""Indítás után gázadás nélkül meg kell várni, amíg az olajnyomás lámpája kialszik, ez néha 1-2 mp is lehet, az olajnyomás felépül és azonnal el kell indulni. Óvatosan, a motort közepes fordulatszám alatt tartva (benzinesnél olyan 2000-3000 között, dízel 1500-2500 között) folyamatosan, nem nagy gázpedál-állásokkal kell haladni.
Ekkor a terhelés hatására a motor gyorsabban melegszik, a katalizátor hamarabb eléri üzemi hőfokát, a kis gázpedál-állások miatt pedig nem lesz nagy a hideg motor terhelése. A hideg üzem így minimális, utunkon haladunk, tehát nem álló helyben szennyezünk, és a kopás minimális lesz.
A helyben járatás egyrészt állóhelyben szennyezés (Kanadában és Kaliforniában tilos is), másrészt műszakilag pedig a kis terhelés miatt a motor tovább jár a hideg ciklusban, dízel esetében sok esetben el sem tudja érni üzemi hőméréskletét, ez kerülendő, ilyenkor magas a kopás.
Tehát a helyes magatartás: óvatosan indulni, állandó, kis gázpedál-állásokkal közepes fordulaton (kicsit alatta) könnyedén haladni.
Na én meg épp azt olvastam több helyen, hogy ez szükségtelen, sőt káros hidegen, terheletlenül járatni, minél hamarabb el kell indulni a hideg motorral, kis terheléssel, hadd melegedjen gyorsan.
Volt "szerencsém" az előző kocsin új korától eladásig a gyári Michelin Energy gumit tesztelni, 195/65/R15 méretben. Szerintem egy rakás sz@r, már elnézést. A legnagyobb problémám a csúszkálási hajlama volt. Esőben nem lehetett vele még normálisan elindulni sem, folyton ki akart pörögni a legkisebb gázra is.
A másik a beindítás téma. Én, amíg olyan kocsim volt, ahol volt erre lehetőségem (Kártyás Megane van, itt nem kérdés), mindíg úgy indítottam be, hogy gyújtásra raktam és megvártam, amíg elhallgat a benzin pumpa. Ezután idítóztam mindíg. Érezhetően kevesebbet forgatta a motort, könnyebben indultak télen-nyáron.
bennem is felmerült korábban a kétely, de mostanában nem várok semennyit, rögtön indítok. mondjuk én alapjáraton addig járatom, amíg bekapcsolom az övet meg felrakom a cd-előlapot.
és ezeknek a függvényében nem is várok semmire, mert a gyújtásnál betölt mindenki; elindul a rádió egyebek és utána az inditásnál ugyis megszakitj a gép az ellátást. igy simán végig tudja gondolni a gép hogy mi a helyzet, bár én azért hagyom kb 1/2 percig alapjáraton menni mielőtt elindulok.
akkor ez az az eset, amikor az egyéni tapasztalat felülírja a szakmai álláspontot. teljesen logikus részedről, hogy a korábbi hengerkimaradási problémák miatt vársz egy keveset. én is ezt tenném. gyanítom azonban, hogy teljesen "egészséges" motorú lanosoknál ilyesmire nincs szükség, de ez csak feltételezés részemről.
Szia! Cseszhetik, hogy ez hozta a zajkibocsátási normát, ha amúgy mindenben, féktáv, stb a legótvarabb gumi. Inkább a zajszint legyen a kompromisszum, mint a biztonság! Nem?
Biztosan zajos, ha már ennyien állítjátok!Nekem a téli után /Dunlop SP Wintersport/ csendesnek tűnik. Azért ez is milyen érdekes- az A2-ben most van egy cikk a nyárigumikról. Ott azt írja az újságíró, mérések bizonyították, hogy csak egy kínai gumi felelt meg az EU által ajánlásként elfogadott zajkibocsájtási normáknak, miközben emberi füllel hallgatva kifejezetten hangosnak tűnt.
"bocs, hogy belepofi, de a totalcaron olvastam, hogy benzines autónál indifferens, hogy megvárod-e a kontroll-lámpák kialvását vagy sem. magyarul semmi értelme."
Ez a Totalcar véleménye, és nem jelenti, hogy szentírás!
Az én tapasztalatom, télen a Lanosnál, nagy hidegben: ha rögtön indítóztam, akkor sokszor rángatva, néha csak 3 hengerrel indult be a motor.
Többszöri gyújtás rátevéssel gyakorlatilag szivatóztam, és pöccre indult.
Biztos ilyeneket írnak, egy viszont tény, hogy nekem a téli Nokian wr után igen zajos. Persze ebben benne van az egyébként csendes motor is, de akkor is.
