Köszi mindenkinek a segítséget. Tv-t is akarok + később wifi vadászt is külön, de először a tv projekt legyen meg, ugyanis laptopot majd csak később szeretnék venni. Digi előfizu van itthon, azért külön nem kötnék UPC-t is, az itteni beltérit viszem majd el és ahhoz kell majd antenna +fej és ideiglenesen egy kis TV, míg nem lesz laptop.
Az a baj a netvadászokkal, hogy hol az egyiket, hol a másikat fikázzák le, teljesen elbizonytalanítanak.
Tárgy: Gyászjelentés Sajnálattal tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték és szerették, hogy ifj. ........ ..... 2013.02.12.-én autóbalesetben elhunyt.
A temetéséről a későbbiekben tájékoztatjuk a rokonokat, ismerősöket.
A mély gyász pillanataiban is kötelességemnek érzem, hogy figyelmeztessek mindenkit: bárkivel előfordulhat hasonló tragédia, amely pedig megelőzhető lenne. Szeretett férjem munka után, álmosan indult haza, és elaludt vezetés közben.
Hihetetlen, de néhány héttel ezelőtt megéreztem a bajt: az alábbi oldalt találtam az interneten, és kértem őt, hogy vegyünk egy ilyen készüléket, amely pont az elalvásos baleseteket előzi meg, nem hagyja elaludni a sofőrt, de ő sokallta az árát.
Természetesen tudom,hogy nem volt érdektelen,csak a kedves fórumtárs miatt írtam.Ez nagyon jó cucc,ha valaki ilyet szeretne.Én itthon szereztem be 10.000 Ft-ért,lévén én se vagyok nagy ebay-es.Ezzel kb. 5000-ret buktam,mintha ebay-en rendelem,de az elmúlt hónap bizonyította,hogy bőven megért ennyit is.1 hónap alatt bőven megspóroltuk ezt az összeget a telefonszámla csökkenésével.Tök király,próbálj meg rákeresni magyar honlapokon,biztos vannak még "viszonteladók".
De ez volt Punisher kérése, kérdése, hogy mit vegyen a tvzéshez. Erre mindenki az ingyen wifiröl regélt. ami még az asfinagos wifis parkolónál is csak akkor müködik ha elöl tudsz megállni a bodénál.
Szerintem meg hülyeség neten tvzni. Én is sok mindent kipróbáltam, vettem osztrák netet, németet, kínlodás, csak állandoan pufferel. Akkor szakad meg mindig mikor a lényeges dolog történne a tvben. A feltöltös internet stikkemet meg leszívja. Ingyen netet meg pont ott nem találsz ahol vagy, ott cseszheted a wifi vadászod.
a végén vettem upc direkt elöfizetést, hozzá egy kamion antennát, egy usb-s video grabbert a laposba. Azóta van netem is, és tvm is a kocsiba normálisan.
persze ez is csak egy vélemény.
és korábban kérdezte milyen antennát vegyen a tvhez. van ez a kamionos készlet, egy müanyag börönd, benne tükörkaros tartó, és egy szélvédöre cuppantható tartó is. (caval) 8800 ft. hozzá egy jó fej, 1500 tól.
Ne haragudj de ezt cáfolnom kell! Én évek óta használom az 1000-es válozatát és tökéletesen működik. Németország meg tele van ingyen wifivel!!!! Sőt már itthon is egyre több helyen lehet fogni vele.
Ismerősömet ugyan külföldön, de szerintem itthon is megbüntethetik emiatt. 66-os pihit tartott és kérte tőle az osztrák erről a szabis papírt, mert hogy igazolja ez idő alatt hogy nem vezetett pl, korongos járművet?!
Szia. Nekem nagyrészt németben kellene megoldanom a dolgot, néha osztrákban, nagyon ritkán pedig Strasbourgban. A Netvadász néven hirdetett terméket inkább hanyagolnám, valahol olvastam, hogy elég silány a belseje, nem ér annyit mint amennyiért hirdetik... Akkor inkább egy ilyen, azt a szintet ennek is hoznia kell: http://itpc.hu/product.php?id_product=2934 + egy tp-link usb adapter a laptopba. Az a baj németben elég nehéz free wifit találni, a tv mindenképp kellene mert a többi sport adó (sport1,2 stb..) is jól jönne.
nem értem miért kell várni hétfőig. a nagykövetség intézkedésére,ott 24 órás ügyelet van + konzúl..és a rendőr miért nem viszi be a városba,franciában minden kórház nyitva van,szociális ellátás ebben az esetben megoldott hajléktalan szállón stb....nem hiszem,hogy kiégett kamionban kell télen aludnia ez marhaság,basszus ez kissé irreális.
A lánya írta fészen most: 4 hete nincs itthon. hnap reggelig még vár, és ha nem megy érte a Milos, hiv segítséget. Mert kötbéres az árú, és baromira a Milos érdeke hogy elmenjenek érte is mega kocsiért is, Csak nyaralt a hétvégén.....
KAMIONOS KOLLÉGÁK! A SEGÍTSÉGETEKRE LENNE SZÜKSÉG!!!!
Eljutott ma hozzám egy segítségkérés egy kamionos kolléga családjától,Anna Szabótól:
Kedves Ismerősök! Édesanyám férje 4 hete indult egy hosszabb munkára teherautóval a csodálatos M....s fuvarozócéggel.Pár napja elkezdett rosszalkodni az autó de nem küldtek neki pénzt szerelésre, mert nem értek rá....tegnap a Francia autópályán sikerült kiugrania az égő autóbol, elvontatták ugyan, de elég messze van tőle minden, nincs se vize se kenyere, a füstös utasfülkében aludt fűtés nélkül, MÉG MINDIG NEM KÜLDTEK érte senkit, és úgy tűnik nem is fognak. Ha bárkinek jár arra kamionos ismerőse, kérem szóljon, hogy valahogy haza tudjon jutni szerencsétlen.Jogi segítséget is elfogadnánk illetve ha el tudnánk juttatni a hírt a médiához, az is segítene. Köszönöm a segítséget illetve a megosztást.
Később beszéltem Anna Szabóval és szereztem még információkat : A kamion pillanatnyilag itt található : "La languedoienne 30320 az irányítószám az A9-es pályán, és Nimes a legközelebbi város" És még valami: A kollégát nem engedik ki a telepről sem,mert a cég nem fizette ki a vontatàst. A telep vezetője adott neki vizet mert fürdési lehetőséget,de még mindig a kiégett kocsiban alszik. Ha hétfőig nem történik semmi ,akkor a családja megpróbálja a Nagykövetséget hívni.
ha mégis van ilyen hogy aláirsz, akkor te leszel az létre alján és ha olyanja van a munkáltatonak akkor a szar melokat, szar fiziket fogja adni, és ha valami nem tetszik lépni nem fogsz tudni, mert ö meg lobogtatja a papirt hogy te aláirtál, ergo durván rabszolga vagy azt csinálsz amit mond 2 évig
ha tényleg ennyire akarod akkor inkább vegyél fel személyi hitelt azzal jobban jársz, az se a legjobb, de .....
háát akikkel beszéltem cégekkel, 2 telefonszámom volt ott azt mondták a biztositás miatt kérnek 2 éves jogsit, meg hogy max 6 pont büntetés lehet a káryán (mondjuk egy sincs) meg a hasonlokat
Meg hogy az itthoni jogsi nem nyerő honositani kell (mondjuk ez nem ördöngöség, tudom a menetét) illetve az itthoni gki nem jo ott le kell tenni valami másikat
korekten beszélgettünk, igaz a telefonszámlámon látszott, az is igaz, hogy az egyik pl visszahivott:D nekem tökmindegy ugyanannyit fizetek. Vagyis most korlátozva lesz, ennyi pénzt nem akarok egyszerre kifizetni.
Most vagy az angol tudásommal volt a baj, vagy rosz emberrel beszéltem??:D
ha mégse kell akkor nyakamba veszem a cokmokom és elmegyek kilincselni kifele:DDDD
1. Ezt én ugy tudom,szintén ellenörtől,hogy tenned kell egy nyilatkozatot írásban miszerint nem voltál sehol alkalmazásban és nem vezettél a munkaszerződésedet megelőző 28napban,és talán az új munkadódnak is le kell pöcsételnie,és nála is egy példány meg nálad is.iIlyesmire emlékszem,bár ezt az infot elég rég kaptam.
2. Koronggal vagy kártyával kell igazolnod,ezeken látszania kell a négykézben eltöltött időidnek!4.5 vezetés--4.5 készenlét és így tovább.....min.9óra pihenő....
Persze azt megértem én,hogy a román német és egyebek leszarják,ha kilép az ember az országból legyen minden,szabis papír,korong kiegészítés,minden ami kell és nem kell,az a tuti!De ha itthon büntetnek meg,tudjuk már mikor érdemes vitázni....ez az ok amiért kattogok ezen.
Egyébként nem tacho oktató mókus volt mint írtam is....hanem NKH ellenőr,aki megállít bármelyikőnket az út mellett.
Igen utólag már tudom, a 4. NKH-s már elmondta de akkor már kicsúsztam a fellebezési idöből.
Viszont, a korong hátulján rajzolt pihenő ( 24h korong) igaz hogy 561 szerint jó, meg nem kell szabis papír mellé ahogy te is mondtad, csak épp a román és a szerb is leszarja. Úgy kidobálta az ablakon a szerb a rajzolt korongot mintha ott se lett volna. hiába magyaráztam én neki, hogy az osztráknak meg a lengyelnek is jó, nekik ne jó!.
Az a "baj" ezekkel a tachográf oktató mókusokkal, hogy a szabályokat kurva jól tudják csak épp gyakorlati tudás nincs mögöttük.
1. kártya betesz--kiírja a kivétel időpontját---rákérdez teszel e kiegészítést,igent választod---rákérdez "műszak vége" volt e,kiválasztod "nem"-et--aztán látod az aktuális időt,és a kivétel idelyét egyszerre,nyíllal felpörgeted a kivétel idelyét az épp aktuálisig(eddig engedi természetesen)----ok---villogni fog a jobb sarokban a tevékenységi piktogram,kiválasztod a megfelelőt(ágyikó) és ok---rákérdez elfogadod e az eddig kiválasztott adatokat----ok----és ezzel megtörtént a kiegészítés!
Ez a teendőd ha kikéri az ellenőr a kártyádat,és visszateszed,csak ott a kalapácsot válaszd ki.....GÉPKOCSIVEZETŐ:-))
Mivel ilyen kedves vagy ezért én is hasonló stílusban válaszolok.
Már rendesen sajnálom Nemírokmárt, hogy egy ilyen értelmi szegénynek próbál megtanítani valamit...van annyi eszed, mint nekem hajam
Erős jellem lehetsz. Csak azt tartom hülyének aki próbál okoskodni, de nincs mögötte tudás, egyébként meg most se lóg bele az orrom a monitorba. Talán azt érdekli aki tudja, hogy EGY RENDELET LÉTEZIK Európában, külön Mo-ra nincs! Teljesen jogosan bűntették meg, elég lenne visszakeresned és okulnod (ja, hogy keresni már nem megy).
Ugyanezen okos társaság azt "tanította" barátomnak (en block egész cégnek), hogy este vedd ki a kártyát majd reggel adj be kiegészítést, hogy pihentél!
Te lehet, hogy sofőr vagy, de én GÉPKOCSIVEZETŐ és ez eléggé megkülönböztet minket! Így kpm-nek még nem is fizettem ilyen dolog miatt.
Kérdések:
1 Írd le, mert a digitális tachográfnál ilyet NEM LEHET CSINÁLNI! De Te biztos egy mágus lehetsz ha sikerülhet Te szerencsétlen!!
2 Nem nem igazolja, igaz tudni kellene miért nem!
3 Nem nem azt igazolja, de ehhez meg kellene tanulni értelmezni az olvasott dolgokat.
4 Ez nem válasz a felelősség milyenségére.
Áhh belefáradtamnak írtra:
Ajánlott beadást csinálni szabis papír mellé! (Ehhez tudni kellene hogyan működik a tachóba a regisztrálás)
De kell és eennek miértje benne van a jogszabályban is. Az, hogy Ti így csináljátok még nem jelenti, hogy az jó mert még nem bűntettek meg érte.
Van jogi alapja az, hogy se Ti sem a KPM-s nem tudja nem jelenti igazad!!
Nem kényelmesebb, hanem egy hivatalosan előírt dokumentum.
