A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én Pelét iszom szinte mindig (mindjárt visítanak páran itt a topikban :)) ), de ez tényleg kimondottan finom. Ma akartam venni párat, de csak 10 db. volt egybecsomagolva, akkor meg nem fogyna a Pelé. :)
Igen, kis tasak, rajta lilás, kékes, narancsos képek. Nekem is nagyon ízlik. Előtte a Nescafe 3az1-ben volt nekem a legjobb, viszont ez még annál is jobb szerintem:-)) Most, hogy "csak" Nescafe van, érezni lehet a különbséget:-)
Egy ideje már a Douwe Egberts 3az1-benjét iszogatom. Most elfogyott és a Nescafe változat volt csak a boltban. Sokkal "könnyedebb" ez a Nescafe. A D.E. ehhez képest erőteljesebb kávé ízű és valamivel erősebb is, úgyhogy visszatérek ahhoz, feltéve, ha kapható:-)
Úgy tudom, hogy az illat és aromaanyagok kb:80%-a távozik az italból a lefőzés után percekkel, a cseranyagok pedig, amik a savanyú- keserű ízt okozzák pedig kioldódnak belőle, így mintegy aktiválódnak. Ha valaaki szakszerűbb magyarázatot tud, vagy netán tévedek, kérem írja meg.:-)
Miért van az, hogy egy közepesen jó (közepesen rossz) KV a lefőzés után kellemes ízű, de néhány perc után,mikor kicsit kihült olyan keserű, mint állat!
Az az oka, hogy kávéfőző. Vegyél egy eszpresszogépet, az nem forralja fel a vizet és nem nyom 100 fokos témát a kávéba, ezérts nem oldodmak ki a mindenféle savak.
Addig is darald durvabbra a kavet es egyaltalan ne tomoritsd ossze, akkor gyorsabban at tud rajta menni a göz, talan nem old ki annyi savat.
Nekem is hasonló tapasztalatom van. A KVfőzőm savanyú kávét főz, már több fajta kávéval is próbáltam. Mi lehet az oka? A gép? Esetleg az őrlés vagy a pörkölés? Vagy van valami kicsi trükk amivel "rendes" kávét lehet főzni? A kávéfőző delonghi, és gyakorlatilag vadi új (vagy ez a baj, kell neki egy kis idő amíg bejáratódik?)
Szia! Egy kolléganőmnek 2-3 hét volt. Azóta időnként teázik. Teát esetleg a kávé helyett? A fekete teának elhúzódóbb az élénkítő hatása, mint a kávénak.
pácolt cigi már alig van, a szűrőbe teszik a mindenféle súlyos dolgot, amitől ilyen-olyan íze lesz. A pipadohányban legalább a dohány pácolva van, tényleg.
A pipa jó dolog, de néha egy-egy szivar is nagyon jól tud esni!
Én a földalattiről elnevezett helyen botlottam egy kávéba, ami 100% arabicának hirdeti magát. És valóban belül közepes szemű arabica van, és az íze is rendben van, nekem egy kicsit a costa ricaira emlékeztet, csak egy kicsit túl van pörkölve (lehet emiatt van a hasonlóság érzésem). Szóval szerintem érdemes megpróbálni, mert az ára elég jó volt 2000 egység/kg. (na ez nem reklám akar lenni, mert az igazi, ha valami finom keveréket vagy tájegységes kávét vesz. Basszus ez meg sznob volt)
Sziasztok! Ti tudjátok, mennyi ideig tartanak a koffeinelvonás/kávémegvonás kellemetlen tünetei? Egy hete nem iszom tejeskávét. Önmagában nem szeretem, a tejről pedig az allergiám keresztreakciói miatt kell lemondanom. Minden nap 2 bögre volt az adagom, fele kávé, fele tej. Szóval egy hete szét vagyok csapva. Egész nap el akarok aludni, délután hazamegyek, alszom, reggel kelés után egy órával márálmos vagyok. Egész nap ásítozom, fáj a fejem. Meddig fog ez tartani?
Sajnos nem az az oka, mert amúgy jó kávét főz másból. Hazavittem és az otthonin is savanyú lett, félek a hiba a kávéban van:( Pedig nagyon nagy várakozással néztem elébe - 100% arabica és durva őrlésű (az irodai gép nem komálja annyira a finomra őrölt kávét, három után pucolni kell a szűrőt, hogy rendesen kifolyjon a nedű).
Ez van:( Ha valakinek kell savanyú kávé az jelentkezzen bátran van még kb 225 g.
A KVfőző. Én itt melóban egyszerre szoktam lefőzni 6-6 KVt két presszógépen, tök ugyanabból az Omniából. Az egyik gépen savanyú lesz (szerencsére csak egy árnyalatnyit) a másikon nem. A savanyú, megjegyezném, épp az itt sokat dícsért Szarvasi.
Tegnapelött az I*EA-ban jártam és vettem egyet az őrölt kávéjukból ami a felirat szerint 100% arabica. Most jutottam oda, hogy kipróbálom és nagy csalódás ért. A zacskót kibontva nagyon finom illata van, de lefőzve savanyú. Még nem is kóstoltam ilyet. Mi lehet ez?
Der Klassiker aus der Schweiz. Der "Schümli", wie er wegen seiner hellen Crema im Volksmund genannt wird, wird mit weit mehr Wasser zubereitet als der Espresso. Am besten schmeckt der Kaffee Crème mit einer hellen Kaffee-Röstung