Keresés

Részletes keresés

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.18 0 0 86820

"Ahol ilyen akad, ott már bajok vannak a szerkezettel is  99%...."

Nem 99%. Száz. Méghozzá komoly.

Előzmény: Törölt nick (86819)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86819

Itt ott vannak belül repedések a falon, valahol kb 8mm-re is szét van nyílva, de semmi extrém

Ahol ilyen akad, ott már bajok vannak a szerkezettel is  99%....

Az alaprajz se jó.

Előzmény: Guillaume- (86813)
stukov1 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86818

Jól tettem, hogy akkor nem vettem meg a habarcsot! Lejárt volna :)

Mindegy, keresgéltem, és ma meg is vettem 7 zsák Ytong habarcsot.

Továbbra is úgy gondolom, hogy csemperagasztóval nem érdemes kísérletezni.

Viszont azt régebbről hallottam, hogy a glett - üvegháló - glett műveletnél jó a csemperagasztó!

Így van??

Előzmény: nagy ivó (86789)
groover- Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86817

Kifejtenéd a salak átszellőztetésének módját?

Köszönöm

Előzmény: nagy ivó (86811)
groover- Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86816

Ez is felmerült, de ácsot nem találunk sehol ilyen kisebb munkára.

Egyébként milyen lemezt ajánlanál rá és milyen dőlésszöggel?

Rétegrend is jöhet. :D

Köszönöm

Előzmény: pajaci (86812)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86815

Ezt a kérdést senki nem tudja megválaszolni. Attól függ, milyen vállalkozót találsz. Ha szerencséd van, akkor csak kicsit fog átverni... És talán még jó is lesz a munkája. A munkadíjon nem érdemes vitatkozni, mert úgyis az lesz, amit a szaki mond, különben odébbáll és keres magának egy olyan helyet, ahol kifizetik.. Ahhoz, hogy legalább a munkája jó legyen, neked nagyon sok mindent meg kell tanulnod építkezésből, statikából, épületgépészetből, stb... különben nem tudod megítélni, hogy valójában jó, vagy nem jó amit csinál.

Nem mondok példákat, de ha ezt a fórumot komolyabban figyelemmel kíséred, akkor ebből nagyon sokat tanulhatnál...

Előzmény: Guillaume- (86814)
Guillaume- Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86814

Mire számolható egy 100m2 alapterületű ház kondenzációs kazános megoldása, padlófűtéssel? Mennyi időt vesz igénybe és tételesen milyen árakkal kell számolni.

Guillaume- Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86813

Miért mondtad ezt Te is?? Felesleges megnézetnem hozzáértővel?

Előzmény: Törölt nick (86786)
pajaci Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86812

Én tennék rá egy kis dőlésszögű lemezfedést, és az alá a hőszigetelést.

Előzmény: groover- (86810)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86811

Ha már 30 cm-t szigetelsz a födémen, én nem rontanám zsalukővel, km téglával a szigetelést körbe az épületen, Valószínű ytongból készíteném az attikafalat. A födémet hiába méregeted, az annyi amennyi. Ha a födémed horcsík + salak, én átszellőztetném a salakot is.

Előzmény: groover- (86810)
groover- Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86810

Japofan, Töck Jenő, nagy ivó:

Egyenes rétegrend a terv, mivel az xps meglehetősen drága.

Jó a kérdés, hogy miként legyen megoldva a hőszigetelés oldalának a védelme.. Ez is kérdés. Az attikát zsalukőből volna érdemes csinálni, vagy kisméretű téglából, vagy?

A pince födém horcsik, salakfelöltéssel. Ebből kiindulva valszeg a tető is hasonló szerkezet.

A födém vastagságát meg fogom mérni holnap, ha kijutok a házhoz.

Néztem hogyan kellene a rétegrendet megcsinálni.

A., verzió szerint maradna a bitumenes förmedvény, arra baudertec ksd dou párazáró, majd eps 30cm vastagságban, aztán bauder thermoplan t15 v és talán kavics.

B., verzió szerint marad a bitumenes cucc, arra egy zártcellás purhab réteg, eps, majd ismét purhab.

Minden véleményt szívesen fogadok.

Köszi

Előzmény: Törölt nick (86794)
wenerb Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86809

Sziasztok!

Van néhány eladó lámpám, mindegyik hibátlan. Ha valakit érdekel, keressen meg.

Egyágú függeszték lámpa, átmérője 42 cm, ára  6ezer Ft.

Kétágú függeszték lámpa, izzók nélkül, hossza 42 cm, ára 5ezer Ft.

Mennyezeti lámpa, szélessége 30 cm, ára 4ezer Ft.

nagy ivó Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86808

Nem biztos, hogy tévedtél. A kérdésem arra irányult, miből gondolod, hogy horcsík, mivel azt a megoldást mindegyik födémgerendánál lehet alkalmazni, anno sokat csináltunk és nem függött a gerenda magasságától. Általában salakkal töltötték fel a gerenda felső síkjáig a horcsík födémet

Előzmény: Töck Jenő (86796)
halaloszto Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86807

ha ott van betonkoszorú, akkor tuti leengedték a szemöldökig, hogy ne kelljen külön áthidalót tegyenek. és akkor nagy szívás a kiváltás.

Előzmény: Alapi42 (86804)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86806

Jó dolog az a beugró a nappali előtt...én inkább meghagynám.

Előzmény: LT74 (86800)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86805

Két oldalról kell az acélgerenda mert két oldalról támasztja alá a béléstesteket. A gerendákat aztán el kell rabicolni.

Előzmény: Alapi42 (86804)
Alapi42 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86804

Megfelelő óvatossággal eltávolítható.

Pl. a két nyílászáró fölé  közvetlenül a mennyezet  / födém  /alá   acél gerendát teszel. Ha nehéz, akkor kisebb szelvényt két oldalról.

Nem egy nagy műszaki bravúr.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86803

Koszorút meg lehet erősíteni, de ez is statikusnak való feladat.

Előzmény: Töck Jenő (86802)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86802

Nem örülne neki az épület ha a megjelölt falat eltávolítanák. Ez a fal a rajta lévő koszorún keresztül tartja a födémet (béléstestek erre támaszkodnak két oldalról). Magyarul gerenda helyett van. Eltávolítása esetén új padlásföljáró jönne létre nagy valószínűséggel. Kivéve ha a koszorú nem koszorú hanem gerenda. De ezt azért statikusnak kéne megmondania a helyszínen.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86801

5/15 gerendák is megfelelnek. A tetőt 1,0m-ként alátámasztva (szarufák). Ez a méret szelemennek is megfelel.

Előzmény: RedNeck79 (86799)
LT74 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86800

Üdv!

Próbáltam már a statikus topikban is,de elég halott az a rész.......

....szóval

Vettünk egy nagyon kellemes családi házat.Egy köműves bácsié volt,tehát nem gyenge dolgokat csinált benne és körülötte.Szeretném belül picit átalakitani. Azt látom hogy a vékony falak kivehetők,de a tornác fala érdekelne,mert azt még kivenném egy nagy nappali érdekében. A kérdésem az,hogy miért épült 25-ös téglából a bekeretezett fal amin egy üveges ajtó és egy hármas ablak van,előtte pedig ugyancsak be van üvegezve a tornác.A gerendákat berajzoltam. Bztonsággal kivehetem azt a falat vagy a két szélét hagyjam meg alátámasztás gyanánt. Ilusztráltam zölddel a nappalit amit szeretnék.A tető "F" gerenda +tálca betonozva.

Köszönöm a válaszokat előre is.

RedNeck79 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86799

Beton alapja van, ez már készen van. 2,2m magas lesz. Lapostetős lesz OSB3 lap + EPDM fólia borítás. + Rajta valamennyi zúzott kő, hogy az UT-t jobban bírja. 

Igazából a házunk statikai tervén néztem, könnyűszerkezetes födém van ilyen 10x20-as gerendákkal. A 3m-es fesztáv miatt gondoltam erre.

Előzmény: Töck Jenő (86798)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86798

"tető tartónak 10x20? "

Az egy kicsit sok lesz, mestergerendának is megfelel. Kéne valamivel több ennél amit tudunk:

Milyen magas?

Mivel lesz lefedve?

Milyen alapozása lesz? Valami kell neki, hogy el ne süllyedjen illetve el ne repüljön.

Előzmény: RedNeck79 (86797)
RedNeck79 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86797

Sziasztok,

nem pont ide kapcsolódik, de hátha tud valaki segíteni. Egy kerti faházat szeretnék építeni (egyszerűen nincs ember, aki elvállalná, még felmérni sincs ideje kijönni senkinek).

3x3,4 lenne lapostetős, gerenda váz + lambéria bórítás. 

Vázzal kapcsolatban lenne kérdésem, ha valaki esetleg tudna segíteni: hová milyen vastag gerendát kell választani? Tartóoszlopknak 10x10, tető tartónak 10x20? 

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.17 -1 0 86796

Ezek szerint megmérte valaki a födém vastagságát. Ha így van akkor tévedtem. De eléggé Tesco takarékos a fénykép szerint és a Horcsik födém is az. Erre alapozva mondtam ami mondtam (írtam). Még egyszer, ha ki lett mérve és 24-25 cm vastag a födém akkor nem Horcsik.

Előzmény: nagy ivó (86793)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86795

A tacskós 600 Ft-ost kerülném. Legalább flexi

Előzmény: sylvanus67 (86792)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86794

Előbb a rétegrendről kéne dönteni...  egyenes vagy fordított rétegrendű tető lesz?!

Milyen rétegekből áll most az a födém?

- kültér

- bitumenes lemez

- ???

- ???

- ???

- ???

- beltér

----

Hogyan lesz megoldva a hőszigetelés oldalainak a védelme?

Attika fal készül pl. vagy mi az elképzelés?

Előzmény: groover- (86788)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86793

Jobb a látásod az enyémnél ha így megállapítod, hogy horcsík. A gerenda magassága általában adott, 19-24 cm, hogy a gerendák között mi van, azt nem látom. Lehet horcsík 6-10 es válaszfallal, kisméretűvel, tálca vagy akár béléstest is. Ha nem monolit akkor a gerenda magasságánál vékonyabbat nem tud készíteni.

Előzmény: Töck Jenő (86791)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86792

Na most akkor mehet a csemperagasztó vagy nem???

Előzmény: nagy ivó (86789)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.17 -1 0 86791

Ránézésre Horcsik födém.

Meg lehet mérni a vastagságát (kb.) bontás nélköl is. Megmérem kívül a magasságot, utána ugyan onnan a padlómagasságát és belmagasságot. Ami marad az a födém.

Előzmény: nagy ivó (86790)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86790

Különböző vastagságú EPS lapokat mivel nem ismert a födém teherbírása.

Előzmény: groover- (86788)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.17 0 0 86789

" Végül is nem nagy az árkülönbség, csak a Knauf elérhető, az Ytongra várni kell.. "" A válaszfal lapok vételénél már tudható volt, hogy ragasztó is fog kelleni. Pár év múlva akár kérdezheted is, hogy miért repedt el, pedig vasaltuk is.

Előzmény: stukov1 (86783)
groover- Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86788

Sziasztok!

Milyen módszert ajánlanátok az alábbi lapostető egy szintbe hozatalára, mielőtt hőszigetelve lenne?

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86787

Válaszfalhoz fölösleges a spéci ragasztó... a kőmíjesednek igaza van.

Hisz a sem a hőszigetelési sem a pártechnikai helyzet nem igényli a spécit.

Előzmény: stukov1 (86783)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 -1 1 86786

Menekülj... ez reménytelen és gazdaságtalan.

Fölösleges a felújításon gondolkodni.

---

Vagy a bontáson és aztán új ház építésen matekozz.

Azaz csak telekáron vásárolj.

Előzmény: Guillaume- (86781)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86785

...ezért maradt a régi nálam is.

De nem kondis lesz helyette majd a csere esetén sem, hanem levegő/víz hőszivattyú+napelem.

Előzmény: Törölt nick (86780)
Zöldár Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86784

Vannak  35 éves kazánok is !!

Előzmény: Törölt nick (86780)
stukov1 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86783

Heló!

Az Ytong fórumra is beírtam, de itt hátha...:

SOS! Pár napon belül kezdenék a válaszfal építést - ytongból.

Nem sok, kb 8zsák habarcsra lesz szükség.

Namármost: az Ytong vékonyágyazatú habarcs kb 2400Ft/25kg, ezt szabályosan 2-3mm vastagon kell teríteni, vettem hozzá kanalat is!

Olcsóbb megoldás a Knuf M5 Poren, ami kb 1700Ft/25kg.

Ami zavar, hogy a leírásában kifejezetten ajánlják Ytonghoz, meg vékonyágyazatúnak nevezik, de az írás szerint az ajánlott rétegvastagság 10-15mm !!!

Rosszul írták? Náluk ez a vékony ágyazat? Nem helyettesíthető vele az Ytong saját ragasztója?

Használatom 2-3mm vékonyan?

Végül is nem nagy az árkülönbség, csak a Knauf elérhető, az Ytongra várni kell...

(természetesen csemperagasztó fel sem merül... bár burkoló, kőműves ajánlotta)

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86782

Ezt inkább felejtsd el. Mindent meg lehet oldani, javítani, de a pénztárcád, meg az idegeid ezt nem fogják tolerálni.

Előzmény: Guillaume- (86781)
Guillaume- Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86781

Megnéztük a házat. Szerintem itt nincs vizesedés, viszont a homlokzaton keresztül be lehet látni a padlásra. Szóval nincs ott belambériázva sem (de nem tudom, hogy hívják azt), Voltam a padláson is, szerintem rendben vannak a gerendák, és betonfödémesnek tűnik. Itt ott vannak belül repedések a falon, valahol kb 8mm-re is szét van nyílva, de semmi extrém, Egy két helyen pedig be volt feketedve az egyébként sem szép állapotú faparketta. Lehet alulról vizesedne azért? Gyalázatos állapotú terasz, mintha a téglák csak össze volnának rakva egymásra. El kell bontani. A téglák közötti kötőanyag nem kaparható ki körömmel, illetve nem tűntek lazáknak. Volt pince is, teljesen száraz fallal. A villany régen ki van kötve illetve szerintem víz sincs bent. Ezek visszakötése mennyibe kerülhet. Na most, ha éveikig nem laktak benne, arra is komoly esélyem van, hogy a vízcsövek is szét vannak fagyva?

Előzmény: Törölt nick (86770)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 -1 0 86780

Nem olyan ócskák azok a régi kazánok. Az igaz, hogy nem olyan jó a hatásfokuk, de bármi elromlik bennük, fillérekbe kerül az alkatrész. ( nekem még nem romlott el ) És nincs éves fizetni való, hogy majd egy szaki átnézi a kazánt, különben nincs gari... Az enyém kb 20 éves. 8 évesen vettem ( 15 ezer volt ), nálunk 12 éve megy. Minden rézből van benne, ez csak nagyon sokára fog elrohadni. Az elektronikája hihetetlenül egyszerű. Ha összeszámolod, hogy egy új, kondis kazán mibe kerül, mi van ha elromlik, akkor mindjárt kiderül, hogy amit nyersz a réven, elveszted a vámon...

Előzmény: Törölt nick (86778)
Zöldár Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86779

Már ahol van szigetelés. Lassan lassan halad ugyan, de még kevés.

Cirka 30 éve jelent meg  Mo.-on a homlokzati hőszigetelés.

Korábban is volt főleg a födémeket szigetelték salakkal, majd perlit betonnal. Volt valami hatása, de nem az igazi.

nagyjából  35 éve próbálkoztak a hőszigeteli vakolattal, de az egy zsákutca ( A híres terrenova ) az a 2 - néha 3cm -es perlitvakolat majd a semmi… annál valamivel több, de kevés.

Maga a homlokzati  hőszigetelés  is tett egy varga betűt. Az un. szerelt rendszer ami először terjedt szintén korlátos .  Drága és  max   6 -7 cm es a szigetelés.

A ragasztott, vékony vakolatos szigetelés az igazi. Min.  10 cm vagy annál vastagabb.

Habár jellemző,  hogy a környékünkön egy középület  /iskola, új építés /  külső falát  simán leszigetelték a  30 -es téglára 5 cm és a 20 cm -es betonra 6cm  és leírták  a műleírásban, hogy a követelményeknek megfelel. 

Előzmény: Törölt nick (86778)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86778

A jól hőszigetelt meg a felét se kéri... gázból

Nálam a 2x100 m2 (földszint+tetőtér ráadásul L alakban 25 éves ócska  gázkazánnal) ~1000 m3 a téltől függően.

-----

Avagy: ahol 100 m2-re, 1 szinten, 1000 m3-nél több fogy el gázból, ott gond van hőszigeteltséggel.

Előzmény: Zöldár (86765)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86777

Használatbavételi engedély fog kelleni. Ahhoz pedig kell terv is. Kivéve ha ideiglenes az épület. Nem igazán értem, hogy milyen lenne az új épület, gondolatolvasásból nem vagyok jó. Kéne valami rajz is, bekótázva, úgy egyszerűbb megérteni. Csak kérdés, visszaépíteni a régi épületet téglából az nem jó? 

Előzmény: Vezo228 (86774)
warning198 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86776

Sziasztok,

előtetőnél a talpszelemeneket (nem vagyok benne biztos, hogy ez a hivatalos megnevezése), miként lehet rendesen toldani? 10x10 faanyagról van szó.

Arra gondoltam, ahol kell ott az oszlop tetejénél lenne a toldás, hogy rendesen felfeküdjön. Mekkora átlapolást kell alkalmazni, illetve azokat mivel érdemes rögzíteni?

Gábor_5 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86775

Ha jól értem amit írsz, a homlokzat repedés javítására kültéren csak glett használható?

Előzmény: Varek1 (86766)
Vezo228 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86774

Lehet, hogy félreérthető voltam, de végleges épületet (sípot) szeretnék a pincéhez, ami nem lesz része a későbbi háznak, maradna külön, önálló egység. Ezt a HÉSZ engedi.

Előzmény: Töck Jenő (86772)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86773

tekints helyesen tekintsd

Előzmény: Töck Jenő (86772)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86772

Egy ideiglenes épületet ideiglenes módon érdemes építeni. Faoszlopok, rajta faváz a kátránypapír tetőnek, forgácslap falak. Arra kell vigyázni, hogy a szél el ne vigye, le kell kötni rendesen. Szerszám kamrának elég ennyi, a későbbi házhoz kicsi az esélye, hogy használható lesz. A régi ház alapozását ha a ház nem pontosan ugyan olyan és ugyan akkora lesz ajánlatos lesz elbontani. Amit most építesz tekints felvonulási épületnek amit szívfájdalom nélkül el lehet bontani.

Előzmény: Vezo228 (86771)
Vezo228 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86771

Sziasztok!

Szeretnék szakmai segítséget kérni!

Nem régen vásároltam egy üres telket, amin van egy pince. A későbbiekben majd építenék a telekre családi házat, de egyelőre nem reális, kell hozzá pár év.

A pince ép, falazott, de a lejárata egy régi vályog présházból volt megoldva, amit lebontottak hatósági döntésnek megfelelően (épület állékonyság miatt). Jelenleg a pince lejárata (lépcsők) vannak a felszínen (lomokkal letakarva) , illetve a ház régi falából annyi, ami a pince feltöltését „tartja”.

Én ebből a helyzetből szeretnék a pince lejárata fölé egy „sípot”, vagy egy zárható kis alapterületű épületet építtetni, ami csupán egy pár nm-es kis helyiség volna, szerszámtároló, semmi extra, csak hogy rendezett és zárható legyen, nem ott élünk. Nyilván ezt az egészet a későbbi ház megjelenésével összhangban szeretném.

Kérdésem az volna, hogy ez jár valamilyen építési engedélyezéssel? A földhivatali állapot nem mutatja a pincét. Kell építész terv?

Műszakilag mi volna jó megoldás? Hogyan érdemes neki látni? Meghagyva a hátsó fal nyomvonalát, egy új téglaépületet hozzáépíteni a pincéhez, vagy csak egy kis pincesíp meghosszabbítva a lejáratot, azt kész?

Kb mennyi pénzt gondoltok egy ilyenre? Mi reális bekerülés?

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 -3 0 86770

Pont fordítva van. Nyáron hátrány a nagy ablak, mert a nap besüt és nagyon gyorsan lesz a helyiségben 32 fok. Ez ellen jó a függöny, a reluxa, a redőny, stb. ( Egyébként, így is, úgy is meleg lesz... ) Télen nem kell annyira sütnie a napnak, ha csak egy kicsit süt, már nagyon jó. A december szokott problémás lenni, de január közepétől már több a napsütés és sokszor van, hogy 24...26 fok van a nappaliban, mindenféle fűtés nélkül. Nem szabad elfelejteni, hogy a nap a maga 6000 fokos felszíni hőmérsékletével iszonyú nagy energiát közvetít sugárzással. Ha neked csak falak vannak ablak helyett, azon a sugárzással közölt energia nem fog átmenni ( pont a jó hőszigetelés miatt ), tehát még ezt az ingyen energiát is kizárod a lakásból. Éjszakára fordított a helyzet, a helyiség a maga 23 fok celsiuszával a függöny nélküli, vagy egyéb védelmi eszköz nélkül a világűr hidegét látja, különösen, ha nincs felhőzet. Ami ugye mondjuk -273 fok. Vagyis a hőenergia sugárzással távozik a helyiségből. És a sugárzásnál tök mindegy, hogy 2, vagy 3 rétegű az üvegezés.

Ezért én sosem preferáltam az ilyen szuper hőszigeteléseket, nem azt kell megakadályozni, hogy a meleg kimenjen, úgyis kimegy, legfeljebb lassabban. Azt kell kihasználni, ami ingyen van... Tehát, nálam sem majdnem ingyen van a fűtés, de a szükséges hőenergia nagy részét a Nap állja! Persze, erre már a ház tervezésekor oda kell figyelni.

Előzmény: topikolos (86769)
topikolos Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86769

A nagy ablakok télen inkább hátrány kellene legyen, mint előny. Egyrészt a nappalok rövidek, másrészt nappal is a legtöbbször felhős. Tavaly télen is alig sütött a nap. Az ablakok meg jóval rosszabb hőszigetelők, mint a fal.

Én tisztán gázzal fűtök kb. 90m2-t, ikerház, így 1 falat nem is kell, a többi falon legalább 24 cm szigetelés van. Padlóban 16 cm, födémen 30 cm. 600m3 alá nem nagyon sikerült menni. Igaz, régi kazánom van, egy modernnel lehetne még 20-30%-ot fogni a fogyasztáson.

Előzmény: Törölt nick (86767)
pajaci Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86768

Én 75m2-t fűtök, a tavalyi számlám 115ezer meleg víz használattal együtt. 45cm-es vályog falazat, régi ablakok, 21fok napközben, éjjel 18.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86767

Korábban tettem fel képeket, ha érdekel, keresd meg és írtam is róla. Semmi különleges nincs benne, csak a napsütést annyira kihasználtam, amennyire csak lehetett.

Varek1 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86766

(gipsz, cementlé,majter ragasztó....)

nagyjából úgy mint a belső falfelületeket.

Un. nevezik, hogy felület előkészítés.

A szakmai leírás legalább 3 oldal.

De röviden  :

nagyobb falhibák javítása  gipszes  malter vagy csak  sima gipsz néha téglatörmelék, amelyet megelőz a könnyen lejövő részek eltávolítása és a nedvesítés. Spatli ecset.

A kisebb hibák repedések javítása   a könnyen lejövő részek eltávolítása és a nedvesítése után. / Spatli ecset. /

csak  glett -tel megoldható. Nem árt a hálózás sem.

Előzmény: Gábor_5 (86762)
Zöldár Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86765

Rendkívül jó ház lehet.

A magyar  házak átlagos fogyasztása 110 nm-re vetítve  2000 - 2200 m3.

Ha passzív lenne a házad akkor  viszont  egy  190 m3-es gáz fogyasztásod lenne.

Előzmény: Törölt nick (86764)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86764

Nálam egyszerű lépésálló van ( sárga csikkal az oldalán ), mindössze 4 cm vastagságban. Ettől még egy szezonban kijövök 500 m3 gázzal és kb 110 nm-t fűtök. Köszönhetően a nap jótékony besugárzásának a baromi nagy ablakokon.

A fiaméknál még egyszerűbb a helyzet, ott homlokzati  (piros csikkkal az oldalán ) EPS van lerakva  350 nm-en. Még semmi problémát nem láttunk, pedig lassan 10 éves a ház.

Előzmény: Guillaume- (86759)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86763

Erre a terhelésre? Ha igen akkor minden rendben.

Előzmény: VaZoLa (86761)
Gábor_5 Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86762

Vakolt homlokzati falon hogyan szokták a festők a repedéseket szakszerűen javítani?

Több helyen láttam már, hogy spaklival kimélyítik és belekennek valamit festés előtt.

Milyen mélyen kell kimélyíteni, be kell-e kenni valami alapozóval, és mit kell belekenni (gipsz, cementlé,majter ragasztó....)

VaZoLa Creative Commons License 2018.09.16 0 0 86761

Biztos. Statikus tervezte....

Előzmény: Töck Jenő (86733)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86760

De miben problémásabb  egy pur táblát felrakni?

Előzmény: Törölt nick (86758)
Guillaume- Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86759

Padlófűtés kiépítésénél nem elég egy 10 centis xps aljzatra?? Legalábbis apóséknál annyit tettek. Ez a 15-18eft/m2 reálisnak tűnik, 2013 környékén volt kb 10eft, de kevésnek számoltam a 3,5 milliót egy komplett fűtési rendszernek?  És a többit, hogy látod, karcsú számokat írtam árnak? Mondjuk kiszámoltam, hogy az utcai homlokzat ablaki kb 260x150cm, darabonta... Lehet nagyon kevés 1,2 millió csak ablakokra, ha a legkorszerűbbet szeretnénk.

Előzmény: Törölt nick (86753)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86758

Pár cen vastagságban nem nyer vele kb. semmit gyakorlatilag a grafit reflex habhoz képest, csak drágább és nyűgösebb.

A 0,031-es lambda azért majdnem azonos már a pur/pir lambdával.

Előzmény: Beer Monster (86756)
Guillaume- Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86757

Nem, kicsit már kiesik.

Előzmény: Kisfiatal (86754)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86756

Ha ennyire szűk a hely hőszigetelésre, akkor oda inkább poliuretán vagy pir táblát kellene tenni.

Előzmény: Törölt nick (86753)
sr1 Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86755

https://www.belinka.com/hu/termekek/illumina/#technikai-dokumentacio

olvasni tudsz?

A műszaki adatokat is olvasd el. 

Szerves oldószerek, alkidgyanták, adalékanyagok, fénynek ellenálló pigmentek.