Ja és egy példa neked az előrekitöltött szabis papírról!:
Jól megérdemelt szabadságomat a Balatonnál töltöttem a nyáron,aminek a végén vasárnapi napon indultam volna haza,ám szombat este csörög a kolléga,hogy nem vinném e haza a kocsit amivel ő feljött,mert közbejött valami és maradna Győrbe,ott lesz a kocsi a parkolóban,kulcs leadva ahová állandóan járunk!Oké,főnököt felhívtam,rábólintott!Hétfő hajnalban,tűz a kocsihoz,és indulás!Hogy kértem volna ki előre a papírt?Vagy fel kellett volna jönnie a górénak nyíregyről egy A4-es papírral?Vagy szabálytalan ez az eset?
Nem,szabis papír mellé nem kell tacho beadást csinálnod!De tacho beadás mellé sem kell szabis papír!Mi így csináljuk,nem volt még érte bünti!Nem is lehet érte bünti,mert nincs jogi alapja,NKH-s szerint sincs.
Az más dolog,hogy kényelmesebb a szabis papír,pláne annak aki nem tud beadást csinálni,csak vigyázz ha előre kitölteted a ráírt időpontot tartsd be.
Bár multkor írtam hogy veled nem társalgok,de meg kell szegnem!Ismét lehülyézel mindenkit,mert a fene nagy rutinodtól és tudásodtól nem látsz az orrodon túl!!Ki a picsa beszélt itt egész európáról,kit érdekel a német??....Magyarországról van szó ember!!!.....Huskyt is itthon büntették meg.....és talán a nemzetközizésen kívül létezik belföldi fuvarozás is.....vagy nemzetközi kamionosok a cím itt???
Másrészt: mondom NKH oktatás,tehát nem haveri alapon megkérdezett dolgot állítok,,,,hanem több ember előtt elhangzott tényeket!
Harmadrészt: halkan ugyan de azt is elmondta az előadást tartó úriember,hogy......sok jogtalan büntetést befizettetek ti sofőrök már!!!
Kérdéseidre:
Hétfőn betételnél,a szerda-hétfő időszakot felírod pihenőre,ennyi!/vagy írjam le a pontos lépéseket is? szívesen segítek:-)/
Be tudod adni az eltelt időszakot,szerda-hétfő,és pihenőt igazol ez!
Találtam itt egy érdekes dolgot a forumban ami nagyon érdekelne,be linklem az egéssz hozászólást.
"
Szeretnék tőletek egy kis információt, segítséget kérni. Jópár hónappal ezelőtt eldöntöttem, hogy kamionozni szeretnék, mert itthon, hivatásos katonaként csak egyhelyben totyogok. Sajnos csak B kategóriás jogosítványom van, így valahogy össze kell kuporgatnom a többi papír árát, amit persze a közalkalmazotti bérből lehetetlen, így éjjelente elkezdtem pizzafutárkodni, de így is egy örökkévalóság lesz mire összejön rá a pénz. De! Tegnap egyik fizzafutár srác (régen Hungarocamionos volt, a faterja pedig a mai napig Waberer's-es) azt tanácsolta, hogy jelentkezzek a Waberer's-hez a B kategóriámmal és ha aláírok 2 évet náluk, akkor állják a jogosítvány megszerzésének a költségét. Ez valóban így működik? Waberer's-ről nem sok jót hallottam. Más cégnél is van esély arra, hogy kifizetik a jogosítványt?
Vagy ezek csak naív álmok és gyűjtögessek még egy darabig?˝"
Erre szeretnék választ kapni hogy ez igaz vagy nem???
nincs 2 éves jogsim, oda majd ugy nyár vége összel érek oda, addig kiprobálok másik országot is:D oda ahova megyek, nem kérnek 2 éves jogsit, addig is felkészitem magamat arra komoly vizsgára, mert ugye oda meg az kell
köszi megtaláltam, ami kell olvasgatom. ha tudom mire keresek rá akkor már fény az alagutba, de a mostani linked meg jelzi, hogy az a fény nem éppen szembejövő vonat, hanem napfény:D
rosszul köszöntem meg előbb, az utmutatást köszöntem , de most a linket is köszönöm
ezekszerint a szabis papir mellé még a tacho beadást is meg kell csinálni??
ez uj, idáig soha nem szenvedtem vele, szabis papir és csokolom a többi le van ejtve, mondjuk az is igaz saját autom még nem volt, mindig cserélgetik mindenhol, bár most utso helyemen megkaphattam volna, de .... ugye eldöntött tény volt megyek és már nagyon mehetnékem van, volt, akkor.
Szerdáig boldogitom a családot és go
bár most jut eszembe hogy a tébémel most akkor mi a turo lesz, a fene enné meg ennek is utána kell járnom
Megpróbálom szépen írni, hogy Te is talán megértsd és meg tudd kérdezni a hülye kpm-s haverodtól!!!
Először is Husky egy gyengeelméjű, sőt az akkori főnöke is és természetesen habozás nélkül fizettek, eddig eszükbe se jutott nekik fellebbezni.
Másodszor: mi a f@szt lehet ennyit rugózni ezen?! Simán az a főnök szarik rád, a kpm-s meg jogosan megbüntethet (akár akivel beszéltél) mert nincs igazolva a kieső időszak alatti idő
Ha Bivajbasznádon van a cég, míg az autó meg Mucsaröcsögén, akkor vajon a papírokat hol kapod meg és mi a nehéz előre kitölteni azt a szájba@baszott papírt! Ráadásul a munkakezdés sem a kártya berakásakor kezdődik, plusz csak találkozol egy irodista állattal aki oda tudja adni a Neked kellő dolgokat. Az ilyen Lidl-Aldi melóknál is megoldható a dolgo, csak akarni kell (Huskynál is utána rögtön tudták hogyan akarják megoldani). Digis kocsinál én vegyek egy doboz korongot és rajzolgassan, nem pedig a főnököm (vagy aki megteheti cégből) géppel 1 perc alatt kitöltsön 2 példányba egy A4-es lapot amit egész Európában elfogadnak, sőt kérnek is!
Megnézném, hogyan táncolod el a Németnek vagy Franciának, hogy a beadás az több napra jó, nem csak a 2 adott 24h-n belülre és azért rajzolsz mert nem trükközöl!
Tanítsatok: ha pl szerdán kiveszed a kártyád és hétfőn betételkor kiegészítést adsz be, akkor péntek-vasárnapot hogyan lehet beadni?!
Mit tudsz beadni a digit tachón és mit igazol ez?
Tevékenységi igazolás mit igazol?
Milyen felelősség tudatában ki felel a dokumentumok igazságtartalmáért?
És igen tudom egy bunkó f@sz vagyok aki csak kötöszködik mindenkivel ahelyett, hogy segítene és az én Jóanyám tehet az egészről...
Csütörtökön voltam NKH oktatáson!Ő mondta nem én mondom,hogy nem kell szabis papír kártyakiegészítés mellé,a max. 24 órás kiegészítés,hogy ennyit ír fel a tacho,baromság,bármennyit felír!Rajzolt korong korongos kocsinál kell,/kiegészítés=korongrajzolással/,de e mellé sem kell még pluszban szabis papír is.
Husky rákérdeztem erre az esetedre is:
"Igen kell. Én ezért pengetem a 200e ft ot ...
Nekem annyiban különbözött, hogy a váltó közben ment a kocsival, de mikor én betettem a kártyát csináltam kiegészítést. De nem volt nálam szabis papír így 200 nekem 200 a cégnek.
Kérdeztem, hogy mi van ha nem a telephelyen állunk illetve máshova való a cég mint ahol dolgozik az autó, akkor meg korongot kell rajzolni elvileg."
Azt mondta az NKH-s ellenör,hogy ezt fellebezni kellett volna,ha nem volt más sarad!Tudom ez már nem vigasz de tanulság mindenképp!Én meg ezért voltam lehülyézve:-)
A négykezesről is ment a vita,természetesen ott nem kell 45 perceket kivenni,a melegváltás szabályos!
Olyan kérdésem van az Angol GKI-nak a megszerzése milyen folyamat?? Tehát elmegyek pengettek oktatnak (tudom angolul), és vizsgáztatnak, no de mit oktatnak ami más mint elvileg a mienk?? És ami lényeges kérdés mennyi időbe telik ez, ugye ez egy fontos kérdés
Nem járok túlsúlyal, mert nem lesz több a fizetésem. Többnyire töltés után van kontroll mérlegelés és már sehol nem engednek ki 40t felett.
Egyedül a nyersolaj beszállítás ahol literre t-ra töltünk, de ott nincs mérleg így csak sacoljuk a tára súlyt. Ha teli tankkal megyel le akkor vagy 28e litert vagy 25,5tát töltök azzal szoktam olyan 40200 lenni az még a belefér kategória.
De most komolyan,túlsúllyal jártok?Mi attól függ,hol töltünk.Van,ahol leszarják,mennyi vagyok üresen,odamegyek,benyomja a 25 tonnát,aztán eljövök 41 tonnásan.A németek általában nem töltenek 40 tonna fölé,meg itthon se.
Én is szeretem,a Mecsek miatt.Szerintem óriási lehetőségek lennének a városba,csak nem használják ki.Pl. nincs egy élményfürdő,pedig a Mecsek "felhasználásával" hetedhét határra szóló csúszdaparkot lehetne csinálni.De ez off,hagyjuk is.:-))))
Majd kinövöd, legalábbis engem már nem hoz lázba pedig a lapis-árpádtetőt anno elég jó idő alatt futottam.
Ráadásul most még utasokkal közlekedek, (várom a GKI-t) azok pedig előremenetben is visítanak ha kicsit szarabb a pálya, hátmég ha ajtóval előre haladnék... Amúgy szeretem ezt a várost csak megélni nem lehet belőle.
A cipőbolt engem pont érdekelne,kéne egy cipő.Én szeretem a Valentin napot,tegnap megvettem életem legdrágább virágcsokrát.Az összes eladó a virágboltban azonnal belémszeretett.Szerintem jó móka.
Meg persze itthon is nagy volt az öröm.:-)))))))))))
Thurrocknal van egy korforgalom, benne egy parkolo tulmeretes rakomanyoknak. Persze, az osszes roman, lengyel, bulgar odaall, majd, mivel nem tudnak kiallni egymastol,kitolatnak a korforgalomba...
egyébként egyetértek, ezért is volt mögötte a smiley :) lófaszt még nem találták ki smiley-formában - igaz, be tudnék tölteni képként, csak rosszul mutatna... :D
A magyar hírközlés a béka segge alatt van... hajnal 1 kor ugyanazt a közlekedési híreket mondják mint este 7 kor, így nem lehet elvárni, hogy pontos utakat említsenek.
De a legnagyobb mior az autópályán ködös időben ki van írva, hogy KÖD. Ki aza fasz aki nem veszi észre?
vidd el az asszonyt a Kincses Tescoba (FEMA-val szembe), rittyentettem (hú de nagy arcom van, na jó, felügyeltem a rittyentést :) ) oda egy új cipőboltot.
Ja, hogy az neked nem öröm, csak neki ? :D
Elvégre ma Valentin nap van :) és mivel ma nyitott, elvileg nyitási akció is (egy-két napig)
Férfi topánka is van, így magadnak is szerezhetsz örömet :)
(korábbi bizniszt sem adtam fel, mielőtt valaki megkérdezné, hogy mit is keresek ezen a fórumon a cipőbolttal? :P)
Engem tegnapelőtt már Csehországban többször megállítottak,hogy hova megyek.Csak akkor engedtek tovább,mikor mondtam,hogy Szlovákiába(ott volt a lerakó).Egy csomóan álltak az út szélén már ott is.
Nem azt mondom,hogy nincs hó sehol. Az a baromság,hogy a Dunántúl. A Dunántúl k*rvanagy.Én tegnap a 81-esen jöttem,a 82-est,83-ast,85-öst lezárták,a 81-esen lehetett jönni,csak vizes volt.Illetve az is le volt zárva,csak nem a hó miatt(mint a másik három említett),hanem egy baleset miatt.
Tehát ezt így kijelenteni,hogy a Dunántúl hó alatt van,hülyeség,mi több felelőtlenség,hiszen ha teszem azt valaki épp közlekedik,ez számára nem segítség.Mondják meg pontosan,hol lehet közlekedni,hol nem.
Volt olyan Napocskás kollega aki a Kékkút-Tapolca távot 5 óra alatt abszolválta, közben 2 illetékes tűzoltóság háromszor mentette ki. A vége az lett a rendőrök levették a rendszámot nem megfelelő gumik miatt.
Épp a TV - ben nézem, hogy mindent lezártak Zalában, Somogyban, több száz kamion vesztegel a 86 - on is. Persze ilyen alapon Svédországot hetekre le lehetne zárni néha.
