Két tündéri kisfiú anyukája vagyok. Szeretnénk bőviteni a családot egy kislánnyal. Tavaly nyáron a kormány indított egy sms.kampányt a 3. gyermek nemének a megválasztásáról. Azóta nem foglalkoznak ezzel a dologgal, ezért szeretném kézbevenni az ügyet.
Ha érdekel benneteket a téma, irjatok nekem!
A negatív véleményeket is szívesen olvasom, de a támadó hozzászólásokat légyszi fogjátok rövidre, inkább azok véleményét várom, akiknek hozzám hasonlóan az a vágya, hogy a harmadik(vagy akár többedik)baba nemét megválaszthassa!!!
Engem igazán konzervatívan neveltek, de villanyvasutam még nekem is volt. Ti ilyen konzervatívok vagytok, hogy még azt se vettetek a lányoknak?
Szerintem a gyereknek nem a szülő álmait kell beteljesítenie, ez mondjuk egy óriási nagy közhely, de akkor is így van. Megette a fene, ha a gyerektől már a születése előtt elvárunk. Mondjuk azt, hogy milyen nemű legyen.
Persze, vitathatatlanul vannak ilyen esetek is, de a statisztikák szerint sokkal több az olyan, ahol nem tudnak/mernek/akarnak negyediket bevállalni, hogy "hátha". Czeizel dr. a mai műsorban is mutogatta a statisztikákat, ma nem figyeltem, de volt már szó erről sok cikkben. Az az állítás, hogy ahol teret engedtek ennek a lehetőségnek, ott az esetek (országok) kilencvenakárhány %-ában TÖBB gyerek született az intézkedést követően, ahol meg nem lett több gyerek, ott stagnált a szám, de sehol sem lett KEVESEBB gyerek, ha jól értettem. Tehát a vita pontos tárgya nem az, hogy több gyerek születik -e egy ilyen lehetőség hatására, mert ez egyértelműnek tűnik, sokkal inkább etikai szempontból vitatják a dolgok, akik.
(Nekem amúgy ez az egész nagyon hasonló ahhoz, amikor azon ment a cirkusz, hogy elkötteheti -e a petevezetőit egy nő, akkor is, ha még nem szült 3x vagy nincs 35 éves. Ott is ment a balhé egy hasonló szmk-s topikban, hogy húúúúúúúú, én aztán sose tennék ilyet, miközben nyilván senkinek se _kell_, az a lehetőség is csupán egy egészen szűk réteg számára jelent releváns döntési helyzetet, de a bizti kedvéért azért kiakadtak jó sokan:))
ÉN meg megfordítanám ezt a dolgot. Az ismerősi körünkben viszont sok helyen azért született még 3. 4., sőt 5. gyerek is, hogy a kívánt nemű legyen. Ha mondjuk ők választhattak volna, akkor nyilván nem születik meg ez a jópár gyerek. Kolléganőméknél is két kislány van, szeretnének fiút is, így az eredetileg tervezett kettő helyett belevágnak a harmadikba is.
Igazság szerint semmi más veszéllyel nem jár, minthogy párszáz - nem több - gyerekkel több jön évente a világra. Ugyanis sokan vannak olyan házaspárok, akik csakis és kizárólag akkor akarnának harmadik gyereket, ha az ellenkező nemű lenne. Én is szültem volna, ha biztos vagyok benne, hogy a két imádott lányom után fiam született volna, mert a férjem nagyon áhítozott egy kisfiúra akivel közösen villanyvonatozhat...:-)
Amúgy épp ezt hozta fel Czeizel dr. is, hogy az azért nagyon álságos, hogy miközben itt a törvény által (azt hiszem) a 12. hétig biztosított orvosi indok nélkül, tehát az nő kérésére is a terhesség _megszakításának_ a lehetősége, akkor egy ilyen 3./4. gyerek nemének megválasztós kérdést az ördögtől valónak titulálnak még olyan orvosok is, akik napi szinten végeznek terhességmegszakításokat.
Hat, hogy oszinte legyek, pont ezt nem ertem en se. Mert ugye az senkinek nem jut eszebe, hogy a fogamzasgatlok, a lombikbebi eljaras ellen szoljon, pedig szerintem ezek is nagyon-nagyon beleillenek a "beleszolas a termeszet rendjebe" kategoriaba. (Remelem, az vilagos, hogy NEM ezek ellen ervelek, sot!) Sot, a tobbsegnek az is termeszetes, hogy ha neadjisten kiderul, hogy mondjuk Down-koros a magzata, akkor nem szuli meg. Ilyen alapon ez talan nem "istent jatszas"? Azt eldontheti az anya, hogy egy Down-korosnak nincs joga az elethez, azt viszont nem, hogy teszem azt, lanyt akar? Szoval nekem santit, hogy valakinek ez az erv, hogy ne szoljunk bele a termeszetbe. Milliofelekeppen beleszolunk, nem hiszem, hogy egy ilyen dolog, ami senkinek nem art, rosszabb lenne, mint sok masik...