Előzmény: Törölt nick (86749)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86754

Szikiben nem gondolkodtál, nem nézelődtél? 

Előzmény: Guillaume- (86747)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86753

Nem kell, hisz az a ő telke, ott neked nincs jogod semmit csinálni...

Egy vakolatnyi réteget azért csak kitudsz alkudni és egyébként is elvben úgy épült anno, hogy a vakolat még a te telkeden legyen.

(ez az előírás legalábbis).

Azaz 4 esetleg  cm grafitos habot vélhetően rá tudsz rakni.

Már ennyi is kb. felezi a csupasz téglafal vesztéségét :-)

Nomeg  a hőhídját, "hideg sugárzás"-át.

...és szebb is lesz a szomszédnak  is!

Esetleg alkudhatsz úgy vele, ha kekeckedik, hogy alul csak 4-5-6-7-8 cm és onnan vastagszik a 12-14 cm-re.

A felrakáskor habvágóval szépen trapézolni lehet a táblákat soronként.

Indul ~70 cm-nél érkezik  ~170 cm-nél (ez két sor) és mondjuk 5 cm >> 14 cm az átmenet.

Akkor pl. 2 sor lesz az átmenet és soronként 4,5 cm a trapézolás...

Így alul, ahol az autó a legszélesebb kevésbé szűkül a bejáró.

------

Fűtés HA!!! eléggé jól hőszigetelsz akkor 800-900 m3 gázra is leszorítható a gáz igény.

(a leírt módon pl. akár alá is)

Felmerül a kérdés, hogy mi legyen a fűtési rendszer...

Nem biztos, hogy a gáz+vizes rendszer az optimum.

A padlóban (gondolom) nincs vagy nincs elegendő hőszigetelés, így a padlófűtés helyből kiesik, illetve elég hideg marad padló is.

A padlófűtés alá 16-18 cm lépéssáló hab illik legalább... ami padló újjáépítés (~ 15-18 eFt/m2 áron)

Miközben a padlófűtés TÚLZÁS egy jól hőszigetelt házba.

Felmerül a villamos fűtés.

Ami ugyan a gáznál drágább árammal működik.

Viszont OLCSÓN kiépíthető!

(nem kell kémény. nem kell kazán, nem kell cső, nem kell radiátor, sok munka)

Elég pár villamos radiátor+termosztát és a nappaliba egy klíma.

Ami az átmeneti időben fűtöget este-reggel (olcsóbban a gáznál)  illetve nyáron hűsít egy kicsit.

Fűtésre jó a volt démász "komfort" B tarifája, ~23 Ft/kWh alapon.

A megmaradt milliókat pedig banka rakod és áramra költöd vagy másra.

pl. napelemre és akkor már csak ~16 Ft/kWh lesz az energia.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86752

Ez érdekes, a környékünkön levő ingatlanosok azt  mondják, hogy ők a tulajokkal szemben inkább lejjebb nyomják az árakat, hiszen akkor egy ingatlant hamarabb eladnak. Vagyis jobban pörög az üzlet, nekik nagyobb hasznuk van két olcsóbb ingatlanon, mint egy drágán, ha az sokáig a nyakukon van. Egy hónap múlva kiderül, van egy zuglói lakás, amit el kellene adnom.

Kérdezted, hogy mi nem tetszik ezen a házon. A két utcafronti szoba nyugatra néz, ezek télen sötétek és hidegek lesznek. A másik, hogy nagyon tagolt az egész és kicsik a helyiségek.

Ettől még egy egész élhető lakást lehet belőle csinálni, persze itt nagyon sok kérdés merül fel. Elsősorban az anyagiak...

Délelőtt leírtam, hogy hogyan lehetne, de amikor el akartam küldeni, a fórummotor kiájult és egyszerűen eltűntek az addig leírtak.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86751

Az akrilfesték alkalmazható alkid festék fölé, ha az alkidos felület  megfelelően átcsiszolt.

De az alkid nem jó az akrilra.

A latex festék is akril manapság már.

A poliuretán meg kb. mindenre  jó :-)

pajaci Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86750

Kapcsolat:

Helios Coatings Hungary Kft.
Nagysándor József út 15742/15
5000 Szolnok
Észak-Nyugat Magyarország: Iglódi Zoltán Tel.: 06-20/209-7009
Észak-Kelet Magyarország: Bozsik Gyula Tel: 06-30/628-3046
Dél-Nyugat Magyarország: Simigh Ferenc Tel.:06-20/999-9339
Dél-Kelet Magyarország: Szépné Oszlánczi Renáta Tel.: 06-30/678-6605
Budapest: Érsek-Gábor Anita Tel.: 06-30/742-1229

Email: info@hgpannonia.eu

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86749

Most már tényleg nem tudom, h mit is kenjek a belnika iluminára.

sr1 
"Bármivel, ami oldószerest- szaknyelven szolvens alapú, alchid gyantás. A vizes bázisú felületkezelők leperegnek róla."

japofan 
"Bármelyik vizessel..."

Guillaume- Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86748

"Vakolni nem kell."

Ezen dilemmáztam 2 napja, hogy vajon kell-e, vagy egyből mehet rá a grafitos. KÖSZI, és legyen igazad!

Guillaume- Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86747

Először is köszönöm! Hidd el, örülök, hogy ennyiért is van ház, mert ezek a qrva ingatlanosok rettenetesen nyomják felfelé az árakat!

"a hátsó szomszédtól, HA a TELEKHATÁRON van a falad, akkor kell engedély a hőszigetelésre, hisz az már az ő telkére kerül majd, célszerű írásban!!! kérni" Sajnos telekhatáron van, méghozzá olyan keskeny az ő bejárója, hogy jó, ha befér az autó. Félek, hogy emiatt bukik meg majd a dolog. Egyébként úgy tudtam, hogy 10 centist mindenképpen engedélyeznie kell a szomszédnak.

Az alku után pont 10-12 millió maradna, mint amit Te említettél. Belevágjunk, ha megfelelő élőben is a ház? 

Jól sejtem ezeket az árakat (ha egyáltalán találok mestert)?

-fűtéskorszerűsítés, kondis kazánnal: konyha, előszoba, fürdőszoba padlófűtéssel+10 centi aljzat szigetelés: 3-3,5 millió

-villany: 1-1,2 millió

-homlokzati szigetelés (12cm grafitos)+lábazati szigetelés (10cm XPS): 2,5 millió

-3 üvegrétegű ablakok, rejtett tokos redőnyökkel: 1-1,2 millió

Előzmény: Törölt nick (86746)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86746

Vízszigetelés úgy látom van az alap/fal között

Remélem a padlók alatt is van... mert, ha felkarod újítani akkor gond lesz hiánya (pótolni kell).

----- 

Ez a ház teljes kibelezésre vár és aztán hőszigetelésre HA egy modern energia takarékos ház a cél.

A költségek (mivel ez így az előnytelen alaprajza és a műszaki színvonala okán is egy energia vámpir...)

- kibelezés tégláig-betonig-gerendáig

- új vezetékek (villany biztosan, víz-csatorna szükség szerint)

- új ablakok és külső ajtók (redőnytok  hőszigetelés!!! vagy megszüntetés)

- hőszigetelés >> 12-14 cm grafitos hab falra, 10 cm xps a lábazatra a benti padlószint alá ~60-90 cm ig, 30 cm gyapot a padlás aljára

(az utcára engedély nélkül csak 10 cm hab rakható, de ha tévedsz +2 cm-t vélhetően nem lesz baj belőle

a hátsó szomszédtól, HA a TELEKHATÁRON van a falad, akkor kell engedély a hőszigetelésre, hisz az már az ő telkére kerül majd, célszerű írásban!!! kérni)

- padló újra építése, ha nincs alatta vízszigetelés

- új burkolatok igény szerint

- belső festés-mázolás

- alighanem alaprajz varia is kell pár helyen, hogy élhető legyen

- fűtés?! kazán, kémény

Szóval ~10-12 millió alsóhangon el fog menni rá.

Biztos, nagyon jó helyen van, ha mégis ilyen drágán hirdetik....

A google alapján megítélve a környéket max 10-12 milliót adnék érte, ha egyáltalán.

(de ugye nem tudom a dorozsmai árakat)

Akkor a végére 25-30 millióból lehet egy egész jó ház belőle.

-----

Vakolni nem kell.

Kopogtasd át a téglákat egy "kilós" kalapáccsal, ami törik-málik üsd le.

Spaklival told le a felületről ami esetleg rajta van (kosz, habarcs folt, tégla táskásodás, stb)

Egy kampós betonvas darabbal kapard át a fugák vakolat felületét is.

A lábazaton a kiugró tégla díszítést a legésszerűbb szerintem leütni a síkig...

Ha kész az előkészület akkor nagynyomású mosóval mosd le a falat, lábazatot.

Egy sor mély alapozás a száradás után (pár nap a mosás után) nem kell teljesen telíteni, lesz még egy sor.

Utána párzsák zsákos vakolattal húzd síkba a mélyebb tégla fugákat és pótold a tégla hiányokat (némi vakolattal vagy pótló tégla darabokkal, ahol az célszerű).

Magát a tégla felületet lehetőleg ne nagyon kend össze.

Kötés után (~2 hét)  újabb mély alapozás, most már telítésig.

Lehet hőszigetelni a falat :-)

Grafitos habból 12-14 cm ésszerű rá.

A lábazati hőszigetelés előtt áss árkot az alap mentén.

Takarítsd le az alapot és kend át vizes-bitumes rendszerű kenhető vízszigetelő löttyel.

Minél mélyebben és a járda szint fölé 30-35 cm-ig kenve.

Az alap/fal közti vízszigetelést is takarítsd le és alatta-fölötte egy ~5 cm-es sávban kend le a vízszigetelő csíkot és a falat is a vizes bitumenes cuccal.

Aztán mehet rá az előkészített lábazatra XPS hab a vízszigetelés.

HA jól látom 70 cm körül lábazat van a vízszigetelés alatt az utcán ez már éppen elég, így nem muszáj még a járda szint alá is menni vele.

(Az udvarban viszont mintha magasabban lenne a járda, ott kellhet a járda alá menés is...)

A járda és az xps alja között 1-2 cm rés kell (mozog a járda télen/nyáron), amit a külső szélnél a járdához kell tömíteni kültérre való rugalmas tömítővel.

Előzmény: pajaci (86735)
Renaultmánia Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86745

Na a lejtés az nem kell. Az egész alapból lejt a lyuk felé. Így vízszintes kell hogy legyen. Ezt nemrég fedeztem fel. Már szemre is alacsonyabb a lyuktól távol lévő sarok. 
Csemperagasztó majd ha megköt akkor szilóval ragasztom oda. Végül a szerelőnyíláson át purhab ha jól értem. Zajcsökkentés miatt. 
Ha lesz még kérdésem meg fogom kérdezni. 

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget. Érdemes volt ma is felkelni. Ma is tanultam valami hasznosat 

Előzmény: Törölt nick (86741)
pajaci Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86744

Én tudom hogy túl sokat nyomtam, de épp te is ezt ajánlottad neki. Pont ezért írtam.

Előzmény: Törölt nick (86743)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86743

TÚL sokat nyomtál

Meglepőn kevés kell, mert jócskán DAGAD!!!! és nem egyszerre az egész alá.

Benyomsz pár KIS adagot aztán félóra múlva megnézed kell e még ....

De akkor sem esel túlzásba.

Előzmény: pajaci (86742)
pajaci Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86742

Ha annyi purhabot nyom alá hogy kitöltse az üreget, akkor megfogja emelni. Én is így csináltam a kádamat, feltöltöttem vízzel, és alá a purhab. Hosszában felnyomta közepét. Most van benne egy hosszanti púp...

Előzmény: Törölt nick (86741)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86741

A peremet körben méretre építed >> lejtés!!!, de elöl hagysz ki egy-két kis szerelő nyílást.

Aláépítesz a közepének YTONG (vagy tégla) is, hogy a súlyod is bírja.

Megkened a peremet és az aláépítést ere való ragaccsal (akril/sziló esetleg felxi csempe ragacs).

Méretre állítod, megvárod amíg megköt.

Lesúlyozod 50-100 kg és a szerelő nyíláson át dagadós (ajtó-ablak beszerelő) PURhabot nyomsz alá (ne túl sokat!!!, de töltse ki az üreget).

Így ne lesz olyan zajos a víz az alján és nem kong majd.

Plusz a PURhab kb. örökre rögzíti végleg.

Elfalazod a szerelő nyílást, leburkolod ahol kell.

Örökélet és még pár napig jó lesz :-)

Előzmény: Renaultmánia (86736)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86740

Bármelyik vizessel... 

Előzmény: Törölt nick (86730)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86739

Lehetni lehet, miért ne lehetne?!

Esetleg a tűzvédelmi szabály nem engedi a menekülési út/idő és a tűzállódási minimum idők miatt.

De ez családi háznál általában még nem játszik.

Ha mégis akkor el van kúrva az épület terve.

Lambériánál és gipszkartonnál  is, be KELL tartani a rétegrendet és fontos a tökéletes páraZÁRÁS!!!!

A tűzvédelmi kockázat viszont mindenképpen sokkal durvább a lambériával....

Én pl. nem szeretnék bent égni a tetőtérben ezért a tűzgátlós gipszkartont favorizálom.

Mellesleg a lambéria csak bőséges és jó irányból érkező természetes fényben mutat jól.

Gyengébb és/vagy rossz irányú  fényben nyomasztó.

Előzmény: Xilvia (86714)
sr1 Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86738

A Duravit D-CODE... 

Két változata van:

1. A beépíthető, de az kb. 85mm mély szokott lenni.

Ennek a helyét az aljzatbetonból ki kell hagyni, a helyét körbecsempézni, aztán meg kell csinálni neki az ágyat cseperagasztóval, valahogy be kell kötni a szifont, és szép lassan tologatva és nyomogatva el kell helyezni az ágyba, míg szépen körbe  zár a pereme. Ehhez teljesen vízszintes padló szükséges. 

2. Nem beépíthető, akkor kell legyen lába és maszkja- azaz ki kell csepézni alatta a padlót. A lábaknak a tálca alján meg kell legyen a rögzítési pontja.

Ha nincs maszk, akkor ki kell falazni és a perem alatt körbe kell csempézni.  

topikolos Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86737

Kellene ahhoz valami beépítő keret, vagy zuhanyláb, vagy valami...

Renaultmánia Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86736

Köszi én is megtaláltam már ezt. De sajna okosabb nem vagyok tőle. :( 
Talán ez van nekem. Ez hasonlit rá a legjobban. Duravit D-CODE szögletes akril zuhanytálca 90x90-es 
Elég mégy a belépő része kb 10-15cm. És a pereme viszont csak 2-3cm széles ami a tálca körül fut Ebből gondoltam hogy ott csak téglával lehet megoldani valahogy. 

Előzmény: pajaci (86735)
pajaci Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86735
Előzmény: Renaultmánia (86734)
Renaultmánia Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86734

Üdv. A fürdőt újítom fel. De sajnos elakadtam a zuhanytálcával. Nem tudom hogy kell beszerelni. Jó pár éve kaptam a tálcát de semmi mást. A lefolyó megvan csak nem tudom hogyan kell rögzíteni a tálcát. Egy peremet kell építeni téglákból? És arra felültetni? Vagy hogyan lehet másként? 

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86733

"bőven elbírja."

Biztos? Ezt honnan lehet tudni?

Előzmény: VaZoLa (86731)
sr1 Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86732

Bármivel, ami oldószerest- szaknyelven szolvens alapú, alchid gyantás. A vizes bázisú felületkezelők leperegnek róla.

Szerintem ezzel a szerel nehéz dolgozni, mert ez leköti teljesen a pólusait az anyagnak, aztán ráviszel egy más színű felületkezelőt.

A kérdés az, hogy sikerül-e teljesen lekötni a anyag pólusait- hiszen ez csak tökéletesen símára kikészitett felületen lehetséges. 

Nekem a véleményem az, hogyha tisztességesen átcsiszolod a felületet (szinte fáig), és egy vizes bázisú viaszos pácot viszel fel a felületre- három rétegben, akkor jobban jársz. 

Előzmény: Törölt nick (86730)
VaZoLa Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86731

igen, félig terasz, félig erkély (kilógó résszel) , és bőven elbírja.

Egyelőre vasak állnak ki a betonból kb. 1,5m-enként a szélén.

Előzmény: Töck Jenő (86728)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86730

Sziasztok.

Mivel ide adott ki jobbára találatot ezért itt tenném fel a kérdésemet. Belinka illuminára mivel festhetek rá? Konkrétan azt se találom, h ez vizes vagy oldószeres. Valami gyantát említ a leírása, de higítót vagy vizet nem.

Köszönöm.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86729

vín

helyesen van

Előzmény: Töck Jenő (86728)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86728

El fogja bírni az erkély? A balesetvédelmi előírásokban benne vín, hogy mikor kell rá korlát.

Előzmény: VaZoLa (86727)
VaZoLa Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86727
Előzmény: VaZoLa (86726)
VaZoLa Creative Commons License 2018.09.15 0 0 86726

Sziasztok,

a teraszom/erkélyem korlátját/mellvédjét szeretném téglából kirakni.

Hasonló megoldás lenne tehát, mint pl ez, amit találtam:

http://blog.polifarbe.hu/tiny_mce/uploaded/1703balkon02.jpg

valaki nem tud ehhez/hasonlóhoz jó csomópontot/rajzot/képet?

(hol/hogyan legyen vizorr, hol/hogyan legyen vízelvezetés, milyen magas legyen a téglafal, kell-e feltétlenül kapaszkodó a mellvéd tetejére, stb...)

Guillaume- Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86725

Elméletileg ez szintén egy időben épült az L alakú toldással. Egy szobát le lehetne rekeszteni a rajz szerint, hogy ne 3 nyíljon egybe. Az 5m2-es szoba pedig a fürdőszoba része lenne. Miért találod annyira rossznak?

Előzmény: Törölt nick (86719)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86724

"rugalmas tartományban egy hangyafasznyi"

Ólomból készítettek vízvezetékeket 50-60 éve, még sajnos mindig előfordul belőle. A nyomásváltozás hatására megnyúlt az ólom egy hangyafasznyit. Puha fém, rugalmassága alig van. Ahol megnyúlt, ott valamivel vékonyabb lett már a cső fala. Nyomásingadozásos helyeken értelemszerűen mindig ezeken a vékonyabb helyeken nyúlt legközelebb leginkább újra. Tipikusan egy nagy dudor keletkezett végül a csövön évtizedek alatt, ami aztán egy nap kidurrant. A sok hangyafasznyi mindig összeadódott.

Előzmény: Törölt nick (86698)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86723

Kisebb fokú kényszerbetegség.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86722

Egyébként, már megvettem az ingatlant, de nem tudtam leszokni a nézelődésről. Nem volt hiába, mert a fiaméknak így találtam telket, vagy 3 év után. És a véletlen sokat besegített... Akkoriban az összes ingatlanirodával ( 7 db, Gödöllő ) kapcsolatban voltam, nekem keresett mindenki házikót...

A nyaralómat kb 3 éve vettem, de azóta is nézegetem, hogy mik vannak... az ingatlan.com küldi az anyagot, reggelenként átnézem. Ötletadónak is jó, mit hogyan, stb. Lehet, hogy ez valami kóros dolog? :)

Előzmény: zöldeskékek (86721)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86721

Nem semmi az a 120 ingatlan  szemle..

Anmnó én talán 25- 30  -ig jutottam - napi  3 szemle.

Egy idő után összefolyik az emberben az info áradat.

Hirdetéseket  az interneten viszont  legalább 100-at néztem meg.  

Előzmény: Törölt nick (86719)
Sárgamacska Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86720

Nincs  kis kapú, mivel  konkrétan nem tiltja semmi az éghető anyag beépítését.

Viszont a fokozott tűzveszélyre  fel kell hívni a figyelmet. És a tevékenységet  - tehát az életet ennek figyelembe vételével  folytatni.

A tervezőnek pedig a megrendelő kívánságának megfelelő anyagokat kell kiírni.

Vagy ha aggályoskodik, veszi a kalapját és elköszön.

Természetesen a  villany vezetésnél meg egyéb veszélyforrásoknál  fokozott tűzvédelmi szabályok figyelembe vételével  kell  a rendszert kialakítani. 

Előzmény: Xilvia (86718)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86719

Nagyon rossz az elrendezése a háznak. Kívülről azt hittem, hogy egy kockaház. Felejtsd el.

Ha nektek 90 nm is elég, akkor ne ilyen toldozott-foltozott megoldásokat nézegessetek. Egy rendesebb kockaház pont jó lenne. ( Ha találtok eladót. Azért ne keseredj el, én 120 db ingatlant megnéztem, mielőtt döntöttem. 3 hónap alatt. Mindegyiket lerajzoltam, mit, hogy alakítók át, egy nagy füzetem van tele vele... egy regényt tudnék írni a történtekről... egyébként a szerencse is fog segíteni.)

Végül is mekkora a családod, hányan élnétek ott? Úgy gondolkozz, hogy csak padlófűtés legyen!

Előzmény: Guillaume- (86706)
Xilvia Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86718

Nem a műszaki nehézségekre voltam kíváncsi, hanem a jogi lehetőségekre és kiskapukra. 

Előzmény: sr1 (86717)
sr1 Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86717

Letezik olyan, teljesen szintelen tuzvedelmi szer, aminek tanusitvanya van. Ezzel tehat nincs gond. A gond a hoszigeteles van, amit a szarvazat fele kell szerelni. Az eresz is nagyon megvasatagszik, draga kotoelemek szuksegesek az ellenlecek rogzitesere a szarvazatra. A hoszigetelo rendszer a legdragabb rockwool. A szekallasokat es a szarvazatot gyalulni kell. .. es meg par reszlet.

Xilvia Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86716

A terveken gipszkarton van kiirva tűzvédelmi okokból. 

A kérdés : az építésfelügyelet bele kötne-e a lambériába vagy sem?

2. Kérdés : a már emlegetett lakberendezési újságokban hogyan érvényesült meg a tuzvedelem? 

Előzmény: Beer Monster (86715)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86715

De honnan ered egyáltalán a gondolat, hogy ezzel a hatóság foglalkozik?

Xilvia Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86714

Tetőteres házat építünk, a tetőtér burkolásnál elakadtunk. Az építészünk gipszkarton írt ki, de mi lambériát szeretnénk. 

A lakberendezési újságok is tele vannak látszógerendás, lambériát tetőterekkel. Most lehet vagy nem? Ez lenne a kérdésem. 

Azok jelentkezését várom akinek mostanában így épült a háza, és nem kötött bele a hatóság. 

nixon70 Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86713

U- vas mindkét oldalon bevésve?

Előzmény: Beer Monster (86712)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86712

Az én kérdésem a szerelőbeton és az úsztatott beton közöttre vonatkozna.

A "szerelőbeton" nálam már kész van, az a régi padló.

Előzmény: nixon70 (86711)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86711

A feltöltésbe, a szerelőbeton alá.

Előzmény: Beer Monster (86710)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86710

:o

Ez hová került be?

Előzmény: nixon70 (86709)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86709

Nekem az építészem anno egy vasalt, két oldalon befogatott 30 cm magas, 40 cm alul, 20 cm felül trapéz alakú betoncsíkot javasolt.

Meg is lett csinálva, semmi gond vele.

Előzmény: Beer Monster (86708)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86708

Ha az úsztatott beton alá esetleg teszek méterenként purenit vagy ytong kockákat, amik "oszlopként" alátámasztják a betonlemezt, akkor meg a betont töröm el a vasalatlan oldalán?

Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86707

Tudom, hogy megoldható gipszkartonnal is, és nem egy holdraszállás, de annyi probléma van vele. Nem előre eldöntött, hol lesz a bojler, de nagyon nem is szeretem az ilyen könnyűszerkezetes megoldásokat. Kéne hőtároló tömeg egy ilyen kis épületbe, túlhevülés ellen. Nem a gipszkarton előnyei mellett vagy ellen vagyok, csak nem ilyen szerkezetben gondolkozom. Legszívesebben az aprólyukú, vagy tömör tégla mellett teszem le a voksom.

Egy 4-5 m hosszú válaszfal szerintem hiába van bekötve a főfalba, attól még a padló viseli a súlyát, és ha a hab zömül 20 év múlva is, akkor itt-ott jöhetnek a kisebb-nagyobb repedések.

Előzmény: Törölt nick (86684)
Guillaume- Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86706
Guillaume- Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86705

Köszönöm! Be kell vakolni, vagy mehet rá a szigetelés egyből? Jobb, ha nem küldök róla képeket, mert iszonyatosan le van lakva. A fürdőről és a konyháról még csak kép sincs. Kondis kazánt szeretnénk, ha találunk házat, padlófűtéssel kombinálva.

Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86704

Várjunk csak. A fölső betonba 100%, hogy fogok hálót tenni.

Az alsóban persze nincs.

Mind a két eset kétséges, az egyik a hab miatt, a másik az olcsó beton miatt, de biztos, hogy ugyanarra az esetre gondolunk itt?

Előzmény: Töck Jenő (86689)
ozntia Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86703

Köszönöm a választ. Én a hungarocellt azért tenném fel, hogy legyen mit hálózni és színezni.

Ezért csak a minimális 2cm-t használnám.

Nekem a csavarozás/dűbelezés nem látszik jó ötletnek ebben az esetben. Hogy miért?

Ha én a 18mm-es OSB-be csavarozok, akkor két lehetőség van.

1. Belecsavarom a csavart a 18 mm teljes vastagságába, hogy fogjon. A hegye a csavarnak ami hegyes és vékony (és ami nem fog/tart) a másik oldalon látszik. Ez nem lenne sem szép sem jó, mivel belül most az OSB látszik, és a gyalult natúr fa, ami szép. Mivel nekem nem a meleg garázs a célom, nem szigetelem belül kőzet vagy üveggyapottal, és ezért nem is burkolom rigips-szel. A kiálló csavarhegyek szerintem sok kellemetlenséget okoznának később, még akkor is ha nem a falhoz dörgölőzve közlekednénk a garázsban.

2. Nem csavarozom be olyan mélyen a csavart, és így a 0,5mm hegyes része (ami nem tart) levonódik a 18mm vastagságból, plusz kb 2 mm, hogy ne is nyomja meg a csavar hegye belül az OSB-t.

Tehát marad 11mm ahol a csavar tart. Az a kb 1cm, amit a csavar tart a fában, lehet akár elég is, de valószínűbb, hogy nem.