Van azért hó, csak szerencsédre elkerülted. Én is az 51-62 Fehérvár-Zámoly-környe útvonalon voltam ma csak szálingózott a hó. De kolegát 3 szor is megállították, végül Jánosháznál a 8-ason elég sokáig vesztegelt mire mehetett tovább.
De hazaértem.A hó,mint mindig nagy hazugság.A Dunántúl Harkánytól Győrig,Dunaújvárostól Kőszegig terjed.Bizonyára van Zalamegyében,meg a Balaton fölött olyan rész,ahol hó van.Belusával jöttem haza,ismered az útvonalat,kb. Kisbér után már alig volt hó.Fehérváron beülve az Opelbe erre déli irányba összesen 0,azaz nulla hó van,Mecseken semmi.Örültem mikor mondta a rádió,hogy 50 centi lesz,de nincs semmi. Az embernek semmi öröme...
Akkor ez egy ok lehet, miért fosnak tőlünk annyira a körforgalmaknál. Mondjuk én leugatom őket : "mi van buzigyerek, neked nem elég ráutaló magatartás, hogy melyik sávban vagyok?". :D
De kifelé jövet indexelek, ezt a javamra lehet írni.
hmm ilyet anno én is csináltam:D már nem mert megnézzem merre is kell menni ja az a város, helyes akkor sassolom a táblát hol a kihajtó
általába én 2 sávot lefoglalok körforgokba, nemcsak angliába. A biztosra megyek. Tudom én hibám
2x3 sávos ut kereszteződés, van rajta forgalom, meg lámpa hegyek, háát én nemrég ott tettem egy 180 fokos fordulot, istenem tulmentem a kereszteződésen, megzavart a 3,5 m magasági korlátozás, nem mertem azonnal ráfordulni
filoztam menjek e 3-5 km és ott forduljak meg a körforgoba, vagy ne tököljek, föleg hogy a nyamvadt tábla miatt ott bolyongtam már vagy fél orája
Mondjuk kiderült hogy nem 100 méterre van hanem vagy 800 méterre van az az alacsony hid, igaz előtte két hid is van, gyalog elsétáltam a céghez a kamion meg a buszmegálloba, hál istennek senki nem szállt fel, én meg meggyözödtem rola hogy ez laza menet. Aztán visszamentem a táblához és átjavitottam 800 m a távot. Segitek a társaknak
És ez osztrákba
vagy olaszba mikor mondom a fene se fog 60 km visszamenni a pályára, itt levágom az utat 10-15 km és go. Utolag filoztam elcseszett ötlet volt, de legalább láttam szép tájakat, meg meredekeket:DDDD Tanulság Trentonál nem megyünk hegyvidéki turára.
rakománytögzítés angliába? oda nem jár a bag. :))) viccet félretéve vmi 20-25-kmt vittem csak ezt a cuccost, a fenének sem volt kedve szarozni a lekötéssel, sietni is kellett stb. persze igazad van, le kellet volna kötni.
A majd 1 év Franciába járás alatt "megtanultam-láttam" hogyan kell ezt jól csinálni. Volt, hogy hazatérve Harmat-Kőérnél bemenetelkor indexeltem balra, hisz Gitár felé akartam menni:)
Rakományrögzítés 1es, menj helyedre ülj le gondold át mégegyszer...utána jelentkezz, hogy javítanál...
én az ilyen 5 sávos, 6-7 kihajtóval rendelkező körforgalmakban szoktam alkotni :) ez még nem az én sávom, upsz, bocsi, ide most bejövök, jajaj, itt kellett volna kimenni, akkor még egy kör :)))
most volt egy körforgalmas sztorim :) coleshill, a bmw felé az uccsó körforgóban. széles, nagy korforgalom jól belátható. land rover, opel corsa és voltunk a sorrend a körforgó bejáratánál. rover elhúz, corsa megindul, én figyelek jobbra, nem jön semmi, megindulok a corsa után, igen ám, de a corsa nyom egy satut mielőtt épp behajtana a körforgalomba. tök üres volt minden. persze én is satu, 5-6 centire álltam meg mögötte. csaj remegő lábakkal kiszáll, és magyaráz, hogy látott valamit és megijedt, azért fékezett.... csak a lerakón vettem észre, hogy a tonnás faládák hatúl jó 6-8 centit csúsztak előre ;)
Ki az az állat aki balra megy egy körforgalomba?!:D
Egyébként ha meg határozottan déliesen (lásd: Balkán) közlekedsz, akkor feltűnik nekik, hogy jó helyen van a kormány és szart se látsz belőlük (nem is érdekel, nekem nem fáj) ezért inkább hagynak haladni...
Pont forditva hallottam; Stobartnak van (vagy lesz) reszesedese a napocskaban.. Remelem, elso lepesben elmagyarazza a soforoknek, hogy a korforgalomban jobbra a jobboldali savbol fordulunk, folyamatosan indexelve..))
Aki itt tizenot evet tolt egy helyen az mar gyanus..Eleve szinte mindenki ugynoksegeskent kezdi, en is ugy kezdtem. Husz harminc cegenk is dolgoztam. Az egyik referencia a jelenelegi, vagy legutolso helyy kell, hogy legyen. Ahonnet haraggal valtam el, azt egyszeruen kihagyom a felsorolasbol..)
Olvastam a válaszod, köszönöm! Akkor azt sem tudod gondolom, hogy ez belföldi (NL) gyűjtőfuvarozás, vagy esetleg nemzetközi. A DSV-nél rakodtam néhányszor, de a Tőled kapott e-mail cím nem tudom, milyen székhelyet takar.
Pécsett a Mecseken ijen lejtös utszakaszon a hokotrok tolatva szoktak lemenni és közben szorják böven az érdesítö anyagot maguk alá , Nem tudom hogy a budai hegyek meredekebbek mint a mecsek bár szerintem nem .
Hmmm... igazából arra nem is gondoltam, hogy a kamion nem személyautó, nem haladhat olyan gyorsan. (Meg ugye a kötelező megállások.) Így azt hiszem ez kilőve, a stoppolást majd akkor próbálom ki, amikor nem szimplán közlekedni akarok. :)
"Egyrészt attól, hogy ezen a terepen neki büfébbnek kéne lenni a rózsadombi nyugdíjasoktól."
Talán nem.
Ezek a városi hókotrók nyáron locsolóautók. Cserélik a puttonyt mögöttűk, elöl meg mosólécet szerelnek fel. Lehet most járt először arrafelé. (Na ez rossz védőbeszéd elismerem)
A nyugdíjas meg lehet 40 éve ott lakik, közlekedik, naponta.
"Lehet szépítgetni, de a sofőrnek köze nem volt a végkifejletthez. Mindegy volt akár az is, hogy benne ül-e a gépben..."
valaki tudna tanácsot modani, hogyan kell a lehető legjobban üzemanyagtakarékosan vezetni? tudnátok tippeket adni mire kell oda figyelni ebben az esetben? köszi
Veregesd meg a vállukat a nevemben. Máskor a szájukat mondanám, de most kitettek magukért. Látni az út szélén, hogy annyi hó eset amennyibe általában belefulladnak, de pöpecül eltakarítottak mindent. Határozottan látni a fejlődést.
Egyrészt attól, hogy ezen a terepen neki büfébbnek kéne lenni a rózsadombi nyugdíjasoktól. Amikor pályán találkozok velük, ők diktálják a tempót, ami tuti. Gondolom azért ők diktálnak, mert ők értenek hozzá. Mert a fagyos útra őket engedik rá először. Ezért elvárható lenne némi rutin.
Másrészt a többiek koccantak. Megesik ez bárkivel, főleg ilyen úton. Ez viszont nem koccant, ez szarrá törte a tömeget.
Aztán /bár ez már a mi lett volna ha? kategória/, ha ez nem "kényszerű parkoló", hanem egy óvodáscsoport, akkor csak nagyon macskareflexű óvónénik tudták volna 10 alá szorítani a halálos áldozatok számát.
Lehet szépítgetni, de a sofőrnek köze nem volt a végkifejletthez. Mindegy volt akár az is, hogy benne ül-e a gépben...
Hollandiában vagyok Zwolle körnnyékén. Van valakinek, valamiféle rálátása, ismerettsége Rotterdamban (vagy másutt) nemzetközi kamionos munka terén? Minden meg van (+ADR, de azt nem nagyon hangoztatnám) sofi nr. 5 év balesetmentes nemzetközi gyakorlat , valamint kommunikációs angol. A munkaközvetítő irodákat elkerülném, ha lehetséges. Még egy apróság, nő vagyok.
Várom a tippeket, jó tanácsokat, ha valaki segíteni tud!
"22 és 6 óra között - a megfelelő biztonsági intézkedések (pl. jelzőőr állítása) megtétele mellett és legfeljebb 10 km/óra sebességgel - egyirányú forgalmú úton és osztottpályás út bal oldali úttestjén a menetiránnyal szemben is közlekedhet"
Egy kis segítséget, információt szeretnék kérni. Március közepén ki szeretnék menni Spanyolországba - az El Caminot szeretném végigjárni - és szeretném lehetőleg olcsón megúszni az odautat - és a visszát is. Az a kérdésem, hogy a kamionosok vehetnek még fel stopposokat? Mondjuk az lenne a legjobb - leggyorsabb - ha egy olyan kamionost találnék, aki Spanyolországba megy, és végig el tudna vinni. Van erre esély, vagy felejtős a dolog?
Csak hogy a témánál maradjak: München körül majdnem agyvérzést kaptam, a sok birka nem merte megelőzni a hótolót a 3 sávos pályán, 26 km-t mentünk negyvennel szépen sorban utánuk. Ja, kb. 5 cm hó volt...
Nem akarok senkit védeni, de olyan lejegesedett lejtős úton ahol 6 autó összecsúszik, (azért csak 6, mert nem járt több arra akkor éppen) a hetedik mitől állna meg?
Nem a márka számit, hanem, hogy ott és akkor tapadjon, ahol és amikor kell. Ilyenkor télen, nem árt új "cipöket" adni a bevetési járgányokra. Persze nem akarok látatlanban újjal mutogatni, de azért sejtem, hogy nem igy történik
Rendes hóekének ugy kell kinézni hogy nálunk gumiélü másországba acél szokás és valóban méjséghatároló kerék amit fülkéböl lehet szabályozni, de hogy megmaradjon az aknafödő ezért az egész vagy csak 1tag alácsukódik csattan egy nagyot rugóvisszahuzza és száguld tovább.
ezaz itt vérzek el én is hogy nincs 3 éves jogsim. ez igaz délebre is:D
Lassu viz partot mos ezt szoktam mondani ilyenkor
mondjuk más kérdés hogy ha jol tudom kanadába kevés az hogy honositod a jogsit, ujra le kell tenned ottani jogsit, nem éppen ingyen van:D anno valahova elmentettem magamnak hogy mi merre hány méter kanadába, hova mennyit kell tejelni, meg ilyesmiket
és ott nem km-be fizetnek:DDD tudom itthon se:D
és még valami a feltüntetett összeg az brutto összeg:D nekem is amikor modta hugocskám az évi fizetést ahova rákérdezett, hogy esetleg nem kell egy magyar link sofőr, ahol ö dolgozik, lelkendeztem mint a hülye, aztán lehütött, hogy ez havonta csak ennyi kézbe, mondjuk igy is megéri jocskán,
Nincs kolbászbol a kerités, ott is nagy a munkanélküliség, de ha van munkád akkor tiszteségesen megélsz föleg kamionosként:D
Lassan telik az idő hogy ne friss jogsis legyek, de lehet mire odajutok elmegy az egésztől a kedvem. Háát igen a papának tervei vannak, de ezt anno már irtam
Tévedsz: a kb 2-3 éves tachók már így működnek mindegyik autóban (kivéve Scania). Amikor megállsz és leveszed a gyújtást, akkor van 10 másodperced átállítani a módválasztóval a tevékenységet (Scaniánál kulcs kivételekor is átteszi ágyra amit korrigálni kell rakodáskor!). Ezt mindegyik kezelési könyv írja is, ha esetleg olvasgathatnékod támadna:)
Én is a neten találtam. Nem lettem volna az ember helyébe, kívülállóként könnyű mondani, hogy mért nem tette le a lapátot meg mért nem fékezett lassan.
viszont érdekes, hogy az x3-as bökő elöl meg van láncolva
Van egy baratnom a thurrocki Tosco raktarban; egy vita heveben azt talaltam neki mondani, hogy ezentul minden alkalommal, mikor odamegyek trelert cserelni, ki fogom akasztani, mig sirva nem fakad. Azota, ha meglatja, hogy jovok, soron kivul foglalkoznak velem es tizenot(!!) percen belul kivul vagyok a kapun a masik trelerrel.. A kollegaim csak neznek..)))
