: Szili (78)
tacsa Creative Commons License 1999.05.10 0 0 96
Kedves Pocak!
1./ A K2-t nem igazán értem , ilyen nincs az "Országos Településrendezési és Építési Követelmények"-ben. "L"-el jelölik a lakóövezeteket, K-val - mindenféle egyéb betűkkel - a különleges övezeteket. Ettől függetlenül: az övezetekre általános szabályok vannak, de minden esetben a helyi Önkormányzat szabályozza rendezési illetve szabályozási tervvel az adott telek beépítését.Amíg az erre vonatkozó szabályozás nem készül el , nem adható ép. engedély. Ezért összességében mindenképp javasolom az Önkormányzat iletékes előadójával történő előzetes konzultációt! Kiegészítésül: Budapest Főváros Közgyűlésének 46/1998 ( X.15. ) illetve 47/1998 ( X.15. ) számú önkormányzati rendelete intézkedik a Fővárosi Szabályozási Kerettervről , illetve aa Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatról. Ha Budapesten akarsz építkezni , érdemes áttekinteni, megjelent a Fővárosi Közlöny 1998.október 15-i számában.
2. A pilisi közlekedés egyébként nem okoz gondot, én 1979 óta időm zömét Csobánkán múlasztom, ezalatt összesen 3 nap volt ( talán 1986-ban ) amikor nem tudtzunk kocsival kijönni a faluból. Ha meg ónops eső van - ami egyre ritkább volt az utóbbi években - akkor legfeljebb egy telefon a munkahelyre , és kis késés. Egyébként a pesti oldal agglomerációs térségében is lehet szép helyeket találni, de arra ügyelj, hogy ha lehet , legyen jó kötöttpályás tömegközlekedés is ( fel nő majd a poronty , és úgy 14 körül macerás a szállítgats ! )
Előzmény: Pocak (76)
Arabella Creative Commons License 1999.05.10 0 0 95
Egy kicsit off topic leszek, de lehet, hogy megszívlelendő.
Amikor anno 2 éve költöztem a szállítókkal megegyeztem előre egy összegben, hogy ennyi a bútorok szállítása és kész.
Aztán elkezdödött reggel kilenckor és este hétkor még mindig tartott. Lakótársam mondta, hogy miért nem sürgetem őket, hiszen az ilyen emberek órabérben dolgoznak.
Mondtam, hogy nálam nem, mert előre megegyeztünk és utólag fizetek.
Aztán amikor kész voltak, mondta a szaki, hogy mivel az egyik ágyat szét kellett szedni és összerakni, ezért ő egy ezressel többet kérne, mondtam, hogy korrekt és harag meg veszekedés meg bosszuság nélkül lezártuk az ügyet.
Bocs még egyszer ha off topic voltam.
Hacsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 94
Kedves Gesztike!

Mint tudod, Finnországban kissé más a klíma mint nálunk.

HA a szerkezet az ottani hőtechnikai szabványoknak megfelelő, akkor az itt nyáron túlpárásodhat (penész stb.)
HA NEM igazi finn faház, akkor pedig micsoda?
Ugye érted? Nem véletlen, hogy a különböző népek építészete más. Ahol például télen sok a hó (északon és hegyekben) oda jó magas tető kell, ahol viszont kevés (délen, pl. olasz, görög, spanyol) oda a lapos tető is jó.

Előzmény: gesztike (88)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.10 0 0 93
Kedves cucu,

rosszul kérdeztél, de szerintem ezt már azóta te is tudod... :)
"úgye nem baj, hogy az ajtónál kissé lejt a beton?"
Nemnem.
"Keverjetek már még egy vödörrel, fijug, mert az ajtónál lejt a beton. Így nem maradhat!"
Akkor hirtelen válaszút elé kerülnek, hogy inkább kézzel megkeverik azt a vödörnyit, vagy géppel, de az már az ő bajuk: _muszáj_ megkövetelni.
Amúgy kedvenc eljárása az összes szakinak, hogy az utána következőre tolja annak amegoldását, amit ő rosszul csinált. (A sor végén állók, mint pl. szobafestő ebből a szempontból sanyarú helyzetben vannak :)
Szó se lehet róla. Tessék mindent rendesen megcsinálni, egy elrontott dolgot sokkal rosszabb, nehezebb kijavítani aztán.

