"Amit Gregis mondott (20156), én is pont ezt szerettem volna kérdezni, hogy meg szoktad várni ienkor a motorellenőrzés "lefolyását"? Emiatt pl lehet szerintem. De ez csak egy ötlet. :)"
Természetesen megvárom, ebbőla szempontból már vén róka vagyok.
Hideg motornál például, mindig megvárom a zúgás-kattanást (amíg az AC pumpa dolgozik),így szivatózom-és csak utána indítom a motort.
A Lanosnál pl. több napi állás után akár 2-3-szor is ismételtem, így nem rángatott, és simán indult (nem csak 3 henger).
Én is bátorkodtam ezt leírni. :) De tényleg zajosak. Főleg a 17-es primacy HP-k és főleg hátul hallani, gondolom ott nem sikerült úgy elszigetelni a kerékjárati ívet. Majd ellenőrzöm a guminyomást is, mert az is ludas lehet a zajkeltésben.
Amit Gregis mondott (20156), én is pont ezt szerettem volna kérdezni, hogy meg szoktad várni ienkor a motorellenőrzés "lefolyását"? Emiatt pl lehet szerintem. De ez csak egy ötlet. :)
"Szerintem jók ezek a Michelinek, bár volt aki erre is azt mondta, hogy zajos." Szerintem is zajos, pedig nekem a német Michelin van. Hallottam, van akinek Török és van akinek Angol jutott. A téli Kléberem nem volt hangosabb, ennél a nyárinál. Viszont a régi Yokohamámnak a hangját nem lehetett hallani.
--Michelinek, bár volt aki erre is azt mondta, hogy zajos. --
:-DD Én voltam.. de azt is hozzátéve, hogy az általánosan alacsony beltéri zajszint miatt az ember csak a gumisurrogást hallja 100km/h -ig, mert se motor, se szélzaj..!
Jó, bocsi igazad van!Rólad megfeledkeztem! Egyébként valószínűleg az van, amit te is említettél, hogy tévesen nevezem én is kopogásnak a dolgot, de jobb kifejezést nem találtam! Egyébként szuper a gép, megy mint a rakéta, úgyhogy nagy "gond" nem lehet. Valószínű, hogy a vájt fülem az oka! Általában OMV-t kap, az meg nem hiszem, hogy rossz lenne. Igazából amit én tapasztalok, az alapjáraton hallatszik ki valami pici kopogásszerű, de csak ha odafigyelek. A dízeles kerregésről szó sincs! Egyébként menet közben csendes, pláne a nyári gumikkal. Szerintem jók ezek a Michelinek, bár volt aki erre is azt mondta, hogy zajos.
Így van, ahogy mondod: van kopogás korlátozása. Én rákapcsolnám egy szkennerre és ellenőrízném az értékeket. Ha a rosszbenzin miatt van, akkor az értékek közt azonnal látotd a késleltelett gyújtást, amit hengerenként ellenőriz a vezérlő. Jocó
A vezérműlánc egy dolog, de azért mert láncos nem kellene dieselesen kerregnie. Max. annyi, hogy a vezérműlánc miatt másabb a hangja a motornak mint egy vezérműszíjasnak, a lánc járásából adódóan. Ha ezt kombinálom hideg motor esetén egy hidrotőke csattogással akkor a laikus könnyen gondolhat kopogásos égésre. Ha erre akartál utalni akkor igazad van.
Viszont ha megnyúlt a vezérműlánc vagy nem feszít eléggé a feszítő akkor jön a kopogásos éges (diesel szerű kerregés) ami ugye nem barátja a benzines motornak (sem).
Szerintem ez nem is kérdés, persze, hogy van, minden mai autóban van kopogásérzékelő, különben emelkedőn csörögne, mint a trabant!
Én pedig nem 98-ast tankolok, hanem a v povert, és határozottan csendesebb tőle a motor. Szerintem a hidegen "kerregés" pedig valóban sajátja a ceed benzinesnek, hiszen láncos.. persze, elképzelhető rendellenesen hangos kerregés is, azt szervízben kell megnézetni.
Ha van a Ceed-ben kopogás érzékelő akkor nem kopoghat. az ugyanis figyeli a kopogást és küldi a jelet a motorvezérlőnek ami állítja az előgyújtás mértékét. Ha nincs benne ilyen és rossz minőségű a benzin tehát égéshibák lépnek fel akkor vagy kopog (a fokozott igénybevétel miatt) vagy erőtlen lesz a kocsi. Elvileg az oktánszám növelésnek semmilyen hatása sincs a kopogásra ha a motorvezérlő nem képes felismerni a megemelt oktánszámot. Mivel 95-ös üzemanyag az előírás benzines esetén ezért csodálkoznék ha bármit is tudna kezdeni egy 98-as üzemanyaggal. Inkább pszichológiai okai vannak annak ha valaki 98-ast tankol és azt érzi jobban megy tőle a kocsi. Viszont az előírtnál kisebb oktánszám okozhat kopogást, meg az is ha valami miatt túl nagy az előgyújtás meg az is ha nem megfelelő a benzin-levegő arány.
Ha tartósan fennáll a kopogásos jelenség akkor érdemes ellenőríztetni a befecskendező szelepeket illetve a vezérlést (vezető, feszítő görgő, vezérműszíj). Persze nemtom, hogy milyen a benzines ceed vezérlése van e benne pl. feszítő patron. Ugyanis azzal is lehet gond.
Sokan összekeverik a kopogást a hidrotőkék csattogásával. Míg előbbi nem normális jelenség úgy utóbbi az, hideg motor esetén. Ugyanis míg nem épül fel a kellő kenés a motorban addig bizony azok a szerencsétlen hidrotőkék kénytelenek olaj nélkül dolgozni.
Szóval benzines motor esetén a dieseles kerregés (kopogás) hideg motornál is hibára utal. Bár lehet a ceed benzines motorok hidegen hangosak, ami nem feltétlenül kopogás, lehet csak a motorra jellemző hang. Hallani kellene. Meg hát ezek nem V motorok sima, egyenletes járással.
az tuti, hogy ha kopogásos égés van akkor az nem normális, bármilyen szerelő bármit is állít. vagy a kocsival van gond vagy az üzemanyaggal, esetleg mindenkettővel. Ráadásul a kopogásos égés kinyírja motort.
No akkor csak tapasztalta más is az általam felvetetteket a kopogással kapcsolatban! Csak furcsa, hogy korábban nem reagált senki. Szerintem egyébként -legalább is nálam- összefügg a dolog az autó megszokásával. Ahogy használja az ember úgy idomul hozzá a füle, azt is meghallja, amit korábban nem. Ezért is tűnik hangosabbnak!
Más! Olvastátok? Megcsináltuk!!! Az A2-nél a Cee'd lett az év tesztautója!!!