Mert en egy nagyon franko pinna vagyok...))))) A meteorologusokrol mindig Sir Jasper quigley jut eszembe, aki 37'ben azt jelentette Londonnak, hogy szerinte a nemet fegyverkezesnek nem lesz szamottevo hatasa Europa jovojere..)))))))))))
Egesz ejjel es egesz nap zuhogott az eso aztan este hat korul atment havazasba.. Az elobb vittem el a zasszonyt dolgozni, meg nincs gond, szerintem nem is lesz, nem hiszem, hogy lemenne nulla fok ala.
Az oké, hogy a rakodás alatt kalapálni kell a tachográfnak. De nálunk az actrosok automatikusan ágyra rakják magukat ha leveszed a gyújtást. Vagy járassam/hagyjam gyújtáson egész rakodás alatt, hogy tudjon kalapálni? Hozzáteszem soha nem foglalkozunk ilyenekkel mindig le van véve a gyújtás.
Nem rossz hely,én szeretek itt dolgozni, kicsit szezonális a munka, meg ha van akkor nincs sírás rívás menni kell és csinálni. De a pénzt sehol nem adják oda csak úgy.
Nem igen váltanék amíg nem muszály... teljesen jól elvagyok. Nem kényszerít a kutya se, csak megmondják mikor kell tölteni vagy fejteni. Az már az én problémám hogyan oldom meg, viszont minden lehetséges eszközzel a segítségemre vannak.
Amíg itt azt a pénzt ( de inkább többet és max 3-4 napot vagyok egyhuzamban kocisban) megkeresem mint az uniozós kolegák akik 4-5 hetet vannak távol addig maradok.
Igen bevállaltam, hogy trükközök, de mindig ésszel és mindig úgy van kiszámolva minden hogy le tudjam védeni magam.
Én is betartok mindent, és előre szólok ha teljesíthetetlen. Szó nélkül elfogadják amit mondok, talán 2x próbáltak vitázni 4 év alatt. Mondjuk egy 1500 kilométeres távon nem is tévedek félóránál többet.
Attól függ milyen az a büntetés. Ami az én hibám az az én saram, de ha nem érek oda akkor se az van, hogy leosztom a diszpécsert hogy "úgy tervezd hogy..." valószínüleg szopó ágon lennék egész hónapban ha 1x beleszólnék a munkájába.
És azóta hányszor kötöttek beléd "munka idő túllépésért" ? és fizettél sok-sok pénzt? Mert nem hiszem hogy idén januárban találták fel a m.t.k ban a munkaidős részt...
igy van, qva jó kis cégnél melozok. kis családias 5 autós kft. béke és nyugalom van. :) és miután kétszer kötbérezték öket, okosodnak a diszpécserek is.
"A németet nem érdekli. bár ezt kétlem. ott is tuti van max munkaidő de azt ne tölem kérdezd ott mi a jogszabály.. a világon mindenhol büntetik a kizsákmányolást. 14-15 órai melo szerinted normális? 9 óra vezetés után 1 másodpercet lassul a reakció idöd. megéri a falra mászni mert a diszpécsered ezt mondja? gondolkozz már ember egy kicsit. én is leállitom a diszpom ha akár még kicsi esélyét is látom annak hogy 4.20 nál nem tudok megállni, pihire. Mindig mondom neki ugy vállaja be a felrakot hogyha defektem van még akkor is odaérjek.."
te vmi kurva jó cégnél dolgozhatsz, hogy bele ugatsz más ember munkájába... a legtöbb cégnél mire mikor megkapod a felrakó címét már akkor késésben vagy
Létezik a Munka törvény Könyvében az amiről prédikálsz, azaz írásos formában van de nem gondolod hogy a gyakorlat mást bizonyít?
Van itt a fórumon pár olyan kollega aki 15-20 éve ezt csinálja, szerinted ők idáig kurva mákosak voltak és megúsztak minden kontrolt?
Vagy mind egy hazug geci és nemmerik bevallani, hogy mikor belépnek az országba elégetik a kártyát/korongot, és remegő lábbal veeztnek hazáig, mert elfogyott a munka idejük , és minden évben megbüntetik őket több 100e ftra.
téged büntetnek meg ha nem tartod be a 12 órás melót. mit nem értesz ezen? neked megéri a 400-800 ezres büntetés ha a határnál az nkh-s kiszed?
A németet nem érdekli. bár ezt kétlem. ott is tuti van max munkaidő de azt ne tölem kérdezd ott mi a jogszabály.. a világon mindenhol büntetik a kizsákmányolást. 14-15 órai melo szerinted normális? 9 óra vezetés után 1 másodpercet lassul a reakció idöd. megéri a falra mászni mert a diszpécsered ezt mondja? gondolkozz már ember egy kicsit. én is leállitom a diszpom ha akár még kicsi esélyét is látom annak hogy 4.20 nál nem tudok megállni, pihire. Mindig mondom neki ugy vállaja be a felrakot hogyha defektem van még akkor is odaérjek..
aztán tölem annyit vezet meg melozik mindenki amennyit akar.
Abból, hogy reagáltál az írományomra számomra sokminden kiderül! Nem védelmezni akarom stancy-t nincs is szüksége ilyesmire de már javította! :( Figyelmesebbnek kellene lenni és akkor elkerülhetőek lennének a félreértések.
Hogyne lehetne. Mint a spaniferezés elkerülését is. Aztán vagy bemennek a telephelyre míg rakodsz és pihenőre van kapcsolva, vagy nem. Ma még ritka az ilyen elvetemült ellenőr, de garancia nincs.
Es a magyar munka torvenykinyvet ismeri a bag es a vosa is? :)
En az 561 szerint dolgozok, eddig minden ellenorzesen jo voltam, ugyhogy nem valtoztatok rajta.
akkor most kell vissza keresni stancy álltal megadott számot felhívni, elkérni az emil címét és ezt a képet neki is elküldeni... mert vagy ő baszta el, vagy a könyv szerzője, vagy ki se merem mondani ki :O)
és csak azért irtam be infoként, mert ez nekem is ujdonság volt, de ezt is leírtam az elején.. ráadásul erős a gyanum, hogy ezt csak az NKH nézi igy ebben a formában nálunk. A bag, és a többi nyugati nem is alkalmazza ezt a szabályt. A témát lezártam.
Azt is írtad nem jársz négykézben. Mi meg igen. Nem mondom biztosra, de esetleg nem tudhatjuk jobban? Akár csak azt figyelembe véve, hogy gyakorlati tapasztalatunk is van.
Igen, csak 60 óra megengedett egy héten munkaidöböl, ebböl vezetni 56-ot lehet.
a 4kezes 2x4.5 órás vezetési idö után a 45 perces pihenöt most tudtam meg a tacho továbbképzésen, régebben én sem igy tanultam, és azt is elmondták miért változott meg: Pihenni csak álló járműnél lehet, menetközben csak rendelkezésre állás történik a "pihenő" soför részéröl. igy megszegi a 4.5 órás vezetési idő utáni kötelező 45 perces pihenö szabályát. Az illetékes így magyarázta ki. :)
Mi is négykezezünk BAG országában meg nagyon-nagyon ritkán svájcba is és egyik hatóságnak se volt gondja a melegváltással. Ezt próbáltam stancynak korábban leírni de nem nagyon akarta elhinni.
"Egy ember van akinek örülök, hogy itt találkoztam vele az stancy!!"
Na pont Ő az, aki a legnagyobb marhaságokat hordta itt össze. Kezdve a 60 órás munkaidőtől a négykezes 45 perces pihenőn keresztül a szintén négykezes 11 órás pihenőig.
Amúgy 8 éve járok 4kézbe,azóta egy változás volt,hogy 8óra pihenő helyett kell a 9.Folyamatos meleg váltással,akár a +1óránál is soha nem szólt érte senki pedig főleg BAG országban nyomjuk.A 30órába férjen bele a 9 pihi és akkor nem lehet gond.
Hakapeszi:
Kollégam egy 8:52es és egy 8:47es pihenőért fizetett 800000 jó magyar forintot.Csak óvatosan a "munkaidő" túllépéssel!
Nos, lelkes kezdők összefoglalom, hagy menőzzek már egy kicsit. :)
Egy munkanap 24 óra. Ebből 11 óra, csökkentve 9 óra a pihenő. Tehát ami a folyamatos pihenőn kívűl van, abban az időszakban lehet dolgozni. Ez ugye 13 óra, csökkentett pihenő estében 15 óra. Na ezt az extrém esetben 15 órát nem lehet ám végig munkával tölteni! Attól, hogy ezt általában munkaidőnek nevezzük... Nem. A 13, 15 óra van arra, hogy ebben az időszakban dolgozzunk maximum 12 órát. Szőröstül bőröstül. Ha van olyan mákja az embernek, hogy a 15 órán belül még pihenhet is minimum 3-at, akkor meg nem is csökkentett a pihenő.
De ez már egy másik mese gyerekek. Majd ezt legközelebb mondom el, addig csak ezeket a szavakat majszoljátok. És erősen szortírozzatok, kiknek a tanácsai alapján fogtok dolgozni... Egyáltalán kell-e tanács, vagy jobb lenne megtanulni? :)))))))
Nincs itt semmiféle vita! Az a szégyen, hogy olyan emberkék hiszik azt, hogy tudják akik elmondásuk szerint már tizenéve a szakmában vannak! Olyan butaságogat állítanak, hogy az már nem emberi!Én egy pár hete csatlakoztam a fórumba de még ilyen negatív emberekkel nem találkoztam.Egy ember van akinek örülök, hogy itt találkoztam vele az stancy!!!Na meg van még vagy 4!
Sokan azt hiszik ha már tizenéve sokmillió kilóméterrel maguk mögött, akkor már mindent tudnak a szakmáról.A lószart!Olvasgatva a fórumot nagyon sok emberkének halvány fin..a sincs az egészről, csak oltogatják egymást és hazudgálnak vetítenek mindenféle f...szságot!
Nem beugatni kellene hanem segíteni a másikat, hisz ezért vannak ezek a fórumok!!!
Lassan indulnom kéne melózni,de a mai termést olvasva teljesen elbizonytalanodtam,hogy hogyan is kéne menni.Azt hiszem jobb lesz ha itthon maradok egy minimum 60 órás pihenőre,abból nem lehet baj.
Na bsszameg már majdnem azt hittem én is használhatom a kódot,...mondjuk nehezen magyaráztam volna meg tele autógumival,hogy az tej,hacsak nem tejgumi,ááá nem hinné el :-))))
az a baj hogy egy dolog mit mondanak magyarba az oktatok, csak az a baj hogy a franciát és a németet ez kurvára nem érdekli
spanyolt se (öt azt se érdekelte hogy friss áru és hütös vagyok és ugye máshol mehetek tilalomba is, nála nem)
innentől tök mindegy a magyar mit mond. Tipikus ahogy zotya mondta ha németbe ok vagyok itt még seggberughatnak érte, azaz van sapka nincs sapka esete.
Komolyan magyar rendőrtől jobban félek mint bag-tól:D
A parkoloba meg olyan mendemondák mennek hogy néha hajam égnek áll
kolléga hétfőn 12-kor kezdi a müszakot igy szerinte vasárnap 12-ig ö tud menni
én ugy vagyok vele hogy figyelem a heti és a két heti vezetési időt, legyen meg a 11 ora ezt néha 1x2x csökkentem 9 orára, meg 2x hadd menjen 15 orás munkaidő a héten
eddig még senki se büntettett meg, de csak ha láttom értelmét
Bár nagyon sokan mondják hogy 24-45-24-45 és nem kell már potolni, no de erről még nem találtam irást
4 kezes az egyszerübb, napi 21 ora munkaidő 9 ora pihi oszt csokolom, a vezetéseket meg ugy oldjuk meg ahogy tudjuk, csak arra kell figyelni hogy a 7. napon kuss van
Anno én is olvasgattam a jogszabályt no de a turonak kell annyit irni, a sok sallangot, nem vagyok én jogász egyem a lelkemet egy szaros sofőr vagyok (más kérdés hogy mérnök vagyok elvileg, no de ezt senki se tudja:D)
Lent kérdezte valaki hogy a wabinál jelezze e hogy van e ADR-e
ha jot akar ne jelezze, több pénzt nem kap csak szoposabbak a melok, ergo értelme nincs
kialudtam magam megyek vissza hütözni, csak vegyenek fel oda ténylegesen, mert ugye elbeszélgetés az egy dolog, meg a teszt, majd ha már aláirtuk a papirt és kézbe az első havi mani akkor igaz csak:D megyek vissza a szokott pályára, megyek szopatom magamat cimekkel olaszba:D meg spanyolba:D
Remélem az orvosin nem bukok meg, komoly cidra, mert orvost én ritkán láttok, mi van ha valami rejtett bajom van??