Előzmény: cucu (90)
Trebitsch Creative Commons License 1999.05.10 0 0 92
Kedves tacsa,

nagyon köszönöm, éppen erre volt szükségem! :)
Lépcsőfafaragó rulezik!

Előzmény: tacsa (75)
Eclipseboy_ Creative Commons License 1999.05.10 0 0 91
cucu!
Úgy terveztem, hogy olyan boltban veszem meg a padlószőnyeget, ahol ki is szállítják és fel is rakják a szőnyeget.
Szakemberekkel kapcsolatban sajnos én is tudnék mesélni. Az ember nem tudja, hogy sírjon-e, vagy nevessen. Én mindig azt hiszem, hogy rossz szakembert csak én tudok mindig kifogni, de úgy látszik más is.
Előzmény: cucu (90)
cucu Creative Commons License 1999.05.10 0 0 90
Ja, a parkettás....
Mondom neki, hogy úgye nem baj, hogy az ajtónál kissé lejt a beton? (Ugyanis a köműves így csinálta, kellett volna még egy fél vödörnyi beton, de már elmosták a keverőt és azt mondta, hogy az olyan kicsi gond, amit a parkettás majd kiegyenlít.)
Á, dehogy baj, azt Ő meg tudja csinálni... Persze, simán ráragasztotta a lejtős betonra a parkettát, úgyhogy a parketta is lejt azóta is!
Nagyon vigyázzni kell minden szakemberrel, mert nem egyformán jár az agyuk a mienkével!
cucu Creative Commons License 1999.05.10 0 0 89
Eclipseboy,
érdeklődjél utána annak a szakembernek a referenciáiról!! Ugyanis szakember és szakember között is van különbség! Én a fűtésszerelővel jártam így annak idején! Három helyen szivárgott a víz a hegesztésnél és azt mondta, hogy az majd megszűnik. Hát, volt ami megszünt, de kettöt újra kellett hegesztetnem és még egy újabb szivárgás is előjött. Nem vagyok agresszív fajta, de majdnem pofánvertem a dögöt.

A kőművesekre pedig nem szabad hallgatni. Általában arra hivatkoznak, hogy a saját házánál is így csinálta. Lehet, de itt nem fogja! Azért lényeges a jó tervező, aki mellesleg szakfelügyeletet is ad rázósabb munkáknál.

gesztike Creative Commons License 1999.05.10 0 0 88
Kedves hozzáértők!
Mi finn faházat szeretnénk építeni, állandó ottlakásra. Mivel alantabb olvastam az amerikai szendvics-szerkezettel kapcsolatos hozzászólásaitokat, félek, hogy esetleg egy ilyen finn faházzal is gondok lehetnek. Van-e valakinek valamilyen tapasztalata? Előre is köszi!
Eclipseboy_ Creative Commons License 1999.05.10 0 0 87
Cucu!

Köszönöm a segítséget. Természetesen nem én akarom felrakni a padlószőnyeget, de szeretném tudni mi lenne a legjobb megoldás, nehogy a "szakember" rossz tanácsot adjon. A parkettával sajnos sok mndent nem lehet már kezdeni, annyira öreg és rothadt néhány helyen. Sajnos a padlószőnyeg a mániám, léguti betegségem sincs egyelőre.