Én egyetértek veled (kivételesen:P). Én se értem mire a kiakadás, mintha legalábbis kötelezővé akarná tenni bárki is. Milliós nagyságrendű költségekről beszélünk, mellé baromira megterhelő hormonkezelésekről. Mondta Czeizel dr., hogy ma Mo-on a családok 54%-ában 1 gyerek van, a fennmaradó 46% 3/4-ében 2 gyerek van, tehát durván minden 6. család nevel 3+ gyereket. Fogalmam nincs, hogy ezen belül mekkora az az arány, ahol a 2 (3) gyerek azonos nemű, az meg már pláne a jéghegy legeslegcsúcsa, hogy ezek közül vajon hány olyan család van, aki hajlandó és képes is lenne alávetni magát ennek az egész eljárásnak. De ha meg képes is, meg hajlandó is, akkor miért ne?! Kit zavar, kinek árt?!
Mitől van az, hogy a kismamák többsége (tisztelet a kivételnek) ennyire begyepesedett agyú konzervatív fafej, mondjátok már meg?
MItől van az, hogy ha adnának egy lehetőséget - nem kötelező, nem olcsó, minden számítás szerint igen kevesen fognak élni vele, ...
..ráaádsul ott ahol már bevezették, az a tapasztalat, hogy cseppet sem tolódott el a programban résztvevők között a nemek aránya, nagyjából ugyanannyian vennek, akik 2 fiú után egy lányt is szeretnének, és ugyanannyian mint akik két lány után egy fiút...
- szóval miért van az, hogy ilyenkor azonnal mérlegelés nélkül, zsigerből leszóljátok, elitélitek - hozzátéve, hogy ti bezzeg aztán nem, mert ti annyira de annyira tökéletesek, természetesek és normálisak vagytok, hogy csak na...
Mert röhejesnek találom, hogy valaki erre is képes azért, hogy egyik vagy másik nemű gyereke szülessen... A hasonlat a beavatkozás műviségét kívánta illusztrálni. Elnézést meg pusztán azoktól szándékoztam kérni, akiknél ez a beavatkozás a babához jutást eredményezi. A két dolog apropója meg sem közelíti egymást...
Mondjuk nem értem, miért írsz ilyeneket, ha magadtól is tudod, hogy durva, mert tényleg az. Elég szomorú, ha csak így tudod megfogalmazni a mondanivalódat.
Én meg egyetlen nem kedvéért sem hagynám, hogy hurkatöltővel (bocs a durva hasonlatért, tudom, van, hogy ez kell) küldjék belém az anyagot, mikor az eredeti mód sokkal kellemesebb...
Szerintem ezért is akkora az ellenkezés, mert az emberek azt hiszik, hogy ez ua. mint a lombikprogram, minden azzal járó gyógyszerrel és beavatkozással. Holott erről szó sincs, az égvilágon semmi veszélye sincs az eljárásnak.
Ha én vállalnám ezt a procedúrát, hogy harmadszorra fiam legyen (NEM fogom, de meg tudom érteni azt, aki igen), akkor nem azért csinálnám, mert a fiúk jobbak, vagy mert nem szeretném a gyerekemet, ha lány lenne, szerintem ez hülyeség, már bocsánat. Akkor is szeretnék harmadikat, ha tutira biztos lennék benne, hogy kizárólag lány lehet.
A lányokat nemző hímivarsejtek nehezebbek, nehezebben mozognak. Ebből az következik, hogy a peteérést megelőző 48 órában ajánlatos elviekben a 48 óra legelején szeretkezni. Ha ez később történik, azaz a peteérés időpontjához közel, elviekben a gyorsabb, fiúkat nemző sejtek érhetnek célba. Ez persze csak elv. Anno vettem olyan gyógyszertári ketyerét, ami elég pontosan kimutatta, hogy mikor várható a peteérés. A citrom durva beavatkozás, a hüvely nyálkahártyáját károsítja. Próbáltuk betartani ezen fentebb említett elveket. Nem nagy sikerrel, lett két fiam. Nagyon szeretem őket. Két mérnökkel több a családban. A lányocskánál nem hókuszpókuszoltam. Szerencsére a sors megoldotta a problémát. A beavatkozást illetően: ha nem jár semmiféle hormonális beavatkozással, petesejt leszívással, beültetéssel, az más. Ha nem egyetlen spermiumot választanak ki mesterségesen a megtermékenyítéshez, akkor még a természetes szelekció elve is működik. Így talán elkerülhetőek lehetnének a genetikai betegségek is. Kérdés, hogy megnőne-e a vetélések száma? A fiúk a tapasztalat szerint esendőbbek, a vetéléseknél nagyobb a fiúmagzatok aránya. Mind azért, mert a természetes kiválasztódási folyamatban a nőstényekre nagyobb szükség van, a hímek gyakran nem jutnak párzási lehetőséghez egy életen át. Persze az állatvilágban. Ez tükröződik az ember esetében is. Ezzel nem akartam azt állítani, hogy a férfiak kevésbé szükségesek, mint a nők.