Merci lesz a vontató, már összehaverkodtam most itt vele, jo a hütő is, jo kocsi az, csak a fütése katasztrofa, meg ha minden igaz 4 kezes lesz haverral (ezért mondjuk huzom a számat), bár majd meglátjuk
Olyat is olvastam valahol, hogy bizonyos négyzetkilométer alatti alapterületű szigeteken való fuvarozásokra sem vonatkoznak az előírások. Azért jut eszembe, mert a múltkor voltam Bornholm szigetén. Fura volt, két nap alatt három komp, és kemény 24 km, kikötő - lefejtés/mosás/újratöltés - kikötő.
Én a banktól kapott kártyaolvasóba bedugom a kártyám,összedugom a laptoppal és úgy írogatom a vezetési-pihenőidőket,ahogy akarom.Minden hétvégén ezzel keresek pénzt a parkolókba.Bizony.
Olyat is hallottam, hogy a tejeseknek a mentességet úgy oldják meg belföldön, hogy kártya kivesz vmi kódot beüt a tachoba és akkor nem regisztrálja kártya nélküli vezetésnek
De a legjobb sztori amit előadott nekem egy Mf cargos !! Hollandba megcsináltatta a digit kártyáját 50 juroért, és így menet közben ha megnyomja az 1-est akkor pihenőt húz a kártyára . Ott már adás szünet jött, mikor megkérdeztem, hogy ha kártya csere lesz akkor megint kimegy Hollandba :D
Vagy mikor lejár a munkaidőd menj be egy aldiba és tedd be a digit kártyát a fagyasztóba. A nagy mende monda szerint ha lefagyasztod a kártyát elvész az adat róla :D
Ne fussunk megint neki ennek a munkaidőnek és munka törvénykönyve dolognak, mert olyan mint a BK sose lesz vége :D
Mindenki úgy dolgozik és olyan szabályt tart be amilyet ismer és tud. Bár én még nem hallottam olyat, hogy vkit munka időért bűntettek meg a munka törvénykönyve alapján.
én nem vitáztam, a 4 kezes részt nem olvastam, mert nem érint. a munkaidöben volt itt a vita.. illetve nem is vita, hanem mindenki fujta a maga igazát. aztán kiderült hogy én aki hülyeségeket irok (állitolag) nekem van igazam hogy 12 óra lehet a max munkaidő..
demár irtam, mindenki ugy dolgozik ahogy akar, én betartom a szerintem helyest..
suttercane
"Letoltottem az 561-es rendeletet, atolvastam es kerestem benne a " a munkaido" szocskat. Nincs benne."
Azért mert nem az 561/EK rendelkezik a munkaidöröl hanem a Magyar Munka Törvénykönyve! olvasd el a 68813 hszt!
Baromi jó az, hogy előírják nekünk a különféle szakvizsgákat, amelyek semmire nem jók, csak arra, hogy az ember vesztegeti a szabadidejét, ki kell szállnia a melóból, stb. Tudjátok miről beszélek, megbukni úgysem lehet ezeken, okosba megy minden. Ennek az égvilágon semmi értelme, pénzről, bevételről szól. Csak egy példa, bár most nincs rá szükségem, de pár éve meg akartam újítani a tartályos ADR - emet. Lejárt, tehát alapvizsgát kellett volna tennem. Ebből, csak az ún. borulási teszt lett volna kb. 35 ezer forint. Annak idején részt vettem ilyenen, amikor először csináltam az ADR, majd a korábbi munkahelyem szervezésében ismét egy tanfolyam keretében. Tehát két alkalommal megcsináltam. Továbbá nyolcadik éve tartályozom. Mégsem tudtam lealkudni, részt kell - kellett volna vennem ezen a tréningem, mivel elálltam az egésztől. Felvetettem, hozok munkahelyi igazolást arról, hogy évek óta tartálykocsival járok. Nem, akkor sem. Elmennek a fenébe.
Persze. Viszont eddig is fizettél, ezután is fogsz. Feltéve, hogy szükséged van a GKI-ra. Ha gyorsítottat, vizsganélkülit, meg hasonló extrákat "kérsz" akkor pedig mégtöbbet fizetsz. Ez erről az egyről szól most is, régen is. Szerinted kinek lenne az az érdeke, hogy ami egy ilyen semmilyen tanfolyamon lemegy, azt a valóságban tudd is alkalmazni? Rajtad kívül senkit nem érdekel, sőt ha nem tudod még jól meg is tudnak érte baszni (duplán megéri) :)
Ugyanott a 10ik oldalon mi van leírva és ábrával illusztrálva?
A ketfős járat eseten a napi vezetési idő a két járművezetőnek együttesen 20 óra lehet. (Lektori kiegészítés: Ez csak abban az esetben lehetséges, ha személyenként ez nem vezet a napi, heti, kétheti vezetési idők szabályainak megszegéséhez!) Szünetet nem kell feltétlenüI tartani, mert a második járművezető készenléti ideje nem számít munkaidőnek. Természetesen pihenőidönek sem, mert a pihenőidöt csak álló járműben lehet teljesíteni.
2009.09-től vezették be a GKI-t. Így akinek semmi nem volt, az 2009.09-ben kapásból az alapot csinálta (akárcsak a papíros nemzetközinél, először ott is alapot csináltál). Akinek meg megvolt a papíros nemzetközije, az csak a továbbképzőt (mint előtte a felújítót). Aki meg volt olyan szerencsés és mondjuk 2009.09.01-ben még meg tudta újítani a papíros nemzetközijét papírosra, az onnantól 5 évre (tehát 2014.09.01-ig) továbbra is a papíros szart kapta. Fizetni így is úgy is kell, csak a papíros kicsit olcsóbb volt.
Most néztem ahol én csinálom majd ott 80 pénz a továbbképzés. Az a szerencsém, hogy márciusban jár le a jogsim, júniusban a nemzteközi, így legalább a számokkal nem lesz gond.
Ezt az egyet gyűlöltem én is a Lengyel fuvarnál. Reggelre kérték az anyagot mindig, és ha szabályosan mentem akkor a keverőben kellett nappal kiveni a 9 es pihit. Hogy előbb leteljen a dolog ( vagy ahol lassabb volt a szivatyú) ott már a lefejtőn ágyikón volt a cucc és ott vettem ki a pihenőt. Ablakot nagyon nem tudtál húzni mert szállt a por a rakodógép meg a billencsesek ott zúgtak el melletted. délután meg megindultál haza mint vmi mosott szar :D
Nem is igaz.Igazán remek móka volt,hogy levizsgáztam C-ből,1-2 hónap múlva E-ből,majd 1-2 hét múlva újra kellett vizsgázni vezetésből egy szóló autón,mert a teljes GKI-ba ez is benne van.Meg persze kötelező jópár óra vezetés gyakorlat is,amiből kb. 20 percet vezettünk is,mivel teljesen felesleges volt és az iskola inkább benyelte a teljes összeget.Magyarország,így szeretlek.
Én csak azt nem értem, hogy mért kell annak többet fizetni és más vizsgát csinálni aki 2009-09 után csinálta a C jogsit és az árufuvarozóit? Ugyanúgy levizsgázott belőle mint aki 83 ba csinálta. Akkora pénz lehuzás mitn az állat.
Azért fontos,amit most írtál,mert eddig senki sem írt erről,amit úgy hívnak:JOGTALAN BÜNTETÉS. És ezért problémás,amikor itt írnak sokan,hogy ezért büntették meg meg azért büntették meg... Ha valakit megbüntetnek valamiért,még egyáltalán nem biztos hogy szabálytalan!!!Ez a lényeg! Ezenkívül sajnos sokszor kiderül,hogy a soffőr nem is tudja,hogy miért büntették meg.Ebből származnak a legnagyobb hülyeségek.
Sajnos a leírt eset velem is többször előfordult már. Sőt,a múltkor azon gondolkodtam,hogy pl. az időjárás is bekeverhet. Épp egy általad leírt eset után délben megkezdtem a pihenőmet,miután egész éjjel vezettem,délelőtt meg lefejtettem.Délután sütött a nap,hiába voltam fent éjjel,aludni nem tudtam,csak pihegtem egy kicsit. Este 9-kor indulhattam a szabályok szerint,mikoris elkezdett esni a hó. Reggel 5-re értem telephelyet,az éjszakai hóesésben veszélyes körülmények között,a második éjszakát átvezetve még fáradtabban.Ez így volt szabályos. Pedig ha délbe elindulhatok,tiszta száraz időben leértem volna este 8-ra a telephelyre biztonságban,és tudok éjjel aludni.Lévén így reggel értem telephelyet,megint nem tudtam túl sokat aludni,és még fáradtabban indultam a szabályok miatt... A közlekedés sok rugalmasságot igényel,lévén tele van sok változó dologgal,erre ráhúzni egy tökéletesen rugalmatlan szabályozást nem vezet jóra. Természetesen én sem tudok jobbat,de ez így nem jó. Illetve tudok jobbat.Egy szebb világban nem a pénz lenne az egyeduralkodó,és a fuvarszervezőtől a vevőkön át mindenki odafigyelne arra az idiótára,aki a kormány mögött ül,hogy ne vezessen fáradtan.
Szerencsére nem az alpot fizetjük ha lejár. Én most intézem és 2011-ben lejárt a papíros nemzetközim. Az adott kategória megszerzésének az idejétől teszik függővé, hogy az alapképzést vagy a továbbképzést fizetjük. Az árak ugye iskolánként változnak de ami fix az a 10 vizsgadíj és 10 a kártyáért. Itt egy link az egyik legolcsóbbról. Ja és a belföldiseknek is ez kell majd 2014-től, nem lesz különbség.
Bocsi stancy,de a kollégák meséltek egy-két sztorit,amit az NKH-s ellenőr mondott nekik,hogy az szentírás,hogy így kell,mert ÉN ELLENŐR vagyok,nekem higgyetek!
Aztám megmutattam a kollégáknak,mit ír az 561-es törvény arról az ügyről amit a barátként bemutatkozó ELLENŐR mondott nekik és csend lett...
Nem mindenki a barátod aki ellenőrnek mondja magát....
Ha a jogszabálynak hiszel akkor a bíróság neked fog igazat adni, annak viszont nem fognak hinni a bíróságon ha azt mondod,hogy ezt az ELLENŐR mondta!!!
De minden kamionos kollégát tisztelek és becsülök...
Ennyi. Az a fölösleges 45 perc semmire se volt jó. Kipihenni nem tudtad magadat ennyi idő alatt. Max egy kajaszünetet tudtál beiktatni dehát azt is meglehet oldani, amíg a másik vezet te 4,5 óráig ehetsz amennyi belédfér. Így sincs sok idő rakodásra ha kivezetitek mindketten a 2x9 órát. Főleg ha le és még fel is kell rakodni. Na meg a tankolás is elvesz vagy negyed órát minimum. Hát ha még erre jönne rá az a plusz 45 perc kerek két óra marad az meg tényleg nemsok mindenre jó.
Én fél évig dögöztem, ott négykézben melegváltásban dolgoztunk. Az igaz ugyan, hogy sofőrönként gyakran nem két 4.5 óra vezetés követte egymást hanem több. Volt, hogy vezettem 4.5 - öt, megálltam, nem bírtam felkelteni a kollégám, mit tehettem, korongcsere, és próbálkoztam a következő 4.5 óra után az ébresztéssel.
Igen, a szabályok sokszor ellenünk fordulnak. Az én egyik gondom pl: reggel 8 - kor kell lerakni valahol, este 22 - kor indulok, kétszer 4.5 óra vezetés, tiszta sor. Mondjuk vasárnap este indulok, svédeknél megtehetném azt - hisz nincs tilalom - hogy este 18 - kor indulok, s éjjel 2 - 3 körül dobok egy hátast, pár órát, 8 - ra így is a cégnél leszek, valamennyit pihentem. Ám így megszívatom magam, mert lefejtés után már munkaidőben kevés időm marad mosni, átállni, tölteni, letelik a műszakom. Mit tehet a sofőr? 22 - kor indul, így már feszes odérni, hiszen csak egy 45 perces pihenőt tarthat éjjel, az meg semmire nem elég, egy kávé, és annyi.
Szerintem át kéne dolgozni, egyszerűsíteni, életszerűbbé tenni az egészet.
A melegváltással pont ezt próbálják megoldani,hogy ha van egy sürgős szállítmány akkor azt hogyan juttassák célba minnél hamarabb...
Hülyeség lenne adni egy mindent felülmúló engedélyt egyetlen sofőrnek,hogy "itt van mehetsz ne állj meg ,nem kell csak érj oda időben"....mert balestet fog szenvedni ,vagy okozni!!!!