Vagy olyan lesz az OSB belül mint a fakírnak az ágya, vagy csavarozgatok, amivel segítek a lelkiismeretemnek (hiszen megcsavaroztam), de a rögzítésnek nem. (mert 1cm tartás/csavarozás az OSB-ben, nem számít a bivaly erős rögzítések közé)

Előzmény: Attesz88 (86671)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86702

https://www.google.com/maps/@46.2751378,20.0650688,3a,49.4y,90.88h,90.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1s8iXrD8gsNGI2GSoYjUTYBA!2e0!7i13312!8i6656

Ez az?

Csak az nem tetszik, hogy  a lábazat is téglából van. De ha eddig egyben volt, akkor még bírni fogja. Valószínű, a kémények tetőn felüli részét újra kell építeni ( Önkormányzatot megkérdezni, mert lehet, hogy kémény sem kell, turbókazán ), kell új esőcsatorna, meg valami a lábazat és a járda közé, hogy biztosan lefolyjon az esővíz. De ezek nem túl nagy tételek. Valószínű, belülről is csontszáraz a ház.

Belső képek, alaprajz, ára?

Előzmény: Guillaume- (86700)
pajaci Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86701

Jónak tűnik a tető is, a téglákkal sincs baj. Rányomsz egy 10cm-es hőszigetelést, és fajin lesz.

Előzmény: Guillaume- (86700)
Guillaume- Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86700

így néz ki: Szeged, Tas u 13.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86699

Kérdés az volt, hogy megreped-e a válaszfal ha hőszig. habra állítja, vagy van-e ennél jobb is. Erre mondtam, hogy ha az alaplemezre állítja az biztosan jobb mint ha a habra. És az nem is nagy pluszköltség. Innentől kezdve csinál amit jónak lát.

Előzmény: Törölt nick (86698)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86698

Lesz, a rugalmas tartományban egy hangyafasznyi... amitől még kurvára nem fog megrepedezni semmi.

Fölösleges a paráztatásod.

Előzmény: Töck Jenő (86695)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86697

Mé' ne szabadna...?!

Csak kalkulálni kell az állapottal és a teendőkkel az ár megállapításnál.

Előzmény: Guillaume- (86692)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86696

Igen.

Be kell írni, hogy te csinålod.

Vagy ha kõzeli hozzåtartozód csinálja, be kell rakni a szakmunkásbizonyítvány másolatát az e- naplóba és a rokoni fokozatot.

Előzmény: Infy80 (86673)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86695

2,05m széles az nem 4,5m széles. Nem is a fele. Miután az alakváltozás a negyedik hatványon szerepel lehajlás esetén ezért jelen estben több mint húsz-szoros a lehetséges mozgás. Nem lesz annyi egyébként, csak annyi amennyi a hab lassú alakváltozásából adódik.

Előzmény: Sárgamacska (86693)
pajaci Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86694

Beton alapja van? Van a beton és a fal között vízszigetelés? Mennyire mállanak a téglák?

Jó az ára? Jó helyen van?

Előzmény: Guillaume- (86692)
Sárgamacska Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86693

Az aggódóknak !!

Úgy 48 éve  örököltünk egy házrész, majd többi rész később megvásároltuk

Lett egy kereken 100 nm -es cs. ház a tulajdonunkban. Majd a súrlódások elkerülése miatt 45 éve  szét választottuk. Az egyik válaszfal   egy 2, 05 cm széles meglehetősen hosszú folyosót szelt ketté-

A folyosó padozata  un. melegpadló volt, azaz a betonon párnafa, közte homok, a párnafán  vakpalló és szegelt parketta.

A dilemma felszedni - nem felszedni. Akkor még a dekopír fűrész előttünk ismeretlen volt. Csak rókafarkú kézi fűrész. Maradt a parketta  bizonyos körök réműldözésére, de hallgattunk az öreg szakira, aki azt mondta  ha kiékeljük  megtartja magát a fal.

Így lett.

Az óta  egy mm -annyit nem süllyed  a  10-es  válaszfal téglából épített vakolva kb. 13 cm vastag  3, 2 m magas fal.

Aztán az egyik lakás tulajdonosa  10 év után felszedte e parkettát a másik lakásban maradt.

Így születnek a 'sziámi' ikerházak... osztódással.

a másik válaszfal egy  konyhán fut keresztül a hidegpadlóra építve... az a  (volt) berlini fal  kistestvére.

Előzmény: Törölt nick (86687)
Guillaume- Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86692

Olyan régi építésű házat (1971-es), ami nincs bevakolva meg sem szabad venni? Csak a szűz téglák látszódnak.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86691

Kúszás még acélban is van.

Előzmény: Töck Jenő (86690)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86690

Ahoz hogy a fal megtartsa magát erő kell. Jelen esetben a falban. Ahol erő van ott alakváltozás is van. Ezt nálamnál jóval ismertebb egyén állapította meg először. Ahol alakváltozás van ott mozgás is van.

Előzmény: Törölt nick (86688)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86689

Itt az a kérdés, ha NINCS BENNE HÁLÓ akkor mi a helyzet. Persze, jó a háló (nincs jobb megoldás ennél), ha VAN BENNE. De NINCS.

Előzmény: Törölt nick (86687)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86688

Csodálkoznék, ha egy rendesen megépített 10-es fal nem tartaná meg önmagát akár a levegőben is... pár méter hosszban.

Előzmény: Töck Jenő (86685)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86687

Valóban, de akkor is töredékére van CSAK kihasználva az anyag....   

Úgy 15% körül a 100-as hab esetén, ami még mindig nem komoly terhelés.

---

Nem véletlenül javasoltam a fal alá a betonháló sávot az aljazatba.

A 7-8 cm beton alul a hálóval ... röhögve tartja a a 10- es válaszfalat.

A habra pedig szépen elosztja a terhet.

Nem budavára épül rá, hanem csak egy könnyű kis válaszfal :-)

Előzmény: Töck Jenő (86682)
pajaci Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86686

Ez az az eset, amikor a kérdezőnek szilárd megingathatatlan véleménye van arról, hogy az EPS szivacs, a gipszkartonfal meg nem való semmire.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86685

"A hab az építés során felveszi a terhet>>méretet a fal alatt, aztán úgy marad, mert már már úgy köt meg a fal :-)"

Lásd 86683

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86684

A válaszfal bekötésre kerül az oldalfalba is.... mitől mocorogna?

A beton nem fog hajlongani az autó alatt, erősebb az annál sokkal!

Pláne nem a keréktől közel 1 méterrel, ahol a válasz fal lesz.

A hab az építés során felveszi a terhet>>méretet a fal alatt, aztán úgy marad, mert már már úgy köt meg a fal :-)

Ha netán mégis elreped valamelyik sarokban az nem a hab miatt lesz... hanem a hőtágulási mozgás miatt.

De rendesen megépített-bekötött falnál ez kizárt, pláne pár méter falhossznál.

-----

De a bojler miatt fölösleges a tégla fal és a 10-es válaszfal amúgy is erősítésre szorul téglából is.

A gipszkarton vázban is simán ellehet helyezni a szükséges erősített bordát a bojlernek .... ott ahová majd kerül.

Előzmény: Beer Monster (86680)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86683

"Minél nagyobb, ugyan akkora tehernél annyiszor kisebb."

Az alakváltozás.

Előzmény: Töck Jenő (86682)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86682

"

De ugye nem lesz telibe... ezért CSAK 0,3 tonna/m2 terhet, ad a teherelosztás miatt :-)"

Azért ez nem egészen igaz. 10 cm vastag a fal és két oldalra még kb. annyi szélességet lehet figyelembe venni amilyen vastag az alatta levő (vasalatlan)beton. ha 10 cm vastag, akkor 20 cm, plusz a falvastagság. Összesen harminc.  Ha N/cm2-ben (kg/cm2) számolunk akkor mindjárt nem annyira jó a helyzet. A lassú alakváltozását nem ismerem ezeknek a haboknak, de van nekik. A betonnál is megkülönböztetünk rövid és hosszú ideig ható terhelést. A két esetben más a rugalmassági modulus (adott terhelésre mennyi alakváltozás jut). Minél nagyobb, ugyan akkora tehernél annyiszor kisebb.

Előzmény: Törölt nick (86679)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86681

"Ha nem volt elszúrva valami annak idején akkor bírni fogja. "

Hát állítólag nagyon olcsójános volt az első tulajdonos.

Előzmény: Töck Jenő (86655)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86680

(4,5 m3 kell. A félmilliót a 700-as XPS-re számoltam.)

Egy cementhabarccsal rakott téglafal hogyan viselkedne ilyen mértékű süllyedés esetén? Én úgy becsülöm, hogy század mm mozgásig biztosan nem, tized mm-ig talán nem repednek az illesztések. 1 mm körüli mozgásnál biztos a repedezés, de még nem horror, ha követi az élek vonalát.

Másfelől a fal súlya önmagában tehát kb 0,5-0,8 mm összenyomódást okozhat. (Válaszfaltégla esetén, de akkor megint szívhat az ember a bojlerrögzítéssel)

Az autó (további) 1-1,5 mm-t nyomhat össze.

...

Ám tegyük fel, hogy ha egy ideig kellően össze tudom nyomni leterheléssel, akkor az már úgy is marad. Ha a válaszfalat csak ezt követően vakolom, akkor ezek az összenyomódások már benne vannak a habban. A kérdés az lesz, hogy amikor nap mint nap ki-be jár a kocsi, az mekkora mozgolódást eredményezne.

Nem az lenne vajon, hogy ennek az 1-1,5 mm-nek talán kb a tizedével továbbra is rugózna? Mert akkor havonta lennének hajszálrepedések.

Előzmény: Törölt nick (86679)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.14 0 0 86679

A hab gyakorlatilag nem rugalmas!

Vagyis, ha egyszer összenyomtad kb. úgy is marad....

-----

Gondolkodj, számolj... mérlegelj.

A 100-as EPS anyag az 100 kPa terhelhetőségű 10% összenyomásnál, azaz ~  10 tonna/m2 !

A 300-as XPS anyag ~30 tonna/m2

Ha telibe beépíted 10-es tégla válaszfallal, ami mondjuk 300 kg/m >> akkor az is még csak 3 tonna/m2 lesz ...

De ugye nem lesz telibe... ezért CSAK 0,3 tonna/m2 terhet, ad a teherelosztás miatt :-)

Ez bakfitty még a csak 100-as habnak is.

Mindössze 3% körüli terhelés, ami talán 0,5 % összenyomódást is okoz.
Azaz 10 cm vastag hab esetén 0,5 mm-t ... az építéskor.

Nézzük az autód, mondjuk egy nehéz SUV és benne ül 5 ember és jól meg is van rakva: 2400+400+200=3000 kg

Ekkor autó úgy 2x4 kerék osztású, tehát veheted az egy kerék alá eső felületet ( a beton terhelés elosztó) 1 m2-nek simán.

Akkor 750 kg/m2 >> 0,75 tonna/m2 adódik, ami a 100-as anyag esetén 7,5% kihasználtság.

Ez már talán okoz 1% összenyomódást is >> 1 mm 10 cm hab esetén.

Igazából az olcsó, falra való csak 80-as hab is jó ekkora terhelésre. 

A kerék nyomsávba és  a fal alá mégis érdemes inkább xps csíkot rakni, hosszára a táblát, azaz 60 cm széles sávban.

Pusztán a biztos, ami biztos elve alapján...

------

Mitől lett neked a hab ára félmillió...?

25 eFt/m3 körüli áron van lépésálló 100-as hab és 40 eFt/m3 körüli áron XPS hab.

Mondjuk 2800 Ft/m2 a 10 cm vastag hab átlagára, akkor 4,2 Ft/m2 a 15 cm vastagság.

Ami az 5x6 méterre számolva 

- 10 cm vastagon 84 eFt 

- 15 cm vastagon 126 eFt

Előzmény: Beer Monster (86678)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86678

Gondolod, ha betonozás után lerakatom rá az építőanyagot, esetleg ráállok 1-2 kocsival egy időre, akkor beáll, és többé nem zömülne már?

Előzmény: Beer Monster (86677)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86677

12-15 cm. Mivelhogy később nemcsak garázs lesz már.

Előzmény: Törölt nick (86675)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86676

Az elején egyszer a építéskor mozoghat .... összenyomódik, de utána mitől is mozogna?

Előzmény: Beer Monster (86674)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86675

Hány cm-t akarsz a garázs padlóba ?

Előzmény: Beer Monster (86674)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86674

Ahogy nézem az árakat is, míg az EPS 100-200 és normál XPS köbmétere 30-50e Ft, addig az "XPS 700" köbmétere 100e Ft. Csak a szigetelőanyag közel félmillió ft lenne egy ilyen kis területre belőle. Ez nem látszik kedvező megoldásnak, kiváltképp, hogy még ez is mozoghat.

Előzmény: Törölt nick (86644)
Infy80 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86673

Hi!

Házépítésnél a vakolás, hőszigetelés, burkolás, festés, ablakbeszerelés e-napló kötelesek?

Beer Monster Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86672

Válaszfaltéglára számoltad a válaszfal súlyát?

Előzmény: Töck Jenő (86655)
Attesz88 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86671

OSB-re óvatosan a polisztirol ragasztóval.

Én konyhapultot csináltam osb lap, tapadóhíd, flexibilis csemperagasztó és csempe felhasználásával, egy burkoló javaslatára és tanácsai alapján. 1,5 év alatt felvált a csempe, ragasztóval együtt. 

Utána leszedtem az egészet. A csempe ragasztóstul az utolsó lapig egyben feljött az osbről. Új csempe, a háta telibe kenve szaniter szilikonnal, az osbre is kentem egy keveset, rárak és kész. Lassan 10 éves és teljesen rendben van még mindig.

Én is a purhab + rögzítő tányér együttest favorizálnám. 

Előzmény: ozntia (86659)
ozntia Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86670

Az alkalmazásban találok ellentmondást is:

Felhasználás: Kül- és beltéri felhasználásra, falon és aljzaton. Nem szívóképes, régi és új alapfelületre,

Alapfelület: Az alap legyen tiszta, száraz, jó teherbírású, fagy-, por-, sókivirágzás, laza, festék- és leválasztó-szer, olaj és zsírmentes részektıl mentes. Nem lehet víztaszító.

Tehát nem lehet az alap sem szívóképes sem víztaszító. Ezt már én sem értem.

De ha a farostlemezhez jó, akkor az OSB-hez is szerintem.

Előzmény: ozntia (86669)
ozntia Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86669

A felhasználási leirásban egyszó erejéig szerepel fa is. Farostlemez.

"Alkalmas: Régi mázas csempék és járólapok, terazzólapokon, mázas klinkereken, mőköveken, felületerısített betonokon (megcsiszolt), farostlemezeken. "

Előzmény: nagy ivó (86665)
sr1 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86668

Nem csak a PUR habról van szó, hanem úgy általában mindenről, aminek nincs meg a hivatalos építőipari alkalmazása.

A törvényeket be kell tartani, mert egyszer elővehetnek, még akkor is, ha saját magadnak csináltad.

Ha netán mégis történik valami, és feljelentésre kerül a sor (ami jogos is), a hatóságoknak kb. muszáj valakit találni, aki fizet.

Ott van egy csomó szakosodott ügyvéd és műszaki szakértő, ha nem lennének, egy szót sem szólnék.

Piciny ügyből is lehet csinálni nagyot. Papírok kérdése.  De attól is függ ki a felperes és mennyi pénze van.  

Előzmény: nagy ivó (86665)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.13 0 1 86667

4-5 cm hungarocell (erre való) PUR habbal felrakva.

http://www.soudal.hu/2014-11-14-09-00-31/2014-11-14-09-23-15/epuletek-hoszigetelese

Aztán síkba csiszolás, hálózás+glettelés+színezés.

TYTAN Styro 753

SOUDAL EASY

stb.

Azok biztosan jók amikre rá van írva, hogy: ETICS  (Összetett külső hőszigetelő rendszerek) 

Olvasmány a kivitelezéshez: http://www.mapei.com/public/HU/menu/MESZ%20THR%20Muszaki%20iranyelv.pdf

Előzmény: ozntia (86657)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86666

He, mi van ?!  pl.

http://tytan.hu/hu/termekek/styro-753-pu-ragaszto-habositott-polisztirolhoz/

A termék megfelel az Európai Műszaki Engedélyekre vonatkozó Iránymutatásoknak - ETAG 004

** MPA Bau Hannover P-NDS04-832 ***ÉMI Nonprofit Kft. Budapest Hungary

Előzmény: sr1 (86662)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86665

Tudsz mutatni tanúsítványt, ahol fához cementkötésű ragasztót alkalmaznak?

Előzmény: sr1 (86662)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86664

Egy garázs oldalfaláról van szó ami osb borítású, nem a Művészetek Palotájáról. Keveset láttál az építőiparból.

Előzmény: sr1 (86663)
sr1 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86663

Amúgy Te felszerelnél egy 5 emeletes épület homlokzatára 1ocm polisztirolt PUR habbal?

Mert én szakmabelit soha nem láttam PUR habbal ragasztani. Sufnira se. 

Előzmény: nagy ivó (86661)
sr1 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86662

A polisztiról ragasztó pur habnak nincs hivatalosan elfogadott tanusítványa a polisztirol lapok ragasztására.

Nem készült EU norma ehhez a technológiához. 

A műszaki ellenőr nem fogadhatja el a pur habbal ragasztott homlokzati hőszigetelést, de ezt már írtam jópárszór. Persze mindenkinek a saját nyomora, hogy mire költi a pénzét. 

Előzmény: nagy ivó (86661)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86661

Fához sosem ragasztóval rögzítjük a szigetelő táblákat. Arra való a ragasztó hab, majd a rögzítő tányér facsavarral. A további rétegrend a szokásos

sr1 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86660

a ragasztó teljesen ki kell keményedjen, ha meleg van, akkor is kell neki két-három nap. 

Kevertess egy festékboltba olyat, aminek a bázisa szilikonos és kültéri, bármilyen ismertebb márka jó. 

Alapozó nem kell alá. Első rétegbe tegyél 1o% vizet. 

Előzmény: ozntia (86659)
ozntia Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86659

Köszi a választ, a Baumit Superground jól hangzik. (azt írják róla, hogy 60 perc után burkólható).

A válaszodban az "Úr nap után ragaszd fél a polisztirolt" pontosan hány órát jelent?

A szilikonos festék-hez írnál egy pontosabb nevet? A praktikerben nem biztos, hogy tényleg azt adnak majd.

Előzmény: sr1 (86658)
sr1 Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86658

kend be az OSB-t egy jó tapadóhiddal (Baumit Superground), húzz rá nagy fésüvel egy réteg polisztiról ragasztót. Úr nap után ragaszd fél a polisztirolt, de legalább 5cm vastagot, annak van tartása is, az segít, ha a OSB illesztései nincsenek síkban. Hálózd le és símidsd le ragasztóval (azaz kétszer ragasztózód) és fesd le szilikonos festékkel.

Meg kell oldani a lábazatot is, a legolcsóbb egy 3o-4o cm magass lemez párkányt késziteni- vízvetővel az alján (3o fokos hajlítás kifele 8 cm magassan, az alja visszahajtva 1.5 cm és letaposva, amit egyenesen az OSB-re csavarozol, onnan inditod a polisztirol szerelését -a lemeznek legyen egy vízszintbe szerelt 3 cm széles 9o fokos hajlítása, az inditásnak , és a polisztirol alsó élére szerelsz vízvető élvédőt is. 

ozntia Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86657

Sziasztok!

Készítettem egy nagy fa garázst, (6x4,5m), amit OSB lapokkal fedtem le. Szeretném a külső oldalt lekenni, vakolni, vagy szigetelni, hogy ne ázzon széjjel az OSB lap.

Javasolták, hogy keverjek Ravemul-ba cementet vagy kvarchomokot és azzal vakoljam.

Azt is mondták, hogy tegyek rá 2cm-es hungarocellt, és hálózzam be, majd színezés.

Ha hungarocellt felragasztom, a ragasztóban lévő nedvességtől az OSB nem dagad meg?

pajaci Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86656

A kettő között milyen összefüggés van?

Előzmény: Beer Monster (86654)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86655

Ha 10 cm vastag a válaszfal és 6 cm a beton ÉS NEM REPEDEZETT, akkor a válaszfal métere 100x20=2000cm2-re fog terhelni. A válaszfal súlya 3m magasságnál kb 300 kg/m.

Ebből következik, hogy a beton (talaj) terhelése 0,1 kg/cm2 (1N/cm2) értékkel nőni fog. Ha nem volt elszúrva valami annak idején akkor bírni fogja. Statikus nem árt.

Előzmény: Beer Monster (86653)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86654

Gipszkartont nem szeretnék, bojler is lesz a falon.

Előzmény: topikolos (86652)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86653

Viszont az alsó beton van vagy ötven éves, biztosan nem vasalt. Ilyenkor a válaszfalnál mit lehet csinálni? Vagy az elbírja?

Előzmény: Töck Jenő (86651)
topikolos Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86652

Gipszkarton nem jó? Én azt raktam úsztatott betonra, a sarkoknál rugalmas tömítést nyomtam. Ahol nem csináltam meg rendesen, ott látszik, hogy mozgott a fal, hajszálrepedés megjelent, de nem vészes.

Előzmény: Beer Monster (86645)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86651

Az a legkevésbé bizonytalan, ami a mozgásokat illeti. Gond a vízszigeteléssel lehet, azt nem célszerű megsérteni.

Előzmény: Beer Monster (86650)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86650

Akkor az az egyetlen biztos megoldás, hogy az építendő válaszfal sávjában kivágni az aljzatot, és az alsó betonra ültetni a falat?

Előzmény: Töck Jenő (86649)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86649

Abszolút tökéletes nincs.

pajaci Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86648

Az autóval beviszel bizonyos mennyiségű vizet, az páraként fog megjelenni. Azt el kellene távolítani.

Előzmény: runner 125 (86646)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.13 0 0 86647

Föl kell vágni ha meglévő, az a biztos és ki kell ékelni. Vagy teherelosztó acéllemez.

runner 125 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86646

Sziasztok,

A garázsom fűtése kapcsán szeretnék kérdezni, a szerelő beton pár hete már lekerült, most fogom kátrányzoni és hungarocellezni.

A teljes alapterület 60 m2, a kérdés h a padlófűtés alapú fűtés mennyire ideális garázsba az autókra nézve?

Értem ez alatt h az alulról érkező fűtés pl. egy vizes autót megszárít télen is, vagy még jobban lecsapódik akár az autó alsó üregeiben a nedvesség ez által elősegítve a korróziót? Van ilyen téren valakinek tapasztalata?

Az elsődleges cél 2 nagy radiátor volna, és egy RTL szeleppel szabályozható, radiátor visszatérő letekerve, padlófűtés.

De nyilván ha kockázatos, akkor marad csak a 2x 2,5 méteres radiátor.

Köszi!

Beer Monster Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86645

Ellenben így vissza jutottunk az első kérdéshez. :) Nem fog a sarkokban a főfal mentén, meg a mennyezetnél elrepedni a hungarocell zömülése miatt?

Előzmény: Töck Jenő (86643)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86644

A lépésállónak mondott EPS hab az alapban és tipikusan 100-as szokott lenni vagy esetleg 150-es.

Az XPS 300-as alapban (ltezik 500-as és 700-as is)

A formahabosított EPS hab az 200-as.

A normál EPS habok...

30-as egy kék csík

70-es két kék csík

80-as (falra való) egy piros csík

100-as egy sárga csík

150-es egy fekete csík

200-as két fekete csík

A lépéshang gátlók (rugalmasítottak) a zöld csíkosak.

Előzmény: Beer Monster (86639)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86643

Az is jó. De akkor 8 cm legyen minimum a vasalt beton vastagsága.

Előzmény: Beer Monster (86642)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86642

5 x 6 méter az egész, fölfelé pedig lenne hely. Ez esetben nem célszerűbb behálózni az egész felületet?

Előzmény: Töck Jenő (86640)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86641

"m magas "

helyesen 3m magas

Előzmény: Töck Jenő (86640)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86640

Nem, ajtó nélkül 3-4m-ig az "U" vas két végét be kell falazni és kész.

A javasolt háló is jó, de ha kevés hely van a megfelelő magassághoz akkor egy 8-as vagy tizes kazánlemezt kell tenni az úsztatott beton tetejére úgy, hogy a teteje ne legyen magasabb a beton fölső síkjánál.  m magas Ytong válaszfal súlya 250 kg körül van méterenként. Ha hálót teszel alája akkor a főirány a falra MERŐLEGES, azok a vasak se legyenek vékonyak.

Ennek a hálós vasalásnak az a hátránya, hogy előre tudni kell, hogy hol lesz a válaszfal. Utólag nem igazán járható. Az "U" vasnak az az előnye, hogy utólag bárhova beépíthető, bár küzdeni kell vele.

Előzmény: Beer Monster (86636)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86639

Az XPS-nek egyébként nagyobb a terhelhetősége, mint a lépésálló, meg garázsba való EPS-eknek?

Előzmény: Törölt nick (86638)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86638

Ja és a hőszigetelés az 1 méteres sávban XPS habból legyen (ez 300-as teherbírású) vagy legalább 200-as hungarocell hab.

Előzmény: Törölt nick (86637)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86637

Ha az egyben úszó betonon a helységek között lazán átjutó padló zaj nem gond....

Akkor a leendő válaszfal helyén rakj be a betonba egy ~ 1 méter széles betonháló csíkot, legalább 6 mm-est.

A beton aljához közel úgy, hogy alatta is maradjon ~2 cm beton.

(fölötte pedig 4 cm legalább, szóval ~7 cm teljes beton vastagság kell minima (inkább 8-10 cm illene).

Ez a vasalás szerintem elég lesz teher elosztónak és meggátolja a beton eltörését fal alatt.

----

Ha a ~7 cm beton vastagságot sem adja ki, akkor vékonyíts a hőszigetelésen, szükség szerint... abban az 1 méteres sávban.

Előzmény: Beer Monster (86622)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86636

Tehát ajtó nélkül mindössze annyi kell, hogy méterenként egy-egy tüskével rá legyen állítva a fal az alsó betonlemezre?

Előzmény: Töck Jenő (86635)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86635

Ha a falban nincs ajtó, akkor nem kell a dübel.

Előzmény: Töck Jenő (86634)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86634

Ajtós válaszfalnál lefúrni lukat a vb. lemezbe, abba dübel, abba menetes szár, arra "U" tartó szárral fölfelé, abba válaszfal. Ez jár a legkissebb rombolással, de macerás. Legegyszerűbb a a fal alá teherelosztó acéllemez, ha magasságilag kifér.

Előzmény: Beer Monster (86633)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86633

Nem esküszöm meg, hogy felvettem a fonalat. Arra kell gondolni, hogy a beton alaplemezbe lefúrni az U-tartókat és arra építeni a válaszfalat?