Where is this process currently available? The Genetics & IVF Institute (GIVF) has a MicroSort Clinic and Laboratory located in Fairfax, Virginia. There is also a MicroSort Laboratory in Laguna Hills, California in partnership with Huntington Reproductive Center. GIVF is a world-renowned genetics and infertility institute founded in 1984 and is the world-wide exclusive license holder of the MicroSort process. GIVF and the Huntington Reproductive Center have clinical facilities at these locations where patients can receive the IUI (intrauterine insemination), IVF/ICSI and PGD procedures. IUI procedures must be performed at one of these two clinical facilities affiliated with a MicroSort laboratory. However, a specimen may be sorted at one of the MicroSort laboratories in Fairfax or Laguna Hills, frozen, and shipped to a collaborating medical facility for use in an IVF/ICSI procedure. (view Using a Local Collaborating Physician)
Nem kell idekavarni semmilyen sfi-fis agyszüleményt, mert senki, de senki nem akar drasztikusan beavatkozni a "természet rendjébe", (ami ma már egy vicc amúgy is). A Czeizel által javasolt módszer ugyanis nem ad 100%-os biztonságot a nemet illetően.
Nekem van több olyan 3 gyerekes ismerősöm, ahol egyneműek a gyerekek, és sehol nincs hátrányos helyzetben a 3. ugyanolyan nemű gyerek, de egyik anyuka sem mondta azt, hogy ne lenne egy icipici hiányérzete. Ezért megróni valakit...
Nekem erről a Gattaka jut az eszembe, komolyan. Ez az első lépcsőfok. Először csak a nemét, később a haja színét, majd a szeme színét, természetesen mindenek előtt a bőre színét, aztán a magasságát kérjük, hát komolyan engem ez elrémiszt. Egy művilág felé haladunk a "jogunk van a fejlődéshez" címszó alatt észrevétlenül. Én meg akkora marha vagyok, hogy észre veszem. És nem tetszik. A gyógyászat érdekében elfogadom, ahogy íram is, az öröklődő betetségek elkerülése végett. De önzésből nem. És ha rajtam múlna, foggal körömmel tiltakoznék.
Sziasztok! Bocs, nem volt 2 napig netem! Szóval, hol is kezdjem! Nem kell lombikprogram, ez egy teljesen hormon és gyogyszermentes eljárás! Idén jan.ban voltunk Czeizelnélé, ő magyarázta el. Kanadában ismerte meg ezt a módszert. Az egész nagyon egyszerű: Az apa örökítőanyagát egy u.n." centrifugában" szétválasztják( tudjuk, hogy az X krom.ú himivarsejtek kb. 4x akkorák mint az Y, ezt használják ki) és a 14. napon egy sima, egyszerű fecskendőhöz hasonlíto eszközzel bejutatják az anya szervezetébe! Ennyi az egész. Kb.25-30 ezer ft. Nincs semmiféle hormonkezelés, gyógyszer stb. Czeizel azt mondta, hogy hetente kb. 30 pár keresi fel és 5-6 ezzel a problémával. Évente 20000.rel több baby születne, számításai szerint. Hollandiába, ahol ez teljesen legális, potom 3 millióért megcsinálják, de ott teljes lombikbaby programot csinálnak végig. Itt nem lenne kockázata. Sem a baba, sen a mama egészsége nem kerülne veszélybe. Annyi kellemetlenséggel jár mint egy rákszűrés! Bocs a hibákért, rohannom kell! Köszönöm a sok hozzászólást, remélem megváltozik egy-két negatív hozzászoló véleménye! Nem kell bántani egymást! Én sem ítélem el azt, aki nem vágna bele ezért arra se haragudjatok aki megcsináltatná! üdvözlettel: édes anna
Én se hiszek benne. Vagyis ebben még csak hinnék, de a betarthatóságában nemigen. ;) Csak érdekességképpen írtam.
Eszembe jutott két könyvecske, biztos mindenki ismeri, Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány és Örülj, hogy fiú. Ott jól le van írva ez az érzés, amiről beszéltek.
Attol viszont igenis lelki beteg lennek, ha embereket ,orvosokat meghurcolnanak azert mert a citromle es az egyeb hokuszpokoszok helyett kicsit tudomanyosabb eszkozokkel probalnak segiteni a hokuszpokuszban,ne adj isten ezert embereket bortonbe csuknanak megbilincselnenek stb. Na ez nem lenne normalis szerintem,persz lehet hogy csak szerintem,de akkor meg tenyleg fogom magam es ha ilyen helyzetbe kerulok akkor repulojegy irany az USA es 6000 dolcsi aztan itthon meg felnevelem aztan elitelhet erte mindenki aki ezt bizonyitja csak talaljon ra indokot hogy miert is??-)))) Ettol en meg nem korlatoznam a gyerekemet nemtol fuggetlenul abban, hogy mive akar valni stb,viszont biztos nem hagynam amennyire rajtam mulik hogy bunozove valjon nemtol fuggetlenul stb stb...