A melegváltásnak ez a lényege,hogy előnyösebb mint a kétkezes,mert legálisan odajut az áru a helyszínre és a járgány a legvégsőkig ki van használva!
Amikor a jogszabálygyártók ezt megértették megváltoztatták a törvényt mert ez ésszerűbb meg kevésbé balesetveszélyes mint hogy agyonhajszoljuk a sofőrt!
De valamit hallottam arról,hogy régen nem így volt...
Faternak egyik este át kellett volna vinni a buszt Érdre mert elrepedt vmi olajcső, de 20:00 kor ért véget a műszak és ha még utána megy át Érdre meg vissza a tartalék busszal akkor reggel már nem tud kezdeni, mert nincs meg a pihenője, így Érdreől kiskocsival kihoztak egy szerelőt aki átvitte a buszt megcsinálták majd vissza hozták... Más helyeken ezt megoldották volna egy korongcserével.
Az a dühítő, hogy ennyit kell filozofálni egy olyan egyszerű kérdésen: mennyit dolgozhatunk szabályosan? Ha megkérdeznek egy péket, egy tanárt, vagy benzinkutast, az biztos rá tudja vágni, ennyit és ennyit kell/szabad dolgoznom. Maga az a tény, hogy időről időre vita tárgya ez, jelzi, hogy nincs rend a fejekben. Valamit tenni kéne, írni valakinek, valahova Brüsszelbe, mert a hazai hatóságoknak csak jó ez a zűrzavar, melegágya a lehúzásnak.
Azért ott nem csak előtte hanem utána is szórják. Rottweilnél pl. felkeltem ragyogó napsütésben, kiskefével letoltam az esti havat, rá fél órára olyan hóesés volt, hogy a parkoló melletti szántóföldet nem lehetett látni. Leesett 10 centi, majd újból kisütött a nap. Aztán jött egy tarajos csávó a narancssárga Unimoggal és 1 óra alatt feketére tolta az egész parkolót.
Ezek talán csütörtöki képek valami huszadrendű feketeerdei útról, de még itt is el volt tolva:
Nem iróniával írtam,hanem komolyan.Te sokkal jobban értesz ehhez sokunknál.Anyukám volt jogász,nem én.Ma vasárnap van,a szabadidőmet nem töltöm jogszabályok böngészésével.(ha jobban belegondolok,hét közbe sem) Ha a főnököm kér valamit,ami az ismereteim szerint nem szabályos,megírom neki,meg azt is,hogy írja le,hogy ezt ő mondta,hogy így csináljam.Ő leírja,én fényképet készítek az írásról,tehát van bizonyítékom,és kész. Hála az Égnek,élelmiszertartályosként lassítás nélkül mennek el mellettem a BAG-s autók,és úgy általában(kopkopkop)a kutya nem törődik valami az ellenőrző hatóságok közül,maradjon is így,amíg világ a világ. Egyébként meg általában olyan tiszta a kártyám,hogy totál vitán felül áll.Majd ha egyszer lesz egy vitás eset,itt megvitatjuk a fórumon.:-)
Letoltottem az 561-es rendeletet, atolvastam es kerestem benne a " a munkaido" szocskat. Nincs benne. Pihenido van szabalyozva. Ezt mar unalomig ismeteltuk, tudja mindenki. A 24 orabol, ami nem piheno, az a "munkaido", benne a vezetessel, kesznlettel, 45 perces pihivel. Nem ertem mi ebben a bonyolult?
2. cikk h) "éjszakai idő" a nemzeti jogszabályok által meghatározott legalább négyórás időszak 00:00 és 07:00 óra között.
i) "éjszakai munka" az éjszakai időben végzett minden munka.
7. cikk (1) amennyiben éjszakai munkavégzésre kerül sor, a napi munkaidő a 10 órát egyetlen 24 órás időszakban se haladja meg.
67828: "A jelenleg érvényben lévő 124/2005. ( XII.29.)GKM rendelet értelmében a 2007. 09. 07 napjától az ún. "tevékenységigazoló lap"-ot szükséges a gépjárművezető részére kiállítani abban az esetben ha a járművezető a nyomtatványon szereplő meghatározások valamelyikét "végzi"."
A napi 8 óránál és a heti 48 óránál hosszabb,beosztás szerinti munkaidőre vonatkozó eredeti szabályok a munkáltató egyoldalú döntéséhez kötötték, hogy készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat napi 24, illetve heti 72 órára osszanak be. Beleegyezés hiányában e munkavállalók beosztás szerinti munkaideje sem haladhatja meg a napi 12 vagy heti 60 órát.
Egyenlőtlen munkaidő beosztás esetén azonban a napi munkaidő négy óránál rövidebb és - a készenléti jellegű munkakört kivéve - 12 óránál hosszabb nem lehet... A Munka tv. szerint a munkaközi szünet ideje a munkaidőnek nem része, ezért ennek időtartamával a munkaidő meghosszabbodik. A munkaközi szünet idejére a Munka tv. alapján díjazás nem jár. Ettől eltérően kollektív szerződés, belső szabályzat rendelkezhet úgy, hogy a munkaközi szünet időtartama a munkaidő része, ezáltal a munkaidő nem hosszabbodik meg és erre az időtartamra díjazás jár...
A definíció megfogalmazása már régóta váratott magára, tekintettel arra, hogy a Munka tv. számos esetben lehetőséget biztosít az általánostól eltérő szabályok alkalmazására a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatottak esetében (pl. a teljes munkaidő lehet napi 12 óra, a heti munkaidő 60 óra, kollektív szerződés rendelkezése esetén a napi pihenőidő lehet 8 óra, munkaidőkeret alkalmazása esetén a pihenőnapok összevontan is kiadhatók). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2008. január elsején fog hatályba lépni az a rendelkezés, amely szerint a heti munkaidő legmagasabb mértékére vonatkozó felső határ alkalmazásakor (48 óra, készenléti jellegű munkakör esetén heti 72 óra) munkaidőnek minősül az ügyelet tartama is. A 119. § (3) bekezdésében meghatározott mérték alkalmazásakor az ügyelet teljes időtartama, és az ügyeleten kívül elrendelt rendkívüli munkavégzés időtartama is munkaidőnek számít.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2008. január 1-jén lépett hatályba az a rendelkezés, amely szerint a heti munkaidő legmagasabb mértékére vonatkozó felső határ alkalmazásakor (48 óra, készenléti jellegű munkakör esetén heti 72 óra) munkaidőnek minősül az ügyelet tartama is. A 119. § (3) bekezdésében meghatározott mérték alkalmazásakor az ügyelet teljes időtartama munkaidőnek minősül. Az ügyelet alatt végzett munka, a bérelszámolás szempontjából rendkívüli munkavégzésnek minősül.
Ez igen! Én nem akartam belefolyni, írtam is tegnap: már nem magyarázok. Kicsit beleuntam a kiképzősdibe. De azért nem okoztál csalódást, reméltem kiszúrod. :)))))))
Számomra új élmény volt,hogy derült,száraz időben sózó hókotrókkal találkoztam Németországban,aztán 1-2 óra múlva elkezdett esni a hó.Tehát a sózás megelőzi a havazást,otthon ilyet nem látni.:-)
Tényleg, jövőre majd nekem is meg kell csinálni a GKI - t. Még 2009 őszén az utolsó pillanatban meghosszabbítottam a régit, de előbb - utóbb csak a zsebbe kell nyúlni. A fene egye meg, utálok pénzt adni a semmiért.
Pedig tök egyszerű.Egy héten 30 órát vezethetsz egyfolytában megállás nélkül,de utána 9 órás pihenőt kell kivenned 3 részletben.De csak ha egyedül vagy,ha négy kézbe,akkor meg se kell állni.
2014 az a 2013...ugye 2009. szeptember +5év (ha már ennyire megy a matek :) ).
Amúgy ha nekem idén március végén lejár a régi papírkártyás fajta, mennyi időm marad megújítani? Tehát mondjuk ha fél évig (vagy akár még tovább) nem újítom, akkor utána újból kell alapvizsgázni is?
Hello!A Waberer s nek hova tüntek a tandemes szerelvényei gyakorlatilag egyet sem látni? Tudja valaki h. ha jelentkezek a titánum job-nál akkor a Wabihoz vesznek fel vagy a frencsbe? Adr-t érdemes lebegtetni vagy inkább tagadjam le köszi a segitséget.
Ha jol tom az egyik soför mehet tizet a másik kilencet igy lessz össz tizenkilenc vezetés de akkor kell a hosszabítás elött egy 45 ös pihi . Én igy tudom de nem százas hogy most igy van
Nem kell sem alap-, sem továbbképzésen részt venniük az alábbi járművek vezetőinek: a) amelyek engedélyezett legnagyobb sebessége nem haladja meg a 45 km/h-t; b) amelyek a fegyveres erők, a polgári védelem, a tűzoltóság és a közrend fenntartásáért felelős erők használatában vagy ellenőrzése alatt állnak; c) amelyek műszaki fejlesztési, javítási vagy karbantartási célból forgalombiztonsági vizsgálat alatt állnak, vagy új, vagy felújított járművek és még nem kerültek használatba; d) amelyeket szükséghelyzetben használnak vagy mentési akcióra jelöltek ki; e) amelyeket járművezetési oktatás során használnak; f) amelyek nem kereskedelmi célú személy- és áruszállításra használt, csupán személyes használatban lévő járművek; g) amelyek a gépkocsivezető munkája során használandó anyagot vagy felszerelést szállítanak, feltéve, hogy e járművek vezetése nem tartozik a gépjárművezető elsődleges feladatához.
Te hivatásszerűen és munkakörileg is gépkocsivezető vagy, azaz sofőrként kell gki!
úgy tudom, csak akkor kell ha a cégnél gépkocsivezető állást töltesz be. Ha pl raktáros vagy, akkor nem kell. A szabály ha jól tudom úgy szól, hogy munkavállaláshoz kötelező a gki, tehát nem vehetnek fel soförnek, csak ha van gki-d. Különben 2013. végéig (talán szeptemberig) még érvényes a régi belföldi árufuvarozói is, ha esetleg ilyened van.
Te 60 óra vezetésről írtál nem munkaidőről. Szerintem add vissza a papírjaidat ha már ennyire nem vagy képbe a dolgokkal, már ha tényleg gépkocsivezető vagy, mert már lassan kételkedem, hogy lehet valaki ennyire sötét a vezetési és pihenőidőkkel kapcsolatban.
"nem vegyem szigorúan a 15 órát, ha kell, fizeti a büntetést" ha írásba adja pecséttel tanulval akkor semmi gond...
Lengyelnél arra is figyelni kell, hogy a pihenő 1 korongon legyen, mert nekem már ugatott érte, hogy hajnal 4 kor korongot cseréltem majd aludtam tovább. Nem tetszett neki, hogy "megszakítom" a pihenőidőmet azzal hogy felkelek korongo cserélni.
A lengyelnek is csemege a 15 óra túllépése. Nem akarom a kompot is még idekeverni - azon is lehet vitatkozni naphosszat - de a lengyel azt is mondja, hogy ha 15 óra munkaidővel szállsz fel egy hajóra, amely kevesebb, mint 9 óra alatt kel át, már buktál. Hiszen csak 9 órád marad a 24 - ből, azt pedig nem suakíthatod meg. Ha ezt a gondolatmenetet folytatom, ha 15 óra és 1 percet dolgozom, állhatok egy hétig is, az csak 8 óra 59 perc pihenő lesz, ami pedig kevés. Ehhez képest a góré kitalálta, hogy nem vegyem szigorúan a 15 órát, ha kell, fizeti a büntetést. Jó, de akkor mennyi legyen a max. munkaidő, hol a határ?
Igen,igen,hülyeség az egész.A lényeg,hogy meg lehessen büntetni.Hozhatnánk két szabályt,ha van rajtad sapka 400ezer a büntetés,ha nincs,akkor meg 400ezer.Sokkal egyszerűbb lenne.
Soha nem fogja nézegetni eggyik szerv sem, hogy te most napközben menyit pihentél mikor kezdtél és az mennyi munkaidő... azt nézi, hogy mikor kezdtél mikor végeztél és az a munkaidőd.
Kezdesz reggel 6 kor végzel este 11 kor de napközben volt 19x 16 perc pihenőd, meg 7x 30 perc mert terítesz pesten, akkor most hány órás munkaidőd volt?