Előzmény: Töck Jenő (86630)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86632

Lehet a válaszfal alá teher elosztó acéllemezt is tenni.

Előzmény: Töck Jenő (86631)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86631

Az előzőnél biztos, hogy odakell figyelni arra, hogy az "U" tartó alatti csavarok egy szintben legyenek. Még juthat eszembe más hátrány, vagy kizáró ok. Hegeszteni nem az igazi, mert a varrat nem szereti a nedvességet. Saccra kb. méterenként kellhet egy dübel.

Előzmény: Töck Jenő (86630)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86630

A válaszfal alá, szárral fölfelé, de nem használható minden esetben. A válaszfal hosszától és magasságától függ, be kell kötni a végeit egy-egy főfalba. Ha ajtó van a válaszfalban akkor ez még kevésbé jó, mert az ajtónál útban van. Ha van ajtó, akkor a szárait lefelé be kell vágni az úsztatott betonba, a végeit be kell kötni főfalba. De ennyi erővel már teljesen ki is lehet vágni az úsztatott betont. Ez viszont most jutott eszembe, hogy ha dűbelt helyezek el kellő számban és méretben a vb. alaplemezbe, abba behajtok egy-egy menetes szárat, arra anya az "U" tartó alá és fölé, akkor tehetem az "U" tartót az úsztatott betonra is. Ez akkor is működhet ha van ajtó a válaszfalban. De ez tényleg most jutott eszembe, ezt még ellenőrízni kell, lehet benne hiba is.

Előzmény: Beer Monster (86625)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86629

Ahhoz, úgy látom, nincs elég magas gallérja.

Előzmény: Törölt nick (86626)
halaloszto Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86628

reális az áramigény, a nagyon kicsiknek elég 3x16A. szoknak vinni generátort hozzá

Előzmény: sylvanus67 (86616)
JAMIE222 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86627

Es ha cserep ala rakja, akkor esetleg ductape sem kell, le lehet fogatni tetölechez.Ha ket oldalat meg vissza felhajtja, ahogy illik, akkor vizelvezetes is korrektül megoldva;))

DE sosem kesö megcsinalni:)))

Előzmény: Törölt nick (86626)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86626

Jobb lett volna a jobb és bal oldalát a két cserép alá rakni.

Be sem ázik, logikusabb és szebb is úgy :-)

Előzmény: ksanci (86617)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86625

Köszönöm, ez az U-tartó hova kerül pontosan?

Előzmény: Töck Jenő (86624)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86624

Ha tudott a válaszfal helye ott ki kell hagyni a szigetelést és föl kell betonozni. Ha nem, hát nem. Végül is ahol nincs válaszfalban ajtó, ott lehet utólag "U" tartót alkalmazni. 

Előzmény: Beer Monster (86622)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86623

Kösz a választ

hogy a gerendák között kicsit túllógattam a külső falsíktól a gyapotot

Na nekem ez a túllógatás nem valami korrekt műszakilag, legalábbis nem bízom semelyik kivitelezőben:)

Előzmény: zsigusz83 (86621)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86622

Minekutána az úsztatott beton aljzatra rakott válaszfal mozgására senki nem tudott megoldást, kezdem azt gondolni, hogy ilyent soha nem csinálnak. 

Azért jutott eszembe ez a korábbi téma a topicból, mert garázst kéne padló felől hőszigetelnem és lebetonoznom, olyant, amibe majd egyszer kerül még válaszfal is valamikor. Akkor viszont hogyan kellene ezt csinálni, ha nem a fenti módon? (Gipszkarton nem szerepel a tervek között)

zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86621

Szia!

Még mindíg nem vagyok szakember, de próbálok segíteni :)

1. Belülről parasztlogikával jó lehet az XPS a talpszelemenre (fából van?), mert a lakás és a födém közé illik párazárást csinálni és az XPS jó ebben.

2-3. Nyílván olcsóbb a gyapot így a homlokzatit én addig tolnám fel ameddig a homlokzat esztétikája kéri. Nálunk dobozolt a stáblon és már a födém kész, a homlokzati még nincs így én úgy csináltam, hogy a gerendák között kicsit túllógattam a külső falsíktól a gyapotot és majd ha kész lesz a homlokzati majd a gyapot megy rá, hogy a talpszelement is "bebugyoláljam". A fát én csak olyan dologgal takarnám be ami eggyáltalán nem akadályozza a száradásban tehát jó páraáteresztő. Mivel ha a talpszelemen a koszorúra van ültetve, akkor ott elég gyenge a hőszigetelés, így én biztosan körbetakarnám gyapottal (amennyivel csak tudod).

Előzmény: sylvanus67 (86597)
JAMIE222 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86620

Az a szep, hogy megy a vita a hogyanrol, közben meg a kerdezö ide sem szagol...pedig jo lenne tudni, minö kemenyröl van szo.

Tschaby Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86619

Ezt így most nem tudom pontosan megmondani, de a 3M összesben 950 volt a cserép, a faanyag kb 700, a bádogos anyag meg kb 100.

A maradék tartalmazza még a fóliát és a szeg, csavar anyagokat.

Előzmény: nixon70 (86608)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86618

Én is így tudom, hogy annyi kell neki :( Igazából a vakológép egy kicsi betonpumpa, kell neki kraft.

Előzmény: sylvanus67 (86616)
ksanci Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86617

Elmész a legközelebbi more fémhulladék telepre, megbeszéled a góréval, hogy vinnél pár horganyzott lemezt, vagy ami tetszik, oszt' megcsinálod magadnak :)

Igaz, ez egy konyhai elszívó, de pl. a szerelt kémyény hasonló.

Tény, hogy nem a legszebb, viszont működik. A ragasztások a tömítések megkötéséig voltak fent. Ez tavaly készült, egyelőre csontszáraz fent minden.

Előzmény: *Steve (86613)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.12 0 0 86616

Hány amper kell egy vakológépnek?

Tegnap kijött egy úriember és a vakolás megbeszélése után kinyögte, hogy 3x25 A, de inkább 3x30 A kell a gépének.

A többi OFF, de érdekességképpen a részletek

- Debrecen környéki (GyMS megyébe hívták dolgozni)

- 1400 Ft-ért vakol + a vakolósínek és élvédők felhelyezésének munkadíja

- ezen utóbbira nem tud még irányárat sem mondani, mert többváltozós a dolog:)

- a szakmája lakatos, de most ezt csinálja

- ja és mennyezetet nem vakol, oda hívjak mást, vagy kartonozzam

ON

Beer Monster Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86615

Még szerencse, hogy a fontos kérdéseket már mind megválaszoltuk.

pajaci Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86614

Nekem nem megy annyira a gondolatolvasás, mint neked :-)

Hogyan lehet kidugni a csövet?

Hogyan lehet beázás ellen védeni a tetőn kidugott cső miatt a házat.

Nekem ez két különböző kérdés.

Előzmény: *Steve (86613)
*Steve Creative Commons License 2018.09.11 0 2 86613

Nem de megintvjátszod az értetlent. Egy tető nem sík tehát abba lyukat fúr a kémény mellett befolyik az eső ennek megszüntetése bádogos feladat. Tudod aki lemezt szab hajlít stb.

Előzmény: pajaci (86612)
pajaci Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86612

Csak a bádogos vághatja ki?

Előzmény: *Steve (86611)
*Steve Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86611

Azt kihagytad hogy hív egy bádogost

Előzmény: pajaci (86610)
pajaci Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86610

Kivágod a lukat, és kidugod kéményt.

Előzmény: Törölt nick (86609)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86609

Kedves Fórumozók!

Hullámpalán hogyan tudok kéményt kibújtatni?

A tüzépen elég értelmetlenül néztek rám a kérdés hallatán...

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Fodor G.

nixon70 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86608

A munkadíj mennyi volt, ha nem titok?

Előzmény: Tschaby (86598)
nagy ivó Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86607

Ytong ragasztóval hálózva gletteld át, majd mehet rá a Rigipsz

Előzmény: Vakond85 (86604)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86606

Ennek a kérdésnek nem lett semmilyen végkicsengése a topicban?

Előzmény: Beer Monster (86584)
Beer Monster Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86605

"szerinte az gyenge szerkezetet adna"

Hacsak nem épp szakad be az eső a leszedett tetőn, ezen a ponton mindjárt megkértem volna egy másik statikust ellenőrzésre (ha az ácsnak van igaza, azért, ha a statikusnak, akkor azért), és annak függvényében valamelyikükkel a kettő közül bontottam volna az üzleti kapcsolatokat.

Ha meg épp folyik be a víz, akkor lehet, hogy ráparancsoltam volna, hogy csinálja, ami a terven van, különben ő viseli a felelősséget.

Előzmény: VaZoLa (86599)
Vakond85 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86604

Sziasztok!

Ytong 10-es valasz falat mivel lehet/érdemes ,,vakolni"?

Hálót érdemes vagy nem szoktak tenni? 

Kőműves ismerő azt mondta csak Rimano 6-30 húzzam le!

nixon70 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86603

Na épp ezért szoktunk szerelvényezésre keveset hagyni.

Nem tudod, mikor készül el a burkolás pld, vagy megcsinálja a tulaj stb.

Előzmény: Lá Kreacione (86594)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86602

Nálam 94m2 kontyolt és eltolt.

Osb+ zsindely.

Előzmény: VaZoLa (86593)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86601

Ne fizesd túl, mert sose látod többé... arra játszik éppen, hogy lehúzzon.

Vállalkozónak mindig CSAK kevesebb pénzt adj oda, mint amiért MÁR megdolgozott.

Előzmény: VaZoLa (86588)
Palási Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86600

Azon a  4 %-on akadsz fenn ? Az viszont tény hogy legtöbb vállalkozó  inkább előre számláz, mindig többet kér, mint amit elvégzett.

Itt is ezen ment a csevej.

Van aki szó nélkül kifizeti  van aki azt mondja  : ácsi !

Előzmény: halaloszto (86595)
VaZoLa Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86599

ez volt nekem is az álmom...

meg is rendeltem egy ilyen csapatot (adtak ajánlatot, meg minden), aztán kezdés elött két héttel már elérhetetlen volt...folyamatosan kerestük...kezdésre nem jelent meg....pedig környéken jó szakinak mondják, meg "Bramac mester"....az ok pedig prózai: nyáron újra nősült, és most a tengerpartokat járja inkább az újasszonnyal...(legalábbis ez a "hír" jutott el hozzám....)

Ezután lettek a mostaniak megbízva...

én futottam a fa után, rohanok ha küldenek a csavarok után....

hiányolja a részletes csomóponti rajzokat, mert hogy azon nincsenek fent a fa csapolások részletesen kidolgozva, beméretezve (statikus általi fedélszék rajzot adtam neki, de az ottani csomópontokat nem akarja elkészíteni, mert szerinte az gyenge szerkezetet adna, és amúgy is tartozik neki a statikus pénzzel, és az a statikus egy tróger....(hát nem tudom, nekem korrektnek tűnik a statikai rajz, de azért odafirkantottam neki egy L vassal erősített szerkezetet, elkészítettem a vasakat stb........)....)

No mindegy, végül is már leeresztettem a gőzt picit...

Köszönöm a megértő hsz-eket.

Előzmény: Tschaby (86598)
Tschaby Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86598

Hogy micsoda emberek vannak ? :)

Lehet, hogy picit költségesebb - szerintem nem - de ha egy olyan csapattal csináltatjuk, mint pölö nálam voltak tavaly, akkor ilyen probléma nincs.

Nálam felvonult a csapat, lebontotta a tetőt, kéményeket, elvitte a cserepet, ponyvával betakarta a födémet - este az egyik emberük visszajött, hogy a ponyvából kimerje a vizet, mert ránk szakadt az eső :) -  hozta az új fát, felrakta a szerkezetet, esőcsatornát, fólia, léc, cserép, kiegészítők, és építettek még egy előtetőt, OSB-zve, zsindelyezve.

Ez 7,5napot vett igénybe(130m2 a ház, kontyolt nyeregtető). A végén a csapat fele ment a következő melóra. Addig teljes létszámban dolgoztak.

Fel sem merült, hogy addig pénzt adjak amíg nem végeztek. Még a hozott anyagok árát sem kérte a vállalkozó.(Én csak a cserepet vettem meg előre)

Mindez nagykanizsai viszonyok között.

sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86597

Urak!

1. Tetőtér szigetelésnél a talpszelement belül érdemes szigetelni pl. XPS-sel? 4 cm van a talpszelemen és a koszorú függőleges síkja között.

2. A homlokzati hőszigetelést érdemes előbb megcsinálni és utána ráereszteni a szarufa közti szigetelést vagy fordítva?

3. Kell-e szigetelni a talpszelemen külső oldalát vagy a szarufa szigetelést kell begyömöszölni a homlokzati hőszigetelés és talpszelemen közé?

sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86596

Nem vette le őket, mert az ő egynapi munkáját ők 2 óra alatt (vagy kevesebb) végezték volna el.

Előzmény: halaloszto (86595)
halaloszto Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86595

Azert a levezetesedbol az jon ki, hogy levetted oket 4%ra. Az ilyen ugyfelek miatt akarnak olyan fiztetesutemezest, hogy vegig pluszban legyenek. Mert ha egy kicsit is minuszban vannak, az ugyfel pattintja oket.

Előzmény: Lá Kreacione (86594)
Lá Kreacione Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86594

Mint írtátok ilyen bizony gyakran előfordul.

Régebben  egy komplett vizvezetéket csináltattam, nyomó és  lefolyó oldallal  szaniterek felszerelésével.

Ez egy min. kettőfázisú munka. Elsőre  elvégzik a vésést a vezetékek, falba helyezését és annak nyomás alá helyezést. Lefolyó vezetékek. Ezt  3 a-n nálam  kettő nap alatt elvégezték, majd jönnek, hogy  odaadjam a vállalási díj 90  % -át. Csak néztem mint a moziban. Szerződésem nem volt sőt  nem is volt szó a fizetési arányokról.

Eléggé erő fölénybe voltak, de nem engedtem, végül kénytelen voltam  a vállalásidíj  80  % -t kifizetni, majd a csempézés  jött. közben volt egy szivárgás az  kijöttek elhárítani.

És vártak az újabb hívásra... ami végül nem lett meg.

Miért  ?

Hát gondoltam  megcsinálom magam is  és  egy napi munkával mindent elvégeztem. Persze nem tudhatom azóta sem, hogy jöttek e volna, vagy sem.

Ha belegondolok , hogy  3 -an kettő munkanap alatt az  6 nap  és az én  1 napom az 7 nap (nyilván ők  2 óra alatt összevágták volna -nem tudni )

Tehát a teljes összeg  7 napra akkor a   1 napra  100 / 7  =  14,2  %   6 munkanap  az 86 %  és fizettem  80  % -ot Elvileg nem jártam rosszul. De mi van ha nem tudok szerelvényezni ?

Hát kihívom őket újra  … vagy jöttek volna vagy sem, vagy más szerelővel végeztetem. Az nyilván ilyen fajlagos áron nem végezte volna el. Csak lényegesen többért.

Tehát  ilyen kétfázisú munkánál  … víz  , villany    erre is kell gondolni  és rögzíteni az arányokat.

Ők nem szóltak én nekem nem jutott eszembe   így jártam. Lehetett volna rosszabb is.

Nagyobb munkáknál még bonyolultabb a helyzet  pl egy komplett tetőnél.

Az ugye  ácsmuka,   ép.bádozó   munka,  tetőfedő munka  néha még kőmíves is ténykedik  bizony ezek soknapos munkák  kerülgetik egymást a szakik.

VaZoLa Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86593

Az mekkora, milyen bonyolultságú?

(Nálam ~110m2 nyeregtető, netto 750-ért vállalták.)

Előzmény: nixon70 (86592)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 86592

Én is úgy fizetek.

A szerkezet 160 e, a többire fennmarad 260 e.

Előzmény: Attesz88 (86591)
Attesz88 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 86591

Kötöttél vele szerződést?

Ha igen akkor abban szerintem le van írva, kinek mi a kötelessége és kinek, mikor, mi jár. Ha van határidő és kötbér, akkor azt számon lehet kérni.

Ha nem kötöttél vele és csak az ajánlat van meg, az is szerződésnek minősül, viszont a határidőket és a vitás eseteket nehezebb rendezni. Az ajánlat normál esetben, pontosan tartalmazza az egyes fázisok költségvonzatát. Ezek a költségvonzatok jellemzően időarányosak. Ha megvan az ajánlat nézd meg, hogy a szerkezet építésen kívül arányosan mekkora összeg maradt a további folyamatokra. Ebből jól fogod látni, hogy nagyjából mekkora készültségi fokban van jelenleg a tető.

Nem vagyok ács, de szerintem a szerkezet építés nagyjából a munka 30-40%-a. Utána jön a fólia, ellenléc, cserépléc, bádogozás, lambéria, cserép, eresz stb.

Az a baj, hogy ha 6 hét alatt a szerkezetet csinálta meg, akkor sok jóra ne számíts. Nyílván nem dolgoztak ott folyamatosan, mert ennyi idő alatt 2-3 komplett, átlagos családi házat meg szoktak csinálni normális brigádok.

Én a helyedben hívnék egy műszaki ellenőrt, aki az utolsó szögig ellenőrzi mit műveltek. Ha azt mondja tuti a minőség, kifizetném nekik az addig elvégzett munka, vállalási díjának a 80%-át. 20%-ot visszatartanék, hogy ha netán eltűnnek, ami sajnos elég sanszos, maradjon pénzem az esetleges javításokra. Ha folytatják a munkát, minden fázis után ellenőr, és ha rendben van, kifizetném az előző fennmaradó 20%-ot és az új fázis 80%-át. A végén visszatartanék egy értelmes összeget, amit 1 év hibátlan üzem után odaadnék. Ez tuti nem fog neki tetszeni, de nyugodtan mond meg neki, hogy neked meg az nem tetszik, hogy nem tartja az általa vállalt határidőt és pofátlan módon olyan összeget követel, ami nem igazán jár neki.

pajaci Creative Commons License 2018.09.10 0 0 86590

Munka 100%-ban hibátlanul befejezve, utána pénz a zsebbe. Addig lószerszámot!

iszp Creative Commons License 2018.09.10 0 0 86589

kapcsolja be a turbót és akkor a végén megkapja az egész pénzt. nyilván azért követel, mert nem szándékozik pár napon belül feltenni azt a "semmiséget". ezt is kell mondani neki. most itt a fele, a másik felét meg gyorsan adjuk is, amint befejezi a semmiséget a köv. 3 napban. a hétvégén már húzhat is belőle hawaii-ra!.. ja hogy már 6 hete itt nézzük egymást? nyomja a gombot mester, nem érünk rá itten szarakodni, se maga, se én!

csak keményen.

VaZoLa Creative Commons License 2018.09.10 0 0 86588

Csak ki kell írnom picit magamból, hogy leengedjek egy kis gőzt....:

Tehát....6 hete jött először az ács....ígérte, hogy 2 hét alatt tető lesz itt, majd meglátom....

mára annyi készült el, hogy fent vannak a szarufák....és a pénz kétharmadát követeli....szerinte a lécezés, és a cserép rakása már semmiség.....áááááááááá..... 

stukov1 Creative Commons License 2018.09.09 0 0 86587

Esztrich kell, mert el kell rejteni jónéhány méter, a betonfödémen futó csövet.

A lépéshang nem jön át zavaróan...

Előzmény: Grossbau (86586)
Grossbau Creative Commons License 2018.09.09 0 0 86586

A tetőtérbe nem kell vízszigetelés !

Esztrik sem Kell. Viszont hangszigetelés nem árt !!

Előzmény: stukov1 (86585)
stukov1 Creative Commons License 2018.09.09 0 0 86585

Heló! Nekem is lenne egy gyors kérdésem, aljzatkialakítással kapcsolatban.

Tetőtér beépítés folyamatban... 20cm monolit vasbeton a födém, készülő ytong válaszfalakkal.

Kérdés1: Az ytong válaszfal alá kell vízszigetelés? (szurkospapír stb... tetőtérben vagyunk!!)

Kérdés2: Egyéb okok miatt kell a betonra teríteni kb 3cm esztichet... (később parketta menne rá)

Ez milyen legye? Kontakt? (tehát eggyéválva a födémmel) vagy csúsztatott? (alá fólia)

Egyéb szigetelés ide nem lesz, mert a réteg vastagságát nem lehet tovább növelni.

Talán a kontakt stabilabb aljzatot ad, elvben nedvesedésre nem kell számítani alulról...

Tanács?

Beer Monster Creative Commons License 2018.09.09 0 0 86584

Egy-két hónapja volt róla szó, hogy valaki az úsztatott beton aljzatra tenné a válaszfalakat, és a padló alatti polisztirol zömülése miatt attól tartott, hogy a válaszfalak el fognak válni a főfaltól. Erre mi lett a megoldás, mi volt a tanulság?

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86583
Előzmény: AmazingGecko (86578)
AmazingGecko Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86582

Egy ismerősöm határozottan állítja, hogy cincér okozta a kárt és Xylamon-nal kell kezelni!

Az egyébként a korhadásra is jó mellesleg.

Tehát biztos, hogy használni fog.

Előzmény: Alapi42 (86581)
Alapi42 Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86581

Valami gombaölő szerrel.

De ha kiteszed a napra az is segít. Lényeg ne legyen nedves.

Előzmény: AmazingGecko (86578)
Kattila27 Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86580

Padloponozasnal kell diletacios szalag a fal tovebe?

Nem szeretnem hogy eltorjon a felszin hogy nem tud mozogni. (2 cm vastagsag)

4.6 x 6 m  a helyseg. 

AmazingGecko Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86579

Azt olvastam, hogy a bórax jó rá.

AmazingGecko Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86578

Köszi és azt hogy lehet megállítani?

Nagyon kis területen van még, most még simán időben lenne.

Előzmény: Alapi42 (86576)
Alapi42 Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86577

És még sok minden.

" KORHADÁS:Jellemzői
A fatest legnagyobb hibája. A károsítás 3 alaptípusa: barna, lágy, valamint fehér korhadás.
A barna (vörös, reves) korhadás minden fafajnál előfordul, a gesztben és szijácsban egyaránt, de gyakoribb a fenyőkben. Jellemzője, hogy elsősorban a cellulóz kerül lebontásra. Kezdeti stádiumban vörös vagy kávébarna csíkok, foltok formájában jelentkezik. Később az anyag megbarnul, majd kocka alakú darabokra esik széjjel (a barna szint a visszamaradó lignin adja).
A lágy (nedves) korhadás az erősen nedves faanyagoknál jelentkezik. Valójában a barna korhadás egyik sajátos válfajának tekinthető, mivel itt is megfigyelhető a faanyag barnulása. Sokáig észrevehetetlen, később a fatest felszínének meglágyulásával érzékelhető.
A fehér (maró, korróziós) korhadás során a gombák először a sejtfalak lignin anyagát bontják el. Így átmenetileg megmaradó cellulózváz miatt a fatest fehéres-szürkés, fehéres-sárgás lesz. A későbbi állapotban a cellulózok és a hemicellulózok is lebontásra kerülnek és a fatest tömegét veszítve laza, vattaszerű, szétmorzsolható lesz. A barnakorhadástól fehéres színe és üreges, málló jellege különbözteti meg. "

Előzmény: Alapi42 (86576)
Alapi42 Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86576

Lehet pl. vörös korhadás  !

Előzmény: AmazingGecko (86575)
AmazingGecko Creative Commons License 2018.09.08 0 0 86575

Sziasztok!

Ez milyen károsító lehet és hogyan állíthatnám meg?

Valami rágja a fát és porlad. Nem szú, az biztos. 100 éves konyhaszekrény része.

Centaurus85 Creative Commons License 2018.09.07 0 0 86574

Sziasztok!

Csináltam egy kis kocsibeállót szeretném felszögelni az oromlemezt de sehol sem találok egyértelmű leírás.

Hogyan kell azt szakszerűen felrakni?Sima cserép tetőről lenne szó.

Előre is köszönöm a segítséget.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86573

Ja, igen...  nem vakolat került a fagyapotra, mert minek.

Hanem zsákos hungarocell ragasztó a hőszigeteléshez való üvegszál hálóval.

Aztán pedig rendes "festő" glettelés és festés.

Előzmény: Törölt nick (86572)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86572

Nem volt sokkal gyengébb, de aggodalom ellen lekened egy soron alig hígított mélyalapozóval, akkor az megerősíti a felületi réteget.

Jómagam tetőfedő PURhab löttyel ragasztottam fogas glettvassal telibe csíkosra kenve.

Konkrétan ezt szoktam használni, mert bevált, de láttam más termékeket is.

https://www.austrotherm.hu/termekek/kiegeszito-termekek/apripur-ragaszto/

(ez egy hígabb méz szerű folyadék és kötés közben habosodik ki, kitöltve a teret)

Sok mindenre ügyes megoldást ad építkezés-felújítás közben...

Viszont gondoskodni kell a helyzetben tartásól (súly, megtámasztás, szög, csavar), mert különben a habosodás elmozgathatja a ragasztott anyagot pár mm-el.

Előzmény: runner 125 (86567)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86571

A hungarocellt is trapézra vágva szokták rakni a rutinos mesterek.

Azért van neki az a fasza huzalos habvágója !

A hungarocell ápol és eltakar :-)

Ennél 8-10 cm fal eltérések is adódtak, volt amikor két irányba is kellet szabni a táblát.

Névlegesen-átlagosan 12 cm grafitost kapott, de úgy 9-19 cm között változik valójában...

Még így méretre szabogatva is bele kellet vinni egy lépcsőt, hogy nagyjából normálisan legyen megoldható hőszigetelés.

Mert a két falszakasz is eltérő irányba tartott, nem volt egy egyenesben.

Anno ez 3 külön háznak épült úgy 100+éve ... ahogy sikerül alapon.

Aztán össze varázsolták egy műhely+nagylakás kombóvá.

Előzmény: runner 125 (86567)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86570

Ferde falat függőlegesbe hozni csak hungarocellel nem egyszerű feladat.

Előzmény: Törölt nick (86561)
disznóöl Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86569

Sziasztok!

Ki milyen beton élsímitót használ? Mutatnátok nekem egy pár ötletet, és legyártanám magamnak.

Köszönöm szépen!

nixon70 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86568

Értelek.

Miután megkapta a tartályban lévő vizet a nyakába.....

Amúgy valszeg az elfagyás ellen megy bele két vezeték, hogy keringjen benne a víz.

Az még + oxigén felvétel az egész vízmennyiségre tekintve.

Ez a megoldás nem jó!

Előzmény: Törölt nick (86565)
runner 125 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86567

Ez jól hangzik, köszi!