Előzmény: cucu (86)
cucu Creative Commons License 1999.05.10 0 0 86
Eclipseboy,
inkább rakasd át a parkettát! A padlószőnyegben megtelepszik a poratka és az léguti betegséget okoz. Azt hiszem egész pontosan asztmát, de lehet, hogy az asztmásoknál veszélyesebb a padlószőnyeg alkalmazása.
Szóval én nem tennék padlószőnyeget.
Amúgy a betonra kéne raknod, a parkettát meg add el, ha mégis így döntenél. De kár érte.
Különben, amikor annak idején házat vettem, rengeteget megnéztem, mire döntöttem és azt mondhatom, hogy rögtön látszik, ha a tulajdonos saját kezűleg csinálta a szakipari munkát! Ők persze büszkék rá, de én ilyet nem akartam megvenni, ugyanis szembeötlő a minőségi különbség! Azért ismétlem, hogy jól járjátok körül a témát - persze ha van rá idő- és nézzétek is meg valahol, mert így nem biztos, hogy mindent meg lehet érteni.
De az viszont egészen biztos, hogy nem látom értelmét a saját házadon kísérletezni. Vannak dolgok, amiket csak sokadszorra lehet jól megcsinálni.
Eclipseboy_ Creative Commons License 1999.05.10 0 0 85
Én is most újítgatom fel a lakást, egy problémám van: Eddig parketta volt, de már nagyon rossz állapotban van, néhol már kézzel fel lehetne szedni, annyira szétmentek az illesztések. Helyette padlószőnyeget szeretnék, de nem tudom, hogy a parkettára rakjam-e rá, vagy szedjem fel és a betonra rakjam? A lakás a másodikon van, úgyhogy talán nem hideg annyira a padló. Ha viszont a parkettára rakom a szőnyeget, nem fogom tudni kinyitni az ajtókat, vagy gyaluljam le az ajtók alját?. Gondolom a parketta réseit nem nagy ügy kitölteni, hogy ne zörögjön.Mi legyen, segítsetek???
Hacsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 84
Kedves Pocak!

Az biza. Amint látod az OTÉK-ban AJÁNLOTT övezeti előírások vannak. Ahogy itt már tacsa leírta, minden egyes önkörm. saját értékeket állapíthat meg (sőt még az sem biztos, hogy egy adott településen egyáltalán van K3 övezet).
Hogy mit írnak egy hirdetésben (pl. újszerű, összkomfortos, panorámás, kulcsrakész, tehermentes stb.), arra ne figyelj! Csak a saját szemednek higgyél, esetleg rutinos és érdek nélküli szakembernek.

Előzmény: Pocak (82)
Hacsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 83
Emili & Szili!
Az építési alkamassági bizonyítványok listája (www.archiweb.hu/web/group6/chapter2/eab.htm) teljes az Archiweben, (nem Euroweb!) csak nem egészen friss, mert az ÉMI fukarkodik a friss adatokkal, ugyanis megpróbál saját honlapot építeni. De nagyon jó közelítés, mert új ÉAB-t má nem adnak ki, az új neve ÉME (építőipari műszaki engedély).
Előzmény: emili (58)
Pocak Creative Commons License 1999.05.10 0 0 82
Hacsak... hacsak nem a K3 = III. kertvarosias lakoterulet!??
Pocak Creative Commons License 1999.05.10 0 0 81
Kedves Hacsek,

Koszonom, megneztem. Van egy konyvunk, Csaladi haz talan a cime, abban pont ugyanilyenek vannak. En arra gondoltam, amikor a hirdetesekben leirjak: x helyen x telek elado, K3 epitesi ovezetben. Na, ezt a K3-at nem talalom sehol.

Pocak Creative Commons License 1999.05.10 0 0 80
Kedves Szili,

Koszi a tippet, Ullo sajnos nem fexik nekunk.
A 120 negyzetmeter versus anyos feladvanyra elarulom, az a megfejtes, hogy SEHOGY. ;-)
(talan egy csarnokot kellene epiteni, ha mar, bar...)
Komolyra forditva a szot: szvsz anyossal apossal csak akkor kell osszekoltozni, ha apolasra szorulnak, egyebkent csak a problemak gyonnek.

Hacsek Creative Commons License 1999.05.10 0 0 79
Kedves Pocak!
Ismét csak ajánlani tudom az archiweb megfelelő oldalát, ez tartalmazza az országosan előírható építési övezetek leírását:
http://www.archiweb.hu/web/group6/chapter1/ovezetek.htm
Előzmény: Pocak (72)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!