Keresés

Részletes keresés

emsworth Creative Commons License 2005.11.23 0 0 5

Hogy legyen miről beszélgetni: tévékritika, Élet és Irodalom, 48. évfolyam, 41. szám

 

GYÖRGY PÉTER

Vágó tanár úr

 

Hosszú évek óta ül a székben, s nézi alkalmi beszélgetotársát, valakit, aki inkább keveset tud, mint eleget. A Legyen Ön is milliomos! hosszú évek óta az egyik legsikeresebb televíziós musor világszerte: a legkülönbözobb nemzetek polgárai szembesülhetnek esténként tudásuk korlátaival, s nézhetnek rövid, de annál élesebb drámákat, sorsjátékokat. Az államszocializmus kulturális rendszerében a zeneirodalomban jártas válaszolókat a Ki nyer ma? címu musorban egy-egy hangversenyjeggyel, lemezzel jutalmazta a Magyar Rádió. A Vágó István vezette musorban negyvenmillió forintot lehet nyerni, azaz a tudással való játék nem ártatlan. A muveltség nem épp öncélú eszmény: bármilyen fegyelmezettek legyenek is nagyobbrészt a játékosok, bármily rafinált is Vágó, az elnyerheto összeg - nyilván a játékosok tehetosségének megfeleloen - túl nagy tét ahhoz, hogy ki-ki érezze a kísértés erejét.

 

És Vágó tudja a legpontosabban, hogy a szórakoztató ismeretterjesztés, a tudás melletti elkötelezettség mögötti emberi drámák, a pénznek való kiszolgáltatottság, a hirtelen meggazdagodás reménye ennek a musornak az egyik nyilvános titka. Ide, ebbe a musorba ugyanis azok jelentkeznek, akik számára a televíziós szereplés még nem azonos a narcizmusnak való feltétlen hódolattal. Vannak, akik szerényebb összegekért a kamera elott szó szerint kígyót és békát zabálnak, mások jól turik, ha a nagy pénz reményében végbélnyílásukat és nemi szerveiket mutogatják egy valóságshow keretei között, végül ott vannak azok, akik messzi tájakra utaznak, hogy ott egy hajdani magyar színész artikulálatlan üvöltözésétol kísérve lefeküdjenek ezzel-azzal, vagy épp a tengerparton szundikáljanak. Ennek a musornak a játékosai tudnak valamit, s úgy hiszik, hogy azt pontosan tudják. Az eljárás lényege, mint az közismert, az elbizonytalanításban áll. Mind a kérdések összeállítása, mind Vágó munkaköre ennek a rossz közérzetnek a felkeltésére szolgál. Jól emlékszem-e, kérdezik a versenyzok, s okuk van arra, hogy ne higgyenek maguknak. Valamire mindannyian rosszul emlékszünk, s ebben a musorban a szerény tévedéseket nem különösképp jutalmazzák. Vágó teljesítményének lényege ennek a helyzetnek nem pusztán kihasználása, de nem várt mértéku kiteljesítése.

 

Külföldön járva többször is volt alkalmam látni ezt a musort, de a rafinált feszültségteremtés Vágó által bemutatott mesteri teljesítményét nem láttam, vagy nem vettem észre. Adódik, hogy Vágó az alacsony téteknél még nem kezd dolgozni, ha valaki a pár ezer forintos kérdéseknél elbizonytalanodik, akkor arról csak maga tehet. Azaz az elso köröknél még nincs hosszabb diskurzus, pár ezer forintnál Vágó modora még akár nyersnek is mondható. Ahogy no az összeg, úgy változik a modor. Vágó egyre kedvesebb, és egyre kiismerhetetlenebb. Minden mondat, minden szemvillanás, gesztus, félfordulat a széken ezt a kiismerhetetlenséget szolgálja. S amint a játékosok, úgy mi nézok sem tudjuk, hogy Vágó épp kivel van. Segít-e, vagy becsap. Ha segít, akkor miként? Ha átver, akkor kit? A helyzet nyilván bonyolult. A musor nézettségi indexét a nagy teljesítmények és a nagy bukások garantálhatják. Nagyon sokat nyerni, vagy nagyon sokat elveszíteni. Ebben van a dráma, az együttérzés lehetosége, ettol lehet a játékos a nézok igazi hose.

 

Mármost épp ezt nehéz elérni. Az emberek nagy része ugyanis átlagos. Csak kevesen vannak, akik nyeremény nélkül távoznak, s nagyon ritka, hogy valaki sok milliót nyerjen. Viszont épp a közép az, amelyet mindenki elfelejt, s kicsit unhat is. Épp ezért a pár százezer forintos nyeremények sávjában látható a legtöbb Vágó-féle gonoszkodás. Ez a logika világos: a feszültségkeltésért itt o teheti a legtöbbet.

 

Ám idorol idore valaki eljut a nagy pénzek közelébe, s ilyenkor derül ki, hogy Vágó miért is jó tanár. Hiszen ezek lennének azok a percek, amikor elemében lehetne. S Vágó ilyenkor a legóvatosabb. S a kiismerhetetlenség álarca mögül egyre többször kivillan a partner anyagi helyzetét elképzelni képes felelos ember aggodalma. Mert Vágó pontosan tudja, hogy az a tanárember, aki a minap pár millióval távozott, többévi jövedelmét kereste meg a stúdióban. S itt derül ki a musorvezeto emberi nagysága. Nem segít, de nem veri át a nehéz helyzetben lévo játékosokat. Kinéz a szemüvege mögül, szemlélodik, s látszik, hogy mérlegel. Kit szolgáljon? A nagy feszültségeket követelo nézettségi indexet tekintse megfellebbezhetetlen parancsnak, vagy felejtse el, hogy ez játék, és hagyja, hogy a vele szemben ülo polgártársa pár hónapig kicsit nyugodtabban élhessen. Felnéz a gyakran holtsápadt rokonokra, és aztán leáll. Mintha nyomasztaná a felelosség, végre is játékmester lenne és nem társadalompolitikai hivatalnok. E két szerep, két felismerés, kötelezettség között Vágó nem téved el. Mindig jól lép. Ő Vágó tanár úr.

 

(Legyen Ön is milliomos!, RTL Klub)

emsworth Creative Commons License 2005.11.23 0 0 4

Skacok, nem érdemes találgatni, mert váltogatja a nickjét.

 

Előzmény: Timna (0)
Prince Tybalt Creative Commons License 2005.11.21 0 0 1
Jah erre én is kíváncsi lennék :)
Előzmény: Timna (0)
Timna Creative Commons License 2005.11.21 0 0 0
Mondja már meg vki, mi Vágó Indexes nickje :)
fenyob Creative Commons License 2005.11.21 0 0 topiknyitó
Ez a topic Vágó István hivatalos topicja.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!