Ahogy néztem a metszetét, a két külső fele más struktúrájú. Ha ezt én trapéz formába megvágom, a belső fele is ragasztható marad?

Töck Jenő

Oks, köszi a hasznos tippeket neked is.

A perlites megoldást elmentem fejben, továbbítom a jövő héten a szaki felé. Igazából nem az a cél h tökéletes egyenes alapot csináljon neki, elég ha "bedurvázza" - h elő legyen készítve a pontos függő gépi vakolásra.

Egyébként maga az épület ezen a szakaszon 50-es fallal bír, nagy méretű kistéglából készült, beton alappal. Nyilván betonkoszorú nincs, viszont az egész szerkezet megerősítése / fixálása céljából a 3  merőleges belső főfalnál 210 magasan a fal mellett 10 x 60-as laposvasakkal, végükön 20-as menetesszáral, kívülről pedig 10-es fémtányérral összehúzattuk / lefixáltuk.

Talán ez is számít valamit a fal ezen szakaszán jelentkező többletsúly szempontjából.

topikolos

Nem volt sajnos előtte sem síkba vakolva, követte a fal ferdeségét.

japofan

Így van, kívülről nem fogom vakoltatni, sőt, a mostani vakolat ugyanúgy leverésre kerül teljesen. 

Azt a kőműves fogja a lehető legprecízebbe kizsinórózni és úgy kihungarocelleezni. Nyilván ahol többet kér, inkább vasatagabb hungarocellt rakatok, mint h légrés és vastag ragasztó legyen alatta, a végén nehogy a hőszigetelés alatt ott cirkuláljon a hideg levegő..

Előzmény: Törölt nick (86535)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86566

A jelentősen és pláne az erősen hőszigetelt ház az már más eset.

Abban már ritkábban, ritkán indul el a kazán... és akkor sem megy egyszerre sokat.

Apósnál nem fagyott be 37 évig a csupasz kiegyenlítő.

De a hőszigetelés után első télen igen, mert nem jutott eszünkbe ez a téma.

Akkor gyorsan kapott 10 cm gyapot kabátot, azóta (8 éve már) nem fagyott be újra.

Persze megy a fűtés mindennap többször is, amikor kint mínuszok röpködnek.

Előzmény: pajaci (86563)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86565

Majd akkor kicseréli... vagy befoltozza.

Előzmény: nixon70 (86564)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86564

Mert bililemez és előbb-utóbb ki fog lyukadni.

Előzmény: Törölt nick (86562)
pajaci Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86563

Nálam is befagyott amíg nem szigeteltem le.

Előzmény: Törölt nick (86562)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 -1 0 86562

Miért kéne kicserélni..?

Hőszigetelni nem árt, de a rendszeresen (minden nap) fűtött ház esetén nem szokott befagyni a tartály.

Mert megy a kazán eleget, víz meg van fönt jó sok liter.

Előzmény: nixon70 (86560)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86561

Nade kívül nem akarja vakolni, hisz ott jobban jár, ha hungarocellel pótol, egyenesít.

Előzmény: Töck Jenő (86559)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86560

Régi üzemanyagtartály megmókolva nyitott fűtési rendszer tágulási tartálynak.

Csak így, szigetelés nélkül van?

Ha megveszed a kecót, az elsők között legyen ennek a valaminek a kicserélése és normális szigetelése.

Előzmény: osihomoktövis (86542)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86559

Oldalanként.

Előzmény: Töck Jenő (86558)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86558

jó, mondjuk nem kell mindenütt a 6 cm, ha átlag 4 cm veszek akkor 227 kg/m biztonsági tényezővel.

Előzmény: Töck Jenő (86556)
topikolos Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86557

De az egész egy ék alakú "test" lesz, lent 0 (vagy 1 vagy 2 cm), fent meg 6 (vagy 7 vagy 8 cm). Nem végig 6  cm, hiszen épp a fal ferdeségét akarja kiküszöbölni.

Előzmény: Töck Jenő (86554)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86556

És ez csak az egyik oldalra. Ha mind a kettőt ki akarom egyenlíteni akkor 500kg/m biztonsági tényező nélkül.

Előzmény: Töck Jenő (86555)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86555

"ha biztonsági tényezőt is veszek figyelembe akkor 345 kg/m2"

helyesen 345kg/m

Előzmény: Töck Jenő (86554)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86554

1700 kg/m3 körül van a habarcs.

1cm az 1700/100 az 17 kg/cm/m2

6 cm x17 az 102 kg/m2

2,5m magasan az 2,5x102 =255kg/m

ha biztonsági tényezőt is veszek figyelembe akkor 345 kg/m2

Előzmény: Törölt nick (86553)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86553

Cirka 150 kg/m jön ki...  nekem is.

Előzmény: Töck Jenő (86549)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86552

Az már csak térkitöltésnek lett odarakva valójában, asszem 5 cm... bár valóban hőszigetel is.

Mögötte egy ~U=0,20-as fal van.

A külső felén 10 cm grafitos hab és THERMOTON tégla falazat.

Így nem okoz páratechnikai gondot, mert kicsi a ráeső hőlépcső.

De valóban "belő oldali hőszigetelés" is szigorúan véve.

Előzmény: sylvanus67 (86539)
osihomoktövis Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86551

köszi. valószínű ez lesz. valami ilyesmit említett az eladó, de nem részletezte.

Előzmény: Tschaby (86543)
topikolos Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86550

Szerintem jól értettem.

14 kg/cm/m2-el számoltam, a 140 kg-ot a 2,5 méteres magassággal számoltam 1 méter szélességben.

Előzmény: Töck Jenő (86549)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86549

Ha figyelmesen nézted volna akkor észre vetted volna, hogy nem 300 kg/m2 hanem 300 kg/m. Egyébként 2,5m falmagassággal szorozva a 140 kg/m2-t több jön ki annál amit írtam. Alaptestre jutó terhet fm-ben kell számolni. Ebből az alaptest alatti feszültség az már m2-ben értendő.

Előzmény: topikolos (86548)
topikolos Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86548

Nem akarok kötözködni, mert nem értek hozzá...

Ha lent 1cm vastaggal kezd, akkor fent 7 cm van, ez kb, 0,1m3 méterenként, ha jól számolom. Az 300 kiló lenne? (2 centivel kezdve meg 0,125m3)

Zsákos vakolatra 14kg/cm/m2-t írnak, így ez 140kg (175). 

Plusz leverték az eredeti vakolatot, ahhoz kellene a többletet számolni gondolom. Azt nem írta, hogy az eredeti vakolat követte a fal síkját, vagy fügőben volt.

Előzmény: Töck Jenő (86546)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86547

Perlites vagy valamilyen egyéb nagyon könnyű adalékos vakolattal a teher jelentősen csökkenthető. A perlitet meg a hasonlókat a kivitelezők utálják, mert nehéz vele dolgozni.

Előzmény: Töck Jenő (86546)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86546

6 cm az kb 300 kg/m (plusz az alján a 1,5-2 cm. Egy alaptest szokásos terhelése földszintes családi háznál 900-1100 kg méterenként. Ez annak egyharmada még 6 cm többletnél is. Az alaptest be van állva, ezzel a jelentős többlettel megpiszkáljuk. Jó eséllyel az alaptest megmozdul. Ebből kifolyólag repedések megjelenése előfordulhat. Ha nagyon teherbíró a talaj akkor nem. Agyag, iszap ebből a szempontból nem szerencsés.

Előzmény: topikolos (86545)
topikolos Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86545

Ha jól olvasom, csak 6 cm van benne, és 0-ról indul.

Szerintem ennyit simán ki lehet egyelíteni vakolattal. Ha nem akarja a gépi vakolást fizetni, akkor saját munkával. Igaz lassabban, de olcsóbban.

Előzmény: Töck Jenő (86544)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86544

Az az érzésem, hogy nem nagyon lehet vele mit csinálni. Lehet rá tenni (kell is) rabichálót és fölbetonozni vagy vakolni, de 10 cm vakolat 2,5m magasan kb. 500 kg.  Ez jelentős többlet terhelés, megmozdíthatja az alapot ha újonnan kerül rá a teher és akkor már fog repedni.

Előzmény: runner 125 (86534)
Tschaby Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86543

Nyitott központi fűtés kiegyenlítő tartálya ? Profi megoldás :))

Ha a felső cső a tetőre megy. Ha nem akkor fogalmam sincs.

Előzmény: osihomoktövis (86541)
osihomoktövis Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86542

Lemaradt a csatolmány

Előzmény: osihomoktövis (86541)
osihomoktövis Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86541

A tegnapi nap folyamán egy régi kis házat vásárlás céljából megnéztünk és a padlástérben találtunk egy érdekes szerkezetet. A véleményeteket szeretném kérni, hogy mi lehet ez, miért van ott. Előre is köszi.

sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86540

ezerrel megy az agyalás az ablakokon: műanyag, fa, alu. Melyik?

Ami kérdésként felmerül: az alu nem mattul be az évek alatt?

A festése meg - gondolom - lehetetlen házilagos körülmények között.

sylvanus67 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86539

jól látom, hogy a második linken belül hőszigetelted a térdfalat?

Előzmény: Törölt nick (86537)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86538

Köszönöm Neked is a kimerítő választ!

A padlás átszellőzése természetesen biztosítva lesz.

Előzmény: Törölt nick (86536)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86537
Előzmény: Törölt nick (86536)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86536

Optimálisan...

- szabadtér

- tetőhéjazat

- ÁTszellőző azaz JÓ HUZATOS!!! padlástér

- esetleges védő takarás (páraÁTeresztő fólia, a megfelelő!!! oldalával a gyapoton)

- legalább 5 cm gyapot (inkább több) a gerendák fölött azokat takarva

- a gerendák közé gyapot telibe és szorosan rakva

- javasolt egy réteg 10 mm-es N+F OSB réteg a gerendák aljára a nútok szilóval tömítve (leesés és rovar/stb. védelem)

- páraZÁRÓ fólia (toldásoknál aluszalagozva, falnál/egyebeknél légmentesre tömítve az erre való "sziló"-val)

- 5x5 cm lécváz a gipszkartonnak (az 5 cm-ben elfér a vezetékek csövezése és a spotlámpák is)

- 1 réteg tűzgátló gipszkarton

- 1 réteg normál gipszkarton (bár jobb ha ez is tűzgátlós) illetve a fürdőben az impregnált verzió

- lakótér

3 fontos dolog van

- a valóban LÉGMENTES párazáró fólia kivitelezés

- a minél jobb tűzgátlás

- a balesetmentesség a padlás felől

Előzmény: nixon70 (86520)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.06 0 0 86535

Szerintem...

Fagyapot lemez trapéz alakúra vágva.

Heraklitth-C 

http://szigatech.hu/termekek/szigeteloanyag/fagyapot-szigeteles/

Méretre fűrészelhető, felragasztható, véshető, vakolható.

Előzmény: runner 125 (86534)
runner 125 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86534

Rendben, köszi ismét az infókat!

_

Más. 

A házhoz közvetlenül hozzá van épülve egy nettó 90 m2- alapterüleűt melléképületrész, ez az ami utólag aláfalazással vízszigeteltünk.

A szomszéd felőli, 2,5 méter magas falában egy jó 6 méteres szakaszon van úgy 6 cm dőlés. Nézte statikus is, nem az alappal van gond és nem nyílik a fal, szimplán így, szarul falazták fel annó.

Mivel az egész épületben levertem a vakolatot, mondván majd jönnek jövőre a gép vakolók, valamit addig ezzel a falszakasszal kezdeni kellene.

Mit gondoltok, mivel lehetne hellyel közzel függőbe csalni?

A gép vakolás m2 ára kb 2300ft felénk, 1,5cm-ig. Az azért durva ár lenne, ha ezt velük hozatnám helyre.

A gipszkarton előtétfalat kevésbé preferálom, félek h a falsarkoknál folyton elreped, noh meg az az aljánál is kiugik 4cm-t minimum, a tetején az már 10 lenne..

Az épületre kerül kívülről is 10cm grafitos hungarocell, a lábazatra pedig 8-as XPS, emiatt nem tudom pl. mennyire jó ötlet XPS-sel elcsalni a ferdeséget? Csak arra meg nem lehet vakolni ha jól tudom, noh meg azt sem szeretném ha emiatt nem melegedne át a fal és a végén penészesedne..

Túl barkács megoldás cserepeket jó erős habarccsal feragaszgatni, h hellyel közzel kijöjjön a függő, amire már tudnak gép vakolni? Vagy milyen alternatíva lehet még?

Köszönöm!

Előzmény: Törölt nick (86492)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86533

"Aztán persze el lehet kezdeni beszélni arról, hogy mitől milyen mértékben lehet értelme eltérni és miért."

Azért attól az embertől aki egészen egyszerű dolgokra kérdez rá nem lehet elvárni, hogy megfontolt jó döntést hozzon.

Előzmény: ÁsítóSárkány (86532)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86532

Nem tudom, emögött mennyire volt az, hogy kicsit más a szaknyelv Erdélyben mint itt az anyaországban. Ebből volt is pár szép félreértés.

Amúg meg szerintem nem árt ez a szempontrendszer: hogyan megy/menne a dolog úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Aztán persze el lehet kezdeni beszélni arról, hogy mitől milyen mértékben lehet értelme eltérni és miért.

És utána lehet informált döntést hozni, hogy mekkora spórolással milyen plusz kockázatot vállal be a tulaj.

Nekem inkább az a bajom, hogy sokan tényleg a kb. Tesco gazdaságos megközelítést tolják kérdés nélkül. Ennek a legeklatánsabb példája, amikor pár éve amikor az oromzatunkat kellett javítani, akkor elhajtottam egy szakit, aki olcsóért el akarta tünteti a dolgot, hogy a leendő vevő ne lássa meg, és kérdésre sem adott más alternatívát...

Előzmény: Kisfiatal (86504)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86531

Ott a pont!!

Rudolf pont úgy írta le hogy tuti jólegyen, kerül amibe kerül. Akkor tuti nem dől le, kibír mindent, nem pereg, nem pattog, nem reped, nem fagy szét stb.

Lehet másképp is, van ezerféle megoldás ugyanarra de mindnél ott a zsákbamacska, vagy jólesz vagy sem. Kilehet spórolni ezt-azt, maximum 20 év múlva kibukik hogy mégse kellett volna.

Nade most miért is ment el, kivel veszett össze? Vagy lemaradtam valamiről?

Van rá esély hogy visszajön? 

Mint írtam fizetős statikustól élőben nem kapsz olyan jó tanácsot mint tőle pár kép alapján.. szóval óriási veszteség!!!

Előzmény: Töck Jenő (86501)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86530

Így is jó :) akkor nem szükséges a gyapotra semmi :)

Előzmény: nixon70 (86528)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86529

Köszi!

Előzmény: zsigusz83 (86526)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86528

Osb, fólia, zsindely. :-)

Előzmény: zsigusz83 (86526)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86527

Egyáltalán nem vettem igénybe...

Előzmény: Törölt nick (86525)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86526

Ha a cserép alatt a szarufákon van fólia (páraáteresztőnek kellene lenni), akkor nem szükséges semmi, ha nincs akkor a porhó és a bejutó eső ellen védeni kell, erre szintén csak páraáteresztő fóliát illik alkalmazni, mert ez alatt nem pállik be a gyapot és ki tud szellőzni.

Előzmény: nixon70 (86523)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86525

Szerencsére nem nálam történt. Egyáltalán vettem igénybe fűtésszerelőt. Nálam csak betonozni kellett, meg a gázt rákötni a kazánra. 

Előzmény: zöldeskékek (86524)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86524

Igazad van, de azért ez erős :

"Amikor egy fűtésszerelő azzal kezdi, hogy, neki nem kell csőfektetési terv, akkor már lehet is mondani neki, hogy lehet továbbsétálni."

Rákell venni, hogy mégis jobb ha azt használja.

Előzmény: Törölt nick (86521)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86523

És a tetejére?

Előzmény: zsigusz83 (86522)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86522

Én úgy tudom, komoly párazárást illik oda tenni valami jó vastag fólia képében, amit a toldásoknál és a falszéleknél is jól leragasztassz. Az 20 cm ü.gy. magában is elég komoly hőtükör, én nem pocsékolnám a pénzt erre inkább vastagabb fóliára. Pont nemrég vettem meg a miénkre nem reklám,de ezt találtam szinte csak 0,2-es vastagságban: EKOFOL PI 200g párazáró fólia nem olcsó, de komoly cucc. Illetve csak azért is megcsinálnám, mert az ü.gy.-ot nem olyan jó érzés belélegezni, vagyis a szálló alkatrészeit ami allergiás tüneteket is kiválthat.

Előzmény: nixon70 (86520)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 -3 0 86521

Valami olyasmi, hogy hívja ki ezt a nagyokost aki betonozta és nagyflexxel vágjanak ki egy nútot a betonból a fal mentén ( de biztosan mondja, hogy az jó úgy, ő 30 éve így csinálja... ). Ez akkor az igazán "jó", ha kókányolták a csőfektetést. Mondjuk, hozzáér a falhoz. Akkor rögtön elvágja a csövet a flex, aztán lehet toldani, javítani, amiben egyáltalán nem vagyok biztos, hogy időtálló lesz. Nem tudom, mire jutottak, simán el tudom képzelni, hogy a csőfektetéssel is problémák vannak. Ez meg mondjuk a burkolás után derül ki...

Egyébként, az a nút nagyon sok mindenre jó. Ha például elfelejtettünk valahova konnektort tenni, vagy patch kábelt, vagy hangfakábelt, akármit, akkor oda kultúráltan el lehet rejteni.

Sajnos, padlófűtés ügyben borzasztó homályok vannak. Amikor egy fűtésszerelő azzal kezdi, hogy, neki nem kell csőfektetési terv, akkor már lehet is mondani neki, hogy lehet továbbsétálni.

És ezek a dolgok nem igényelnek mérnöki diplomát, csak némi utánanézést. Aki ezt nem teszi meg, hát az rácseszett. Ez legyen a válasz Jenőkének is, talán megérti.

Előzmény: zöldeskékek (86516)
nixon70 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86520

Skacok! Help!

Gipszkarton mennyezetet csinálok favázra(felette csak a tető)

Kell-e hőtükör fólia a gipszkarton és a 20cm ü.gy. szigetelés közé, kell-e valami az ü.gy. tetejére?

Mi a helyes rétegrend?

A tető osb+ zsindely fedésű, porhó, ilyesmi nem játtszik.

Toba00 Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86519

Sziasztok!

Kérdésem lenne belső válaszfal lábazat feletti vizesedéséről.Új építésű családi ház jellegű lakásban lakunk, szigetelve műanyag ablakokkal.

Mostanság volt sok eső nálunk és kb. két napra elmentünk otthonról minden ablak zárva és mire hazaértünk pár helyen a belső válaszfalak alján vizesedés volt látható.

Előtte sose tapasztaltunk ilyet. Azóta szép lassan tűnnek el a foltok. Nem tudjuk mire vélni ezt a helyzetet. Lehetséges csak, hogy a meleg párás levegő pár nap alatt ilyet tud okozni ha nem figyelünk a szellőztetésre? Vagy esetleg valakinek van valami ötlete mi lehetett ez?

Előre is köszönöm a segítséget!

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86518

Olvasztások után kicsit meg is kell gyötörni a darabot. A hajlítás mértékét lásd előbb.

Előzmény: Töck Jenő (86517)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86517

Még nem gondolkoztam ilyenen. Ha a gipszbeton lépcső lehajlása nem nagyobb mint a vb. lépcsőé (1/300 a kívánatos, 1/200 a tűrhető legnagyobb) akkor statikai szempontból megfelel. De ez csak a kérdés egyik oldala. A gipsz nagyon nedvszívó, ez tönkreteheti a fagyállót. Gipsz egyébként beltérre való a nedvszívása miatt.  Biztosan van aki ezzel a kérdéssel már találkozott. Ha nincs, akkor ki kell próbálni, egy darab gipszlépcsőre föl kell hordani a fagyállót, berakni a mélyhűtőbe, megfagyasztani, majd kiolvasztani. Ha 20-25 ciklust kibír akkor valószínűleg jó.

Előzmény: Catman (86515)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86516

Nagyjából így ahogy  írod.

A példádra  telibe betonozták a padlófűtésnél.  Faltól falig.

és  most mit csináljon az illető  ?

Mi volt a válasz ?

Előzmény: Törölt nick (86510)
Catman Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86515

Köszi az infókat. Mostmár csak az a kérdés, hogy fagyállót kenhetek-e a gipszbeton lépcsőre? El fogja viselni a kis mozgásokat?

Előzmény: Töck Jenő (86511)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 -5 0 86514

Esetleg a hozzászólásaim előzményét is el kellett volna olvasnod. De nálad többféle mérce van.

Előzmény: pajaci (86513)
pajaci Creative Commons License 2018.09.05 -1 5 86513

"Itt a trollok nagyjából a semmi tudással rendelkeznek. A céljuk nem az, hogy értelmesen hozzászóljanak a témához, hanem egyszerűen másokról dehonesztáló véleményüket tegyék közzé. A hozzászólásukban semmi szakmai nincs, csak hogy a célszemély tűnjön el...  Tudok néhány nevet, nem is fogom őket elfelejteni."

Na ez valóban így van!

Itt vagy te rá élő példaként. Te vagy az aki a legocsmányabb módon sértegette folyamatosan Rudolfot, és Jenőt. Senki más nem aljasodott le erre a szintre rajtad kívül ebben a topikban.

Most kezdhetsz engem is sértegetni, de rólam lepereg. Én már megszoktam más topikokból is a gusztustalan ámokfutásaidat.

ui:

Bármilyen gyalázkodást írsz, nem reagálok rá, nem segítek topikot rombolni.

Előzmény: Törölt nick (86496)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86512

A valóság persze ennél bonyolultabb. A gumi rugalmas és nem vesz föl vizet, de öregszik, a hőtágulása különböző anyagoknak jó ha minél közelebb vannak egymáshoz, haránt kontrakció is számít  stb. A rugalmas is lehet fagyálló, de itt jön be a kültéri, beltéri minősítés.

Előzmény: Töck Jenő (86511)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86511

Egyszerűsítve a flexibilitás az a nyúlás, összenyomódás, a fagyállóság pedig a vízfelvétel. Minél kevesebb vizet vesz fel annál fagyállóbb.

Előzmény: Catman (86509)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.05 -4 0 86510

Megint nem figyeltél. Én azt írtam, hogy ha nem tud tevőlegesen részt venni a munkában, attól még neki tudnia kell, hogy a szakember jól csinálja, vagy nem. Ha nem, akkor rögtön tudja, hogy nem szakembert talált. Keres, egy másikat, az előzőt meg elzavarja, mielőtt nagyobb kárt csinál.

Példa: nem is olyan régen valaki azt kérdezte, hogy most mit csináljon, mert a padlófűtés betonját faltól-falig betonozták. Ugye, annak úsztatott betonnak kellene lennie. Ehhez azért nem kell egy könyvet sem elolvasnia, elég, ha megérti a padlófűtés fizikáját. Az a szakember, aki még ezt sem tudja, az nem szakember. De ha legalább ennyit tudott volna az építtető, akkor nem lett volna olyan gondban...

De csak nyugodtam magyarázzál mindent félre, engem nem zavar

Előzmény: Töck Jenő (86508)
Catman Creative Commons License 2018.09.05 0 0 86509

Sziasztok, mi a különbség a flexibilis és a fagyálló csemperagasztó között? A fagyálló az nem flexibilis? Mondjuk gipszbeton lépcső javítására használhatok fagyállót? Nem fog leválni az apró mozgásoktól?

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.05 0 3 86508

"a szakember és elmondja, hogy mit, hogyan csinál majd meg, akkor a tulaj meg tudja ítélni, hogy ez jó lesz, vagy nem."

Ha meg tudja ítélni, akkor nincs szüksége szakemberre. Ha a tulaj meg tudja ítélni, akkor akit hívott az nem szakember. Azért viccesen hangzik, hogy valaki egy könyv elolvasása után tud annyit mint az aki régóta ebből él. Ha szüksége lesz valakinek statikára akkor szóljon, nagyon szívesen rendelkezésére bocsájtom az összes képletet abban a tárgykörben, neki csak ki kell választania azt a néhányat, amit alkalmazni kell.

Előzmény: Törölt nick (86507)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 -3 0 86507

"... a lehetőségekhez mérten... "

Igen, csak egy abszolút kezdő nem fogja tudni eldönteni, hogy most az a lehetőségekhez mérten van, vagy nincs. Erre mondtam, hogy aki építkezik, annak meg kell egy kicsit tanulnia ezt a szakmát. Legalább olyan szinten, hogy amikor kijön a szakember és elmondja, hogy mit, hogyan csinál majd meg, akkor a tulaj meg tudja ítélni, hogy ez jó lesz, vagy nem. Különben tényleg megy a kókányolás.

Előzmény: zsigusz83 (86506)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.04 0 2 86506

Szerintem nagyon is hasznos volt itt az a szakértelem amit Srudolf képviselt. Akinek van egy kis sütnivalója vagy tudja értelmezni a mondanivalót és átültetni a saját megvalósítására, annak ajánlott a hozzászólásait olvasni. Ő nyílván a "tökéletes" kivitelezést tanálcsolta, amit Tőle megkövetel a munkája, ezt le is írta többször is, hogy milyen szintű épületekkel dolgozik. Ez a "tökéletes" kivitelezés nálunk Magyarországon nem nagyon valósítható meg a "mesteremberek" "szakértelmének" hála vagyis nagyon ritka az ilyen szakember, ezért is kókányol a magyar. Így szerintem aki nem kókányolni akar az halgatott a szavára, ha nem is teljesen úgy, de a lehetőségekhez mérten...

Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.04 -1 1 86505

"akkumulátorsavval kell szétmaratni a betont."

Ha nem akart vésni...

Előzmény: Törölt nick (86503)
Kisfiatal Creative Commons License 2018.09.04 -2 1 86504

Rudolf az egyszerű ember számára járhatatlan, kivitelezhetetlen, időben és pénzben is horribilis költségű, nagyipari megoldásokat tudott csak ajánlani.. Nekem legalábbis ez jött le. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 -1 0 86503

Azért én másra is emlékszem: amikor valakinek javasoltad, hogy akkumulátorsavval kell szétmaratni a betont. Mert az csodákra képes. Tényleg, ez egy szakember hozzászólása volt...

És még nem beszéltem arról, hogy személyeskedés címén mit engedtél meg magadnak... ezért írtam, hogy te a szakmai hozzászólások és a trollkodás között egy határeset vagy.