Én úgy fogalmaznám meg,hogy a munkaidőt "nem veszik olyan szigorúan".Tehát ha mondjuk visszanéz 28 napot,és van két 17 órás műszakod,és jó kedve is van,nem büntet meg.Amikor az előző cégnél a Vosa-s nézte a kártyám,és volt két 11 órás vezetésem,meg 8 darab 15 órán túli munkaidőm,ő pl. nem örült neki.:-))))))
igen ez az 56 órás vezetési idő, DE a 4x9 óránál van 4db 45 perces pihenő időd, a 2x 10 óránál megint van 4x45perced pihid ez összesen 8x45 perc, ami 360 perc ami testvérek között is 6 óra. Ha ezt a 6 órát hozzá adod a 56 óra vezetéshez akkor már 62 óra munkaidőd van. Akkor most érted hogy miről beszélsz hülyeséget vagy mg midnig nem érted hogy hülyeséget beszész.
ugyan ezt írom.. "(így a vezetési idő+egyéb munka+szünet együttes ideje akár 13 óra is lehet)" amennyiben a heti 60 órás munkaidőt nem léped túl, illetve a a kétheti vezetési idöt ami max 90 óra lehet.
Majd kérdezd meg tőle. Most a 12 órára van "rákattanva", amiatt tart, hogy itthon belekötnek. Emellett azt állítja, hogy a megmozdulástól műszakzárásig eltelt időt nem figyelik kint (dehogynem figyelik). Amióta elkezdtem a szakmát megy ez a vita, s már fárasztó.
Az,hogy valamit letöltöttél,attól még nem lesz jó.Pár napja volt itt a fórumon egy link egy buszos oldalra,hogy olyan vezetési szabályokat közölnek tényként,segítségként,hogy mindenki tudja,hogy kell használni ezeket,amik totális baromságok voltak.
A munkaidőkeret átlagában a heti munkaidő a 48 órát nem haladhatja meg. A heti munkaidő max. 48 óra lehet,ami 60 órára meghosszabbítható,ha 16 hét átlagában a heti munkaidő a 48 órát nem haladja meg.
A munkaközi szünetek nem tartoznak a munkaidőbe(így a vezetési idő+egyéb munka+szünet együttes ideje akár 13 óra is lehet)
Azért kérdeztem mert érdekel. Rengeteg bizonytalan eredetű információ kering a parkolókban. Nem vitatom, hogy igazad lehet - persze jó lenne hivatalos forrásból értesülni ezekről - de biztos nem árulok el nagy titkot azzal, hogy senki nem dolgozik 10 - 12 órát naponta. Más a tiszta munkaidő, s más a megmozdulástól műszakzárásig eltelt idő. Azt kell tisztázni, hogy ebbe a 10 - 12 órába bele tartozik - e a vezetésközi pihenő (45 perc), vagy bármi egyéb várakozás, akkor, ha pihenőn áll a tachográf. Ha igen, akkor mitől pihenő? Ha nem ( a magyar szabály szerint nem, ami szintén 12 órát vesz alapul) akkor dolgozhatok 13 ill. 15 órát, megmozdulástól műszakzárásig, ahogy mindenki teszi azt most is. Álláspontom szerint lehet dolgozni pl. reggel 6 - tól este 21 -ig, azzal a feltétellel, ha közben a vezetés + minden egyéb tevékenység összideje nem haladja meg a 12 órát. Lehet, és ez a lényeg.
nem találni a neten frisset. nekem van egy pdf amit letöltöttem, abban is benne van. Kiemelve hogy ez a Nemzetközi fuvarozásra érvényes, már a heti 60 órás munkaidő.
de írtam tegnap egy telefonszámot, nyugodtan fel lehet hivni. elmondja paragrafusokkal alátámasztva akár 3 nyelven a rendörnek is a szabályokat.
amúgy az hogy jön ki hogy 60 óra munkaidő alatt 56 ot vezethetsz ha hozzá adod a 45 perces pihiket a 4,5 ek után akkor már föle van a 60 óra munkaidőnek
Az a baj Stancy,hogy keversz mindent. Az 561 szerint 13-15 óra lehet a napi munkaidő,nem részletezem most ki,milliószor le volt írva már. A Magyar Munka Törvénykönyve szerint(A MAGYAR,TEHÁT Magyarországra vonatkozik!!!) a heti munka idő 48(negyvennyolc!)óra lehet,amit meg lehet hosszabbítani 60 órára,ha 4 heti átlagban 48 óra jön ki egy hétre.Ez áll a törvényben majndem szó szerint,most nincs kedvem megkeresni. Ha a Magyar Munka Törvénye szerint dolgoznánk nemzetközi kamionozásban,sehol nem lennénk.
Erről keressél már vmi irást, mert én sehol nem találok, és most volt fejtágítás nekünk is de sehol nem hangzott ilyen el. Még soha egy hatóság sem szólt azért mert túl léptem (volna) a heti 60 órás munkaidőt, pedig 10 ből 9x túllépem, mert átlagban minden nap megvan a 12-13 órásmunkaidőm.
Az aetr-ben van egy ilyen heti pihenö idő is, hogy 36 órára csökkentheted ha a kocsi a telephelyen áll, és ezt nem kellett vissza pótolni 45-re. Az EK-ban már csak a 45-24-es pihenők vannak.
Semmi baj a 10 órás vezetéssel, amennyiben 12 óra alatt történik. viszont, sokan 4-5óra munkaidő, vagy egyéb-re kapcsolva még vezetnek 10 órát.
van egy ilyen megjegyzés a szabályban:
A heti munkaidő maximum 60 óra lehet, ha ezt elosztod a 6 napra ki jön hogy napi 10 óra, ha csak 5 napot melozol a héten, akkor 12. Szóval attól függ hogy mennyit dolgozhatsz, hogy hány napig melozol hétfö 00-tól vasárnap 24h-ig.
és nem áll szándékomban senkivel vitatkozni, sem kioktatni nem akarok senkit. Azért van ez a fórum (is), hogy az ilyen agyament szabályozásokat megtudjuk beszélni, kicsit frissiteni a tudást, mert ha nem vagyunk napra készek, rajtunk csattan az ostor. Ráadásul én sem tudok mindent, lehetetlen ezt az egészet megtanulni, igy meg föleg hogy 3 féle oktatáson mindenhol mást mondtak..
Lehet, hogy lemaradtam valamiről, de miért nem jó a 10 órás vezetés? 13 - 15 órás munkaidő is problémás? Ha igen, ezzel szemben mennyi kellene, hogy legyen? 36 órás heti pihenő? Ilyenről sosem hallottam. Valamikor elég volt 24 óra, aztán jött a 24 - 45 plusz visszapótlás.
Azt tudom - a főnököm most emiatt aggodalmaskodik - hogy itthon a 12 óra munkaidőt (értsd vezetési idő + össz egyéb tevékenység ideje) nézik, de ez nem gond, ha a kocsi áll, nekem mindig ágyon van a tachográf és kész. Örökzöld téma, még ma is rendszeresen előkerül, van - e, és mi a munkaidő. Lehet - e 15 óránál többet dolgozni? Szerintem nem, de a góré most kitalálta, hogy de.
Katasztrófa, hogy mi, akik benne vagyunk, vitatkoznunk kell ezen, tanfolyamon oktatni, mennyit dolgozhatunk. Ez a világ legegyszerűbb dolga kellene, hogy legyen. Miért nem lehet végre egyértelmű, átlátható szabályokat megállapítani? Tanfolyamon tanuljam pénzért, hogy mennyit dolgozhatok? Őrület.
naponta 9 órát vezethetsz 2x4.5 órás részletben. közötte kell 45 perc pihenő. ami kettöbe felosztható 15-30perc re. forditva nem! most nem térek ki a heti 2x alkalmazható +1 órás vezetésre..
hetente vezethetsz maximum 60 órát. a heti (hétvégi) pihenö 45 óra a rendes, 24 óra a csökkentett. a 24 h-st vissza kell pótolni a 3-ik hét végéig egybefüggöen. A napi pihenö 11 óra a normál. 9 óra a csökkentett (heti 2x alkalmazható, nem kell vissza pótolni).
és van az osztott pihenö ami 3 óra +9 óra. igy 12 órás pihenő vehetö ki .a 3 óra pihi után vezetsz, majd megállsz 9-re.
15 perc pihi után annyit vezethetsz ami kell a 4.5 órás vezetéshez . ha a 15 perc pihi elött 2 órát mentél, akkor még 2.5 órát mehetsz, utána állsz meg 30 percre..
és milyen 30 órás pihi legyen meg? a hétvégi? a napi az 9 a minimum, 11 a normál. a hétvégi meg 45 óra, vagy 24 órás de ezt vissza kell pótolni 45-re a 3 hét végéig. sehogy nem jó az a 30 óra..
Ha azt mondom, hogy az ágyon kívül nem sok minden fogott meg az elég? Tökéletlen! Az ergonómiához semmi köze az egész fülkebelsőnek, kényelmetlen ülések, szélzaj, kapcsolók elhelyezése működése stb.Vezetni se valami élvezet mondjuk egy TGX-hez képest!
Mondjuk a fogyasztása nem rossz de viszont az olajfogyasztás egy 100ezer km-es autóhoz képest túl sok volt.Igaz garanciába cseréltek volna benne gyűrűt de én már azt nem vártam meg mert megszabadultam tőle.
2010 decembere 2 éve volt,mindazonáltal én 2011 tavaszán vizsgáztam,és megbeszéltük,hogy nem kell 45 percet tartani. De későn van feladom,én biztos a régi szabályok szerint tanultam 2011-ben.Én továbbra is 45 percet fogok vezetni 15 perc pihenő után,hogy meglegyen a 30 órás pihenőm,ha egyedül vagyok és kész.
én két hete vizsgáztam belöle, és erre nyomatékosan felhívták a figyelmünket, hogy ez változott. azért írtam le. De mint már irtam, nem érint, egyedül melozom..
régen én is ugy tanultam hogy 4.5-4.5-4.5-4.5. és utána a 11 órás pihi 2 soförnél, ezt nevezték 30 órás műszaknak.. de mint irtam megváltozott, 2010 decemberében, azaz kb 1 éve.
Néztem is kifele a fejemből mert ilyet még nem láttam!:-))) A hellyel nekem sem volt problémám, de én nem csak ilyen szempontokat vettem, veszek figyelembe.
Értsd már meg, hogy el lett törölve ez a szabály. Volt ilyen valóban de rájöttek, hogy nemsok értelme van csak a munkaidőből veszi el feleslegesen az időt és eltörölték.
Nevezheted hülyeségnek, rádbizom, a döntés a tied. azért a helyedben megkérdezném az NKH álláspontját, mielött még ők ellenöriznek, utána lehülyézheted az írásom.
Légyszives ne terjeszd a hülyeségeket. Mi állandó négykezes fuvarokat csinálunk és SOHA nem vesszük ki a 45 percet a kettő 4,5 óra vezetés után, mert NEM KELL!!! 3 éve talán annak, hogy ezt eltörölték. Engem az utóbbi 1 évben kétszer a BAG és egyszer egy svájci rendőr is kivett kontrollra. Semmi gond nem volt a melegváltás miatt. Ez csak az én esetem de a kolegáknak se volt soha ebből gondjuk.
ezt jelképesen írtam.. tavaly ujitottam a gki-mat, egy szót sem szoltak ott ezekröl a változásokról.. idén januárban szembesültem a hibáimmal, amikor tacho tovább képzésünk volt. de szerencsére egyedül melozok, nem 4kézbe. és a pihenöim is rendbe vannak. én egyszer fizettem 100-at egy korong miatt pár éve, azóta csak ésszel melozom. :)
ne aggodj én is most szembesültem azzal, hogy fogalmam sem volt mi a hatályos rendelet, mit hogy is kellene jól csinálni... ha január elején nem kapunk egy nkh-s razziát, ma is az aetr szerint melozok.. 36-os pihikkel, meg 4 kezes forró váltásokkal.. és sorolhatnám még a különbségeket az AETR és az EK között. Higyétek el nem viccböl szólok. nézzetel utána, érdeklödjetek. nem viccböl próbálok segiteni..
Pedig benne van, csak a neten hiába keresem, csak a régi 2006-os szabályok vannak fenn. Ha gondolod (játok) itt egy telefonszám, ő tachográf oktató, elmondja bárkinek a hatályos jog,aetr, ek rendeletet, bár az aetr-t már elfelejthetjük.. mint már emlitettem.
Nálunk a cégnél 1millió 200 ezer ft ot fizet az egyik soför srác.. szerintetek miért? 1évre visszamenőleg lecsekkolták.. az ilyen 13-15órás munkaidők, (Nemzetközi szállitmányozásban csak maximum heti 60 óra! a megengedett) és a 10 órát vezetek mert az jó nekem dolgokért. persze neki csak az elmult 28 napot kellett igazolni, de a cégnek az 1 évét..
