Ilyent sem lattam surun - 280as hozzaszolas ketszer is...
Ittam jo kavet en is papir poharbol - mert ahol ittam ott nincs mas - es nagyon finom kavet ittam... Az egyeduli dolog ami zavar az a nem tiszta pohar/csesze.
Vannak kedvenc cseszeim nekem is, de nem szoktam vinni magammal, mert kenyelmetlen (ezert is van sok kedvenc cseszem, hogy ne legyen kellemetlen, ha eppen a mosogatoban va...), es azt nem szeretem.
Nem is arra gondoltam, hogy bajod lenne tőle, csak nekem nem ízlik belőle. Nem vagyunk egyformák, pl. hétköznap simán megiszom a kávémat az ősi fazonú presszós pohárból, lehet másnak az nem guszta. Általában tejhabbal, de nem gőzzel, csak melegített felvert tejjel, a 300 Ft-os ikeás elemes verő tökéletes hozzá, ráadásúl 3 év garancia van rá, pár havonta visszaviszem, ha arra járok, veszek újat. De tény, hogy egy lavazzas, vagy más igazi capuccinós csészéből jobban esik uaz a kávé még itthon is.
Viszont ami teljesen meglepett, az kávéautomatában kapható amarettos kávé. Aput mikor szívével műtötték, a kórházban (Honvéd) voltak ilyen automaták, fillérekért igencsak jó kávét lehetett inni a nagy rohanásban!
Anyám se volt az a nagy sütős, párfajtát szokott, de szerintem se zserbót, se bejglit nem csinált soha. Én meg csak kikavarósakat szoktam, azt is csak pár éve. Kár, hogy nincsen bénáknak való zserbó-recept. :-)
Hat en soha nem vasaroltam sem beiglit, sem zserbot - es keves alkalomtol eltekintve, nem szoktam sutemenyt venni - magam csinalom :)). El tudom en magam rontani rendesen :(( nem kell bolti ahhoz.
Nagyon bosszant az, hogy a sutomet meg mindig nem tudom ugy hasznalni, ahogy szeretnem :((.
Anyám hozott 24-én este vásároltat (nagyon hiányzott...:-D), és a szokásos: száraz, ámde fahéjas, ezúttal ropogóan cukros diótöltelékkel, ami lekvárt mintha nem is látott volna. Tőlem rögtön mehetett volna az egész a kukába, de anyám iránti kegyeletből másnap egyet megettem félbevágva, baracklekvárral megkenve.
Ittam Handpresso-kávét, finom volt, volt olyan, mint a (nem egy nagy etwas, Solac Freecaffee) podos gépemmel, itthon normál vendéglátóipari egységekben ennél legtöbb helyen jóval rosszabbat szoktak adni. De a pumpálás igazából nem gyenge nőknek való, na sebaj, legfeljebb erősödik a karom, ha nincs mellettem az Ember. :-)
En sem elvezem az otthon fozottet vendegsegben... volt olyan hely, ahol a cukor potlot is elore beletettek, elkevertek nekem... es nem tudtam visszautasitani... szenvedtem rendesen.
De ittam már, nagyon nem ízlett. (Igaz, a Jacobs-ért sem vagyok amúgy oda, sőt, valami olasz 100% arabica-csíkot is vettem már, de úgy tűnik, az instant eszpresszó nem az esetem, erős mellékízt érzek mindegyikben, leginkább a Nescaféban.)
Mert még nem ittál nescafe espressót. Sajnos itthon nincs és már fél éve nem voltunk sógoréknál. 5 üveget szoktam venni és csak reggel iszom, úgyhogy kitart. Nagy kávés férjem is zokszó nélkül megissza:))
Lehet, hogy így van, az olasz kávé nekem is ízlik minden formájában, de a megjegyzésem a házilag készített kávékra vonatkozott leginkább. Persze azt én is érzem, ha híg, de ettől még biztos senki legszuperebb kávéja sem finomabb, mint a megszokott "híg löttyöm", ami vsz. nem vicc, hanem igaz:-) Hogy tovább tartson, bögréből iszom, bár nem akármilyenből:-) Volt olyan is, hogy a bögrémet is magammal vittem egy-egy utazásra.
Nahát..., még mindig itt van az asztalomon, akkor meg is mutatom:-)
Na nekem a Nescafe az, amit ki nem állhatok. Jacobs eszpresszó-, meg cukorcsíkokat hurcoltam mindig magammal, na de most már van a Handpresso, nemsoká megyünk wellnesszni, akkor őt viszem majd podokkal meg cukorcsíkokkal. :-)
Ami az olasz eszpresszót illeti, annak pontos elkészítési paraméterei vannak, és minden más kávétól is elvárható, hogy aromája legyen, ne legyen égett, és így tovább. Úgyhogy azért nem teljesen szióubjektív a dolog. Persze ettől még bárkinek szíve joga a híg, vizes kávét szeretni. :-)
Óóó, nálunk nagyon fogy a zserbó! A baj csak az, hogy főleg általam:-( Mivel beiglit nem csinálok, ez a diós-lekváros-csokis süti nekem nagyon bejön. A lányok egyrészt óvatosabban gazdálkodnak a kalóriákkal, másrészt a marcipánost (ami egyébként tényleg remek, ahogy a marcipán kissé megolvad a lekvártól, belül puha, kívül meg az a ropogós keserű csoki rajta!) és a gyümölcskenyeret jobban szeretik. Ebből igyekszem visszafogni magam, helyette a zserbó kísért, de már nem sokáig:-(
Mi is csak csúcsgasztronómiai helyeken, meg olasz kávézókban merünk inni, ha máshol eszünk, inkább hazajövünk kávézni. Magánháztartásokban meg pláne nem kérünk, kivéve egy-két Nespresso géppel rendelkező ismerőst. Nem mintha egy jól (nem megégetve) lefőzött Omnia nem lenne amúgy teljesen iható, de sokan még rosszabb kávéból és/vagy rosszul főznek, nem beszélve az előre lefőzöttet mikróban felforralókról, amitől még meg is ég. Szóval jobb nem kérni. :-)
Hát igen..., miféle ajándék az ilyen? Tényleg elképzelhető lenne, hogy egy finom reggeli kávéért sokan betérnének, és nem feltétlen olyanok, akiknek nem tellene otthon kávéra. Pedig Ikeába menni még most is jó érzés..., melegség jár át a gondolatra, de nem az ajándék kávéjuk miatt fogok odajárni, az biztos.
Szombaton nálunk is vendégek lesznek, akárcsak ma voltak. A mai menűvel elkészültem, a szombatiról fogalmam sincs. Tornatársnőm lesz a férjével. 9 éve próbáljuk magunkat kissé fittebben tartani, talán a menűnek is ilyennek kellene lennie.
A mai menű: házi készítésű casinó tojás és sonkával és füstölt sajttal töltött csirkemell tejszínben sütve krumplipürével és sütőtökpürével. Nagy sikerem vol! Bár az édességként felszolgált beigli, gyümölcskenyér és zserbó szinte érintetlen állapotban maradt a tálon. Lehet, hogy ebből teliítve voltak. A mai vendégem voltak: 30 éve legjobb barátnőm és a férje:))
A jóízű kávé nagyon fontos, de fel vagyok készülve, hogy telelésünk alkalmával ehhez nem lesz szerencsénk. Mondjuk azt a 4 napot, amit "nálatok" töltök, majd kibirom egy kis nescaféval valahogy. Már a fenekünkben van a mehetnék, de még egy hónap hátravan.