Kisfiatal Creative Commons License 2018.09.04 0 1 86502

Került volna vagy 500 millióba.. :D

Előzmény: Csuklósbusz (86499)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.04 0 3 86501

"Tök Jenő egy kicsit más volt, 

De nem csak én, srudolffal együtt a házban, mint egészben gondolkodunk. A legtöbb hozzászóló problémája, hogy hány lapát cementet lehet kispórolni. Ez is lehet érdekes, de ez nem építkezés, csak javítgatás, valóban jó sohasem lesz. Egyébként sokakkal ellentétben sohasem szóltam hozzá olyanhoz, amiben nem voltam biztos. És főleg sohasem hülyítettem senkit, hogy jó az úgy is, főleg ha más volt a véleményem. Srudolf sem, ha valaki ért itt a kivitelezéshez az Ő. Csak itt nagyon sokan Tesco takarékosan szeretnének építkezni. Ehez nem adom a nevem és az az érzésem, hogy srudolf sem. De ezt tőle kéne megkérdezni.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 -2 0 86500

Mindenki másképp gondolkozik.

Előzmény: Csuklósbusz (86499)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.09.04 -1 5 86499

Nem állok le vitázni de ha lenne pénzem építkezni akkor srudolf, Töck Jenő és Kömkel lett volna megbízva vele... Ők azok akiknek nemcsak elvi hanem gyakorlati tapasztalataik is vannak jelentős számmal.
A szakmát is pont ilyenektől lehetne megtanulni, kitanulták, saját bőrükön kitapasztalták szóval pont velük nem szabadna kötözködni, pláne nem elüldözni őket. Ha Jenő is elmegy akkor részemről lehet zárni a topikot... :-(

nixon70 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86498

Nincs.

Kesztyűt, védőszemüveget, maszkot használj az irritáció miatt.

Előzmény: runner 125 (86491)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86497

Nekem konkrétan az életemet változtatta meg. De sajnos csak magát törölhette, ha meg ígyvan akkor nemfog sajnos visszajönni... :-(

Előzmény: BözsiBözsi (86495)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 -7 1 86496

Itt a trollok nagyjából a semmi tudással rendelkeznek. A céljuk nem az, hogy értelmesen hozzászóljanak a témához, hanem egyszerűen másokról dehonesztáló véleményüket tegyék közzé. A hozzászólásukban semmi szakmai nincs, csak hogy a célszemély tűnjön el...  Tudok néhány nevet, nem is fogom őket elfelejteni.

Tök Jenő egy kicsit más volt, ő a félút... mondjuk határeset. Igazából a személyeskedés nagymestere viszont srudolf.  Erre azt szokták mondani, hogy: jót, s jól! Ebben áll a a nagy titok. Csak a teljesen hozzá nemértőknek tudtak látszólag komoly tanácsot adni. Sok ostobaság mellett... meg ugye a bicskanyitogató stílus mellett, ahogy valaki,- nem is olyan régen, -  nagyon pontosan megfogalmazta.

Egyébként, az itt kérdezők nagy része nem a saját tervezőjének "hisz" ( ugyanis nem ért hozzá, tehát csak a "hit" marad számára, pedig még fizet is érte...) emiatt rákérdez itt is és csinál egy jó nagy marhaságot... pénzbe kerül, nagyon sok munkába, stb...

Egyébként az a véleményem, hogy az itt felmerülő kérdéseknek a 90 %-ra a kérdezők találnak választ Google barátunk segítségével. De ugye mennyivel egyszerűbb, ha a szájukba rágják? Szóval, én nem sajnálom, hogy egyel kevesebb a válaszadó. Talán az építkezők rádöbbennek arra, hogy nagyon kevés valakit megbízni, hogy csináljon meg ezt-azt a házukon. Muszáj a nagy részét a szakmának megtanulni, megérteni, még ha tevőlegesen nem is ők valósítják meg. Persze, ezt csak utólag veszik észre...

Előzmény: BözsiBözsi (86495)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86495

Volt itt a topicon nem is eg igen segítőkész szakember.

Első példa maga a topicnyitó volt.

Ő képes volt egy újabb topicot nyitni kizárólag azért mert féltudású nímandok leokoskodták a szakértelmét.... Sőt még székhelyet is váltott (átment az origóra, és ott próbálta folytatni), miután az újabb topicban is tovább szarakodtak vele (is).

A legtöbbjét elüldözték a helyi trollok.

Akik mindent jobban tudnak...

Előzmény: Csuklósbusz (86489)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86494

Valahol itt olvastam a Knauf Naturoll Pro gyapotról, hogy milyen jó volt vele dolgozni, így én is ilyet vettem. Én raktam le a folyógerendák közé és tényleg alig szúr, viszont maszk nélkül nem tudtam ezt se csinálni (1x elfelejtettem felvenni és éreztem, hogy nem f@sz@). Nekem megérte a felárat. Annyi lehet, hogy ha töményen kapja valaki allergiás lehet rá, de más káros hatásról nem tudok.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86493

Nem kell belélegezni (maszkban kell dolgozni vele), más hatása nincs... de régen se volt.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86492

Alá nem kell, sőt hiba lenne...

A gyapotra se igazán kell fólia, ha nem jut be a padlástérbe a porhó és viharban az esőpermet.

Viszont legyen jó huzatos (átszellőző) a padlástér a gyapot fölötti légtérben!

Ha mégis raksz rá takaró fóliát, akkor az "páraÁTeresztő" fólia legyen a megfelelő oldalával a gyapotra terítve.

Előzmény: runner 125 (86483)
runner 125 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86491

Rendben, köszönöm!

Hülye kérdés, de az üveggyapotnak manapság nincs semmiféle egészségre kártékony hatása, ugye?

Előzmény: topikolos (86485)
JAMIE222 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86490

Biztos megsértődött, a többiek meg gályáznak...

Csuklósbusz Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86489

Ígyvan, olyan profi válaszokat írt hogy csak ámultam, ilyet pénzért se tudtak mások. Törölték vagy törölte magát?  Kömkel is eltűnt, remélem T.Jenő még marad. :-) 

Előzmény: zsigusz83 (86488)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86488

De sajna Őt törölték :( Sajnálom, remélem visszajön!!! Sok hasznos információt kaptunk Tőle.

Előzmény: Csuklósbusz (86487)
Csuklósbusz Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86487

Srudolf ugye nem ment el??? Ugye nem Ő a "törölt nick"? Miért?

heremooka Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86486

Köszi. Nézem én, átlagos dizájnal megáldott zsákja van :D

Az jó lehet egy az egyben? Esetleg tegyek hozzá meszet?

Előzmény: pajaci (86479)
topikolos Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86485

Alá nem kell semmi. Fölé ha akarsz, akkor valamilyen páraáteresztő anyagot, ami a portól, beázástól védi, illetve nem mozog úgy a levegő a gyapot felső rétegében.

Kőzetgyapot helyett olcsóbb megoldás lehet az üveggyapot, abbból akár 30 cm is, ha van rá keret.

Előzmény: runner 125 (86483)
topikolos Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86484

Sziasztok!

Van egy tusoló, fölötte nem túl magasan lévő (210-230 cm) ferde mennyezet zöld gipszkartonból. A képen látható módon elkezdett hólyagosodni a festék. Ez sima fehér beltéri falfesték. Lakapartam, a gipszkarton sértetlennek tűnik, tehát nem felülről kapott valamit.

Néha nyilván kapott fröccsenő vizet, de alapvetően inkább csak párát, de azt koncentráltan. Kb. 2,5 éve csináltam, azóta használjuk.

Mivel kenjem le, hogy tartósabb legyen? Lehet, hogy a glettelés engedte el, nem is a festék. Viszont ahogy lekapartam, van, ahol nagyon ragaszkodó. Tehát az is lehet, hogy csak rosszul csináltam valamit.

Esetleg kenjek rá folyékony fóliát? Az elvileg a GK-t védené, annak meg nincs semmi baja...

Vagy csak használjak bőven mélyalapozót, glettelés előtt és után is?

Esetleg próbáljam kültéri festékkel?

Köszi.

runner 125 Creative Commons License 2018.09.04 0 0 86483

Sziasztok!

Utólag szeretném a padlástér felől a födémet hőszigeteleni.

A ház '72-ben épült, fa gerendás mennyezet, alulról és felülről is deszkázva, stukatúros pucolással, padlástér felől 4-5 cm betonnal. 

A ház teljes egészében készült már egy gipszkarton álmennyezet, hőtükrös párazáró fóliával a kartonréteg fölött.

A kérdésem, hogy ha a padlástér felől szeretnék lerakni 2 x 10cm Rochwool kőzetgyapotot átfedéssel, akkor milyen fóliát (párazáró / áteresztő?) kell alkalmaznom a betonra? Vagy kell egyáltalán?

Illetve a kész kőzetgyapotrétegre szintúgy kell valamilyen fólia? 

Köszönöm.

zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86482

Kombim van abba könnyebb pakolni ;) ill. segítettek berakni, meg írtam, nem voltak tele kb szűk 100 kg lehetett darabja, de így is elég volt egyedül kivenni. 

Viszont az eredeti kérdésre visszatérve nem biztos, hogy jó csak sóderből csinálni a maltert a cserepek alá, ha többet nem akarsz oda felmenni (szerintem nem akarsz) érdemes most meg csinálni rendesen. A madarak szeretik a meszet és ezért is csipegetik ki a maltert a kémény téglái közül és a kúpcserepek alól is, így én inkább a mészpótló adalékokat ajánlanám erre a célra (pl Micropol) nagyon kevés kell belőle, de nagyon hasznos dolog. A kőművesemnek is nagyon tetszett...

halaloszto Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86481

kivenni még csak-csak, de betenni! egy átlag szedánnak a komplett csomagtartója 3-400liter.

másképpen fogalmazva, egy háztartási kuka (amit a kukásautó borít) az 110liter.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (86475)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86480

A háló alatt és fölött kell legalább 2 cm beton, hogy normálisan működjön. Egyébként csakugyan használ valamennyit.

Előzmény: zsigusz83 (86474)
pajaci Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86479

Esetleg nézd meg a zsákos klinkerhabarcsot.

Előzmény: heremooka (86472)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86478

Megkeresem. Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (86476)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86477

Fiatal koromban jobb erőben voltam lehet azért volt most nehéz ;) Azért a zsákot be is kellett kötni, biztos nem volt színig.

Előzmény: Törölt nick (86475)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86476

Igen. Nálunk kb 88 nm van egybe betonozva a padlófűtésnél ( 5 cm ) és úgy, hogy a nappali kb 52 nm, abból kiáll a konyha, abból kiáll a fürdőszoba, a nappaliból még a háló is. Eddig még nem láttam gondokat ( 13...14 éve ). Azért nem olyan egyszerű, egyszer már leírtam, ha érdekel, keresd meg.

Előzmény: zsigusz83 (86474)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86475

120liter homok az 200kg, azt valóban nem lehet könnyű kivenni.

Előzmény: zsigusz83 (86473)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86474

Sziasztok!

Esztrich ügyben kérnék segítséget.

Van egy 6,25*5,5m-es nappalink az ökölszabály szerint ezt már dilettálni kellene, de fogalmunk sincs még, hogy lesz-e itt valaha csempe burkolat (mert most laminált lesz) és ha lesz az mekkora méretű darabokból fog állni. Így mekkora eretnekség lenne, ha ezt a darabot egyben betonoznánk? Padlófűtés lesz benne 7 cm vastag a beton és 4*100*100 -as vashálóra megy a fűtéscső, van itthon 4*150*150 -es pár tábla térhálóm, ha a fűtéscső tetejére is raknék ezekből megóvhatnám a szétrepedéstől?

zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86473

Szoktam venni a gyerekeknek homokozóba homokot 2 db 120l-es zsákkal, egyedül elég kivenni a kocsiból... Ha jól emlékszem 600 Ft környékén szoktam érte fizetni. Neked ennyi biztosan nem kell. :)

Előzmény: heremooka (86472)
heremooka Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86472

Üdv!

Malterozott kúpcserepeket raknék újra. Úgy tudom, hogy homok-cement-mész elegyű malter kell hozzá, vakolatnál jóval erősebb mész-aránnyal.

Szerintetek viacolor alá való apró sóder jó erre a célra homok helyett? (Az van bőven, homok pedig nincs.)

wenerb Creative Commons License 2018.09.03 0 0 86471

Einhell garázskapu nyitó motor eladó minden tartozékával, 2 távirányítóval és meghajtás sínnel. Ár: 30ezer Ft

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.02 0 0 86470

Csak pisztolyos habot használok, fém pisztollyal...

Jobban adagolható és elég jól tisztítható.

Előzmény: Törölt nick (86466)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.02 0 1 86469

A nitro hígítós kimosás általában jó.

De a golyó azért néha így is leragad pisztolyban, ha nem elég gondos az átmosás.

zsigusz83 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 86468

A nitro hígító is oldja + dróttal kipiszkálni.

nixon70 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 86467

A cső lehúzható a szelepről, vékony dróttal ki tudod piszkálni a habot.

Törölt nick Creative Commons License 2018.09.02 0 0 86466

Sziasztok. Pur habbal meg lehet oldani valahogyan, h ne száradjon be a csőbe, szelepbe?

Gazdaságtalan kevés használattal. Köszönöm.

DonEnrico Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86465

világos, köszönöm!

Előzmény: Töck Jenő (86464)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86464

Munkamenet:

Betont kívánt mértékben fölszedni

Zsompot fölbetonozni a szigetelés magasságáig

Szigetelésen a lukat befoltozni

Szigetelésre védőbetont elkészíteni.

Előzmény: Töck Jenő (86463)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86463

Még nem csináltam ilyet sk., de flex-szel bevágnám 2-3 cm mélyen, utána már a vágás helyén könnyen letörhető. Akkora részen kell levésni, hogy a meglévő SÉRTETLEN szigeteléshez biztosan lehessen csatlakozni. Ha máshol sem jó a szigetelés, az pech, akkor továbbra is jönni fog a víz.

Előzmény: DonEnrico (86461)
DonEnrico Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86462

még annyit, hogy a zsompon nem látszik, hogy azt bármivel kenték volna...

Előzmény: DonEnrico (86461)
DonEnrico Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86461

#Töck Jenő

#srudolf1

Nagyon Köszönöm mindkettőtöknek.

A zsompot azért készítette mert zuhanyzót szeretett volna a pincébe, valami tartályt akart oda és a szivattyúval emelte volna át a szennyvizet a csatorna. (a vízvezeték is ki volt építve, vízvezetékszerelő volt, de nem lett belőle semmi)

Az egész aljzatbeton nem szedném fel, mert csak ez a helyiség kb. 55 nm, ráadásul van egy rész, ahol egy 800 literes puffer áll.

Viszont a zsomp környéki elbontás járható lehet. Egy kis ficakban van, így nem biztos, hogy a 2 nm  meg lesz a falak miatt, de igyekszem amennyire lehet.

A bontást mivel lehet érdemes megcsinálni, hogy ne sérüljön alatta a szigetelés? (a ház egyébként a 90-es évek elején épült, nem tudom, akkor milyen technikát használtak szigetelésre) 

Lehet keresek valami szakembert a szigetelés lerakására.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86460

"Majdnem ugyanazt írtuk...:"

A téma ugyan az, a megoldás is ugyan az.

Előzmény: Törölt nick (86459)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86459

Majdnem ugyanazt írtuk...:)

De ha víznyomás van, a legjobb bitumenes membránt is átszakítja, ha valamire nincs ráragasztva a membrán, ami ellenáll a nyomásnak (vasbeton:)))))) . Elég fél méter vízoszlop.  Folyamatos nyomás alatt a végén csak megkapja a gyenge pontját a membránnak és elszakítja. 

Előzmény: Töck Jenő (86457)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86458

A támfal vagy 30 éve áll és a sok helyen látható 3*0.5m-es vasbeton kerítéselem lapokból áll. 

Ez nem támfal. 

Ha nem akarsz alapot ásni, akkor  széles falat kell késziteni beton növénytámfal elemekből, aminek nagy súlya kell legyen, hogy a nedves föld ne tudja elnyomni. 

Ez egy elég nagy földmunkát is jelentene. 

Előzmény: A Dinnye (86455)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86457

Csak azt ígérhetem mint Churchill a briteknek a II. vh. elején: vért, verítéket, könnyeket.

Egyetlen (megbízhatóan) járható út van: elbontani a fölső betonréteget úgy, hogy a fekete csík ne sérüljön a zsomp körül körben. Ehhez kell csatlakoztatni a zsomp szigetelését. Ha a régi és új szigetelés nem csatlakozik tökéletesen akkor jönni fog a víz továbbra is. Ha nem a zsomp környezetében az elbontott szigetelésvédő (általad aljzatbetonnak nevezett) beton helyén van a folytonossági hiány, akkor semmire se fogsz jutni. Feltételezem, hogy a zsomp építésekor már kenegették mindenféle csodaszerrel a zsompot vízszigetelésnek. Nem ígérek biztos sikert még akkor sem ha a teljes padlót újra szigeteled, mert a falak alatt nem tudod megcsinálni, a víz meg akkor ott fog fölmenni. Még ronthat is a helyzeten (láttam már olyat), a víz addíg megy fölfelé (a szemét) amíg utat nem talál magának kifelé.

Előzmény: DonEnrico (86454)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86456

Nem azért készitette, hogy ki tudja szívattyúzni a vizet egy búvárpumpával?

Ha be tud hatolni a víz, akkor néha a szigetelés felett van a talajvíz és a pince padlója nyomás alatt van. 

Namost, lehet, hogy megszakadt a szigetelés és a talajvíz átszivárgott rajta, azért készitette az üreget a volt tulaj. 

Vannak nagyon spéci anyagok (víznyomás alatt is kötnek), de komoly szakértelem kell a beépítéséhez. Szakcégre kéne bízni... azonban én csak vízzáró betonra ismerek olyan anyagot, amivel a szivárgásokat meg lehet állítani, nyomás alatt is. Bitumenes membránt megfoltozni... ha egy modern szálerősitésű anyag,  talán a gyártó ad rá egy módszert (valamilyen alapozó+ egy meleg folt)- de biztos 2nm ki kell törni, és le kell teljesen tisztitani a meglevő szigetelést, teljesen kiszáritani a fogadófelületet... közben énekelni egy slágert...  

Szerintem törd fel az egész aljzatot, 5 cm nem olyan sok és könnyen elvállik a szigeteléstől, vasalva gondolom nincs, a üreget töltsd ki betonnal a szigetelésig. Ha a szigetelést alatti beton egyenetlen, húzd át a felületet egy cseperagasztóval, arra két réteg 3.2kg bitumenes membrán melegen ragasztva, de felhajtva a falra is- lehetőleg minnél feljebb, annak kell vakolni a fal és a szerelőbeton sarkánál egy sanfrént , azaz egy 7x7 cm kis háromszöget, hogy valamennyire tudjon dillatálni a membrán. 

Víznyomásnak kitett pincéknek olyan rétegrendet kell készíteni a mai szabályzások szerint, hogyha leírom, azt mondod, hogy bolond vagyok. 

Előzmény: DonEnrico (86454)
A Dinnye Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86455

Üdv 

A telkünk egyik oldalán egy támfal van. A hossza 30 méter a magassága 1 és 2 méter közt van, nagyjából egyenletesen emelkedik, ahogy a mellette lévő utca süllyed. A támfal vagy 30 éve áll és a sok helyen látható 3*0.5m-es vasbeton kerítéselem lapokból áll. Néhány helyen már "hasa" van és a legmélyebb pontjan az egyik tartóoszlop megindult a hétvégi esők után. Mivel már semmi nem tartotta az elemeket így kiástunk mögüle másfél méter földet és egy 50-60 fokos rézsűt alakítottunk ki mögötte, majd a kimozdult betonelemeket kiszedtük.

Szeretnénk felújíttatni az egészet, ilyen beton növénytámfal elemekre gondoltunk. A m² ár alapján kb 600000 Ft lenne maga a betonelem költség. A támfalnak van 1,5m-nél magasabb része, ezért úgy tudom az már építési engedély köteles. Mi ennek a terveztetésnek és engedélyeztetésnek a menete és kb milyen kiadásokra számítsak a tervezés és a régi fal bontása és az új felépíttetése során?

A válaszokat köszönöm előre is. 

DonEnrico Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86454

Üdvözletem!

Pinceszigetelés helyreállításában szeretnék tanácsot kérni. 

A házunk előző tulajdonosa egy kb. 50x50 cm-es területen feltörte az aljzatot (aljzatbetont/szigetelést/szerelőbetont), hogy egy zsompot csináljon. Ennek köszönhetően, amikor a talajvíz magasabb, az aljzatbetonon keresztül be tud szivárogni a víz a pince többi részébe, sőt a valószínűleg a falakba is. A látható rétegrend felülről lefele kb: így néz ki:

- aljzatbeton (kb 5. cm)

- valamilyen vízszigetelés (fekete csík),

- szerelőbeton (szintén kb. 5 cm),

- föld.

Szeretném megszüntetni ezt a problémát. Milyen megoldást tudtok javasolni?  

Arra gondoltam, hogy a betonnal felölteném a szerelőbeton közepéig, kötés után kikenném a teknőt valamilyen vízszigeteléssel (milyennel?), majd a maradékot is felölteném betonnal.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86453

Szerintem a 407-ben és a 308 HDI-ben is voltak processzorok. A 308 volt Peugeot-ból az utolsó, azt se tudtam, hogy hol a motorja.

Előzmény: pajaci (86452)
pajaci Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86452

Olyat vegyél, amiben processzorok is vannak. Majd meglátod milyen izgalmas.

Előzmény: Töck Jenő (86450)
halaloszto Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86451

egyelőre itt nekünk elfogadható, hogy egy épületen párévente valamit fel kell újítani. idén fűtéskorszerűsítés, jövőre tetőcsere, pár év múlva fürdőszoba, aztán konyha, aztán külső vakolás, utánna nyílászáró cser. pénzben is jó, hogy nem kell egyszerre kifizetni, a folyamatos cserékkel meg kb örökélet a ház.

máshol viszont elvárás, hogy amikor elkészül, akkor minden legyen úgy megcsinálva, hogy 20évig ne nagyon kelljen hozzányúlni. akkor viszont a fentiek mind egyszerre vannak. ha egy téglaházon egyszerre csinálnád meg mindet, akkor ott is lenne egy pillanat, amikor csak a falak vannak meg.

ha a lakó nem a tulaj, akkor pláne értelmetlen minden évben heteket baszakodni ezekkel. nem a lakó fizeti, hanem a tulaj, annak mindegy hogy évente részletekben, vagy egyszerre egyben. sőt, neki csak egyben van értelme, úgy, hogy akkor nincs lakó. ha nincs lakva, és a falakig le van szedve, akkor meg már miért ne csinálják teljesen újra, egész más lesz az értéke újként mint felújítottként.

Előzmény: Törölt nick (86448)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86450

Francia autóim voltak, igaz Peugeot-ok, de csak egyikkel volt kicsit komolyabb probléma, kettővel semmi 150-200e km-t futottak, a negyediket meg extrem körülmények között használtam, de azzal sem voltak gondok egy első futóművön kívül, túl nagy volt neki a gödör. Német autóimmal annál (sokkal) több.

Ami a téglát illeti, meg a könnyűszerkezetes izéket negyvenegynéhány év alatt nem láttam olyat amelyikre azt mondtam volna, hogy nem rossz.

pajaci Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86449

Abban a francia autós dologban van azért valami. Lagunám van :-(

Törölt nick Creative Commons License 2018.08.30 0 2 86448

Haver pár éve vett könnyűszerkezetest, a 90-es évek végén épült ami lássuk be nem az építőipar minőségének fénykora volt.

Fürdő felújításkor a favázig letépték az osb burkolatot, alatta minden hibátlan, pedig fólia sem volt.

Most tettek párazárást, és arra ment a gipszkarton meg a csempe.

A szobákban az összes illesztésről hiányzott a bandázs, azt pótolták, kitapétáztak.

Más baja nem volt az épületnek.

Illetve a nyílászárók cserések lassan, de az téglánál is az lenne.

A szomszédjában a vele kb. egyidős téglaházat már pár éve kellett bontani, megsüllyedt az alap, dőltek a falak, életveszélyessé vált.

Arra akarok rámutatni, hogy attól hogy vannak elbaszott könyűszerkezetesek nem jelenti azt hogy mind összedől 10 év alatt, mint ahogy a tégla sem áll örökké, abból is ki lehet lopni építkezéskor az anyagot.

És ezt a rövidebb élettartamot ami nem 5 év hanem 30+, igenis ellensúlyozza hogy sokkal gyorsabban és olcsóbban épül.

Az hogy van-e rendes párazárás, meg nem pénz hanem odafigyelés kérdése.

Az meg hogy drágább mint a tégla, egy hónappal előbb készül csak el, és 5 év múlva összedől az pont olyan szemellenzős ökörség, mint a nem veszünk francia autót mert mind szar. Hangzatos lózung ami helyettesíti a hozzáértést.

Viszont nem célom rábeszélni senkit, mindenki azt vesz, azt épít amit akar, úgyhogy ezen a ponton el is engedem a témát.

Előzmény: halaloszto (86447)
halaloszto Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86447

ha életvitelszerűen laknak benne, az azért más igénybevétel. és ha rendes lakóház, nem "faház", csempével, fürdőszobával, konyhával, főzéssel, fűtéssel, akkor ennyi idő alatt elhasználódik. egy téglaház is elhasználódik, ott is van 30évente gépészet csere, burkolatcsere, vakolás, hasonlók, csak egy faháznál olyan kis értékű a maradék, hogy egyszerűbb elbontani és újraépíteni.

Előzmény: Csokis (86445)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86446

A mai modern könnyűszerkezetes épületek vázszerkezete utólag nem karbantartható. 

Előzmény: Csokis (86445)
Csokis Creative Commons License 2018.08.30 0 0 86445

Annyit a legótvarabb Erdért faház kibír, ha időnként átkenték/átkenik Xyladecorral. Anyámék kb. 45 éves nyaralója még annál is gázabb, 12 mm-es lambéria lécekből van, belül eredetileg lambéria-dekor lemez csíkokból tákolt burkolattal, amire később esztétikai okokból valami "papundekli" került. (Akkoriban még sem OSB, sem gipszkarton nem volt). Helyenként kellett a külső burkolatot javítani, de áll. Kb. 5 éves lehetett, amikor vették, akkor rettenetes állapotban volt. Apám lecsiszolta róla a rohadó csónaklakkot, Xylamon-Xyladecor, és azóta ezt néha megismétli.