és akkor a szám: 20/ 975 54 22 Takács András. Non-stop hívható, tachográfok, és különböző ek aetr szabályokkal lehet zargatni. A szám publikus azért irom ki.
Sokszor én is rácsodálkozom dolgokra.Pl. eddig még minden kamion szélvédőmosásnál összecsöpögette a bal tükröt,a DAF a bal ablakot is.Pár mosás után használhatatlan lesz a bal tükör,kamionon nem is fontos kicsit se.Érthetetlen,hogy miért nem tervezték meg úgy,hogy ez ne így legyen.
Függ ám évjárattól és fülkétől is. A konferencia fülkésnek a sofőr ülés mögött van a válfa tartó ( nem tudom mi a fasznak bele) és ez miatt nem tudod normálisan hátra tolni és dönteni az ülést, én a 175cm el el vagyok, de egy 180-190 es emberke már görnyedne. Jobboldalt a rámpa tükör olyan magasan van, hogy az ablak keret felső része pont kitakarja a tetejét. A fölső kis tükör amivel lelátsz a jobbos kerékhez az ajtó tetején van ha le van húzva kicsit a roló hogy ne süssön be a nap akkor már nem látod a tükröt.
Ha nem teszel bele középre asztalt nincs 1db hely se ahova akár a menetlevelet le tudod rakni. A hűtő a sofőr ülés mögött van, menetközben küzdened kell ha vmit ki akarsz venni a hűtőből. Fellül van 2db "nagyobb2 méretű tároló és a jobbos ülés alatt egy fém fiók ami szar úton úgy zörög, hogy megőrülsz. Még a felső ágyat tudod teledobálni a cuccaiddal, de így ha le akarsz dőlni nap közben picit akkor állandóan le kell hajtanod az alsó 2 fotelt ágynak, ha lehajtva hagyod akkor meg ha a hűtőből akarsz vmit kiszedni akkor kell felhajtanod hogy hozáférj.
A középbox annyira előre jön és a műszerfal meg behajlik középre, hogy néha mégén a nyüszöge alkatomal is belerugok a váltóba mikor hátra mászok.
A ki-be szállásról nem is írok semmit, illetve a bebakolásról ( ajtók max 45 fokba nyílnak ki)
2db pozitívumot találtam a kicsit több mint fél év alatt:
-könyű az ablakokat/tükröket takarítani
-határokon nem néznek be a fülkébe mert nem szeretnek felmászni
Ez a 2004-2008 as magnum szériára igaz.2008 tól jött ki az ujabb széria annak már lakhatóbb a belseje ahogy nézegettem.
Az a baj,hogy nincs ilyen benne.És már nem először fordult elő,hogy valaki valamit pontosan így fogalmazott meg,hogy "feketén fehéren benne van",miközben nem volt benne.Sajnos az is csak egy buzi jogszabály,ami tele van lényegtelen ökörséggel,és ezért az emberek nem olvassák el.És ezért a lényeges dolgok is kimaradnak.
Nem kényelmes a Magnum?Ezzel megleptél.Nálunk 1 db van csak,még nem került hozzám.A többiek nem említették,hogy kényelmetlen lenne.Csak,hogy nincs külső doboza,alig lehet elférni benne a cuccokkal.
Lehet, hogy itt sokan nem tudják kívülről az 561-t de Te meg a sorok közt nem tudsz olvasni. A leírt eset nem Xf története, ő csak reagált rá az utolsó 2 mondatban, ezt a betütípusból észre is veszed.
Igen,igen,fűtésbe a DAF milliószor jobb,mint a Volvo.Érthetetlen számomra,hogy lehetett egy oldalra tenni a fűtést,ami ráfújja az ajtóra a meleget.Hihetetlen.
"Mi bajod volt a DAF-al? Átvettél egy letaposott példányt?" nagyon sok megitélésnek biza ez az alapja, egy szétugott lelakott autó :(
Én mikor megkaptam az Xf et anno ( 1el régebbi mint a tied volt, a kocka lámpás) köpködtem, amiért nem a kisfülkés actrosst kaptam. Mikor meg ki kellett szállni belőle majdnem sírva fakadtam, pedig az is lelakott jószág volt, de mégis jó volt vezetni.
Nem tudok még 1 gyártót mondani ami a mai napig használja a taposós "bubu"-t. A hülye rönó meg man is külön karra rakosgatja, pedig milyen egyszerű csak rátaposni, úgyse kuplungol az ember bubuzás közben.
" a 4,5 - 4,5 óra vezetés után miért nem tartottunk 45 perc szünetet? Mondom, azért, mert nem kell."
Hatalmas mázlid volt, mert KELL!
Minden régebben vizsgázott sofőr keveri a szabályokat. az aetr szerint nem kellett de 2010 decemberétöl már nem az aetr szerint dolgozunk hanem az 561 EK szerint. abban pedig feketén fehéren benne van: 4.5 egyik 4.5 másik, és utána 45 perc pihenő.
Ahogy itt olvasgatok, szerintem a fórumon lévök 99 % napi 400 ezer ft-os büntetésre számithatna ha a kpm kiszedné öket egy full kontrolra... ne adj isten hogy ellenörizzenek benneteket.
A legnagyobb baj, hogy nagyon sokan keverik a fogalmakat. 1Seknek ugynazt jelenti a kényelmes és a tágas is. Nekem is sokszor ugatnak, hogy mit "izélek" magnumal járok ami kényelmes... a lófaszt csak tágas, de hogy a 7,5 es eurocargo is kényelmesebb volt az biztos.
Az xl fülkés tga ( föleg az automata) vagy a mega fülkés Mp2-es azok már kényelmesek, nem fáj az ember segge benne 10 óra vezetés után sem.
Tényleg a Svédek! Minden autójuk amelyik száraz webastós az 1 helyen fújja a meleget.A másik oldalon belefagy a kannába a víz. A DAF 5 helyen fújja. Csak 1 példa volt. Svédben biztos nincs hideg. A volvo kályhálya 8 óra után lekapcsol!!
Volt egy elektrolux hűtőm, meg 1 videós hűtőm. Mindkettőt el tudtam rakni a DAF-ban úgy, hogy nem látszott. A hűtőt az ágy alá jobbról, a tv-t meg a felső középső rekeszbe. Egyik sem kis darab. Mondj mégyegy fülkét ahol ez elfér. Mi bajod volt a DAF-al? Átvettél egy letaposott példányt?
Igen,végigolvastam pár óra alatt a hozzászólásokat.Sajnos Scaniával nincs tapasztalatom,egyszer ültem egy régebbiben pár órácskát álló helyzetben.Kíváncsi lennék rá,viszont nem tudok ellentmondani,hogy most akkor szar vagy nem szar.
De hogy a Volvo lenne a legjobb,kizárt dolog.Meg hogy a DAF kényelmes.Kényelmes???Sok benne a hely,igen,de kényelmes...
Az MAN,az kényelmes volt.
De szerintem az is gond,hogy itt sokan sokféle kamionba ültek,de van,amiből régifajtába csak.Egy 2003-2004-es Volvo,Scania,Daf,MAN,stb. stb. bizonyos területeken teljesen más lehet,mint mondjuk egy 2009-2010-es.
Szeretnék kérdezni vezetési idős kérdést.Már régen volt úgyis:
Ha vezettem 15 percet,és utána 4,5 órát pihenek,vezethetek utána még 30 percet? Ha álltam 15 órát utána csak 9 óra lehet a munkaidő? Ha egy héten 3-szor álltam 11 órát utána már csak 9-et lehet? Egyik hétvégén 45 órát,másik hétvégén 63 órát álltam,mennyi vezetési időt kell pótolnom a 3. hét végéig? Hol kell a tevékenységigazoló lapon jelölni a vezetést? Négy fős járat esetén kell tartani 9 óra pihenőt?
aetr.hu folyamatosan magát fényezi, miközben önmaga is tévútra viszi az olvasóját!
Pl:
1 "Továbbá, valamennyi újonnan felvett munkatársat is oktatni kell, a lehető leghamarabb, hogy a vállalkozás ne kerüljön bajba. A hatóság ezt is ellenőrzi." Miközben a törvény szerint "az üzemben tartó köteles biztosítani, hogy az analóg és digitális tachográffal ellátott járművet olyan személy vezesse, aki rendelkezik a tachográf szabályos működtetéséhez szükséges ismeretekkel."! amit Skoumal szerény honlapján is olvashatsz.
2 "1. történet Egyik nap Németországban mentem az úton, és megállított a BAG. Négykézben voltam a kollégámmal, és kérdezte az ellenőr, hogy a 4,5 - 4,5 óra vezetés után miért nem tartottunk 45 perc szünetet? Mondom, azért, mert nem kell. - Dehogynem kell! - mondja ő. - De bizony nem kell! - Dehogynem, ne vicceljen már! - Na, várjon egy pillanatot - mondom neki, és elővettem az AETR könyvet. Kikerestem belőle az ide vonatkozó részt, megnéztem a kapcsolódó jogszabályt, majd felmentem az Internetre, és megkérdeztem a BAG-stól, hogy tud-e angolul. Azt felelte, egy kicsit. Megmutattam neki a vonatkozó jogszabályi részt, mire ő megvakarta a fejét és ezt felelte: - Hát, mindig tanul valamit az ember...! És elengedett. 400 euró lett volna a bírság. (Kb. 120 ezer forint."
Na ilyen nem történik Germániában!! Főleg a kiemelt részt nem fogja mondani a BAG embere!
Azok az újak lehettek: TC a Cinkotai telepen szokott forgatni a "hátsó parkolóban". Ott meg 2 variáció szokott lenni: vagy a volvo átadásra várók vannak odatéve vagy épp a használaton kívülieket parkoltatják (meg karácsonykor is tele van). A leadottak a buszgarázs megállójánál egy elkerített részen szoktak lenni a használt volvo eladás területén. Ha épp úgy adja ki, akkor ott lehet látni a háttérben még sok egyéb gépet is a DAFtól és az MF részéről valamint néhány siló is szokott ott állni.
Eddig se tartottam sokra az aetr.hu-t (nem szakmailag van gondom), ez se segített rajtuk.
Áchim sokkal jobban fogalmaz (bár fura néhol), míg Kuzma a saját cégét dícséri és nem a kérdésekre válaszol lényegében.
De ez a legütősebb: Mi már csak rabszolgák vagyunk!
Nem hiába az egyik legrégebbi fuvaros az országban, azon kevesek közé tartozik akikkel érdemes beszélni a szakmáról (jó is volt hallgatni gyerekként)...
Ilyen baromságot nem lehet mondani, hogy a DAF nem kamion kategória. Bármiben felveszi a versenyt a többivel.Majd ha egyszer dolgozol vele, akkor meglátod a kényelmét, pl.
Én voltam anno, 87-ben bútoros ifá-val, Odessában:-) Nyerges ifával, Pirmasens-ben. Már kifelé Prágában megállt a kompresszor. Bicska elő, ékszíj le, és mehetünk:-) Liazzal Albániában, stb. Nem volt egy örömünnep:-)))
Szo sincs vitarol, mindenkinek az jon be ami, ld lentebbi sorokat a melot illetoen.
Nekem DAF sose jott be (5. eve dolgozom vele, es roppant mod orulok hogy mar a masodik ujat kapom/kapjuk).
Elso szerias FH-t, Mancit nagyon szerettem, Scania-t is birtam (valtokiosztast annyira nem, meg a bazi nagy oldaldobozon "zsebkendonyi" nyilast, bar ezeket mar biztos megvaltoztattak). Alapvetoen nem volt rossz. Himbaloztam mar Magnumban palyakezdokent (nana h zsir ujban).
Szidjuk, nem szidjuk rohadt szerencsesek vagyunk mi fiatalok ezekkel a (nyugati) technikakkal...nem ugy mint az "Oregek", lelekveszto IFAkkal , RABAval, kisfulkes Mercivel stb elmereszkedtek mondjuk Adanatol kicsit Keletebbre...
Nem nyitok vitát. Nekem az életben nem fog bejönni. Vannak jó dolgai, pl hajtáslánc. Viszont a túlagyalt megoldásait senki nem tudja nekem megmagyarázni. Ha lehet válogatni , biztosan nem ülök rá, csak kényszerből:-))
A példák jok ezeket kihagytam:D igen, nem éppen industria parkba vannak a lerakok, de ez az élvezet, ugy odamenni , lerakni, és eljönni hogy se a szerelvényt nem töröd se a környezetett, mindig megveregetem a vállam képzeletbe hogy igen ezt is megoldottam ügyesen, igaz én nem vagyok lusta ha kell 6x is kiszállok a kocsibol sassolni a környéket.