A felső-közép- és felső-kategóriás autók kedvelt első szerelésű abroncsa. A nagy sebesség melletti kiváló menettulajdonságok és a kényelem egyedülálló egyensúlyát rejti magában. Rendkivül csendes futású abroncs, mely kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik nedves útburkolaton is.
:-/
Az ördög tudja ezek után miért, mit, mikor, hallunk hangosnak.. Ha most lenne zsém, ..hát nem tudnám eldönteni milyen gumit vegyek, ha a zajszint az egyik fő szempont..
"A Dacia eredetileg Renault volt... sőt, a franciák tanították be a román munkásokat... a minősége mégsem érte el afranciaváltozatét."
Na igen, csak a Daciat soha nem árulták Renault-ként.
a Michelin, meg akárhol gyártják, Michelin. Én el nem tudom képzelni, hogy a gyártástechnológia nem zárt, vagyis országspecifikusan lehet rosszabb, vagy jobb..
Azért a guminál sem mindegy, mekkora a szilkát tartalma, stb.... van egy előírás, azt pedig, hogy mennyire térnek el tőle, max. egy ellenőrzéssel lehet kimutatni... Megint csak az autókra tudok visszatérni... A Dacia eredetileg Renault volt... sőt, a franciák tanították be a román munkásokat... a minősége mégsem érte el a francia változatét.
De nem is akarok belefolyni a témába... tény, hogy a gyári Michelin hangos, és nem a legjobb minőségű gumi. De ezt az ADAC tesztje is bizonyítja ADAC teszt
bocs, hogy belepofi, de a totalcaron olvastam, hogy benzines autónál indifferens, hogy megvárod-e a kontroll-lámpák kialvását vagy sem. magyarul semmi értelme. na, meg is találtam:
Kedves Autódoki!
Az lenne a kérdésem hogy amikor beinditom az autót akkor várjam meg hogy eltűnnek a visszajelző fények vagy nem? Pro: elvileg igen, mert akkor tuti ha elalszik a check engine lámpa, feltölt szépen a benzinpumpa, airbag lámpa elalszik etc. Kontra: nem, mert a gyujtással betölt az összes elektronikus kütyü; rádió, navigáció, ülésfűtés, klima.... és csak utána indul be a motor, igy jól megterhelten...
Köszönöm:
Dávid
Kedves Dávid!
Általánosságban elmondhatjuk, hogy azon dolgoknak, amik igényelnek egy-két másodperc szünetet, van egy olyan védelme (starter interlock), ami nem engedélyezi a motor hamarabbi indítását. Ezt egyes autóknál meg is lehet figyelni, hogy hiába az azonnali kulcselfordítás, az indítómotor csak 1-2 gondolattal később kezd tekerni.
További védelem, hogy azok a fogyasztók, amelyek nagyobb áramot vesznek fel (komfort elektronikai berendezések, esetleg lámpa), indítózáskor lekapcsolódnak, ezt is egy elektronika vezérli a legtöbb (modern) autóban. Ha egyik sincs, tehát nem is kapcsolja le a fogyasztókat, nem is késlelteti az indítást semmi, akkor nyugodtan lehet indítani. Arra azért figyeltek a gyártók, hogy egy-egy hirtelen indításnál ne írja tele a tárolót hibakódokkal, illetve nehogy az legyen, hogy az indítómotornak nem jut elég áram akkor indítani, ha be van kapcsolva több fogyasztó.
Most viccelsz? Ugye a guminál számít a keverék összetétele, meg a mintázat és ennyi! Egy autó azért ennél kicsit összetettebb! Félreértés ne essék én nem istenítem a michelint! Van akinek ez jön be, van akinek az. Egy kollégám pl. szidja a bridgestone-t is!
Jó, hát egy autó többezer összeszerelési ponttal, más tészta, ott valóban megesik, hogy egy nem japánban összerakott toyota problémásabb ,nade egy guminál, ahol viszonylag egyszerű a gyártástechnológia, és azonos a kész futófelület, miben térhet el az országonkénti gyártás minősége?
Nem gondolod, hogy tök mindegy, hol gyártják? A gyártástechnológia ugyan az, bárhol készítik! Egyébként a tesztek szerint is egyik legcsendesebb a Michelin. No meg ugye az egyéb tulajdonságok sem mellékesek.
"Amit Gregis mondott (20156), én is pont ezt szerettem volna kérdezni, hogy meg szoktad várni ienkor a motorellenőrzés "lefolyását"? Emiatt pl lehet szerintem. De ez csak egy ötlet. :)"
Természetesen megvárom, ebbőla szempontból már vén róka vagyok.
Hideg motornál például, mindig megvárom a zúgás-kattanást (amíg az AC pumpa dolgozik),így szivatózom-és csak utána indítom a motort.
A Lanosnál pl. több napi állás után akár 2-3-szor is ismételtem, így nem rángatott, és simán indult (nem csak 3 henger).