Előzmény: halaloszto (86435)
ksanci Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86444

Jóvanna, nem becsmérelni akartam őket, a "leghülyébb" statikus is többet tud ezekről, mint én momentán :)

Nekidőlsz és mozog? Hát, tény, hogy a gipszkarton nem olyan merev, mint a 60cm-es kőfal, pláne, ha kicsit szellősebben rakták a léceket. Az is tény, hogy nem bírja, amikor Pista bácsi tökrészegen hazatántorog és ordítva nekiáll rugdosni meg ütni. Így értve teljesen igazad van, hogy nem olyan tartós, mint a hagyományos :)

Előzmény: Töck Jenő (86442)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86443

De nem attól, hogy hozzáérek.

Előzmény: pajaci (86441)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86442

Hülye statikust nem nagyon láttam. Amelyik hülye azt már vagy becsukták vagy éhenhalt, vagy elment más pályára. Természetesen van jobb és rosszabb, de tévedni csak egyszer tudhat.

Előzmény: ksanci (86439)
pajaci Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86441

Akkor hajón se utazz :-)

Előzmény: Töck Jenő (86440)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86440

"Gyorsabb, olcsóbb a könnyűszerkezet, nem véletlenül népszerű."

Itt ???

Nekem elég a sógorom könnyűszerkezetes háza. Nem merek nekidőlni a falnak, úgy mozog.

Előzmény: Törölt nick (86421)
ksanci Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86439

Ez azért csúnya csúsztatás, ennyire nem lehetsz elvakult. Az USA-ban ott vannak mondjuk a termeszek is, de ott sem max. 10 évre terveznek egy házat. És azért költöznek, mert mobilisak. Nem úgy, mint itthon, ahol ott siránkozik meg döglik meg egyhelyben az átlagmagyar, mert nincs munka, bár az ország másik felén mindent fizetnének, csak tolja már oda a seggét....

Meg hogy mást ne mondjak, a mi eredetileg naaaaaaagyon elkúrt házunk is 6 évig állt úgy :D

De mindegy, mert ez itt egyeseknél hit kérdése úgy is.

Kicsit visszatérve a terhelésekre: persze, hogy feszültség fog fellépni abban a födémben is, amire a "gyufaszálas" módszerrel rakják a tetőt, de magára a födémre nem raksz még külön tartóoszlopokat is, így terhelve még pontszerűen függőlegesen is, én erre gondoltam. És ha már ennyire bele akarunk menni, akkor inkább feszültségnek nevezzük, mert ahogy te is írtad, erő-ellenerő van mindig, amiknek az összege azonban mindig zérus, mert különben elindulna a ház/tető/egész hóbelevanc :) Az ábrádon is feszültségek vannak, nem pedig erők. Azt, hogy hol, milyen erők ébrednek, azt a leghülyébb statikus is tudja, de a kritikus feszültségek helyének megállapítása/kivédése már kevésbé hülye statikust igényel :)

Előzmény: Töck Jenő (86433)
laszloszabo1971 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86438

Az ábra passzívház lemez alap hő és víz szigetelését ábrázolja.A hőszigetelő adatlapja szerint max.  terhelésen 10% összenyomódás keletkezhet.Ez 20 cm-es hőszigetelésnél ez 2 cm!!A bitumenes lemez viszont csak 2 mm szakadás áthidalására képes ...

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86437

Az ábra csak a tengelyeket jelöli, nem a tényleges vastagságokat. Gerenda 8/15 cm. födémvastagság 15 cm. 

Előzmény: Töck Jenő (86436)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86436

Íme amit igértem. A szél balról jobbra fúj. Féloldalas hóterhet már rá sem tettem. Különböző szín a lemezben (födémben) keletkezű vízszintes erőket jelenti. Oldalt a színskálát az erő nagysága folyóméterenként.

Előzmény: Töck Jenő (86428)
halaloszto Creative Commons License 2018.08.29 0 1 86435

Pedig de. 20ev. Csoroknak 30. De ennyi.

Előzmény: Törölt nick (86434)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86434

Ehhh....

Előzmény: Töck Jenő (86433)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 1 86433

Könnyűszerkezet 5-10 évre van kitalálva, az USA-ban ennyi időnként költöznek. Nyilván kibír ennél többet is, de az már a bonus.

teleko Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86432

Könnyűszerkezetben lakom, osztrák rendszer. Már 10 éve is olcsóbb volt és gyorsabb (3 hónap kulcsrakészen, alapozás után. Gondolhatod, kértem téglára is ajánlatot.). Még áll. Állítólag fog is sokáig, ha a szellőzés rendben van. (Van gépi szellőztetés is.) És nem OSB lapokból van.

Előzmény: zsigusz83 (86429)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86431

A téglának, vakolatnak sok idő kell mire kiszárad, ha azonnnal költözöl megőrülsz a páratartalomtól.

A falazás, koszorú zsaluzása, vasalása, öntése, sokkal több idő mint felállítani a könnyűszerkezetes falakat, rá a szeglemezes/fagerendás födémet.

A párazárás az fekete építési fólia, ha végig vannak ragasztva az illesztések, és nincs rajta ezer lyuk akkor tökéletes.

Felütik a kész vázra, arra megy a gipszkarton lécváza, a fólia meg a karton közt elfér minden cső, vezeték.

Csatorna nem, de azt be lehet önteni az alapba.

Nem agysebészet, egyenes falat rakni, egyenesre vakolni bonylultabb/munkaerőigényesebb ezért drágább.

Előzmény: zsigusz83 (86429)
Csokis Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86430

Én pár hónapja vettem vadi új (karton doboz, fólia), felszámolásból, vagy miből megmaradt lábas mosdót kompletten, de csaptelep nélkül, számlával, 10e Ft-ért. Ehhez lődd be az árat. (A bronzot nem nagyon hiszem, de hát minden lehet.)

Előzmény: AmazingGecko (86423)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.08.29 0 1 86429

Egy párszor már tárgyalták itt (lehet a Házépítés költségei fórumban), nem én, a szakértők, hogy nem olcsóbb a könnyűszerkezetes. A magyar jobbantudénmajdjóvanazúgy miatt olcsóbb, mert kispórolják mindenhonnan az anyagot és a párazárást elnagyolják úgy mint a rendes szellőztetést is. Ők tudják... Ha rendesen csinálják megnézném azt a fél év különbséget.

Előzmény: Törölt nick (86424)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86428

Este küldöm a vonatkozó gépi számítást

Előzmény: Töck Jenő (86427)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86427

Ha másért nem, az építési pontatlanságokért.

Előzmény: Töck Jenő (86426)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86426

Dehogy nem... Soha sem lesz egyforma a két oldali támaszerő. Az más kérdés, hogy mekkora a különbség.

Előzmény: Törölt nick (86425)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86425

Lapostető az egyetlen amitől nem keletkezik a födémben vízszintes erő.

Naaaaaa.... az alul vonógerendásaknál és a rácsos tartó elvűeknél sem.

Előzmény: Töck Jenő (86413)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86424

most inkább többet fizet valaki egy lakóingatlanért, csakhogy hamarabb elavuljon/tönkremenjen, de 1 hónappal hamarabb be lehessen költözni.

Ez így nem áll össze.

A könnyűszerkezetes olcsóbb is és gyorsabb is.

Ergo kevesebbet fizet és előbb költözhet be.

Nem egy hónappal, hanem fél évvel előbb költözhet.

Cserébe valóban kevésbé tartós.

Előzmény: zsigusz83 (86422)
AmazingGecko Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86423

Sziasztok!

Összetört a mosdókagylóm és használtat szeretnék a helyére, spórolási okok miatt.

Kinéztem az alábbit. Olcsó és külsőre tetszik.

Kínai márka: Huida.

A csap állítólag bronz.  Semmit nem tudok róla, laikus vagyok a témában.

Szerintetek érdemes megvenni? A bronz csapnak nincs esetleg mellékíze? Kicsit aggódok amiatt, hogy kínai, ki tudja mit spóroltak ki az anyagokból.

zsigusz83 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86422

Régen persze jobban ki voltak téve a támadásoknak is az épületek és a falvastagság egyben a hőszigetelés vastagsága is volt, a mai korszerű szigetelőanyagok nyílván ezt a vastagságot nagymértékben csökkentik.

Azért az OSB-t nem hasonlítanám össze egy bármilyen vékony gerendával ami a tető szerkezetében van, főleg nem pára vagy nedvességfelvétel-leadás ügyében.

Én csak arra akartam célozni, hogy régen a presztizshez a tartósság (minél tovább fennmaradjon az utókornak) is hozzátartozott és "ráértek" megvárni, most inkább többet fizet valaki egy lakóingatlanért, csakhogy hamarabb elavuljon/tönkremenjen, de 1 hónappal hamarabb be lehessen költözni. Persze mindenki máshonnan közelíti meg a dolgot, kinek mi a fontosabb. Csak mindenhol ezt látom, hogy a mai ember nem tud várni, minden azonnal kell, szerintem nem jó ez így, nem minden a pénz...

Előzmény: Törölt nick (86421)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86421

Nem akarnék méteres kőfalú házban lakni, presztízs vagy sem.

A tetőszerkezet ugyanúgy fa, akkor annak sem megfelelő a klíma magyarországon?

Gyorsabb, olcsóbb a könnyűszerkezet, nem véletlenül népszerű.

Nyilván nem olyan tartós mint a tégla ez tény.

De a vályog pl. még rosszabb választás.

Előzmény: zsigusz83 (86420)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86420

Én az egész ház felhúzására értettem az időt nem csak falakra. Egy rendesen kivitelezett könnyűszerkezetes (profi párazárás mindenhol) és egy korszerű technikával épített NF-es téglaház felépítése között nem számottevő a különbség.

Nyílván az előregyártott falakkal és egy szeglemezes tetővel lehet időt nyerni, ha az kell, de az elemeket is le kell gyártani valahol, valamikor és ez is beletartozik az építési időbe, mert ezek full egyedi elemek nem úgy mint a tégla amiből raktáron van X raklap. Attól még hosszútávon nem Magyarország a megfelelő klíma ezeknek a fa szerkezeteknek.

Érdekes a mai szemlélet. Régen a gazdagságot (presztizst) a robosztusabb (magasabb, szélesebb) falak minél erősebb anyagból (tégla,kő) jelentette...

Előzmény: teleko (86412)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86419

Az igaz, de gurítani akkor is kevés a hely. Előre rögtön küszöb van, aztán hepehupa, oldalra sincsen sok hely és ilyenkor az akna is általában nyitva van. Vissza kéne fedni a zsiráf kedvéért... a bakok is útban lehetnek neki... Szóval tán egyszerűbb volna, de nem az igazi. Ha ugyanannyiból vagy akár kicsivel olcsóbban kijön egy komfortosabb, használhatóbb megoldás... csak tévedni nem szabad, hogy sikerüljön is ahogy elképzelem.

Előzmény: halaloszto (86418)
halaloszto Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86418

A zsirafot is tarthatod a plafonon.

Előzmény: Mindenváró Ádám (86417)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86417

Sajnos nincsen hely manőverezni egy gurulós zsiráffal, no meg elhelyezni sincs hová amikor épp nem használom. Rengeteg marhaságom van és bár nagy a pince, de tele van a különböző kellékekkel.
Igazság szerint gondolkoztam rajta, hogy már nem javítom meg az autót (24 éves) hanem veszek helyette egy sokkal fiatalabb másikat, de végül is alkatrészem van, megcsinálni meg tudom (még ha nem is nagy kedvem van hozzáfogni) és így azért mégsem másfél millió a költség, hanem csak 100-150 ezer caklipakli. És megint elmegy évekig gond nélkül.

Pár évente előkerül egy-egy ilyen feladat a családban amikor ki kell venni a váltót, vagy a motort. Volt amikor még aknám sem volt és úgy is megcsináltam ezeket, de már nincsen erőm birkózni a vasakkal. Szóval ezért kell a daru.

Bár még mindig motoszkál a fejemben az autócsere, mert nézelődtem egy ideje és pontosan tudom mit vennék ha cserélnem kellene. Vannak is jó ajánlatok belőle, nem is vágna földhöz. De teljesen pénzkidobás, ma már az autózás amúgy sem okoz nekem olyan örömet mint egykor... szóval igyekszem elkerülni hogy legyőzzön az oktalan vásárlási láz. :-)

Előzmény: Törölt nick (86414)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86416

Köszi, akkor ez marad a terv. A méretezést meg majd megpróbálom kitalálni, nézek valami hasonló, működő dolgot és/vagy teszek bele bőven anyagot.
Lehet hogy írok majd még róla, szóljatok majd rám ha valami nagyobb marhaságot írnék.... Köszönöm.

Előzmény: Töck Jenő (86403)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86415

Igazából még a lapostetőben is keletkezik némi vízszintes erő az egyenlőtlen hőmérséklet változás miatt. A nap csak egy oldalról képes melegíteni az épületet. De ez nem olyan nagy, nem szokás vele foglalkozni.

Előzmény: Töck Jenő (86413)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.29 0 1 86414

50ezer forint egy motoremelő zsiráf.

Biztos érdemes vesződni ezzel a daruval házilag?

Előzmény: Mindenváró Ádám (86399)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 86413

"1. vagy a falak és a koszorú olyan stabilak, hogy a tetőgerendákat felpakolod mint a gyufaszálakat egy dobozra, ekkor a gerendákat a koszorúhoz kell még atomstabilan rögzíteni, hogy ne csússzanak le. Ekkor a födémedre gyakorlatilag semmilyen terhelés nem jut a tetőből."

Lapostető az egyetlen amitől nem keletkezik a födémben vízszintes erő. Kisebb vagy nagyobb.

Az amatőrök nagyon ritkán veszik maguknak a fáradtságot, (vagy nem is hiányzik nekik) hogy az erő keletkezésétől az alapozásig végignézzék az erő útját. Ha egy erő keletkezik akkor kell egy másik is ami semlegesíti egyszerűen fogalmazva, különben az erőtől elindul és meg sem áll amíg az erő hat.

Előzmény: ksanci (86411)
teleko Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86412

Ez nem így van, sokkal gyorsabb az építkezés, főleg, ha előre legyártják a falakat. 

Előzmény: zsigusz83 (86386)
ksanci Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86411

Én ezt úgy szoktam fogalmazni, hogy alapvetően kétféleképpen lehet tetőt építeni:

1. vagy a falak és a koszorú olyan stabilak, hogy a tetőgerendákat felpakolod mint a gyufaszálakat egy dobozra, ekkor a gerendákat a koszorúhoz kell még atomstabilan rögzíteni, hogy ne csússzanak le. Ekkor a födémedre gyakorlatilag semmilyen terhelés nem jut a tetőből.

2. a tetőd önmagában olyan stabil szerkezet, amit ha képzeletben önmagában leemelsz, akkor is egyben marad, ha a fogópárok megfelelőek. A helyén pedig a falak csak részben viselik a súlyt, a másik részét a födémed.

A valóságban a betonstabil megoldás a kettő egyszerre alkalmazása.  De ez nem jellemző.

Vagy az a rakás szar, amit eredetileg nálunk csináltak, amikor a tető sülyed, a falak meg mennek szét...

Törölt nick Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86410

Meglehet egy tetőt székállás nélkül építeni, vagyis úgy hogy a födémet egyáltalán ne terhelje a tető?"

Meglehet. Erősebb anyag kell a szarufákhoz, fogópárokhoz, meg jó erős koszorú kell. Nálunk ilyen, kb 9,5 x 10 m és amikor kész lett, akkor egy nagy hodály fogadott a tetőtérben... De én nem akartam semmiféle oszlopot, alátámasztást látni a tetőtérben.

Előzmény: Gábor_5 (86402)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86409

Inkább ne próbáld meg, fel fog nagyon melegedni, hőtágulás, stb, a metlachi biztosan misungba van rakva, megrepedezik, máris nem ad stabil felületet. Egyszerűen, ami régi ragasztó nagyon kiáll, azt vakard le, aztán mehet rá a tapadóhíd, olyan lesz mint az atom. A tapadóhíd valami hihetetlenül jó anyag, a teljesen fényes csempére is úgy odaköt, hogy másnap spaklival is nehéz leszedni. Én használtam vagy 3 félét, olcsókat de nagyon jók voltak. ( Csempét csempére ragasztáshoz )

Előzmény: szonti (86408)
szonti Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86408

Arra gondoltam, lehet a hőlégfúvóval lejön, lehet érdemes megprobálnom.

Előzmény: Hooti (86407)
Hooti Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86407

Szöggel meghúzgálod max, tapadóhíd rá és mehet a flexi ragasztó meg a lap. Tapadó oldani fog rajta, de az vissza is köt majd, ne ijedj meg. Nálam ugyan ez volt.

Előzmény: szonti (86406)
szonti Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86406

Sziasztok!

Továbbra is járólap lerakásnál tartok konyhában, illetve folyosón. Felszedtem a linóleumot ahol járólapoznék és alatta ez a régi metlaki kő vmi van. Nem mozognak nem kopognak, szóval rá lehetne rakni a járólapot, viszont  a linóleum ragasztva volt rá és maradt ragasztó a metlakin. Mi a francot lehet azzal kezdeni mert hiába kapartam nem jött fel, van rá valami vegyszer, v vmi tipp, h h lehetne felszedni? A metlakira Mapei Eco Prim Grip tapadóhidat szeretnék kenni. Rá lehet kenni erre a ragasztós felületre, vagy mindenképpen fel kell szedni a ragasztót? Ha igen, hogyan?

Köszönöm a segítséget!

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86405

De leginkább a fedélszék terve kéne, hogy lehessen látni, hogy hova terhel és utána ki lehessen számolni az alátámasztásokra jutó erőt. Szerencsés esetben a fedélszék nem terhel a födémre (ez csak nagy tetőknél fordul elő), de a koszorúkat vízszintes és függőleges  irányban mindenképpen terheli.

Előzmény: Töck Jenő (86404)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86404

"Hogy lehet azt egyszerűen kiszámolni, hogy egy sátortetős épület esetén mekkora súlyt jelent a tető a födémnek?"

Egyszerűen sehogy. Kellenek az épület, az alátámasztó falak helye, magassága, vastagsága, a fedélszék gerendáinak mérete, helye, dőlésszöge, a tető rétegrendje, ha van alátámasztó oszlopa a fedélszéknek akkor annak a helye, stb.

Előzmény: Gábor_5 (86402)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86403

Nem nagy ügy, csak méretezni kell.

Előzmény: Mindenváró Ádám (86399)
Gábor_5 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86402

Hogy lehet azt egyszerűen kiszámolni, hogy egy sátortetős épület esetén mekkora súlyt jelent a tető a födémnek?

A tető súlyát a födém vagy inkább körbe a koszorú tartja?

A födémre, ha jól gondolom a székálláson keresztül adódik át a súly, de mennyi súly terhelődik a székállásra?

Meglehet egy tetőt székállás nélkül építeni, vagyis úgy hogy a födémet egyáltalán ne terhelje a tető?

Törölt nick Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86401

Kell.

Előzmény: runner 125 (86400)
runner 125 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86400

Sziasztok újra, 

Adott a dupla garázsom, most csináljuk ennek is az aljzatát, szerelőbetonnal, GV lemezzel, összefolyókkal, hőszigeteléssel, estrich-kel, végül járólap és kb 1,70M magasan csempe, h lehessen bent is autót, motort mosni és egyébként is meg legyen olvadva az autókról lecsöpögő esővíz elvezetése.

A terület mérete 57m2 (9,5 m széles és 6 m mély)

A kérdésem, h az estrich réteget mindenképpn szükségese-e a felénél dilatálni? Ha igen milyen mértékben?
Elég-e pl. egy 2cm-es XPS végig? A járólapnál ez milyen formában nyilvánuljon meg? Muszáj-e oda kifejezetten dilatációs profilt vennem, vagy megfelel az is, ha azon vonalon a járólap 3 mm-es fugája végig színazonos szilóval van kinyomva?

De nyilván a legfőbb kérdés h egyáltalán kell-e dilatálni?
6-os vasháló megy bele végig!

Köszi!

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86399

Bocs, de visszajöttem még fárasztani titeket... a födémről letettem, de kitaláltam mást aminek nincsen lába. Csak persze ebben sem vagyok biztos, nagy a súly és hosszúak az erőkarok... :-)

Szóval :

Az első képen a jobb oldali saroktól az ablak felé kerülhetne egy másfél méteres gerenda a födém alá nem sokkal a falra (38 cm porotherm) rögzítve, a második és a harmadik képeken pedig ugyanabban a magasságban, az oszloppal illetve a fallal alátámasztott pontok közé szintén egy gerenda a két végén az áthidalókra felfúrt tartóelemmel alátámasztva. (gondolom az alátámasztott részeket megfúrhatom nyugodtan igaz?)
Ez az oldali gerenda 4 méter hosszú kéne legyen és a kettő közé egy szintén kb. 4 méteres keresztgerenda  (híd) kerülne amiről lógna az emelő. Kb. közepén kéne emelni a súlyt, majd elgurítani a szélére és ott leereszteni. Plusz előre hátra is tudna így mozogni a híd. (motorcsere lenne)

Így is el tudnám érni, hogy a felfüggesztett súlyt tudjam mozgatni előre-hátra és oldalra, használaton kívül meg nem volna útban és maradhatna ott ahol van. Ez járhatóbb volna? Valami kellően erős U profilokkal gondolom.

Előzmény: Mindenváró Ádám (86392)
gabo011 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86398

Az lenne a kérdésem, hogy ha a helyi építési szabályzat szerint 30-45 fokos lehet a tető dőlésszöge akkor attól semmilyen formában nem lehet eltérni? 

Mi 20 fokos-t szeretnénk! :-)

Csokis Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86397

Az a gond, hogy a párával együtt megy a szag is. Ha elég durva, vagy a szomszéd érzékeny, megállhat a birtokháborítás is. (Mindenki szagolja csak a sajátját! :-) )

Előzmény: Beatrix 71 (86395)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86396

Fordítsd meg a szereplőket. Neked milyen lenne, ha feléd vezetnének ki akármit?

Előzmény: Beatrix 71 (86395)
Beatrix 71 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86395

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Kertes házban lakom és a szomszéd felé vezettem ki a pára elszívómat van-e erre valami szabályzat, hogy ez nem lehetséges. Jól tudom-e, hogy füstöt nem lehet a szomszéd felé de gőzt és párát vezethetünk? Segítségeteket előre is köszönöm!

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86394

Lehetséges, de a fát nem árt impregnálni. A szerkezetet nem árt statikailag ellenőrizni, mert az első szél elviheti.

Előzmény: szucsinet (86384)
BigFic Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86393

Rengeteg haználható video van fent. Nézd meg, Alicia Vikander és a barinője most dobott össze 7 nap alatt egy kisházat a hobbiasztalos blogon :)

Előzmény: szucsinet (86384)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86392

Köszi a válaszokat, akkor leteszek erről az ötletemről. 

Kényelmetlenebb lesz, de lábakkal alátámasztott megoldást választok inkább.

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.28 0 0 86391

Mindent meg lehet oldani. természetesen a födém terhelése a rákasztott súllyal és a födém már meglévő terhelésével együtt, összesen nem lépheti túl a 150kg/m2-t. Maga a béléstest nem sokat bír, arra a csilláron kívül nem akasztanék semmit. A tégla dübelek teherbírása csekély, 500 kg-hoz kéne kb. 20 darab. Ezt nem így szokták megoldani. Vagy teszek a födémre (rá!) egy teherelosztó acéllemezt (ez gerendás, béléstestes födémnél nem szokott működni), vagy a födém alá acélgerenda.

Előzmény: Mindenváró Ádám (86389)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.27 0 0 86390

Jól mondják... SOKKKAL több dübel kéne.

A kefni nem teherhordó cucc. 

Az 1 tonnát egyébként helyből vagy 5-6 m2 felültre kéne elosztani :-(

Plusz a biztonsági tényezők, és máris 10-15 m2-nél jársz.

Szóval: gyakorlatilag marhaság... az ötleted.

Előzmény: Mindenváró Ádám (86389)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.08.27 0 0 86389

Sziasztok 

Ha kerámiakefnis födémbe szeretnék rögzíteni egy olyan vasat amin ellóghat 1 tonna (elméletben, valójában csak max. fele...), akkor hány darab és milyen paraméterű rögzítést kellene használnom hozzá?   8 darab vegyi dübeles vastag csavarra gondoltam, de többek szerint semmiképp sem lehet ezt biztonsággal megoldani ? Ti mint építkezési szakértők mit gondoltok erről?

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.27 0 0 86388

Anyja neve hőtágulás. A vastagabb és rugalmasabb ragacs az jobb. A nem szoktak ezzel foglalkozninagyobb fuga az alapvetően igaz, DE:

Az a legjobb, ha beltéren olyan 25 fok körüli hőmérsékleten (kb ez a hőmérséklet az ami félúton van a legmelegebb és leghidegebb között), mert ilyenkor tágul és húzódik össze a ragasztáshoz képest a legkevesebbet. A 60 cm-es lapot jól lerakni nehéz. Ha vastagabb a rugalmas ragasztó, akkor az több mozgást enged meg laponként. Ugyan ez vonatkozik a fugára is.

Előzmény: szonti (86387)
szonti Creative Commons License 2018.08.27 0 0 86387

Sziasztok!

Konyhában illetve folyosón szeretnék járólapot lerakni 30x60-as gres lapok fa mintás.

Lehet ilyen méretű járólapot 2 mm fugaközzel lerakni? V muszáj nagyobb hézag közé?

Illetve azt jól tudom, ha nagyobb méretű a járólap, akkor vastagabb ragasztó kell alá (nagyobb fogú glettvassal kell lekenni), vagy ez csak városi legenda?

A segítséget nagyon szépen köszönöm!

zsigusz83 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 86386

Szia!

Ha meg szabad kérdezni mennyi ideig szeretnétek lakni az új házban? Mert ha évtizedeket, akkor olvass utána a mi éghajlatunk és a faszerkezetű építkezés korlátainak. Mert a jól elkészített könnyűszerkezetes ház se nem gyorsabb se nem olcsóbb a téglaháztól + ha szeles környéken laksz elevenísd fel a 3 kismalac meséjét... :)

Előzmény: Nikons (86381)
Tschaby Creative Commons License 2018.08.27 0 0 86385

A kúpnak? :)

A 3as kúp elosztónak :)

Meg a szellőzők és a csúcs a gázkémény átvezető (NW110) :)

A két elosztó meg egy átvezető többe volt mint egy raklap cserép :)

Pedig az is csak sárból van. Nem tudom milyen műszaki tartalom van benne, de alapvetően patentül illeszkedik.

Előzmény: pajaci (86357)
szucsinet Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86384

Sziasztok,

Szeretnék egy szendvicspaneles melléképületet építeni saját kezűleg.

Nem találok egyértelmű segítséget a neten, leírást, egyebet.

Lehetséges magát a vázszerkezetet fából elkészíteni? 

köszönöm!

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86383

Az egymásba forgatott cserép az a kolostor fedés (barát-apáca fedés) lehet. Mediterrán területen honos. Magyarországon ritka.

Előzmény: Htomas79 (86382)
Htomas79 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86382

Ezen én is gondolkodtam már, de közvetlen a tengerparton épülő villák jó része így készül itt.

A régi házak (amiket láttam elbontani) hasonló téglából épültek mint otthon a régi kisméretű, csak sokkal vörösebbek.

A tetők fedése pedig olyan, mintha kúpcserepeket egymásba forgattak volna.

Előzmény: Töck Jenő (86375)
Nikons Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86381

Igen ezekre gondolok. Favázas is szóba jött a párommal igaz akkor már inkább mediterrán stílus mint minimál. Úgy néz ki végre találtam egy jó építészt is és lehet elengedem az acél szerkezetet de hagyományos építkezést így sem szeretnék. Nem akarok egy évig albérletbe lakni. 

Előzmény: Htomas79 (86373)
dawid154 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86380

Köszönöm!

Elsősorban a padlófűtés alá szeretnék egy betonréteget.

Majd utána felépíteni a rétegrendet.

Járda,terasz betonozás és végül a helységek teljes betonozását szeretném.

Arra szerettem volna kilyukadni,hogy a piros az erősebb (azt mondták) és lényeges különbség árban nincs a zöld és a piros fajta között.

Igy pl kevesebb kellene a betonhoz és a 10m3 pl után sokat lehet spórolni?

Nem ki spórolni szeretném az anyagot csak azt gondoltam ha megveszem az erősebbet kevesebbet kell belerakni mint a másikból,hogy ugyan azt a minőséget kapjam.

Előzmény: Töck Jenő (86379)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86379

Köszönöm. Közben én is utána kerestem. Az előző hozzászóló által ajánlott helyen leírtak jók. Az aljzat beton alatt mit értesz, mert az utóbbi időben mindenféle elnevezések terjengenek, pl. szerelőbetonnak mondják a vb. alaplemezt, holott a szerelőbeton az az a beton amin a vb. lemez vasalását szerelik. Puszta földön nem jó szerelni.

Ha az aljzatbeton alatt azt érted, hogy a vb. alaplemez alatti beton, akkor azzal szemben nagy követelmények nincsenek, kivéve ha szulfátos a talaj. Régen az EUROCODE előtti időkben aljzat beton az B70-es (C8) vagy B140 (C10) volt. Remélem jól emlékszem, hogy a régi minőségek közül az újnak mi felel meg.

Ami téged most igazán érdekel az az, hogy sok előnyöd nem lesz a 42,5-es szilárdságú cement nagyobb szilárdságából, ha csak az nem, hogy valamivel lassabban köt. Ez azért jó, mert minél gyorsabban köt annál érzékenyebb az utókezelésre (locsolás). Minden esetre minél kevesebb vízzel kell kell keverni, mert több víz több repedés!!!! (legjobb minőségű beton majdnem porzik bedolgozás közben) Néhány óra alatt meghúz a beton, utána szereti ha áll rajta a vítz.

Előzmény: dawid154 (86377)
pajaci Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86378

"A betűk után a cement három szilárdsági osztályára utaló szám következik, ami a korábban megszokotthoz képest szintén változott. A régi 350-es, 450-es és 550-es cementek jelölése rendre: 32,5; 42,5; és 52,5.
Végül az utolsó betű a cement szilárdulási ütemére utal. A gyorsan szilárduló cementek (?rapid cementek") jele R, a normál szilárdulásúaké pedig N."

http://amiotthonunk.hu/epites-felujitas/epitesi-tanacsok/6552-milyen-cementet-hasznaljunk---

Előzmény: dawid154 (86377)
dawid154 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86377

Előzmény: Töck Jenő (86376)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86376

Mi a pontos megnevezése a két fajta cementnek?

Előzmény: dawid154 (86374)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.26 -1 0 86375

Ez reklám. Nem árt tudni, hogy a képen látható épület kegyetlen meleg tud lenni nyáron és nagyon hideg tud lenni télen. Állandó légkondicionálást igényel, nagyon drágán üzemeltethető. Közép-európai viszonyokra még mindig a tégla a legjobb családiház kategóriában. Az acélszerkezetet össze is kell tudni rakni, az nem viseli el a helyszíni bucherálást és többek között a korrózió védelmet is tönkre teszi. Kicsit is nem tiszta környezetben még a tüzi horganyzás se bír 10-15 évnél többet.

Előzmény: Htomas79 (86373)
dawid154 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 86374

Üdv.

Kérdésem a következő felújítom a házat és ahonnan veszem az anyagot a zöld váci és a piros váci cement között jelentős árkülönbség nincs! q kb 50-100ft a különbség.

Naszóval a pl pirosat vennék akkor egy aljzat betonhoz amit pl 1/4be kevernék a pirosból lehet 1/5be ??

Mert azt mondták lényegesebben erősebb. 

Erre szeretnék választ kapni.

Htomas79 Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86373

Felénk (ES) már lassan minden új házat ilyen technológiával építenek.

Feltéve, ha ilyesmire gondolsz:

https://www.disenoyarquitectura.net/2010/11/casa-de-acero-de-archipelontwerpers.html

Itt már nagyon ritkán látni az otthoni hagyományos tégla technológiával épülő házakat.

Szinte mindegyiknek vas szerkezet az alapja. Nem mind ilyen minimál.

Előzmény: Nikons (86361)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86372

Persze, hogy akad. Én is tudok a XVI. kerületben a Pálya- és a Csömöri út kereszteződéstől nem messze egyet. De van itt Szadán is, tőlünk 200 m-re. Igaz, ezt összerakták, úgy nézett ki egy évig, mint egy csontváz, de ha jól láttam, akkor már be is költöztek.

Én inkább a kívül-belül hungarocell zsalus házra szavaznék. Természetesen nem tennék fel csak ilyen szelelős, fa nyilászárókat. A hőcserélős szellőztetést meghagyom az igazán gazdagoknak, meg azoknak, akiket ezzel meg tudnak etetni.

Előzmény: Égető1 (86370)
Égető1 Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86371

Egyik fivérem, aki alkoholista volt a szokásos menetrend alapján tönkre vágta a családját,  a vagyon semmivé lett.

A hajléktalanság hajnalán  konténerben gondolkodtak. Hogy az milyen jó lesz.

Nem volt hely ahol lerakták volna, nem lehetett megmagyarázni, hogy a fűtési költsége fajlagosan nagyobb mint a szokásos tégla épületeké.

Na mindegy,  optimista volt... a családi könyöradomány lakásában kihúzta élete végéig.

Égető1 Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86370

Hát azért akad.

A BP. XVII. ker RL. a 19.   XIX.  u . végén. Csupa vasból + hőszigetelő anyagból épült valami. De tényleg nagyon ritka lehet.

mindig akadnak akik  a megszokottól, a beváltól eltérnek.

Ilyen ez is ,   meg a lapostető  és a könnyűszerkezet. 

Előzmény: Töck Jenő (86369)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86369

4 kontinensen 2100 ilyen ház épült. Magyarországon évente épül egy megyében ennyi épület. Igaz, nem acélszerkezetes. Magyarországon még egyről sem hallottam. Valószínűleg nem is fogok.

Előzmény: Nikons (86366)
halaloszto Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86368

Gyorsan jot olcson. Ez nem egy piaci res amit talaltal, hanem a bolcsek kovet keresed.

Téglás Elek Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86367

Ok. akkor rengeteg ház épül ilyen technológiával.

Vagy mégsem. Az áfára kenni is lehet persze.

Előzmény: Nikons (86366)
Nikons Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86366

Ez egyáltalán nem így van, de nem szeretnék vitatkozni. a Horizontglobálos házakat amit a hölgy említett egyetemen is oktatják.

bármi megépíthető belőle. A probléma most a 2020-as áfa emeléssel van, túl vannak terhelve a kivitelezők.

Építész most van folyamatban.

Előzmény: Téglás Elek (86362)
Nikons Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86365

Mi is beszéltünk velük de Pécs környékén egyetlen kivitelezőjük van és ők fullon vannak. Köszi azért

Előzmény: andi.cserhalmi (86364)
andi.cserhalmi Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86364

Szia!Ha segít esetleg:

http://horizontglobal.com/

Beszéltünk velük,tetszett amit elmondtak/mutattak,de aztán a hungarocell zsalus (nem szeretnék reklámot írni) megoldásnál maradtunk.

andi.cserhalmi Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86363

Köszönöm szépen,hogy válaszolsz!A telek már megvan,jövőre szeretnénk építeni .Most csupán papírra kellene vetni az elképzelésünket a tervezőnek,hogy legyen miből dolgoznia.. 

Előzmény: Törölt nick (86358)
Téglás Elek Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86362

"acélszerkezetes minimál stílusú házhoz."

Olyan nem is fogsz találni.

Acélszerkezetből sok mindent építenek. Pl. hidakat, felüljárókat, kéményeket, vasúti felsővezeték tartókat, sőt nagy nagy csarnokokat is. Az azzal foglakozók nagyságrendileg nagyobb építményekhez vannak szokva.

Terv van e már ?

Nikons Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86361

Sziasztok!
Jövőre szeretnénk építkezni Pécsen és már elkeseredésemben írom a bejegyzést.

vásároltunk egy telket amire egy max 100nm-es házat tervezünk építtetni, de egyszerűen nem találok kivitelezőt a megálmodott acélszerkezetes minimál stílusú házhoz. Nem az igényeinkkel van a baj, hanem vagy nem vállalják már 2019-re, vagy 120nm alatt szóba sem állnak az emberrel, vagy olyan árat kapunk ami nem fér bele a keretbe. Azt hiszem találtam egy piaci rést :)

van más hasonló problémával?

Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86360

Már találkoztam ilyennel.

Előzmény: Töck Jenő (86359)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86359

Le. Nem is kell hozzá domb. Ha a felszín közelében ferde agyagréteg van és az alapozás nem megfelelő víszintes felszín mellett is csúszhat.

Előzmény: andi.cserhalmi (86355)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.25 0 0 86358

Igen lecsúszhat, mocoroghat a domboldal. 

A geológia/talajmechanika majd megmondja, hogy kell-e extrém alapozás vagy sem.

Ami sok millióba is fájhat rossz esetben.

De ezt a MÉG a telek vásárlás előtt szokás tisztázni...

Legalább nagyjából, kellő körültekintéssel vásárolva.

Előzmény: andi.cserhalmi (86355)
pajaci Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86357

A kúpcserépnek nagyon beteg ára van.

Előzmény: Tschaby (86349)
pajaci Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86356

Kösssz!

Előzmény: Tschaby (86349)
andi.cserhalmi Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86355

Üdvözöllek!Ne rémissz meg !Lecsúszhat a ház a domboldalról?

Előzmény: eekeili (86351)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86354

falujába  falujában

Előzmény: Töck Jenő (86352)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86353

Az előbbiből következik, hogy hegy/dombtetőn is lehet talajvíz, csak nyomás kérdése.

Előzmény: Töck Jenő (86352)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86352

Van megütött, nyugalmi, max. és mértékadó talajvízszint. A nyugalmi az midig magasabb mint a megütött. Artézi víz 20-40m-t is emelkedik. Ha nagyobbat emelkedik mint amilyen mélyről jön akkor gejzír, vagy artézi kút. De ez azért viszonylag ritka, mármint, hogy nem kell szivattúzni. Nagyanyám falujába ilyen van. Kissé büdös, de azért iható.

Előzmény: andi.cserhalmi (86350)
eekeili Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86351

T. J. helyett.

Pl. lehetnek lefelé áramló vizfolyások, lehet talajcsúszás stb.,  de ezek mind elháríthatók,  csak körültekintőnél kell lenni.

Előzmény: andi.cserhalmi (86350)
andi.cserhalmi Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86350

Szia,köszönöm .Kifejtenéd mik lehetnek ?Köszönöm.

Előzmény: Töck Jenő (86344)
Tschaby Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86349
Előzmény: pajaci (86348)
pajaci Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86348

Konkrétan melyik típus volt ez?

Előzmény: Tschaby (86347)
Tschaby Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86347

A törést nem tudom megítélni.

Én tartottam tőle, hogy a kerámia törékeny.

Majdnem 1600 cserepet felpakoltak. 4 db tört el. Amikor leborítottak egy pakkot a raklap mozgatásánál ...

Vágáskor sem pattantak el.

30°-os a tető, és simán mászkáltak a tetején. Először rájuk szóltam, hogy ne tapossák szét a cserepeimet, de mondták nem lesz annak baja. A balance kibírja. Valóban nem tört egy sem.

Előzmény: sylvanus67 (86346)
sylvanus67 Creative Commons License 2018.08.24 0 0 86346

"A betont az ácsunk ajánlotta én hittem neki."

Nálunk az első házunkon Tondach cserép van, most az ácsunk betoncserepet ajánlott, hagytam magam rábeszélni.

Hát, iszonyúan törékeny a Bramac cserép, több tucat összetört, emlékeim szerint több mint anno a Tondachból. És amikor most nézegetem a betonmázat: hát, nem hiszem, hogy kibír 33 évet.

Előzmény: zsigusz83 (86345)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.08.23 0 0 86345

Egyértelmű kinek hogy, az izlése szerint választ úgy is :) Szívem szerint nádtető lett volna, vagy hódfarkú cserép, de már így alakult.

Igazad van a példámban 40-50 éves technológia van. Csak sajnos minden technikai fejlesztésben ezt a gyors elérvülés beprogzamozását látom (én is mérnök vagyok) szépen fogyasztói társadalomnak hívják. Minden gyártónak az az érdeke, hogy minél többet gyárthasson, amit eladhat ezért iszonyat pénzeket költenek minden ágazatban arra, hogy a termékük a garancia lejárta környékén tönkre menjen, vagy előtte esztétikailag megcsúnyúljon vagy csak kimenjen a trendből és Te mint fogyasztó "örömmel" vásárolj újat. Na nálam azzonnal villog a piros lámpa amikor egy bármilyen terméket valami hangzatos idegen szóval próbálnak reklámozni, hogy kitűnjön a többi közül... 

A miénkre is 50 év garancia van. Mi Terran Danubiát választottuk tavaly 190 Ft/db volt akcióban (most 248 Ft/db...). A betont az ácsunk ajánlotta én hittem neki.

Jó kis videó :) Írtam egy előző kommentemben, hogy a mi beton cserépünk homogén, anyagában szinezett, minden oldala ugyanolyan szinű, sőt a kettétört résznél is ugyanolyan, csak a külső oldalán látszik a felületkezelés árnyalatnyi különbsége.

Előzmény: Tschaby (86343)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.23 0 0 86344

"mivel hegytető a talajvíz sem igazán vészes dolog."

Nem mindig...

Előzmény: andi.cserhalmi (86338)
Tschaby Creative Commons License 2018.08.23 0 0 86343

Arról, hogy hogyan jön le nem tudok nyilatkozni, mert még csak egy éve van fent. :)

Ha lejön, az tipikus gyártói hiba, ami miatt a garancia keretében újra kellene építeni a tető héjazatát. A gyártó költségén. Nem hiszem, hogy ezt felvállalják. (nem csak az én tetőmnél jelentkezne ez a költség)

A garancia 50 év.

A 30-40 évvel ezelőtti gyártás technológiát nem biztos, hogy hasonlítanám a mostanihoz.

Igaz, hogy ezek csak "sárdarabok", de azért fejlesztettek ezen (is).

A betoncserép padlás felőli oldala milyen színű?

https://youtu.be/2u4w9o1fuJw?t=95

Nem akarok nagyon kötözködni.

A beton-kerámia közötti választás olyan mint a vallás.

Akármilyen szempontból vizsgálod, egyik sem lesz abszolút győztes.

Választani az alapján kell kinek mi tetszik - ízlésről nem vitatkozunk, - és mit szeretne megfizetni :)

Egy emberöltőt mindegyik megoldás kibír. 

Én egyébként beton vonalon indultam el mert occsó, Synus felé kanyarodtam mert könnyű(bb). 3,3kg/db

Aztán mondták,(olyanok akik napi szinten rakják) hogy nem biztos, hogy a könnyebb beton az van oly jó mint a normál 4,5kg/db-os.

Aztán a gyártó meg beakciózta az engóbozott cserepeit.
Ennyi

(bár én látok kis műszaki pluszt a préselt kerámiákban a húzott kerámia-betonhoz képest is. De én mérnök vagyok :) )

Előzmény: zsigusz83 (86322)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.23 0 0 86342

Sajnos, ez a hegytető dolog sem olyan egyértelmű. Gödöllőn, az Erzsébet park tetején volt egy arató kút, ami tulajdonképpen nem kút volt, hanem egy forrás, vagy 100 évig, aztán kiszáradt, vagy máshova ment a víz. Kérdezd meg a szomszédokat, ha van kútjuk, akkor az milyen mély. Nálunk 24 m-en van a víz és gyakorlatilag még a fúrt kút is kimeríthetetlen. A szomszédban ugyanez 27 m, a másik szomszédban meg csak 6 m. Pedig keskenyek a telkek. Az utca elejében, ami vagy 2 m-rel magasabban van, olyan magas a talajvíz, vagy talajpára, hogy a szuterén inkább gőzfürdőre hasonlít.

Szóval ezt a témát nagyon járd körül, mert nem egyszerű.

Törölt nick Creative Commons License 2018.08.23 0 0 86341

A lejtőben fentről érkező-áramló víz viszont a háznak ütközik.....

Gondoskodni kell róla, hogy ne gyűljön fel a ház fölött a talajban az alapnak-falnak "támaszkodva".

Megfelelő drén rendszerrel kell elvezetni onnan.

majdmegse Creative Commons License 2018.08.23 0 0 86340

Egy régi ablak helyett lett ajtó, és a mellette lévő területen lett üvegtégla - fényt ad és világítást is tettem bele.

Egy gipszkarton fal. Fa vázszerkezettel.

Mit javasoltok, hogy mivel tudnám befogatni a téglákat, hogy ne essen ki? Fugázni? Kb üvegtégla az üvegtéglán van. Csak így fér el! Nincs több helyem.Nem tudok közé keresztet tenni. A fugára átlátszó pl akvárium ragasztó jó lenne?

Akkor megfogná, vagy félni kell, hogy pl egy kisgyerek nekiüt és kilökheti, szétesik.

Elég csak a fuga neki? Ha nem akkor mit tegyek közé falazónak? Átlátszó kellene.... Akár később bontható, hogy a világítást tudjam cserélni...

Így néz ki:

JAMIE222 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86339

Azert jo tudni, milyen az altalaj.Lehet kijön fel meter föld, aztan meg 1.5m  tufakö, lehet farigcsalni...

andi.cserhalmi Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86338

Szia!

Szimpatikus ,amiről és ahogyan írsz!Megnyugtattál!Köszönöm.Nekünk 15 cm hőszigetelés lesz ,így gondolom meleg lesz a "pince" is.Olvasmányaim szerint ,mivel hegytető a talajvíz sem igazán vészes dolog.

Előzmény: Törölt nick (86314)
runner 125 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86337

Ok, nem kell ennyire frontálisan leharapni a másik fejét.

Nem vagyok szakember, én vagyok  a tulaj, aki felújít, építkezik, átépít és kíváncsi, emellett kereskedelmi igazgatóként nem rest megfogni a vésőgépet, lapátot.

Szóval, ez az én olvasatomban olyan, mint a flex. Az se flex, hanem sarokcsiszoló. Vagy, mint a dekopírfűrész / szúrófűrész. Mindkettőnél tudja a szakember és az átlag user is h ki mire gondol.. 

Pontosan ez a helyezt itt is. Nekem kátrány marad.

De azért kösz! : -)

Előzmény: zöldeskékek (86336)
zöldeskékek Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86336

miféle kátrányról beszélsz ?

"Az SBS modifikált bitumenkeverék jóval lágyabb elasztikusabb, mint az app-s keverék"

Valamikor régen  valóban kátránypapírt használtak  vízszigetelésre.

De már idestova 60 éve csak bitument, illetve azokból gyártott különféle lemezeket.

Bitumen van bőven amig tart az olajkorszak, kátrány viszont már alig alig.

A kátrány ugyanis a kőszén és a barnaszén lepárlási maradéka. Igaz mind a kettő fekete.

Van még a szurok, az is fekete azt pedig bányásszák.

A rajzok viszont szépek.

Előzmény: runner 125 (86335)
runner 125 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86335

Oks, köszi!

A lábazatra mit rajzoltál be? Mivel egyenetlen ahogy írtam, a kátrányt biztosan nem tudom rádolgozni.. 

Marad akkor a korábban tárgyalható kenhető vízszigetelés az XPS alá.

Rendben, megkérdezem holnap a kőművest, h ő mivel szeretné majd feltenni.

Előzmény: Törölt nick (86331)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86334

Nem mindenki használhat nagyipari módszereket, ez igaz. De az is, hogy sok minden nem az igazi ami itt elhangzik(leíródik). Pedig sokszor filléres különbségek vannak a jó és kevésbé jó módszerek között. Ha kérdez valaki az rendben van, mert nyilván nem ért hozzá. Meg is szoktam hallgatni mindenkit, mert lehet jó ötlete. De amikor harmadszor jönnek ugyan azzal az ötlettel, amiről kiderült, hogy rossz, az bosszant, főleg ha arra hivatkoznak, hogy a szomszéd is így csinálta és jó, de nem veszik figyelembe, hogy a szomszéd háza nem emeletes és a végén kiderül, hogy össze is van repedezve. Az ember ilyenkor -ez hiba, pedig igaza van - de ez van, ideges lesz. 

Előzmény: *Steve (86325)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86333

A nekem tetsző "műemlék jellegű", kis méretű és egyszerű cserepek tipikusan kerámia cserepek...

Ezek ráadásul szinte mindhez illenek és a legtöbb ember szépnek találja őket.

HA szépen-precízen van rakva is...

Előzmény: Törölt nick (86330)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86332

Jómagam a PURhabot preferálom az XPS esetén.

jobban ragad hozzá !

kevésbé merev, jobban tűri a hőtágulási mocorgást

nem árt neki a víz-nedvesség-talajpára 

biztosan fagyálló 

ragad a bitumenes kence cuccokhoz is...

kevesebb meló és kosz van vele

Előzmény: runner 125 (86329)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86331

Ez esetben a kék vonal szerint járnék el...

Előzmény: runner 125 (86329)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86330

Annyi színű és alakú cserép van betonból és kerámiából is, hogy a tetőre felnézve talán már el sem lehet dönteni, hogy ez most épp miből van.

Előzmény: Törölt nick (86328)
runner 125 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86329

Szia, köszi ismét!

Ez mondjuk nekem is új, az XPS- ragasztóhabbal kell felrakni? Nem zsákos hungarocell ragasztóval rakják?

Egyenetlen, részben kő lábazati rész.. felújítás, nem új építés.

Csináltam egy gyors skiccet, h nálam h néz ki a szóban forgó utólag átvágott melléképület főfalazata. Ahogy a rajzon is látszik a kátrányréteg a külső, végső járószint ALÁ esik. Nyilván kavicsággyal fogom megtölteni körbe a házat a lábazat mellett, de pusztán azért kérdeztem a lábazati vízszigetelést, h a zsákos ragasztóanyag ne adja át a vízszigeteletlen alaptól a falaknak.

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (86297)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86328

A kerámia cserép viszont szebb-elegánsabb tetőt ad... a betoncserépnél.

HA a házhoz illő

- színű

- méretű

- ALAKÚ

cserepet választ az emberfijja.

Előzmény: Törölt nick (86326)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86327

A nagykeres/tüzépes ... a saját jutaléka alapján ajánl elsősorban.

Előzmény: galore33 (86321)
Törölt nick Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86326

Nálam a 26 éves BRAMAC betoncserép színével még semmi gond nincs...  éppolyan piros mint újkorában volt.

Nagy esők után valóban lejön a csatornán pár piros szemcse a tetőről.

De ilyen tempóban "kopva" kifogja bírni a 100 évet, amit a BRAMAC ígért rá anno.

Előnye, hogy a kerámiával ellentétben nem vetemedik és biztosan fagyálló :-)

Előzmény: galore33 (86316)
*Steve Creative Commons License 2018.08.22 0 2 86325

Ezt senki nem vonta kétségbe hogy tud de egy laikus miért ne kérdezhetne. Mi okból lenne muszály azt a cuccot használni mint ő? A stílus nem mindegy. Nem mindenki teheti meg hogy restaurálja a házát és nagyipari módszereket használjon. Amúgy meg azt a hangot amit itt az előbb azt otthon pl így kérjen enni. Nem kell csodálkozni ha éhen marad. 

Előzmény: Töck Jenő (86324)
Töck Jenő Creative Commons License 2018.08.22 -1 0 86324

Tényleg sok mindent tud. Voltak/vannak munkái amik nem minden bokorban teremnek, ilyen nagyságúakra a saját területemen én is büszke vagyok. Senki sem szereti, ha ezeket nem értékelik és visszakérdeznek, kvázi kételkedve a tanácsban. Én sem szeretem, de én egy kicsit nehezebben leszek ideges. Nem kell mindenért fölkapni a vizet.

Előzmény: *Steve (86304)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86323

A Creaton főleg kerámiában utazik. A Bramac és a Terran a betoncserép gurui. Én is szívesebben választottam volna természetesebb anyagot. Sajnos nem bízok a mai kerámia cserép időtállóságában :( Pedig szép cserepek vannak.

Előzmény: galore33 (86321)
zsigusz83 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86322

Ha ez az engób cucc az ami szépen egyben lejön a tetőről, akkor kösz nem kell.

Apámék házára a 80-as években az utcafrontra szép új kétmakkos cserép lett véve, hátulra a régi házról (amin minimum 30 éves volt) került át. Az új cserép már 15 éves korában kezdett porlani a felső rétege darabokban jött le. A tetőcserekor a hátsó régi cserepet "ugyan olyan" állapotban szedtük le, mint ahogy odakerült, majd 60 évesen még eladtuk és felkerült egy másik családi házra... Fogyasztó társadalom mi?... engóbozás...

A beton cserép homogén, anyagában van keverve minden, a szín is, a felületi kezelés főként a mohásodás ellen védene több/kevesebb sikerrel... :(

Előzmény: Tschaby (86318)
galore33 Creative Commons License 2018.08.22 0 0 86321

köszi!

felújítás, tetőszerkezet jó, csak a héjazatot szeretnénk cserélni.

ezt a kifakulós dolgot a nagykeres mondta, elvileg neki sztem mindegy,h betont ad el vagy kerámiát, creatonban utazik főleg de mást is lehet nála kapni, és a creatonnak van betoncserepe is...

Előzmény: zsigusz83 (86320)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!